فهرست مطالب

معرفت اخلاقی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه معرفت اخلاقی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1393)

  • 152 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیداحمد فقیهی، ابوالفضل عسکری صفحه 5
    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرایند تاثیر زیارت مشاهد اهل بیت علیهم السلام بر رشد اخلاقی، در صدد پاسخ گویی به پرسش هایی است که چیستی رشد اخلاقی، چرایی زیارت مشاهد اهل بیت علیهم السلام از منظر اخلاق و اثرات زیارت مشاهد اهل بیت علیهم السلام بر نفس و ساحت های آن و چگونگی این اثرگذاری را دنبال می کنند. رشد اخلاقی همان کمال روحی و آراستگی به فضایل اخلاقی است، که در فرایند «تربیت اخلاقی» با پاک سازی و تضعیف موانع و همچنین با ایجاد و تقویت عوامل در هریک از ساحت های بینشی، گرایشی و توانشی حاصل می شود. در تربیت اخلاقی، متربی نیازمند روش هایی است تا رشد اخلاقی را در ساحت های سه گانه تحقق بخشد، زیارت یکی از روش های تربیت اخلاقی است که با رفع و یا تضعیف موانعی مانند شک و تردید، دنیاگرایی و آثار ذنوب، و همچنین با ایجاد و تقویت عواملی مانند معرفت، امید، یاد خدا و ایمان موجب بالندگی در هریک از ساحت های بینشی، گرایشی و توانشی و سرانجام رشد اخلاقی متربی می شود. گفتنی است که این پژوهش به روش تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: زیارت، اهل بیت علیهم السلام، رشد اخلاقی، بینشی، گرایشی، توانشی
  • نورسته قنبرزاده، زهره نریمانی صفحه 27
    هدف این پژوهش، تحلیل آثار مادی حسادت در کلام حضرت علی علیه السلام است. روش پژوهش کتابخانه ای و تحلیل محتواست. یافته های این پژوهش در زمینه آثار حسادت، تحلیل و چگونگی تاثیر این یافته هاست. یافته های پژوهش شامل آثار جسمانی، روحی - روانی، ذهنی- فکری و اجتماعی در کلام حضرت علی علیه السلام است که با توجه به کلام حضرت علی علیه السلام و علوم روز بررسی شده است. یافته ها شامل تاثیر متقابل پیامدهای حسادت است. به این شکل که فکر اشتباه و ذهنیت نادرست شخص حسود، اثرات روحی- روانی بر شخص دارد و تاثیرات روحی- روانی بر جسم شخص حسود نیز اثر می گذارد. همه این موارد به محیط پیرامون شخص حسود سرایت می کند و گستره آن وسیع تر می شود. نتیجه اینکه حسد و گناهانی مانند آن آثار متفاوت و وسیعی دارند؛ به طوری که سلامت فردی و اجتماعی شخص حسود در معرض خطر خواهد بود.
    کلیدواژگان: حسادت، حضرت علی علیه السلام، اثرات فردی، اثرات اجتماعی
  • رضا رضازاده، نشیمه شکری صفحه 45
    مسئله «گناه» با سعادت یا شقاوت و سرنوشت انسان رابطه ای تنگاتنگ دارد. از نظر صدرالمتالهین، گناه چیزی جز مخالفت با اوامر و نواهی الهی نیست که مانع از رسیدن انسان به سعادت و کمال می شود. علاوه بر این، او گناه را عملی می داند که موجب ظلمت قلب شده، انسان را به سوی شهوات می کشاند. وی معتقد است عوامل و زمینه های متعدد و مختلفی در وجود انسان و یا در خارج از وجود او، انسان را به سوی گناهان سوق می دهند. از جمله این عوامل حب دنیا، هوا های نفسانی، جهل انسان، قلب، شیطان و تقلید کورکورانه هستند، اما او نقش اصلی در انجام گناهان را به انسان نسبت می دهد؛ زیرا او دارای قدرت اختیار و اراده است. از این رو، انسان مسئول همه گناهان خود است.
