فهرست مطالب

پژوهش نامه مدیریت تحول - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1390)

پژوهش نامه مدیریت تحول
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1390)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد میرکمالی، فاطمه نارنجی ثانی*، فرنوش اعلامی صفحه 1

    لازمه تغییر و تحولات مستمر سازمانی در محیط های پویا و در حال تغییر امروز، وجود رهبرانی بصیر، راهبردی یا به عبارت روشن تر، رهبران تحول آفرین است. به دلیل توجه فزاینده به عامل رهبری در ایجاد تحولات سازمانی در سطح دنیا و نقش آن در یادگیری سازمانی، در این تحقیق سعی بر آن شده رابطه متقابل رهبری تحول آفرین و یادگیری سازمانی از طریق روش تحقیق همبستگی مورد بررسی قرار گیرد. با این هدف 138 نفر از کارکنان ستادی شرکت سایپا به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها پس از جمع آوری بر اساس پرسشنامه های یادگیری سازمانی و رهبری تحول آفرین به وسیله نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد بین مولفه های رهبری تحول آفرین و مولفه های یادگیری سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در نهایت نفوذ آرمانی (رفتار) به عنوان یکی از ابعاد رهبری تحولی، مهم ترین پیش بینی کننده یادگیری سازمانی محسوب می شود. بر اساس اطلاعات در دسترس محققان، این پ‍ژوهش نخستین در نوع خود می باشد که رابطه میان رهبری تحول آفرین را با یادگیری سازمانی در شرکت سایپا مورد مطالعه قرار داده است.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، رهبری تحولی، سازمان یادگیرنده
  • مهران رضوانی، محمدتقی طغرایی صفحه 28
    در کسب و کار پویای امروز، به دلیل ظهور سه روند عمده رقابت شدید بین المللی، بازارهای گسسته و تکنولوژی در حال تغییر، شاهد طرح بیش از پیش موضوع نوآوری هستیم. روندهای مذکور، علاقه صاحبنظران حوزه کسب و کار را به توجه شگرف و جستجو در مفهوم سرمایه اجتماعی به مثا به عا مل حیاتی در ارتقای سطح عملکرد سازمان و پیش آیند خلق مزیت رقابتی مبتنی بر نوآوری جلب کرده است. با این حال، کمتر پژوهشی سرمایه اجتماعی سازمانی و نوآوری سازمانی را به صورت توامان بررسی نموده است؛ از این رو غایت مطالعه حاضر، بررسی چگونگی نقش آفرینی سرمایه اجتماعی سازمانی و ابعاد آن در گرایش به نوآوری سازمانی و همچنین تعیین سهم نسبی هر یک از این ابعاد در پیش بینی گرایش به نوآوری در شرکت های دانش بنیان است. روش شناسی پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری کارکنان شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران را در بر می گیرد. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج مطالعه، گویای نقش آفرینی موثر و معنی دار سرمایه اجتماعی سازمانی در گرایش به نوآوری سازمانی است. بدین ترتیب بعد رابطه ای سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده گرایش به نوآوری هست، لیکن ابعاد شناختی و ساختاری سرمایه اجتماعی نمی توانند پیش بینی کننده مناسبی برای گرایش به نوآوری در سازمان باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی سازمانی، نوآوری، نوآوری سازمانی، شرکت های دانش بنیان
  • یاسر امیری، حبیب الله سالارزهی، رقیه پریش صفحه 54
    شرکت های کوچک و متوسط نقش عمده ای در اقتصاد ملی دارند. برخورداری از فرایندهای الکترونیکی فرصت های زیادی را برای این شرکت ها برای مشارکت در بازارهای منطقه ای و بین المللی فراهم می-آورد. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر پیاده سازی کسب و کار الکترونیک در شرکت های کوچک و متوسط است. بدین منظور پس از بررسی پیشینه پژوهش و استخراج 61 شاخص در قالب 10بعد به عنوان عوامل موثر بر پیاده سازی کسب و کار الکترونیک در شرکت های کوچک و متوسط، وضعیت شرکت های مورد مطالعه بررسی گردید و در ادامه، درجه اهمیت هر یک از عوامل با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی مشخص و در نهایت، مهم ترین شاخص ها با استفاده از تاپسیس فازی شناسایی گردید. نتایج نشان می دهد وجود آدرس اینترنتی، بالا بودن سیستم های ارتباطی در سازمان، مدیریت منابع فیزیکی و مالی، آماده سازی برای تولید، اندازه و سطح تولید کالا، حمایت از مصرف کننده، وجود تعرفه های گمرکی، سیستم حمل و نقل، توسعه کارت های اعتباری و فرهنگ سازمانی، مهم ترین مولفه های موثر بر پیاده سازی کسب و کار الکترونیک در شرکت های کوچک و متوسط است.
