فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - پیاپی 3 (پاییز 1388)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
پیاپی 3 (پاییز 1388)

  • پیش شماره
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید جمال الدین طبیبی، محمدرضا ملکی، سمیه حسام * صفحه 7
    مقدمه

    ‌ در سال‌های اخیر بحث نتیجه گرایی در مراکز بهداشتی درمانی ایران مورد توجه واقع شده است. هدف مطالعه‌ی حاضر شناسایی عوامل اصلی موثر بر نتیجه گرایی در مدیریت فرآیند در واحدهای پشتیبانی بیمارستان‌های سازمان تامین اجتماعی ایران بود.

    روش پژوهش

    ابتدا با انجام مطالعه‌ی تطبیقی، متغیرهای مربوط به مولفه نتیجه گرایی الگوهای مدیریت فرآیند به دست آمد. سپس پرسشنامه‌ای برای سنجش این مولفه تدوین شد و روایی و پایایی پرسشنامه بررسی و تایید شد. محیط پژوهش واحدهای پشتیبانی بیمارستانهای سازمان تامین اجتماعی، و جامعه‌ی پژوهش مسیولان بهبود کیفیت بیمارستان‌ها بودند. پس از تعیین کفایت حجم نمونه و انجام تست بارتلت نمونه گیری به صورت سرشماری به عمل آمد. تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی انجام شد.

    یافته‌ها

    پس از تحلیل عاملی، متغیرها در قالب دو عامل «نتایج کمی و خلاق» و «نتایج کیفی» نامگذاری شدند. عامل اول 44003 در صد عامل دوم 1808 در صد واریانس کل متغیرها را تبیین نمود. این دو عامل 620048 درصد واریانس کل متغیرهای نتیجه گرایی را نشان می‌دادند. شاخص‌های برازش خطای ریشه مجذور میانگین تقریب، شاخص نیکویی برازش، شاخص برازش مقایسه‌ای و شاخص ریشه‌ی میانگین مجذور باقی مانده برای مولفه نتیجه گرایی به ترتیب برابر با 090،090،0047و 004 بودند.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به مطلوب بودن شاخص‌های محاسبه شده، عوامل شناسایی شده برای مولفه نتیجه گرایی در مدیریت فرایند در واحدهای پشتیبانی بیمارستان‌های سازمان تامین اجتماعی مناسب می‌باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت فرآیند، بیمارستان، واحدهای پشتیبانی
  • محمدعلی افشارکاظمی، عباس طلوعی اشلقی*، لیلی قلم سیاه صفحه 15
    مقدمه

    ‌ در گذشته بازده مالی یک شرکت تنها عامل مورد بررسی در ارزیابی عملکرد آن بود، اما با پیچیده شدن ساختارهای سازمانی امروزی، برای ارزیابی عملکرد باید تکنیک‌هایی انتخاب شوند که دارای توانمندی بالا در بررسی‌ ساختارهای سازمانی و فرایند‌ها بوده و نتایج ارایه شده از آن‌ها قابل دفاع باشد. هدف این مقاله، پاسخگویی به این سوال است که "چگونه می‌توان با ترکیب مدل‌هایBSC: Balanced Score Card و DEA: Data Envelopment Analysis عملکرد نسبی سازمان‌ها را اندازه‌گیری کرد؟".

    روش پژوهش

    این پژوهش کاربردی شامل یک روش ارزیابی مبتنی بر مدل‌سازی ریاضی در فضای مجرد به عنوان یک مطالعه موردی است. شرکت‌های دارویی عضو بورس اوراق بهادار (22 شرکت) به عنوان جامعه‌ی پژوهش انتخاب شدند: کل جامعه انتخاب شده مورد بررسی به روش سرشماری در پژوهش شرکت داده شدند. از خبرگان صنعت دارو نظر خواهی شد. شاخص‌هایی بر اساس تفکر کارت امتیاز متوازن انتخاب؛ و بر اساس تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها تحلیل و ارزیابی شد.

