فهرست مطالب

ادبیات تطبیقی - پیاپی 1 (پاییز 1388)

نشریه ادبیات تطبیقی
پیاپی 1 (پاییز 1388)

  • 246 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 0
  • احمد پاشا زانوس صفحه 1
    تضمین مبحثی است که بعضی از علمای صرف و نحو در کتب خود به صورت استطرادی و در ضمن مبحث لزوم و تعدی فعل بدان پرداخته اند، ابن هشام انصاری در کتاب مغنی، باب هشتم، تحت عنوان «إشراب» با این عبارت: «قد یشربون لفظا معنی لفظ فیعطونه حکمه و یسمی ذلک تضمینا» بدان پرداخته است و از آنجایی که ابن هشام نحوی است، از دریچه نحو به این مطلب عنایت نموده است و از طرف دیگر، این اصطلاح در علم بدیع با رویکردی متفاوت با نحو، جایگاه مهمی را نیز به خود اختصاص داده است و علمای بلاغت نیز به صورت مبسوط به آن تحت عنوان (تضمین بیانی) پرداخته اند. در این مقاله بر آن شدیم که به جهت عدم فایده در تکرار تضمین بیانی، گریزی به آن نداشته باشیم و در مقابل، ضرورت بررسی این مطلب (تضمین نحوی) که سخت می توان آن را در کتب نحوی یافت و به جهت اهمیت آن، بیش از هر وقت دیگر ما را بر آن داشت که نگاهی به مساله تضمین در علم نحو همراه با نیم نگاهی به آن در زبان فارسی داشته باشیم تا چه باشد و چه در نظر آید. مساله ای که در تدریس صرف و نحو عربی در دانشگاه ها و همچنین در حوزه های علمیه بدان پرداخته نمی شود، یا در صورت پرداخت سهم کمی را به خود اختصاص داده است که رویکرد عناوین آمده در کتاب ها و مقاله های چاپ شده تاکنون گواهی بر این مدعا است.
    کلیدواژگان: تضمین، اشرب، تضمین نحوی، جایگاه نحوی آن
  • خلیل پروینی، فرشته کنجوریان صفحه 19
    سفرنامه آیینه ای است که می توان انعکاس تصویر زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، آداب و رسوم و باورها و اعتقادات، رفتار و کردار و فراز و نشیب های زندگی جوامع مختلف را در آن دید، تصویری گویا و روشن و تا حدود زیادی خالی از غرض ورزی و ملاحظه.
    از جمله این سفرنامه ها، «سفرنامه ابن بطوطه» است که سند گویای بسیاری از جوامع اسلامی و جوامع شرقی در قرن هشتم هجری است. این جهانگرد پرشور مراکشی، ضمن سفر به سرزمین های مختلف، گزارشی جذاب، صادقانه و دقیق از چگونگی معیشت مردم، وضع شهرها، صنایع و تولیدات، مدارس و خانقاه ها، راه و رسم دربارهای مختلف، آداب و رسوم مذهبی مردم، عملکرد طبقات حاکم و... به دست می دهد که از دیدگاه ادبیات تطبیقی بسیار ارزشمند و حایز اهمیت است؛ چرا که در ادبیات تطبیقی، بررسی فرهنگ عامه (فولکلور) و تصویر آن از نگاه دیگران، یکی از محورهای مهم شناخت ملت ها و مقایسه آنها با یکدیگر است.
    این پژوهش به بررسی سفرنامه «ابن بطوطه» از دیدگاه ادبیات تطبیقی و بر اساس مکتب فرانسه می پردازد، زیرا این مکتب است که به بررسی سفرنامه ها و تصویر یک کشور از دیدگاه ادبیات کشور دیگر اهتمام می ورزد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، سفرنامه، ابن بطوطه، ادبیات فولکلور، تصویر ادبی
  • محمدباقر حسینی صفحه 39
    شعر بدان جهت که جنبه های شخصی، احساسی و تجملی بر آن غالب است، به عنوان منبع و عامل در آمد، نمی تواند چندان موثر واقع شود. بدین جهت شاعر برای امرار معاش و حفظ هنر خویش، به صاحبان قدرت و ثروت روی می آورد. تحریک احساسات ممدوح، که با بخشش وی نسبت مستقیم دارد، به جز از طریق غلو در اوصاف او و یا حتی اثبات و تایید برخی خصال برای وی، که در او متصور نیست، ممکن نگردد و این نه با اسلام، که با هر دین آسمانی و جهان شمول و حتی سنتها، قوانین و مقررات بشری که بر پایه دوستی، صداقت و سازندگی بنا شده اند، هماهنگی و همخوانی ندارد. نگارنده در این مقاله کوشیده است تا ضمن اشاره به مدایح نبوی در صدر اسلام، آن زمان که ایمان چنان قلب های مومنان را فرا گرفته بود که جایی برای دروغ و تصاویر غیر واقعی باقی ننهاده بود، مضامین آن ها را با مفاهیم مدحیه های رسول (ص) در دوره های بعد مقایسه ای کوتاه و مختصر نماید، باشد که چراغی، هر چند کم فروغ، برای مداحان دیگر عصرها و نسل ها گردد، تا از دروغ، غلو و مبالغه بپرهیزند و راستی را سرلوحه هنر خویش سازند.
