فهرست مطالب

ادبیات تطبیقی - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه ادبیات تطبیقی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علمی- پژوهشی
  • داریوش اکبرزاده صفحات 1-12
    اسطوره اژی دهاک، یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین اسطوره ها در ادب فارسی از دوران کهن تا به دوران اسلامی است. اسطوره اژی دهاک از راه متون اوستایی شناخته شده-است و در ادبیات زرتشتی به زبان پهلوی نیز اسطوره ای شناخته شده به شمار می آید. بس پیداست که این اسطوره، یادگار نوشته های پساساسانی را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده-است.
    مطالعه تطبیقی این اسطوره در منابع اسلامی، از بن مایه همانند و نزدیک آن در منابع عربی-فارسی حکایت دارد. با وجود این، در کوش نامه، سروده حکیم ایرانشان ابی الخیر، داستان درمان بیماری ضحاک، با پیدایی پزشکی هندی گره خورده است که این نکته در سایر متون عربی- فارسی شناخته شده، دیده نمی شود. این مقاله تلاش دارد تا به یاری رخدادهای نخستین سده های اسلامی، چرایی حضور این پزشک هندی در درمان بیماری ضحاک را توضیح دهد؛ آنجا که نگارنده، ضحاک را با هارون و پزشک هندی را با پزشک نامدار هندی یعنی منکه، پزشک معالج آن خلیفه ستمگر، سنجیده است.
    کلیدواژگان: ضحاک، کوش نامه، منکه هندی، متون عربی، اسلامی
  • حسین تک تبار فیروزجایی*، علی شمس اللهی صفحات 13-32
    حکیمان ایران باستان به اندرزهای اخلاقی و مضامینی چون خوش اخلاقی، سیاست، زهد، دوستی و به خصوص خرد و خردورزی گرایش شدیدی داشته اند. این اندرزها و مضامین از راه ترجمه متون پهلوی به عربی به ادبیات عرب راه یافت و استقبال مردمان عرب از فرهنگ ایران زمین را درپی داشت. عنصر خرد به عنوان یک اندیشه ایرانی و به عنوان یکی از عناصر پیشبرد حیات بشریت به اوج قله تعالی و انسانیت، در آثار ادیبان مختلف سرتاسر جهان نمودی بس آشکار دارد. از نمونه این آثار کتاب «الادب الصغیر و الادب الکبیر» ابن مقفع و کتاب «شاهنامه» حکیم ابوالقاسم فردوسی است که مضامین خردی همچون عناصری پویا در هر دو اثر به چشم می خورد. مشابهت مضمون «خرد و خردورزی» در این دو اثر، بیانگر مشترک بودن منابع مورد استفاده نویسندگان و سیراب شدن از سرچشمه های خرد ناب حکیمان ایران باستان است. نگارندگان این مقاله برآنند تا با بررسی تطبیقی عناصر مشترک خردی در آثار مذکور و بیان شباهت های مضمونی واژه خرد، اثبات نمایند که ابن مقفع و فردوسی در تالیف اثرشان از منبعی واحد بهره جسته اند.