    یافته‌ها

    در سال‌های 1386 و 1387 تنها شرکت داروسازی امین در سال 87 در هر چهار منظر کارا شناخته شد. دیگر شرکت‌ها اگر چه حداقل در یکی از منظرهای رشد و یادگیری، فرایندهای داخلی، مشتری و دیدگاه مالی به عنوان واحدی کارا شناسایی شدند اما در چارچوب در یکی از منظرهای رشد و یادگیری، فرایندهای داخلی، مشتری و دیدگاه مالی به عنوان واحدی کارا شناسایی شدند اما در چارچوب دیدگاه کارت امتیاز متوازن، نمی‌توان این واحدها را به عنوان واحدی کارا بر شمرد.

    نتیجه‌گیری

    توجه به مساله پژوهش و توسعه در صنعت داروسازی و تلاش در جهت تولید مشترک با شرکت‌های داروسازی بین‌المللی می‌تواند عوامل توسعه و افزایش کارایی در شرکت‌های دارویی در بلند مدت باشد.

    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، تحلیل پوششی داده ها، شرکت های دارویی
  • شهین یاراحمدی، خلیل علی محمدزاده *، محمد مهدی گویا، سید عبدالمجید بحرینیان، علی اکبر حقدوست، علیرضا مهدوی هزاوه، بهرام دلگشایی صفحه 33
    مقدمه

    ‌ عقب‌ماندگی ذهنی مهمترین عارضه درمان دیررس بیماران مبتلا به کمکاری مادرزادی تیرویید است. تشخیص زودرس و درمان بهنگام و مناسب نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بروز این عارضه دارد. اجرای برنامه ملی غربالگری کمکاری مادزادی تیرویید نوزادان، پیشگیری بروز عقب‌ماندگی ذهنی در مبتلایان را در پی دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی اجرای این برنامه در کشور بود.

    روش پژوهش

    ضریب هوشی 32 بیمار شناسایی شده در برنامه غربالگری نوزادان با 35 کودک سالم مقایسه شد. نمونه‌ها از نظر سن(5-4 ساله) جنس و طبقه اجتماعی یکسان بودند. ضریب هوشی نمونه‌ها با استفاده از دو آزمون روان‌شناسی (گودیناف و مازهای پرتیوس) متناسب با سن آنان ارزیابی شد. میانگین ضریب هوشی حاصل از دو آزمون، در دو گروه، مقایسه؛ و نمره‌های حفظ شده ضریب هوشی در بیماران نیز محاسبه شد.

    یافته‌ها

    قد، وزن و ضریب هوشی در گروه مورد (19.3 + 105) و گروه شاهد (19.4 + 111) نشان داد که تفاوت معنی داری بین آن‌ها وجود ندارد. هیچ یک از نمونه‌های مورد استفاده در گروه‌ها ضریب هوشی مساوی و یا کمتر از 70 که نشان دهنده‌ی عقب‌ماندگی ذهنی است، نداشتند. همچنین در سال 1387 با شناسایی 2745 بیمار و درمان موفق آنان 98820 نمره ضریب هوشی حفظ شده است.

    نتیجه‌گیری

    اجرای برنامه ملی غربالگری بیماری کمکاری مادرزادی تیرویید نوزادان اثربخش است و با حفظ ضریب هوشی طبیعی در کلیه بیماران تحت درمان، از بروز عقب‌ماندگی ذهنی و همچنین اختلال در رشد و نمو آنان پیشگیری می‌کند.

    کلیدواژگان: برنامه ملی غربالگری نوزادان، ضریب هوشی، کم کاری مادرزادی تیرویید، عقب ماندگی ذهنی
  • قهرمان محمودی*، سید عباس سیادتی صفحه 41
    مقدمه

    ‌ رایانه و نفوذ گسترده‌ی آن در دنیای امروز باعث تقاضای فزاینده کار با رایانه شده، که برای بسیاری افراد با اضطراب و استرس همراه است. هدف این پژوهش بررسی میزان اضطراب کامپیوتر در اعضای هیات علمی و مدیران پرستاری بود.

