فهرست مطالب

معرفت اخلاقی - پیاپی 9 (زمستان 1390)

نشریه معرفت اخلاقی
پیاپی 9 (زمستان 1390)

  • 166 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مرتضی طباطبایی، سیدمحمدعلی دیباجی صفحه 5
    یکی از بنیادی ترین مفاهیم فلسفه اخلاق ارسطو، فضیلت است و شناخت این مفهوم، راه را برای شناخت و ارزیابی دستگاه اخلاقی او هموار می‎سازد. از سوی دیگر، قدیس توماس، بزرگ ترین پیرو ارسطو در قرون وسطا نیز ظاهرا با این مفهوم همچون ارسطو برخورد می‎کند؛ با این تفاوت که آن را افزون بر معنای پیشین، معنایی متعالی می‎بخشد. اکنون پرسش اساسی این است که فضیلت در نظام اخلاقی ارسطو چه جایگاهی دارد و آیا معنای فضیلت در دستگاه فکری توماس، دقیقا همان معنای ارسطویی را دارد یا خیر؟ پس از دانستن اینکه ارسطو تعریفی انسانی، دنیایی و عقلانی از مفاهیم سعادت و خیر و فضیلت ارائه می‎دهد و توماس، با دشواری هایی می‎کوشد تا این مفاهیم را با دستگاه فلسفی – مسیحی خود سازگار کند، در این نوشتار خواهیم کوشید تا بدان پرسشها پاسخ دهیم. همچنین در پایان، کلام هر دو فیلسوف را به اختصار نقد و بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، فضیلت، سعادت، خیر، حد وسط، افراط، تفریط، اراده، ارسطو، توماس آکوئیناس
  • احمد محمدی پیرو، احمد حسین شریفی صفحه 21
    مطلق گرایی اخلاقی بدین معناست که برخی ارزش ها صرف نظر از اشخاص، مکان ها و زمان ها معتبر بوده و خوش آیند و بدآیند افراد، شمولیت آنها را از بین نمی برد. درباره رابطه مطلق گرایی و اخلاق کاربردی می توان گفت که اولا: وجود تزاحمات اخلاقی با تمسک به مطلق گرایی توجیه پذیر است، ثانیا: امکان ارائه راه حل نیز بر طبق این مبنا فراهم است، چون ترجیح یک فعل بدون استدلال، امکان پذیر نیست و امکان استدلال در فرض مطلق گرایی محقق است، علاوه بر اینکه حل تزاحم در فرض وجود هدفی معین میسر است و بنا بر مطلق گرایی، وجود این هدف نیز تامین است. در حل مسائل اخلاق کاربردی اولا: باید با توجه به تمام قیود موضوع حکم، تزاحم بدوی ناشی از عدم تصور صحیح موضوع، برطرف شود، ثانیا: اگر با لحاظ تمام قیود، باز هم تزاحم باقی بماند، باید با توسل به مرجحات کیفی عقلی و شرعی یک طرف را ترجیح داده، مسئله را حل کرد.
    کلیدواژگان: مطلق گرایی، نسبی گرایی، تزاحمات اخلاقی، فرااخلاق، اخلاق کاربردی
  • سحر کاوندی صفحه 45
    فارابی در تبیین اندیشه های تربیتی خود با الهام از مبانی دین اسلام، انسان را موجودی از خدا و عائد به سوی خدا می داند. با توجه به آنکه وی معتقد است اخلاق تغییر پذیر و در نتیجه، امری اکتسابی است و از سویی، هیچ فضیلتی برای انسان فطری و طبیعی نیست، و در فطرت هیچ انسانی از ابتدای خلقتش کمال وجود ندارد، در نتیجه، همه افراد را برای رسیدن به سعادت و کمال نیازمند به تعلیم و تربیت به واسطه افعال ارادی می داند. وی تحصیل فضایل مختلف را از دو طریق «تعلیم» برای ایجاد فضایل نظری، و «تادیب» برای ایجاد فضایل اخلاقی و عملی دانسته و طریق دستیابی به سعادت را شناخت سعادت و عوامل آن، خواست و اراده، و عمل معرفی می کند. اندیشه های تربیتی فارابی تحت تاثیر دیدگاه فلسفی وی بوده و تا حدی انتزاعی است، از این رو به نظر می رسد چنین دیدگاهی آرمان گرایانه و تا حدی دست نایافتنی باشد.
