فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات عربی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1388)

مجله زبان و ادبیات عربی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا افخمی عقدا صفحه 1
    از چشم اندازهای شعر قدیم عرب، تصویر گاو وحشی در آینه قصیده است که شاعر در پردازش تصویر شتر از آن بهره می-گیرد و عناصر سازنده تصویر آن، نزد اکثر شاعران تقریبا به هم شبیه است. در نگاه ظاهری به این منظره، همسویی دقیق و ارتباط عمیق بین این عنصر و دیگر عناصر قصیده مخصوصا شتر به چشم نمی آید. از این رو بعضی از محققین و ناقدان معاصر برای رفع این نقصان با استناد به گفته جاحظ درباره این تصویر در شعر جاهلی بر آن شدند که با نگاهی دیگر به این تصویر بنگرند. آنها با تفسیر گفته جاحظ بر این عقیده هستند که احتمالا منظره این حیوان با دین و شعائر و عادتهای اجتماعی و رسوم و سنن ادبی ارتباط دارد و مشتمل بر پژواکهایی از سنن و عادتها و پرستشهای قبیله ای است. زیرا در شبه جزیره عربستان ضمن پرستش گاو، آن را حرز و رقیه ای جادویی برای طلب باران می دانستند.
    اگر برخلاف شیوه ناقدان پیشین و بعضی از معاصران بخواهیم به گونه ای به تفسیر اجزای مختلف این قصاید بپردازیم تا هماهنگی دقیق بین ارکان قصیده برقرار کنیم، می توانیم با تحلیل مبتنی بر رمز و اسطوره عمق پیوند مفاهیم و مضامین گوناگون آن را دریابیم. بر این اساس بعید نمی نماید عنصر گاو وحشی در تابلوی شتر، سمبل حکمت، قدرت و ذکاوت باشد که ویژگی های تصویر شتر را که نماد شاعر یا انسان ایده آل است، بیان می کند.
    کلیدواژگان: شعر جاهلی، گاو وحشی، شعائر مذهبی، مرگ و زندگی
  • عباس اقبالی صفحه 25
    شاعر همچون نقاش، پیکرتراش و آهنگسازی است که با هنر شعر تصاویر ذهنی خود را به نمایش می گذارد. قصاید معلقات سبع به مثابه یکی از زیباترین شاهکار ادبی، مشحون از انواع صورت پردازی است؛ تصویرهایی که از صور شنیدنی، دیدنی، بوییدنی، لمس کردنی، چشیدنی و متحرک نشات می گیرند. در این مقاله، «تصویر شنیداری» این قصاید بررسی شده و با ارائه شواهدی معلوم گشته است که صاحبان معلقات علاوه بر استعمال الفاظ «صدا معنایی» که طنین و آهنگ آنها معنایی خاص می آفریند و نام بردن از رنگها در «صور دیدنی» و نام گلها و عطرها در «صورتهای بوییدنی»، برای مجسم ساختن بهتر محسوسات خود به آفرینش «تصویرهای شنیدنی» که از رهگذر شنیدن احساس می شوند پرداخته اند؛ یعنی به سراغ صداهای طبیعی و غیر طبیعی محسوس رفته اند و عنصر زمان و مکان را به کار گرفته و سخنان اندرزی همراهان، گفتگوی خویش با دیگران، غرش ابر، زوزه گرگ، شیهه اسب، صدای جوشش دیگها، طنین زمزمه آهوان و ناله زنان داغدیده، را به تصویر کشیده و شعر خود را کامل نموده اند تا مخاطب نیز واقعیتهای دنیای ذهن و محسوسات شاعر را بهتر درک کند، این تصویرها از ویژگی هایی مانند بوم نگاری، حضور شاعر در کنار آن ها، پویایی و حرکت صورتها و... برخوردارند.
    کلیدواژگان: شعر عربی، معلقات سبع، تصویر شنیدنی، صور خیال
  • مهین حاجی زاده صفحه 41
    آواشناسی در ابتدا در حیطه علوم متنوعی قرار گرفت و بسیاری از محققانی را که متاثر از نظام فرهنگی عربی- اسلامی بودند، متوجه خود ساخت. در این میان، نحویان و دستور نویسان آن گاه که به مطالعه مسائل صرفی و نحوی می پرداختند، ناگزیر با مسائل آوایی مواجه می شدند؛ چراکه خود این علوم و به ویژه علم صرف در بسیاری از موضوعات و مباحث به گونه ای با آواشناسی تداخل داشتند. ابن جنی نخستین دستور نویسی بود که تالیف مستقلی را به مباحث آواشناسی اختصاص داد و آن را به عنوان علمی مستقل بررسی کرد و اصطلاح زبانی «علم الاصوات» را برای دلالت بر این علم به کار برد.