    روش پژوهش

    جامعه‌ی آماری در این پژوهش توصیفی، کلیه‌ی اعضای هیات علمی و مدیران دانشکده‌های پرستاری و مامایی دانشگاه‌های دولتی و آزاد اسلامی در استان مازندران است. بر اساس جدول تعیین حجم نمونه از روی حجم جامعه یا جدول کرجسی و مورگان، تعداد 200 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از دو روش کتابخانه‌ای و پرسشنامه استفاده شد.

    یافته‌ها

    بین جنسیت و میزان اضطراب کامپیوتر، (05 .0 p< 543. 2= t) و تحصیلات (05 .0 p< 776. 2= t)و سابقه‌ی شغل (05 .0 p< 279. 2= t)ارتباط معنی‌داری وجود داشت؛ ولی بین میزان اضطراب کامپیوتر با تجربه کامپیوتر (05 .0 p< 525. 0= t) و نوع شغل (05 .0 p< 179. 0= t) ارتباط معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

    میان اضطراب کامپیوتر و برخی ویژگی‌های جمعیت شناختی نظیر جنسیت، تحصیلات و نوع شغل اعضای هیات علمی و مدیران دانشکده‌های پرستاری و مامایی دانشگاه‌های دولتی و آزاد اسلامی مازندران، ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب ناشی از کامپیوتر، ویژگیهای جمعیت شناختی، اعضای هیات علمی، مدیران پرستاری
  • پوران رئیسی *، فریبا بگدلی، منصور دلپسند، مهرداد کرمانی حسکویی، حسن آذری پور صفحه 49
    مقدمه

    ‌ در جامعه‌ی صنعتی در حال پیشرفت و ورود به عضر اطلاعات و ارتباطات باید به دنبال یافتن راه‌حل‌های کارآتر و سودبخش‌تر برای تولید محصول و انجام خدمات باشیم. کایزن، زاییده تفکر ژاپنی و به معنای بهبود مستمر؛ و مورد توجه تمام شرکت‌های دنیا است. هدف این پژوهش معرفی و استقرار الگوی کایزن عملیاتی؛ به منظور بهبود فرآیند در آزمایشگاه پلی کلینیک 17 تامین اجتماعی تهران بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش با تکیه بر تجربه‌های پیشین و به کارگیری یک مدل اجرایی 9 مرحله‌ای و با هدف بهبود بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها، تحلیل فرایندها، حذف اتلاف‌ها، بهسازی محیط کار و ارایه آموزش‌های لازم به کارکنان واحد آزمایشگاه پلی کلینیک 17؛ اجرا شد. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه و فرم‌های زمان سنجی استفاده گردید.

    یافته‌ها

    اجرای کایزن عملیاتی در این واحد آزمایشگاه‌، موجب بهبود قابل ملاحظه در کاهش زمان انتظار بیماران برای پذیرش از 25 دقیقه به 12 دقیقه، کاهش مدت انتظار نمونه گیری از 12 دقیقه به 7 دقیقه، افزایش میزان رضایت مندی مراجعین از 67 درصد به 78. 5 درصد، حذف مراجعات غیر مرتبط بیماران و به دنبال آن کاهش ازدحام در مقابل واحد آزمایشگاه شد.

    نتیجه‌گیری

    استقرار الگوی کایزن عملیاتی موجب بهبود شاخص‌های عملکردی فرآیندها، کاهش هزینه‌ها، حذف اتلاف‌ها، استفاده بهینه از منابع و همچنین اجرای نظام آراستگی در آزمایشگاه مورد مطالعه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت بهره وری، کایزن عملیاتی، شاخص های عملکردی، آزمایشگاه پلی کلینیک 17
  • رحمت الله قنبری*، ایرج کریمی، محمود محمودی صفحه 57
    مقدمه

    ‌ به کارگیری سازوکارهای بازار در خدمات بیمارستانی مستلزم این است که دولت بر شرابط ساختاری بازار و رقابت بین عرضه کنندگان توجه کند. تاثیر اعمال رقابت به عوامل متعدد بستگی دارد. هدفت این پژوهش طراحی الگویی بود که بیمارستان‌های دولتی ایران به نحوی در ارایه‌ی خدمات درمانی رقابت نمایند.

