فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه آمایش سرزمین
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا پیشگاهی فرد، کیومرث یزدان پناه، محمدرضا رضوانی، مصطفی رشیدی * صفحات 1-30

    ایران از نظر ژئوپلیتیکی، برای دست یابی به وزن ژئوپلیتیکی بالا در سطح منطقه و جهان، و رفع تهدیدات پیرامونی، باید جمعیت خود را افزایش دهد. وسعت سرزمینی ایران به اندازه ای است که می تواند پذیرای جمعیتی بیشتر از جمعیت کنونی باشد. ایران هم اکنون با تراکم جمعیتی 46 نفر در هر کیلومتر مربع در رتبه 162 جهان قرار دارد. اما علاوه بر تعداد جمعیت، کیفیت و کارایی جمعیت نیز برای پیشرفت و افزایش وزن ژئوپلیتیکی لازم است. از این رو، در این پژوهش سعی شده ضمن تبیین ژئوپلیتیکی لزوم تغییرات افزایشی جمعیت در ایران، شاخص های بهینه سازی این تغییرات و سیاست گذاری برای هدایت آن در قالب برنامه های آمایش سرزمین بررسی شود. سوال های پژوهش چنین طرح شده اند: از منظر آمایش سرزمین چه شاخص هایی در برنامه افزایش جمعیت اولویت دارد؟ و چه مناطق و استان هایی برای پذیرش جمعیت بیشتر وضعیت بهتری دارند؟ هدف کلی این مقاله بررسی شاخص های مهم آمایش سرزمین در سیاست افزایش جمعیت و سپس اولویت بندی استان های کشور بر اساس این شاخص ها برای افزایش جمعیت است. این مقاله به شیوه ای تحلیلی- توصیفی نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، ایران، تغییرات جمعیتی، توزیع جغرافیایی، ژئوپلیتیک
  • مجید یاسوری، حسین حاتمی نژاد، هانیه اسدزاده صفحات 31-58
    امروزه یکی از بهترین راهبردهای مطرح در زمینه کاهش مشکلات پایتخت های متمرکز و تعدیل نابرابری ها، تمرکززدایی است. تمرکززدایی راهبردی برای مردم سالارشدن نظام سیاسی و حرکت شتابداری در جهت توسعه پایدار است که در حال حاضر، به بحث داغ محافل اجرایی دولتی تبدیل شده است. برخلاف حالت تمرکز که قدرت و تصمیم گیری در مرکز یا در سطح مسئولان رده بالا، متمرکز است، تمرکززدایی امکان می دهد سطوح پایین به مشکلاتی که مستقیما با آن سروکار دارد، توجه کند. هدف این مقاله بررسی راهکارهای مطرح شده برای اجرای تمرکززدایی در تهران است. این تحقیق به شیوه توصیفی- تحلیلی و با روش کتابخانه ای انجام گرفته است. در ادامه، سیاست های تمرکززدایی در ایران در برنامه های قبل و بعد از انقلاب اسلامی بررسی می شود. نتایج بررسی ها نشان می دهد برخلاف اتخاذ سیاست های تمرکززدایی از جمله عدم استقرار صنایع، انتقال صنایع از تهران، انتقال کاربری های فراشهری از تهران و جز آن در اغلب برنامه های توسعه، این برنامه ها موفق نبوده، و تمرکزگرایی در تهران تشدید شده و واقعیت ها مبین وجود تمرکز فعالیت، خدمات و مراکز تصمیم گیری در تهران است. بنابراین، باید راه کاری اساسی را برای کاهش تمرکز از حاکمیت سیاسی- اداری و سطوح تصمیم گیری و مدیریتی کشور به نفع مدیریت محلی و مدیریت توسعه استانی دنبال کرد تا با استفاده از شیوه های اصلی تمرکززدایی، زمینه آمایش و توسعه کشور فراهم آید.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، تمرکزگرایی، نخست شهری، آمایش سرزمین، تهران
  • علی موحد، سمین تولایی، موسی کمانرودی، نادر تابعی صفحات 59-82
    عدالت فضایی و عدالت جغرافیایی به معنی توزیع عادلانه خدمات و امکانات شهری برای رسیدن به جامعه ای متوازن، و یکی از رهیافت های عدالت اجتماعی است. هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت توزیع خدمات در سطح محلات منطقه شش براساس جمعیت، مساحت و سرانه کاربری های خدماتی است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. به منظور تحلیل نحوه توزیع خدمات در سطح محلات منطقه شش، مدل های L.Q، ضریب امتیاز استانداردشده و مدل VIKOR به کار گرفته شده است. سپس با به کارگیری مدل کپ لند (Copeland) نتایج مدل های مذکور تلفیق شد. نتایج نشان می دهد خدمات شهری به طور عادلانه در سطح محلات منطقه 6 توزیع نشده است. به طوری که محلات آرژانتین ساعی و میدان ولیعصر در بهترین وضعیت، و محلات فاطمی و قزل قلعه در پایین ترین سطح برخورداری از توزیع خدمات قرار دارند. همچنین، یافته ها حاکی از آن است که توزیع فضایی جمعیت و خدمات نیز به طور عادلانه انجام نگرفته است. بنابراین، با توجه به ساختار منسجم و سیستمی شهر، باید به عدالت فضایی در نحوه پراکنش خدمات در سطح محلات منطقه 6 و توزیع این خدمات با توجه به جمعیت آن توجه شود.
