فهرست مطالب

معرفت اخلاقی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1397)

نشریه معرفت اخلاقی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین زاده یزدی، محمود شریفی * صفحه 5
    مفاهیم اخلاقی، از این جهت که مثل مفاهیم فلسفی مشهور جزو معانی اند، نه صور و مابازای خارجی دارند، نه ذهنی، شباهت زیادی به معقولات ثانیه فلسفی دارند؛ اما ازآنجاکه اولا تحقق خارجی محکی مفاهیم اخلاقی، دائرمدار فعل ارادی انسان است، و ثانیا مصداق یابی آنها دائرمدار قصد فاعل است، از مفاهیم فلسفی مشهور فاصله پیدا می کنند. این تفاوت باعث شده حکمای مسلمان، مفاهیم و گزاره های فلسفی مربوط به فضای هستی شناختی را ذیل حکمت نظری، و مفاهیم و گزاره های مربوط به فضای ارزش شناختی را ذیل حکمت عملی بحث کنند. در این مقاله، ضمن تحقیق درباره حقیقت مفاهیم فلسفی، سنخ مفاهیم اخلاقی و فرق آنها با مفاهیم فلسفی مشهور را بررسی کرده ایم. وجود تمایز اساسی بین این دو دسته مفاهیم، باعث شده است، از مفاهیم فلسفی مشهور با عنوان «معقولات ثانیه هستی شناختی»، و از مفاهیم اخلاقی و هر مفهوم مربوط به وادی عمل ارادی همراه با قصد انسان، با عنوان «معقولات ثانیه ارزش شناختی» تعبیر شود.
    کلیدواژگان: مفاهیم اخلاقی، مفاهیم فلسفی، حکمت نظری، حکمت عملی، ملاصدرا
  • علی اکبر شاملی *، سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 19
    یکی از مهم ترین مسائل معرفت شناختی حوزه فلسفه اخلاق، مسئله توجیه گزاره های اخلاقی است. در باب توجیه گزاره های اخلاقی، نظریات متفاوتی از منظر فیلسوفان اخلاق ارائه شده است. از میان این نظریات، دو نظریه وجدان گرایی و شهودگرایی به صورت ظاهری بیشترین شباهت را به هم دارند. وجدان گرایان اخلاقی معتقدند: برای انجام امور اخلاقی نیاز به تفکر منطقی نیست؛ بلکه وجدان به تنهایی انسان ها را به اعمال اخلاقی دعوت می کند. از سوی دیگر، شهودگرایان نیز چنین ادعایی را با بیان دیگری مطرح می کنند. این دو نظریه، با تمام شباهت هایی که به هم دارند، به علت اختلاف در معناشناسی، اختلافاتی در معرفت شناسی گزاره های اخلاقی دارند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، نظریات ژان ژاک روسو سردمدار وجدان گرایی و جی ای مور سردمدار شهودگرایی را بررسی کرده و به نقد آن پرداخته است. حاصل این پژوهش این است که نظریات وجدان گرایی روسو و شهودگرایی مور در مسئله توجیه گزاره های اخلاقی، از سه منظر با یکدیگر اختلاف دارند. ابتدا آنکه اگرچه هر دو فیلسوف به عنوان درون گرایان معروف اند، روسو وجدان را یک حس درونی معرفی می کند، ولی مور شهود را مشاهده عقلانی می داند و تاکید دارد که شهود، حسی نیست. افزون براین، شهود و وجدان در دائمی بودن یا نبودن و طبیعی بودن یا نبودن، اختلافاتی نیز دارند.
