فهرست مطالب

معرفت اخلاقی - پیاپی 6 (بهار 1390)

نشریه معرفت اخلاقی
پیاپی 6 (بهار 1390)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد احسانی صفحه 5
    قرآن کریم، حاوی دستورالعمل های دینی، اخلاقی و تربیتی فراوانی است که نیازمند استخراج، به ویژه برای نسل جوان می باشد. از این رو، مستشرقان زیادی با انگیزه های مختلف به تحلیل مفاهیم قرآن پرداخته و گوشه ای از معارف وحیانی را به جامعه خودشان عرضه داشته اند. از جمله ایزوتسوی ژاپنی بخشی از مفاهیم اخلاقی قرآن را با زبان خود بیان کرده است. در میان عالمان اخلاق معاصر، استاد فرزانه علامه مصباح با سبک جدید به تبیین مفاهیم اخلاق از منظر قرآن کریم همت گماشته اند. این مقاله، مقایسه ای میان برخی آثار اخلاقی این دو نویسنده صورت داده و از نظر شخصیت مؤلف، موضوع، هدف، محتوا و روش میان آن دو اثر مقایسه به عمل آورده است. در پایان، با نقد و بررسی و برجسته سازی نقاط قوت و ضعف این دو دیدگاه، کتاب اخلاق در قرآن را برخوردار از امتیازات ویژه و اشکالاتی نیز بر کتاب ساختمان معنایی مفاهیم اخلاقی- دینی در قرآن ایزوتسو وارد کرده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، قرآن، مفاهیم ارزشی، آیت الله مصباح، ایزوتسو
  • محمدتقی اسلامی صفحه 23
    این مقاله با رویکرد تحلیلی به بررسی پیامدگرایی در فلسفه اخلاق، به عنوان رویکردی عام در اخلاق هنجاری می پردازد. این رویکرد اولا، به جای تمرکز بر خصوصیات ذاتی فعل بر نتیجه آن تمرکز می کند و ثانیا، در شمول ارزش های اخلاقی نسبت به کنش ها و منش ها تاکید و اهمیت اولیه را برای کنش ها قائل است.
    در میان نظریات پیامدگرایی، خردمندانه ترین نظریه، سود گرایی عام اخلاقی است. این نظریه، ملاک ارزش اخلاقی را در پدیدار شدن بیشترین خیر برای بیشترین افراد بشر جست وجو می کند. در اینکه بیشترین خیری که به دنبال آن هستیم چیست، میان طرفداران فایده گرایی اختلاف نظر وجود دارد. اما اگر در صدد تطبیق نظریات مطرح در این باب، با نظریه اخلاقی اسلام هستیم، هیچ یک را در انطباق کامل نخواهیم یافت. در عین حال، می توان با اصلاح نظریه پیامدگرایی و تبیین و توضیح دقیق مباحث عرفان عملی ناظر به این بحث، وجه جمعی میان پیامدگرایی اخلاقی و عرفان عملی اسلامی یافت.
    کلیدواژگان: پیامدگرایی، اخلاق، عرفان عملی، اخلاق اسلامی
  • محسن جاهد، امیرحسین تقی پورجاوی صفحه 37
    این پژوهش با رویکرد تحلیلی، درصدد بررسی و تطبیق دیدگاه های فایده باوران کلاسیک، جرمی بنتام و جان استوارت میل و ابن حزم اندلسی می باشد. فایده گرایان بیشترین خوشی و شادکامی را بنیاد اخلاق می دانند. فایده گرایان کلاسیک لذت گرا مدعی بودند که غایت اخلاق، بیشترین غلبه لذت بر الم است. از این رو، خوشی و شادکامی در اصطلاح آنها، همان لذت است و لذت را یگانه خیر ذاتی می دانند. ایشان بر این باورند که ایجاد لذت و ممانعت از الم، تصمیم های اخلاقی ما را تعیین می کند. ابن حزم اندلسی نیز دارای آرای فایده گرایانه بوده است. این پژوهش، به مقایسه تطبیقی فایده گرایان کلاسیک و ابن حزم اندلسی می پردازد.