    کلیدواژگان: توزیع جمعیت، توزیع خدمات، عدالت جغرافیایی، عدالت فضایی، مدل کپ لند
  • یوسف اشرفی، محمدحسین جانبابانژاد صفحات 83-112
    «اگر ندانید کجا می خواهید بروید، بعید است بتوانید به آنجا برسید». هدف برنامه ریزی راهبردی و در راس آن چشم اندازسازی، مشخص کردن جایگاهی است که شهر می خواهد به آن برسد. با اذعان به این جایگاه مهم برنامه ریزی راهبردی شهر و چشم اندازسازی، هدف مقاله حاضر تدوین چشم انداز شهر ساوه در قالب فرایند برنامه ریزی راهبردی است. نوع پژوهش براساس هدف، کاربردی و براساس روش و ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. مدل به کار گرفته شده در فرایند تحلیل راهبردی، مدل تحلیل عوامل داخلی و خارجی است. در تمامی مراحل کار (شناسایی عوامل، ترکیب و حذف عوامل، وزن بندی عوامل و تدوین راهبردها) مشارکت مستقیم ساکنان، مسئولان، نخبگان و ذی نفعان شهر ساوه در طی کارگاه های هم اندیشی به کار گرفته شده است. در مراحل تدوین چشم انداز شهر ساوه (تدوین چشم انداز اولیه، ارزیابی چشم انداز اولیه، اجماع و تدوین چشم انداز نهایی) نیز فرایند مشارکتی دو مرحله ای به کار گرفته شد که هر یک از مراحل با برگزاری کارگاه هم اندیشی همراه بوده است. چشم انداز نهایی شهر ساوه شامل 6 محور استراتژیک است که عبارت اند از شهری صنعتی و اقتصادی، شهری فرهنگی- تاریخی، شهری سالم و پایدار، توانمند در فرآوری محصولات کشاورزی، شهری دانشگاهی و قطب علمی منطقه، و جذاب و بانشاط برای فعالیت ها و جشنواره های ورزشی و فرهنگی.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی شهری، چشم انداز، شهر ساوه، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی
  • مرتضی کریمی کردابادی، یاسر خلیلی صفحات 113-128
    مکان یابی فعالیتی است که در آن قابلیت ها و توانایی های یک منطقه خاص از نظر وجود زمین مناسب و کافی، و مرتبط بودن آن با کاربری های دیگر شهری و روستایی برای انتخاب مکانی مناسب جهت کاربری مورد نظر تجزیه و تحلیلشود. انتخاب یک موقعیت مکانی از بین موقعیت های موجود نیازمند شناخت و ارزیابی دقیق مناطق، با به کارگیری مدل ها و ابزارهای مناسب است. در این پژوهش، میزان تطابق مکان یابی های انجام گرفته با معیارها و ویژگی های ژئومورفیک منطقهبررسی شد و مهم ترین هدف، شناسایی وضعیت استقرار مراکز نظامی موجود در منطقه و تجزیه و تحلیل شرایط محیطی و معرفی مکان مناسب برای احداث مراکز نظامی است. در این تحقیق روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی است که با به کارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) مناطق مرزی جنوب استان ایلام در مکان یابی مناسب برای احداث مراکز نظامیبا به کارگیری برخی معیارهای ژئومورفیک و انسانی منطقه ارزیابی شده است. بنابراین، فن AHP در نرم افزار GIS به کار گرفته شد و پراکنش فضایی مراکز نظامی در منطقه مشخص شد. نتایج تحقیق نشان می دهد، 74 درصد از مراکز نظامی موجود در منطقه در پهنه سرزمینی مناسبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: استان ایلام، عوامل ژئومورفیک، مراکز نظامی، مکان یابی
  • محمد مهدی حسین زاده، کاظم نصرتی، فیروزه محمدی صفحات 129-152