    کلیدواژگان: مدح رسول، واقعی، روایی
  • محمدرضا صرفی صفحه 63
    اشعار مطایبه آمیز بخش قابل توجهی از ادب فارسی و عربی را به خود اختصاص داده است. هجویه سرایی به عنوان یکی از گونه های ادبی، بارها مورد توجه شاعران پارسی گو و عربی سرا واقع شده و آثار قابل ملاحظه و احیانا خواندنی ای در این نوع به وجود آمده است. بین زندگی ابن رومی شاعر قرن سوم و انوری شاعر پارسی گوی قرن ششم شباهت های فراوانی وجود داشته، از سوی دیگر، انوری در شمار شاعران بسیار دانشمند ایرانی بوده که با شعر ابن رومی آشنایی داشته است. این آشنایی موجبات بهره گیری وی رااز مضامین شعر ابن رومی فراهم ساخته و انوری بسیاری از هجویات خود را تحت تاثیر ابن رومی سروده است.
    در این مقاله مضامین مشترک «هجو» در شعر دو شاعر بررسی شده و شواهدی که دلالت بر تشابه این مضمون در شعر دو شاعر می کند، مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هجویه سرایی، ابن رومی، انوری
  • علی باقر طاهری نیا، فاطمه کولیوند، زهرا طهماسبی صفحه 87
    عشق یکی از مضامین مهم شعری است و از آن جا که از احساسات انسان سرچشمه می گیرد، عامل پیوند میان انسان هاست. نزار قبانی و حمید مصدق نیز شاعرانی هستند که این مضمون یکی از مضامین اصلی شعر آن ها به شمار می رود؛ اما عشق در شعر هر دو آنان دارای ویژگی های خاصی است. مصدق هم از لحاظ مضمون و هم از لحاظ زبان شاعری کلاسیک است؛ اما نزار در این دو حیطه نوگراتر است و زبان و مضمون عشق را با زندگی معاصر پیوند می دهد. از سوی دیگر، «عشق به معشوق» و «عشق به مردم» در شعر مصدق به یک میزان برجستگی دارند؛ درحالی که در شعر نزار «عشق به معشوق» برجسته تر است. همچنین، مصدق شاعر درد و غم عشق است؛ اما نزار قبانی شاعر شادی های عشق است. بنابراین، باتوجه به معاصر بودن این دو شاعر و اشتراک آن دو در مضمون عشق نیاز به چنین بررسی ای احساس می شود.
    کلیدواژگان: حمید مصدق، نزار قبانی، عشق، اجتماع، طبیعت، زبان شعری
  • فاطمه قادری، مهری زینی صفحه 109
    تحولات ناگزیر اجتماعی، عرصه های گوناگون اجتماع از جمله شعر و ادبیات را در بر می گیرد. در آغاز قرن بیستم کشورهای گوناگون دنیا به ویژه کشورهای در حال توسعه نیازهای جدیدی را احساس می کنند. این نیازها در ادبیات منظوم و منثور نیز جلوه گر می گردد. دو کشور ایران و سوریه بعد از جنگ جهانی دوم و تحولات آن دارای مشترکات سیاسی و اجتماعی فراوانی بودند. از این رو دو شاعر، یکی در ایران و دیگری در سوریه از شعر به عنوان سلاحی برای بیان مسایل اجتماعی بهره بردند: شاملو و ماغوط.این هر دو، بهترین قالب شعری برای بیان مسایل اجتماعی را برگزیدند، یعنی شعر سپید یا قصیده النثر.
    اشعار شاملو و ماغوط مملو از تصاویر اجتماعی است، حتی بیان احساسات در شعر این دو شاعر بیش از آنکه مبتنی بر عواطف شخصی باشد، برعواطف اجتماعی تکیه دارد. از دیدگاه ادبیات تطبیقی شعر این دو شاعر از ناحیه نگرش فکری، گونه ادبی و سبک نگارش قابل بررسی است. این مقاله ضمن بررسی زمینه های مشترک اجتماعی اشعار این دو شاعر - که خاستگاه اصلی و عمده ادبیات تطبیقی است- به این نتیجه می رسد که عناصر اجتماعی نظیر آزادی، وطن، انسان، مبارزه با استبداد و ظلم ستیزی محور سروده های آنان قرار دارد.