    کلیدواژگان: توجیه، وجدان گرایی، شهودگرایی، اخلاق، روسو، مور
  • فرزانه مدبری *، مهدی اخوان صفحه 33
    از مهم ترین مفاهیم در فلسفه اخلاق، سعادت به عنوان زیربنای ذهنی تمام اعمال آدمی است. با این حال، بنا به اخلاق کانتی، سعادت نمی تواند مبنا یا انگیزه ای برای اخلاق کلی و مطلق باشد. هدف در این نوشتار، بررسی چرایی طرد سعادت از اخلاق کانتی است. مقاله با تعریف سعادت آغاز می شود و در ادامه، انتقادات و اصول اخلاق کانتی که در تضاد با سعادت خواهی هستند، بررسی می شوند؛ و در نهایت، با انتقاداتی پایان می یابد. هدف اخلاق، تنظیم قوانینی مطلق و نامشروط است که اصل تجربی سعادت نمی تواند چنین قانونی را فراهم کند. اخلاق صوری کانت با تکیه بر عینیت قوانین عقل آدمی، هرگونه توجه به ماده و غایت تجربی را زیان بار می داند؛ اما سعادت امری ذهنی و فردی است که احکام آن، نه می توانند کلی باشند و نه ضرورتا سعادت را به عنوان نتیجه در پی داشته باشند؛ چراکه سعادت تا حد زیادی به دست طبیعت فراهم می شود. مهم ترین انتقاد به چنین اخلاقی، در نظر نگرفتن جایگاهی برای سعادت اندیشی در ترغیب به عمل اخلاقی است. عمل اخلاقی، یا به پشتوانه ای همچون خداوند برای اوامر و نواهی خود نیاز دارد یا به لحاظ سعادت شخصی، که اخلاق کانت فاقد آنهاست.
    کلیدواژگان: اخلاق وظیفه گرا، سعادت، تکلیف، قوانین مطلق، کانت
  • سیداحمد حبیب نژاد *، زهرا عامری صفحه 51
    موازین و معیارهای اخلاق حرفه ای، یک الگو و سرمشق واضح از رفتار درست حرفه ای پیش روی کارگزاران است که به کارگزاران و فعالان نظام اداری کمک می کند در انجام وظایف خود از این الگو استفاده کنند و راه درست را برگزینند. رعایت این معیارها در هر نظام اداری شایسته، امری لازم و ضروری است. برای داشتن هویت اسلامی رفتار حرفه ای، مناسب است به شایسته ترین نظام اداری اسلامی، یعنی حکومت علوی توسل جست. پرسش اصلی آن است که در حکومت علوی به عنوان شایسته ترین نظام حکومتی پس از پیامبر، رعایت چه موازینی از اخلاق حرفه ای به سبب تصدی مناصب حکومتی و کارگزاری مورد تاکید بوده است؟ هدف آن است که با شناسایی معیارهای اخلاقی حاکم بر رفتار کارگزاران در نظام شایسته علوی، قواعد حاکم بر رفتار کارگزاران و مدیران در نظام ها و ساختارهای اداری دیگر را بر همین اساس بنا نهاد و به یک نظام اداری مطلوب در چارچوب اندیشه اسلامی دست یافت. این پژوهش یک مطالعه توصیفی و تحلیلی است و نتایج آن نمایانگر آن است که رعایت موازین اخلاقی در حکومت علوی، در چهار بخش معیارهای کلی حاکم بر رفتار کارگزاران، معیارهای حاکم بر وظایف کارگزاران در برابر مردم، در برابر مقام مافوق و در مقابل کارکنان تحت مدیریت، قابل شناسایی و تبیین است.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، نظام اداری، کارگزاران، مردم
  • نادر بهلولی، علی هدایت فسندوز *، مهدی ایمانی حسنلویی صفحه 67
    قرآن کریم یک الگوی کامل برای رفتار های سالم و اخلاقی در روابط اجتماعی و فردی است و آگاهی اخلاقی منجر به رفتار اخلاقی خواهد شد. هدف این پژوهش، تبیین تاثیر معنویت بر رفتار اخلاقی در خانواده، در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل سولدوز و واحد نقده می باشد. روش پژوهش، به لحاظ هدف کاربردی، و از حیث جمع آوری داده ها، توصیفی – همبستگی با استفاده از الگوی معادلات ساختاری است. از جامعه آماری تحقیق با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، تعداد 302 نفر برای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش، شامل پرسش نامه معنویت پارسیان و دونینگ، و پرسش نامه رفتار اخلاقی لوزیر می باشد. به منظور آزمون نیکویی برازش از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی تجزیه وتحلیل صورت گرفت. نتایج تحلیل نشان داد، معنویت بر رفتار اخلاقی در خانواده تاثیر مثبت و معناداری دارد. معنویت 39/0 از تغییرات رفتار اخلاقی در خانواده را تبیین می کند. از میان ابعاد معنویت، فعالیت معنوی 29/0، اهمیت اعتقادات معنوی 29/0، خودآگاهی 20/0 و نیازهای معنوی معادل 16/0 از تغییرات رفتار اخلاقی را تبیین می کند. ضریب معناداری مسیر معنویت بر رفتار اخلاقی در خانواده معادل 36/6 می باشد که از مقدار معیار 96/1 بیشتر است.
