فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه آمایش سرزمین
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی قبادی *، حمیدرضا جعفری، غلامرضا نبی بیدهندی، معصومه احمدی پری صفحات 165-185
    پژوهش حاضر تحقیقی توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی است که در استان لرستان با هدف تدوین یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری فضایی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست به منظور مکان یابی و آمایش صنایع پتروشیمی با بهره گیری از روش های فرارتبه ای انجام گرفته است. در این تحقیق مهم ترین معیارهای توسعه و استقرار صنایع پتروشیمی با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل شده و نقشه پهنه بندی محدوده مورد مطالعه جهت توسعه و استقرار صنایع پتروشیمی به کمک روش های Prometee II و Electere III با معیارهای ارزیابی تهیه شده است. یافته های پژوهش نشان داد از مجموع کل مساحت منطقه، به روش Promethee II، حدود 45207 کیلومتر مربع (16 درصد)، و به روشElectre III ، 29207 کیلومتر مربع (10 درصد)، برای توسعه صنایع پتروشیمی در استان لرستان مناسب است، همچنین تحلیل حساسیت روش های به کارگرفته شده نشان داد نقشه های تولیدشده با هر دو روش به داده های واقعی نزدیکند و نسبت به روش های متداول دقت بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: استان لرستان، برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، روش های فرارتبه ای، صنایع پتروشیمی، مکان یابی و آمایش سرزمین
  • حمیدرضا پورخباز *، فاطمه محمدیاری، حسین اقدر، مرتضی توکلی صفحات 187-207
    مطالعه میزان تغییرات و تخریب منابع در سال های گذشته و پیش بینی این تغییرات در سال های آتی گامی موثر در برنامه ریزی و کنترل تغییرات غیراصولی در آینده است. بنابراین، مقاله حاضر با هدف رویکرد آمایشی در مدل سازی تغییرات کاربری اراضی شهرستان بهبهان با به کارگیری LCM و زنجیره مارکوف انجام گرفت. آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی با به کارگیری تصاویر ماهواره Landsat، سنجنده های ETM+ (تصویر سال 1378) و OLI (تصویر سال 1392) انجام گرفت. مدل سازی نیروی انتقال با روش رگرسیون لجستیک و شش متغیر، مدل رقومی ارتفاع، شیب، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از اراضی کشاورزی، فاصله از جاده و نقشه Evidence Likelihood انجام گرفت. برای تهیه نقشه های فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از اراضی کشاورزی و فاصله از جاده، تحلیل فاصله اقلیدسی، و برای تعیین همبستگی بین متغیرها ضریب همبستگی کرامر به کار گرفته شد. همچنین، شاخص ROC برای ارزیابی صحت مدل بررسی شد. مقایسه مساحت های نقشه مدل سازی شده با نقشه سال 1392 نشان داد مناطق مسکونی از 3157 هکتار در سال 1392 به 4180 هکتار، و اراضی کشاورزی منطقه از 15030 هکتار به 20778 هکتار افزایش یافته اند. اما روند تخریب مراتع نه تنها بهبود نیافته است، با شدتی بیشتر از گذشته ادامه دارد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، رگرسیون لجستیک، زنجیره مارکوف، مدل سازی، LCM
  • فاطمه حاجی زاده*، سید حامد میرکریمی، عبدالرسول سلمان ماهینی، مرجان محمدزاده صفحات 209-230
    امروزه با رشد روزافزون جمعیت شهرنشین و در پی آن توسعه شتاب زده و لگام گسیخته شهرها، مسائل و مشکلات عدیده ای پیش روی جوامع بشری قرار گرفته است. در محدوده شهر گرگان نیز، افزایش سطح سکونت گاه های شهری، بی توجه به قابلیت ها و محدودیت های اراضی و توان اکولوژیک توسعه شهری انجام گرفته است. این پژوهش با هدف ارزیابی و انطباق توسعه شهری با توان اکولوژیک سرزمین به منظور حفظ قابلیت های محیط زیست در شهر گرگان انجام گرفته است. برای این کار، با رویکرد ارزیابی چندمعیاره با به کارگیری روش ترکیب خطی وزن دار، ارزیابی توان