فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1389)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1389)

  • 266 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی بحرانی صفحه 1
    میان رشتگی، چه در مقام آموزش و چه در مقام پژوهش، در بسیاری از کشورهای جهان به عنوان روشی نوین در نهاد دانش، جای خود را باز کرده است. اینکه چه اقتضائاتی میان رشتگی را به منصه ظهور رسانده است، و چه عواملی آن را بسط و یا تعدیل می کنند، نیازمند یک بررسی همه جانبه است. در تحلیل بررسی های موجود، اگرچه به علل مختلف ظهور و بسط و تعدیل میان رشته ای پرداخته شده است، اما از نگاهی آسیب شناسانه و با روشی پدیدارشناسی، کمتر به علت غایی این پدیده پرداخته شده است. مدعای پژوهش حاضر این است که میان رشتگی می تواند، «مسئولیت» را به مثابه علت غایی خود بیابد. آنچه میان رشتگی را در دانشگاه ها و موسسات پژوهشی جا انداخته است، ضرورت توجه به مقوله ای به نام مسئولیت است. از آنجا که دنیای پیچیده کنونی رابطه میان فرد و جامعه را دستخوش دگرگونی کرده است به نحوی که هریک از دیگری مطالباتی را می خواهد این میان رشتگی است که می تواند فرد و جامعه را در قبال یکدیگر مسئول بار آورد. میان رشتگی طبق این تقریر، پناه بردن به مرزهای دانش بدیل برای یافتن پاسخ مکفی به پرسش هایی است که یک قلمرو معرفتی واحد توان ارائه آن را ندارد. همین نکته می تواند تیغ دو لبه باشد: صاحب دانش میان رشته ای، ضعف خود را در ارائه پاسخ مسئولانه با گریز زدن از یک دانش به دانش دیگر بپوشاند. اما با نگاهی رویه ای به میان رشته ای می توان آن را به سان اخلاقی هنجاری تصور کرد که غایتش آموزش افراد جامعه جهت ارائه پاسخ های مسئولانه به پرسش هایی است که در قلمرو دانش میان رشتگی آنان مطرح است.
    کلیدواژگان: میان رشتگی، مسئولیت، روش هنجاری معرفت، فرد، جامعه، آسیب شناسی
  • ابراهیم برزگر، سید ابراهیم سرپرست سادات صفحه 21
    این مقاله، حاصل دغدغه ای پژوهشی در فلسفه علم است که در آن پرسش های هستی شناسی، شناخت-شناسانه، روش شناسانه و ارزش شناختی در مورد «میان رشتگی» و «علوم سیاسی» طرح و بررسی شده است. در پرتو این نگاه، نقطه تمرکز مقاله آن است که آیا علوم سیاسی یا علم سیاست رشته یا پروژهای میان رشته ای است؟ پروژه میان رشته ای چنان که از مقدمات نظری بر می آید دربردارنده یک عرصه شناختی (همگرایی و ادغام رشته ای) و هم بعدی عملی (همکاری) است. موضوعاتی چون تعریف علوم سیاسی، موضوع و مسائل آن، تحولات حوزه معرفت شناختی، تحولات عصر جدید، اقتضائات زندگی، زنجیره فرایندی امروزین، کارگزاری انسان اجتماعی و چند بعدی، کثرت سطوح، رابطه، وابستگی های متقابل و پویایی ها، ضرورت تبادل رشته ای و چندرشتگی یا میان رشتگی در علوم سیاسی را رهیافتی غیرقابل انکار نموده است. بنابراین علوم سیاسی پروژه ای میان رشته ای است؛ توصیفی که رجحان نظری و عملی آن بر رشته علم سیاست در این مقاله نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: مطالعات میان رشته ای، علوم سیاسی، علم سیاست
  • غلامرضا خواجه سروی صفحه 47
    سابقه تاریخی پرداختن به ابعاد نظری سیاست در ایران به پیش از اسلام بازمی گردد؛ اما سیاست به عنوان یک علم وارداتی در دوره قاجار در ایران شناخته شد. این دانش با تاریخ مواجهه گستره تفکر ایرانی با تجدد هم داستان بوده است. از این رو محتوا، روش و سوالات این دانش نیز متناسب با ضرورت های تاریخی و عینی محل تولد و توسعه آن یعنی مغرب زمین، در ایران مطرح شد. وقوع انقلاب اسلامی ایران موجب شد تا انقلابی نیز در ساحت تفکر سیاسی ایران رخ دهد. این انقلاب با تزریق اصول ارزشی اسلامی به کلیه ساحت های زندگی ایرانیان، موجب شد تا بومی سازی دانش و دانشگاه به یکی از ضرورت های مهم تبدیل شود.
