فهرست مطالب

ادبیات پایداری - پیاپی 3-4 (پاییز 1389 - بهار 1390)

نشریه ادبیات پایداری
پیاپی 3-4 (پاییز 1389 - بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/20
  • تعداد عناوین: 27
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 0
  • عبدالعلی آل بویه لنگرودی صفحه 1
    ابوالقاسم شابی، شاعر انقلابی و دردمند تونسی، از پیشگامان شعر معاصر عربی به شمار می رود. وی با احساس غنی شاعرانه و قدرت بیان خود توانست مفاهیم والا و مضامین ژرف و جاودانه انسانی را در شعر خویش بیافریند. شعرهای او نمونه والائی از ادبیات پایداری است، زیرا او بیشتر از آن که نگران سرنوشت و آینده خویش باشد، قلبش برای آینده ملت و مردم کشورش می تپد، او می خواهد بر ستمگران بشورد و قلم تنها سلاحی است که در دست دارد، لذا خواسته های درونی خود را با زبان شعر بیان می دارد. شعر «اراده الحیاه» او که یکی از بهترین نمونه های شعر پایداری است، شهرت جهانی یافته و الهام بخش ملت های مستضعف و ستم کشیده در جهان است.
    زندگی در شعر او به معنای آگاهی و بیداری اندیشه و حرکت به سمت اصلاح همه جانبه است. از این جهت همگان را به مبارزه و پایداری در برابر ظلم حاکم و امید به آینده فرا می خواند و دشمنان را از شکست و دوستان را از غفلت هشدار می دهد.
    دارا بودن روحیه سرکشی و آزادگی، شوق به زندگی و بیزاری از مرگ، ستایش آزادی و آزادگی، شناساندن چهره ظالم و بیان بیدادگری های او، حمایت از جنبش های اصلاح گرایانه مردمی، امید به آینده ای درخشان، از مهم ترین جلوه های پایداری در شعر شابی است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، ابوالقاسم شابی، پایداری، زندگی، آزادگی
  • احمد امیری خراسانی، احمدرضا بیابانی صفحه 29
    ادبیات دفاع مقدس، با توجه به هویت الهی و آرمانی خود، در معرفی جهان بینی الهی پیشتاز است و در عصر تکنولوژی، صنعت، ارتباطات و جنگ رسانه ها، بیانگر نوعی ارزش الهی و آرمانی است که فطرت انسان ها را به پذیرش جهان بینی الهی فرامی خواند. کتاب خاک های نرم کوشک، اثری از گونه زندگینامه فردی و حاصل تلاش سعید عاکف در باب شهید عبدالحسین برونسی است. در مقاله پیش رو، نگارندگان برآنند تا ضمن شناساندن شخصیت شهید عبدالحسین برونسی از فحوای خاطرات کتاب مذکور، به تحلیل مبانی عرفانی و اخلاقی شخصیت ایشان بپردازند.
    در این نوشتار، ضمن برشمردن تعدادی از اصول عرفان و مبانی اخلاق و تعریف اجمالی آنها، به جنبه های کاربردی این مسائل در شخصیت شهید برونسی پرداخته شده است. اگر هدف نهایی هر انسانی، نیل به کمال باشد، بدون شک شهید برونسی با رعایت این اصول و مبانی به آنچه در پیش روی داشته، رسیده است.
    کلیدواژگان: خاک های نرم کوشک، شهید برونسی، مبانی عرفان، اصول اخلاقی
  • محمود براتی، مریم نافلی صفحه 61
    از جمله جلوه های مختلف موسیقی شعر می توان به موسیقی درونی آن اشاره کرد. موسیقی درونی حاصل هماهنگی و ترکیب کلمات و طنین خاص هر حرف در مجاورت با حروف دیگر است. بسیاری از آرایه هایی که تحت عنوان موسیقی درونی مورد بررسی قرار می گیرد، در حقیقت زیرمجموعه آرایه تکرار است؛ آرایه هایی نظیر جناس، ردالصدر علی العجز، ردالعجز علی الصدر، واج آرایی، طرد و عکس و... همگی از نوعی تکرار حکایت می کند.
    قادر طهماسبی، متخلص به فرید، از شاعران معاصر انقلاب و دفاع مقدس است. در طول سال های 1385 و 1386، سه دفتر شعر با عنوان پری ستاره ها (مجموعه غزل)، پری بهانه ها (مجموعه مثنوی) و پری-شدگان (مجموعه اشعار نیمایی) از او به چاپ رسید. در این مقاله سعی شده است که اشعار فرید در این سه دفتر، از نظر موسیقی درونی مورد بررسی قرار گیرد. در آثار فرید، تکرار به عنوان رکن اساسی موسیقی درونی با جلوه های مختلف، نمود قابل توجهی دارد تا آنجا که می توان چنین نتیجه گرفت که تکرار، علاوه بر غنای موسیقی درونی اشعار او و ایجاد نوعی وحدت در محور عمودی اشعار، از جمله مشخصه های بارز سبکی اشعار فرید نیز به شمار می آید.
    پی بردن به سبک شخصی شاعر و چه بسا آشکار کردن سبک دوره، از جمله ثمرات و اهدافی است که از رهگذر بررسی و تحلیل بسامد و فراوانی این شگرد هنری در شعر فرید حاصل می شود.
    کلیدواژگان: فرید، موسیقی درونی، تکرار
  • فاطمه تسلیم جهرمی، یحیی طالبیان صفحه 91
    ادبیات پایداری معاصرایران رابه سه دوره مشروطیت، عصر پهلوی و روزگار انقلاب اسلامی تقسیم کرده اند. یکی از پیشروان ادبیات پایداری معاصر، میرزا محمدصادق ادیب الممالک فراهانی، شاعر، ادیب و روزنامه نگار دوران مشروطه، است که بن مایه های ادبیات پایداری در اشعار سیاسی واجتماعی وی دیده می شود. این پژوهش با ذکر مختصری از زندگی و احوال ادیب الممالک، به بن مایه های ادبیات مقاومت در اشعار وی، چون وطن دوستی، ظلم ستیزی، ابراز انزجار از دشمن، دعوت به اتحاد ملی، غیرت اسلامی، حق طلبی، مرثیه بر شهدای راه آزادی، ستایش از آزادی و مشروطه و مضامینی از این دست پرداخته است.