    کلیدواژگان: خرد، ابن مقفع، فردوسی، شاهنامه، الادب الصغیر و الادب الکبیر
  • علی جهانشاهی افشار صفحات 33-58
    زن و ویژگی های او از دیرباز یکی از موضوعات مورد توجه ادبا و شعرا بوده است و گویندگان و نویسندگان بسیاری با در نظر گرفتن جنبه های متفاوت وجودی زن در این باره مطالب مختلفی بیان کرده اند اما دلایل مختلف از جمله غلبه نگاه مردسالاری موجب گردیده که نقش مثبت و کارآمد آنان کمتر مورد توجه قرار بگیرد؛ خصوصا در ادب کهن، تصاویری کمتر واقعی از زنان ارائه شود و نکته قابل توجه اینکه ویژگی های کلی زن و نگاه به او در کلیت و با تفاوت زمانی در سرزمین های مختلف تا حدی مشابه بوده است و این تشابه را در آثار ادبی می توان ملاحظه نمود. در این مقاله ویژگی های زن در دکامرون با اوصاف او در سندبادنامه و کلیله و دمنه مورد بررسی قرار گرفته و چنین دریافت شد که در این آثار، با اندک تفاوت هایی، زنان عموما موجوداتی مکار، بی وفا، فرصت طلب و... تصویر شده اند که گاه به وساطت دلالگان، خواهان ارتباط با فردی غیر همسر خویش می گردند. در میان برخی داستان های دو زبان، شباهت های مضمونی و گاه ساختاری مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، زن، دکامرون، سندبادنامه، کلیله ودمنه
  • محمدتقی جهانی*، مینا پیرزادنیا، طاهره آهیخته صفحات 59-80
    یکی از مکاتب ادبی پرطرفدار معاصر، مکتب رمانتیسم است که در گام نخست، به مسایل شخصی افراد می پرداخت اما به خاطر اوضاع نامناسب سیاسی و اجتماعی، به تدریج از حالت فردگرایانه به سمت اجتماع سوق یافت و حالتی جامعه گرا و انقلابی به خود گرفت. رمانتیسم جامعه گرا به جامعه و مسایل مربوط به آن، نظیر دلبستگی به وطن، آزادی، ظلم ستیزی و... می پردازد. ادبیات معاصر عربی و فارسی نیز از این گرایش بی بهره نبوده است. فاروق جویده، شاعر معاصر مصری و فرخی یزدی سراینده معاصر ایرانی، از جمله شاعرانی هستند که اشعار آنان دارای چنین صبغه ای است. بر اساس یافته های این پژوهش، مسائل رمانتیستم جامعه گرا یا انقلابی در شعر این دو شاعر، حجم زیادی از دیوان های ایشان را در بر می گیرد و دراین زمینه اشتراکات فروانی در اشعار دو شاعر یافت می شود و این امر، نشان دهنده نزدیکی فکر و عقیده دو شاعر است و تفاوت آنها، تنها، در مسائل جزئی در بحث آزادی و وطن است که فرخی، در این زمینه، مباحث بیشتری را بیان کرده و در آنها از الفاظی قاطع تر مدد می جوید.
    کلیدواژگان: رمانتیسم جامعه گرا، ادبیات معاصر عرب، ادبیات معاصر ایران، فاروق جویده، فرخی یزدی
  • لیلا جمشیدی*، زینب حسینی صفحات 81-100
    اصطلاح گسست رابطه اضافی، به معنای جدا کردن مضاف از مضاف الیه و خارج کردن یک ترکیب از صورت و حالت اضافی است و از آن جهت آن را گسست یا فک اضافه نامیده اند، که مضاف از مضاف الیه جدا و از حالت ترکیبی خارج می گردد. این عمل، در دستور زبان عربی و فارسی، قابل اجرا و دارای کاربرد و مورد استفاده اهل دو زبان است.
    هدف از این مقاله، دست یابی به نقاط مشترک و تفاوت های میان این دو زبان در موضوع فک اضافه است؛ لذا، از نوع توصیفی- تحلیلی و استنباطی با رویکردی تطبیقی است.
    از رهاورد پژوهش حاضر می توان به این مهم دست یافت که فک اضافه، در هر دو زبان شیوه های مخصوص به خود را دارد و بنا به علل مختلفی صورت گرفته است. هرچند به نظر می رسد که این علت ها و روش ها در دو زبان عربی و فارسی، در برخی موارد با هم اشتراک دارند؛ می توان چنین استنباط کرد که هیچ کدام متاثر از دیگری نبوده است.
