فهرست مطالب

معرفت اخلاقی - پیاپی 10 (بهار 1391)

نشریه معرفت اخلاقی
پیاپی 10 (بهار 1391)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن اترک صفحه 5
    سر ویلیام دیوید راس، فیلسوف وظیفه گرای اخلاقی در نظریه ابتکاری خود، دو مفهوم «وظیفه در نگاه نخست» و «وظیفه در مقام عمل» را برای حل مشکل تعارض وظایف که کانت با آن روبه رو بود، مطرح کرده است. تعارض فقط مربوط به وظایف در نگاه نخست است، ولی در مقام عمل همیشه فقط یک وظیفه متوجه فاعل است. اما راس چون نگران بدفهمی و اشتباه از مفهوم وظیفه در نگاه نخست بوده، سعی کرده است تا تفاسیر و اصطلاحات جایگزینی برای آن بیاید تا مقصود او را تامین کند. وی پنج تفسیر یا جایگزین برای آن ارائه می کند: وظیفه مشروط، وظیفه جزء نگر، تمایل به وظیفه، تناسب و مسئولیت. در این مقاله به معناشناسی اصطلاح «وظیفه در نگاه نخست» در اخلاق راس می پردازیم.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، وظیفه گرایی، راس، وظیفه در نگاه نخست و وظیفه در مقابل عمل
  • نرگس رحیمی صفحه 27
    الزامات اخلاقی در جایی به کار می رود که افعال اختیاری ما موضوع احکام اخلاقی هستند. مفاهیم الزامی یا به عبارتی «بایدها و نبایدها»، از نظر آیت الله مصباح جزء مفاهیم فلسفی بوده و بیانگر رابطه واقعی و ضروری بین فعل اختیاری انسان و نتایج مترتب بر آن می باشند، نه فاعل و فعل، و این ضرورت از نوع ضرورت بالقیاس الی الغیر است.
    نتیجه مهم این نظریه این است که تمام قضایای اخلاقی ناظر به واقعیات اند، حتی بایدها و نبایدها، و مفهوم اعتباری ضرورت نیز منشا خارجی داشته و حاکی از واقعیت نفس الامری است، ازاین رو از نظر ایشان مغالطه «هست- باید» در احکام اخلاقی رخت برمی بندد و بر این اساس، بایدها و نباید ها در واقع ریشه دارند و ابتنای قضایای ارزشی بر قضایای ناظر به واقع و حقیقی، ممکن است.
    کلیدواژگان: مفاهیم اخلاقی، الزام اخلاقی، باید و نباید، ضرورت، فعل اختیار و کمال مطلوب
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحه 51
    نظریه اخلاقی سارتر مشکلات خاصی دارد که نمی توان به آنها بی توجه بود. او با داشتن مبنایی الحادی، اندیشه های اخلاقی خود را بر نوعی نگرش اومانیستی ملازم با حذف واجب الوجود مبتنی ساخته است. انسان محوری، نفی رئالیسم اخلاقی، امکان نداشتن دوستی با انسان های دیگر، ناکارآمد بودن قوانین اخلاقی در تنظیم رفتارهای انسان ها، ارائه ندادن معیار مناسب برای تنظیم رفتارها، و بی معنا شدن اخلاق یا ترویج نوعی آنارشیسم اخلاقی، ازجمله پیامدهای اندیشه های اخلاقی سارتر است که به طور قابل توجهی از اعتبار این نظریه می کاهد. این نوشتار بر آن است تا ضمن تحلیل نظریه اخلاقی سارتر، برخی از اشکالات آن را نشان دهد. روش این مقاله در مراجعه به آرا، استنادی و در تبیین محتوا، تحلیلی انتقادی است.
