فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات عربی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1393)

مجله زبان و ادبیات عربی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه سادات سادات الحسینی، فرامرز میرزایی* صفحات 1-26

    رمان ظرفیت و پتانسیل آن را دارد تا آرمانهای والای انسانی را به بهترین وجه و با زبان خاص خود به تصویر کشیده و چونان ابزاری در دست نویسنده اش بیانگر دغدغه های او باشد. رمان «حین ترکنا الجسر» عبدالرحمان منیف از جمله رمانهایی است که بعد از شکستهای متوالی اعراب در برابر اسرائیل نگاشته شده و تصویرگر رنجها و آرزوهای یک انسان جویای آزادی و حقیقت است که در این مسیر شکست خورده و دچار سرخوردگی شده است. منیف در «حین ترکنا الجسر» به شیوه ای هنرمندانه از ابزار «توصیف» که مهمترین ابزار هر روایت است بهره گرفته و شخصیت ها،زمانها و مکانها را به گونه ای توصیف کرده که در راستای فضای شکست و نا امیدی حاکم بررمانش قرار گیرند.توصیفات موجود در این رمان به سبب تداخل ماهرانه اش با روایت، توصیفاتی ساده و کوتاه است و این از یک سو باعث صرفه جویی در واژگان شده وبر سرعت داستان می افزاید و از سوی دیگر برای خواننده ملال آور نیست. می توان گفت عنصر توصیف در «حین ترکنا الجسر» هم کارکردی زیبایی شناسیک دارد، هم کارکردی توضیحی و تفسیری و در عین حال نقش به پیش برندگی وپویا نمایی حوادث را نیزبه خوبی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: عبدالرحمان منیف، توصیف، روایت، رمان حین ترکنا الجسر
  • روح الله صیادی نژاد راضیه نظری صفحات 27-52
    موضوع اجتماعی «انتقاد» در جامعه شناسی ادبیات با ظهور مکتب فرانکفورت، شکلی منسجم تر و علمی تر یافته است. رمان «عصفور من الشرق» که مبتنی بر واقع گرایی انتقادی است، با انعکاس هدفمند شرایط جامعه و با انگیزه هشدار نسبت به تغییرات جهان و همچنین ورود «سرمایه داری» نگاشته شده است.
    هدف از پژوهش فوق تبیین رویکرد نویسنده متعهد، «توفیق الحکیم»، در برابر تحولات جامعه است؛ از اینرو چگونگی تبیین دغدغه های نویسنده نسبت به تغییرات پیشروی جامعه و همین طور نحوه پردازش این دغدغه ها با به کارگیری شگردهای داستان نویسی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این جستار از روش های توصیفی و تحلیلی مبتنی بر ماده گرایی تاریخی و روان شناسی بهره برده ایم. دستاورد این پژوهش بیانگر آن است که توفیق الحکیم با به کارگیری عناصر رمان نویسی توانسته است بحران های ناشی از سرمایه داری را پیش بینی نموده و راه برون رفت از آن را بازگشت به هویت اصیل شرقی معرفی نماید.
    کلیدواژگان: رمان، جامعه شناسی، مکتب فرانکفورت، سرمایه داری، بحران
  • علی باقر طاهری نیا، سبحان کاوسی، سید مهدی مسبوق صفحات 53-72

