فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه آمایش سرزمین
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین حاتمی نژاد، سیدعباس رجایی*، فاطمه سالاروندیان، ایرج تیموری صفحات 5-26

    آمایش سرزمین و استفاده صحیح و متناسب با ویژگی های محیطی از منابع و داده های طبیعی در سطح منطقه و کشور، از اصول اولیه و مهم توسعه پایدار به شمار می آید. در استان اردبیل نحوه استفاده از سرزمین، مخصوصا در اراضی زیرکشت، بر اساس توان اکولوژیک صورت نمی گیرد. بنابراین، این مقاله بر آن است تا مقایسه ای بین کاربری اراضی موجود و توان اکولوژیک در استان انجام دهد. در این بررسی نقشه کاربری اراضی از تصاویر ماهواره ای استخراج شد و ارزیابی توان اکولوژیک استان نیز از روش مطرح شده توسط مخدوم با اندکی تغییرات در Arc GIS به دست آمد. مقایسه توان اکولوژیک استان با کاربری اراضی با استفاده از روی هم گذاری لایه های مختلف اطلاعاتی صورت گرفت و نقشه توان های اکولوژیک منطقه تهیه گردید. نتیجه به دست آمده نشان می دهد در عرصه های کشت زراعت دیم، کاربری وضع موجود مغایر با توان اکولوژیک می باشد؛ بدین شرح که از کل کاربری های مربوط به زراعت دیم در سطح استان نزدیک به 37 درصد جزو اراضی حفاظتی می باشد که به زیر کشت و کار رفته است. همچنین، از کل کاربری های مربوط به زراعت آبی، 77/6 درصد جزء اراضی حفاظتی می باشد.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، کاربری اراضی، توان اکولوژیک، تناسب اراضی، اردبیل
  • ابراهیم رستم گورانی، مریم بیرانوند زاده، سیددانا علی زاده، مهدی حشمتی جدید صفحات 27-49
    منطقه آزاد قشم با سابقه تاسیس21 ساله توانسته در زمینه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی فعالیت های درخور توجهی داشته باشد. تا قبل از ایجاد منطقه آزاد در جزیره، شاخص های توسعه (اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی) در کمترین مقدار قرار داشت. این پژوهش با هدف بررسی جایگاه مناطق آزاد تجاری جزیره قشم در توسعه پایدار و امنیت اجتماعی انجام شد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای و آمار مستند در مرکز آمار ایران انجام گرفت. نتایج تحقیق حاکی از این است که با ایجاد منطقه آزاد قشم شاخص های توسعه اجتماعی و نماگرهای اقتصادی مانند گسترش بازارهای تجاری، اسکله ها، گمرک ها، اشتغال روند رو به رشدی داشته اند، از طرف دیگر، با وجود تاثیرات مثبت حاصل از ایجاد منطقه آزاد قشم در برخی از شاخص های امنیتی و جرم نظیر قاچاق کالا، فروش مشروبات الکی و غیره افزایش یافته است. تبعات این جرائم در آینده نیز بر ساختار شهری قشم بی تاثیر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: منطقه آزاد قشم، توسعه شهری، امنیت، جزیره قشم
  • علی حاجی نژاد، دانا رحیمی *، زهرا تقی زاده صفحات 51-78

    امروزه یکی راه های نجات روستاها از فقر، مهاجرت، مشکلات اجتماعی و اقتصادی توسعه گردشگری در مناطق مستعد گردشگری روستایی می باشد. با توجه به این مهم، پژوهش حاضر در پی شناسایی توان محیطی منطقه نمونه گردشگری روستای هجیج و تدوین برنامه توسعه استراتژیک گردشگری با استفاده از مجموعه عوامل درونی(قوت و ضعف) و مجموعه عوامل بیرونی(فرصت ها و تهدیدات) می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از لحاظ ماهیت، کاربردی - توسعه ای می باشد. با استفاده از پیمایش داده های حاصل از پرسشنامه و مطالعات میدانی به تعیین ابعاد چهارگانه تکنیک SWOT پرداخته شد. نمونه گیری پژوهش نمونه گیری تصادفی ساده و جامعه آماری را کارشناسان و صاحب نظران گردشگری استان می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در روستای هجیج تعداد قوت ها 11، ضعف ها 11، فرصت ها 12 و تهدیدات 6 مورد می باشند. که بر اساس اولویت بندی این عوامل S4، O2، W3 و T2دارای بیشترین امتیاز می باشند و استراتژی های WOو SO در اولویت های اول و دوم برای برنامه ریزی گردشگری می باشند. ارزیابی صورت گرفته در این پژوهش به تدوین برنامه توسعه گردشگری روستا هجیج انجامید که می تواند رهگشایی برای اصلاح و بهبود وضعیت گردشگری این منطقه باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، برنامه استراتژیک، مناطق نمونه گردشگری، روستای نمونه گردشگری هجیج، پاوه
  • صفحات 79-99
