فهرست مطالب

پژوهش نامه مدیریت تحول
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی شائمی برزکی، مهناز محمدی* صفحه 1
    امروزه رشد و توسعه ی نیروی انسانی، افزایش مهارت، خلاقیت و دانش نیروی کار در تمام سطوح سازمان، برای مدیران یک اولویت راهبردی به شمار می رود. مباحث مربوط به سبک رهبری وکارآفرینی سازمانی از جمله عواملی است که باعث ارتقای بهره وری نیروی انسانی می شوند. این پژوهش با هدف «بررسی تاثیر رهبری تحول گرا بر بهره وری نیروی انسانی با توجه به نقش واسط کارآفرینی سازمانی» انجام گرفت. نمونه ی آماری پژوهش حاضر 140 نفر از کارکنان شهرداری اصفهان بودند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری و برای تحلیل داده ها از نرم افزار Smart PLSاستفاده شد. پس از آزمون فرضیه ها، ضرایب مسیر به دست آمده در سطح خطای 05/ 0حاکی از تایید مدل کلی بود. نتایج نشان داد که رهبری تحولی بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، تاثیر غیر مستقیم رهبری تحولی بر بهره وری نیروی انسانی از طریق متغیر میانجی کارآفرینی سازمانی معنادار شناخته شد. بنابراین، رهبری تحولی و کارآفرینی سازمانی می توانند عواملی موثر در جهت بهبود بهره وری نیروی انسانی باشند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری تحول گرا، بهره وری نیروی انسانی، کارآفرینی سازمانی
  • سیده زهرا فاطمی*، اصغر مشبکی اصفهانی صفحه 29
    در مطالعات فعلی سازمان و مدیریت، این عقیده وجود دارد که مفهوم معنویت و معنویت در کار می تواند پاسخ و راه حلی برای کاهش کارکردهای منفی در سازمان باشد؛ و پیامدهای مطلوبی همچون تعهد سازمانی و رضایت شغلی را در پی داشته باشد. در این راستا، عواملی می توانند تقویت کننده تاثیر معنویت بر پیامدهای مثبت سازمانی باشند. بدین منظور، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه معنویت و تعهد سازمانی، با توجه به نقش تعدیل گر عدالت سازمانی، انجام شد. مدل تحقیق با مد نظر قراردادن ادبیات موضوع، طراحی و در میان نمونه ای از کارکنان اداری دانشگاه تربیت مدرس به روش نمونه گیری تصادفی توزیع شد، و سپس مورد سنجش قرارگرفت. روش این تحقیق از نوع همبستگی- مدل معادلات ساختاری بوده، و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق، حاکی از تاثیر مثبت معنویت در محیط کار و عدالت سازمانی بر تعهد سازمانی می باشد. همچنین، عدالت سازمانی به عنوان متغیر واسط، مورد تایید قرار گرفت که نشان دهنده اثر تقویت کنندگی رابطه مثبت بین معنویت و تعهد سازمانی است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، عدالت سازمانی، معنویت در محیط کار
  • مصطفی هادوی نژاد*، فاطمه عبادی صفحه 49
    مسئله مقاومت کارکنان در برابر تغییر و ضرورت شناسایی عوامل اثرگذار در آن به منظور مدیریت آنها، نفش مهمی در مدیریت تحول سازمانی دارد. در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر نفاق مدیریت ارشد در مقاومت کارکنان در برابر تغییر، ضمن تبیین نقش اعتماد کارکنان به مدیریت ارشد سازمان پرداخته شده است. به این منظور، نمونه ای 323 نفری از کارکنان سازمان-های دولتی شهر رشت به صورت تصادفی انتخاب، و پرسشنامه هایی برای بررسی متغیر های پژوهش، که روایی و پایایی آنها نیز آزمون شده بود، توسط آنها تکمیل شد. برای آزمون فرضیات پژوهش، نخست با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مدل های اندازه گیری پژوهش برآورد و آزمون شدند؛ سپس از طریق فن رگرسیون چندگانه، داده ها به مدل های معادله ساختاری برازش شدند. نتایج، به تایید روابط مدل در سطح اطمینان 99 درصد و نیز تایید نقش میانجی اعتماد انجامید. به این ترتیب، مشخص شد نفاق مدیریت ارشد سازمان در اعتماد کارکنان به ایشان اثری منفی و اعتماد نیز به عنوان متغیر میانجی اثری کاهنده در مقاومت در برابر تغییر دارد.