    کلیدواژگان: اضافه، گسست اضافی، فک اضافه، نحو عربی، دستور زبان فارسی
  • قدسیه رضوانیان*، فاطمه هدایت نژاد صفحات 101-122
    رمانتیسیسم از پیچیده ترین و گسترده ترین مکتب های ادبی جهان است که به عنوان پدیده ای انقلابی، در اواخر قرن هجدهم در برابر سنت نئوکلاسیسیسم برآمد. این مکتب در زمانه ا ی طوفانی ظهور کرد که تحولات مهم علمی، اجتماعی و سیاسی تمام اروپا را فراگرفته بود. در ایران نیز از عهد مشروطه، رمانتیسیسم به عنوان رویکردی فکری در ادبیات فارسی مطرح شد. نیما را می توان سرشاخه رمانتیسیسم ایران دانست اما سهراب سپهری، یکی از چهره های شاخص رمانتیسیسم در ایران است. البته رمانتیسیسم شعر او با هر دو جریان رمانتیک فردی و اجتماعی آن عصر متفاوت است و همانندی بیشتری با شاعران رمانتیک انگلیس و بویژه بلیک دارد.
    این مقاله به بررسی مولفه های شاخص رمانتیسیسم همچون طبیعت، تخیل، توجه به احساسات و عواطف، فردگرایی، اندوه و انزوا، آرمان گرایی، کودکی و... در شعر سهراب سپهری، شاعر معاصر ایران، و ویلیام بلیک، شاعر انگلیسی اواخر قرن هجدهم و نیمه اول قرن نوزدهم، می پردازد.
    کلیدواژگان: رمانتیسیسم، ادبیات تطبیقی، سهراب سپهری، ویلیام بلیک
  • اکبر شامیان ساروکلایی*، فاطمه ثمین وحدانی صفحات 123-148
    از مکاتب فلسفی که امروزه در عالم هنر و ادبیات نقش بسزایی ایفا کرده، اگزیستانسیالیسم است. از آنجا که شاعران و نویسندگان معاصر، ناگزیر از آشنایی با مکاتب ادبی، فکری و هنری هستند، سهم اندیشه وجودی و مولفه های شاخص آن را در ادبیات معاصر جهان نمی توان نادیده گرفت. شفیعی کدکنی و ادونیس، ضمن آگاهی از ادبیات غرب و توجه به نهضت ترجمه، کوشیده اند تا اندیشه های فلسفی جدید را به شعر درآمیزند. از این روی، نگارندگان برآنند تا ضمن تبیین مولفه های اگزیستانسیالیسم (وجودگرایی، انسان-محوری، آزادی، اخلاق وضعیتی، زمان وجودی) و تحلیل آنها در سروده های این دو شاعر، هم تاثیر فلسفه را بر شعر شاعران مدنظر نشان دهند و هم بر این امر تاکید کنند که درک شعر معاصر، بدون توجه به اندیشه های فلسفی به درستی میسر نمی شود. در سروده های شفیعی و ادونیس تفاوت های اساسی نیز در اندیشه وجودی به چشم می خورد که این امر به گرایش-های مختلف (الهی و الحادی) این مکتب مربوط می شود.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، شعر معاصر، فلسفه، ادبیات تطبیقی، شفیعی کدکنی، ادونیس
  • تاثیر شعر معاصر ایران بر شعر تاجیکستان / (شعر دارا نجات به عنوان نماینده گروه)
    میترا شریف زاده مود صفحات 149-174
    ما در این مقاله بر آنیم تا به شعر امروز تاجیک نظری بیفکنیم و شاعرانی را که از شعر معاصر ایران تاثیر پذیرفته اند، برشماریم و در نهایت، به بررسی اجمالی شعر دارا نجات بپردازیم.
    ضرورت و اهمیت این تحقیق در آن است که محققانی را که مایلند در مورد شعر امروز تاجیک و ایران بررسی هایی به صورت تطبیقی انجام دهند، یاری می رساند و برای متخصصان سایر زمینه های ادبیات از جمله تاریخ ادبیات، شعر سپید و محاکات نیز سودمند است.
    نتایج این تحقیق نشان می دهدکه دارا نجات، به عنوان نماینده بارز نسل سوم شاعران تاجیک، از شعر معاصر ایران بیش از همه متاثر بوده است. او در کاربرد کلمات گویشی خاص منطقه خود و در بهکارگیری اصطلاحات محلی و بومی از نیما یوشیج، در استفاده از فضای سورئالیستی طبیعت از سهراب سپهری و در سپید سرایی از احمد شاملو پیروی کرده است؛ هرچند خود دارای سبکی خاص و ویژه ای است که حاصل دید وحدت وجودی و مذهبی – عرفانی او، کاربرد کلمات صرفا تاجیکیو محاکات های نو و زیبایی است که هماهنگی کامل با طبیعت تاجیکستان و اوضاع اجتماعی – سیاسی آن دارند.