    نوع بیان ادیب الممالک برای بازگویی این مضامین، به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم است. بیان غیرمستقیم وی نیز به دودسته حکایت ها وداستان های تمثیلی و سمبل ها واستعارات منفرد درباره موضوعاتی چون ایران، استبداد و استعمار، مشروطه ومستبدان ومشروطه خواهان دروغین قابل تقسیم است. از طریق بن مایه ها و تحلیل آنها در اشعار وی، می توان سیر تفکر، نمودهای آن وگستره اندیشه پایداری را در حوزه جغرافیایی ایران عهد مشروطه و حوزه اندیشگانی شاعران آن عهد، بررسی کرد. روش تحقیق در این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ادبیات پایدار، شعر مشروطه، بن مایه های شعر پایداری، ادیب الممالک فراهانی
  • سعید حسام پور، سیدفرشید سادات شریفی صفحه 113
    یکی از راه های تحلیل آثار پدید آمده در گستره ادبیات پایداری کودک، بررسی خواننده نهفته در این آثار است. چمبرز بر این باور است که برای بازشناخت این خواننده، نیازمند روشی هستیم که در داستان های کودک و نوجوان، کودک را در مقام «خواننده» به رسمیت شناسد. با توجه به اهمیت این رویکرد و تازگی آن در مطالعه ادبیات کودک ایران، در این پژوهش کوشش شده تا سه اثر داستانی احمد اکبرپور در گستره ادب پایداری (اگر من خلبان بودم، شب به خیر فرمانده و قاب آسمانی) بر پایه دیدگاه چمبرز بررسی شود. چمبرز روش پیشنهادی خود را برای بررسی نگرش نویسنده به خواننده نهفته در متن، در چهار محور عرضه می کند: سبک نوشته، زاویه دید، طرفداری و شکاف های گویا. به کمک این چارچوب، می توان به چند نکته محوری زیر پی برد: ویژگی های خواننده نهفته در آثار یاد شده، نگرش آگاهانه یا ناآگاهانه نویسنده به کودک و نوجوان (کودک به عنوان بزرگسالی ناقص یا مانند موجودی با کیستی و زیست جهان مستقل) و سرانجام، دلایل مورد توجه قرار گرفتن برخی آثار از سوی مخاطبان. یافته های پژوهش نشان داد که این نویسنده کوشیده است تا با نزدیک شدن به دنیای متفاوت کودکی، تجربه هایی تازه از جنگ و دفاع مقدس به تصویر بکشد و با شرکت دادن کودکان در حوادث داستان و همراه شدن با آنان، فضایی فراهم آورد که کودک خود را تا حدی در آفرینش داستان سهیم بداند این مخاطب حتی می تواند در حوادث مربوط به جنگ نقشی تاثیرگذار داشته باشد.
    کلیدواژگان: احمد اکبرپور، اگر من خلبان بودم، ایدن چمبرز، خواننده نهفته در متن، شب به خیر فرمانده، قاب آسمانی
  • عسکر حسن پور صفحه 147
    شخصیت ها در انتقال درونمایه و پیام داستان هر یک نقش مشخص و معینی دارند. نقش ها بر همدیگر تاثیر می-گذارند و یک مجموعه مرتبط و منسجم را ایجاد می کنند. برخی شخصیت ها، به ویژه در آغاز داستان بر چگونگی آشنایی شخصیت اصلی با هدف تاثیر می گذارند. مساله اینجاست که این نقش در داستان های دفاع مقدس نیز وجود دارد یا نه؟ آیا در ادبیات داستانی دفاع مقدس، شخصیت اصلی براساس راهنمایی، ارشاد و تحریک دیگران با هدف آشنا می شود یا مسئله صورت دیگری دارد؟ قصد آن است که انگیزه رفتار و الگوی اندیشه و تفکر شخصیت اصلی آشکار شود. این مهم، اهمیت نقش و فردیت بارز شخصیت اصلی را نشان می دهد. برای بیان این مطلب از الگوی کنشی گرماس بهره گرفته شده است؛ الگویی که ارتباط شخصیت ها را بر اساس نقش و کارکرد آنها نشان می دهد. بر اساس این الگو، شخص یا اشخاصی (فرستنده)، شخصیت (کنشگر) اصلی را به خاطر خواسته مشترکی (هدف) به ماموریت می فرستند. کنشگر اصلی در این ماموریت با کمک اشخاص همدل (یاوران) یا مخالفت و دشمنی افراد مخالف (رقبا) مواجه می شود. انجام ماموریت و به دست آوردن خواسته، نفع و نتایجی برای او، فرستنده یا دیگران در بر خواهد داشت (گیرنده). مطابق این الگو، شخصیت اصلی بر اساس همفکری یا راهنمایی فرستنده که از ضرورت و اهمیت هدف آگاه است، به ماموریت فرستاده می شود. فرستنده به دلیل آگاهی از هدف؛ از نظر فکری اهمیت شایانی دارد. در این مقاله سعی شده، پس از بیان الگوی کنشی گرماس، به این سوال پاسخ داده شود که آیا این نقش در چهار رمان دفاع مقدس و جود دارد یا نه؟ اگر وجود ندارد، این مهم چه تاثیری بر الگوی تفکر و اندیشه شخصیت اصلی گذاشته است؟ بر همین اساس، طبق الگو نقش فرستنده در چهار رمان دفاع مقدس - ارمیاء، سفر به گرای 270درجه، دوشنبه های آبی ماه و گنجشک ها بهشت را می فهمند- بررسی شده است. تطبیق الگو نشان داده است که در این چهار رمان، نقش فرستنده وجود ندارد و از نظر فکری، شخص یا اشخاصی بر شخصیت اصلی تاثیر نگذاشته اند و شخصیت اصلی بنا بر آگاهی و شناخت خود از هدف و به صورت داوطلبانه و خودجوش به ماموریت رفته است؛ به عبارتی، نقش فرستنده با شخصیت اصلی ادغام شده است و این دو نقش، یک نماینده (شخصیت اصلی) دارد. تفاوت رمان با قصه، دوره تاریخی دفاع مقدس و ماهیت هدف از دلایل این امر هستند.