    روش پژوهش‌

    این پژوهش کاربردی به صورت توصیفی – مقطعی اجرا شده؛ پژوهشگر بر اساس یافته‌های مطالعه‌ای تطبیقی و بررسی متغیرهای ویژگی‌های بازار رقابت، برای افزایش کارایی، تامین منابع مالی، شیوه‌های انعقاد قرارداد در ارایه‌ی خدمات بستری، شیوه‌های پرداخت به ارایه دهندگان خدمات در بیمارستان‌های دولتی در مورد کشورهای منتخب؛ با روش دلفی الگوی نهایی ارایه می‌کند. داده‌ها به وسیله‌ی پرسشنامه جمع آوری شد. روایی و پایایی ابزار گردآوری داده‌ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد.

    یافته‌ها

    در کشورهای مورد مطالعه، دولت‌ها بیش از 85 درصد هزینه‌های مراقبت‌های بستری را خود می‌پردازند. به طور میانگین 3. 3 درصد از تولید ناخالص ملی صرف هزینه‌های بیماران بستری می‌شود، که 3. 85 درصد هزینه‌ها مربوطه به بیماران بستری دولتی می‌باشد. سازوکارهای رقابت موجب محدود شدنه هزینه‌ها، بهبود کارایی، ارتقای سطح اثر بخشی و صرفه جویی دولت‌ها در سرمایه‌گذاری اصل سرمایه، به ویژه در بخش بیمارستانی شده است.

    نتیجه‌گیری

    دولت با فراهم کردن زمینه سازوکارهای بازار محور در ارایه‌ی خدمات بیمارستانی و نظارت می‌تواند به میزان قابل توجهی بر کیفیت خدمات، بهره‌وری از منابع موجود و رضایتمندی مشتریان بیفراید.

    کلیدواژگان: رقابت، خدمات بیمارستانی، بیمارستان های دولتی، سازوکارهای بازار
  • فرهاد شفیع پور مطلق*، محمدحسین یارمحمدیان، پریوش جعفری صفحه 69
    مقدمه

    ‌ عدالت در سازمان نقش مهمی ایفا می‌کند. نحوه‌ی برخورد با افراد سازمان‌ها ممکن است رفتار و نگرش کارکنان را تحت تاثیر قرار دهد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین راهبردهای مدیریت عدالت جویانه موثر بر توسعه‌ی نقش زنان در مراکز خدمات درمانی – پزشکی شهر اصفهان بود.

    روش پژوهش

    در این پژوهش توصیفی – پیمایشی؛ با استفاده از جدول مورگان تعداد 150 نفر بطور تصادفی از بین زنان بهیار و پرستار مراکز خدمات درمانی و پزشکی شهر اصفهان نمونه گیری شدند. در راستای مطالعه فرآیندهای مدیریت عدالت جویانه با زنان کارمند از ابزار محقق ساخته مشتمل بر 38 سوالی استفاده شد. روایی ابزار به لحاظ محتوا بر اساس نظر متخصصان و استادان تایید شد، و به روش آلفای گرد و نباخ، اعتباری معادل 84. 0 به دست داده است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل عاملی استفاده شده است.