    منتقدان ادبی در سنجش آثار ادبی شیوه ها و معیارهایی دارند که بر اساس آن هر اثر ادبی را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند. این معیارها و شیوه ها از دیر باز مورد توجه ناقدان ادب عربی قرار گرفته و آنان به فراخور عوامل مختلف تاریخی، ادبی و اجتماعی آثار هم عصران و پیشینیان خود را مورد نقد و ارزیابی قرار داده اند؛ از جمله این دوره ها عصر بنی احمر در اندلس یا همان اسپانیای اسلامی است که در آن شاهد ظهور جنبش ادبی گسترده و حضور بیش از یک صد تن از منتقدان ادبی می باشیم. از نامدارترین ناقدان در این دوره ابوالقاسم محمد بن الشریف السبتی صاحب کتاب «رفع الحجب المستوره عن محاسن المقصوره» است که در آن به شرح قصیده مقصوره حازم قرطاجنی ادیب و شاعر اندلسی سده هفتم می-پردازد. این کتاب افزون بر ارز ش بلاغی، نحوی و زبانی شامل بسیاری از آراء نقدی نویسنده است که از مهم ترین آن ها جایگاه لفظ و معنا، سرقت های شعری و موازنه شاعران می باشد. نوشتار حاضر بر آن است که شیوه ها و معیارهای نقدی السبتی در شرح قصیده مقصوره حازم قرطاجنی رادر سه مقوله جایگاه لفظ و معنا، موازنه بین شعرا و سرقت ادبی مورد بحث و بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: نقد، السبتی، لفظ و معنا، سرقت، موازنه
  • محمدرضا عزیزی صفحات 73-101
    در مقاله حاضر، هشت ترجمه موجود از تمام یا گزیده ای از غزلیات خواجه حافظ شیرازی به زبان عربی گردآوری و معرفی می گردد. میزان توفیق مترجمان عرب زبان در انتقال اندیشه و هنر حافظ بررسی می شود و به کیفیت فهم اشعار و تمایز سبکی این ترجمه ها در زبان مبدا و مقصد پرداخته می شود.
    رویکرد ترجمه اعم از تحت اللفظی، ارتباطی و آزاد بیان می شود؛ تلاش خواهد شد ریزه کاری های رویکرد هر مترجم پیگیری و یکدستی رویکرد نیز با مثال های گوناگون، تبیین گردد. سپس به شیوه ای توصیفی– تحلیلی، کیفیت پاره ای از مولفه های سبک آفرین حافظ همچون آرایه های لفظی و معنوی، موسیقی، ارجاعات تاریخی و فرهنگی، لحن، تنوع ساختارها و غیره در این ترجمه ها مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین با عنایت به بستر مشترک شعر فارسی و عربی، برخی ظرافت ها و تفاوت های فرهنگی نیز ذکر می شود. همچنان که امتیازات و نقاط قوت هر ترجمه بررسی می شود، به طور کلی، بنا به دلایل گوناگون می توان گفت حافظ غالبا شخصیتی یک سویه و تک بعدی در ادبیات عربی می یابد و این ترجمه ها نیز کمتر، قابل تاویل و دلنشین مخاطب می گردد.
    کلیدواژگان: غزلیات حافظ شیرازی، زبان عربی، ترجمه تحت اللفظی، ترجمه ارتباطی، ترجمه آزاد
  • فرشته محمدزاده حسن عبدالهی صفحات 103-121
    «لیلی و مجنون» یکی از برجسته ترین داستان های عاشقانه است که در ساختار، مضمون و نقش مایه های خود اشتراکات بسیاری با داستان «عروه و عفراء» دارد، در حالی که هر دو نمودی از عشق عذری و پاک هستند؛ از این رو شایستگی مقایسه و تطبیق با یکدیگر را دارند. نگارندگان در این پژوهش بر آنند که با تطبیق، توصیف و تحلیل این دو داستان مهم ترین ویژگی های عشق عذری را نمایان سازند و برای این منظور از روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس رویکرد نقد تطبیقی