    کلیدواژگان: رمان دفاع مقدس، شخصیت، الگوی کنشگر، فرستنده، شخصیت اصلی
  • عباسعلی رستمی نسب صفحه 167
    این پژوهش به بررسی و تدوین اسناد هشت سال دفاع مقدس استان کرمان می پردازد. روش این پژوهش کیفی و از نوع پژوهش مبنایی است که توسط افراد مجرب و آموزش دیده انجام گرفته است. جامعه آماری، کلیه اسناد مربوط به هشت سال دفاع مقدس است که از سازمان ها، نهادها و افراد مرتبط با آن دریافت گردیده است. نتیجه پژوهش، جمع آوری صد و بیست هزار سند، شامل وصیتنامه ها، نامه ها، گزارش ها، یادداشت ها، خاطرات، تصاویر، کتاب ها، فیلم ها، نقش ها و سایر موارد است. اهمیت اسناد در این است که زمینه های پژوهشی متعددی در حوزه جامعه شناختی و روانشناختی، نقش رهبری، مردم، اعتقادات، تاریخ، نقاط قوت و ضعف، عوامل پیروزی و شکست و عوامل مداخله گر در جنگ را فراهم می آورد. همچنین این اسناد می توانند منابع ارزشمندی برای نظریه سازی در خصوص جنگ و دفاع در مقابل متجاوزین به حریم کشورها باشند.
    کلیدواژگان: اسناد، هشت سال دفاع مقدس، استان کرمان، زمینه سازی (نظریه مبنایی)
  • احمد رضی، فائقه عبدالهیان صفحه 203
    رویداد های تکان دهنده ای چون جنگ که تاریخ یک ملت را دگرگون می کند، بی تردید بر ادبیات و هنر آن سرزمین نیز تاثیر می گذارد. پس از جنگ تحمیلی دهه شصت شمسی، حجم زیادی از رمان های جنگ در ایران منتشر شد که برخی از آنها توانستند جایگاه خوبی در میان خوانندگان و منتقدان پیدا کنند.
    رمان «شطرنج با ماشین قیامت»، یکی از آثار تمثیلی است که در آن با دوری جستن از خاطره نگاری صرف، تلاش شده است تا خواننده در ورای تقابل ها و کشمکش های ظاهری بازتاب یافته در رمان، به درک مفاهیم مندرج در لایه های زیرین اثر سوق داده شود. این رمان به دلایل مختلف، از جمله آمیختگی تخیل نویسنده با اسناد تاریخی و خاطرات شخصی، پرهیز از نگاه مطلق گرایانه نسبت به جنگ و مواجهه شعاری با آن، گسترش نگاه اندیشه ورزانه به هستی و انسان از اهمیت ویژه ای برخوردار است اما بخشی از موفقیت های این رمان، ریشه در نحوه بکارگیری عناصر داستانی در آن دارد.
    این مقاله بر آن است تا به این پرسش پاسخ دهد که چه عوامل داستانی در اثرگذاری روایی این رمان موثر بوده است؛ از این رو تلاش می شود تا با استفاده از روش توصیفی _ تحلیلی، چگونگی به کارگیری و پیوند عناصر داستانی در آن توضیح داده شود و نحوه شکل گیری پیرنگ، کانون روایت، درون مایه، شخصیت پردازی، گفتگو، لحن، سبک و زبان در آن، مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، رمان، روایت، عناصر داستانی، شطرنج با ماشین قیامت
  • محمود رنجبر، علی تسلیمی، عباس خائفی، علی صفایی سنگری صفحه 233
    داستان کوتاه دفاع مقدس در یک دهه اخیر، تحول چشمگیری در عرصه کاربرد تکنیک و سازه های نوین داستان نویسی داشته است. با واکاوی عناصر منفرد پیکره این داستان ها می توان جنبه های هنری آنها را نشان داد. در این پژوهش با نگاهی ساختاری به کارکرد کشمکش، به عنوان یکی از مهم ترین وابسته های عنصر پیرنگ، الگوی «رابرت مک کی» درباره سطوح سه گانه کشمکش بررسی شده است. پس از آن، سه مشخصه مشترک روایی کشمکش، شامل کشمکش جسمانی،کشمکش عاطفی وکشمکش زمان ومکان، به منظور نشان دادن شگردهای به کار رفته در سه داستان کوتاه دفاع مقدس به نام های«هانیه» نوشته مهدی نور محمدزاده، «دریا قلی» نوشته زهرا مشتاق و «شب نشینی در جهنم» نوشته داوود امیریان، از مجموعه داستان های برگزیده مسابقه سراسری داستان نویسی کوتاه یوسف(1385ه.ش)مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که نویسندگان داستان های مورد بررسی، درکاربرد عنصرکشمکش برای نشان دادن عدم تعادل نخستین در روایت داستان از شگرد تعلیق در سه سطح کشمکش درونی،فردی و فرا فردی بهره گرفته اند. نویسندگان این آثار با کاربرد وجوه سه گانه کشمکش، ضمن بیان نمایشی داستان به توصیف جزئیات و تحول شخصیت ها پرداخته اند.