    کلیدواژگان: دارا نجات، احمد شاملو، محاکات، هنجارگریزی، شعر سپید
  • عباس گنجعلی*، نعمان انق صفحات 175-200
    شعر معاصر، توجه به مسائل اجتماعی را سرلوحه مضامین خویش قرار داده و شاعرانی را به تاریخ معرفی کرده است که در تصویر مفاهیم اجتماعی و حل مشکلات جامعه کوشیده اند. بدر شاکر سیاب، شاعر معاصر عراقی، و قیصر امین پور، ازجمله ادیبانی هستند که تعهد به مسائل اجتماعی، بخش بزرگی از دغدغه های ذهنی آنها بوده است. نعکاس ظلم و فساد جامعه، دعوت به صلح، آزادی و تشویق به مبارزه و جهاد، از برجسته ترین مضامین اجتماعی این دو شاعر است. در این پژوهش، سعی کرده ایم با محوریت این چهار مضمون در شعر این دو شاعر، به بررسی و کشف مصادیق هم نوایی و تبیین تفاوت های نگاه آنها که متعلق به دو محیط جغرافیایی و فرهنگی متفاوت اند، بپردازیم تا معلوم شود چگونه اندیشه ای اجتماعی در نقطه ای از جهان ظهور می کند و در نقطه ای دیگر، همان اندیشه، به گونه ای دیگر مجال بروز می یابد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، اندیشه های اجتماعی، سیاب، امین پور
  • هوشنگ محمدی افشار صفحات 201-222
    دو واقعه تاریخی متعلق به روزگار فرمانروایی داریوش اول هخامنشی، در تاریخ هردوت بیان شده است که شباهت بسیاری با دو داستان در کلیله ودمنه و مرزبان نامه دارد؛ یکی ماجرای تسخیر بایل توسط داریوش که با حیله و تدبیر زوپیر، یکی از مشاوران برجسته وی، به پیروزی ایرانیان و فتح بابل منجرشد که چندین ماجرا در تاریخ شبیه این واقعه تکرار شده-است اما شبیه ترین داستان ها به واقعه مزبور، داستان نمادین «بومان و زاغان» در کلیله ودمنه است.
    دیگر واقعه مجازات و اعدام اینتافرن، از یاران داریوش و یکی از هفت نفری که علیه گئوماته مغ(بردیای دروغین)، شورش کردند و باعث روی کارآمدن مجدد هخامنشیان و فرمانروایی داریوش گردیدند. این داستان هم با تغییرات جزئی در زمان، مکان، قهرمانان و شخصیت ها، به صورت کلی و با حفظ اصل داستان با عنوان «داستان هنبوی و ضحاک»، در مرزبان نامه تکرار شده است. در گفتار حاضر، داستان ها دوبه دو تحلیل و با یکدیگر مقایسه -شده است و صحنه ها و درونمایه ها و گفتمان ها و شخصیت ها، جداگانه بررسی و به وجوه شباهت و تفاوت ها و کیفیت تاثیر و تاثر اشاره گردیده و بنیاد اصلی داستان ها به شیوه توصیف و تحلیل محتوا و سندکاوی و به روش کتابخانه ای بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ هردوت، کلیله ودمنه، مرزبان نامه، داستان های تاریخی و نمادین، تحلیل و مقایسه
  • جستاری در برخی اندیشه های مشترک عمر خیام و احمد صافی نجفی / (مرگ، حیرانی، عدم اراده و اختیار، حاکمیت جبر و سرنوشت)
    حسین میرزایی نیا، علی نوکاریزی* صفحات 223-244
    ارزش آثار ادبی یک ملت، از رهگذر ادبیات تطبیقی و نشان دادن میزان تاثیر و بازتاب آن در ادبیات دیگر ملت ها و غنابخشیدن به ادبیات جهانی، بهتر و دقیق تر نمایان می شود. دادوستد ادبیات فارسی و عربی نیز دیرینه و برای هر دو ملت دارای اهمیت است. در میان شاعران فارسی، تاثیر خیام بر شاعران و ادیبان معاصر عرب و بر مترجمان رباعیاتش، قابل ملاحظه و بی نظیر است که بررسی این امر، تلاش بیشتر از جانب پژوهشگران را می طلبد. از این میان، بررسی تاثیر خیام بر صافی که از بهترین مترجمان رباعیات وی و از شاعران برجسته عراق است، اهمیت خاص خود را دارد. این پژوهش، سعی دارد تا تاثیرپذیری اشعار صافی از برخی اندیشه های موجود در رباعیات خیام را اثبات نماید. کاوش پیش رو در نظر دارد که بر اساس مکتب فرانسوی در پژوهش های ادبیات تطبیقی و با روش تحلیلی- توصیفی، به بررسی و تحلیل برخی اندیشه های مشترک دو شاعر بپردازد، آنگاه با آوردن شواهد شعری، نزدیکی این اندیشه ها را به طور عینی به نمایش بگذارد.
