فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال یکم شماره 2 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهروز پرهام پور، گیتی ترکمان، حمید هورفر، مهدی هدایتی، رویا روانبد صفحه 5
    هدف
    انجام ورزش های مقاومتی برای افزایش قدرت عضلانی و بهبود وضعیت مفصلی در نظر گرفته شده است. در این مطالعه اثر تمرینات مقاومتی بر مشخصات فیزیکی مفصل زانو و کیفیت زندگی در همارتروز زانو ناشی از بیماری هموفیلی شدید نوع A بررسی شد.
    روش ها
    در این پژوهش 24 بیمار هموفیلی شدید A (18 تا 35 سال)، مبتلا به همارتروز مفصل زانو، به صورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی (15=n) و کنترل (12=n) قرار گرفتند. گروه تمرین مقاومتی ، 40دقیقه تمرینات مقاومتی تنه و اندام تحتانی با لود کم و تکرار بالا (60-50 درصد 1RM به صورت پیشرونده) را به مدت 6 هفته و 3 جلسه در هفته انجام دادند. از گروه کنترل خواسته شد که فعالیت فیزیکی معمول خود را تغییر ندهند. مشخصات فیزیکی مفصل زانو با استفاده از پرسشنامه Modified Colorado و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه SF-36 قبل و بعد از 6 هفته اندازه گیری شد.
    یافته ها: انجام 6 هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش میزان اکستانسیون زانو (00/0=P)، بهبود فلکسیون کانتراکچر (02/0=P) و کریپتوس مفصل (03/0=P) در همارتروز زانو نسبت به گروه کنترل شد. در گروه تمرین مقاومتی، کیفیت زندگی بیماران مبتلا به همارتروز زانو نسبت به گروه کنترل بهبودی معنادار (00/0=P) نشان داد.
    نتیجه‏ گیری: انجام تمرینات مقاومتی با شدت کم و تکرار بالا، در افزایش قدرت عضلانی و دامنه حرکتی مفصل مبتلا به همارتروز و کاهش درد و کریپتوس مفصلی موثر است. این تغییرات می تواند کیفیت زندگی بیماران مبتلا به همارتروز را افزایش دهد، به خصوص در بیماران هموفیلی که مواجهه با خونریزی های تکراری در مفصل غیر قابل اجتناب است.
    کلیدواژگان: همارتروز، هموفیلی A، تمرینات مقاومتی، کنتراکچر، کریپتوس، پرسشنامه Modified Colorado، پرسشنامه SF، 36
  • زهرا حاتمی جوشقان، منصور اسلامی صفحه 15
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر خستگی بر تغییرات سفتی پا، مفاصل مچ و زانو در طول یک آزمون 30 ثانیه ای پرش عمودی متوالی در دختران والیبالیست بود.
    روش ها
    تعداد 15 والیبالیست زن که سابقه هیچ گونه آسیبی در اندام تحتانی نداشتند، برای این پژوهش انتخاب شدند. آن ها آزمون 30 ثانیه ای پرش عمودی را اجرا کردند و داده های سینماتیکی و سینتیکی توسط یک تخته نیروسنج و دو دوربین اندازه گیری شد. سفتی پایین تنه، پیش و پس از خستگی (10 درصد اول پرش، 10 درصد آخر پرش) با استفاده از آزمون تی زوجی آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج کاهش معناداری در سفتی پا (010/0p=) و سفتی مفاصل مچ و زانو نشان داد (004/0p= و 000/0p=). خستگی، سفتی پا و سفتی مفاصل مچ و زانو را به میزان 20، 47 و 34 درصد کاهش می دهد. همچنین سبب کاهش در ارتفاع پرش و نیروی عکس العمل زمین می شود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که ارتفاع پرش و تغییرات سفتی پایین تنه یکی از عوامل مهم در رشته هایی همچون والیبال می باشد، مربیان باید به تغییرات سفتی توجه نموده و شیوه های تمرینی خود را با توجه به عوامل موثر در افزایش یا کاهش سفتی و پیشگیری از خستگی زودرس، کاهش عملکرد (ارتفاع پرش) و بروز آسیب بهبود ببخشند.