    کلیدواژگان: فارابی، سعادت، تعلیم و تربیت و فضیلت
  • محمدرضا جهانگیرزاده صفحه 65
    دیدگاه های هویت شخصیت و دیدگاه های رفتاری در رشد اخلاقی در چارچوب دو سنت متعارض روان شناختی قرار دارند: سنت روان تحلیل گری و سنت رفتارگرا. در حالی که رفتارگرایان به شدت عینیت گرا و متمرکز بر رفتار مشهود هستند، روان شناسان تحلیلی، ذهن ناهشیار و هیجانات را موضوع بررسی های روان شناختی خود قرار داده اند. این تفاوت اساسی در موضوع و بالتبع روش شناسی، به حوزه تحول اخلاقی نیز کشیده شده است. در این مقاله، تلاش بر این است تا به ماهیت و فرایند تحول اخلاقی از منظر این دو سنت توجه شده و نظریه هایی که در چارچوب این دو سنت قرار می گیرند، مرور شود. البته در نظریه های جدید هر دو سنت، نوعی همگرایی مشاهده می شود؛ روان شناسان تحلیلی، به طور روز افزونی به تاثیر عوامل محیطی و فرهنگی توجه نشان می دهند و رفتارگرایان، به تدریج، نقش عوامل سرشتی را به رسمیت می شناسند. مقایسه این دو سنت می تواند رهیافت های جدیدی را در چارچوب هریک ارائه کند.
    کلیدواژگان: شخصیت، هویت، فرامن، وجدان، همانندسازی، نقش پذیری، خود (خودپنداره)، منزلت اخلاقی، تربیت منش
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحه 89
    رابطه اخلاق و سیاست در اندیشه ملاصدرا از مباحث قابل تامل در فلسفه اخلاق و فلسفه سیاست اسلامی است. بر اساس اندیشه ایشان می توان از اخلاق متعالیه و سیاست متعالیه در کنار حکمت متعالیه سخن گفت. در اخلاق متعالیه امر به گونه ای است که انسان با انتخاب های عاقلانه، به خود هویت اخلاقی بخشیده، از این رو هرچه از سعه عقلانی بیشتری بهره مند شود، اخلاقی تر خواهد شد. سیاست متعالیه هم سیاستی است که کاملا بر شریعت و توحید مبتنی می باشد و در پی سعادت حقیقی انسان است. بدیهی است که چنین سیاستی با اخلاق متعالیه که همان اخلاق الهی و تخلق به اخلاق الله است، تعامل دارد. در اندیشه ملاصدرا اخلاق، روح و گوهر سیاست شمرده و سیاست در خدمت اخلاق و در جهت دستیابی به «سعادت» قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق متعالیه، سیاست متعالیه، ملاصدرا، حکمت، سعادت
  • محمد فولادی صفحه 111
    این پژوهش با رویکرد تحلیلی و اسنادی و با هدف بررسی بایدها و نبایدهای اخلاقی در رسانه ملی تدوین یافته است. سوال اصلی این است که در اسلام چه ارزش های اخلاقی و بایدهایی برای عرصه رسانه، وجود دارد؟ «اخلاق رسانه»، معرفی چارچوب نظری است که اصحاب رسانه ملزم به رعایت آن هستند. «رسانه دینی»، رسانه ای هدایتگر، دین مدار و اخلاق محور است، به گونه ای که در همه برنامه های خود، ملاک را محوریت خدا، دین، آموزه های دینی، اخلاقی و معارف اهل بیت قرار می دهد. مهم ترین ارزش هایی که باید رسانه ملی جمهوری اسلامی ایران بدان پایبند باشد، عبارت اند از: مسئولیت پذیری، شجاعت و شرافت حرفه ای، حق گرایی، بازنمایی واقعیات و عدم تحریف و دستکاری آن، صداقت و راست گویی، عینیت، اعتبار و روایی برنامه ها، اجتناب از غوغاسالاری رسانه ای، رعایت حرمت مخاطبان، رعایت مصالح نظام اسلامی، حفظ حریم خصوصی، حفظ رازداری و امانت داری، حق دستیابی به اطلاعات سازنده و مفید، ترویج محاسن و مکارم اخلاقی و حرمت سانسور و خودسانسوری.