اکولوژیکی گرگان برای انطباق با توسعه شهری در سال های مختلف در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام گرفته است. سپس، نقشه نهایی توان با توسعه موجود مقایسه، و درصد تطابق آن در سال های مختلف محاسبه شد. نتایج نشان داد میزان انطباق اکولوژیکی به تدریج از سال 1987 تا سال 2013 کاهش یافته است که خود احتمالا به پیامدهای منفی در محیط زیست منجر شده است و این فرایند ادامه نیز دارد. از این رو، باید توجه لازم برای کاهش روند عدم انطباق اکولوژیکی توسط مسئولان ذیربط اتخاذ شود. برنامه ریزان شهری به منظور رعایت بیشتر اصول محیط زیستی جهت ارتقای شرایط موجود می توانند نتایج این پژوهش را به کار گیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، انطباق اکولوژیکی، روش ترکیب خطی وزن دار، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • نادر زالی*، سارا منصوری بیرجندی صفحات 231-254
    در آغاز هزاره سوم متون برنامه ریزی از مفاهیم پیش بینی، آینده نگری و کشف آینده عبور کرده و به حوزه آینده پژوهی و آینده نگاری رسیده است. در برنامه ریزی توسعه منطقه ای، شناسایی عدم قطعیت های آینده و فرض های بنیادینی که برنامه های بلندمدت بر پایه آن ها طراحی شده است، از مهم ترین زمینه های شناسایی مشکلات و چالش های پیش روی سندهای توسعه ای است. پسابرنامه ریزی نیز موفقیت یا عدم موفقیت سیاست و برنامه تدوین شده در افق زمانی آینده را ارزیابی می کند. برنامه ریزی فرض بنیاد (ABP) یکی از روش های پسابرنامه ریزی است که می توان به کمک آن برنامه های پابرجا و انطباق پذیر تهیه کرد. این تحقیق از نظر نوع تحقیق، ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی است و از نظر ماهیت بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات ابزار پرسشنامه و فن دلفی به کار گرفته شده است و پرسشنامه ها صرفا از متخصصان توسعه و برنامه ریزی که به مسائل توسعه منطقه احاطه دارند، تکمیل شده است. به این ترتیب میزان همبستگی میان هر راهبرد با عدم قطعیت ها با استخراج نظرهای خبرگان از دو پرسشنامه (پرسشنامه راهبردها، پرسشنامه عدم قطعیت ها) محاسبه شد. نتایج مطالعه نشان داد بهره گیری از روش برنامه ریزی فرض بنیاد، می تواند در برنامه های توسعه منطقه ای به کار گرفته شود، که این امر به برنامه ریزان کمک می کند تا اجماع و تعهد به خروجی ها تحقق یابد. در نتیجه با بهره گیری از روش برنامه ریزی فرض بنیاد می توان ضعف ها و چشم پوشی هایی را که در برنامه های توسعه بلندمدت منطقه ای وجود دارد، شناسایی و بازبینی کرد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، برنامه ریزی توسعه منطقه ای، برنامه ریزی فرض بنیاد، پسابرنامه ریزی
  • مریم رباطی* صفحات 255-275
    نگرانی هایی از مناسب نبودن کیفیت محیط زیست اغلب شهرهای ایران وجود دارد. در این پژوهش شاخص های بهینه محیط زیست شهری در کلان شهر تهران شناسایی، و ضریب اهمیت هر یک از عوامل کمی سازی شده و تاثیر مهم ترین معیارهای منتخب در ارزشیابی کیفیت محیط زیست شهری مطالعه شده است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات میدانی و مدل سازی است. شاخص ها و پارامترهای مهم با به کارگیری روش AHP گروهی و نرم افزار EC شناسایی و اولویت بندی شد. سپس، با توجه به معیارهای بومی شده و شرایط کلان شهر تهران، مدلی ترسیم شد که بر اساس آن، ارزیابی کمی و کیفی محیط زیست شهری کلان شهر تهران با فن تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج نشان داد مناطق شهری 2، 1 و 3 با امتیازهای 86/3، 80/3 و 65/3، بالاترین رتبه ها و مناطق 10، 17 و 9 با امتیاز های 09/0، 04/0 و 01/0 کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. با توجه به نتایج، مناطق تهران از نظر شرایط زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در شرایط ناهمگون و ناموزونی قرار دارند.