    کلیدواژگان: نفاق، نفاق مدیریت، مقاومت در برابر تغییر، اعتماد
  • سنجر سلاجقه، سلیمان احمدزاده* صفحه 72
    نگرش های شغلی کارکنان در تحقق اهداف سازمان نقش مهمی ایفا می کنند. یکی از فاکتور های مهم در افزایش تعهد سازمانی و رفتارهای فرانقشی کارکنان، کسب هویت سازمانی است. یکی از مشاغلی که نیازمند سطح بالایی از هویت سازمانی، وفاداری، تعهد سازمانی و انجام رفتارهای فرانقشی است حرفه دبیری است، که تحقق این امر مستلزم وجود رهبران تحول آفرین است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر هویت سازمانی، و پیامدهای آن بر نگرش های شغلی یعنی تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی دبیران دبیرستان (متوسطه2) می باشد. روش تحقیق، کاربردی و از نوع توصیفی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. جامعه آماری تحقیق شامل دبیران دبیرستانهای (متوسطه2) منطقه (5) غرب تهران به تعداد 1100 نفر می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 160 نفر از بین آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه ها از روش همبستگی اسپیرمن، ضریب رگرسیون و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که رهبری تحول آفرین بر هویت سازمانی تاثیر مثبت و معنا داری دارد و نیز هویت سازمانی باعث افزایش تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی می شود. همچنین، تاثیر غیرمستقیم رهبری تحول آفرین مدیران بر نگرش های شغلی دبیران یعنی تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی از طریق هویت سازمانی، از تاثیر مستقیم آن بیشتر است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، هویت سازمانی، رفتار شهروند سازمانی، تعهد سازمانی
  • یعقوب مهارتی*، مصطفی کاظمی، عبدالله حسنی توابع صفحه 91
    در محیط پویا و غیر قابل اطمینان امروزی، دانش، منبعی استراتژیک است که به سازمان ها در کسب مزیت رقابتی، و نوآوری برای بقا و ماندگاری، کمک شایانی می کند. در این تحقیق، روابط بین عدم اطمینان محیطی و نوآوری سازمانی با نقش واسط مدیریت دانش مورد آزمون قرار گرفت. داده ها از 89 شرکت تولیدی متوسط و بزرگ شهرستان مشهد از طریق پرسشنامه جمع آوری و تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی. ال. اس، نقش واسط مدیریت دانش بین عدم اطمینان محیطی و نوآوری سازمانی را پشتیبانی و تایید کرد. عدم اطمینان محیطی، باعث افزایش کاربرد مدیریت دانش در سازمان شده است که به نوبه ی خود بر نوآوری سازمانی نیز تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، مدیریت دانش، نوآوری سازمانی
  • تورج حسن زاده، سیدیحیی سیددانش، نوشین ایل بیگی اصلی* صفحه 113
    رفتارهای کناره گیری، از لحاظ روانی و فیزیکی برای سازمان هزینه های زیادی دارد، و این رفتارهای کناره گیری می تواند ناشی از استرس بالای کارکنان باشد. نتایج مطالعات، حاکی از آن است که سطح بالایی از استرس می تواند منجر به کاهش تعهد سازمانی شود و این مسئله در نهایت می تواند به ترک خدمت داوطلبانه کارکنان، که شدید ترین حالت رفتار کناره گیری است، بینجامد. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تبیین رابطه بین استرس های شغلی و رفتارهای کناره گیری کارکنان اداره کل شیلات استان گیلان می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی و کاربردی است که به شیوه همبستگی در سال 2013 انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ادارات شیلات استان گیلان به تعداد 749 نفر بود، که با روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای 156 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استرس شغلی و رفتار کناره گیری است. برای تحلیل داده ها از تکنیک های آماری رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شد. نتایج حاکی از این است که استرس بازدارنده، با رفتار کناره گیری رابطه خطی و مستقیم دارد؛ و همچنین استرس چالش برانگیز، با رفتار کناره گیری رابطه خطی و معکوس دارد. از سه مولفه مربوط به استرس چالش برانگیز (فشار زمانی، مسئولیت کاری، پیچیدگی کاری)، فشار زمانی بیشترین نقش را در کاهش رفتارهای کناره گیری به عهده داشت. از چهار مولفه مربوط به استرس بازدارنده (تعارض نقش، ابهام نقش، دردسرهای روزانه، تراکم نقش)، دردسرهای روزانه و ابهام نقش بیشترین نقش را در افزایش رفتارهای کناره گیری داشتند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی چالش برانگیز، استرس شغلی بازدارنده، رفتار کناره گیری روانی، رفتار کنار ه گیری فیزیکی
  • علیرضا حدادیان*، زهره محمدزاده صفحه 135
    با توجه به شتاب تغییرات، امروزه افراد در محیط کارخود با پدیده ی فرسودگی شغلی مواجه می شوند، که یکی از عوامل موثر بر آن، فشارهای ناشی از تعارض کار و خانواده می باشد. همچنین، طبق تحقیقات پیشین، تقویت منابع روانی، از جمله سرمایه روانشناختی، راهکار موثری در راستای این رابطه است. بنابراین، هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر تعارض کار- خانواده بر فرسودگی شغلی با اثر واسط سرمایه روانشناختی در میان کارکنان بانک های شهرستان گناباد می باشد. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه های مورد استفاده در تحقیقات پیشین با تایید مجدد روایی و پایایی و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای جمع آوری شد؛ و 130 پرسشنامه واجد شرایط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، پیمایشی– تحلیلی بوده و مبتنی برالگوی مدل یابی معادله ساختاری است. یافته های این پژوهش، نشان دهنده واسطه گری متغیر سرمایه روانشناختی در رابطه بین تعارض کار- خانواده و فرسودگی شغلی می باشد.