    کلیدواژگان: کشمکش، داستان کوتاه یوسف، رابرت مک کی، شخصیت
  • کبری روشنفکر، سجاد اسماعیلی، مرتضی زارع برمی صفحه 257
    ادبیات مقاومت از مهم ترین سنگرهای فرهنگی ملت های تحت سلطه است. ادبیات مقاومت به ویژه شعر در عراق که واکنشی به حاکمیت استبداد است، ارزش های ادبی، فکری و تجارب هنری ویژه ای را در آثار شاعران این کشور به جای نهاده است که نه تنها در مجموعه شعر معاصر عربی قابل اعتنا و بررسی است، بلکه می تواند الگویی برای ادبیات متعهد و مقاوم سایر ملل نیز باشد.
    پژوهش حاضر بر آن است که به بررسی درونمایه های مقاومت در دفتر شعری «اشیاء حذفتها الرقابه» ازجواد جمیل، شاعر معاصر عراقی بپردازد و بیش از پیش زوایای پنهان و ناگشوده ادبیات مقاومت عراق را بنمایاند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که حاکمیت استبداد از عوامل اصلی بروز عناصر مقاومت در شعر جواد جمیل است. سرزمین، مردم، قیام علیه بیداد، انگیزه های شیعی مبارزه، ستایش آزادی خواهان و جان باختگان و امید به آینده ای روشن، از مهم ترین درونمایه های اشعار شاعر مورد نظر است.
    کلیدواژگان: ابیات مقاومت عراق، درونمایه های شعر مقاومت، جواد جمیل، اشیاء حذفتها الرقابه
  • تورج زینی وند صفحه 277
    جوزف الهاشم، یکی از شاعران برجسته مسیحی لبنان در روزگار ما می باشد که در ژرفای شعر متعهد و مقاومش، پیوندی از اندیشه های مسیحی و ارزش های دین اسلام ارائه می دهد. این شاعر توانمند توانسته است، دوستی و ستایش اهل بیت(ع) را با روح پایداری و پایمردی مردم فلسطین و لبنان، پیوند دهد. وی در اندیشه اساسی شعرش، بر آن است تا با فراخوانی شخصیت های دینی- تاریخی تشیع و نکوهش تسلیم و سازش در برابر رژیم صهیونیستی، اراده ملت های اسلامی را علیه اشغالگران برانگیزاند و روح امید و میهن دوستی را در میان ایشان بدمد. بیشتر اندیشه هایی که شاعر در چکامه هایش، مطرح می-کند، برگرفته از سیره اهل بیت(ع) است. چنین مضمون هایی از سوی یک شاعر مسیحی، ارزشمند و ستودنی است.
    محورهای اساسی این پژوهش، عبارتند از:1) پیشگفتاری درباره کلیات پژوهش و معرفی جایگاه شاعر و اشاره ای گذرا به برخی از شاعران مسیحی معاصر که توانسته اند ادبیات متعهد شیعی را با ادبیات پایداری پیوند دهند.
    2) پردازش و تحلیل موضوع از دو زاویه: الف) بررسی و تحلیل پیوندهای ادبیات شیعه و پایداری در شعر شاعر. ب) تحلیل تعهد ملی و وطن دوستی شاعر که همراه با بیان افتخارهای تاریخی گذشته لبنان و فلسطین و نکوهش و محکوم نمودن سکوت و سازش در برابر اشغالگران می باشد. واقعیت چهره این اشغالگران در شعر جوزف الهاشم، چیزی جز دروغ، تجاوز، فساد و نیرنگ نیست.
    کلیدواژگان: جوزف الهاشم، ادبیات پایداری، علویات، اهل بیت (ع)، شعر شیعی، میراث دینی و تاریخ
  • غلامحسین شریفی ولدانی، میلاد شمعی صفحه 299
    ادبیات پرآوازه پایداری در طول تاریخ و تبار ملت ها، همواره عرصه اعتبار و ایثار نام آوران و صحنه سلحشوری ها، شور آفرینی ها و از جان گذشتگی های دلاوران بوده است. برخی شاعران این عرصه، سهم بسزایی در روند تصویرآفرینی های زیبا و خیال انگیزی های پویا داشته اند و با دریافت های نهانگرایانه و نوآفرینی های نکته بینانه خود، کلام های جاندار و پیام های ماندگاری را به یادگار گذاشته اند. یکی از رویدادهای شگفت انگیز و پر افت و خیز روزگار ما، دوران جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس است. شماری از شاعران به نوبه خود با شعر سرایی و روایت پردازی رویداد های جنگ، به دفاع از ماهیت شرافتمندانه و سلحشورانه آن پرداخته اند و سهم خود را بدین گونه ایفا کرده اند. آنچه در این اشعار به چشم می خورد، مجموعه واژگان، تصاویر، تلمیحات، نمادها و سازه های خاص و مشخصی است که در تصویر پردازی شاعران دخیل بوده است. در این گفتار بر آنیم تا با نگرشی نو، صورت های خیالی شعر پایداری را بر اساس نقد ادبی جدید، مطابق روش «ژیلبر دوران» تجزیه و تحلیل کنیم و روند کلی خلاقیت، فردیت، ماهیت، حقیقت و اصالت این تصاویر را نشان دهیم و خاستگاه و گذرگاه آنها را مشخص سازیم.
    کلیدواژگان: شعر پایداری، صور خیال، تصاویر دو قطبی، ژیلبر دوران، رژیم روزانه تخیلات
  • محمدرضا صرفی، سید رضاهاشمی صفحه 323
    در سال های دفاع مقدس، شعر به عنوان سلاحی اثرگذار، در صحنه حضور داشت و حماسه ها و مقاومت ها را می ستود و ثبت می کرد. جنگ به پایان رسید، ولی پیامدهای آن، همچنان در زندگی مردم باقی ماند. «قیصرامین پور»، با حضور در جبهه ها، از نزدیک با رزمندگان در ارتباط بود و همین ارتباط و آشنایی باعث شد، او همواره پیشرو قافله شاعران انقلاب و دفاع مقدس باشد.