    کلیدواژگان: اخلاق، اگزیستانسیالیسم، اومانیسم، آزادی و سارتر
  • ناصر آقابابایی، جواد حاتمی صفحه 73
    یکی از رویکردهای پژوهشی در زمینه قضاوت اخلاقی که اخیرا بر آن تاکید شده، رویکرد تفاوت های فردی است. مقاله حاضر برای بررسی نقش تفاوت های فردی درباره قضاوت اخلاقی در مورد یکی از معماهای اخلاقی کلاسیک، یعنی معمای واگن انجام شده است. 389 دانشجو در دو پژوهش شرکت کرده اند. در پژوهش اول، 225 دانشجو علاوه بر پاسخ به معمای واگن، به خزانه بین المللی گویه های شخصیت و مقیاس تجدیدنظرشده جهت گیری دینی پاسخ داده اند. در پژوهش دوم، 164 دانشجو علاوه بر پاسخ به نسخه دیگری از معمای واگن، به پرسش نامه شخصیت هگزاکو، پرسش نامه کنجکاوی و اکتشاف 2 و مقیاس خودارزیابی معنویت پاسخ داده اند. نتایج دو پژوهش نشان می دهد که تفاوتی بین دو جنس در قضاوت اخلاقی وجود ندارد. سن، متغیرهای دینی و شخصیتی (به جز وظیفه شناسی در پژوهش اول، و صداقت-فروتنی در پژوهش دوم) رابطه ای با قضاوت اخلاقی نداشتند. مقایسه دو نسخه معمای واگن نشان می دهد که احتمال مخالفت با آسیب رساندن به یک نفر در صورتی که پیامد جانبی نجات جان چند نفر باشد (معمای دوم)، کمتر از موردی است که آسیب رساندن به یک نفر، وسیله ای برای نجات جان چند نفر است (معمای اول). طبق این نتایج، قضاوت اخلاقی درباره معمای واگن به تفاوت های فردی چندان حساس نیست. موقعیت و قصد عامل (فراتر از پیامدهای عمل) مولفه تعیین کننده ای در قضاوت اخلاقی درباره اعمال دیگران است.
    کلیدواژگان: قضاوت اخلاقی، معمای واگن، تفاوت های فردی، شخصیت و روان شناسی اخلاق
  • مصطفی کاظمی، پرویز داودی، سیدمحمدکاظم رجایی صفحه 89
    شفافیت بازار را می توان به «جریان به موقع و قابل اتکای اطلاعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی که در دسترس همه ذی نفعان بازار باشد» توصیف نموده و نبود شفافیت را به «ممانعت عمدی از دسترسی به اطلاعات، ارائه نادرست اطلاعات یا ناتوانی بازار در کسب اطمینان از کفایت و کیفیت اطلاعات ارائه شده» تعریف کرد. با وجود بیان ویژگی شفافیت یا اطلاعات کامل برای بازار رقابت کامل، اغلب اقتصاددانان اذعان دارند که بیشتر بازارها از نقصان اطلاعات رنج برده، در شرایط رقابت ناقص بوده و تعادل والراس، خیال پردازانه است. آنان برای ترمیم نقصان اطلاعات در بازار، راهبردهایی، چون علامت دهی عرضه کنندگان، طراحی نهادها و مدیریت و نظارت دولت را ارائه کرده اند. به نظر می رسد اقتصاد سرمایه داری ذاتا از نقصان و پنهان کاری اطلاعات رنج می برد و با این مبانی، توان ترمیم این نقیصه را ندارد.
    در بازار اسلامی با واژه صداقت روبه رو هستیم. صداقت، فضیلتی اخلاقی و کمال ذومراتب با مبنا و بار ارزشی متفاوت با شفافیت است. افزون بر وصف بازار، وصف عوامل بازار نیز می باشد. منظور از صداقت، معنای وسیع آن، یعنی صدق در نیت، رفتار و ساختار است. امانت داری، وفای به عهد، انصاف و هر آنچه در گفتار یا عمل به اطمینان و اعتماد طرفین مبادله منتهی شود، درون آن قرار دارد. صداقت در ارتباط فرد با خود، خدا، افراد دیگر جامعه و با محیط تجلی پیدا می کند و در فرد یا بازار به عنوان یک ملکه رسوخ یافته، پایدار می شود و در نتیجه، میان ظاهر و باطن، گفتار با نوشتار و بیان کالبد و رفتار و همه اینها با یکدیگر تعادل برقرار می کند. در این بازار، طرفین نوعی احساس آرامش از رفتار یکدیگر دارند و پنهان سازی اطلاعات به صورت عمدی در خصوص مبادله یا کالا در بازار وجود ندارد و اگر خطایی صورت پذیرد، امکان جبران خطا در سازوکار بازار وجود دارد.