    بسیاری از فعالیت های انسانی به دلیل عدم توجه به محدودیت های محیط زیستی بر سیمای محیط تاثیرگذار بوده و اثرات زیست محیطی شدیدی بر اکوسیستم های طبیعی دارد. این مطالعه به منظور بررسی روند تغییرات سیمای سرزمین در منطقه دهلران استان ایلام انجام شده است. به منظور تهیه نقشه های پوشش سرزمین و تحلیل تغییرات، به ترتیب، از تصاویر ماهواره ای (1364) TMو (1386) ETM+و متریک های مساحت طبقه، تراکم لکه، تعداد لکه، متوسط اندازه لکه، تراکم حاشیه و متوسط شاخص شکل استفاده شد. برای آنالیز گسستگی چشم انداز، متریک های متنوع الگوی چشم انداز در سطح کلاس با استفاده از نرم افزار FRAGSTATS محاسبه شد. تجزیه و تحلیل متریک های سیمای سرزمین بیانگر جایگزینی گسترده اراضی مرتعی متوسط توسط اراضی کشاورزی، مرتعی فقیر، مسکونی و بایر بوده است. بر طبق نتایج، افزایش تعداد لکه ها و کاهش میانگین مساحت، شاخص مهم تجزیه بوده و روند تخریب و تجزیه سیمای سرزمین به صورت افزایشی بوده است و توجه به وضعیت کاربری و پوشش سرزمین در منطقه، به منظور بهره برداری مناسب و پایدار از منابع طبیعی الزامی است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، متریک های سیمای سرزمین، گسستگی سیمای سرزمین، منطقه دهلران، استان ایلام
  • مجید امیدی خواه دیلمی، مسعود منوری، قاسمعلی عمرانی صفحات 101-132
    این پژوهش، به منظور مکان یابی محل دفن زباله در محدوده مطالعاتی، با لحاظ نمودن جدیدترین دستورالعمل سازمان حفاظت محیط زیست که به استناد ماده 12 قانون و ماده 23 آئین نامه اجرایی مدیریت پسماند به منظور کاهش اثرات مخرب زیست محیطی فعالیت ها، مکان ها و تاسیسات مرتبط با پردازش و دفع پسماندهای عادی از جمله کلیه اماکن دفن و بازیافت تهیه انجام گرفته است. با استفاده از روش غربال منطقه ای و محلی و نرم افزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی مناطق دارای محدودیت قانونی و همچنین، مناطق مستعد جهت دفن پسماند در مقیاس منطقه ای بررسی و مشخص گردید. سپس، مناطق مستعد در مقیاس محلی با توجه به پارامترهای حائز اهمیت در این روش و اوزان آن ها اولویت بندی شدند. در این روش 3 عامل اصلی شرایط طبیعی، کاربری اراضی و عوامل اقتصادی دخالت دارد که عوامل یاد شده در مقیاس منطقه ای و محلی مورد مطالعه قرار گرفتند، سپس، بر اساس نرخ رشد جمعیت و میزان تولید زباله در یک افق 20 ساله مساحت اراضی مورد نیاز جهت دفن زباله در محدوده مطالعاتی تعیین و اراضی مستعد با مساحت کمتر از مقدار تعیین شده از نقشه شایستگی حذف و نقشه شایستگی نهایی، شامل اراضی مناسب دفن زباله با در نظر گرفتن کلیه ضوابط و معیارهای سازمان حفاظت محیط زیست به مساحت، 7/2770 هکتار در مقیاس منطقه ای و 6/2105 هکتار از اراضی در مقیاس محلی از کل محدوده مطالعاتی مستعد برای دفن زباله تعیین گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، محل دفن مواد زائد جامد، روش غربال منطقه ای و محلی، شرق استان گیلان، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • امید اسدی نلیوان، علی اکبر نظری سامانی، محسن محسنی ساروی، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 133-154
    توسعه پایدار در صورتی تحقق می یابد که همپوشی بین لایه های اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی ایجاد گردد. هدف از این تحقیق تعیین معیارها و نشانگر های پایداری و ارزیابی و اندازه گیری پایداری می باشد. جهت ارزیابی پایداری در حوزه آبخیز زیدشت یک از رویکرد بوم سازگان استفاده شده است که در پی حفظ تعادل بین سه مقوله اقتصادی، اجتماعی و اکوسیستم است. متغیرهای انتخابی با روش های معمول و رایج ارزیابی شدند و مقدار آن ها به دست آمد. جهت ارزیابی پایداری از دستورالعمل پایش و ارزشیابی طرح های مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری استفاده شد. در حالت کلی در بخش بوم سازگان مرتعی 3 معیار، 9 نشانگر و 14 متغیر انتخاب و اندازه گیری شدند. در بخش بوم سازگان مسائل اقتصادی و اجتماعی 5 معیار و 16 نشانگر انتخاب و اندازه گیری شدند. امتیاز نهایی برای بوم سازگان مرتع 45 شد که آن را در طبقه متوسط قرار می دهد و امتیاز نهایی برای بخش مسائل اقتصادی و اجتماعی 32 شد که با توجه به 16 متغیر انتخابی عدد دو به دست می آید، که آن را در طبقه متوسط قرار می دهد. در نهایت، با توجه به جمع کل امتیازات حوزه آبخیز با استفاده از ماتریس برآورد امتیازات و جدول ارزشیابی حوزه آبخیز، زیدشت به لحاظ پایداری وضعیت ضعیفی دارد.