    کلیدواژگان: اخلاق، رسانه، رسانه دینی، بایدها و نبایدهای اخلاقی، رسانه ملی
  • ناصر آقابابایی صفحه 137
    اتانازی یا پایان دادن آسان به زندگی بیماران در حال مرگ از بحث برانگیزترین موضوع های اخلاق پزشکی است. مطرح شدن این موضوع طی چند دهه اخیر ناشی از پیشرفت های پزشکی و تلاش هدفمند جنبش های اجتماعی مرتبط با آن است. اتانازی انواعی دارد که از حیث اخلاقی، حقوقی و قانونی از یکدیگر متفاوت اند. تمایز دو نوع عمده آن، یعنی اتانازی فعال و منفعل، این است که در نوع اول، بیمار لاعلاج و با رنج زیاد را بدون امید به بهبودی می کشیم، اما در دومی، می گذاریم که بمیرد. اغلب ادیان با اتانازی فعال مخالف اند، اما درباره برخی دیگر از انواع آن، موضع منعطف تری دارند. موافقان اتانازی بیش از همه بر مفهوم خودمختاری تکیه داشته، اما مخالفان، دامنه گسترده ای از استدلال های اخلاقی و دینی تا نگرانی های کاربردی را مطرح می کنند.
    کلیدواژگان: اتانازی، اخلاق پزشکی، اصول اخلاقی، تنگنای اخلاقی
  • صفحه 153
|
  • Seyyed Mortaza Tabatabaii, Seyyed Mohammad Ali Dibaji Page 5
    One of the most basic concepts in Aristotle's philosophy of ethics is virtue, and understanding it can pave the way to understand and evaluate Aristotle’s moral system. On the other hand, St. Thomas Aquinas, most prominent follower of Aristotle in the Medieval Ages, seems to have approached virtue, follow the same way Aristotle followed, but the difference between the two is that Aquinas lends a transcendent meaning to the previous notion of virtue. The main question of this essay is what position virtue has in Aristotle's moral system, and whether or not the meaning of virtue in Aquinas's discipline is identical with that of Aristotle. Having noticed that Aristotle has offered a human, worldly, and rational definition of happiness, good, and virtue and that Aquinas strenuously strove to adjust these concepts to the philosophical- Christian system which he advocated, the present paper tries to answer the aforementioned questions. Finally the author briefly analyzes the view of each of and criticizes these two philosophers.
    Keywords: philosophy of ethics, virtue, happiness, goodness, middle term, excess, defect, will, Aristotle, Thomas Aquinas
  • Ahmad Mohammadi Peyro, Ahmad Hussein Sharifi Page 21
    Moral absolutism implies that some values are valid regardless of the individual, place, and time and the comprehensiveness that characterizes it cannot be harmed by what people like or dislike. Regarding the relationship between absolutism and applied ethics two things should be considered: first, the existence of moral competitive conditions together with adherence to absolutism is justifiable; secondly, it is by abiding by this principle that we can reach a solution, because preferring an action is impossible without reasoning and the possibility of reasoning is realized through absolutism. Furthermore, the solution of the problem of competitive condition will be possible if there is a definite aim. According to absolutism, this aim does exist. In order to solve the problems of applied ethics first, the preliminary competitive condition resulting from misconceiving the question should be eliminated by observing all the provisions of the subject matter of judgment. Secondly, if competitive condition remains after having observed all the provisions, then one side has to be preferred to the other by turning to the legal and rational qualitative preferences and thus the problem can be resolved.
    Keywords: absolutism, relativism, moral competitive condition, meta, ethics, applied ethics
  • Sahar Kavandi Page 45
    In his educational thought Farabi, inspired by the principles of Islam, believes that man is created by and return to God. Farabi, who believes that ethics is variable and so it is considered as something acquired, no virtue that man has is innate and no man is born perfect, holds that no one can attain happiness and perfection without receiving education through voluntary actions. He proposes two ways to acquire various virtues; the first is receiving "education" for accomplishing theoretical virtues and the second is "disciplinary action" for accomplishing moral and practical virtues. He maintains that if one wants to achieve happiness one should know what happiness, is what the factors of happiness are, and what action to take. Farabi's educational thought is influenced by his own philosophical approach, which is more or less abstract. Therefore, this idea seems idealistic and rather unattainable.