    کلیدواژگان: صداقت، شفافیت، اطلاعات کامل، بازار اسلامی، و بازار رفاقت کامل
  • غلام حیدر کوشا صفحه 117
    در این مقاله سعی شده است درباره خصوصیات آسیب زای فضای سایبر بحث شده و اخلاق دینی به عنوان جبران کننده و کاهش دهنده آسیب ها پیشنهاد شود. در مقاله، ابتدا خصوصیات رسانه و سپس عوامل ضعف اخلاق کاربران و در نهایت، دستاوردهای دین در تقویت اخلاق کاربران و راهبردهای تقویت و استحکام اخلاق دینی بررسی شده است. در این مقاله تاکید بر این است که اقدامات ملی و بین المللی کارآیی لازم را برای کاهش یا از بین بردن ناهنجار ی های به وجود آمده ندارد، بلکه راهبرد فردی اخلاقی و به صورت مشخص تر، اخلاق دینی می تواند فضای آسیب زای رسانه را به محیطی امن تبدیل کند. اخلاق دینی، هم پشتوانه های استدلالی اخلاق کاربران را تحکیم می بخشد و هم ضمانت اجرای کارآمدی در اختیار قرار می دهد. شرط مکمل راهبرد فردی اخلاقی جامعه پذیری دینی، تقویت روحیه خود دیگرپنداری، آشناسازی با پیامد منطقی رفتار کاربران و نهادینه سازی امر به معروف و نهی از منکر است.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق دینی، تعامل سایبری، اخلاق رسانه و اخلاق کاربران سایبر
  • ابوالفضل احمدی کاشانی صفحه 143
    فرماندهان نظامی در عملکردشان با زیردستان با پاره ای از مسائل جاری نظامیان روبه رو می شوند که عرف اخلاقی نظامیان آنها را پذیرفته، ولی با آموزه های اخلاقی اسلامی تزاحم دارند یا برعکس، ازاین رو فرماندهان نظامی مسلمان دچار تردید اخلاقی در برخی مسائل می شوند، مسائلی، چون تنبیه های همگانی مجرمان و غیرمجرمان، رفتار اطلاعاتی با دوستان صمیمی که می تواند منافقانه باشد. هدف از این پژوهش نیز یاری رساندن فرماندهان برای تصمیم گیری درست در این مسائل با محوریت دیدگاه های امام علی در نهج البلاغه است.
    این مقاله با رویکردی تحلیلی توصیفی به آرای امام علی درباره برخی از مسائل اخلاقی چالش برانگیز نظامیان می پردازد. حاصل این پژوهش، اصولی است که در رفتار فرماندهی با کادر و افراد تحت امر خود به کار می آیند که عبارت اند از: 1. خدا و عدالت محوری در برخورد با نیروها؛ 2. اولویت مصالح امنیتی و دفاعی اسلام بر مصالح دیگری، چون مصالح فردی و خانوادگی.
    کلیدواژگان: حق محوری، اخلاق فرماندهی، فرودستان، نیروهای نظامی، مصالح امنیتی و دفاعی، نهج البلاغه
  • الخلاصه
    صفحه 173
|
  • Hussein Atrak Page 5
    Sir William David Ross, a deontological philosopher, proposed two concepts: "prima facie duty" and "actual duty" in his innovative theory to solve the problem of the conflict between duties which Kant faced. Conflict is only related to prima facie duties, but in actual duty, the doer always notice only one duty. However, Ross tried to offer other interpretations and use other term for "prima facie duty" by which he intended to fulfill his aims and objectives, because he was worried that it would be misunderstood. He offers five interpretations for "prima facie": conditional duty, particularistic duty, inclination towards duty, balance, and responsibility. The present paper deals with the semantics of "prima facie duty" in Ross's ethics, using an analytical approach.
    Keywords: philosophy of ethics, deontology, Ross, prima facie duty, actual duty
  • Nargis Rahimi Page 27
    The term moral obligations is used when the moral rules of our volitional acts are examined. Ayatollah Misbah thinks that obligatory concepts, that is "ought tos and ought not tos", are philosophical terms which refer to the real and significant relationship between man's volitional act and its consequences. Neither the doer and act nor this necessity constitutes the kind of necessity in relation to something else. The purpose of "ought to" in moral propositions, like natural and mathematical propositions, is to explain the necessity between man's volitional act and his desired perfection. The important result of this theory is that all moral propositions, even “ought tos” and “ought not tos”, concern realities. The conventional concept of necessity also has an external origin and indicates the reality in itself. Therefore, the fallacy of "is─ought to" in moral rules is rendered invalid; accordingly, “ought tos” and “ought not tos” have a root in reality, and it is possible that value propositions are based on factual propositions.