    کلیدواژگان: گناه، ظلمت، حب دنیا، هواهای نفسانی، شیطان، جهل، صدرالمتالهین
  • محمد حاجی اسماعیلی، سید حسن اسلامی صفحه 59
    امروزه اخبار به نیازی ضروری برای همه تبدیل شده است. اطلاعات و اخباری که رسانه ها به مردم ارائه می کنند در اندیشه و احساسات و نیز در سبک و شیوه زندگی آنها موثر است. خبرنگاران که بدنه اصلی رسانه ها را تشکیل می دهند از میان هزاران رویداد کوچک و بزرگی که هر شبانه روز در سراسر دنیا روی می دهد دست به انتخاب می زنند. آنچه تحت عنوان خبر از رسانه پخش می شود، در اصل حاصل انتخاب ها و تصمیم گیری های آنهاست و ازآنجاکه هر گزینشی نیاز به معیار دارد، نگارنده کوشیده معیارهای اخلاقی را از میان متون دینی اسلامی استخراج کند و به این پرسش اساسی پاسخ دهد که از نظر اسلام، چه کسی و با چه ویژگی های اخلاقی می تواند عهده دار مسئولیت خبرنگاری در جامعه اسلامی باشد و بعد از تصدی این مسئولیت، چه معیارهای اخلاقی را باید رعایت کند. این مطلب ضمن بیان هفت اصل از اصول اخلاق حرفه ای خبرنگاری و پاسخ به برخی مسائل اخلاقی مورد نیاز آنان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق خبرنگاری، اخلاق حرفه ای، اخلاق رسانه، معیار های اخلاقی رسانه، حریم خصوصی
  • محمد بهشتی صفحه 81
    نقش وثیق اخلاق در همه شئون وجودی انسان و در سطحی ترین لایه های زندگی تا عمیق ترین جنبه های آن بر کسی پوشیده نیست. تلاش های علمی در این زمینه، موجب شد طیف گسترده ای از رویکردها و تئوری ها در باب اخلاق در دسترس باشد، اما ای هام، پراکندگی و تشتت را نیز با خود به همراه داشت و لذا به طور جدی نیازمند نظم و انتظام و طبقه بندی بود. بی تردید طبقه بندی رویکردها و تئوری ها در باب اخلاق موجب نظم و انتظام علمی و به وجود آمدن منظومه معرفتی اخلاقی است و تشتت و پراکندگی را از بین می برد. هدف این نوشتار، این است که رویکردها و تئوری های مختلف اخلاقی را طبقه بندی کنیم. در گفتار نخست، رویکردها و تئوری های کلان اخلاقی به لحاظ ماخذ و مستند و نیز شیوه ارائه طبقه بندی شده است و در گفتار دوم، طبقه بندی به لحاظ غایت و نتیجه است.
    کلیدواژگان: اخلاق، تئوری، رویکرد، طبقه بندی، ماخذ و مستند، غایت و نتیجه، دانشوران
  • محسن گل پرور، شیرین نیری، آرزو اشجع صفحه 93
    این پژوهش با هدف بررسی مدل پیشگیری از فرسودگی هیجانی و رفتارهای انحرافی از طریق رهبری اخلاقی و ارزش های اخلاقی اجرا شد. از جامعه آماری یک شرکت صنعتی، 385 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نمونه گیری شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسش نامه نه سوالی رهبری اخلاقی، پرسش نامه چهار سوالی ارزش های اخلاقی، پرسش نامه هشت سوالی رفتارهای انحرافی و پرسش نامه نه سوالی فرسودگی هیجانی بودند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون، مدل سازی معادله ساختاری و تحلیل رگرسیون واسطه ای تحلیل گردید. نتایج نشان داد که فرسودگی هیجانی و رفتارهای انحرافی با رهبری و ارزش های اخلاقی دارای رابطه منفی معنادار (01/0p<) هستند. نتاج حاصل از مدل سازی معادله ساختاری نیز نشان دادند که رهبری اخلاقی و تاکید بر ارزش های اخلاقی ابتدا موجب تضعیف فرسودگی هیجانی می شوند و سپس فرسودگی هیجانی تضعیف شده زمینه تضعیف گرایش به رفتارهای انحرافی را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، ارزش های اخلاقی، فرسودگی هیجانی، رفتارهای انحرافی
  • سیدحبیب دشتی صفحه 109
    مسئله «استنتاج باید از هست»، یکی از مسائل مهم در معرفت شناسی اخلاق است. درستی نظریه هایی که گزاره های اخلاقی را از طریق ارجاع به گزاره های غیراخلاقی توجیه می کنند، مبتنی بر پیش فرض امکان استنتاج باید (اخلاقی) از هست می باشد؛ اما گروهی از فیلسوفان اخلاق ادله ای برای عدم امکان استنتاج باید (اخلاقی) از هست آورده اند. این پژوهش با رویکرد نظری و تحلیلی، تلاش دارد تا با طرح ادله دو طرف و ارزیابی آنها، امکان استنتاج باید (اخلاقی) از هست و چگونگی این استنتاج را نشان دهد.
    کلیدواژگان: فرااخلاق، باید، هست، هیوم، جان سرل، آیت الله مصباح
  • الملخص
    صفحه 137
|
  • Sayyed Ahmad Faqihi, Abolfazl Asgari Page 5
    Using an analytical and library-based method, this paper seeks to investigate the effect of visiting the holy shrines of Ahl al-Bayt on moral development, and answer some questions, like the nature of moral development, the reason, which ethics presents, for visiting the holy shrines of Ahl al-Bayt, and the effect of visiting the holy shrines of Ahl al-Bayt on the soul. Moral development refers to spiritual perfection and moral values which are acquired through "moral education" by removing the obstacles and creating and strengthening the factors in such areas like insight, attitude and capability. In moral education, the learner needs to use some methods in order to realize moral development in the three areas. Pilgrimage is one of the methods of moral education which contributes to the growth of insight, vision, attitude and capability and learner’s moral development by removing such obstacles like; skepticism, secularism and effects of sins, and by taking into account such factors like knowledge, hope, remembrance of God and faith.