    کلیدواژگان: فایده گرایی، جرمی بنتام، جان استوارت میل، شادکامی، ابن حزم اندلسی، فایده گرایی الاهیاتی
  • رضاعلی نوروزی، حسین عاطفت دوست صفحه 53
    این مقاله با روش تحلیلی توصیفی به بررسی تربیت اخلاقی از منظر خواجه نصیرالدین طوسی و کلبرگ در سه بخش مبانی، هدف و روش های تربیت اخلاقی می پردازد. مبنای تربیت اخلاقی از دیدگاه کلبرگ، درک و استدلال مخاطبان بوده که شش مرحله را در رشد اخلاقی معرفی کرده، ولی از دیدگاه خواجه نصیر، نفس انسانی مبنای تربیت اخلاقی است. هدف تربیت اخلاقی از دیدگاه خواجه نصیر، رسیدن به قرب الاهی ولی از دیدگاه کلبرگ، دست یافتن به عدالت برای همه مردم و تحقق ارزش های عالی انسانی در زندگی آنهاست. روش تربیت اخلاقی از نظر کلبرگ، تربیت اخلاقی نه به وسیله آموزش، بلکه انتقال دانش آموز از مرحله های پایین رشد اخلاقی به مرحله بالاتر از طریق وادار کردن آنها به بحث درباره مشکلات اخلاقی است. ولی خواجه نصیر تادیب، عادت دادن و بهره بردن از تشویق و تنبیه را اساسی ترین روش های تربیت، و روش های عام شامل، پرهیز از گوش دادن به حرف های ناشایست، برقررای اعتدال در دو قوه شهویه، غضبیه و روش های خاص شامل معالجه برخی رذایل می داند.
    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، خواجه نصیرالدین طوسی، کلبرگ، روش تربیتی
  • احمد عابدی سروستانی صفحه 69
    بحران های زیست محیطی با به خطر انداختن حیات در زمین، موجب شده است تا انسان به ناچار به دنبال راه حل و جلوگیری از گسترش این بحران ها برآید. از آنجا که نقش انسان در بروز بحران های زیست محیطی انکارناپذیر است، برخی معتقدند برای حفاظت از محیط زیست، باید یک چارچوب یا آیین نامه رفتاری برای تعامل درست انسان با طبیعت تدوین شود تا همگان به رعایت آن ترغیب گردند. در این راستا، فلاسفه در چند دهه اخیر سعی کرده اند تا با بسط تفکرات و الزامات اخلاقی به موجودات ماسوای انسان، سهم خود را در تبیین این آیین نامه رفتاری ایفا نمایند. در این بین، انسان شناسی برآمده از اندیشه اسلامی، توان ارائه چارچوب جامعی برای تعامل درست اخلاقی انسان با طبیعت را دارد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی می کوشد تا شرح جامعی از تبیین رهیافت اخلاق زیست محیطی با نام «خودبوم شناسی» ارائه دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، محیط زیست، حفاظت، خودبوم شناسی
  • حسین خنیفر، حامد بردبار، فریبا فروغی قمی صفحه 85
    نگاه تک ساحتی و ابزاری جوامع علمی و دانشگاهی به «پژوهش» موجب شده است تا پژوهشگران در انجام پژوهش های خود، پایبند به اصول اخلاقی نباشند. «اخلاق» از جمله موضوعاتی است که بر تمام ابعاد و اضلاع هویت و زندگانی بشری تاثیرگذاشته است. بحث «اخلاق مداری در پژوهش» یکی از مقولات پرکاربرد در اخلاق کاربردی و اخلاق حرفه ای است. مولفه های اخلاق پژوهش، از جهات متعددی قابل بحث و بررسی است که به دلیل کثرت اطلاعات و تولیدات علمی در عصر جدید مورد توجه ویژه قرار گرفته است؛ زیرا تا زمانی که اخلاق پژوهش رعایت نشود، مشکلات همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند. در این مقاله، سعی شده است تا با مطالعه تحقیقات بومی و ارزشی، مولفه های اخلاقی و فرهنگی پژوهش مورد بازشناسی قرار گیرد تا ضمن شناسایی ابعاد موثر بر اخلاق پژوهش، راهکارهایی به منظور افزایش سطح اخلاق مداری در پژوهش ارائه گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق، تحقیق و پژوهش، پژوهشگر، اخلاق پژوهش و فرهنگ پژوهش
  • حسین اترک صفحه 105
    این مقاله به روش تجربی به بحث و بررسی درباره اصول اخلاق کاربردی در رانندگی می پردازد. بخشی مربوط به مشاهدات تجربی از بداخلاقی های رانندگان و نقض اصول اخلاقی توسط آنان، بخشی دیگر با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین و تحلیل اصول اخلاق کاربردی در رانندگی برای اصلاح این بداخلاقی ها، پرداخته است.