    هدف این تحقیق، بررسی و پهنه بندی بیابان زایی در منطقه نیمه خشک شهرستان خمین با به کارگیری مدل مدالوس است. ابتدا منطقه مطالعاتی به چهار واحد کاری براساس رخساره های ژئومورفولوژی تقسیم شد. براساس مدل مدالوس، معیارهای موثر در بیابان زایی شامل اقلیم، پوشش گیاهی، خاک، فرسایش، آب زیرزمینی و نحوه مدیریت انتخاب، شاخص های وزن دهی، میانگین هندسی شاخص ها محاسبه و نقشه هر معیار تهیه شد. از طریق تلفیق نقشه های مربوط به هر معیار، نقشه بیابان زایی منطقه به دست آمد. نتایج نشان داد 15/4 درصد در تیپ مستعد، 8/12 درصد شکننده با شدت کم، 52/19 درصد شکننده با شدت متوسط، 37/11 درصد شکننده با شدت زیاد، 1/11 درصد بحرانی با شدت کم، 33/26 درصد بحرانی با شدت متوسط و 7/14 درصد بحرانی با شدت زیاد قرار دارد. همچنین، بررسی تیپ های بیابان زایی در رابطه با کاربری های مختلف و واحدهای کاری نشان داد کاربری اراضی فاقد پوشش گیاهی، بیشتر از کاربری های دیگر، مستعد بیابان زایی است که بیشترین درصد از تیپ بحرانی با شدت زیاد در این کاربری قرار دارد و واحدهای کاری 1 و 2 بیشترین مساحت تیپ های بیابان زایی با شدت بحرانی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، بیابان زدایی، خمین، مدالوس، منطقه نیمه خشک
  • سارا جوادیان کوتنایی، سعید ملماسی، ندا اورک، جعفر مرشدی صفحات 153-178
    امروزه با توجه به رشد روزافزون جمعیت شهرنشین و در پی آن گسترش شتاب زده و لجام گسیخته شهرها، مسائل و مشکلات عدیده ای پیش روی جوامع بشری قرار گرفته است. از این رو، افزایش سطح سکونتگاه های شهری در محدوده شهرستان ساری نیز، بدون توجه به قابلیت ها و محدودیت های اراضی و فرآیند ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری انجام می گیرد که هر روزه موجب نابودی سطح وسیعی از اراضی باارزش می شود. فرآیند ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری، استفاده ممکن انسان از سرزمین برای کاربری توسعه شهری را برآورد می کند. پژوهش حاضر تحقیقی توصیفی و تحلیلی و از نوع کاربردی است و در شهرستان ساری با هدف طراحی و به کارگیری مدلی کل نگر و انعطاف پذیر به منظور ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری با بهره گیری از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) انجام گرفته است که در آن، مهم ترین معیارهای توان اکولوژیک توسعه شهری در قالب ساختاری شبکه ای و با بهره گیری از سامانه اطلاعات جغرافیایی، تحلیل می شوند تا نقشه پهنه بندی محدوده مورد مطالعه براساس توان اکولوژیک توسعه شهری تهیه شود. در نتیجه پژوهش حاضر با به کارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در جهت بهینه سازی فرآیند توسعه شهری به منظور جلوگیری از بحران های زیست محیطی، راهکارهای عملی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، توسعه شهری، شهرستان ساری، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)
|
  • Zahra Pishgahi Fard, Kyomars Yazdan Panah, Mohammad Reza Rezvani, Mostafa Rashidi Pages 1-30

    Iran needs population growth in order to achieve high weight in the region and world as well as to obviate peripheral threats. Iran''s area is so vast that it can accommodate more population than the current population. The country having population density of 46 individuals per square kilometer ranks 162 in the world. However، quality and efficacy are necessary for a population to lead high weight. Therefore، it has been attempted in this research to explain necessity of population growth of the country geographically; and to study optimization of indices for these changes and policy making in order to lead the changes in the framework of the land preparation plans. The research questions are: Which indices are considered as priority from the view point of the land preparation، concerning the population growth; and which areas and provinces are more apt to accommodate more population? General purpose of this study is to consider crucial land preparation indices in population growth policy and to prioritize provinces based on the indices. The research method is descriptive-analytical.