    درباره تعهد درشعر«قیصرامین پور»، باید گفت قیصر در زمینه تعهد در شعر، شاعری است که تعهد را در آثار او می توان به خوبی دید؛ او به جامعه و اعتقاد مردم متعهد بود. همچنین «امین پور»، از اولین کسانی است که در شعر این دوره، تحول ایجاد می کند؛ در شعر این دوره، علاوه بر محتوا، تفاوت محسوسی از نظر زبانی با شعر پیشینیان دیده می شود. شعر و شاعری خود قیصر هم، دستخوش تغییر و تحول می شود، تا آنجا که عده ای گمان می کنند او از عقاید پیشین خود دست برداشته است؛ البته باید گفت قیصر شاعری متعهد و انقلابی بود که تا پایان عمر، به آرمان هایش پایبند ماند.
    کلیدواژگان: شعر، قیصر امین پور، دفاع مقدس، تعهد و آرمان گرایی، سیر تحول و تکامل شعر قیصر
  • سید محمد طیبی صفحه 347
    امام علی (ع)، در زمره نادر شخصیت هایی است که زندگانی، سیره، سخن و عمل او در عرصه های گوناگون و در تمامی عصرها، برای بشریت به عنوان الگو پایدار مانده است و خواهد ماند. سیاست نظامی آن حضرت و مباحث مرتبط و زیرمجموعه آن، در دوران قریب به پنج سال فرمانروایی و حاکمیت بر جهان اسلام، در منظر مسلمانان و نامسلمانان، تا روزگار ما، بحث های فراوانی را به خود اختصاص داده است. از میان مطالب و موضوعات زیر مجموعه سیاست نظامی یاد شده، کیفیت بسیج جنگجویان و ایجاد مقاومت و پایداری در آنان، یکی از مهم ترین مباحث قلمداد می شود. در این نوشتار، سعی شده است تا روش ها و شیوه های تهییج و بسیج سپاهیان و ایجاد پایداری و مقاومت در آنان، قبل از نبرد و در جریان آن، از سوی امام علی (ع) و نیز اصحاب و فرماندهان ایشان مورد بررسی، توصیف و تحلیل قرار گیرد. یافته ها دلالت بر آن دارد که آن حضرت در سیاست و برنامه ریزی های نظامی شاش در رویارویی با مخالفان، به این موضوع اهتمام ویژه و حتمی نشان داده و به روش های مختلف و متنوع و معطوف به اعتقاد راسخ دینی و با رویکردی الهی و معنوی و مبتنی بر معیارهای قرآنی و سنت نبوی، سپاهیانشان را به تهییج و مقاومت در برابر مخالفان وا داشته اند.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سیاست نظامی، تهییج و پایداری، سپاهیان، جنگ ها
  • پوران (صدیقه) علیپور صفحه 379
    نشانه شناسی یک فرصت تحلیلی برای ورود به جهان متن است تا به واسط‍ه دلالت های متنی آن، قدرت کشف و شناسایی مفاهیم موجود متنی ایجاد گردد. شعر دفاع مقدس یکی از مقوله های ادبیات است که مفاهیم نهادینه شده دین مبین اسلام را به صورت هیپوگرام های فرهنگی و ادبی در خود نمود داده است که می توان به کمک نشانه شناسی، آنها را تاویل کرد. برای تاویل این مفاهیم باید ابتدا زمینه های نهادینگی آنها را در مبانی باورمند فرهنگ دینی کاوش کرد؛ سپس به کمک دانش هرمنوتیک به تاویل و تحلیل نهایی آنها پرداخت.
    این مقاله بنا دارد ضمن بررسی زمینه های نهادینگی فرهنگ شهادت در اندیشه های مذهبی، مضامین برجسته کارکردی آن را در شعر هشت سال دفاع مقدس واکاوی و استخراج نموده؛ سپس بر مبنای هیپوگرام فرهنگ شهادت، مفاهیم بدست آمده را معناشناسی نماید. لذا ابتدا، مضامین اعتقادی بنا به استنادات دینی موجود در فرهنگ اسلامی، مطرح و بعد ازآن، این مضامین مطابق با نمونه هایی از هیپوگرام های مفهومی ادبی شده در برخی از اشعار هشت سال دفاع مقدس، تحلیل می گردد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، هیپوگرام، مفهوم، فرهنگ اسلامی، شهادت، شعر دفاع مقدس
  • مهرانگیز علی نژاد محمدآبادی صفحه 407
    با توجه به آیات، احادیث و سخنان بزرگان دین اولین و برترین جهاد و از شدیدترین واجبات الهی و باثواب ترین آنها نزد خداوند متعال، جهاد با نفس است و شیوه عملی زندگی انبیا، امامان و بزرگان دین نیز گویای این امر است و باتوجه به شرایط جهان امروز و تغییر ساختاری جنگ ها که دولت های متجاوز و به جای حمله مسلحانه به آب و خاک دیگر کشورها سعی می کنند تا در افکار، اعتقادات و احساسات مردم این کشورها نفوذ کنند؛ باید به دانش آموزان آموخت که لازمه پیروزی در هر نبردی، شناخت نفس خود و ایستادگی در مقابله هواهای نفسانی است.