    در سه دهه ای که از انقلاب اسلامی ایران می گذرد، بومی سازی علم سیاست در ایران با مکتوبات و تولیدات نظری مختلف پیگیری شد. در این میان برخی از دانشگاه ها مانند دانشگاه امام صادق علیه السلام و دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام پیشرو بودند. این دانشگاه ها با تعریف رشته های میان رشته ای، موجب شدند تا علم سیاست با مولفه های بومی دینی مورد بازتقریر قرار گیرند. این تجربه ها می توانند نمونه های کاربردی مناسبی برای بومی سازی و اسلامی سازی دانشگاه و دانش در کشور محسوب شوند.
    کلیدواژگان: دانشگاه امام صادق (ع)، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، بومی سازی، میان رشته ای، ارزش و دانش، دانش سیاست
  • محسن خلیلی صفحه 83
    هدف برنامه درسی دانشگاهی رشته علوم سیاسی، افزون بر آموزش و پژوهش در علم سیاست، تربیت افراد کارآمد با توانایی علمی بالا برای تجزیه و تحلیل مسائل سیاسی کشورهای جهان است. یک برنامه ریزی مطلوب باید دربرگیرنده این نکته باشد که یک فرهیخته می بایست به چه مهارت هایی مجهز باشد تا بتواند در بازار کار حضور موثر پیداکند؟ امروزه فرهیخته علوم سیاسی به انبانی از انبوهه واژگان و مفاهیم تبدیل شده و این توان را نیافته است که آموخته های خود را به محیط عملیاتی بکشاند. از یک سو، بن مایه رشته علوم سیاسی، تئوری است؛ اما از دیگر سو، این پرسش به نحوی چشمگیر مطرح است که چگونه می توان تئوری را به فن یا تکنیک هم پیوند نمود؟ چگونه می توان رشته علوم سیاسی را قابل استفاده تر یا کاربردی تر کرد؟ چگونه می توان نظریه ها را به مبنای سیاست گذاری تبدیل نمود؟ با توجه به در حاشیه قرارداشتن دروس روش شناسی، ناکافی بودن تعداد واحدهای اختصاص داده شده، عدم دستیابی به یک تعادل مطلوب در مباحث درس های روش شناختی، نادیده گرفتن تنوع مکاتب و رویکردهای روش شناختی، و معضل چیرگی مونیسم روش شناختی، و با عطف توجه به ماهیت میان-رشته ای علوم سیاسی، پیشنهاد می شود گروه درس های روش شناسی در دوره کارشناسی علوم سیاسی تاسیس گردد. درس های پیشنهادی عبارت اند از: ماهیت پژوهش در علوم سیاسی، پژوهش های کیفی در علوم سیاسی، پژوهش های کمی در علوم سیاسی، تاریخ و فلسفه علم، فلسفه علوم اجتماعی، آیین نگارش مقاله های علمی در علوم سیاسی، آشنایی با منابع کتابخانه ای و روش های جستجو در اینترنت (مهارت های اطلاع یابی)، و کارگاه پژوهشی در علوم سیاسی.