    Keywords: geopolitics, Demographic Changes, Geographical Distribution, Spatial Planning, Iran
  • Majid Yasouri, Hossein Hatami Nejad, Hanieh Asadzadeh Pages 31-58
    Decentralization is the strategy which democratizes of the political system and accelerating to achieve sustainable development، which currently has made the executive government circles become a hot issue. Despite the focused concentration of power and decision-making at the center or top-level officials، decentralization make this possibility to deal with low levels issues and problems of they own directly. Thus، this paper uses the method of descriptive - analytic and with a library collection - documents to review tackles decentralization and define the decentralization policy in Iran before and after the revolution program. Evaluation results show that in spite of decentralization policyIn most cases، development programs، unfortunately، these programs have not been successful and convergence has intensified in Tehran. Reality still shows the focus of activities، services and decision-making centers in Tehran. So the solution is to reduce the concentration of political power - administrative and decision-making and management of the local administration and management of provincial to provide the main way to deal with the approach of decentralization and reform of the governance structure and the reduced concentration of Tehran and the development of developing countries، decentralization
    Keywords: decentralization, centralization, prime urban land preparation, Tehran
  • Ali Movahed, Simin Tavallaei, Mousa Kamanroudi, Nader Tabei Pages 59-82
    Spatial justiceand geographical justiceasfair distributionof services andamenitiesin order toachieveaharmonioussocietyandone of the socialjusticeapproach. Not proper distributionof services،leads toelimination ofthe justice and willincreasedissatisfaction of citizens from their location. The research method is descriptive – analytical. In order to analysis of how the distribution of services in neighborhoods of six region of Tehran، theLQ، standardized coefficient and VIKOR model is used. Then، using theCopelandmodeltocombinethe results ofthese modelsisdiscussed. The results show that an urban service is not distributed fairly in neighborhoods of this region. So that neighborhoods of Arjanteen – saei and MedaneValiasr in the best position and neighborhoods of Fatemi and Ghezelghale، are locatedat the lowest level in having of urban services distribution. Alsofindingsindicatedthat thespatial distribution of populationand servicesis not fair. Thus،considering the structure of coherent andsystematicof city، attention tothe spatialjustice ofdistributionservicein levelneighborhoods of six regionsanddistributionof these servicesaccording tothepopulation، has made itnecessary.