    کلیدواژگان: کسب و کار الکترونیک، شرکت های کوچک و متوسط، AHP فازی، TOPSIS فازی
  • شمس الدین ناظمی، فریبرز رحیم نیا، علی میرابی صفحه 76
    امروزه، اهمیت توجه به کیفیت خدمات ارائه شده به اندازه ای افزایش یافته که توجه بسیاری از اندیشمندان مراکز تحقیقاتی و مدیران سازمان ها را به خود معطوف داشته است؛ از این رو، دو مکتب فکری متمایز برای ارتقای کیفیت خدمات مطرح شده است: مکتب اول به نقش سازمان در بهبود کیفیت خدمات و مکتب دوم به نقش مشتریان در ارتقای کیفیت خدمات توجه دارد. این تحقیق، موضوع بهبود کیفیت خدمات را از منظر مکتب دوم مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور با استفاده از ابعاد معرفی شده از سوی رودیه و کلین (ذهنی، فیزیکی و احساسی) و بعد چهارمی با عنوان تعامل ارباب رجوع با ارباب رجوع، که مولفین مقاله حاضر، به آن اضافه کرده اند، مدل مفهومی تحقیق، طراحی و بر اساس آن، پرسشنامه ای تنظیم گردید. دو گروه به عنوان جامعه های مورد مطالعه مد نظر قرار گرفت. از جامعه اول (کارکنان)، با استفاده از شمارش کامل تعداد 53 پرسشنامه و از جامعه دوم (ارباب رجوع گمرکات)، با استفاده از نمونه گیری تصادفی سیستماتیک تعداد 154 پرسشنامه جمع آوری شد. ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای هر یک از دو جامعه مورد مطالعه به ترتیب برابر 54/91%، و 39/91% است. نتایج حاصل نشان داد، از دیدگاه هر دو گروه، ارباب رجوع با ارائه منابع سه گانه و تعامل مثبت با یکدیگر، در ارتقای کیفیت خدمات نقش دارند. همچنین یافته-ها نشان داد، در هرچهار بعد، شکاف معنی داری بین انتظارات سازمان و عملکرد واقعی ارباب رجوع وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، نقش ارباب رجوع، منابع ذهنی، منابع فیزیکی، منابع احساسی، تعامل ارباب رجوع با یکدیگر
  • سوسن بهرامی، سعید رجایی پور، تقی آقا حسینی، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحه 96
    هدف از این مطالعه، بررسی رابطه ساده و چندگانه کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی و نوآوری فنی در دانشگاه های دولتی استان اصفهان است. در این پژوهش480 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی استان اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم مورد مطالعه قرار گرفته اند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی و پرسشنامه نوآوری فنی استفاده شده است. تحلیل داده های به دست آمده نشان داد میانگین نمرات کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی و نمرات نوآوری فنی در دانشگاه های دولتی استان کمتر از حد متوسط بوده و بین کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی با نوآوری فنی همبستگی چندگانه معناداری وجود داشته است. همچنین ضرایب بتا بین کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی و نوآوری فنی از نظر آماری معنادار بوده و بین آنها هم خطی وجود نداشته و مدل رگرسیون معنی دار بوده است. نظرات اعضا در خصوص رابطه کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی با نوآوری فنی بر حسب مشخصات دموگرافیک تفاوت معنی دار وجود داشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک منابع انسانی، نوآوری فنی، اعضای هیات علمی، دانشگاه
  • مهرداد مدهوشی، عیسی نیازی صفحه 116
    در هزاره سوم، مدیریت دانش به عنوان یک نیاز راهبردی برای موسسات آموزشی و آموزش عالی مطرح شد. در واقع، میزان بهره گیری سازمان ها و جوامع از سرمایه های انسانی، فکری و اطلاعاتی، برتری بلندمدت آنها را تضمین می کند. امروزه، افزایش قابلیت ها و توان ارتقای مهارت های آموزشی و پژوهشی از طریق بهره گیری خردمندانه از فناوری های نوین و به اشتراک گذاری دانش و افزایش همکاری ها بین دانشگاه ها و دانشگاهیان میسر شده است. با توجه به اهمیت مدیریت دانش در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی وضعیت دانشگاه های منتخب کشور (تهران، اصفهان، تربیت مدرس، الزهرا، مازندران، گیلان، یزد، اراک و رازی) از لحاظ سطح مدیریت دانش است. این پژوهش از نوع توصیفی، مقطعی و کاربردی است و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است که پس از تایید روایی آن بین 355 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های یاد شده بر اساس نمونه گیری طبقه ای توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده-های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS16 صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد موقعیت کلیه دانشگاه های منتخب، از لحاظ شاخص سطح مدیریت دانش، مناسب نبوده و کمتر از میانگین شاخص موردنظر است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخص های شش گانه مدیریت دانش، دانشگاه
  • فرج الله رحیمی، عباسعلی حاجی کریمی صفحه 138