    کلیدواژگان: خستگی، سفتی پا، سفتی مفصل مچ پا، سفتی مفصل زانو، پرش عمودی
  • مصطفی کمالی، کیوان شریف مرادی، محمد تقی کریمی، مهشید مشرف صفحه 25
    هدف
    تعداد افرادی که از استئوآرتریت زانو رنج می برند در حال افزایش است. درمان استئوآرتریت با استفاده از روش جراحی و روش غیر جراحی می باشد. رایج ترین درمان های غیر جراحی در این عارضه استفاده از ارتوزهای زانو است. اکثر بیماران با مشکل استئوآرتریت زانو ترجیح می دهند. به خاطر جابجایی این ارتوز ها به سمت پایین و نیرویی که به مفصل زانو وارد می شود، از این ارتوزها استفاده نکنند. بنابراین هدف این تحقیق طراحی ارتوز جدید و ارزیابی اثر آن بر متغیرهای کینتیکی و کینماتیکی مفصل زانو حین راه رفتن می باشد.
    روش ها
    تعداد 10 آزمودنی در این تحقیق شرکت کردند. ارتوز جدید با ساختاری مشابه با ارتوز Scottish rite بدون بار داخلی رانی طراحی شده است. یک صفحه نیروی kistler و 7 دوربین پرسرعت برای تجزیه و تحلیل کینتیک و کینماتیک افراد حین راه رفتن با و بدون استفاده از ارتوز مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سرعت راه رفتن با و بدون ارتوز هیچ گونه تفاوت معنی داری نشان نداد (0/42=p). حداکثر نیروی قدامی خلفی وارد شده به مفصل زانو در نیمه اولیه فاز استقرار و فاز پروپالژن با ارتوز مشابه با وضعیت راه رفتن بدون ارتوز بود (p>0.05). تفاوت چشمگیری بین اوج نیروی داخلی خارجی وارد شده به زانو با و بدون ارتوز وجود داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    ارتوز ارائه شده در مقاله حاضر گشتاور اداکتوری وارده به مفصل زانو را کاهش و در نتیجه می تواند منجر به کاهش نیروهای اعمالی به کمپارتمانت داخلی مفصل زانو شود. این ارتوز به خاطر عدم جابجایی به پایین، راه رفتن بیماران استئوآرتریت را تسهیل می کند. این ارتوز راستای استخوان ران را بهبود می بخشد و پیشنهاد می شود متخصصان توان بخشی ارتوز حاضر را جهت کاهش درد زانو به بیماران مبتلا به استئوآرتریت تجویز کنند.
    کلیدواژگان: کینماتیک، کینتیک، ارتوز، مفصل زانو، راه رفتن
  • محسن دماوندی، نفیسه بخشنده زحمتی، مهرداد فتحی صفحه 33
    هدف
    هدف تحقیق حاضر بررسی کینماتیکی لحظه رهایی تیر در تیراندازان نخبه بود.
    روش ها
    10 تیرانداز نخبه (شامل 5 زن و 5 مرد) با سابقه عضویت در تیم های استانی و ملی مورد مطالعه قرار گرفتند. با استفاده از 5 عدد مارکر منعکس کننده نور تنه و اندام فوقانی تیراندازان شناسایی شدند. سپس هر تیرانداز 10 پرتاب موفق انجام داد. با استفاده از سیستم تحلیل حرکتی (فرکانس Hz 150 و فیلتر برشی زیرگذر Hz 7) و بر اساس مختصات مارکرها زوایا و سرعت های زاویه ای مفاصل شانه، آرنج و مچ دست کشنده زه کمان در صفحه ساجیتال در لحظه رهایی تیر محاسبه شدند.
    یافته ها
    میانگین (انحراف استاندارد) زوایای شانه، آرنج و مچ دست کشش به ترتیب عبارت بودند از: (0/4)1/93، (7/5)7/135 و (8/2)3/15 درجه، میانگین (انحراف استاندارد) سرعت های زاویه ای شانه، آرنج، و مچ دست کشش نیز به ترتیب (5/23)4/55، (1/16)4/38 و (6/36)9/81 درجه/ثانیه بودند.
