فهرست مطالب

نشریه آمایش سرزمین
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین شریف زادگان، اصغر خوانین زاده، حمید فتحی، بهزاد ملک پور اصل صفحات 211-240
    هدف رویکرد مطالعات شبکه شهری هم پیوندی در توسعه شهری و روستایی، افزودن ابعاد فضایی و مکانی به برنامه ریزی منطقه ای است. در این مقاله با مطالعه چارچوب نظری مطالعات شبکه هم پیوندی، روشی پیشنهادی برای تعیین سلسله مراتب و نیز سطح بندی سکونت گاه ها در سکونت گاه های شهری و روستایی استان قم بررسی شده است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است و جامعه آماری استان قم است. داده ها به روش اسنادی و کتابخانه ای گردآوری و به روش آمار توصیفی تحلیلی تجزیه وتحلیل شد. نتایج بررسی وضع موجود نشان می دهد در شرایط حاضر شهر قم به عنوان مرکز استان، تنها نقطه جمعیتی است که توان جذب عناصر برتر خدماتی را دارد.. رویکرد جدید معرفی شده در این مقاله، سکونتگاه ها را به روشی دقیق تر، یعنی توجه به عوامل فضایی کالبدی در چارچوب شبکه سطح بندی می کند تا مشکلات مرتبط با روش سلسله مراتبی کاهش یابد و کارآمدی بیشتری ایجاد شود.
    کلیدواژگان: استان قم، روش های تعیین سلسله مراتب سطح بندی سکونت گاه ها، شبکه، شبکه هم پیوند
  • فرانک سیف الدینی، احمد پوراحمد، کرامت الله زیاری، سیدعلی نادر دهقانی الوار صفحات 241-260
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی بسترها و موانع رشد شهر هوشمند در شهر خرم آباد به عنوان یک شهر میانی تدوین گردیده است، روش به کار گیری توصیفی- پیمایشی و مبتنی بر منابع اسنادی و کتابخانه ای می باشد. نتایج حاصل از بررسی ها براساس دیدگاه پاسخگویان نشان می دهد؛ مهم ترین پتانسیل های اعمال رشد شهر هوشمند در خرم آباد را می توان در شرایط بستری، ایجابی و مشوق ها دانست. شرایط کالبدی و محیطی شهر خرم آباد به عنوان پتانسیل بالقوه جهت رشد شهر هوشمند مطرح می گردند. در مقابل مهم ترین موانع اعمال سیاست رشد هوشمند در این شهر؛ شامل عواملی از قبیل: نگرشهای مدیریتی، نحوه توزیع کاربری ها (توزیع نامناسب آنها)، وضعیت فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی حاکم بر شهر می باشد. باید عنوان نمود، دسترسی به فناوری های هوشمند می تواند نقش مهمی در بهبود وضعیت زندگی شهروندان خرم آبادی داشته باشد. تحقق این امر، مستلزم پرداختن به موضوعات مهمی از قبیل تغییر در نظام برنامه ریزی، اعمال مدیریت صحیح شهری، توجه به زیر ساخت ها و فرهنگ سازی می باشد.
    کلیدواژگان: خرم آباد، رشد افقی و پراکنده
  • مجید یاسوری صفحات 261-288
    شهرک های صنعتی از تداخل غیرضروری بافت های مسکونی و تجاری شهری با بافت صنعتی جلوگیری می کنند و در کاهش هزینه، ایجاد زیرساخت های لازم، افزایش کارایی زمین های شهری، تامین تسهیلات و امکانات و صرفه جویی های ناشی از تجمع موثرند. هدف این تحقیق بررسی و شناخت وضعیت استقرار صنایع و شناسایی مکان مناسب برای ایجاد شهرک های جدید است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است. با جمع آوری داده های موجود از وضعیت واحدهای صنعتی از سازمان صنایع و معادن، و شرکت شهرک های صنعتی خراسان رضوی و تکمیل بانک اطلاعات مکانی، و توصیف و طراحی مدل مفهومی شهرک های جدید مکان یابی شد. یافته های تحقیق نشان می دهد واحدهای صنعتی بدون ملاحظات محیطی و کالبدی، همچنین، عدم رعایت حریم شهری استقرار یافته اند. در وضع موجود تعداد زیادی از واحدهای صنعتی در حریم شهری قرار دارند. برای انتقال این واحدها و پیش بینی تعداد صنایع مورد نیاز در افق ده سال آینده، حدود 2 هزار هکتار زمین برای گسترش صنعت نیاز است. مکان مناسب برای گسترش آتی صنعت با به کارگیری معیارهای مورد نظر، جنوب شرق شهرستان مشهد است که موقعیت آن در نقشه ها مشخص شده است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، شهرک های صنعتی، مشهد، مکان یابی
  • غدیر عشورنژاد، حسنعلی فرجی سبکبار، سید کاظم علوی پناه، محمدحسن نامی صفحات 289-316