    کلیدواژگان: شاملو، ماغوط، شعر سپید، سمبولیسم اجتماعی
  • ناصر محسنی نیا، فاطمه داشن صفحه 133
    مقاله حاضر به بررسی دیدگاه محمد تقی بهار شاعر ایرانی و معروف الرصافی شاعر عراقی در مورد وطن در اشعار آنها می پردازد وبه روش کتابخانه ای نوشته شده که در ابتدا از مطالب مورد نیاز فیش برداری شده وپس از آن طبقه بندی وبه نگارش مقاله به صورت توصیفی _ تحلیلی اقدام شده است.با توجه به این که دو شاعر در یک زمان زندگی می کرده اند وطن در اشعار آنها مفهوم جدیدی به خود گرفته است وبه طور کلی، به چند بخش قابل تقسیم است.در مواردی دیدگاه دو شاعر به هم نزدیک ودر مواردی نیز تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: بهار، رصافی، وطن، ایران، عراق
  • فاطمه معین الدینی صفحه 157
    ابن حوقل جغرافی دان بزرگ اسلامی در قرن چهارم ه. ق سفر طولانی خود را در سرزمین های اسلامی آغاز کرد و نتیجه مشاهداتش را در کتاب «صورهالارض» به نگارش در آورد. بخش مهمی از این کتاب به سفر وی در ایران اختصاص یافته است.
    ابن حوقل بعد از ورود در هر شهر، پس از توصیف ویژگی های جغرافیایی آن شهر به جنبه های مختلف تاریخی، فرهنگی، هنری، آداب و رسوم و به طور کلی، آنچه از نگاه او مهم شمرده می شده، پرداخته است. در این گفتار که به شیوه سندکاوی فراهم شده، جنبه ای از هنر و فرهنگ ایران، در حوزه هنرهای دستی و بافندگی از خلال سخنان ابن حوقل استخراج و پس از طبقه بندی به شیوه توصیفی – تحلیلی ارائه شده است. نگاه نکته یاب ابن حوقل تصویر روشنی از فرهنگ و هنر ایران و طراوت و نشاط زندگی را در ایران آن روزگار به تصویر کشیده است.
    کلیدواژگان: صوره الارض، ابن حوقل، ایران، فرهنگ، هنر، بافندگی، صنایع دستی
  • فرامرز میرزایی، مریم رحمتی ترکاشوند صفحه 179
    یکی از موضوعات درخور پژوهش های تطبیقی، بررسی چهره یک کشور در ادبیات دیگر ملت هاست. تاثیر شگفت انگیز تمدن ساسانی در محیط ادبی دوره عباسی، چنان است که دیوان شاعران این دوره را پر از اشارت های زبانی و تاریخی به تمدن ایرانیان کرده است. نگاه شاعر متمدن عرب «بحتری» به مکان های جغرافیایی ساسانی و شوق و اشتیاق او به راز و رمزهای آن، هر خواننده ای را شگفت زده می کند. دیوان وی پر از نام شهرهای ایرانی است که غالبا با نوعی داوری جانبدارانه و احساسی نسبت به ایرانیان همراه است. با دقت، از خلال اثر فرهنگی بحتری می توان راهی به دوران ساسانی باز کرده و با شهرهای باستانی ایران ساسانی آشنا شد و نشانه ها و آثار آن را در دل اشعارش یافت. این شاعر عرب، چهره بسیاری از شهرهای ایران را ترسیم و به نوعی نام آنها را در تاریخ ایران ماندگار کرده است. در دیوان وی بیش از سی و پنج شهر ایران ساسانی به چشم می خورد که این مساله خود حاکی از عشق و علاقه شاعر متمدن عرب به این مکان ها و تمدن ساکنان آن است.