    نتیجه گیری
    بازشدن سریع مچ دست موجب رهاشدن تیر در کوتاه ترین زمان ممکن و بهبود نتیجه اجرا می شود. همچنین، هماهنگی بین فلکشن آرنج و اکستنشن شانه تیرانداز را برای ایجاد حداکثر کشش زه کمان یاری می کند. این مقادیر و روابط کینماتیکی می تواند به عنوان معیاری برای بهبود سطح عملکرد مورد استفاده مربیان و تیراندازان مبتدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تیراندازی با کمان، اندام فوقانی، زاویه مفاصل، سرعت زاویه ای مفصل، کینماتیک
  • حیدر صدقی، پیمان آقایی عطاآبادی، فریبرز هوانلو صفحه 41
    هدف
    کف پای صاف به عنوان یکی از شایع ترین ناهنجاری های اندام تحتانی، می تواند الگوی راه رفته را تحت تاثیر قرار دهد. کفی طبی رایج ترین راهکار درمانی است که برای این ناهنجاری استفاده می شود؛ با این وجود اثرات بیومکانیکی استفاده از کفی طبی به طور واضح مشخص نیست. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثرات فوری کفی طبی پیش ساخته بر تغییرپذیری و الگوی کوپلینگ مفصلی پشت پا و ساق در مرحله اتکای راه رفتن مردان فعال مبتلا به کف پای صاف بود.
    روش ها
    هشت مرد فعال مبتلا به کف پای صاف آزمودنی های این تحقیق نیمه تجربی را تشکیل دادند. داده های کینماتیک راه رفتن این آزمودنی ها به وسیله هشت دوربین آنالیز حرکت ضبط شد و پس از محاسبه زوایای سه بعدی، از روش وکتورکودینگ برای ارزیابی کوپلینگ استفاده گردید. از آزمون های آماری شاپیرو-ویلک برای بررسی نرمال بودن توزیع فراوانی داده ها و آزمون تی همبسته برای مقایسه میانگین ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در سه زیر فاز اول مرحله اتکای راه رفتن تفاوت معناداری در میانگین های کوپلینگ مفصلی، بین شرایط کفی و بدون کفی وجود ندارد (0/05p). همچنین تفاوت میانگین تغییرپذیری کوپلینگ مفصلی در هیچ از زیر فازها در هر دو شرایط با و بدون کفی طبی تفاوت معناداری نداشت (0/05
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج این تحقیق می توان گفت که استفاده از کفی طبی بر الگوی کوپلینگ پشت پا ساق در 75 درصد ابتدایی مرحله اتکای راه رفتن اثری ندارد ولی در 25 درصد انتهایی باعث کاهش زاویه کوپلینگ می شود. بنابراین به نظر می رسد که در انتهای مرحله ی اتکای راه رفتن، حرکات ساق نسبت به پاشنه کاهش می یابد و این تغییر می تواند، کاهش درد زانو و دیگر اثرات سودمند استفاده از کفی طبی در افراد مبتلا به کف پای صاف را توجیه کند.
    کلیدواژگان: کفی طبی، تغییرپذیری، کوپلینگ مفصلی، کف پای صاف
  • امیرحسین براتی، اصغر محمودی، ویدا فرحان، غلامرضا لطفی صفحه 53
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تاثیر یک دوره تمرین بازخورد عصبی واقعی و ساختگی بر تعادل جوانان فعال بود.
    روش‎ها: تعداد20 دانشجوی پسر تربیت بدنی با میانگین سنی 32/1±38/21 سال میانگین جرم 58/3±01/71 کیلوگرم و میانگین قد 69/4±88/173 سانتی‏متر از نمونه های در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه بازخورد عصبی واقعی و بازخورد عصبی ساختگی (یک سوکور) قرار گرفتند و به مدت چهار هفته (هر هفته 3 جلسه) تحت تمرین بازخورد عصبی قرار گرفتند. قبل و بعد از تمرین، پیش آزمون و پس آزمون تعادل ایستا، نیمه پویا و پویا به ترتیب با استفاده از تست های عملکردی باس استیک، رومبرگ تعدیل شده و Y اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه‎گیری های تکراری بررسی شد (p<0.05).
    یافته ها: نتایج تحلیل واریانس اندازه‏گیری تکراری نشان داد که آموزش بازخورد عصبی واقعی بر تعادل ایستا، نیمه‏پویا و پویا (به جز در جهت خلفی خارجی) تاثیر معناداری داشت (0/05≥P). میانگین تعادل ایستا و نیمه‏پویا 19/4 و 72/3 ثانیه و تعادل پویا در جهت قدامی 89/13 و در جهت خلفی داخلی 59/6 سانتیمتر افزایش یافت.