    مراکز مالی و تجاری از مهم ترین مراکز فعالیت های فضای شهری محسوب می شوند و توجه به موقعیت و مکان استقرار آن ها، از مهم ترین عوامل سودآوری و موفقیت این مراکز است. در این مطالعه، برای شناسایی مکان بهینه استقرار مراکز مالی و تجاری، سامانه شبکه عصبی RBFLN، که شکل تغییریافته ای از شبکه عصبی بر پایه تابع شعاعی (RBFNN) است، در تلفیق با فن چندشاخصه ORESTE به کار گرفته شد. داده های دو و چند کلاسه پارامترهای اقتصادی و تجاری، آموزشی و فرهنگی، بهداشتی و درمانی، رفاهی و تفریحی، اداری، جمعیتی، حمل و نقل و ترافیکی بر اساس شعاع تاثیرگذاری، به عنوان بردارهای چندبعدی وارد شبکه عصبی شدند. به منظور یادگیری شبکه، 69 شعبه نمونه در شهر تهران و 34 نقطه غیربهینه به کار گرفته شد. نتایج تحقیق شبکه RBFLN دوکلاسه با دفعات تکرار 800 بار را با کمترین میزان خطای آموزش و طبقه بندی، به عنوان مناسب ترین کلاس برای شناسایی مناطق بهینه (غربالگری) استقرار مراکز مالی و تجاری نشان می دهد. نتایج این غربالگری مناطق بهینه پیشنهادی اولیه را تشکیل می دهند که در ادامه، با فن رتبه بندی چندشاخصه ORESTE با معیارهای کیفی حاصل از مشاهدات میدانی اولویت بندی شدند. این فرایند در شهر تهران و بر روی هر 22 منطقه این شهر اجرا شد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، مراکز مالی و تجاری، _ RBFLN، ORESTE
  • سیدعلی جوزی، سحر رضایان، مهدی ایرانخواهی، فرحناز دبیری صفحات 317-334
    هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل توسعه بخشی از شهر بندر عباس با به کارگیری مدل تخریب و قابلیت های تحلیل مکانی سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. در این راستا، ابتدا محدوده مطالعاتی به 149 سلول شبکه 900 هکتاری (6×6 سانتیمتر در نقشه 1:50000) تقسیم و سپس، بر اساس مدل تخریب، ضرایب تخریب برای واحدهای شبکه محاسبه شد. آسیب پذیری بوم شناختی با به کارگیری نقشه های بیوفیزیکی محاسبه و درجه بندی شد. سپس، با شناسایی عوامل تخریب و محاسبه تراکم فیزیولوژیک، ضرایب تخریب در کلیه واحدهای نشانزد محاسبه شد.
    نتایج نشان می دهد 130 واحد، یعنی 23 /87 درصد از کل شبکه نیازمند بازسازی است و تعداد 18 واحد، یعنی 07/12 درصد از کل شبکه اقدام های حفاظتی نیاز دارد. در محدوده مورد مطالعه، مناطق مستعد توسعه درصد بسیار ناچیزی را به خود اختصاص داده اند (67/0 درصد از کل شبکه). تدوین و اجرای آموزش های محیط زیستی برای بهره برداران، جلب مشارکت آن ها، ایجاد تشکیلات مدیریت محیط زیست در بخش صنایع، ارزیابی توان محیط زیست و نظارت بر حسن اجرای طرح های آمایش استانی، و نیز مطالعات ارزیابی آثار توسعه، به عنوان راهکارهایی برای جلوگیری از تخریب پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: آثار محیط زیستی، توسعه شهری و خدماتی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • حکیمه قنبری، شهریور روستایی صفحات 335-360
    پیامد فضایی آمایش، تعامل میان انسان و فعالیت هایش در فضا، و به طور کلی چیدمان منطقی از استقرار جمعیت و فعالیت در پهنه سرزمین است و نقش آن در برنامه ریزی های دیگر به نحوی است که تمام برنامه های توسعه اجتماعی و اقتصادی در سطوح مختلف جغرافیایی متاثر از آن است. لذا، آمایش فضایی شهرهای مرزی به عنوان نقاط راهبردی و امنیتی، مقوله ای مهم محسوب می شود. هدف این پژوهش، تعیین رویکردها و برنامه های توسعه در آمایش شهرهای مناطق مرزی استان آذربایجان شرقی است. تحقیق حاضر با تکیه بر روشANP و با ارائه رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره، ضمن شناسایی و رتبه بندی زیرشاخص های برنامه های توسعه آمایش مناطق مرزی، برنامه های آمایشی را اولویت بندی می کند. جهت تعیین اولویت های اجرایی برنامه ریزی فضایی آمایش در دو سطح معیارها (4 معیار اصلی) و زیرمعیارها (9 زیرمعیار با 30 شاخص) با توجه به شرایط محیطی و منطقه ای شهرهای مرزی آذربایجان شرقی انتخاب شد. پس از محاسبه تحلیل شبکه ای، از میان رویکردهای توسعه آمایشی این استان رویکرد توسعه اقتصادی با زیرمعیارهای تاسیسات و تجهیزات زیربنایی، درمانی، حمل و نقل و ارتباطات، فعالیت های اقتصادی و محیط زیست در اولویت نخست، توسعه روابط دیپلماتیک و امنیت ملی در اولویت دوم، و رویکرد توسعه فرهنگی و اجتماعی در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تحلیل شبکه، توسعه، شهرهای مرزی، Anp