    یافته‌ها

    بار عاملی استراتژی‌های آموزش مدیریت عدالت جویانه به مدیران مشتمل بر قوانینی که به توسعه‌ی عدالت می‌انجامد با (653. 0)، ایجاد شبکه‌های گروه‌های کاری برای زنان (606. 0)، اختصاص زمانی برای بحث در خصوص مسایل مربوط به آیین‌نامه‌ها با زنان (768. 0)، تحلیل راهبردهای سلامت شغلی و ایمنی موثر بر زنان کارمند (669. 0)، تشویق زنان به مشارکت در آموزش یا برنامه‌های آموزشی (596. 0) می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    مدیران مراکز خدمات درمانی باید راهبردهای مدیریت عدالت جویانه را از طریق اتخاذ سیاست‌های حمایتی در قالب اقدامات آموزشی، سازمانی، رویه‌ای، مدیریت منابع انسانی، و نظام پاداش دهی و انگیزشی برای توسعه‌ی رفتار عادلانه با زنان کارمند به کارگیرند تا این کارمندان احساس عدالت در برخورد با خود را درک نمایند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، مدیریت عدالت جویانه، مراکز خدمات درمانی، راهبرد، زنان
  • رمضان حسن زاده * صفحه 79
    مقدمه

    ‌ تقاضای فزاینده به فناوری رایانه و نفوذ گسترده‌ اینترنت،بسیاری از افراد خصوصا دانشجویان را با اختلال بهداشت روانی و ارتباطات اجتماعی ناشی از ابتلا به اعتیاد رایانه مواجه ساخته است، هدف این مطالعه بررسی میزان اعتیاد به اینترنت در دانشجویان به عنوان تهدیدی بر سلامت روان بود.

    روش پژوهش

    در این پژوهش توصیفی جامعه‌ی آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی ساری هستند. از بین جامعه آماری، بر اساس جدول تعیین حجم نمونه از روی حجم جامعه یا جدول کرجسی و مورگان، تعداد 261 نفر به شیوه نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ی انتخاب شدند. برای گرداوری داده‌ها از پرسشنامه در قسمتی مشخصات زمینه‌ای و آزمون اعتیاد به اینترنت، استفاده به عمل آمد. آزمون اعتیاد به اینترنت یک ارزیابی خودسنجی 20 ماده‌ای بر اساس درجه بندی لیکرت است. اعتبار آزمون اعتیاد به اینترنت توسط اعتبار محتوی مورد تایید قرار گرفت و پایانی آن با روش آلفای کرونباخ 91 درصد محاسبه شد. برای تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته‌ها

    در دانشجویان مورد مطالعه اعتیاد به اینترنت شایع بود (%5P< و 256. 28 t=). اعتیاد به اینترنت در دانشجویان دختر و پسر (%5P< و 267. 4 t=)؛ و بر حسب میزان استفاده از اینترنت (%5P< و 655. 22 F=) متفاوت است. ولی بر حسب سنین مختلف، متفاون نیست (%5P< و 054. 1 F=).

    نتیجه‌گیری

    اعتیاد به اینترنت در دانشجویان شایع است، و پیشگیری از خطرات و عوارض آن در دانشجویان، ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، اعتیاد به اینترنت، دانشجو
|
  • Tabibi j, MalekiMr, Hessam S * Page 7
    Introduction

    Result orientation is a new approach, recently considered by the Iranian healthcare centers. The present study was aimed to identification of the main factors of result orientation in process orientation in the Logistic Departments of the Iranian social security organizations’ hospitals.

    Method

    In a comparative study, Logistic departments of Iranian social security organizations’ hospitals were chosen as research environment. The main variables were recognized; and the questionnaire was determined to evaluate these components. The validity and reliability of the designed questionnaires were confirmed. All quality improvement experts are research community, as census sampling. The sample volume was proved to be sufficient, and so exploratory and confirmatory factors were analyzed.

    Findings

    After factor analysis two factors were detected:" Quantity and Creative Results" and "Quality results". The first factor explains 18.081 percent of total variance; also that two factors indicate 62.084 of total variance. Good Fitness indices, Comparative Goodness of fit indices and Root Mean Squared indices residual for results-oriented components, were 0.047, 0.90, 0.90, 0.04.

    Conclusion

    Considering desirable fitness indexes, we concluded that identified factors are suitable for logistic departments of Iranian social security organization’s hospitals.