    کلیدواژگان: عمر خیام، احمد صافی، مرگ، حیرانی، اختیار، سرنوشت
  • رضا ناظمیان، فاطمه کاظمی* صفحات 245-268
    این مقاله به بررسی تطبیقی تاریخ مداری در رمان های «سووشون» و رمان «سباق المسافات الطویله» می پردازد. در این بررسی، برخی از عناصر داستانی، مانند شخصیت پردازی، زاویه دید، درون مایه و سبک مورد تحلیل قرارگرفته و چگونگی بهره گیری از این عناصر در جهت روایت تاریخی بررسی و همانندی و تفاوت ها در زمینه پرداختن به رویدادهای تاریخی با محوریت استعمار، با توجه به نگرش هر دو نویسنده، مشخص شده است. از آنجا که هر دو نویسنده، دوره ای مشخص از تاریخ ایران را به تصویرکشیده اند و هر دو رمان در زمره رمان های سیاسی- تاریخی قرارمی گیرند، تلاش شده است که جنبه تاریخی این دو رمان نیز مورد بررسی قرارگیرد. این پژوهش، به این نتیجه می رسد که حضور بیگانگان و توطئه های آنها در کشور، آشوب داخلی، شیوع فتنه، سرسپردگی ارکان دولت، غفلت توده مردم، مقاومت و.. از جمله موضوعات مشترکی است که در این دو رمان به صورت آشکار تجلی یافته است.
    کلیدواژگان: سووشون، سباق المسافات الطویله، سیمین دانشور، عبدالرحمن منیف، تاریخ مداری
|
  • Daryoosh Akbarzadeh Pages 1-12
    Zahhak’s Myth is one of the oldest and most well-known myths in the Persian literature from ancient times to new periods.
    The myth is known through the Avestan text; however, in Zoroastrian Pahlavi texts, it is a prominent myth and clearly, it had influenced Post-Sasanian texts, too.
    A comparative study of the myth based on Post-Sasanian texts shows a close similarity in Arabo-Persian texts.
    Yet, in Kush-nameh, by Hakim Iranshan ibn Abal-Khayr, an Indian physician has been mentioned-- with respect to treatment of Zahhak’s illness-- to whom there is no reference in other known Arbo-Persian texts.
    With reference to the developments of the early Islamic centuries, I have tried to explain why Zahhak’s myth has been mingled with an Indian physician. I compare Zahhak with Harun the Caliph, and the Indian physician with Manka, the great Indian physician.
    It is known that Manka, a famous scientist and translator of some Sanskrit texts into Persian, arrived in Baghdad, most probably around 193 Hegira, to treat the Caliph. His stay in Baghdad is a brilliant period with regards to translation of scientific texts from Indic to Iranian and later into Arabic. Muslim writers have highly respected him such as Abu-Rayhan Birun’s report.