    در پژوهش حاضر، پژوهشگر سعی دارد تا مولفه های پایداری را با تکیه بر مبارزه با نفس در کتاب های درسی ادبیات فارسی متوسطه و پیش دانشگاهی، با روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار دهد. قابل ذکر است که مبارزه با نفس در این پژوهش، یعنی انسان از حق، خواسته ها و لذت هایی که برایش مهیا است، در جهت رضای خداوند و بندگان او چشم پوشی کند. سوال های پژوهشی عبارتند از: چه درصدی از محتوای کتاب های ادبیات فارسی آموزش متوسطه و پیش دانشگاهی به ادبیات پایداری اختصاص داده شده است؟ آیا در محتوای ادبیات پایداری کتاب های ادبیات فارسی آموزش متوسطه و پیش دانشگاهی به مبارزه با نفس اشاره شده است؟ آیا در محتوای مورد بررسی، ضمن بیان هدف (مقاومت و ایستادگی در برابر ظلم و ظالم و متجاوز)، راهکار عملی برای نیل به آن ارائه شده است؟
    با توجه به تحلیل کتاب های درسی ادبیات فارسی دوره متوسطه و پیش دانشگاهی، مشخص شد که تقربیا بین 15% تا 20% محتوای این کتاب ها، به ادبیات پایداری اختصاص داده شده است و در این موارد اشاره اندکی به جهاد اکبر یا مبارزه با نفس شده است و در بین دروس مورد بررسی، درس نیایش(امام سجاد) بهترین نمونه عملی است که ضمن بیان هدف، راهکارهای عملی را برای تحقق آن بیان کرده است.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، کتاب های درسی، نفس، هواهای نفسانی
  • فاطمه قادری صفحه 429
    ماغوط(1934-2007)، شاعر و نویسنده سوری و از پیشگامان و توسعه دهندگان قصیده النثر در شعر عربی است. او از کودکی با رنج ودرد ملت آشنا شد و در دوران نوجوانی، شاهد اشغال فلسطین و اوضاع نابسامان کشور های منطقه بود. مشاهده این اوضاع، نوعی روحیه تمرد را در شخصیت او به وجود آورد؛ به گونه ای که در نوع شعری وی نیز تاثیر گذاشت و به قصیده النثر که نوعی تمرد از قوانین شعر و رعایت وزن و قافیه و عروض بود، روی آورد و از پیشگامان قصیده النثر گردید.
    او به عنوان یک ناقد اجتماعی به انتقاد از وضع موجود عرب و ضعف و سستی آنها در برابر سلطه جویان و به خصوص اسراییل پرداخته است و آثار خود آنها را به وحدت و یکپارچگی و مقاومت فرا می خواند. در تمامی آثار او، اعم از شعر، داستان و نمایشنامه، بن مایه هایی از مقاومت آشکارا به چشم می خورد.
    هدف از این مقاله، بیان و ارائه جلوه های مقاومت در آثار ماغوط است که ابتدا به شرح مختصری از زندگی سیاسی، اجتماعی و ادبی ماغوط می پردازد، سپس مظاهر مقاومت را که از مطالعه تمام آثار او استخراج شده، در سه عنوان دعوت به مبارزه و مقاومت، ماغوط و لبنان و ماغوط و فلسطین ارائه می کند و به بیان دیدگاه های او در این مورد می پردازد تا ضمن معرفی وی، حساسیت او را به عنوان یک ادیب عرب، نسبت به مسائل جهان عرب نشان دهد و نقش اشعار و کلما ت او را در بیدار سازی ملت برای حفظ عزت و کرامت خود بیان نماید.
    کلیدواژگان: مقاومت، ماغوط، فلسطین، لبنان
  • غلامرضا کافی صفحه 455
    ادبیات دفاع مقدس ادبیاتی معناگراست و به همین جهت پیام و محتوا در آن اهمیت به سزایی دارد. یکی از محورهای معنایی در شعر دفاع مقدس «بصیرت و زمان آگاهی» است که در سه تقسیم «تحذیر و تذکر»، «اعتراض» و «حسرت و واگویه». در این مقاله تشریح و بازنموده شده و در طلیعه بحث گوشه هایی از «زمان آگاهی» در شعر گذشته ایران و جهان بیان شده است.
    این مقاله نشان داده است که شعر دفاع مقدس به عنوان شعر معناگرا و به حکم بصیرت و زمان آگاهی، ناهنجاری های جامعه را گوشزد می کند و در راه اصلاح کجی ها و جبران برخی کاستی ها قدم برمی دارد.
    کلیدواژگان: شعر دفاع مقدس، شعر معناگرا، بصیرت و زمان آگاهی
  • فاطمه کوپا صفحه 479
    «ادبیات مقاومت» در حوزه روایی آن به دلیل توفیق در ایجاد هماهنگی متقن ذهنیت با عینیت و هم گونی احساس و اندیشه راوی و مخاطب، روایت گیر را به بازاندیشی و تلقی دیگرگون از حقیقت وامی دارد؛ و با حرکت در طیف معانی و واژه ها و ایجاد تقابل در ارزش ها، اندیشه ها و باورها، خواننده را از واقعیت موجود به واقعیتی پررنگ تر می کشاند و دیگرباره حقایق و واقعیات را فرایاد او می آورد؛ و در نهایت با تمرکز بر شعور یا خردجمعی (ذهن برتر یا ناخودآگاه) و دست یابی به رگه هایی از ذهنیت جمعی، روایت گیر را به اوج شعور و آگاهی سوق می دهد.
    «رمان ارمیا» به عنوان اثری ارزشمند در حوزه ادبیات مقاومت، با بهره گیری از بن مایه های نمادین، ایجاد «لذت زیبایی» از طریق توصیف های برجسته و جاندار، رستاخیز واژگان (برجسته سازی و تشخص کلامی) در به کارگیری تعابیر متفاوت و دیگرگون، جریان سیال ذهن (تک گویی درونی) و گفتگو (دیالوگ) در نیل به اثری فراگیر و ماندگار توفیق یافته است.
    در این گفتار با استفاده از شیوه تحلیلی - توصیفی، شگردها و کارکردهای روایت پردازی و تعابیر نمادین در «رمان ارمیا» مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بن مایه های نمادین، شگردهای روایی، رستاخیز واژگان، تک گویی درونی، گفتگو
  • حسن مجیدی، محمد حیدری صفحه 505
    شاعر عرب زبان معاصر، احمد مطر، در میان هم عصرانش از ویژگی های خاص سبکی و ساختاری برخوردار است. او شاعری عراقی است که از وطنش تبعید شد و در راه آزادی و وطن مجاهدت نمود، از این رو، شاعر تبعید و به ویژه شاعر شعرهای پلاکارد (لافتات) از بارزترین لقب های وی است. احمد مطر شاعری سیاسی است، نه شاعری برای سیاست، شاعر مبارزی که با شعرش به جنگ زور و ستم می رود. شعر احمد مطر گامی است به سوی آزادی مردم عرب از قید و بندهای نادانی و سلطه. غالبا او را به «شاعر بدون عشق» متهم می کنند؛ با این ادعا که در قصیده هایش، درباره عشق چیزی نمی گوید؛ اما در دیوان احمد مطر، سخن همه از عشق به وطن وآزادی انسان در برابر ظلم است.