    کلیدواژگان: علوم سیاسی، ماهیت میان رشته ای، دانش افزایی، کاربردی سازی، روش شناسی
  • فرید آزادبخت صفحه 135
    شناخت روشمند پویایی و ایستایی پدیدارهای چندساحتی حقوقی در گستره های فردی و جهانی، مستلزم قبض و بسط چارچوب های مفهومی و فائق آمدن بر تنگ نظری های معرفت شناختی نو و کهنی است که بر منطق تحلیلی و تجویزی و ساحت های هستی شناختی و معرفت شناختی دانش بالنده حقوق بین الملل و روش شناسی تکثرگرای آن سایه افکنده و آن را تا سرحد مجموعه ای از قواعد (پراگماتیسم فلسفی) و یا به منزله پدیدارشناسی اراده دولت (پوزیتیویسم حقوقی) فروکاسته است. فایق آمدن بر این وضعیت، درگرو اتخاذ منطق تحلیلی نوینی با عنوان نظریه عمومی سیستم-هاست که در این مقاله، وجوه و جنبه هایی از آن بر معرفت و نظام حقوقی بین المللی تطبیق داده شده است. نظر به اینکه کاربست رویکرد سیستمی در حوزه ناآزموده حقوق بین الملل، با مناقشات هستی شناختی، تعارض های معرفت شناختی و چالش های روش شناختی همراه است؛ با این حال اقتضائات معرفت شناختی ایجاب می نماید در راستای بازاندیشی قابلیت های تبیین سیستمی حقوق بین الملل، جایگاه و منزلت این گستره معرفتی در سامانه عمومی دانش بشری ترسیم شود؛ به گونه ای که بتوان مرزهای معرفتی و دامنه منطق تحلیلی و تجویزی آن را از دانش های هم سنخ، همچون روابط بین الملل و علوم ناهم سنخ بازشناسی نمود. به همین منظور حقوق بین الملل را یک «کل ارگانیک تحلیلی و کنشی» انگاشته و در سطح تحلیل نخست که ناظر به ساحت شناختاری و ساختار نظری حوزه معرفتی حقوق بین الملل است، ابعاد تئوریک و به سخن دیگر، روش شناسی، الگوهای تبیین، منطق حقوقی، زبان حقوقی و فرایندهای نظریه پردازی و آزمون گزاره ها و نظریه حقوقی بررسی و تحلیل خواهد شد. در سطح تحلیل دوم که هدف آن تبیین ساحت هستی شناختی حقوق بین الملل است، وجه کنشی سیستم حقوقی بین المللی که ترکیبی قوام یافته از نهاد، هنجار، آیین و سازوکار است، در چارچوب الگوهای تعامل بیرونی، درونی و مرزی روش تحلیل سیستمی بررسی خواهد گردید.
    کلیدواژگان: حقوق و روابط بین الملل، رویکرد سیستمی، هنجار، نهاد، تقلیل گرایی، عقلانیت انتقادی، پوزیتویسم منطقی
  • علی اصغر پورعزت، غزاله طاهری عطار صفحه 173
    هدف از ملت سازی در متعالی ترین نگاه، شکل دادن به ملتی خردمند است. نیل به این مهم نیازمند به کارگیری مطالعات و تخصص های متنوعی است که بهره مندی از مطالعات میان رشته ای را ضروری می سازد؛ مطالعاتی که باید مستمرا انگاره ملتی در حال «شدن و تکامل» را برای آینده تحقق بخشند. در رویکرد مسئله محور به ملت سازی، پرسش هایی مطرح می شود که پاسخگویی به آنها هرگز از عهده متخصصان یک علم خاص برنمی آید و لازمه توفیق در آن، بهره مندی از فضای گسترده ای از مطالعات میان رشته ای و چندرشته ای است. در این مقاله ماهیت پویای فراگرد ملت سازی در پرتو بصیرت حاصل از رشته های علمی متنوع، مورد مداقه قرار می گیرد تا امکان شکل گیری فراگرد ملت سازی در پرتو رویکرد حکمرانی خوب، در متن رشته های علوم سیاسی، سیاستگذاری و امور اداری امکان پذیر گردد
    کلیدواژگان: ملت سازی، حکمرانی خوب، مطالعات میان رشته ای، تکامل مستمر
  • سیدعبدالامیر نبوی صفحه 193
    مفهوم کلیدی «گذار» بیشتر در نظریات نوسازی و توسعه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. برخی از نظریه پردازان توسعه با ملاک قرار دادن شاخص هایی در حوزه های اقتصاد، سیاست و فرهنگ، حرکتی خطی از جامعه سنتی به جامعه مدرن را تصویر کرده اند و به ویژه برای مرحله میانی (دوره گذار) ویژگی های را برشمرده اند. مهم ترین کاستی چنین نگرشی آن است که به بررسی بخشی از شاخص های عینی بسنده می کند و از صورت بندی و تحلیل علل شکل گیری اندیشه های سیاسی در جوامع در حال گذار ناتوان می ماند؛ ازاین رو، مقاله حاضر با مبنا قرار دادن رویکرد ماکس وبر، به باز تعریف سه مفهوم جامعه سنتی، جامعه در حال گذار و جامعه مدرن پرداخته است. گسستگی بین واقعیت های زندگی سیاسی، اجتماعی و پاسخ های چهارچوب فکری حاکم بر جامعه، یا ناتوانی آن چهارچوب از تبیین واقعیت ها سبب می شود که جامعه وارد دوران گذار شود. مهم ترین ویژگی جامعه در حال گذار، بروز بحران معناست. بین این بحران و شکل گیری اندیشه سیاسی همبستگی وجود دارد. در واقع، اندیشه سیاسی بخشی از پاسخ نخبگان فکری یک جامعه به بحران معنایی است که در آن جامعه احساس می شود. در نتیجه، این سیر بحث، بهره گیری از نگاهی میان رشته ای را در پژوهش درباره دوره گذار ضروری می سازد و مباحث و یافته های حوزه هایی چون اندیشه سیاسی، جامعه شناسی سیاسی و حتی مردم شناسی را وارد تحلیل این مفهوم می کند.
