فهرست مطالب

معرفت اخلاقی - پیاپی 2 (بهار 1389)

نشریه معرفت اخلاقی
پیاپی 2 (بهار 1389)

  • 142 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد سربخشی صفحه 7
    بی شک یکی از آثار سوء زندگی صنعتی در جهان معاصر نابسامانی روانی است که در حال گسترش است. بهداشت روانی در تمام دوره های زندگی؛ قبل از تولد تا مرگ، از محیط خانواده تا محل کار و جامعه حائز اهمیت است. انسان در کنار نیازهای فیزیولوژیک دارای نیازهای عاطفی، اخلاقی، مذهبی، آموزشی و هدایتی است و زندگی سالم در پرتو برآورده شدن این نیازها و ایجاد تعادل میان آنها به وجود می آید. برای ایجاد تعادل یاد شده، عزت نفس به عنوان یکی از اجزاء مهم بهداشت روانی مورد توجه قرار می گیرد و نقطه مقابل آن حس حقارت و خودکم بینی است که بیماری هایی چون خودپسندی، تشخص طلبی، ستیزه جویی، جاه طلبی، دورویی، دروغ گویی، هوس بازی، عیب جویی، ترس، بخل، حرص و کینه توزی را در پی دارد. درمان این مشکلات با شناخت و رفع عیوب، ایمان به خدا، نماز، تفریح های سالم، شادمانی، خیرخواهی دیگران و سپاس گزاری از نعمت های الهی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق دینی، اخلاق سکولار، سکولاریسم، اومانیسم، فردگرایی، لیبرالیسم، داروینیسیم، حق، تکلیف
  • محمدتقی سبحانی نیا صفحه 29
    در میان نظریه های اخلاقی اندیشمندان غربی، نظریه سودگروی جرمی بنتام از جمله نظریاتی است که با برخی گرایش ها و تمایل های بشر سازگاری زیادی دارد. به نظر می رسد که وی تلاش کرده است نظریه اخلاقی خود را با اتکا به تمایلات بشری سازگار سازد. یکی از اشکال های این نظریه این است که صرفا مبتنی بر نگاه مادی طرح شده و صاحب آن همه چیز را درظرف دنیای مادی واین جهانی خلاصه کرده است. نظریه بنتام از سوی اندیشمندان پس از او از جهات مختلف نقد و بررسی شده است. نگارنده نوشته حاضر با رویکردی دیگر به نظریه او نگریسته ودر پی تکمیل و تصحیح معیارهای هفت گانه بنتام با تکیه بر مضامین اخلاقی قرآن و حدیث در جهت تشویق بشر به سمت ایمان به خدا و معاد و رعایت اصول اخلاقی است. دراین مقاله سعی شده است از یک سو، قوت و کمال معارف اخلاقی اسلام آشکار شود و ازسویی دیگر، مشکلات و خلاهای نظریه بنتام به سبب نگاه مادی او و نادیده گرفتن جهان آخرت و زندگی ابدی انسان در جهان پس از مرگ، نمایان گردد.