در مکتب آمریکایی استفاده کرده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که نظامی و راویان داستان عاشقانه عروه و عفراء، آغاز و اوج گیری عشق را از دوران کودکی و به مرور زمان دانسته که بروز عوامل بازدارنده ویژگی های اصلی عشق عذری را سبب شده است. بر این اساس، مهم ترین مضامین عاشقانه مشترک میان دو داستان که مبتنی بر ویژگی های عشق عذری است، ویژگی هایی چون: اوج گرفتن عشق، تلاش برای وصال، پاکدامنی، عوامل بازدارنده متعدد، طلب یاری از نزدیکان، وجود رقیب و نصیحت کننده، پیوستگی یاد معشوق در تمام لحظات عاشق، وفاداری به معشوق تا پایان زندگی، تصویر حالت ناامیدی، طلب درمان، مرگ در راه عشق و وصال در جهان دیگر، هستند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، لیلی و مجنون، عروه و عفراء، عشق عذری، مضامین عاشقانه
  • حسین ناظری جواد غلامعلی زاده صفحات 123-146
    دو قرن چهارم و پنجم هجری، عصر طلائی شعر عربی در ایران به حساب می آیند؛ به طوریکه در تمامی نواحی ایران جنبش عظیمی در رابطه با شعر عربی شاهد هستیم. یکی از این نواحی که سهم عمده ای در رشد و شکوفایی شعر عربی در ایران داشته، اما هنوز در رابطه با آن پژوهشی صورت نگرفته، سیستان است. از اینرو پژوهش حاضر در نظر دارد با بررسی عوامل پیدایش شعر عربی در سیستان و همچنین ویژگی های آن، بخشی از مسائل مربوط به شعر عربی در سیستان را فرا روی خوانندگان گرامی قرار دهد.
    کلیدواژگان: عوامل، شعر عربی، ویژگیها، سیستان
  • علی اصغر حبیبی عبدالحمید احمدی صفحات 147-172
    إن من اهم ما یمیز الشعر المعاصر، هو استعراض الموضوعات السیاسیه والاجتماعیه المتنوعه التی تحیط بالشاعر بطریقه فنیه غیر مباشره، ممزوجه بالنزعات الذاتیه والجوانب الغنائیه. فالشاعر المعاصر یقوم علی اساس التزاماته الشعریه بالإفاده من الاشکال الفنیه المتنوعه کالرمز، واستدعاء الشخصیات التراثیه. وجدیر بالقول إن تقنیه القناع هی من اجمل الطرق الفنیه للتعبیر عن افکار الشاعر بکل موضوعیه. فالسیاب، کغیره من شعراء هذا الاتجاه، یوکد فی مجال توظیفه لهذه التقنیه علی ثلاثه اصول: الصلب، والتضحیه، والبعث، والنشور، وذلک من خلال التماهی بشخصیه المسیح، کی یصور للمتلقی مدی الآلام التی تحملها فی سبیل إیقاظ شعبه، ویستعرض به نتائج کفاحه وتضحیاته. وقد قام الشاعر فی سبیل الوصول إلی غایته باستخدام تقنیه قناع المسیح بصورتین مختلفتین: وهو فی الاولی، والتی تتجلی فی ها مظاهر الامل والتفاول بالغد المشرق، یتحلی بالمعانی الاصیله التی تضمنها رمز المسیح، ای معنی الفداء والبعث بعد الموت، ولکن فی الصوره الثانیه تنقلب المعانی بطریقه فنیه وتتعارض مع المضمون الرئیس المستنبط من اسطوره المسیح؛ وهی الشعور بخیبه الامل من التغلب علی المحن الفردیه، والمشاکل الاجتماعیه، والسیاسیه، فتتحول عنده اسطوره الانتصار إلی رمز الخساره والفشل. والغایه من هذا التوظیف العکسی تمکین الشاعر من التعبیر عن تجربته الشعریه المعاصره والتی هی نتیجه التناقضات الخارجیه فی المجتمع والازمات النفسیه وذلک علی المستوی الفردی والعام.
    کلیدواژگان: السیاب، المسیح، القناع، الرمز، التماهی
  • عباس طالب زاده شوشتری، احمد خنیفی زاده صفحات 173-191

