فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات عربی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر احمدی چناری، علی اصغر حبیبی صفحه 1
    مساله محوری این جستار، بررسی و تبیین جایگاه زنان در جریان مقاومت فلسطین از طریق واکاوی نمادهای مربوط به آنها در شعر فدوی طوقان است. او به عنوان نماینده و الگوی شعر پایداری بانوان شناخته می شود و اشتهارش تا حدی در سایه شخصیت ادبی برادرش، ابراهیم طوقان، قرار گرفته است. فدوی، نقش مهمی در ترسیم مجاهدات های زنان فلسطینی در مبارزه علیه اشغالگران صهیونیست دارد. در این نوشتار، سعی بر آن است تا نمادهای پایداری زنان در سه بخش در شعر وی بررسی و تحلیل شود:اتحاد نمادین زن و وطن حضور نمادین دختران مبارز فلسطینی بازتاب داستان های تاریخی و اساطیر
    کلیدواژگان: فدوی طوقان، شعر مقاومت، نماد، زن فلسطینی
  • جواد اصغری صفحه 25
    بهاء طاهر یکی از داستان نویسان برجسته مصر است و دارای 10 اثر داستانی است. وی اصولا نویسنده ای رئالیست است که از امکانات فنی مکتب هنری رئالیسم به طور کامل بهره برده است. هدف ما در این مقاله، شناساندن ویژگی های تکنیکی و محتوایی داستان های بهاءطاهر است. از این رو، در بخش نخست به ویژگی های قالب داستانی در آثار او می پردازیم و با پیرنگ و کشمکش و داستان موقعیت، رمان دراماتیک و مکان های شهری در داستان های او اشنا می شویم و در بخش دوم به مضامین آثارش از قبیل انقلاب ژوئیه، مسائل مربوط به طبقه متوسط و روشنفکر، استعمار، و مساله فلسطین خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: بهاء طاهر، مصر، داستان، ویژگی های قالب، محتوای داستانی
  • فرهاد رجبی صفحه 47
    شعر معاصر، تعهد به مسائل اجتماعی انسان را سرلوحه مضامین خویش قرار می دهد و شاعرانی را به تاریخ معرفی می کند که در راستای تصویر مفاهیم اجتماعی و حل مشکلات جامعه می کوشند.
    از برجسته ترین شاعرانی که در این فضا حرکت می کنند، عبدالوهاب البیاتی و مهدی اخوان ثالث هستند. آن ها در دو جامعه با شرایط اجتماعی مشابهی زندگی می کنند و با توجه به زمینه های فکری و عقیدتی مشترک، دارای دیدگاه های مشترکی در برخورد با مسائل اجتماعی موجود هستند.
    این نوشته بر آن است تا با نگاهی پژوهشی به شعر آنان، به کشف مصادیق برخاسته از این دیدگاه ها نائل آید.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، انسان، اجتماع، تعهد، جهل و فقر، مبارزه
  • علی سلیمی، پیمان صالحی صفحه 77
    بدر شاکر السیاب شاعر عراقی و خلیل حاوی شاعر لبنانی، هر دو نسبت به زندگی و وضعیت نابسامان جامعه خویش که در گرداب عقب ماندگی، جهل و استبداد غرق بوده، به شدت بدبین بوده اند. به کارگیری هنرمندانه میراث گذشته و اسطوره ها و از آن جمله، وصف افسانه سفرهای ماجراجویانه سندباد در شعر این دو، ابزاری مناسب برای بیان واقعیت های تلخ جامعه آن روز بوده است.
    سیاب، هرچند در آغاز امیدوار بود و اسطوره را برای بیان مقاصد انقلابی خود به کار می برد، اما طولی نکشید که روحیه یاس بر او غالب شد. قصایدی که در آن نقاب سندباد را بر چهره زده، متعلق به این دوره است. سندباد در واقع، توصیف دردهای جسمی و روحی شاعر و پژواک صدای عراق معاصر است که تغییرات سیاسی و اجتماعی آن، با ناکامی روبرو شده است.
    اما خلیل حاوی با استفاده از این اسطوره، از یک سوی مانند سیاب به بیان دردها و رنج های خود و ملت خویش می پردازد و از سوی دیگر، سندباد نزد او بعدی دیگر نیز می یابد و تبدیل به نماد تمدنی جدید می گردد. بنابراین، سندباد خلیل حاوی با انجام سفرهای مخاطره آمیز و موفقیت در آنها، به اهدافی دست می یابد که سندباد سیاب از عهده آنها برنیامده است. در یکی، رویارویی بین امید و نوامیدی آشکار است و در دیگری، یاسی مطلق بر همه جا سایه افکنده است.
    کلیدواژگان: سیاب، خلیل حاوی، سندباد، اسطوره
  • عباس عرب، کلثوم صدیقی صفحه 95
    ممکن است این سؤال در ذهن خواننده مقاله مطرح شود که انگیزه جستجو و بررسی ویژگی های پارناسیسم در شعر یک شاعر جاهلی عرب که صدها سال پیش از ظهور این مکتب می زیسته است، چیست؟ آیا «امرؤالقیس» پیش تر از زمان خویش ره پیموده یا مسئله چیز دیگری است؟!