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر سرمایه گذاری در منابع انسانی بر سرمایه انسانی در سطح سازمان و مزیت رقابتی انجام شده است. بدین منظور پرسشنامه ای برای سنجش این متغیرها طراحی شد و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری توسط تحلیل عاملی تاییدی، در میان نمونه ای متشکل از 300 نفر از مدیران شرکت های داروسازی توزیع گردید. روش تحقیق حاضر، توصیفی- همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. نتایج نشان داد که همه فرضیات و روابط بین متغیرها معنا دارهستند. همچنین از بین دو مولفه سرمایه گذاری منابع انسانی (سرمایه گذاری در تامین نیرو از بیرون و سرمایه گذاری در تامین نیرو از درون)، سرمایه گذاری در تامین نیرو از درون و از بین مولفه های سرمایه انسانی در سطح سازمان، مولفه خاص بودن سرمایه انسانی بیشتر متغیر مزیت رقابتی را تبیین می نماید. همچنین داده ها نشان داد که سه بعد از چهار بعد سرمایه انسانی در سطح سازمان یعنی ابعاد تناسب، مکمل بودن و خاص بودن با یکدیگر تقریبا همبستگی بالایی دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری منابع انسانی، سرمایه انسانی، مزیت رقابتی
|
  • Seyed Mohammad Mirkamali, Ftemeh Narenji Thani, Farnoosh Alami Page 1

    The prerequisite for continuous organizational change in today’s dynamic and ever changing environments is the presence of intuitive, strategic or in a more clear sense, transformational leaders. Because of increasing attention to the leadership factor in creating organizational evolution, and leaders’ role in organizational learning, this research attempts to examine the relationship between transformational leadership and organizational learning through correlation research method. With this aim, 138 expert staff from SAIPA Co was randomly selected. Research data was collected using questionnaire and SPSS Software was utilized for data analysis. Obtained results showed that a positive and meaningful relationship exists between the components of transformational leadership and organizational learning. Moreover, idealized influence (behavior), a dimension of transformational leadership, was known to be the most important predictor in organizational learning.

    Keywords: Organizational learning, Transformational leadership, learning organization
  • Mehran Rezvani, Mohammad Taghi Toghraee Page 28
    Because of today's dynamic business environment and three emerging major trends of intense international competition, discrete markets, and changing technology, innovation is drawing increasing attention as a solution. These trends have aroused business scholars’ interest in running in-depth investigations on the concept of social capital as a critical factor in improving organizational performance and creating innovation-based competitive advantages. However, only few research efforts have attempted to investigate organizational social capital and organizational innovation, simultaneously. Therefore, the purpose of present study is to investigate the role of organizational social capital and its dimensions in organizational innovation orientation and also to determine the relative contribution of these dimensions in predicting innovation orientation in the context of knowledge-based enterprises. The research methodology used is descriptive-correlation and the research statistical population encompasses employees of the knowledge-based enterprises in the Science and Technology Park of the University of Tehran. In analyzing the data the correlation analysis methods and stepwise regression analysis was used. The results suggest a positive and meaningful relationship for the organizational social capital and organizational innovation orientation. Thus, the relational dimension of social capital predicts the innovation orientation. However, the cognitive and structural dimensions of social capital cannot be good predictors for innovation orientation in the organization.
    Keywords: Social capital, Organizational social capital, Organizational innovation, Innovation orientation, Knowledge, based enterprises
  • Yasser Amiri, Habibollah Salarzehi, Roghayeh Parish Page 54
    Small and medium-sized enterprises (SMEs) play a major role in national economy. E-Business processes provide many opportunities for these companies to compete in regional and international markets. This study seeks to analyze the factors affecting e-business implementation in small and medium-sized enterprises. For this purpose, 10 factors and 61 indices were identified based on the literature review. Then, relative of importance of each factor was determined using Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) followed by recognition of the most important indices using Fuzzy TOPSIS. Analysis showed that indicators such as; existence of Internet address, Upgraded communications systems, Management of physical and financial resources, Preparation for production, level and size of production, customer’s support systems, Customs duties, Transportation system, Development of credit cards & Organizational culture are among the most important indices.