    کلیدواژگان: نظریه اخلاقی، سودگرایی، جرمی بنتام، ارزش های اخلاقی و لذت گرایی
  • محمدتقی اسلامی صفحه 45
    سخن گفتن از دانش یا نظام دانشی اخلاق، بدون غور و بررسی مبانی و زیرساخت های نظری اخلاق بی معنا است. این مهم در کنار نقشی که تاملات فلسفه اخلاق در نهادینه سازی اخلاق در بدنه علمی و فرهنگی، و حتی در میان آحاد جامعه ایفا می کند، توجه جدی و موثر به رشته مطالعاتی فلسفه اخلاق را ضروری می سازد. جذابیت بخشی به مطالعه و پژوهش در موضوعات فلسفه اخلاق هدفی است که در این مقاله آن را جستجو کرده ایم. نخستین راهکاری که اخلاق پژوهان کشور برای نیل به این هدف پیشنهاد کردند توجه به نتایج تربیتی نظریات مطرح در فلسفه اخلاق بود. این راهکار به دلیل مشکلاتی که در مقاله به آن ها اشاره کرده ایم تا کنون قرین توفیق نبوده است. پردازش و غنی سازی مباحث فلسفه اخلاقی با مباحث اخلاق کاربردی پیشنهاد بدیلی است که از امتیازات آن سخن گفته ایم و به اشکالات آن پاسخ داده ایم، و خلاصه بر این نظر تاکید کرده ایم که مطالعات اخلاق کاربردی می تواند نقش کاملا موثری در جذابیت بخشی به مطالعات فلسفی در باب اخلاق داشته باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، فلسفه اخلاق، اخلاق کاربردی، علوم تربیتی، الهیات اخلاق
  • سحر کاوندی، محسن جاهد صفحه 59
    آموزه های اخلاقی همواره بخش زیادی از کتب دینی و آسمانی را در بر دارد.توجه و اهتمام ویژه به تهذیب اخلاق و ارزش های والای انسانی در متون، بیانگر اهمیت و جایگاه والای اخلاق در ادیان است. از این رو، حکیمان نیز همواره انسان را به تهذیب اخلاق، پیش از فراگیری سایر علوم، ارشاد و راهنمایی کرده اند؛ اما از سویی، تحقق این امر و بهره مندی از نتایج مترتب برآن و به عبارتی تحصیل سعادت و وصول به آن که موضوع حقیقی علم اخلاق است، مشروط به «امکان تغییرخلق آدمی» است. بدین معنا که اگر انسان قادر بر تغییر خلق خود نباشد و یا آنکه اساسا بنا به دلایلی اخلاق آدمی تغییرناپذیر باشد، آموزه های اخلاقی و توجه دادن به آنها و در اصل علم اخلاق، بی نتیجه خواهد بود.
    بر این اساس، اغلب فیلسوفان مسلمان که به مباحث اخلاقی نیز پرداخته اند، پس از بیان شرافت علم اخلاق بر سایر علوم و ذکر فایده های آن، بحث امکان تغییر خلق را مطرح کرده اند. از این میان، غزالی و جلال الدین دوانی با ذکر دلایل نقلی و عقلی، به طرح این مسئله و قول ها و شبهات مختلف پیرامون آن پرداخته اند.
    در این مقاله، پس از تبیین دیدگاه این دو فیلسوف درباره تغییرپذیری اخلاق آدمی، دلایل و شواهد هر یک از آنان بر موضوع مذکورطرح، و نقد و بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: غزالی، دوانی، خلق، تغییر اخلاق، طبیعت
  • علی احمد پناهی صفحه 77
    نهاد خانواده و عوامل موثر در تربیت و استحکام آن از مباحثی است که در آموزه های دینی مورد توجه جدی قرار گرفته است.در متون دینی توصیه های اخلاقی واعتقادی و عبادی زیادی وجود دارد که التزام به آنها باعث تقویت و تربیت و استحکام خانواده می شود.نویسنده در این نوشتار تلاش کرده است تا آموزه های یاد شده را مورد بررسی و تحلیل قرار دهدوهدف این پژوهش نیز دستیابی به این آموزه ها می باشد. از این رو، درآغاز نگاهی گذرا به جایگاه عبادت و اعتقادات در خانواده پرداخته و پس از آن ضمن برشمردن نمودهای اعتقادات و اعمال عبادی به تبیین نقش هر کدام می پردازیم.روش نویسنده در بررسی خود،اسنادی بوده وبا مراجعه به متون اصلی آموزه های اسلام به تبیین مسئله پرداخته است.
    کلیدواژگان: خانواده، اعتقادات، عبادت، تربیت، اخلاق
  • زهرا بیات صفحه 97
    تربیت اخلاقی فرآیند زمینه سازی و به کارگیری شیوه هایی برای شکوفا سازی، تقویت و ایجاد صفات و رفتارهای اخلاقی، و اصلاح و از بین بردن رفتارها و آداب غیراخلاقی در انسان است. بی تردید، اصلاح و تهذیب نفس در سعادت فردی و اجتماعی، و دنیوی و اخروی انسان نقش بسزایی دارد. بر این اساس، این تحقیق به بررسی نقش تربیت اخلاقی از دیدگاه پیامبر اعظم در جهت تحقق وظایف فردی و اجتماعی می پردازد.