    کلیدواژگان: پایداری، توسعه پایدار، زیدشت، نشانگر ها، معیارها
  • طهورا دهشور، افشین دانه کار، علی اصغر آل شیخ، رضا احمدیان صفحات 155-179
    هدف از این مطالعه شناسایی لکه های مناسب توسعه شهری با کاربرد معیارهای محیط زیستی درشهرستان محمودآباد است. برای نیل به این هدف، با بررسی منابع مختلف در رابطه با مکان یابی توسعه شهری، یک سری از معیارها شناسایی شدند. سپس، با استفاده از تکنیک دلفی، معیارها غربال و انتخاب شدند. به این ترتیب، 12 معیار و 30 زیرمعیار برای مکان یابی توسعه شهری در شهرستان محمودآباد، مناسب تشخیص داده شد. معیارهایی که قابلیت تبدیل به نقشه را داشتند، با استفاده از روش AHP وزن دهی شده و در محیط نرم افزارArc GIS نقشه سازی شدند. سپس، با استفاده از ترکیب خطی وزن دار نقشه ها در GIS با یکدیگر تلفیق شدند و لکه های مناسب توسعه شهری به دست آمد. مساحت بزرگترین پهنه 7/0 کیلومتر مربع و مساحت پهنه بعدی 4/0 کیلومتر مربع تعیین شد. طبق ماده 26 از آیین نامه اجرایی قانون ایجاد شهرهای جدید، حداقل مساحت مناسب برای شهر 3 کیلومتر مربع می باشد. بنابراین، هیچ کدام از لکه ها مستعد توسعه شهری نیستند. نتایج و معیارهای حاصل شده در این تحقیق، می تواند برای مناطقی با ویژگی های مشابه (منطقه ساحلی شمال کشور) به عنوان یک راهنما مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، معیارهای محیط زیستی، روش دلفی، روشAHP، محمودآباد
  • محمدعلی احمدی شاپورآبادی، احمد تقدیسی، محمدرضا رضوانی صفحات 181-209
    شتاب گرفتن عوامل درونی و بیرونی و پیوندهای حاصل از آن بر فضاهای روستایی در چند دهه اخیر با تحولات گسترده ای روبرو بوده که ساختار و کارکرد نواحی روستایی را در مناطق مختلف کم و بیش متحول ساخته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تبیین عوامل موثر بر تغییرات کارکردی در نواحی روستایی استان قم به روش توصیفی و تحلیلی – پیمایشی انجام شد، با بهره گیری از تحلیل عاملی دیدگاه های 145 نفر از کارشناسان و مدیران خبره در برنامه ریزی و توسعه روستایی هشت عامل به عنوان عوامل اثربخش بر تغییرات کارکردی از دیدگاه کارشناسان و مدیران استخراج و نام گذاری شدند. عامل اول، محدودیت های توسعه کشاورزی و اشتغال در نواحی روستایی با تبیین بیش از 14 درصد از کل واریانس به عنوان مهم ترین عامل معرفی شد. عوامل دسترسی و مراودات شهر و روستا، گسترش گردشگری، گسترش شهرنشینی، جاذبه های محیط روستایی، سرمایه گذاری جدید در روستاها، تحولات جمعیتی و امکانات و خدمات، به ترتیب، 79/12، 48/ 9، 50/ 8، 80/ 6، 20/5، 84/4 و 46/4 درصد از کل واریانس متغیرهای موثر برتغییرات کارکردی در نواحی روستایی را تبیین نمودند. که در مجموع 55/66 درصد از واریانس کل متغیرها را تبیین می کنند
    کلیدواژگان: کارکرد، تغییرات کارکردی، تحلیل عاملی، نواحی روستایی، قم
|
  • Hossein Hataminejad, Seyed Abbas Rajaei, Fatemeh Salarvandian, Iraj Teimouri Pages 5-26

    One of the basic and important fundament of sustainable development is Land use planning and use of appropriated with environmental characteristic and use correct of natural sources in the region and country. Ardabil province is one of the regions that its land use in some of its places is not appropriated with ecological potential، especially in the Lands which they are under cultivation. Therefore، this article have intend to analogy of land use now with ecological potential in the province. To prepare the map of land use، utilized the ETM and ASTER image sensor 2002 and so used from information layers in the linked organizations and ground survey. Analogy of ecological potential in the province is done in the GIS and according to method of Makhduom of course with slightly changes. We compared the ecological potential with land use of the province by overlying of different layers. The maps of region’s ecological potential were prepared with overlying of different layers by combine code in GIS. The Results show there is disagreement in the Dry farming areas with ecological potential. In other words، that is 37% fields of dry farming and 6. 7% cultivate in the country of Ardabil not agreement with ecological potential.