    Keywords: spatial justice, geographical justice, distribution of services, distribution of population, Copeland model
  • Yousef Ashrafi, Mohammad Hossein Janbabanezhad Pages 83-112
    If you don’t know where you’re going، you might not get there. Urban Strategic planning and mainly vision developing is to determine position of the City that wants to reach. Revealing where the city wants to go، instead of continuing to do things in a routine way، city can focus their limited resources on programs that are most effective in achieving the vision. Acknowledging the important role of strategic planning and vision developing in contemporary cities، this paper tries to develop a vision for the city of Saveh in the form of strategic planning process. This research، based on objective is Applied، and based on the nature، analytical – descriptive. In the process of strategic analysis، External & Internal Factors Evaluation Matrix (EFEM & IFEM) is used. Based on the results of External & Internal Factors Evaluation Matrix، the best strategy for Saveh is to protect the stability of city. The final vision of Saveh، consisting six strategic aspects، which are: industrial and economic city، cultural – historical city، Healthy and sustainable city، enabling the processing of agricultural products، College city and Regional Scientific center، and Attractive and lively for sporting and cultural activities and festivals.
    Keywords: Urban Strategic Planning, Vision, External, Internal Factors Evaluation Matrix, City of Saveh
  • Morteza Karimi Kerdabadi, Yaser Khalili Pages 113-128
    Positioning services are generally the activities in which all the features of a particular area are analyzed with regard to suitable land and its relation to the urban and rural functions. Choosing a location requires knowledge and accurate assessments، using appropriate models and tools. In this survey the was conducted in compliance with the standards and features of the site issue Geomorphic region has been examined and is The most important aim identify the status of military centers in the region and analyze environmental conditions and introduce suitable location for the construction military centers. The study is a descriptive-analytical one and benefiting from GIS، evaluates the border areas of South Ilam province and the positioning for the establishment of military centers with regard to the geomorphic and human criteria. therefore AHP model of GIS was used to determine the distribution of military centers of this area. It was finally concluded that %74 of the military centers of this part are placed in proper areas.
    Keywords: geomorphology, localization, Military Centers, Ilam Province
  • Mohammad Mahdi Hoseinzadeh, Kazem Nosrati, Firoozeh Mohammadi Pages 129-152
    The objectives of this study were to investigate and to zoning desertification in a semi-arid region، khomein city using MEDALUS model. In first the study area was divided into four homogeneous land unites based on geomorphological facies. Then، based on input data in MEDALUS model، effective indicators in desertification including climate، vegetation، soil، erosion، groundwater resources and land management were selected. Then، the indices were weighted and the geometic mean was calculated and the map of each criteria was provided. The final map of desertification was prepared based on combination of all maps of each indicator. The results showed that 4. 15%، 12. 8%، 19. 52%، 11. 37%، 11. 1%، 26. 33%، and 14. 7% of the study area are in vulnerable، low-intensity fragile، moderate intensity fragile، high intensity fragile، low-intensity critical،، moderate intensity critical، high intensity critical types، respectively. Also، investigation of desertification، relate to land use and land units exhibited that bared land and 1 and 2 land units، that has the most percent of critical type of desertification، is more capable to desertification comparing to other land use type
    Keywords: Desertification, MEDALUS, Khomein, Combating desertification, Semi, arid area
  • Sara Javadian Koutenaee, Saeed Malmasi, Neda Orak, Jafar Morshedi Pages 153-178
    Nowadays as for increasing growth of urban population and then expedite and ungovernable development of cities، many issues and problems have been stand on human societies The assessment of change rate of urban settlements in Sari city in the past half-century shows significant increment of urban lands space over the city. Increment of urban settlements in mentioned area takes place regardless capabilities and restrictions on lands and also ecological capability assessment process of urban development which causes wide range of valuable lands to be destroyed. Ecological capability assessment process of urban development estimates possible utilization of human from land for urban development usage. The present study which is descriptive and analysis and applicable research، is done to achieve designing and using a holistic and flexible model in order to ecological capability assessment of urban development by utilizing ANP. Analysis network process is relatively a modern method in the field of environmental researches that is based on mutual influence of environmental standards and of course wisdom collective judgment. The results of present research led to offering lands zoning map of the under studding area based on Ecological capability assessment of urban development to optimize activities in order to preventing environmental imbalance.
    Keywords: Ecological Capability Assessment, Urban Development, Analytic Network Process (ANP), Sari Township