    Keywords: Farabi, happiness, education, virtue
  • Mohammad Reza Jahangirzadeh Page 65
    Identity- personality and behavioral ideas of moral development are found in the framework of two different psychological traditions, i.e. behaviorism and psychoanalysis. Behaviorists are intensively objectivistic and focus on visible behavior, whereas psychoanalysts focus on studying unconscious mind and emotions. This basic difference in the subject matter, which has effected methodology, extends to moral development. The present paper examines the nature and process of moral development in the light of these two traditions and reviews the ideas which are found in the framework of these traditions. There is, in fact, a kind of convergence between the new ideas of these traditions; psychoanalysts increasingly show interest in the effect of environmental and cultural factors whereas behaviorists recognize constitutional factors; cognitive, emotional, and personality. A comparison between these two traditions can elucidate the new approaches in the framework of each of the two.
    Keywords: personality, identity, superego, conscience, identification, imprinting, ego (self, concept), moral status, character cultivation
  • Rahim Dehqan Simkani Page 89
    The relationship between ethics and politics in Mulla Sadra's thought is considered among the subjects which is worth considering in the philosophy of ethics and philosophy of Islamic politics. Mulla Sadra believes that it is possible to express our view about transcendent ethics as well as transcendent politics within the framework of transcendent theosophy. According to transcendent ethics, a person can establish his/her moral identity through making rational decision, and so the higher the rationality the nobler the morality. Besides, transcendent politics is a kind of politics which is completely based on the sacred Islamic law and monotheism in order to achieve man's real happiness. It is obvious that this type of politics interacts with transcendent ethics represented in divine morality and compliance with divine morality. In Mulla Sadra's thought, ethics is considered as the essence and spirit of politics and politics can be at the service of ethics and its main aim is achieving "happiness".
    Keywords: transcendent ethics, transcendent politics, Mulla Sadra, wisdom, happiness
  • Mohammad Fooladi Page 111
    The present paper tries to study moral ought-toes and ought-not-toes in national media, using an analytical- documentary approach. The main question of this essay is: what moral values and ought-toes relating media, exist in Islam and in the national media of Islamic Republic of Iran, in particular? "Media ethics" is an introduction to a theoretical framework, which media agents have to observe. "Religious media" is a kind of guiding media centered on ethics and religiousity, so that theocenticism, religion, religious and moral doctrines and the knowledge of the Fourteen Infallibles are the criteria of every activity of this media. The most important values with which the national media in the Islamic Republic Government of Iran is to comply are: accountability, professional courage and honesty, right –orientation, presenting realities and avoiding distortion and manipulation, truthfulness, objectivity, reliability and validity of the programs, avoiding media blitz, observing audience's sanctity, observing the Islamic Government’s interest, safe guarding privacy, trustworthiness, the right of accessing to useful and constructive information, promoting noble moral traits, and illegality of censorship and self-censorship.
    Keywords: ethics, media, religious media, moral ought, toes, ought, not toes, national media
  • Nassir Aqa Babaii Page 137
    Euthanasia, the practice of killing without pain a person who is suffering from an incurable disease so that the person can die with dignity, is one of the hotly debated areas in medical ethics. This issue has been the subject of speculation during the recent decades in response to the medical development and conscious attempts of the social movements which are interested in this issue. Euthanasia is of different types considering the difference between the moral, juridical, and legal nature. The difference between the two main types of euthanasia, that is; active euthanasia and passive euthanasia, is that in the first a person is killed because he/she suffers from an incurable disease and severe pain, while in the second he/she is left in the lurch until he/she dies. Most religions reject the idea of active euthanasia, but they have a more flexible stance towards some other types. The proponents of euthanasia insist more than any other group on self-determination while the opponents provide ample justification ranging from moral and religious arguments to functional concerns.
    Keywords: euthanasia, medical ethics, moral principles, moral dilemma