    حقیقت آن است که پارناسیسم گرچه نامی جدید برای یک مکتب ادبی نوپا در قرن نوزدهم است، ولی بسیاری از ویژگی ها و اصول مطرح شده در آن در شعر شاعران عرب و به ویژه در شعر شاعران عصر جاهلی وجود داشته است و بسیاری از شاخصه های مکتب پارناسیسم جزء سرشت بی پروا و گستاخ همانندان امرؤالقیس بوده است؛ شاعری که به زعم نگارندگان این جستار، ادب خویش را کمتر در خدمت زندگی حقیقی و راستین مردمش قرار داد و در سروده هایش به دردها، شادی ها، سعادت و تیره روزی آنان، چندان وقعی ننهاد.
    نویسندگان این جستار- ضمن نکوهش ابعاد غیر اخلاقی و وجوه پارناسی منفی مطرح در چکامه «الملک الضلیل» امریءالقیس، و برکنار از تایید تصاویر آرزوهای سرکش و شادی های گناه آلود او- برآنند تا حقیقت و ژرفای شعری را واکاوی نمایند که از آن، رایحه پیشگامی ادبیات مشرق زمین در طرح ایده های نخستین مکتب ادبی پارناسیسم به مشام می رسد. هرچند این پیشگامی در شعر سراینده ای به وقوع پیوسته که در حقیقت وجودی او و اشعارش همچنان شک و تردید برجا مانده است!
    کلیدواژگان: شعر، اخلاق، پارناسیسم، امرؤالقیس، وضوح
  • یحیی معروف صفحه 123
    احمد مطر از شاعران برجسته عراقی است که در جهان معاصر عرب شهرت بسیار دارد. از آنجا که قرآن کریم و متون دینی مرجع اصلی الهام همه شاعران است، احمد مطر نیز از این قاعده مستثنی نیست. وامگیری قرآنی در شعر او که برخاسته از درک و خرد هوشمندانه اوست، شیوه ای منحصر به فرد دارد. این مقاله بر آن است تا به سؤالهای زیر پاسخ دهد:1. آیا نظریه تناص (بینامتنی) در رابطه با اشعار وی قابل توجیه است؟ 2. وامگیری احمد مطر از قرآن کریم، آشکار است یا پنهان؟ 3. آیا همه اقتباسهای او مقبول است؟ 4. آیا «حل یا تحلیل استهزایی» با تقلید از ساختار فواصل آیات قرآن در اشعار او دیده می شود؟ 5. آیا «وامگیری تلمیحی» در شعر وی نمودی دارد؟
    کلیدواژگان: احمد مطر، تناص، وامگیری قرآنی، اقتباس، تلمیح
  • حسین نوین، فرامرز میرزایی صفحه 153
    افسانه شهرزاد، مشهورترین افسانه هزار و یک شب، الهام بخش آثار ادبی فراوانی در ادبیات عرب گشته است. توفیق الحکیم با الهام از این اثر، نمایشنامه زیبای خود را با نام شهرزاد آفرید که ارزیابان ادبی آن را شاهکاری در نمایشنامه نویسی دانسته اند. تحلیل این نمایشنامه و مقایسه آن با افسانه شهرزاد هزار و یک شب براساس روش ادبیات تطبیقی، بیانگر آن است که حکیم شخصیت شهرزاد را ژرف ساخت نمایشنامه خود قرار داده است و با تصرفی ادیبانه در آن، به نمایشنامه خود صورت نمادین و عرفانی بخشیده است و هزار و یک شب را در حد اعتلای عظمت فکری نشان داده است. مقایسه این دو نوع رویداد ادبی و فرهنگی، نه تنها تاثیر فرهنگ ایرانی بر ادبیات جهان را نشان می دهد، بلکه برخی تشابه ها و تفاوت های فرهنگی ایران و عرب را نیز آشکار می نماید. برای روشن شدن این موضوع، در این مقاله به روش تطبیقی و تحلیل مضامین، مشابهت ها و تفاوت های محتوایی و ساختاری دو اثر نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: نمایشنامه، توفیق الحکیم، شهرزاد، هزار و یک شب
|
  • Ali Akbar Dr. Ahmadi Chenari, Dr.Ali Asghar Dr. Habibi Page 1
    The main purpose of this research is pondering and explaining the place of women in the process of Palestine’s resistance by analyzing related symbols in Fadwa Touqan’s poetry. She is known as the representative and the exemplary personality of women’s poetry and to some extent her reputation has been in the shadow of the literary characteristic of her brother, Ibrahim Touqan. Fadwa has a prominent role in visualizing the endeavors of Palestine women for fighting against Zionist occupiers. In this paper, it is tried to ponder and analyze the woman’s resistance symbols in her poetry as below:Symbolic unity of woman and motherland.Symbolic presence of Palestinian fighting girls.The reflection of historical stories and myths.