    در این پژوهش از روش بررسی اسنادی و کتابخانه ای، و تحلیل مباحث استفاده شده است. نتیجه کلی به دست آمده این است که تربیت اخلاقی از دیدگاه پیامبر اعظم در جهت تحقق وظایف فردی و اجتماعی، جامعه اسلامی را به سوی کمال و مصونیت در برابر سایر موانع و مشکلات و ناهنجاری ها رهنمون می شود. آنچه که انسان را به این کمال می رساند، تربیت اوست و در راستای تحقق یافتن فضایل اخلاقی و پرهیز از رذایل اخلاقی است تا بدین وسیله، انسان به کمال و سعادت الهی برسد.
    کلیدواژگان: پیامبر اعظم (ص)، وظایف فردی، وظایف اجتماعی، تربیت اخلاقی
  • علی حسین زاده صفحه 117
    بی شک آرامش یکی از ضروری ترین شاخص های زندگی سالم است که باید برای تحقق آن از همه عوامل و ظرفیت ها بهره جست. این مقاله به بررسی نقش عفت و حیا در پیدایش و بقای آرامش در زندگی زناشویی می پردازد. هدف این نوشتار معرفی انواع عفت و حیا، با توجه به پیامدها و آثاری که به دنبال دارد، و اینکه شاخص عفت و حیا، یکی از پراثرترین عوامل برای رسیدن به آرامش و سکون در زندگی زناشویی است. در میان انواع عفت، به خصوص عفت در روابط جنسی نقشی بی بدیل بر آرامش در زندگی دارد. روش این پژوهش، روش تبیین و تحلیل با تکیه بر متون دینی است. اجمالا، یافته های پژوهشی نشان می دهد که عفت و حیا در ایجاد و تثبیت آرامش در زندگی نقش عمده ای دارد. البته برای تحقق این ویژگی، باید از مهارت هایی بهره جست که توجه به آنها برای همگان ضروری است.
    کلیدواژگان: حیا، عفت، پوشش، خودنمایی، نگاه، رضایتمندی
|
  • Muhammad Sarbakhshi* Page 7
    The present article investigates the anthropological bases of secular ethics, and reviews them. Humanism, individualism, liberalism, and the theory of natural evolution are among the anthropological bases of secular ethics. In the discussion of humanism, the issues of right and obligation and the relationship between them are dealt with here, and the criticisms to negation of human obligation are mentioned from viewpoint of religious ethics.
    Keywords: ethics, religious ethics, secular ethics, secularism, humanism, individualism, liberalism, Darwinism, right, obligation
  • Muhammad Taqi Sobhani Nia* Page 29
    Among the moral theories presented by western thinkers, Jerry Bentham's theory of "utilitarianism" is one of the theories consistent with human's natural tendencies and propensities. It seems that the author of this theory has tried to make his theory consistent with human's tendencies; however, one of the problems of this theory is that it is merely based on materialistic view, whose author has encapsulated everything in the framework of this material world. Later thinkers have criticized Bentham's theory from various aspects. The writer of the present article, however, has adopted another approach to this theory, attempting to supplement and modify Bentham's seven standards based on moral themes of the Quran and Islamic traditions to encourage human beings to believe in God and Resurrection, and observe moral principles. In the present article, the writer has tried, on the one hand, to show the strength and perfection of Islamic knowledge, and on the other hand, to display the deficiencies of Bentham's theory because of his materialistic view and ignoring the other world and human's eternal life in the hereafter.
    Keywords: moral theory, utilitarianism, Jerry Bentham, moral value, hedonism
  • Muhammad Taqi Islami* Page 45
    It would be meaningless to speak of ethics or ethics system without investigating and scrutinizing the theoretical infrastructures and bases of ethics. This, along with the role played by considerations of philosophy of ethics in institutionalizing morality in scientific and cultural body of the society and even among all its members, makes it necessary to have a serious and effective look at the discipline of ethics. The present article aims at granting attractiveness to study and research on various topics of philosophy of ethics. The first mechanism suggested by researchers on ethics in our country for achieving this goal was to pay attention to educative consequences of the theories current in the field of philosophy of ethics. This mechanism has not been successful so far due to problems mentioned in the article. Processing and enriching the discussions of philosophy of ethics with discussions of practical ethics is a unique (an innovative) suggestion whose merits have been mentioned and whose drawbacks have been dealt with here. In short, we have stressed that studies of practical ethics can play an effective role in granting attractiveness to philosophical studies about morality.