    نتیجه‏ گیری: تمرینات بازخورد عصبی واقعی با تاثیر مثبتی که در افزایش تعادل پسران فعال دارد، در طول آماده سازی ورزشکاران می‏تواند به عنوان یک برنامه تمرینی مکمل جهت بالا بردن کارایی و کسب نتایج بهتر در رقابت‏ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازخورد عصبی، تعادل ایستا، تعادل نیمه پویا، تعادل پویا
|
  • Behrouz Parhampour, Giti Torkaman, Hamid Horfar, Mehdi Hedayati, Roya Ravanbod Page 5
    Objective
    Resistance exercises improve muscle strength and joint's physical status. The aim of this study was to assess the effect of progressive resistive exercise on joint's physical characteristics and quality of life in hemarthrosis joint in severe haemophilic A patients.
    Methods
    Twenty-four severe haemophilia A patients (18-35 years old) with knee hemarthrosis, were assigned randomly to a resistance training (n=15) and control (n=12) groups. Resistance training group was required to perform six weeks trunk and lower limb exercises with low load and high repetition (40 min per session, three days per week). The control group was requested not to change their physical activity routines. Knee joint physical characteristics including joint range of motion (ROM), contracture, and crepitus were measured through Modified Colorado questionnaire and quality of life were investigated through SF-36 questionnaire before and after six weeks of training protocol.
    Results
    six weeks resistance training significantly improved extension ROM (P=0.00), flexion contracture (P=0.02) and crepitus (P=0.03) in hemarthrosis knee joint compared to the control group. Quality of life also was significantly improved in the resistance training group compared to both the control group and baseline values (P=0.00).
    Conclusion
    Resistance training with low intensity and high repetition, can improve ROM, muscle strength, pain, and crepitus in hemarthrosis knee joint. This may be effective to improve the quality of life in hemarthrosis especially in patient with severe haemophilia A, in whom rebleeding is unavoidable.
    Keywords: Hemarthrosis, Haemophilia A, Resistance exercise, Contracture, Crepitus, Modified Colorado questionnaire, SF, 36 questionnaire
  • Zahra Hatami Joushghan, Mansor Eslami Page 15
    Objective
    A better understanding of the role of muscle fatigue in lower limb stiffness during performance will provide a strong foundation for the development of optimal training intervention programs. This study aimed to investigate the effect of fatigue on ankle and knee joints and leg stiffness during a 30-scontinuous vertical jump test.
    Methods
    Fifteen female volleyball players without history of lower extremity injuries were selected in this study. They performed a 30 seconds vertical jump test and kinetics and kinematics data were measured using a force plate and two video cameras, respectively. Lower limb, stiffness before and after fatigue (first 10 percent of the jump, 10% percent of the end jump) were compared using a paired samples t-test analysis. The amount of relationship between the height of the jump and leg, ankle and knee joints stiffness were measured by the use of Pearson test (P
    Results
    Results showed a significant reduction in knee and ankle joints stiffness (pknee= 0.00, pankle= 0.004) and leg stiffness (p=0.01) during the test. In other words, fatigue decreases leg stiffness and ankle and knee joints stiffness by 20%, 47% and 34%, respectively. It also decreases the jump height and ground reaction force.
    Conclusion
    As the height of the jump and stiffness changes in lower body parts is an important factor in fields such as volleyball, coaches need to pay due attention to stiffness changes and improve their training techniques.
    Keywords: Fatigue, Leg stiffness, Ankle joint stiffness, Knee joint stiffness, Vertical jump
  • Mostafa Kamali, Keyvan Sharifmoradi, Mohammad Taghi Karimi, Mahshid Mosharaf Page 25
    Objective
    The number of people suffering from Osteoarthritis (OA) is increasing. Treatment of OA can be done with or without surgery. The most common treatment is using orthosis. However, most patients with OA prefer not to use orthosis because of downward transition. Therefore, the objective of this study was to design new orthosis and to assess its effects on knee joint kinetics and kinematics during gait.
    Methods
    Ten subjects without any neuromuscular disease participated in this study. New orhosis with the same structure of Scottish rite orthosis was designed. Qualysis system analyses with seven cameras as well as a Kistler force plate were used to measure the kinematics and kinetics variables during the gait with and without orthosis. For statistical analysis independent student-t test was used. The significance level was set at p
    Results
    Mean walking speed with and without orthosis was not significantly different (p=0.42). Peak anterior- posterior forces applied on knee in the first half of stance phase and propulsion phase was the same during walking with and without orthosis (p>0.05). There was significant difference between peak medio-lateral forces applied on knee during walking with and without orthosis (p
    Conclusion
    The new orthosis decreases the adductor moment on knee joint therefore, it can decrease the forces applied on medial compartment of the knee joint. This orthosis improves walking because it does not let inferior transition. This orthosis can improve femur alignment. It is recommended that physiotherapist prescribe this orthosis in order to decrease pain in patients with OA.