    Keywords: Land use planning, Ecological potential, Ardebil, Dry farming
  • Ebrahim Rostam Goorani, Maryam Beyranvandzadeh, Seyed Dana Alizadeh, Mehdi Heshmati Jadid Pages 27-49
    Before creating a free zone in the Qeshm Island، the indicators of development (social، economic، physical and environmental)، the lowest value was found. Nowadays، these indicators increase in this island. This research study the role of Qeshm in Iran Census in urban development، and social security in Qeshm examined، Method of research is descriptive – analytical. The results suggest that the creation of social development indicators like education Qeshm، population and economic indicators such as the expansion of commercial markets، docks، customs، employment trends have been growing، despite the positive effects of creating، bottom of these crimes in the future urban structure of Qeshm is also ineffective acknowledges it is 50 percent of respondents to the insecurity situation in the city of Qeshm in the future will increase relative to the status Qeshm.
    Keywords: Qeshm, Urban development, Security, Qeshm Island
  • Ali Hajinejad, Dana Rahimi, Zahra Taghizadeh Pages 51-78

    Nowadays، tourism development in rural capable tourism sample areas is one of the ways to save the villages from poverty، immigration، social and economical problems. So، the present study identified the environmental potential of the tourism sample area of Hajij Village through using a set of internal factors (strengths and weaknesses) and the external factors (opportunities and threats) and then، codified the tourism strategic plan in this area. Accordingly، the present study was an applied-developmental research with descriptive-analytic methodology. The data from questionnaires and field studies were survived in order to determine the four dimensions of SWOT technique. The research had a simple random sampling including tourism experts and scholars in the province. The findings of the study showed that Hajij Village had 11 strengths، 11 weaknesses، 12 opportunities، and 6 threats، which according to priority of these factors، T2، W3، O2، and S4 had the most scores. In addition، WO and SO strategies were located in the first and second priority for tourism planning. This assessment leaded to codifying of tourism development program of Hajij Village، which could help the improvement of tourism status in the tourism sample area of Hajij.

    Keywords: Rural tourism, Strategic plan, Tourism sample areas, Tourism sample village of Hajij, Paveh
  • Pages 79-99
    Many human activities due to the lack of consideration in environmental restrictions on the landscape ecology are influential and have severe environmental effects on natural ecosystems. This study was conducted to investigate the trend of changes in landscape ecology in Dehloran، Ilam. For developing maps of Land cover، and analyzing the changes، we used، respectively، the satellite images of (1985) TM and (2007) ETM + were applied and landscape metrics of class area، density of patches، number of patches، mean of patches size، edge density and mean of shape index Various class-level landscape pattern metrics were calculated using FRAGTATS، in order to analyze landscape fragmentation. The analysis of landscape metrics revealed that the extensive replacement of fair rangelands by agricultural lands، rangelands، residential areas and barren lands. The results showed that increase in the number of patches and decrease in the mean of the area size was an important indicator of significant index of degradation، and the process of degradation and destruction of landscape ecology was in an increase mood. Therefore the results necessitated paying attention to the quality of land use and cover in the region for to exploit natural resources appropriately and sustainably.