    کلیدواژگان: تمدن ساسانی، بحتری، شهرهای ایران
  • سید فضل الله میرقادری، منصوره غلامی صفحه 207
    بررسی تطبیقی جهت گیری ها و دیدگاه های ناصر خسرو قبادیانی و ابوالعلای معری نسبت به دنیا، در حیطه ادبیات تطبیقی است. هر دو شاعر در یک دوره می زیسته و از دو زبان و دو فرهنگ متفاوت بوده و به احتمال قوی بین آنها تاثیر و تاثر بوده است.در این مقاله پس از اشاره گذرا به زندگی این دو شاعر، تشابهات و عوامل شکل دهی افکارشان ذکر می شود. سپس به بررسی سیمای دنیا از نظر دو شاعر پرداخته شده و این که مضامین مشترک در دیوان دو شاعر تحت تاثیر چه عواملی بوده است. در ادامه به بیان نوع جهت گیری و واکنش این دو شاعر در مواجهه با دنیا و مظاهر آن پرداخته می شود. ذیل هر عنوان اشعاری مناسب از دو شاعر ذکر، تحلیل، مقایسه و نتیجه گیری شده است.
    کلیدواژگان: ابوالعلاء، ناصر خسرو، دنیا، زهد
|
  • Ahmad Pasha Zanous Page 1
    Entailment is an issue which Grammar (Sarf-o-Nahve) scholars consider as a subsidiary issue along with the "transitive and intransitive verbs" context in their books. In his book titled "Moghni", Ebn-e-Hosham Ansari discussed it as "Eshrab" with this quote: "Sometimes a word is made to drink (Eshrab) another word, and then the latter is assumed as the first. This is called Entailment." Since Ebn-e-Hosham is a syntactic (Nahvi) scholar, he considered it from a "Nahvi" point of view. Meanwhile, Entailment has a dominant place in Prosody different from Grammar, and Rhetoric scholars have discussed it as "Exposition Entailment" elaborately. Since it is a repetitive subject, we will not consider "exposition entailment" in this paper, in contrary, since any issues about "syntactic entailment" can hardly be found in syntactic (Nahve) books and because of its importance, we are motivated to take a look at entailment in grammar science noting it in Persian language simultaneously. This is an approach that is being neglected. The proof is a very small share, in teaching Arabic grammar at universities and Hawzehs and publications, which has been allocated to this area up to now.
    Keywords: Entailment, Drink, Syntactic entailment, Syntactic place
  • Dr. Khalil Parvini, Fereshteh Kanjourian Page 19
    Itinerary is a mirror which reflects the image of social, political, and economic life of people as well as their customs, beliefs, behaviors and vicissitudes of their societies. In fact, it demonstrates an expressive and clear picture mostly with no partiality or consideration. One of these itineraries is “Ibn Battuta’s Itinerary”, which is considered as an evident document of many Islamic and Eastern societies in 8th century. The author of this itinerary is a man from Morocco who throughout his various journeys to many countries, provided a remarkable, honest, and accurate report about people’ way of earning, their religious customs, cities status, industries and productions, schools and abbeys, different court traditions, the ruling-class function… which would be significant and worthwhile from the point of view of comparative literature due to the fact that comparative literature is the study of folklore and its analysis from other people’s perspective is deemed to be a remarkable axis of knowing nations and comparing them with each other.The present study specifically explores Ibn Battuta’s Itinerary with reference to comparative literature and also France school because France school, in particular, deals with the study of Itineraries. Additionally, France school illustrates a country’s Image from the point of another country’s literature.
    Keywords: Comparative literature, Itinerary, Ibn Battuta, Folklore literature
  • Mohammad Bagher Hosseini Page 39
    There are many poets in Arabic and Persian territories that have praised the prophet Mohammad (S.A.) in many aspects while none of the praise can be observed in Koran. In this essay I am going first, to introduce some of descriptions which are available in Arabic and Persian poems and compare their content with what is narrated in Koran about the prophet Mohammad and see why the Muslim poets have attributed to the prophet, traits that have not been mentioned in Koran.
    Keywords: Praise of prophet, Reality, Narrated
  • Dr. Mohammad Reza Sarfi Page 63
    Satirical poetry has occupied a considerable part of Persian and Arabic literature.As a literary genre, it has frequently been subject to scrutiny by Iranian and Arab poets and many interesting and enjoyable poems have been created.There is ample similarity between the life of Ibn-e-Rumi, the Arab bard of the 3rd century and Anwari, the Great, Farsi-composing poet of the 6th century Iran who has been familiar with the poetry of Ibn-e-Rumi and has composed many of his satires under the influence of the Arab Satirist.In this article, common themes used by the above-mentioned poets arestudied and evidences depicting similarity are analyzed.
    Keywords: Satire, Ibn, e, Rumi, Anwari
  • Dr. A. B. Taheriniya, F. Kolivand, Z.Tahmasebi Page 87
    Love is one of the poetical themes which originates from man’s sentiments and links human beings together. N. Ghabani and H. Mosadegh are poets who use 'love' in their poetry as a major theme. For each poet love has its particular characteristics. Mosadegh is a classical poet In view of content and language, but, in this context, Nazar is a modernist who grafts the language of love on the contemporary life. Love of beloved and people love equal in poems of Mosadegh, whereas the former is more highlighted in poems of Nazar. Mosadegh's verse shows the sorrow of love whereas Nazar's verse is full of the joy of love.