    Keywords: Zahhak, Kush, nameh, Manka, Arabo, Persian texts
  • Hosein Taktabar Firoozjaei, Ali Shamsolahi Pages 13-32
    Ansient Iranian scholars sages had a strong tendency toward moral advice and themes like good morals, sagacity, asceticism, friendship, in general, wisdom in particular. These themes and advice have found their way in Arabic literature through translating Pahlavi texsts to Arabic. Arabs welcomed the Iranian culture. arab thinkers and scholars all have acknowledged Iranian culture impact. wisdom has had its obvios main festations in the work of literary men (men of letters) all ower the world. Wisdom has always been regarded as one basis element that brings humanity to the peak of invaluabale works are the one by Ibn Muqaffa (ÇÈäãÞÝÚ) entitled aladabossaqheer va aladabolkabeer (ÇáÃÏÈ ÇáÕÛیÑ æÇáÃÏÈ Çá˜ÈیÑ) and the one written by Ferdowsi (ÇÈæÇáÞÇÓã ÝÑÏæÓی) entitled shahnameh (ÔÇåäÇãå). Wisdom can be seen as a dynamic element in both works. The commonality of the common references the two authors have taken advantage of. it also pohnts to the fact that both authors have quenched theirs, t by the pure wisdom of ancient Iranian sages. the present study aim at comparing and contrasting the common elements of wisdom in this two literary works. The researchers set to investigate the thematic similarities of the word wisdom and prove that ibn Muqaffa and ferdosy have both made use of the same reference.
    Keywords: Wisdom, Ibn Muqaffa, Ferdowsi, Shahnameh, adab al alsaqheer va adab al kabeer
  • Ali Jahanshahiafshar Pages 33-58
    The woman and her features have long been a subject of interest to Writers and poets and many speakers and writers with regard to different aspects of women have expressed various topics In this regard, but for various reasons, such as the prevailing patriarchy has made their positive and effective role less be considered especially in ancient literature, less actual images of women to be presented as far as the even those that have been written with a focus on women's not expressed a positive and active role for women and significant, is that the general characteristics of women with a time difference has been somewhat similar in different lands and this similarity can be studied in the literature.
    In this article we examined the characteristics of the woman at the Decameron with his attributes Sandbadnameh and Panchatantra that -sometimes through middle women– they want a relationship with a man other than their husband among some of the stories of two languages can be seen, thematic and structural similarities.
    Keywords: comparative literature, women, Decameron, Sindbad, Panchatantra
  • Mohammd Taghi Jahani, Mina Pirzadnia, Tahere Ahikhte Pages 59-80
    One of the advocated contemporary literal styles is romantic that first was appear in Europe and then was penetrated in literature of other natures. This style at first step studied the personal dimensions of people, but because of inappropriate political and social conditions, it gradually moved from individuals toward society and it shaped as a social and revolution form. Social romantic study the society and its related subjects and want to provide patriot freedom and also provide equality and ordering in it and make some riots against some people that destroyed its freedom. Contemporary Arabic and Persian literature possess such a trend. The recent Egyptian and Iranian poet Farough Jovide and Farrokhy Yazdi are from those poets who employ such overlay in their poetries. The present study aims at analyzing the most prominent Socialist romantic parameters in these two poets’ works by descriptive- Analytical method. According to the findings, Socialist romantic or revolutionary problems are of high quantity in these two poets’ works which contain a great deal of their poetries. Some instance of the common concepts in Jovide and Farrokhy Are nationalism, liberty, etc. After a comparison between these two, a lot of common points are found rather than differences which show that the similarity of their ideas and beliefs. The differences of these works are only in some trivial points such as liberty and country in which Farrokhi employs indulgence and use more decisive words and indicate more discussions in this field.
    Keywords: Socialist romantic, Recent Arab literature, Recent Persian literature, Farough Javide, Farrokhy Yazdi
  • Leila Jamshidi, Zeinab Hosseini Pages 81-100
    The terms of Additionaldiscrete relation means separating the addend(noun governing the genitive) from genitive case and extractinga combination of the form and additional statethence it is called discreet or (detachment) which cut the added and changedaddend and genitive(possessive)from the original state. This process can be performed in Arabic and Persian grammar and have used by both languages.
    detachmenthave their own style in both languages and has been performed according to the cause of action.It''s important to note that though the causes and methods in both languages are common in some cases, but none of them are not affected each other''s.