  • Afshar Kazemi, Ma, Toloie Eshlaghya., Ghalamsiah Page 15
    Introduction

    In the past, financial performance was the only criterion being evaluated in an organization, but with complexities of organizational structures, and various processes in an organization, the evaluation concept has changed dramatically. For design a model for organizational performance evaluation one needs to pay close attention to different aspects of evaluation techniques; to choose the techniques with high ability in those areas of evaluating and assessing the departments’ performances and their processes. This, meaning that the research is repeatable, and the results are with scientific and managements principals.

    Methods

    Research methods are with respect to practical goals, and an evaluation based on mathematical modeling of abstract space which they can be presented as a particular case study. The study is carried on 22 pharmacy companies.

    Findings

    Only the Amin Company Introduced as an effective company. However other companies may introduce as an effective unit at least in one or two points of views, but we cannot recognize them as an effective unit. Combination of these two techniques will give the proper tools for development of organizational performance for operational evaluation, and to give proper and suitable alternativesfor management better achievement for strategic goals.

    Conclusion

    High quality drug production, diversifying the production items, Producing the effective therapeutic drugs and efforts to joint with international pharmaceutical companies using developed technologies could be the factors which increase efficiency in pharmaceutical companies.

  • Yarahmadi Sh, Alimohammadzadeh Kh *, Gooya Mm, Bahrenian Sa, Haghdoost Aa Page 33
    Introduction

    Mental Retardation is the most important complication of congenital hypothyroidism (CH).Early diagnosis and proper treatment have crucial role in prevention of this complication. National new-born screening (NBS) for CH may prevent mental damage in children. This study was aimed to assess the efficacy of NBS for CH in IRAN.

    Methods

    Intelligent Quotient (IQ) of 32 CH patients diagnosed by NBS was compared to 35 controls. Participants were matched regarding age (4-5 years old), gender, and social levels. Two psychological tests (Good enough and Proteus Maze) were used to evaluate the IQ, and means of two tests were calculated and compared. In addition, saved IQ points were calculated.

    Findings

    There is no difference between height, weight and IQ variables for two groups. (105 ±19.03) for cases and (111 ±19.04) for controls. None of participants of both groups has no IQ equal or less than 70. In 1387, totally 2745 CH patients were diagnosed and due to successful management98820 points of IQ were saved.

    Conclusion

    NBS program is highly effective in Iran. It prevents mental retardation in treated patients by saving normal IQ. Additionally, growth and development faultier is also has been prevented.

  • Mahmoudi Gh*, Siadati Page 41
    Introduction

    Computer and it wide influence in today's world was induced excessive demand to computer for many people that companion to anxiety and fear. This research was aimed to study occurrence of computer anxiety among faculty members and managers.

    Methods

    Two hundred faculty members and managers are selected by using the stratified random sampling method. Two questionnaires are used: demographic characteristics, and Computer Anxiety Rating Scale (CARS). Content, discrimination, and concurrent validity of questionnaires confirmed using a panel of experts. Reliability of CARS with using test-retest 0.92 obtained. Research method is descriptive. In present study five hypotheses was tested. To analyze data, t-test have been used.

    Findings

    We found a relationship between rate computer anxiety and sex (t=2.543,p<.05); between rate computer anxiety and level of education (t=2.776,p<.05).3). There is a relationship between rate computer anxiety and job experience (t=2.279, p<.05); between rate computer anxiety and type of job (t=0.179,p<.05). But no any relationship between rate computer anxiety and experience with computer (t=0.525, p>.05).

    Conclusion

    There is relationship between rate computer anxiety and demographic characteristics.

  • Raeissi P*, Begdali F, Delpasand M, Kermani Hoskuee M, Azaripour Page 49
    Introduction

    Industrial society is in information and communication era. So it is looking for more efficient solutions for products and services. KAYZEN is a Japanese management model for continual improvement, and now is used worldwide by many companies. The goal of this survey was establishment of KAYZEN in lab. Unit of polyclinic 17 to improve work processes.