    تناقش هذه المقاله اسس قصیده النثر الفنیه وتحاول ان تبحث عن اشتراکها او تشابه ها مع اسس المدرسه الرومانسیه واصولها. تلتقی قصیده النثر فی معظم اسسها ومباحثها بالمذهب الرومانسی حتی کانها اعتمدت علیه واستفادت من مبادئه واصوله وحاولت ان تطورها تطورا یجعلها مختلفه عن الرومانسیه.یعتمد المذهب الرمانسی فی الشعر فی بعض قصائده علی النزعه التاملیه، والصوفیه، و الدعوه الی الثوره و التمرد علی قیود القدیم وتحطیهما، و الی الوحده العضویه فی القصیده التی دعت الی ها الرومانسیه لاول مره فی الادب. کما انه تکلم لاول مره عن الموسیقی الداخلیه وموسیقی الصور، و دعا الی السهوله و البساطه فی التعبیر والاقتراب الی النثریه فی الشعر، وهذه هی الاصول التی تعتمد علی ها قصیده النثر و تقوم علی ها لکنها تطورها حتی تکاد تبدو مختلفه جدا مع جذورها الرومانسیه.

    کلیدواژگان: قصیده النثر، الشعریه، الرومانسیه، الشعر الحدیث
|
  • Raziehsadat Sadatolhosseini Pages 1-26

    The novel has the capacity and potential of the thoughts، feelings and human noble ideals portrayed in the best way and with its own language and as a tool in the hands of its author expresses the concerns، hopes and treatinginjuries him. The novel «Hina tarakna al-jisr” Rahman Munif of novels that after successive defeats against Arabs in Israel، written and illustrated sufferings and aspirations of a people for freedom and truth seekers in this direction has been defeated and frustrated. Munif in “Hina tarakna al-jisr” in an artistic manner of instruments» description «is the most important tool used in every story and characters، time and place described in such a way that space in order to defeat and despair reigns Brrmansh necessary. Dygrtvsyfat hand in this novel because it interferes with subtle narrative description is simple، and it saves words on one side and on the other hand، Weber speed adds to the story is reader boring. We can say that an element described in» during Trkna Aljsr«Shnasyk is the functional beauty، the comment function at the same time contribute to the likelihood of events winners will play a good fight.

    Keywords: Abdu al rahman munif, description, narration, the novel of Hina tarakna al jisr
  • Rouhollah Saiiady Pages 27-52
    A social issue “criticism” was developed ina mannermore consistent andmore scientific with theemergence ofthe Frankfurt School، in the sociologyof literature. Asfouro Al-sharghnovel،which based oncriticalrealism، has been written due toreflectingcommunityconditionsto be targetedand to motivatingto warnabout global changeand “capitalismentry”، too. The studyaimed to explaincommittedauthors’approach “Tawfiqal-Hakim” encounter withtheevolutionof the society; soit becomesspecial significant how toexplain theauthor''sconcernswith respect tochanges inthe society’s advances،as well ashow processingthese concernswith the use oftechniquesto novelize. Thispaperhas used the descriptiveand analytical methodsbased onhistoricalmaterialismand psychology. Overall، this study showed thatTawfiqal-Hakim، who hasbeenwritingnovelsusingelements of، could predict crisisoriginating from capitalismand he introduced that thewayisa return to theEastauthenticidentity، to get rid of.
    Keywords: novel, sociology, Frankfurt school, capitalistcrisis
  • Seyyed Mehdi Masboogh Pages 53-72

    Shoshtari is one of the famous poets at 7 th centuty in andolucia. His poem has different language and structure among other poems. also his poems have mystical meaning he told these mystical meaning in Zajal and Movashah with different structure and popular way wich people liked them. He told these poems to people not to mystic people and gnosises. The main goal of this research is showing the innovations in mystical poem. Since first of all we show the Shoshtari،s location in arabic literature and then after telling his innovations in telling mystical meaning with popular and friendly way we will present the meaning of “Movashah” and “Zajal” wich Shoshtari was one of their innovator and we will see the reflection of some samples in Movashahat and Zajals.