    مقاله حاضر درصدد است نگرشها و دیدگاه های ابن جنی را در خصوص آواهای زبان عربی از خلال بررسی متون و آثار موجود او استخراج و آنها را از منظر پژوهشهای آواشناسی معاصر بررسی نماید. روشی که ابن جنی در بررسی های آوایی خود به کار برده روشی توصیفی بوده و نتایجی که در زمینه توصیف آواها به آنها دست یافته، با توجه به عدم وجود امکانات و ابزارهای تحلیل آواها بسیار پیشرفته بوده است تا جایی که با توصیف آواشناسان معاصر که مجهز به آزمایشگاه ها و وسایل پیشرفته هستند، تا حد زیادی مطابقت می کند.
    کلیدواژگان: ابن جنی، آواشناسی، واج شناسی، زبانشناسی نوین
  • محمد خاقانی، عباس یداللهی فارسانی صفحه 65
    سبک باروک در آغاز در پیشه مروارید سازی به کار می رفت و از اواخر قرن نوزدهم وارد حوزه هنر و ادب شد. از جمله ویژگی های آن می توان به حرکت و پویایی، عصیان، نوجویی و تصاویر شعری اشاره کرد. در این گفتار پس از بررسی و تحلیل درون مایه های این سبک، به بررسی نمونه های آن در شعر زهاوی شاعر معاصر عراق، پرداخته می شود. از بن مایه های سبک باروک در شعر زهاوی می توان به عصیان، اندیشه مرگ، بی ثباتی دنیا، اغتنام فرصت و حرکت و پویایی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: زهاوی، سبک باروک، بن مایه های مشترک، قرن نوزدهم
  • عباس طالب زاده صفحه 83
    «بدیعیات» به عنوان فنی نو و بی سابقه در دوره ای از تاریخ ادبیات عربی پدید آمد که به دوره انحطاط موسوم است. بررسی این فن به عنوان نمونه ای از شعر و ادب این دوره، هر پژوهش گری را درباره تسمیه این برهه از تاریخ ادبیات عربی دچار تردید می کند. زیرا خیل عظیم دانشمندان و ادیبان و شاعران این دوره، با هزاران اثر ارزشمند اگر از شکوفایی حکایت نکند، بیان گر انحطاط نیز نمی باشد.
    بدیعیات گرچه ریشه در مدایح نبوی دارد ولی به عنوان فنی مستقل ابراز وجود کرد و بدیعیه سرایان نام آوری در این عرصه هنرنمایی کردند و صنایع بدیعی را در تک تک ابیات قصیده خود به تصویر کشیدند؛ و آن گاه در تبیین رموز و غموض فنون بدیعی خود شروحی ارزشمند را به رشته تحریر درآوردند که کتاب «خزانه الادب» ابن حجه حموی نمونه ای از آنهاست.
    کلیدواژگان: بدیعیات، دوره انحطاط، صنایع بدیعی، صفی الدین حلی
  • حسن عبداللهی صفحه 97
    دیک الجن حمصی، یکی از شعرای بزرگ شیعه در عصر عباسی، با آنکه ازشعرای طراز اول این عصر و استاد و الهام بخش شاعران بزرگی همچون ابوتمام بود و در زمان حیات خود در میان ادباء شهرت والایی داشت، ولی بعد از مرگ به شدت مورد ستم قرار گرفته و آنچنان که شایسته اوست در طول تاریخ معرفی نگردیده است. وی عاشق و دلباخته اهل بیت پیامبر (ص) بوده و قصاید زیبایی در فضایل و مصائب آنان سروده است که هرچند بسیاری از آنها از بین رفته، اما اندک باقیمانده آن قابل تامل و بررسی است.