    Keywords: philosophy of ethics, practical ethics, educative sciences, theology of ethics
  • Dr. Sahar Kawandi*, Dr. Muhsen Jahid Page 59
    Moral teachings always constitute a great part of the religious and celestial books. A special attention to moral self-edification and human high values in those texts demonstrates the importance and high status of morality in religions. Accordingly, the philosophers have always guided human beings towards self-edification before learning other sciences. On the other hand, however, this enterprise and enjoying its results and, in other words, acquiring felicity and achieving it – which is the true subject of ethics – are dependent on the "possibility of changing human's temperament". In other words, if human beings are not able to change their temperament, or if human's temperament is immutable due to some reasons, moral teachings and drawing attention to them, and in fact the ethics, will be useless.Accordingly, most Muslim philosophers, who have dealt with moral discussions as well, having stated the priority of ethics over other sciences as well as its benefits, have put forward the possibility of changing one's temperament. Among them, Ghazali and Jalal al-Din Dawani have dealt with this issue by mentioning transmitted and rational reasons and discussing various views and doubts on it.Having explained the views of these two philosophers on the possibility of changing one's temperament, the present article will state and discuss the reasons and evidences put forward by each of them.
    Keywords: Abu Hamid Ghazali, Jalal al Din Dawani, temperament, changing temperament, nature
  • Ali Ahmad Panahi* Page 77
    The institute of family and factors effective in educating and solidifying it are among the discussions seriously paid attention to in religious teachings. There are numerous moral, doctrinal and ritual injunctions in religious texts, commitment to which would result in educating, fortifying and solidity of family. In the present paper, the writer has tried to investigate and analyze the abovementioned teachings, aiming at accessing these teachings. Thus, we will have a pief look at the status of acts of devotion and articles of faith in family, and then we will enumerate representations of doctrinal and ritual acts, explaining the role of each. The writer has used documentary method in his investigation, explaining the subject with a reference to original Islamic sources.
    Keywords: family, articles of faith, worship, education, morality
  • Zahra Bayat* Page 97
    Moral education is the process of preparing the ground and applying methods for flowering, reinforcing and engendering moral attributes and behaviors as well as improving or removing the unmoral behaviors and manners in human being. No doubt, purification and self-edification have a great role in individual and social as well as worldly and otherworldly felicity. Accordingly, what has been approved and emphasized in this study is an investigation of the role of moral education in the holy Prophet's view for performing individual and social duties. To achieve this important goal, we have mentioned some special goals: investigation and analysis of the principles of individual and social duties; and investigation and analysis of the role of moral education in realizing individual and social duties in the holy Prophet's view.The present article has used documentary method and lipary resources. The result obtained here is as follows: the moral education in the Prophet's view for realizing individual and social duties guides the Islamic society towards perfection and immunity against other hardships, obstacles and abnormalities. What derives human being to this perfection is his education, which is in line with realization of moral virtues and avoiding moral vices so that it may guide human beings towards divine perfection and felicity.
    Keywords: the holy Prophet, individual duties, social duties, moral education
  • Ali Hussein, Zade* Page 117
    Undoubtedly, peace and quiet is one of the most essential standards of the healthy life for realization of which we must make use of all factors. Among these, the issue at hand is to investigate the role of chastity and modesty in emergence and survival of peace and quiet in conjugal life. Our goal in the present study is to introduce various types of chastity and modesty with a view of their consequences and effects, and show that the parameter of chastity and modesty are among the most effective factors for achieving peace and quiet in conjugal life. We are to state some information on various types of chastity, especially on chastity in sexual relations so that we may better clarify its effect on quiet in life. The method we used in this study is the method of explanation and analysis based on religious texts, using a large number of traditions. Altogether, the findings show that chastity and modesty are the factors playing great roles in creating and consolidating peace and quiet, engendering consequences in conjugal life that let human's goal realize in life much better. To realize this feature, however, we must make use of some skills that are necessary for everybody.
    Keywords: modesty, chastity, veil, exhibitionism, looking
  • Page 142