    The purpose of the present paper is to achieve the common points and differences between these two languages about detachmentissues which is a descriptive - analytical and inferential article with A Comparative Approach.
    Keywords: Added, additional discrete, detachment, syntax of Arabic, Persian grammar
  • Pages 101-122
    Romanticism is the most complex and expanded literary schools in the world that grew as a revolutionary and rebellious phenomenon in the late of 18th century against Neoclassic traditions. Because of Romantic school’s contrasted nature, any clear and subtle definition haven’t been presented until now. This school appeared in the stormy period that important scientific, political and social changes infolded all over the Europe. Some of these numerous changes are: American revolution, French great revolution, industrial revolution of England, decline of feudalism community, replacement of middle class and appearance of new mental school. Romanticism movement appeared first in Germany and then rooted in another European regions such as England, France, Russia and Spain. Among of English romantic poets we can point to Wordsworth, Coleridge, Blake, Shelly and Keats. Romanticism introduced in Iran from the constitutional age as a mental paradigm in Persian literature. Nima can be the founder of Iranian Romanticism that separated from it very fast and Fereydoon Tavallali become the leader of this movement, but Sohrab Sepehri is one of the famous person of Iranian Romanticism of course his poems are different from of both individual and social Romanticism processes and are more similar to English Romantic poets specially Blake.
    We study some of profound features of romanticism in this essay such as: nature, imagination, feelings, individualism, grief, Idealism, childhood, love, religion.
    Keywords: Romanticism, Comparative literature, Sepehri, Blake
  • Pages 123-148
    Existentialism is one of the philosophical schools that have played a significant role in today's world of art and literature. Although some part of it can be seen as «Existence Philosophy» in the Islamic culture. Since contemporary poets and authors should be familiar with literature, artistic and intellectual, so it cannot be ignored the contribution of Existential Thought and the most important components in the Contemporary World Literature. SHafiei kadkani and Adonis have tried to mix the philosophical thoughts with poem, while they had noticed to the west literature and the translation movement. Thus, the authors strive to clarify the components of existentialism (Existentialism, Humanism / the dead God, freedom and responsibility, Existential Time) in their poems and their content analysis; both show the effects of philosophy on the today's poems and emphasis that understanding of the contemporary poem without enticement to philosophical thoughts it’s not possible. In the Shafiei and Adonis poetries although there are fundamental differences in the Existential Thought that it relates to the different trends (God and atheism) in this school.
    Keywords: existentialism, contemporary poetry, philosophy, Comparative literature, Shafiei kadkani, Adonis
  • Mitra Sharifzadeh Pages 149-174
    In this paper, we attempt to overview the modern Tajik poetry and poets whose poem’s had influenced by the modern Poetry of Iran.
    The necessity and importance of this research is to help on the comparative studies of researchers who wish to search on Iran and Tajik modern Poetry, and it will be also a help to specialists in other fields such as Literature, History of Literature, Poetry and Blank verse Poems.
    The methodology base consists of journals and researches of skilled Poets and critics and then we tried to analysis different Iran and Tajik Poems, and specially Ahmad Shamloo and Dara Nejat’s Poetry.
    What we have been able to find out is, as a typical representative of the third generation Tajik poets, Dara Nejat, has been the most affected poets by Iranian Poetry. The ability of his local dialectic words and terminology, has simulated from Nima Yushij, Sohrab Sepehri surrealism of nature and free versing from Ahmad Shamloo. However, he has his own special style, which is collected from his ideology in pantheism, religious spiritualism, is most coordinated with his beautiful mimesis of Tajikistan nature and political-socialism gives Dara’s poetry more optimism about the world, deviation and unparalleled terminology formation than, Shamloo’s poetry.
    But it must be said that with all the influence of Shamloo, Dara Nejat had written Tajik Blank verse.