    Keywords: Kinematics, Kinetics, Orthosis, Knee joint, Gait
  • Mohsen Damavandi Nafiseh Bakhshandeh, Zahmati, Mehrdad Fathi Page 33
    Objective
    The purpose of this study was to evaluate the kinematics of liberation moment in the elite archers.
    Methods
    Ten elite archers (male = 5, female = 5), who were the members of the provincial and national teams, were studied. The trunk and upper extremities of the subjects were determined by 5 reflective markers. Each archer performed 10 successful trials. Using Motion Analysis System (150 Hz with a low pass filter having a cut-off frequency of 7 Hz) and based on markers’ coordination, the angles and angular velocities of the shoulder, elbow, and wrist of pulling hand in the sagittal plane at the moment of liberation were calculated.
    Results
    Means (SD) of the shoulder, elbow, and wrist angles were 93.1 (4.0), 135.7 (5.7), 15.3 (2.8) °, respectively. Means (SD) of the shoulder, elbow, and wrist angular velocities were 55.4 (23.5), 38.4 (16.1), 81.9 (36.6) °/s, respectively.
    Conclusion
    The fast wrist extension causes a quick arrow release and enhancements in the results of archery. In addition, coordination between elbow flexion and shoulder extension assists the archer to pull the bow at its maximum range. These amounts and kinematic relations can serve as a criterion for coaches and elementary archers to enhance their level of performance.
    Keywords: Archery, Upper extremity, Joints angle, Joint angular velocity, Kinematics
  • Heydar Sadeghi, Peyman Aghaie Ataabadi, Fariborz Hovanlo Page 41
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the immediate effects of pre-made foot orthotics on rear-foot and tibia variability and joint coupling patterns during stance phase of gait in male athletes with pes planus.
    Methods
    Subjects of this semi-experimental research included 8 active men with pes planus. Kinematic gait data of these subjects were recorded by a motion analysis system with 8 cameras. After calculating three-dimensional angles, vector coding method was used for assessing coupling. Shapiro-Wilk test was used to test the normal distribution of data and dependent samples t-test was used to compare means in each sub-phase.
    Results
    Results showed that in the first 3 sub phases of stance, there were no significant differences between joint coupling with and without orthotics (P>0.05), while in the fourth sub-phase the mean coupling angle decreased significantly by 19% (P=0.002-P0.05).
    Conclusion
    These results suggest that foot orthotics does not have an effect on rear foot and tibia joint coupling patterns in the first 75 percent of stance phase of gait, but leads to a decrease in these patterns in the last 25 percent. Thus, it seems that movements of the shank decrease relative to heel movements in terminal stance phase, and this change can explain reduction in knee pain and other beneficial effects of using foot orthotics in subject with pes planus.
    Keywords: Foot orthotics, variability, Joint coupling, Pes planus
  • Amir Hossein Barati, Asghar Mahmoudi, Vida Farhan, Gholam Reza Lotfi Page 53
    Objective
    The main objective of the study was to investigate the effect of factitious and true neurofeedback training on the balance performance of active males.
    Methods
    Twenty physical education male students were selected through purposive sampling and were randomly divided into real neurofeedback and sham neurofeedback groups (with mean age 21.38±1.32 years and mean weight of 71.01±3.58 and mean height 173.88±4.69cm). The participants attended neurofeedback training session 3 times a week for a period of one month. Prior to and after training, pre-test and post-test of static balance, semi balance and dynamic balance were administered using Bass Stick, Modified Romberg and Y test. Repeated measures ANOVA was run at a significance level of p
    Results
    Results showed that real neurofeedback training would have significant impact on static balance, semi balance and dynamic balance participants (Except for dorsolateral). The means of static balance and semi balance 4.19 and 3.72 seconds and dynamic balance on anterior direction 13.89 cm and on medial posterior 6.59 cm were increased, respectively.
    Conclusion
    Due to its positive impact on the balance of active males, neurofeedback training can be used as a complementary training program to increase their efficiency of such students in competitions.
    Keywords: Neurofeedback, Static Balance, Semi Balance, Dynamic Balance