    کلیدواژگان: شاخص سازی، کلان شهر تهران، کیفیت محیط زیست شهری، مدل شاخص های ترکیبی
  • امین فرجی ملایی*، هادی علیوردیلو صفحات 277-306
    امروزه، وجود نابرابری و گسست توسعه منطقه ای دغدغه بسیاری از کشورهای درحال توسعه، مانند ایران است. تمرکزگرایی، نابرابری در توزیع جمعیت، فعالیت و تغییرات ضریب برخورداری، از جمله عوامل و موانع برای رسیدن به توسعه منطقه ای متوازن در کشور است. از این رو، بررسی و شناخت نواحی و شهرستان های محروم برای تعیین اولویت های برنامه ریزی و ازبین بردن گسست توسعه منطقه ای، اولین گام در فرایند تصمیم سازی به منظور محرومیت زدایی مناطق محروم است. لزوم رسیدن به توسعه منطقه ای، وجود نگرش همه جانبه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، بر اساس شرایط محیطی و انسانی هر منطقه است. به طور کلی، هدف این مطالعه شناسایی شهرستان های محروم و تحلیل، بررسی و شناخت علل نابرابری های (گسست) موجود در شهرستان های استان مرکزی، بر اساس 14 شاخص اقتصادی، اجتماعی، درمانی و فرهنگی است. نوع پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای و روش بررسی، توصیفی - تحلیلی است. شیوه جمع آوری آمار و اطلاعات (1390) به صورت اسنادی - کتابخانه ای است. در این مطالعه برای تحلیل و سطح بندی گزینه ها روش های تصمیم گیری چندمعیاره به کار گرفته شده است. بر اساس نتایج مدل هایHURWITZ ،Maxi max ، Maxi min و ELECTRE، و نشان دادن آن ها روی نقشه های GIS، شهرستان های اراک و ساوه به عنوان شهرستان های برخوردار و شهرستان های شازند، دلیجان و خمین از لحاظ شاخص های مورد مطالعه، به عنوان شهرستان های نیمه برخوردار و شهرستان های تفرش، محلات، زرندیه، آشتیان، و کمیجان به عنوان شهرستان های محروم شناسایی شدند. به طور کلی، در استان مرکزی دو منطقه مجزای توسعه شکل گرفته است. یکی به مرکزیت اراک در قسمت جنوبی استان و دیگری در قسمت شمالی استان به مرکزیت ساوه که در حال رشد و توسعه شتابانند.
    کلیدواژگان: استان مرکزی، گسست توسعه منطقه ای، HURWITZ، Maxi max، Maxi min، ELECTRE
|
  • Morteza Ghobadi *, Hamidreza Jafari, Gholamreza Nabi Bidhendi, Masoumehe Ahmadipari Pages 165-185
    The petrochemical industry makes environmental impact and land suitability assessment is important for the petrochemical industry. The objective of this research is to develop a model to analyze the land suitability and site selection for petrochemical idusrty through a spatial-geographical study and environmental palnning and management approach. To this purpose, the land suitability and site selection were performed using the PROMETHEE II and ELECTERE III methods in combination with GIS. These methods were used to undertake the study objective in three stages. Firstly, a review of the literature led to the formulation of analytic land suitability importance for site selection of petrochemical idusrty. Secondly, the major factors influencing the identification of suitable locations for petrochemical idusrty were identified using experts. The outranking methods were used to determine final zoning map. The final zoning map shows about 16% ( 45.207 Km2) by PROMETHEE II and 10% ( 29.207 Km2) by ELECTERE III is suitable for development of petrochemical industry. Sensitivity analysis shows suitable area is consistent with each of input factors in the model. So, this model is suitable to analyze land suitability and site selection for petrochemical idusrty.
    Keywords: Environmental management, palnning, Land suitability assessment, Lorestan province, Outranking method, Petrochemical industry
  • Hamid Reza Pourkhabbaz *, Fatemeh Mohammadyari, Hossein Aghdar, Morteza Tavakoly Pages 187-207
    Study of changes in the past and the destruction of resources and the feasibility and expected changes in the coming years can be planning and optimal use of resources and controlling non-fundamental changes in the future is an important step. The present study aimed to model the Behbahan using LCM city land use changes and Markov chain was used. In this regard, land use change detection using satellite images Landsat, ASTER and ETM (Image 2000) and OLI (Image 2014) was performed. Using logistic regression modeling and 6 variable power transmission, digital elevation models, slope, away from residential areas, the distance of agricultural, away from the road map and Evidence Likelihood was performed. For maps of the distance from residential areas, agricultural lands and away from the road distance analysis Euclidean distance and to evaluate the correlation between the independent variables and the dependent variable Cramer's correlation coefficient was used. The ROC indicator used to assess the validity of the model. Comparison of modeled area map with the map of 2014 shows the residential areas and agricultural land continues to be a growing trend will continue. As the residential area of 3157 hectares, 4180 hectares in 2014 to 15030 hectares to 20778 hectares of agricultural land increased. But the destruction of rangeland has not only not improved, but the intensity is much higher than the last.