    Keywords: E, business, Small, medium, sized enterprises (SMEs), Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS
  • Shamsodin Nazemi, Fariborz Rahiminiya, Ali Mirabi Page 76
    Service quality has been an area of interest of both researchers and practitioners in recent years. In light of such interest, two distinctive schools have contributed to service quality and customer satisfaction. The first school focuses on the role of organizations and their staff as the origin of service quality improvement while the second one incorporates customer’s participation in the process of service provision and delivery as the means of improvement. This study investigates improvement of service quality from standpoint of the second school. For this purpose, a conceptual model was developed on the basis of Rodie & Klein (2000) theory that incorporates mental, physical and emotional dimensions of working area as well as a fourth dimension suggested by authors denoted as “interaction amongst clients”. Research data was collected by means of two distinctive questionnaires that were designed for two populations. The first population consisted of pervious clients of regional customs from which a random sample of 154 was drawn from their records at the customs office. The second population known as service providers consisted of 53 employees of the custom offices operating in the province. Instruments reliability was confirmed by figures of %91.54 and %91.39 of Cronbach alfa respectively. The results of our study showed that clients play an important role in promoting service quality during their presence at customs offices and in interaction with staff. It was further noticed that there is a gap between what customs office expects from clients and the degree of involvement and actual contribution of clients in dealing with customs staff that eventually leads to their own satisfaction.
    Keywords: Service quality, Role of client, mental inputs, Physical inputs, Emotional inputs, Client to client interaction
  • Susan Bahrami Page 96
    The purpose of this study was to investigate the Simple and multiple relationships between the practices of the strategic human resources management and technical innovation in the public universities of Isfahan. Through classified random sampling, a sample of 480 faculty members from those universities in Isfahan was selected. To collect data, strategic human resource management practices questionnaire, and technical innovation questionnaire were utilized. The data analysis showed that scores of strategic human resource management practices and technical innovation in Isfahan public universities were less than average. Significant multiple relationships between strategic human resource management practices and technical innovation were observed. The beta coefficients between strategic human resource management practices and technical innovation were statistically significant and the regression model was also significant. Moreover, significant differences were observed among the faculty member's viewpoints regarding strategic human resource management practices as well as technical innovations, based on demographic characteristics.
    Keywords: Strategic human resource management, Technical innovation, Faculty members, University
  • Mehrdad Madhoshi, Eesa Niyazi Page 116
    In the third millennium, knowledge management was introduced as a strategic need for educational institutions and higher education systeme. In fact, relying on human capital, ideas and information, will ensure long term excellence of the organizations and communities. Nowadays, it has been possible to enhance higher education and research capabilities and skills through wise utilization of new technologies, share of knowledge, and increased cooperation between universities and academics. In view of importance of knowledge management in universities, the aim of this paper is to evaluate the level of knowledge management in selected Iranian higher education institutions including; Tehran, Esfahan, Tarbyat Modares, Alzahra, Mazandaran, Guilan, Yazd, Araak and Razi universities based on the level of knowledge management The study includes the population of all academic members of different departments at the selected universities. Employing a classified random sampling, the data was collected through the distribution of a questionnaire among 355 academic staffs of respective departments. SPSS16.0 was used for the purpose of statistical analysis. The results of this research showed that the situation of selected universities is unsuitable based on the level of knowledge management.
    Keywords: Evaluation, Six factors of knowledge management, University
  • Farajollah Rahimi, Abbasali Hajikarimi Page 138
    This study aims to explore the impact of human resources investment on competitive advantage that incorporates human capital as a mediator variable. For this purpose a questionnaire was designed to collect data of the research variables. Validity and reliability of measurement instruments was obtained using confirmatory factor analysis. Questionnaire was then distributed among a sample comprised of 300 managers of pharmaceutical companies. Descriptive and structural equation model techniques were used to analyze collected data. Statistical analysis of collected data resulted in acceptance of all research hypotheses, and significant relationships among research variables were also observed. Based on the outcomes, from two components of human resource investment (internal and external), investment in human resources from external sources will explain further human capital variables in the level of organization and competitive advantage. Moreover, components of human capital in organizations, with relatively high correlation appeared to be good predictable of competitive
    Keywords: Investment in human resources, Human capital, Competitive advantage