    کلیدواژگان: جامعه، سنت، مدرنیته، اندیشه سیاسی، گذار، بحران معنا، ساختارگرایی
|
  • Page 1
    As a term either in education or in research, Interdisciplinarity throughout the world is known as a new way of knowing. However, the why-ness of its appearance and development is surely worth of exploration. Right now, one can find many explanations, mostly unsatisfying; and therefore, it is needed to use a pathological and phenomenological approach to go the core reason of its existence. As this study shows, “responsibility” could be assumed as the right core reason here. Paying attention to the changes in the interaction between individuals and society, it is just Interdisciplinarity which can make them responsible before the other. In this definition, Interdisciplinarity means to approach the borders of knowledge to find satisfying answers to the questions which could not be answered in a unique, isolated discipline. However, this is a planar blade: the interdisciplinaer might use it as an accuse to veil his/her weakness in his/her academic discipline, while, on the other hand, Interdisciplinarity could be seen as a normative ethics whose goal is to educate people to responsibly find answer to their questions in the area of interdisciplinary knowledge.
    Keywords: Interdisciplinarity, Responsibility, Normative way of Knowing, Individual, Society, Pathology
  • Page 21
    The present article is the result of a research concern in the philosophy of science in which ontological, epistemological and methodological questions about interdiscilinariness and political science are posed and examined. With this outlook, this article focuses on the question whether political science or the science of politics is a university major or an interdisciplinary project. As it can be inferred from theoretical preliminaries, an interdisciplinary project entails an epistemological arena (convergence and combination of majors) and practical dimension (cooperation). Issues such as the definition of political science, its subject, its problems, epistemological changes, modern era changes, necessities of life, modern chain processes, activity of social and multidimensional human, plurality of levels, relationship, mutual dependence and dynamisms have made the necessity of field exchange, multidisciplinariness and interdisciplineriness in political science an undeniable strategy. Therefore, political science is an interdisciplinary project; A concept whose theoretical and practical preference over the field of “science of politics” has been indicated throughout this article.
    Keywords: interdisciplinary studies, Political Science, Science of Politics
  • Page 47
    Historical background of the theoretical aspects of political science in Iran refers to pre-islamic period; but political science as an imported science was prevailed in the Ghajar dynasty era. This kind of science, entering in land of Iran, accompanied with the modernity. Therefore its content, method and all its problems are seemed to be set with historical implication of modernity and its raising place, i.e. western countries. Islamic revolution in 1979 caused a revolution in the realm of thinking. By putting special stress on Islamic values, it changed all Iranian life styles and started a trend in localization of academy and knowledge. In last tree decades we have seen a huge number of academic works on localization of political science. Some universities are progressive in producing such literature on the case, among them are Imam Sadegh and Bagher o Al-Oloum Universities. By defining and introducing interdisciplinaries, they could make political science have critical development in the field of localization of the political science. This experiences can be look forwarded as two applied cases for further investigation; so we can reach to an ideal type of Islamic knowledge and university.