    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، فرسودگی شغلی، سرمایه روانشناختی، مدل یابی ساختاری، بانک های شهرستان گناباد
|
  • Ali Shaemi Barzoki, Mahnaz Mohamadi* Page 1
    Efforts to enhance skill, creativity and knowledge of work-force are considered as a strategic priority at all levels of organizations. Issues related to leadership style and organizational entrepreneurship are such factors that lead to enhance human resources productivity. This research was carried out with the aim of investigating the impact of transformational leadership on the manpower productivity with regards to the mediation role of organizational entrepreneurship. Research sample of this study included 140 employees of the Municipality in the city of Isfahan, Iran. Data were collected through questionnaires and analyzed by the software “Smart PLS”. Following hypotheses testing, the path coefficients which were obtained at the level of 0.05 confirmed the overall conformity of research model. The results demonstrated that transformational leadership has a positive and significant impact on manpower productivity. In addition, the indirect impact of transformational leadership on manpower productivity through the organizational entrepreneurship interface variable was also known to be significant. Therefore, we conclude that, transformational leadership and organizational Entrepreneurship can be considered as affective factors in improving manpower productivity.
    Keywords: Leadership style, Transformational leadership, Manpower productivity, Organizational entrepreneurship
  • Seyedeh Zahra Fatemi*, Asghar Moshbaki Esfehani Page 29
    In recent studies of organization and management, there are beliefs that concept of spirituality and spirituality at work would be the answer and solution to reduce the negative functions in organizations and lead to the favorable consequences, such as organizational commitment and job satisfaction. In this regard, there are factors that can reinforce effects of spirituality on positive organizational outcomes. To verify current views, this study was carried out with the goal of investigating the intermediate role of organizational justice between spirituality at work and organizational commitment. Therefore, from research literature a conceptual model for our study was designed, and tested among a sample of administrative staff in Tarbiat Modares University using random sampling method. Correlation research method, Structural Equation Modeling with Smart PLS software was applied for data analysis. The results showed that there is positive influence of spirituality at work and organizational justice on organizational commitment. The role of Organizational justice as a mediator variable was also confirmed that represents the effect of positive support of spirituality on the organization commitment.
    Keywords: Organizational commitment, Organizational justice, Spirituality at work
  • Mostafa Hadavinejad*, Fatemeh Ebadi Page 49
    Employee’s resistance to change and the need to recognize its affecting factors in order to manage it has an important role in organizational development management. This study has examined the impact of top management’s hypocrisy on employee’s resistance to change and investigates mediating role of employees’ trust to top management. Based on the research variables, a questionnaire was designed and tested to assure its validity and reliability, and distributed among 323 employees of public organizations in the city of Rasht. In order to examine research hypotheses, confirmatory factor analysis was used and measurement models were estimated followed by multiple regression analysis to examine the fitness of data to structural equation models. Results of data analysis confirmed the relations among model’s variables and mediating role of trust. As a result, it became clear that in at 99 percent of confidence level, top management’s hypocrisy has a negative impact on employee’s trust to top management and in turn, trust has a declining role in employee’s resistance to change.