    Keywords: Dara Nejat, Ahmad Shamloo, Imitation, Deviation, Blank verse
  • Neman Onegh, Abbas Gangali Pages 175-200
    Modern poetry has considered social issues as first priority in its topics and it has introduced poets to literary history who tried to symbolize social issues and solve social problems. Badr Shaker al-Sayyab, the contemporary Arab poet, and Qeisar Aminpoor, the contemporary and revolutionary poet in Persian literature, are among those men of letter who have been concerned extremely for commitment to social issues and have left many poems on this topic. Reflecting oppression and corruption in society, calling for peace, freedom, and encouraging struggle and jihad are the most prominent social themes in their poems.In this study, the researchers have tried to focus on these four themes by studying the poems of these two poets aiming to explore and discover examples of conformity and explain the differences between the two environments as they belong to two seemingly different cultures.To see how these ideashave emerged in these parts of the world.
    Keywords: Comparative literature, Social thought, Sayyab, Aminpoor
  • Pages 201-222
    Two historical events belonging to the times of the hakhamaneshi’s ruler called First Daryoosh’ have been brought in Herodout’s history which is very similar to two stories in Kalileh va Demnch and Marzbannameh; one of them is the adventure of the conquering of Babel done by Daryoosh and it resulted in Iranian’s victory and the concuest of Babel by Zoupiyer’s trick and plan. The symbolic story called ‘Booman-o-Zaghan’in Kalileh va Dmneh is the most similar story to this mentioned event. The other event was the punishment and execution of Intaphern who was Daryoosh’s freindgh and one of the seven people who turned against Geoomatehmo (Falsehood Bardia) this caused that Hakhamaneshies again governed. This story with small changes in tense, places, person, and characters with the keeping of main subject has been repeated as ‘Hanbooy and Zahhak’.
    In present speech the stories have been analyzed and compared with each other two by two. The stages and themes, conversations and characters have been consideved one by one.
    It has been pointed to similarities, differences, and qualities. The main basis of stories has been analyzed by the description of contect as wellas searching in documents and the books of the library.
    Keywords: The history of Herodout, Kalileh va Demneh, Marzbannameh, historic, symbolic stories, comparison, analysis
  • Ali Noukarizi, Hosein Mirzaei Kia Pages 223-244
    value the of literatureworks of a nation is showed better and more accurate by imperative literature and indication magnitude of its influence and reflection on literature of other nations and enriching to the world literature. the Trade Between Persian literature and Arabic literature is old and important for these two nations. In the Persian poets, influence of khayyam is visibly and unparalleled on the Arabic modern poets and belletrists And translators of his Rubaiyat thatprobe about this matter needs to more attempt by researchers. Analyzing the influence of khayyam on safi who is one of the best translators of his Rubaiyat and a laureate poet of araq has its special significance. This research aims to demonstrate the influence of some ideas of khayyam Rubaiyat on safi poems. This is an attempt to investigate and analyze some common ideas and thoughts of khayam and safi based on French school in comparative literature studies and by analysis - descriptive manner¡ Then to display the approximation of these common ideas aboveboard by documentation of their poems.
    Keywords: Khayyam, Safi, death, perplexity, volition, destiny
  • Pages 245-268
    A Comparative analysis of “Sovashoun” novel with “ Sibaq al-msafat al-tavilah”
    This article tries to does a Comparative analysis o the “Savushun” novel written by Simin Daneshvar and “ Sibaq al-msafat al-tavilah” written by Abdul Rahman Monif. In this study, some story elements such as characterization, point of view, Themes and Style have been analyzed. Similarities and differences have been specified with regard to both writers views and the space of novels have been described .Because of describing the special period of Iranian history by both writers and also with regard to accounting this novels as political- historical novels. The research has tried to analyze the historical perspective and Political secrets of these novels. Based on a content analysis method used in American comparative school, this study, in a descriptive-analytic way, concludes that presence of foreigners and their conspiracy in the country, civil unrest, outbreak of sedition, devotion pillars of the state, mass negligence, resistance and ... are among the common threats which have been clearly manifested in these two novels.
    Keywords: Savushun, sebaq al masafat al tavilah, Simin Daneshvar, Abdul Rahman Monif, Historicism