    به نظر می رسد، بخشی از بداخلاقی های موجود در رانندگی، ناشی از نگاه صرفا قانونی و نه اخلاقی به رانندگی است. بخشی نیز به علت غفلت و بی توجهی به اصول اخلاقی است. از این رو، ضروری است راهنمایی و رانندگی و متولیان فرهنگی برای تغییر نگرش رانندگان به رانندگی، از نگاه صرفا قانونی به نگاه اخلاقی تلاش کنند. رعایت چند اصل اخلاقی مهم در رانندگی ضروری است: پرهیز آزار و اذیت دیگران به وسیله ایجاد سرو صدا، بوق زدن های غیر ضروری، پارک دوبله و ایجاد راه بندان، لزوم جبران خسارت های مادی و معنوی در تصادفات، پرهیز از بد زبانی، نیکی و کمک به دیگران، خویشتنداری و صبوری. پیشنهاد می شود متولیان امور رانندگی، آموزش اصول اخلاقی رانندگی را در کنار آموزش مهارت های رانندگی اجباری کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، رانندگی، بایدها، نبایدها
  • صفحه 125
|
  • Mohammad Ehsani Page 5
    The Holy Quran contains a lot of religious, moral, and educational guidelines which ought to be extracted and made known, to the young. Many orientalists have dealt with this issue with the aim of understanding and presenting the invaluable Quranic concepts to western people, and explained to the western societies only part of the revealed and divine sciences. One of these orientalists is the Japanese scholar, Toshihiko Izutsu, who sought to examine the Quran, understand and explain its moral concepts and translate them into his own language. Professor Allamah Mohammad TaqhiMisbah, a contemporary scholar on ethics, has used a new method to explain the moral concepts from a Quranic perspective. This present paper compares between some of the works of each these two authors on ethics and makes a contrast between them with regard to the authors’character, subject matter, aims, contents, and method. Finally, it investigates and criticizes the two books and shows their strengths and weaknesses. The author concludes that “Morals in the Qur’an” by AllamahMisbahYazdi has real strengths and “Semantic Structure of Religious-ethical concepts in Qur’an" by Izutsu has some shortcomings.
  • Mohammad Taqhiislami Page 23
    The present paper uses an analytical method to investigate consequentialism in philosophy of ethics which is considered as a general approach in normative ethics. First, this approach focuses on the consequence of act instead of its inherent characteristics. Secondly, it gives prime importance to and stresses actions when actions and characters are included in moral values. Among the theories of consequentialism is the general moral utilitarianism which stands as the most intelligent theory. This theory tries to find the criterion of the moral value in the emergence of the greatest good (utility) for the greatest number. There are differences of opinion among the supporters of utilitarianism over the nature and concept of the greatest good (utility) which we are after. However, if we want to compare the theories presented on this regard with the ethical theory of Islam, we will find that none of them is identical to it. Anyway, in order to find a common ground between ethical consequentialism and practical Islamic mysticism, we need to modify utilitarianism theory and give a plausible explanation of the issues about practical gnosis related to this subject.