    Keywords: H. Mosadegh, N. Ghabani, Love, Society, Nature, Poetical language
  • Dr.Fatemeh Ghaderi, Mehri Zeini Page 109
    As a matter of fact, certain social developments are imposing enough to affect poetry and literature. For instance, the new needs felt by developing societies at the beginning of the 20th century soon manifested themselves in both prose and poetic works of literature.After the Second World War, Iran and Syria, as two countries with a large socio-political background in common, each introduced a poet who employed poetry as a weapon to express social problem: Shamloo in Iran and Maghoudt in Syria. They picked out blank verse as the best poetic genre for their purpose. Their poems are fraught with social images. Even their emotions are more socially-based than individual. Comparatively speaking, the two poets may be found the same with regard to their social attitudes, literary typology, and diction.This article deals with the common social background of the two poets, which is the basic matrix for any comparative analysis in literature. Then it concludes that such social issues as liberty, motherland, humanity, and anti-despotism are the major motifs of these poets.
    Keywords: Shamloo, Maghoudt, Blank Verse, Social symbolism
  • Dr. Nasser Mohseni Nia, Fatemeh Dashan Page 133
    This article Studied the thoughts of an Iranian poet, Mohammad Taghi Bahar, and an Iraqi poet, Maruf-o-rasafi, on homeland. In this study, a library method was used. First, the required subjects and information were written on index cards; then the article was written after categorization and arrangement of the cards. Since the two poets had lived at the same age, the subject of homeland has had a new concept in their poems and generally can be divided into different parts. In some cases the two poets have a same lookout while in others they differ.
    Keywords: Bahar, Rasafi, homeland, Iran, Iraq
  • Dr. Fatemeh Moinaddini Page 157
    Ibn-e- Howqal, the great Muslim geographer started his long journey in the 4th century A.H.L. He wrote the account of his travels in a book titled " Souratolarz". A major part of the book is devoted to his travel in Iran.After entering each land, Ibn-e-Howqal would first give a geographic description of the place and would then give a picture of historical, cultural aspects, art and customs of the land and in general all issues deemed important from his point of view.The article which has been prepared on library research, describes and analyzes, based on Ibn-e-Howqal's accounts, some aspects of Iranian art and culture in the field of handicrafts and weaving. Howqal's look gives us a clear image of Iranian art and culture and also a lively and youthful account of Iranian life in Howqal's time.
    Keywords: 'Souratolarz', Ibn, e, Howqal, Iran, culture, Art, Weaving, Handicrafts
  • Faramarze Mirzaei, Maryam Rahmati Turkashvand Page 179
    An important area in comparative literature is to study the conditions of a country in the literature of other nations. The amazing impact of the civilization of Sasanian literary environment on the Abbasid period is so deep that has made the divans of the poets of this era full of linguistics and historical references to the Iranian civilization. The look that the civilized Arab poet 'Buhtory' has cast on Sasanid geographical places and his interest in Persian mysteries, make the readers surprised. His divan is filled up with the names of Iranian cities, often accompanied by his biased feelings toward the Iranians. With an accurate study of Buhtory's cultural work, one can open the way to the Sassanid Iran and can find signs about its ancient cities which abound in his poetry. This Arab poet has illustrated the image of many Iranian cities and has, somehow made them permanent. In his divan, there are more than thirty-five cities of Sasanid Iran which show the love and interest of this cultivated Arab poet to these places and the civilization of its inhabitants.
    Keywords: Sassanid civilization, Buhtory, Cities of Iran
  • Dr.Sayyed Fazlullah Mirghaderi, Mansooreh Gholami Page 207
    Study of Naser-khosro Ghobadiani and Abolalaye Moari’s orientations and viewpoints, with regard to the world fall under the area of comparative literature. Both poets lived in the same era but came from two different languages and cultures. Most probably, they influenced each other. After a slight touch upon the life of these two poets, we mention their similarities and the way in which their mentalities are formed. Afterwards we proceed to study the appearance of the world from the two poets’ point of view and to examine factors which have influenced the common concepts in their divans. Finally, the orientation and reaction of the poets with regard to the world and its symbols are stated. Following each issue there have been some poems provided, analyzed, compared and concluded upon from the two poets.
    Keywords: Abol, ala, Naser, Khosro, The World, Asceticism (Zuhd)