    Keywords: Land use planning, LCM. Logistic regression, Markov chain, Modeling
  • Fatemeh Hajizadeh *, Seyed Hamed Mirkarimi, Abdolrasoul Salman Mahiny, Marjan Mohammadzadeh Pages 209-230
    Today, with the rapid growth of urban population and as a result, rapid and unbridled urbanization of human societies have been caused some issues. In Gorgan, an increase in level of urban settlements is done regardless to the capabilities and limitations of land and ecological potential of urban development. In this study, it is performed to evaluate and conform to urban development, regard to ecological capability to protect the environmental ability of Grogan. In this case, the multi-criteria assessment approach with weighted linear combination of the GIS is performed to evaluate the ecological capability of Gorgan for conformity to urban development in different years based on the criteria. Then, there is a comparison between final map of capability and current development; moreover, the rate of conformity in different years is calculated. It is illustrated that the ecological conformity had been decrease gradually from 1987 to 2013, which causes hazardous effects on the environment that seems to be still remain for years. Therefore, reduction of the ecological noncompliance should be considered by relevant authorities. The outputs could be used for urban planners to observe the environmental principles to promote existing conditions.
    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Ecological capability evaluation, Ecological conformity, Weighted linear combination method
  • Nader Zali *, Sara Mansouri Birjandi Pages 231-254
    The planning literature has passed the prediction, forecasting and exploration of future concepts and has reached to futurology and foresight. Regional development planning is not exempt from this and needs a futuristic approach in order to be used after being planned. Identifying the future uncertainties and the underlying assumptions in the regional development planning by which the long-term plans have been established, is one of the most important main fields in the identification of problems and facing challenges of development documents. Post-planning also deals with the success or failure evaluation of the developed policy and planning in the future time horizon. Assumption Based Planning (ABP) is one of the post-planning methods, which could be used in preparing stable and compatible programs. This research is a combination of documentary and surveying methods in terms of the research type and is analytical and exploratory based on the new methods of futurology science in terms of the research nature which is conducted by a combination of qualitative and quantitative models. Data collection methods and techniques Delphi questionnaire was used and questionnaires are experts in developing and development issues surrounding region During two separate questionnaires have been completed. In this way, the correlation between each strategy uncertainty with mining experts from both questioners (strategies, inventory uncertainty) is calculated. The results show which areas are considered the most vulnerable strategies. Analysis of the results indicate that utilizing the ABP could be implemented in the regional development planning, which helps planners to have a consensus and commitment to the output. Thus, weaknesses and waivers existing in the long-term regional development planning could be identified and reviewed by utilizing the ABP.
    Keywords: Assumption Based Planning, Foresight, Post, Planning, Regional Development Planning
  • Maryam Robati Pages 255-275
    Quantifying the performance of national policies and programs in different economic, social, and environmental fields has always been a major concern of planners, politicians and researchers worldwide. According to UN statistics, more than 60% of the world population will live in urban areas by the year 2030Despite occupying only 2% of the total land area on Earth, more than half the world's population is living in cities. In this study, a systems approach was adopted to develop a composite index in order to assess the potential of a city to become sustainable. The index is composed of 10 components containing a total number of 19 indicators. According to which, the 22 districts of Tehran City were compared in terms of sustainability of urban environment quality. The obtained results indicated that the Districts 1, 2 and 3 are in ideal sustainability conditions. These areas are among prosperous places of the city. About 59.09% of all districts were below the average. The Districts 18 and 19 with the values of 0.21 and 0.25 remain in critical condition.
    Keywords: Indexing, Sustainable urban development, Sustainability indicators, Sustainability indexing model, Urban
  • Amin Faraji Mollaie *, Hadi Aliverdiloo Pages 277-306
    Today, unequal regional development is concerned of many developing countries, such as Iran. Centralization, inequality in the distribution of population, activity and natural and human resources and inequality between the regions are including factors and obstacles to regional development in the country. Study the undeveloped cities and areas to set priorities for planning and eliminate the regional development gap is the first step in the process of decision-making for deprivation deprived areas. The regional comprehensive develop approach need economic, social and environmental factors base on human and environment conditions according to each region. The aim of this study is to identify undeveloped county and analysis to investigate the causes of inequalities (gap) in the Makazi counties, according to 14 indicators of economic, social, health and cultural. The research is based on objective, practical resaerch and method of paper is descriptive-analytical. Collecting method for data (1390) is a library (documentary method). In this study for analysis and ranking of counties is used multi-criteria decision method. Based on the results of the models HURWITZ, Maxi max, Maxi min, ELECTRE and show it on a map in GIS; Arak and Saveh are developed, Sazand, Delijan and Khomain are developing and Tafresh, Mhalat, Zarandiyeh, Ashtian and Komijan are developed counties. In general, in the Markazi province formed two separate regions. One is in the southern part of the province (Markazi) and the other in the northern part of the province of Arak (Saveh).
    Keywords: ELECTRE, HURWITZ, Markazi Province Maxi max, Maxi min, Regional Development Gap