    Keywords: moral concepts, moral obligation, ought to, ought not to, necessity, volitional act, desired perfection
  • Rahim Dehqan Simkani Page 51
    It is necessary to take a speculative look at Sartre's moral theory due to its particular problems. Having atheistic ideas, Sartre bases his moral thoughts on a kind of humanistic attitude concomitant with omitting the Necessary Being. Anthropocentrism, negation of moral realism, impossibility of man's friendship with others, insufficiency of moral rules in regulating men's behaviors, not providing a sound criterion to regulate the behaviors and meaninglessness of ethics or promoting a kind of moral anarchism are among the consequences of Sartre's moral thoughts which significantly undermine the validity of this theory. Using a documentary analysis, content analysis method, and critical analysis approach, the present paper tries to examine Sartre's theory and underline some of its shortcomings.
    Keywords: ethics, existentialism, humanism, freedom, Sartre
  • Nasser Aqababaii, Jawad Hatami Page 73
    The present paper studies the role of the variation among individuals in terms of moral judgment, using a survey-analytical approach. Two research projects were conducted. In the first, 225 university students answered the trolley problem and completed the international personality item pool and religious orientation scale. In the second research, 164 university students answered another version of trolley problem and completed HEXACO personality questionnaire, a questionnaire on curiosity and exploration 2, and spirituality self-assessment scale. The results of these two research projects generally indicate that gender, age, religious and personality variables have no relationship with moral judgment. Furthermore, they indicate that there is a less possibility of disagreement with harming someone if the effect is saving several people than with the case in which harming someone leads to saving several people. Therefore, the moral judgment on trolley problem is not sensitive to the variation among individuals, but a doer’s intention and situation are crucial constituents regarding making moral judgment about other's behavior.
    Keywords: moral judgment, trolley problem, variation among individuals, personality, psychology of ethics
  • Mustafa Kazemi, Parviz Davoodi, Seyyed Mohammad Kazim Rajaii Page 89
    Market transparency can be defined as a "timely and reliable trend of economic, social and political information available to those who interest in market". Although most economists have explained the feature of transparency or confidential information for healthy competition market have been defined, most economists admit that most markets suffer from lack of information. They have proposed such strategies like supplier's signaling, organizing institutions and state's management and supervision as a means to compensate this lack of information in market. It seems that capitalist economy cannot compensate this lack by relying on its principles.In Islamic market, the term "honesty" is a moral virtue and a graded perfection with a foundation and value load which are not found in transparency. It is not only the characteristics of market but also of the agents of the market that should be considered. By honesty, we mean its broad meaning, that is, honesty in terms of intention, conduct, and structure. In a market in which honesty is dominant, both sides of transaction have a sense of quiescence towards each other's behavior and no one of them keeps things secret while purchasing goods. If there is a mistake, it can be compensated through a certain market mechanism.
    Keywords: honesty, transparency, confidential information, Islamic market, healthy competition market
  • Gholam Heydar Koosha Page 117
    The present paper tries to discuss the traumatic aspects of cyber space and introduce religious morality as a substitute for decreasing the damages. It elaborates on the main features of the media, the weakness in the user's morals, the remarkable effects achievements of religion on strengthening user's morality, and the strategies in strengthening religious morality. It is emphasized that the national and international measures do not have efficient means for decreasing or eliminating the existing abnormalities and it is an individual-moral strategy and more specifically religious morality that can change traumatic cyber space to a secure environment. Religious morality both strengthens the discursive grounds of user's morality and provides them with an efficient sanction. The among the perquisites of a individual- moral strategy of religious sociability are strengthening the spirit of self-other identification, familiarity with logical consequence of user's behavior, and institutionalization of the principle of enjoining good and forbidding evil.
    Keywords: ethics, religious morality, cyber interaction, media ethics, morals of cyber users
  • Abulfazl Ahmadi Kashani Page 143
    In their interaction with the subject, military commanders may encounter today’s issues related to military forces which interfere with Islamic moral teachings or vice versa, even though they are, according to military force's moral convention considered acceptable. Therefore, in some cases Muslim military commanders do not abide by moral standards, for example, by imposing punishment on all without distinguishing between the guilty and the innocent, and through concealing intelligence from their intimate friends which can be considered as a hypocritical behavior.Using an analytical-descriptive approach, the present paper seeks to show military commanders the right way to making sound decisions about some challenging moral issues by focusing on Imam Ali's views in Nahjul-Balaghah. This research concludes that it is necessary for military commanders to observe certain principles in their interaction with their subordinates, such as: 1. To God and justice centeredness. 2. Giving priority to Islam's security and defensive interests over other personal and family interests.
    Keywords: right centeredness, commander's moral, subordinates, military forces, security, defensive interests, Nahjul, Balaghah