    Keywords: Shoshtari, Mystical poetry, Innovation, Movashah, Zajal
  • Mohammadrazizi Azizi Pages 73-101
    In the current research، eight available full as well as partial Arabic translations of the Divan of Hafez have been compiled and introduced. The Arabic translators’ success in transferring Hafiz’s artistic plays and thoughts is investigated and the quality of understanding the poems and the stylistic distinctions of the translations in source and target languages are also dealt with. The article has also envisaged the motivation and point of view of each work and the translator’s approaches to the source text as literal، communicative and free translation. Drawing on different examples، the paper has tried to pursue the delicacies of each approach as well as the problem of consistency of the methods. Furthermore، the researcher has examined the quality of some figures of speech of Hafez’s poems as rhythm، allusion or cultural and historical references، tone، structural variation، etc. in the translations based on a descriptive-analytical methodology. While the priorities and merits of each translation are being investigated، some of the misunderstandings of the translators as well as the partial. Hafiz mostly finds a rigid personality in Arabic literature and the translations of him become less interpretable and enjoyable for the audience.
    Keywords: Hafez's Ghazals, Arabic translation, literal translation, communicative translation, free translation
  • Pages 103-121
    “Layla wa Madjnun” is one of the most prominence of lyric stories that is in it’s structure‚ content and motifs similar with “Orwe wa Afrae” story. Both of them are an appearance from Ozri love. Therefore this loving stories are fitting for comparison. Writers in this article intend to compaire‚descrip and analysis in this two stories; and show the most important features of Ozri love. Writers has used from approach of comparative criticism in America school. The article results show that the most important of contents of Ozri love in this stories are: to climb of love‚ effort for union‚ honest‚ visit of beloved‚ demand of help from close relatives and friends‚ endur of difficults‚ rival and helper‚ continuity of beloved rememberance in total of lover moments‚ loyalty to beloved until end of life‚ an image of despair state‚ demand of remedy and death in love‚ eternally of love and union in else world.
    Keywords: Comparative literature‚ Layla wa Madjnun‚ Orwe wa Afrae‚ Ozri love‚ love features
  • Javad Gholamalizadeh Pages 123-146
    The fourth and fifth centuries AH are the golden era of Arabic poetry in Iran when we see a great movement in Arabic poetry across Iran. Although it is unknown why، Sistan in Iran had a great role in the development and prosperity of Arabic poems. But no investigation has been done about its role up to now. The presentresearch seeks topresent some topics of Arabic poetry in Sistanthrough exploring different aspects Arabic poetry and then exploring the topics and aesthetic elements in Arabic poems of Sistani people.
    Keywords: agents, Arabicpoetry, characteristics, Sistan
  • Ali Asghar Habibi Pages 147-172
    One of the main features of contemporary poetry is to deal with various political، social and cultural issues around poet besides richness and personal aspects in art and indirect form. But in the meantime، the emerging technique of mask should be known as one of the most artistic areas of expressing poet concerns and emotions in human and objective form. Sayyab in line with other counterparts، with emphasis on three principles: the crucifixion، sacrificial system and life after death، aims to depict the torment that he has suffered for his nation doom in addition to Twin imaging and to depict this zeal yields. Then، Sayyab’s approach for Christ Symbol is two types: the first one that emerges in hope and optimism ways in his poems is in line with main theme of Christ myth that is zeal and resurrection. Sometimes he transform theme and main contents of myth in a artistic and reverse approach and gives new and contrary dimension to first one. Then، the triumph myth in his poem becomes a failure symbol. He does this in order to describe his contemporary poems experience that is resulted from the outer contradictions and inner turmoil in personal or human level.
    Keywords: Sayyab, Christ (Jesus), mask, symbol, uniting
  • Ahmad Khanifizadeh Pages 173-191

    This article discusses the technical foundations of the prose poem and trying to look for common or similarity with the foundations of the Romantic school and its assets. The prose poem in most founded and doctrine meet romantic so that adopted it and benefited from his principles, and his roots and tried to improve it and makes it different from romance. Romantic school depends on in some of its poems on the trend contemplative, and mystical, and the call to revolution and rebellion on old limitations and destroying it and to the organic unity in the poem called by the romance for the first time in the literature. As he made statements for the first time for internal music, pictures, and called to the ease and simplicity of expression and closer to prose poetry, and these are the assets on which they prose poem depend on it and underpinning for but are evolution so that look very different with its romantic roots.

    Keywords: prose poem, modern arabic poem, romantic