  • سمانه مسیبی، احمد تقدیسی صفحات 361-383
    فزونی جمعیت جوان و افزایش نرخ بیکاری سبب شده است موضوع اشتغال و شاخص های مربوط به آن یکی از چالش های جدی و بحث انگیز کشور باشد. در تحقیق پیرامون اشتغال در گستره استان های کشور، متغیرها و مولفه های گوناگونی دخالت دارند و به نظر می رسد نبود توازن در توزیع این متغیرها نابرابری های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را در بین استان ها به دنبال داشته است. هدف اصلی این پ‍ژوهش توصیفی- تحلیلی، روشن شدن بخشی از نابرابری اجتماعی اقتصادی در زمینه اشتغال، به منظور توزیع عادلانه امکانات در استان های کشور است. در این نوشتار، بر اساس نتایج عمومی نفوس و مسکن سال 1385 کشور، 55 متغیر نرمال شده به کار گرفته شد. این متغیرها با روش تحلیل عاملی به 10 عامل کاهش یافت و به طور ترکیبی در مولفه های معنی دار قرار داده شد. سپس، استان های کشور با مدل تحلیل خوشه ایبه 4 طبقه همگن تقسیم شدند. نتیجه تحقیق نشان داد عدم تعادل های شدیدی در سطح کشور وجود دارد، به طوری که استان های تهران و قم بهترین شرایط را از لحاظ شاخص های اشتغال داشته و در سطح اول، یعنی بسیار برخوردار می باشند و استان خراسان جنوبی در ردیف آخر و سطح چهارم، یعنی محروم قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: استان های کشور، اشتغال، تحلیل خوشه ای، تحلیل عاملی
|
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan, Asghar Khavaninzadeh, Hamid Fathi, Behzad Malekpour Asl Pages 211-240
    In this article, the “urban network and inter connected area “was introduced as an approach to add the spatial and location dimensions to current regional planning practices. With inquiry of theoretical framework of those approach, this article is going to try to show the weakness of traditional method about hierarchical clustering of settlement. Also applying new approach about Qom province and determination of hierarchical clustering of settlements in this province is another purpose of this article. Outcomes of the article show that new approach with special highlight on spatial and location factors is precise method in relation to tradition method.
    Keywords: Interconnected network, Hierarchical clustering of settlements, Network, Qom province
  • Faranak Seifolddini, Ahmad Pour Ahmad, Keramatolah Ziyari, Sayed Ali Nader Dehghani Alwar Pages 241-260
    This study aimed to assess the contexts and barriers to smart growth in Khorramabad city center has been developed as a town, Method employing descriptive - survey is based on a library of resources. Based on the results of the survey show those respondent's views; The most significant growth potential of applying intelligent city of Khorramabad can be admitted in terms of demand and incentives, he said. Physical and environmental conditions Khorramabad as the potential for growth of smart cities are considered. The most significant barriers to smart growth policies in the city, including factors such as: Approaches to management, application distribution (distribution of their improper), and the cultural situation - socially and economically dominant city. It could have access to smart technology can play an important role in improving the living conditions of citizens may buy land.This will involve addressing important issues such as changes in system planning, urban management practices, infrastructure and culture is given.