    کلیدواژگان: معنویت، رفتار اخلاقی، خانواده، معادلات ساختاری
  • محمد شکری *، مسلم محمدی صفحه 85
    تبلیغ دین امر بسیار مقدس و دارای اهمیت ویژه است؛ در عین حال با چالش های فراوانی مواجه است. از مهم ترین این چالش ها، چالش های اخلاقی تبلیغ برای جنس مخالف و نیز تبلیغ در مناطق با تکثر دینی و فرهنگی است. این پژوهش با در نظر گرفتن اخلاق اسلامی و با هدف تبیین و حل یکی از این چالش ها، یعنی تبلیغ برای جنس مخالف، نگارش یافته است. دغدغه اصلی در این پژوهش، پاسخ دادن به این پرسش است که چالش های اخلاقی تبلیغ دین برای جنس مخالف و راه های برون رفت از آن کدامند؟ بر اساس پژوهش انجام شده، راهکارهای برون رفت از چالش های اخلاقی تبلیغ برای جنس مخالف عبارتند از: رعایت عفت عمومی در گفتار، رفتار، پرهیز از نگاه حرام، پرهیز از اختلاط، پرهیز از مواضع تهمت، و برخورداری از غیرت اجتماعی. روش این پژوهش، از حیث گردآوری مطالب و اطلاعات، کتابخانه ای، و از حیث تجزیه وتحلیل اطلاعات، توصیفی تحلیلی است. همچنین این تحقیق از حیث اهداف، یک تحقیق کاربردی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، مبلغ، دین، تبلیغ دین، اخلاق مبلغ، جنس مخالف
|
  • Mohammad Hosseinzadeh Yazdi, Mahmoud Sharifi * Page 5
    Moral concepts, like well-known philosophical concepts, belong to the category of ideas, not forms, and have an external and non- subjective manifestation; therefore, they have great resemblance to secondary intelligibles. However, firstly, as the external realization of moral concepts is the basis for the voluntary act of man, and secondly, finding their examples is the basis for the doer’s intention, moral concepts are different from famous philosophical concepts. This difference has led Muslim scholars to discuss the philosophical concepts and propositions related to ontological area under the rubric of theoretical philosophy, and to discuss the concepts and propositions related to axiology under the rubric of practical philosophy. In this paper, while investigating the reality of philosophical concepts, we examine the nature of moral concepts and their differences with famous philosophical concepts. The existence of a fundamental distinction between these two categories of concepts has led to interpreting famous philosophical concepts as "secondary ontological intelligibles", and considering moral concepts or any concept related to the voluntary and purposeful actions of man as "secondary axiological intelligibles."
    Keywords: ethical concepts, philosophical concepts, theoretical philosophy, practical philosophy, Mulla Sadra
  • Ali Akbar Shameli *, Seyyed Akbar Hosseini Ghale Bahman Page 19
    One of the most important epistemological issues in the field of moral philosophy is the issue of justification of moral propositions. With regard to the justification of moral propositions, different theories have been presented by ethical philosophers. Apparently among these views, two theories of conscientiousness and intuitionism are most similar. Moral conscientiousness believes that moral issues do not require logical thinking, and conscience alone invites humans to moral acts. On the other hand, intuitionists make a similar claim in other words. Despite all their similarities, due to differences in semantics, these two theories differ in the epistemology of moral propositions. Using the descriptive-analytical method, this article reviews and criticizes the views of Jean-Jacques Rousseau, the founder of conscientiousness, and G.E. Moore, the founder of intuitionism. The results of the study show that Rousseau's theory of conscientiousness and Moore's theory of intuitionism on the issue of justification of moral propositions differ from each other in three aspects. First, although both philosophers are known as introverts, Rousseau introduces conscience as an inner sense, but Moore regards it as a rational observation and emphasizes that intuition is not a sense. In addition, intuition and conscience are also different in being permanent or not, and in being natural or not.