    در این مقاله ضمن معرفی دیک الجن و بیان مظلومیت وی، به جایگاه رفیع شاعر در بین شعرای عصر عباسی و به نوآوری های وی و به بیان گوشه هایی از فضایل و مصائب اهل بیت (ع) که در اشعار زیبای شاعر آمده است، پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: دیک الجن، حمصی، عبد السلام، شاعر اهل بیت، ورد
  • عباس عرب، محمد جواد حصاوی صفحه 117
    گوناگونی مسائل جامعه، شاعران را برآن داشت تا گستره نمادهای خویش را به حوزه خاصی محدود نکنند و آن را به دیگر نمادهای مختلف ازجمله نمادهای دینی گسترش دهند. دراین میان پیامبران نقش سازنده ای به عهده دارند. شاعران، این شخصیت ها را به دلیل برخورداری از دلالت های بالقوه و سازگار با تجربه های درونی خویش به کار گرفته اند، تا ابعاد فراموش شده آنها را با نگاه ذره بینی خویش برجسته نمایند و از آنها جهت انتقال داده های ذهنی خود به شکل نمادین بهره ببرند. اما از آنجا که این نمادها در کنار دیگر واژگان در متن رشد می کنند، از گونه های دلالتی خاص و متعددی برخوردار می شوند که از لحاظ فنی درخور توجه است. این مقاله به بررسی و بیان ارزشهای فنی برخی از این دلالت ها از جمله؛ غربت و رنج، صبر و ایمان، انتظار و رهایی، سترونی و نوزایی، و قیام، فدا و سازش می پردازد.
    کلیدواژگان: پیامبران، دلالت، نماد، شعر معاصر، درون مایه
  • جلال مرامی، حبیب کشاورز صفحه 141
    از مهم ترین مسائلی که فکر بشر را از دیرباز به خود معطوف کرده، مساله مرگ و زندگی است که مکاتب فلسفی، ادبی و هنری معاصر نیز از آن غافل نبوده اند و تلاش کرده اند از زاویه دید خود بدان بپردازند و راز آن را بگشایند.
    در ادبیات معاصر عرب، ابوالقاسم شابی، شاعر تونسی، از جمله کسانی است که در دیوان کم حجم خود بارها به این مساله پرداخته و به تاثیر از انگیزه های مختلفی چون گرایش ادبی، بیماری قلبی، مرگ عزیزان و اعتقادات دینی، اشعاری پیرامون مرگ و زندگی سروده است. او در این اشعار تعابیر تناقض گونه ای دارد و این مقاله درصدد تحلیل و بیان، به علت این تناقض گویی است.
    کلیدواژگان: مرگ، زندگی، شعر معاصر عربی، تناقض، ابوالقاسم شابی
|
  • Dr. Reza Afkhami Aghda Dr. Reza Afkhami Aghda Page 1
    The image of a wild bull in pre- Islamic poem usually links to the roadster of poets, that is a camel, and from their view points the constituents of bull's image are similar to those of camel’s image. Relying on Jahez's ideas on such an image in the pre-Islamic poems, some of the contemporary researchers and critics argue that the camel’s image corresponds to the religion, rites, social customs as well as literary traditions. Furthermore, it consists of certain echoes of traditions, habits and tribal worships as the people in Arabia, while worshipping cows, considered them as a magic fetish and spell in case of praying for rain. To show a harmony between the different elements of the pre-Islamic ode, one may choose a mythological analysis which reveals a deep relation between the concepts and contents of the ode. In this type of analysis, the wild bull represents the symbol of wisdom and power and cleverness which are considered the characteristics of camel which – in turn- is the persona of the poet.
  • Dr.Abbas Eghbali Dr.Abbas Eghbali Page 25
    The Poet is considered a sculptor, a painter and a musician who dramatizes his thoughts and visions through the technique of his poetry. Mu’allaghat Sab’ – as a part of classic Arabic literary masterpieces – display this aspect brightly. These works represent a wonderful variety of images among which the sensory images – including visual, auditive and tactile images – are very common. This article explores the auditory images of pre – Islamic odes and attempts to show that – besides the use of onomatopoeia – the pre – Islamic poets used different phonological features and auditive images frequently and successfully. Along with the visual images of various colors and smelling pictures of odors, they created dynamic auditory images of natural and not natural sounds in order to bridge the gap between the world of thoughts and visions and the real world.