    Keywords: Compact city, Khorramabad, Smart City, Sprawl
  • Majid Yasouri Pages 261-288
    This study was designed to investigate the state of the industry in the city of Mashhad, location criteria and how it is done. Nyazmany data were collected from administrative apparatus. No action has been produced in layers. Studies show that the industrial units without consideration of the physical environment and the lack of urban space (number of units within the service area) were located. Current status of plants and the need to transmit polluting industries within the urban context. So, check the appropriate areas for new settlements to transfer these units to develop strategies of the main industrial estates and organized industrial activities in the city of Mashhad. Location and description of the complete database design and conceptual modeling has attempted to locate the new town. The results indicate that in ten years time horizon of about two thousand acres of land for expansion needs.
    Keywords: Industrial towns, GIS, Mashhad, Positioning
  • Qadir Ashournejad, Hassan Ali Faraji Sabokbar, Seyed Kazem Alavi Panah, Mohammad Hassan Nami Pages 289-316
    Financial and commercial centers (i.e. banks and financial and credit institutes) are considered as an important activity of urban spaces and paying attention to their location and installation site is one of the most important parameters in their success and beneficence. In this study, in order to identify the optimal location for installation of financial and commercial centers the RBFLN neural Network which is a transformed model of Radius Based Function neural Network (RBFNN) was used in combine with ORESTE multi-criteria technique. Two and multi-classes data of economic, commercial, educational, cultural, sanitary, therapeutic, recreational, administrative, population, and transition were entered to the neural network as multi-dimensional vectors based on radius of influence. 69 sample branches and 34 un-optimal points were used for network’s learning. The results indicates the two- classes RBFLN network with 800 repetition times with the least learning and classification error as the most appropriate class in identifying the optimal places for installation of financial and commercial centers (Screening Phase).
    Keywords: Financial, commercial centers, Geographical Information System (GIS(Neural, Network, ORESTE, RBFLN
  • Seyed Ali Jozi, Sahar Rezaian, Mehdi Irankhahi, Farahnaz Dabiri Pages 317-334
    The purpose of this study is to determine the potential of development in partial of Bandar-Abbas city, using degradation model and analytical capability of GIS. In this regard, firstly the study area was divided into 149 grid cells of 900 hectares (6×6 cm; on map of 1:50000 scale). Then, on the basis of degradation model, destruction coefficients have been calculated in all units of network. Ecological vulnerability has been calculated and classified by using biophysical maps. Then, in the next stage, destruction factors has been determined and calculated also physiological density has been calculated and in final, destruction coefficients have been calculated in all impact units. The results show that 130 units (87.23%) of network; need to be restoration and 18 units (12.07%) require protective actions. In the study area, areas with prone to develop has achieved very small percentage (0.67%). This paper suggested applying environmental educations for beneficiaries and attractive their collaborations, to set environmental management system in industrial factories, and to apply environmental capability evaluation and supervising on implement of state land use plans and EIA to prevent of the destruction.
    Keywords: Bandar Abbas City, Degradation Model (DM), Environmental Impacts, GIS, Service, Urban Development
  • Hakime Ghanbari, Shahrivar Roostaei Pages 335-360
    Land use planning in border cities is a national problem and a national problem can not be solved with some minor attitudes. National problems that require national commitment and wisdom. In this study, the trends in land use planning and development in border cities with ANP method of sub-criteria and multi-criteria decision making approach to prioritize development and to identify spatial planning in border areas.it would be prioritized treatment spatial land use programs in two levels of criteria. spatial planning criteria (4 criteria or objective) and sub criteria (9 sub criteria with 30 indicators) with respect to the environment and the regional border city of East Azarbaijan Province was selected. The result of computation network analysis among several approaches of East Azarbaijan in first stage is determine economic Development approaches with sub criteria facilities and infrastructure, health, transportation and communications, economic activities and environmental, and second stage is develop diplomatic relations and national security and third stage is cultural and social development.
    Keywords: Analytic Network Process, Anp, Borders city, Spatial planning
  • Samaneh Mosayebi, Ahmad Taghdisi Pages 361-383
    Increasing young population and rising unemployment has led to employment and related indicators of serious problems and controversial country. In conjunction with the study and research on employment provinces, a variety of variables and factors involved and It seems that the lack of balance in the distribution of these variables, social inequality, economic, political and cultural between the provinces follow. Indices of employment in the provinces spatial distribution of employment index shows. The main purpose of this study is to clarification social inequalities of employment for equal distribution of possibilities in provinces. In this paper 55 softened are used. Variables dropped to 10 by means of advanced statistics methods such as factor analysis and presented in combination with meaningful factors. The importance of every factor is given too. Then the country provinces were divided into five equal classes by the cluster analysis model. The research results indicate this fact that there are serious imbalances in the country. So that in terms of employment Tehran province is in the first and south Khorasan province in the last place.
    Keywords: Cluster analysis, Employment, Factor analysis, Iran provinces