    Keywords: justification, conscientiousness, intuitionism, ethics, Rousseau, Moore
  • Farzaneh Modraberi *, Mehdi Akhavan Page 33
    As a subjective basis of all actions, happiness is one of the most important concepts in ethics, .However, according to Kant's ethics, this concept cannot be a foundation or motivation for general and absolute ethics. The aim of this paper is to investigate why happiness is ignored in Kant's ethics. It begins with the definition of happiness and then considers the critiques and the principles of Kant's ethics that are in contrast with seeking happiness .At last, the paper is concluded with some criticisms. The aim of ethics is setting categorical and unconditional rules which the experimental principle of happiness cannot provide. Emphasizing on the objectivity of the rules of man’s intellect, Kant’s formal ethics regards paying attention to experimental end and matter as harmful.. However, happiness is a subjective and personal issue whose provisions can neither be general nor do they necessarily result in happiness, because happiness is often provided by nature. The most important critique to this kind of ethics is denying the role of seeking happiness as a motive for moral action. Moral actions need either the support of God for its obligations and prohibitions or the consideration of personal happiness, both of which Kant's ethics lacks.
    Keywords: deontological ethics, happiness, duty, categorical rules, Kant
  • Seyyed Ahmad Habibnejad *, Zahra Ameri Page 51
    The standards and criteria of professional ethics are clear examples of a correct professional approach for officials. They help officials and those involved in the administrative system use this pattern in their duties and choose the right way. Observing these standards is necessary in any decent administrative system. In order to have a professional behavior with an Islamic identity, it is appropriate to use the most deserving Islamic administrative system, i.e. the government of Imam Ali. The main question of this research concerns the criteria and norms of professional ethics that, after the prophet, were emphasized in the rule of Imam Ali as the most decent system for government officials. The aim is to identify the ethical standards governing the behavior of officials in the decent system of Imam Ali, use them as the bases and criteria governing the behavior of managers and officials in other administrative structures and systems, and achieve an optimal administrative system within the framework of Islamic thought. This research is a descriptive- analytical study and its results indicate that adherence to ethical standards in the government of Imam Ali can be identified and explained in four general sections: the general criteria governing the behavior of officials, the criteria governing the duties of agents to people, the criteria governing the duties of agents to the higher-ranking officials and the criteria governing the duties of agents to the employees.
    Keywords: professional ethics, administrative system, officials, people
  • Nader Bohluli, Ali Hedayat Fassandouz *, Mehdi Imani Hassanlouei Page 67
    The holy Quran is a complete model for healthy and moral behaviors in social and individual relationships, and ethical awareness leads to ethical behavior. The purpose of this study is to explain the effect of spirituality on ethical behavior in family among the students of Islamic Azad University of Solduz International Branch and Naghade branch. The research method is applied in terms of purpose, and in terms of data collection, it is descriptive- correlational using the structural equation model. Using Cochran's formula and randomized sampling, 302 students were selected as the sample from the statistical population of the study. The data were collected using the Parsian and Doning Spirituality Questionnaire and Lusir's Ethical Behavior Questionnaire. In order to test the fitting goodness, structural equation modeling with partial least squares approach was performed. The results of the analysis showed that spirituality has a positive and significant effect on ethical behavior in family. Spirituality explains 0.39 of the changes in moral behavior of family. Among spirituality dimensions, spiritual activity, the importance of spiritual beliefs, self-awareness and spiritual needs respectively explain 29/0, 29/0, 20/0 and 0, 16 of changes in moral behavior. The significance coefficient of the path of spirituality on ethical behavior in family is 6.36, which is more than the p- value of 1.96.
    Keywords: spirituality, ethical behavior, family, structural equations
  • Mohammad Shokri *, Muslem Mohammadi Page 85
    Propagation of religion is a very holy and important matter; yet it faces many challenges. Among the most important challenges in this regard are the ethical challenges of propagation for the opposite sex, as well as propagation in religiously and culturally diverse areas. Being based on Islamic ethics, this research is carried out with the aim of explaining and solving one of these challenges, namely propagating for the opposite sex. The main concern in this research is to answer the question of the ethical challenges of propagating religion for the opposite sex and the ways of solving them. According to the research, the solutions to the ethical challenges of propagation for the opposite sex include: observance of public chastity in speech and behavior, avoiding prohibited (Haram) look, avoidance of mixing, avoidance of causing slander, and having social zeal. The methodology of this research is analytical -descriptive in terms of data analysis, and library-based in terms of data collection. Besides, this research is considered as an applied research in terms of objectives.
    Keywords: ethics, mission, religion, propagation of religion, ethics of propagator, opposite sex