    Keywords: Hypocrisy, Manager's hypocrisy, Resistance to change, Trust
  • Sanjar Salajgheh, Suleiman Ahmadzadeh* Page 72
    Employee's job attitudes play an important role in realizing the organizational goals. One of important factors in increasing organizational commitment and employee's extra-job behaviors is to secure organizational identity. Certain jobs like teaching at high-schools require high level of organizational identity, loyalty, commitment, and performing extra job behaviors that to some extend requires transformational leaders. On this basis, the aim of this research is to examine the impact of transformational leadership on organizational identity and its consequences on job attitudes namely organizational commitment and organizational citizenship behavior among the high school teachers. This descriptive research employed correlation method and questionnaires as means of data collection. The population includes 1100 high school teachers of the West Tehran region drawn by simple random sampling (160 teachers). Spearman correlation method, regression coefficient and structural equations modeling have been used for testing hypotheses. The results indicate that the transformational leadership has a positive and significant effect on organizational identity, and organizational identity causes increasing organizational commitment and organizational citizenship behavior. Also indirect impact of transformational leadership of managers on the high school teacher's attitudes namely organizational commitment and organizational citizenship behavior through organizational identity is stronger than its direct impact.
    Keywords: Transformational leadership, Organizational identity, Organizational citizenship behavior, Organizational commitment
  • Yaghoob Maharati*, Mostafa Kazemi, Abdollah Hassani Tavabe Page 91
    In today's dynamic and uncertain environment, knowledge is a strategic source for organizations to gain the competitive advantage and innovation. In this research, we have investigated mediating role of knowledge management between environmental uncertainty and organizational innovation. Data was collected through questionnaire from 89 large and medium sized manufacturing companies in suburb Mashhad city. Results of Structural Equation Modeling using PLS software supported and confirmed mediating role of knowledge management between environmental uncertainty and organizational innovation. It was also concluded from research outcome that environmental uncertainty increases the application of knowledge management in organizations, which in turn has an effect on organizational innovation.
    Keywords: Environmental uncertainty, Innovation, Knowledge management
  • Tooraj Hassanzadeh, Seyed Yahya Seyed Danesh, Nushin Ilbeygi Asli* Page 113
    According to the previous research, high level of stress can lead to reduction of organizational commitment that in turn can cause the staff to leave their work voluntarily, the highest level of withdrawal behavior. The purpose of this study is to assess the relationship between job stresses and withdrawal behaviors of employees in Guilan directorate of fisheries. This descriptive research was carried out in 2013 using correlation method. The statistical population included total employees of Guilan directorate fisheries that were 749. A sample of 156 was selected based on cluster sampling method in two steps. Research tools included job stress and withdrawal behavior questionnaire. The results indicate that hindrance stressor has a linear and direct relationship with withdrawal behavior, and also challenge stressor has linear and reverse relationship with withdrawal behavior.
    Keywords: Challenge stressor, Hindrance stressor, Psychological withdrawal behavior, Physical withdrawal behavior
  • Alireza Hadadian*, Zohre Mohammadzade Page 135
    Due to the increasing changes in organizational environment, people in the workplace are facing the phenomenon of burnout, of which pressures of work- family conflict is known to be one of its affecting factor. According to the previous research, psychological sources such as psychological capital may play a role in improving this relationship. This study investigates the mediating role of psychological capital in the relationship between workfamily conflict and job burnout among a population of employees from bank branches in the city of Gonabad. Data was gathered through questionnaires used in previous studies reaffirming the validity and reliability and by conducting random sampling. From collected questionnaires, 130 were confirmed to be valid for analysis. Analysis of research data that may be categorized as survey- analytical was conducted using structural equation modeling. Findings revealed psychological capital has a mediation role in relationship between workfamily conflict and Burnout.
    Keywords: Work, family conflict, Burnout, Psychological capital, Structural equation modeling, Banks of Gonabad