    Keywords: pilgrimage, Ahl al Bayt, moral development, insight, attitude, capability
  • Nowraste Ghanbarzadeh, Zohreh Narimani Page 27
    The aim of this research is analyzing the material effects of jealousy in the word of Imam Ali, the Commander of the Faithful,(pbuh). The research method is library-based content analysis. The findings of this research are about the effects of jealousy and examine the quality of the effect of these findings. The findings of this research reveal the material, spiritual, mental and social effects in the words of Imam Ali (pbuh), which are examined in the light of the words of Imam Ali(pbuh) and modern sciences. The findings point to the interplay of the consequences of jealousy. A jealous person’s wrong views and false mentality have mental effects upon him/her and these mental effects influence the body of the jealous person. All these things permeate the environment of the jealous person and broaden its extent. Consequently, jealousy and similar sins have such different and remarkable effects that they make individual and social health of the jealous person exposed to danger.
    Keywords: jealousy, Imam Ali (pbuh), individual effects, social effects
  • Reza Reza Zadeh, Nashmiyeh Shokri Page 45
    The question of "sin" is closely bound up with man's happiness or misery and with his destiny. From the viewpoint of Mulla Sadra, sin is but rejecting divine prescriptions and proscriptions and it is an obstacle to man's happiness and perfection. Moreover, Mulla Sadra considers sin as an act that darkens the heart and leads man towards sensual pleasures. Mulla Sadra believes that there are different factors inside and outside the existence of man which drive him to commit sins. Among the factors are love of material world, carnal desires, man's ignorance, heart, Satan and blind imitation, but he considers man to be mainly responsible for committing sins, because he has freedom of choice. Hence, man is responsible for all the sins he commits.
    Keywords: sin, darkness, love of the material world, carnal desires, Satan, ignorance, Mulla Sadra
  • Mohammad Haji Esmaeili, Sayyed Hassan Islami Page 59
    Today, news has become an essential need of everyone. The information reported through the media has its effect on people’s thoughts, feelings and lifestyle. Journalists who from the main body of the media strive to choose from the thousands small incidents and big events that happen the world over every day. News broadcasts reported through the media is primarily selected by journalists. Since selection of every item requires a certain criterion, the researcher has attempted to extract moral criteria from religious texts and answer these fundamental questions: according to Islam, who can be responsible for journalism in Islamic society? What behavioral characteristics should he have? And what professional moral journalistic criteria should he apply while taking this responsibility? Explaining seven principles of the morals of journalism, this paper responds to some of the questions relating to the morals of journalism.
    Keywords: the moral principles of journalism, morals of profession, media ethics, the moral principles of the media, privacy
  • Mohammad Beheshti Page 81
    Evidently morality plays a very important role in all the aspects of human existence from the most superficial dimensions to the deepest aspects of life. Scientific efforts in this field have led to the development of a wide range of approaches and theories about morality. But due to their dispersion and vagueness, there is an urgent need organizing and classifying them. No doubt the classification of approaches and theories about morality has resulted in scientific order, created a system of moral knowledge and removed disunity and dispersion. This paper aims to classify the different approaches and theories about morality. In the first section, the general approaches and theories about morality are classified in terms of source and documentation and in the second section, in terms of end and result.
    Keywords: morality, theory, approach, classification, source, documentation, end, result, scholars
  • Mohsen Golparvar, Shirin Nayeri, Arezo Ashja Page 93
    This research seeks to examine a model for preventing emotional damage and deviant behavior through moral guidance and moral values. The population sample comprises 385 people working in a manufacturing firm. A classified sampling method was used for the selecting the people in the survey. The research techniques include a nine-question questionnaire on moral guidance, a four-question questionnaire on moral values, an eight-question questionnaire on deviant behavior and a nine-question questionnaire on emotional damage. Pierson’s correlation coefficient, structural equation modeling and mediatory Regression analysis were used for the analyzing the data. The research results show that emotional damage and deviant behavior have a significant negative relationship with moral guidance and moral values(P
    Keywords: moral guidance, moral values, emotional damage, deviant behavior
  • Seyyed Habib Dashti Page 109
    The issue of ‘’deduction of ought to from is’’ is one of the important issues in moral epistemology. The coherence of the theories which justify moral propositions by referring to immoral propositions are based on the presupposition of the probability of deducing a (moral) ought to from is. But, a group of moral philosophers offer reasons for the impossibility of the deduction (moral) ought to from is. Using a theoretical-analytical approach, this research seeks to show it is possible to deduce (moral) ought to from is and how this deduction occurs by citing the evidence and evaluation of each of the two groups of philosophers.
    Keywords: Metaethics, ought to, is, Hume (David), Jan Serel, Ayatollah Misbah