    Methods

    In this study we analyzed processes and their current situation; and tried to eliminate wastes and improve work environment and training of personnel.

    Findings

    Improvement in practical indices like decrease in waiting time of patients for blood sampling, improvement in sampling time, elimination of inappropriate admission of patients and decrease in patient's crowd in lab. Unit is achieved.

    Conclusion

    KAYZEN is a simple, low cost and effective management approach; improves processes in organizations and efficacy and effectiveness of working units.

  • Ganbari R*, Karimi E, Mahmoudi M Page 57
    Introduction

    Hospital services are a complex set of products and services. Introduction of market mechanisms requires that governments pay attention to structural conditions in the market and competition among suppliers. The impact of the introduction of competition depends on many factors; and the social mores govern the provision and demand for health care. Present research was aimed to develop a model by which the Iranian public hospitals can easily compete with each other.

    Methods

    This is an applied research with descriptive-comparative and sectional method. Based on the findings of the comparative study in the selected countries, the researcher designed and tested a final model using the Delphi technique. The validity and the reliability of the research instruments were determined using experts feedbacks and test-retest procedures. Based on the questionnaire, considering the required information, the data were collected.

    Findings

    Governments pay more than 85% of inpatient costs in the studied countries. An average of, 3.3% of GDP is expended for inpatients of which 85.3% accounts on inpatients in public hospitals. Competition mechanisms have helped limiting and controlling costs, improving efficiency, promoting effectiveness, as well as saving capital investment by governments, particularly in hospital sectors.

    Conclusion

    One may be expected that the government ensure a function of common interest, considerably increases the quality of services, the productivity of available resources, and the customer satisfaction by providing market-oriented mechanisms, supervising and controlling the provision of hospital services via intermediaries.

  • Shafiepour Motlagh F., Yarmohammadian Mh., Jafari Page 69
    Introduction

    The justice has an important role in the organization. The relationship between organization’s employees may affects theirs’ behavior and approach. Present research was aimed to determine of efficiency justice management strategies on the development Role of Woman role in the Medical centers.

    Methods

    In this descriptive- survey research; by random sampling 150 nurses are recruited. The research tools was a researcher-made questioner, consisted 38 items. The validity of questionnaire has been confirmed by specialists, with 0.48 reliability on the base of the Cronbach Alpha coefficient. Factor analysis was performed for studying the data.

    Findings

    Factor analysis for the strategies of justice management education to managers for developing justice by law(0.653) women’s groups/networks have been established with the workplace(0.606), Time to discuss about rules with women(0.768),Occupational health and safety policies analyzed for effect on women(0.669), Women actively encouraged to participate in either training or education programmes(0.596).

    Conclusion

    The managers of medical centers must use the strategies of justice management by supportive policies, as the educational, organizational, procedural, human being resources strategies; and rewarding and motivating systems for developing justice behavior with nurses. Then perceived justice increases between nurses.

  • Hasanzadeh R * Page 79
    Introduction

    The use of the internet has increased considerably over the last few years, with increasing number of internet users. The internet addiction has attracted high attention for psychiatrists, psychologists, and educators. Increasing demand for computer and internet has potential problems for human beings. This research was aimed to study of internet addiction in students: threat factor on mental health.

    Methods

    In this descriptive research; statistical population is all of students of Islamic Azad university- Sari- Branch. Sample size estimate with use Kerejci and Morgan table. Study sample are 261 college students; selected by random sampling method. For data gathering questionnaires were used,and six hypotheses was tested. To analyze data, coefficient of correlation and, t-test have been used.

    Findings

    We found that: Students were suffered to internet addiction (t=28.456, p<0.05).with significant difference in male and female (t=4.267, p<0.05), and with different use levels (F=22.655, p<0.05); but no significant difference with different ages (F=1.054, p>0.05).

    Conclusion

    Internet addiction is currently becoming a serious mental health problem among college students. Internet addiction as new challenge in health psychology needed to prevention and cure considerations.