  • Mohsinjahid, Amir Hussein Taqhipoorjavi Page 37
    The present paper uses an analytical method to investigate and compare between the views ofJohn Stuart Mill and Jeremy Bentham, two classical utilitarians, and IbnHazmAndalusi's views.Utilitarians believe that morality is based on the greatest happiness and joy. Classical hedonist utilitarians claim that the aim of ethics is the ever- increasing dominance of pleasure over pain. Therefore, classical hedonist utiliterians consider happiness and joy to be the same as pleasure, and pleasure as the only inherent good (utility). They believe that creating pleasure and preventing pain determine our moral decisions. IbnHazmAndalusi has had utilitarian views as well. This research compares between the views of classical utiliterains and those of IbnHazmAndalusi.
  • Reza Ali Nouroozi, Hussein Atifatdoost Page 53
    The present paper uses an analytical method to investigate moral education from the viewpoints of two scholars, KhwajahNasiral-Din Tusi and Kohlberg. The research has three headings: foundations, aims, and methods of moral education. Kohlberg holds that the foundations of moral education constitute audience's perception and demonstration, and proposes six steps for moral development; whereas, KhwajahNasir al-Din maintains that the foundations of moral education are represented in human soul. Kohlberg thinks that the aim of moral education is prevalence of justice among all people and application of human transcendental values to their lives; whereas KhawjahNasir al-Din thinks that the aim of moral education is to attain nearness to God. According to Kohlberg, the way to achieve moral education is not through training, rather it means transferring of the learners from lower stages of moral development to higher stages by having them take part in discussing moral problems; whereas, according to KhwajahNasir al-Din, the basic means of achieving moral education are improvement of behavior conditioning, and making use of encouragement and punishment. Furthermore, he thinks that the general ways of moral education include refraining from listening to unbecoming and obscene words, balancing between concupiscent faculty and irascible faculty, and the particular ways include curing some vile practices.
  • Ahmad Abidisarvistani Page 69
    The environmental crises which have endangered life on the earth have made man think of finding ways to solve these crises and stop their development. Since it cannot be denied that man has a crucial role in causing these crises, some believe that protecting the environment requires setting a behavioral framework or code to ensure a proper interaction between man and nature and encouraging all people to observe it. In the last decades, philosophers have made a major contribution to explicating and designing this behavioral code extending moral views and obligations to creatures other than man. In the meantime, anthropology founded on Islamic thought is able to provide a comprehensive framework which ensures a proper moral interaction between man and nature. The present paper, using an analytical-descriptive method, tries to provide a comprehensive idea of the approach to environmental ethics (standards) called “self-ecology”.
  • Hussein Khanifar, Hamid Bordbar, Faribaforoughiqomi Page 85
    The one-dimensional and instrumental view of research by academic and scientific institutions has distracted researcher's attention from observing the moral principles in conducting their researches.“Ethics” is one of the issues that has affected all the dimensions and aspects of man’s life and identity. The subject of “ethics-orientation in research” is one of the most common topics of applied ethics and professional ethics. The components of ethics in research can be explored from several aspects. The special attention given to the question of components can be ascribed to the great advances in scientific information and technology which occurred in the modern age; therefore, if morality is not observed in conducting research, the problems will not end. The present paper tries, by studying domestic and value research, to recognize the moral and cultural components in research and to provide methods for raising the level of ethics-orientation in research and identify the dimensions and factors influencing research morality, as well.
  • Hussein Atrak Page 105
    The present paper introduces an empirical study of the applied moral principles in driving. One part of this essay deals with empirical observations about the drivers’ bad-temperedness and misbehavior, and their violation of moral principles. The other part, using a descriptive-analytical method, explains and analyzes the applied driving moral principles in that account for drivers’ bad-temperedness and misbehavior. It seems that bad-temperedness and misbehavior in driving are partly related to the merely legal, not moral perception of driving and partly to negligence of and inattention to moral principles. Therefore, traffic department and those in charge of cultural affairs have to think of changing the drivers’ merely legal perception of driving into a moral perception. It is necessary to observe some important moral principles such as abstaining from disturbing others by making noise, avoiding unnecessary beeping, double parking, and making traffic jam, the necessity of compensation for physical and intellectual loss caused by car accidents, avoiding scurrility, being kind and friendly with others, and self-control and patience. We suggest that a compulsory course on driving morals be offered by the traffic department along with the course of teaching driving skills.