    Keywords: Land use, Landscape metrics, Landscape fragmentation, Dehloran region, Ilam province
  • Majid Omidikhah Deylami, Masuod Monavari, Ghasem Ali Omrani Pages 101-132
    This study conducted to locate the landfill in the range of studies، in view of the most recent guidelines Environment Protection Organization of Iran as to the citation Article 12 of the law and article 23 executive bylaws Waste management In order to Reducing the damaging effects of environmental Activities، locations and Utilities Related with the Processing and disposal Ordinary wastes، Including all the places of burial and recycling Has been prepared. Using the screening regional method and GIS، the Legal-restricted areas as well as the fit regions for waste disposal at the regional scale reviewed and was specified. Then، fit regions in the local scale with regard the important parameters in this method and the weight of them have been Priorities. Three main natural conditions، land-use and economic factors was interference in this method. Then، based on the population growth rate and the amount of waste produced in a horizon of 20 years the area of land required for landfill in the Study area specified and Lands prone with an area of less than the amount determined is removed from the map of merit and was provision the final suitability maps include appropriate land-landfill by taking all the conditions and criteria of the environment protection organization of Iran was determined prone for landfill the 2770. 7 hectares at regional scales and 2105. 6 hectares of land at the local scale of the whole range of Studies.
    Keywords: Site selection, Landfill, Regional, Local Screening Method, East of Guilan province, GIS
  • Omid Asadi Nilvan, Ali Akbar Nazari Samani, Mohsen Mohseni Sarav, Ghavam Aldin Zahedi Amiri Pages 133-154
    Sustained development is achieved an overlapping is created between ecological، economical and social classes. The purpose of this research is to determine and measure the sustainability criteria and indices. An ecological approach has used in order to assess sustainability in watershed of Zeidasht1 to maintain a balance between three economical، social and ecosystem categories. Selected variables were obtained using common assessment and their value. In order to assess sustainability، watershed and range management projects monitoring and evaluation monitoring provided by president strategically supervising planning assistant and range and watershed management، forest organization (watershed management department، coordination and planning department) for Iran. As a whole، in rangeland ecological section، three criteria، nine indices and fourteen variables were evaluated. Final score for ecological one was 45 fall in to in moderate class and final score dedicated to social and economical issues about 32 that number of 2 is obtained in respect to 16 selective variables that also it categorized into moderate class. Eventually using matrices، score estimation and watershed validation table، watershed sustainability is determined. In respect to total Zeidasht watershed score، this watershed is categorized in too poor sustainability class.
    Keywords: sustainability, sustainable development, Zeidasht, Criteria, Indices
  • Tahoora Daheshvar, Afshin Danehkar, Ali Asghar Ale Sheikh, Reza Ahmadian Pages 155-179
    Aim of this study is to identify suitable Urban Development spots with application of Environmental Criteria in Mahmoodabad Township. A series of criteria were identified by investigating various sources about the location of urban development to achieve the aim of this study. Then criteria were selected by Delphi questionnaire or survey experts. So 12 criteria and 30 subcriteria were selected for urban development site selection in Mahmoodabad Township. These remained criteria which can convert to maps were weighted with AHP method. Then criteria were converted to maps by Arc GIS software. After that the maps combined with a weighted linear combination by Arc GIS software and appropriate spots for urban development were chosen. Area of the biggest spot is 0/7 square kilometers and area of the next spot is 0/4 square kilometers. According to 26th article of executive regulations for new towns building، minimum area of a new city is 3 square kilometers. So، none of the spots are suitable for urban development. Results and the criteria which obtained in this research can be used as a guide in areas that have similar features (north coastal area of country) to Mahmoodabad Township.
    Keywords: Urban development, Environmental criteria, Delphi method, AHP method, Mahmood Abad
  • Mohammad Ali Shapourabadi, Ahmad Taghdisi, Mohammad Reza Rezvani Pages 181-209
    The purpose of this research is to investigate the factors which are affected the functional changes of rural areas in Qom province which was implemented by the descriptive، analytic-measuring methodology. In this project، 145 experts and managers related to planning and rural development were questioned about their views. After this investigation، by the method of factor analyzing، eight key factors as the affective factors on functional changes of the rural areas were extracted and entitled. First factor، limitations in development of agriculture and employment in rural areas have at least 14% of the total variance and identified as the most important factor. Access and interaction of urban and rural areas، the promotion of tourism، the urbanization of the rural environment attractive، the new investment in rural areas the population changes and the facilities and services، respectively، 12. 79%، 9/48%، 8/50%، 6/80%، 5/20%، 4/84% and 4. 46% of the total variance of the variables explained
    Keywords: Function, Functional changes, Rural area, Factorial analyzing, Qom