  • Dr.Javad Dr. Asghari Page 25
    Baha’ Taher is one of the most prominent story writers of Modern Egypt who has ten works. He is a realist author who exploits artificial potential of realism. Our purpose in this paper is to introduce technical and subjective aspects of his fiction. Thus, in first section of this paper we study the trait of plot and conflict in Baha' Taher's works and treat some subjects as story of situation, dramatic novel and civic places in his works and in second section we analyze some contents of his stories like June revolution, those of mid caste and highbrow, colonialism and Palestine.
  • Dr.Farhad Dr.Rajabi Page 47
    Commitment to social issues of human being is a dominant theme in contemporary poetry which introduces poets to the history who make an attempt to depict social concepts and solve the problems of society. Abd al-Wahhab al-Bayyati and Mehdi Akhavan Sales are two prominent poets who move along this atmosphere. They live in two communities with similar social conditions. Due to common beliefs and thinking backgrounds, they have similar viewpoints in confronting existing social issues. This paper aims to review their poetry from an exploratory perspective and discover the examples arisen out of such viewpoints.
  • Dr. Ali Dr. Salimi, Peiman Salehi Page 77
    Badr Shaker al-Sayyab, the Iraqi poet, and Khalil Hawi the Lebanese poet, both had pessimistic views to their time, its chaotic situation and confused way of life that had been drowned in lag and ignorance and cruelty. Artistically using of the ancestors ' inheritance and myths like fables of Sinbad 's adventures in their poetry, is a good device to show the bitter truths of that time. Even though at first al-Sayyab was hopeful and used the myth to show his campaigning intentions, but not very long later he got a hopeless mood. In fact Sinbad was the description of the poet's mental and carnal pains and also was the echo of Iraq that its political and social structures were to be changed.But Khalil Hawi in one way used this myth to show the pains of himself and his nation but in the other way Sinbad found an other dimension in his mind, and it was turned to a code to make new civilization. So, his Sinbad by facing dangerous adventures and having victory in them, got the purposes that al-Sayyab 's Sinbad hadnt got in one of the hope and despair confront with each other and in another despair has its shade on every thing.
  • Dr.Abbas Dr Arab, Kolsum Seddiqi Page 95
    This question may be raised in the mind of reader of this article that what motivation causes treating the feature of parnassism, in the ode of pre-Islamic Arab poet living hundreds of years before the rise of this school. Did Imru' al-Qais’ belong to the time beyond his contemporary period or the problem is something else? In fact although parnassism is a new name for a special literary school in nineteenth century, but many of it’s features and principles are seen in Arabic poems and particularly in pre-Islamic poems and many of it’s features have been a part of the nature of such insolent poets like Imru' al-Qais’ a poet that like parnassians believes that neither the poem is demonstrative of sublime moral values nor the poet has to observes the social manners and consider the public satisfaction but the important thing in poem is it’s beauty, harmony and it’s being a poem.The authors of this article aim to look for the reality and depth of a poem that embodies an art for the sake of art view and speak about a poet that although some of the critics doubt in his being and his poems but as some of the critics believe he has been the pioneer of pre-Islamic poets.
  • Dr.Yahya Dr. Maroof Page 123
    Ahmad Matar is the prominent Iraqi poet and a committed character of this age who in the contemporary Arab world enjoys great fame. Since the Holy Quran and religious texts, are the inspiring references to all Arab poets, Ahmed Matar is no exception. The borrowing of Quranic verses and contents in his poetry is due to his understanding and his wisdom in a unique manner. This article intends to answer the following questions:1-What is intertextuality and what does it mean in his poems in relation to the Quran?2-The borrowing from the Quran in his poems: the apparent phenomenon or hidden?3-The borrowing from the Quran in his poems: acceptableor unacceptable?4-Is there any mimic of harmonic form of some Quranic verses for ironic criticism?5-Is there any allegorical borrowing in his poems?
  • Dr. Hossein Dr. Novin, Dr. Faramarz Dr. Mirzaii Page 153
    The legend of Shahrzad as the most famous legend of One Thousand and One Nights has inspired a significant number of works in the Arab Literature. Being inspired by this work, Tawfigh al-Hakim created his beautiful play called Shahrzad which has been created a magnum opus in play writing by so many literary critics. The analysis of this play and comparison of it with the legend of Shahrzad in A Thousand and One Nights indicates that Hakim has used the character of Shahrzad as the deep structure of his play and through a literary manipulation has succeeded to give his play a symbolic and mystical form and has presented A Thousand and One Nights as the highest type of thought. A comparison of these two literary works shows not only the effect of Persian culture on the literature all over the world but also clarifies similarities and dissimilarities between Persian and Arab culture. The present paper is an attempt to indicate similarities and differences in content and form of the two works through the use of content analysis and comparative method.