    در این پژوهش سعی برآن است تا به شیوه توصیفی و کتابخانه ای، پیرامون زندگی و تفکرات و عشق احمد مطر در قبال آزادی و وطن بحث گردد.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، احمد مطر، وطن، آزادی، پلاکاردها
  • قاسم مختاری، محمود شهبازی صفحه 519
    ادبیات پایداری گویای دردها و رنج هایی است که در برهه ای از تاریخ بر ملتی وارد آمده است.عمر ابوریشه، شاعر، ادیب و سیاستمداری است که معانی پایداری را در شعرش با زیباترین و بدیع ترین تصویرها و واژگان، ترسیم کرده است. بررسی اشعار این شاعر برجسته در یک چارچوب تاریخی، مبین این حقیقت است که مهم ترین جلوه های پایداری در شعرش از سال1917، یعنی همزمان با اعلانیه «بآلفور»،استعمار ستیزی بود. وی در این برهه از تاریخ، تلاش می کند تا با تکیه بر مذهب و ملی گرایی، احساسات مخاطبانش را برضد استعمار و صهیونیسم بر انگیزد. پس از دو شکست سال های 1948 و1967، واکنشی مشابه نسبت به این دو رخداد در شعرش پدیدار گردید که در نتیجه آن، غم واندوه و ناامیدی بر شعرش چیره گشت. وی گذشته درخشان اعراب را به یاد آورده و بر آن حسرت می خورد. رنج آوارگان را به تصویر می کشد و امت و حاکمان را سرزنش می کند. با این حال، وی خود را از غم و اندوه و نا امیدی می رهاند و دگربار خود را باز می یابد و شهید و سرباز فدایی را که مهم ترین روزنه امید او است، تمجید و ستایش می کند.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، تعهد، فلسطین، عمر ابوریشه
  • فاطمه مدرسی، رقیه کاظم زاده صفحه 545
    در فرهنگ همه ملت ها، می توان نشانه ای از ادبیات مقاومت را دید. در ایران نیز نمونه هایی از این-گونه ادبیات در دوران حاکمیت پهلوی به چشم می خورد. برخی از شاعران این دوره در فضای بسته و بیدادزده دوران پهلوی، در برابر جور و بیداد قد برافراشته و با آگاهی از تاثیر زبان نمادین و غیر صریح در مخاطب، به توصیف اوضاع سیاسی جامعه پرداخته اند، تا رسالت خود را در آگاهی بخشی مردم نسبت به وضعیت نامساعد جامعه به انجام رسانند. حسین منزوی یکی از شاعران متعهد این دوره است که دامنه شعر پایداری، با محوریت مبارزه برای آزادی، در برخی از غزل های قبل از انقلاب او گسترده است. بهره جستن از نماد، ماهیت غزل منزوی را به کلی دگرگون ساخته و آنها را از ویژگی بارز «روحیه آزادی-خواهی» برخوردار نموده است.او، با سبکی هنرمندانه و به صورت نمادین، اندیشه های خویش را مبتنی بر آزادی خواهی و انتقاد از جامعه بیدادزده روزگارش به مخاطب القا می نماید. در این پژوهش، ابتدا سعی بر آن است که بدون در نظر گرفتن محدوده زمانی خاص،خواننده را با بعضی از نمادهای به کار رفته در غزل حسین منزوی آشنا نماییم. سپس کوشیده ایم درون مایه هایی از غزل پیش از انقلاب منزوی را بررسی کنیم که ارتباط مستقیمی با مضامین استبدادستیزی و آزادی خواهی و روحیه مقاومت او دارند.
    کلیدواژگان: آزادی خواهی، نماد، غزل، منزوی
  • سید محمد رضی مصطفوی نیا، محمودرضا توکلی محمدی، قاسم ابراهیمی صفحه 565
    بی شک امروز ادبیات پایداری از جایگاه خاصی در بین ملت ها برخوردار است. این ادبیات صدای فریاد ستمدیدگانی است که به وسیله شاعران دردآشنا به تصویر کشیده می شود تا از این طریق، پایداری ملتی زیر ظلم و ستم را به جهانیان اعلام و این خود، مبارزه ای بس دردناک است. «توفیق زیاد» یکی از شاعران معاصر فلسطین است که بر خلاف دیگر شاعران مقاوم فلسطین، در اشعار خود نماینده تمام ملت های مظلوم و ستمدیده است. از نگاه وی، فلسطین نماینده و نماد تمام ملت های مظلوم و تحت ظلم و ستم به شمار می رود. این مقاله سعی دارد تا با بررسی اشعار این شاعر، نوع نگاه او را به مقوله مقاومت، بررسی کند.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، شعر مقاومت، فلسطین، توفیق زیاد
  • سید محمد میرحسینی، مرتضی قاسمی حامد، مسعود شاورانی صفحه 589
    از مسائل مهم مطرح شده در قرآن، استقامت و پایداری است. با بررسی آیات قرآن مشخص می شود که پایداری در قرآن کریم مرتبط با صبر، حلم، ثبات قدم و استقامت است و هر یک از واژه های فوق، مرتبه ای از پایداری را به خود اختصاص می دهند به طوری که صبر و حلم، مقدمه پایداری، ثبات قدم دومین گام و استقامت سومین و مهم ترین گام در راه رسیدن به پایداری در قرآن است. عوامل رسیدن به ثبات قدم و استقامت در قرآن از این قرار است: مژده پیروزی دادن در جنگ، یاری خواستن از خداوند و یادآوری نعمت های او، داشتن قول ثابت، دوری از وعده و وعیدهای مشرکان و اینکه انسان به راه کج نرود و از مسیر خود منحرف نشود و در عمل خود، پایداری داشته باشد. استقامت و پایداری در قرآن، باعث برخورداری از امداد غیبی و دوری از خوف و حزن می شود. برای استقامت و پایداری، مصداق هایی نیز در قرآن ذکر شده است که از جمله آنهاست: داستان ابراهیم و پرتاب او به آتش و تبدیل شدن آن به گلستان و هجرت او به سرزمین دیگر برای حفظ ایمان خود از گزند کافران و قربانی کردن فرزند خود و استقامت و پایداری او و فرزندش در این امر.