  • Dr.Mahin Hajizadeh Dr.Mahin Hajizadeh Page 41
    Phonetics was initially made the subject of diversified range of sciences, and attracted many researchers, who were under the influence of Arabic – Islamic cultural system. In the meantime, syntacticians and grammarians dealing with conjugation and syntax issues inevitably encountered phonetically related points. For, these sciences, and in particular conjugation, had overlaps with phonetics in many issues and subjects. Ibn-e-Jenni was the first grammarian who allocated an independent book on phonetic subjects and discussed it as a distinct science. He used the linguistic term of "Elm-al-Aswat (Phonetics)" for referring to this science. The present article is an endeavor for extracting Ibn-e-Jenni's viewpoints and doctrine regarding Arabic language phones by studying his works as available, and for studying considers that Ibn-e-Jenni's method in his phonetical studies is descriptive. It further demonstrates that despite notwithstanding paucity of facilities and tools for phone analysis, the conclusions reached by him on description of phones are so advanced that they do match to a large extent with those of the contemporary phoneticians who are equipped with advanced laboratories and instruments.
  • Abbas Yadollahi Farsdr. Mohammad Khaqani Abbas Yadollahi Farsdr. Mohammad Khaqani Page 65
    Baresque style was first employed in pearl-making, and it was not until late 19th, when it found its way into art and literature. Motion and dynamism, transgression, renovation and poetic images can be enumerated among its characteristics. This article is an attempt to examine themes of Baresque style, followed by an investigation of its examples in Zahawi’s poems, the contemporary Iraqi poet. Some of the themes of Baresque styles used in Zahawi’s poems include transgression, thought of death, and inconsistency of the world, carpe diem, motion and dynamism, to name some.
  • Dr. Abbas Talebzadeh Dr. Abbas Talebzadeh Page 83
    Badi’ iyaat – created as a new technique in a period of Arabic literature, that is known as the decline era. The study of this technique as a form of poetry in this era, creates a cloud of doubt for naming the period. There have been many poets with thousands of great poems that reflect the prominence of this era not its decline. The writer of this article has studied Badi’ iyaat in Khazaanat – al – Adab, written by Ibn – e Hojja – al Hamawi.
  • Dr. Hasan Abdollahi Dr. Hasan Abdollahi Page 97
    Dik al – Jen is one of the great Poets of Shiite sect who was living during the Abbasids period. He has been the master of poetry at that time and has affected other great poets like Abu – Tammam. Although he had a great position among the poets of the era, he was actually forgotten after his death and he has not been introduced to the other generations. This poet is known as the poet of Ahl al – Bayt (The Family of the holy Prophet, Mohammad, Peace be upon Him) and has some odes and poems about this holy family. The writer of this article, studies this great poet and his position among other Abbasid's Poets.
  • Mohammad Jawad Hasavidr. Abbas Arab Mohammad Jawad Hasavidr. Abbas Arab Page 117
    Poets due to various social problems have tried not to limit their symbols to a specific domain but to use them in various domains such as religious ones. In such a plot, the prophets have a constructive role. Modern Arab poets have used these characters, since they carry potential indicators and are compatible with poets’ internal experiences. They use these personas to highlight their forgotten characteristics and to represent their innermost mental data in a symbolic way. However, since these symbols are closely related to vocabularies in the text, they contain various and specific meanings which are technically important and they deserve to be carefully studied. This paper deals with some of the technical values of these indicators such as exile and sufferance, patience and faith, endurance and freedom, sterility and rebirth, revolution, sacrifice and compromise.
  • Dr. Jalal Maramihabib Keshavarz Dr. Jalal Maramihabib Keshavarz Page 141
    Humans have been seeking a philosophy for life since remote antiquity and as a consequence they have always wanted to discover the mystery of death too. They have constantly feared death without really understanding it and they have sought to elude this absolute fact; but there is no escape from it. And only those who resort to religious beliefs could seek the truth about death without being nagged by fear. Life and death are of the issues that have always preoccupied man’s mind and the contemporary philosophical-literary and artistic schools have not been neglectful of them and they have tried to understand and study them and discover the truth about them.Abol Ghasim Shaabbi is one of the contemporary Arab poets who is deeply preoccupied with the subject of life and death. He has taken every opportunity including: passing hints at religious beliefs or diseases or passing away of loved ones or literary trend or the like to write again and again about life and death in his meager poetical works.Apparently, some critics accuse him of contradicting himself in a number of occasions and here we intend to study the cause of these contradictions based on his poetry and viewpoints.