    Keywords: Imam Sadegh University_Bagher o Al Oloum University_Interdisciplinary_localization_Islamic values
  • Page 83
    The main goal of planning of political science courses, in addition to training and researching in politics, is enhancing the ability for analysis of political issues, whether domestic or international. The primary objective of all sciences is to expand human knowledge. The discipline of political science is a branch of learning that contributes to the growth of knowledge about politics and helps us learn about political systems and the political behavior of human beings. Research is an important skill required of all political scientists. Research means gathering, processing, and interpreting data. Political science is an interdisciplinary and multidisciplinary knowledge. So, to learn the skills of researching in politics needs both to conduct and to evaluate research. Students of political science are often required to take one or more modules in research methods. Designing and conducting a research project is usually taught in those courses. On the one hand, the base of political science is theory; on the other hand, question arises as to how we can interrelate and correlate between theory and technique. How we can make the political science more operational and functional? Considering the methodological lessons in B.A. degree of political science (of course in Iran) shows that they are marginal and inadequate. The diversity of academic styles in methodology is ignored, and the existing problematic of the hegemony of methodological monism persists. Given the multi/interdisciplinary nature of political science, the author of this paper suggests that a group of methodological modules in political science be planned. The proposed modules are: the nature and entity of research in political science, qualitative methods in political science, quantitative methods in political science, history and philosophy of science, philosophy of social science, technical writing and research /scientific paper in political science, information seeking skills (library and search strategies in internet), and research workshop in political science.
    Keywords: Political Science, Interdisciplinary, Multidisciplinary, Operational Political Science, Methodological Modules
  • Page 135
    Disciplined Survey of Multidimensional Phenomena Such As World-Wide Legal Phenomena, Calls for The Extension of Conceptual framework and To overcomes Epistemological /Methodological Dogmatism of International Law and Its Analytic /Imperative Logic, Prevails On Ontological / Epistemological Aspects of The Progressive Science of International Law and Its Pluralistic Methodology that has Reduced to the Collection of Non Sanction rules, and So It has Modified To Phenomenology of States Will. Regardless of The Fact, The Application of Systemic Approach to Untested International Law Domain, Per se, Is Faced To Various Epistemological / Ontological Controversies and Methodological Challenges, However Epistemological Prerequisites Calls for In Regard to Rethinking Capacities of Systemic Explanation of International Law, Its Status and Its Place Draws In The General System of Science So That Publicists Can Distinguish Its Analytic And Imperative Logic of International Law From Homogeneous / Heterogeneous Sciences. To This Purpose, It Supposes That International Law Is Organic Totality (Wholeness) and On The basis of Systemic Analysis, International Law Is Analytic and Interactive System. In the First Level of Analysis That Concerning To Theoretical and Scientific structures of International Legal Science Will be Explained And Analyzed The Methodology, Patterns of Explanation, Legal Language, Making Theory Process, testing Theory, and In The Second Level of Analysis That Its Aim To Explain The Ontological Dimension of International Law It Will Be Analyzed Interactive Modes Of International legal System Which Is constituent Synthesis of Legal Institutions, Norms, Styles, Procedures and Mechanisms That Will Be Studied In External – Internal /Boundary Patterns of Interaction
    Keywords: International law, Relations, Systemic Approach, Norms, Institution, Mechanism, Reductionism, Critical Rationalism
  • Page 173
    In the most excellent attitude, the aim of nation-building is to form a wise nation. Achieving this important aim requires utilizing varied studies and specialties which makes it necessary to use interdisciplinary studies. These are studies which continuously actualize an evolving nation’s notion in future. On this basis, the dynamic nature of nation-building process in the light of acquired vision by varied scientific disciplines is scrutinized to make it possible to form a good nation building process in the light of governance approach in the context of political and administration science disciplines.
    Keywords: Good nation building, good governance, interdisciplinary studies, continuous evolution, future nation
  • Page 193
    The conception “Transition” is one of which is commonly studied and examined in theories of modernization and development. Some scholars of development use the standards of economics, politics and culture, and see the linear transition from a traditional society to a modern one and by dividing the phase into three steps, describe some feature for transition. However, this attitude has some difficulties, in which the most important is that it emphasizes on material aspects and neglects the factors which cause formation of political thoughts in a society in transition. This study while uses Max Weber’s approach, re-defines concepts of traditional society, society in transition, and modern society. Findings indicate that disconnection between the social and political facts, in one side and the intellectual responses in another side or incapability to face the current facts lead to transition of society. The most important feature of a society in transition is crisis of meaning. There is correlation between this crises and formation of political thoughts. In fact, political thought is part of the intellectual responses to the crisis of meaning which is prevalent in the society. So, “transition” as an academic concern needs an interdisciplinary view to be discussed and analyzed; therefore, it requires courses like political theory, political sociology, and even anthropology to combine and analyze the conception of transition.
    Keywords: Society, Tradition, Modernity, political thought, Crisis of Meaning