    کلیدواژگان: صبر، حلم، ثبات قدم، استقامت، پایداری
  • سید فضل الله میرقادری، حسین کیانی صفحه 611
    شعر مقاومت فلسطین تصویرگر تاریخ انقلاب فلسطین است و در این عرصه، شاعرانی متعهد و پاکباز پا به عرصه ی مقاومت گذاشته و ذوق و هنر خویش را در راه مبارزه با متجاوزان و دفاع از حق به کار گرفته اند.
    علی فوده از شاعرانی است که با حضور در سنگرهای مقاومت و با استفاده از قریحه و هنر شاعری خویش برای حفظ کرامت نفس و دفاع از آرمان فلسطین به پا خاسته ولی آن چنان که شایسته اوست معرفی نشده و محتوای اشعارش مورد بررسی و کنکاش قرار نگرفته است.
    کرامت نفس از جمله ویژگی هایی است که در شعر علی فوده نمود بیشتری دارد و صفاتی چون شکیبایی، صداقت، پایداری و ایثار را به دنبال داشته و در تکوین شخصیت او موثر بوده و در موفقیتش در عرصه مقاومت تاثیرگذار بوده است.
    در این مقاله پس از اشاره ای گذرا به ادبیات مقاومت فلسطین و زندگی شاعر و ظهور او در عرصه مقاومت،جلوه های کرامت نفس در شعر شاعر بررسی و تحلیل شده و این نتیجه به دست آمده است که شاعر برای آگاه ساختن مخاطب نسبت به اهمیت کرامت نفس در راه مقاومت، نقاب شخصیت هایی را به چهره زده است که در تاریخ به این صفت معروف هستند؛ از مهم ترین این شخصیت ها از بلال حبشی، عروه بن الورد، و هفده تن از یاران مقاومت ذکر شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، علی فوده، فلسطین، کرامت نفس
  • سیدشمس الدین نجمی صفحه 645
    در این پژوهش سعی شده است تا اهمیت مدح و رثای ائمه اطهار (علیهم السلام) به خصوص امام حسین (علیه السلام) در شعر فارسی، مورد بررسی قرار گیرد. به همین منظور، شاعران عاشورایی سرا را به سه دسته تقسیم نموده ایم: دسته اول، شاعران متقدم هستند که از قرن 4 ه.ق، یعنی از زمان «کسایی مروزی»، به مداحی اهل بیت پرداخته اند. دسته دوم، شاعران متاخر و بیشتر مربوط به قرن های 10 تا 12 هستند. دسته سوم، شاعران معاصر هستند که ارادت خود را به آستان مقدس اهل بیت عصمت و طهارت ابراز داشته اند. بر این اساس در می یابیم که در همه ادوار تاریخی، شاعران فارسی زبان به ادبیات ولایی توجه داشته اند؛ به گونه ای که ایران را می توانیم کانون مکتب شعر ولایی بدانیم.
    کلیدواژگان: ولایت، مرثیه، ائمه اطهار، امام حسین (ع)، شعر فارسی
|
  • Abdol, Ali Alebooye Langroodi Page 1
    Abul-Qasim Shabbi, the revolutionary and tormented poet, is considered as one of the pioneer poets of temporary Arabic poetry. By the means of rich poetic senses and powerful locution, he creates sublime concepts as well as profound and eternalthemes of humanity within his poetry. His poems are excellent examples of Resistance Literature. Concerned about his nation's destiny much more than his own future, he wants to rise against atrociousness but pen is the only weapon he is armed with, so he expresses his will through his poetry. The poem "Eradat-ol-Hayat" is one of the best Resistance poems gaining global fame. It is also an inspiration to suffering nations around the world. Life is defined as acknowledgment, awakening of thought and moving toward the overall reformation in his poetry. Henceforth, he invites everyone to fight and resist against ruling injustice as well as hoping for a promising future. He, also, warns enemies against defeat and friends against negligence.
  • Ahmad Amiri Khorasani, Ahmad Reza Biyabani Page 29
    Holly defense literature, regarding its divine and idealistic identity, always precedes other literature in describing divine worldview. In the era of technology, industry, communication and media, it is the symbol of divine value which summon human’s nature to accept divine worldview. “Soft Soils of Kooshk” is a kind of personal biography and is the result of Saeed Akef’s attempts to know the martyr Abdolhossein Bronsi. In the present article, the writers introduced the character of martyr Abdolhossein Bronsi through the content of his memories in the above mentioned book and analyzed the mystical and moral principles of his character. In this writing, beside expressing some principles of mysticism and morality as well as defining them, some attention was paid to practical aspects of these issues in Bronsi’s personality. If the ultimate goal of each human being is to attain perfection, then undoubtedly, Bronsi attained whatever he decided to.
  • Mahmoud Barati, Maryam Nafeli Page 61
    Among different manifestations of the music of the poetry, its intrinsic aspect can be referred. The intrinsic music is the result of harmony, combination of words, and particular reverberation of each letter in conjunction with the others. Many of the literary devices, such as pun, Epanorthosis, Anadiplosis, Phoneme adornment, chiasmus, etc are all suggestive of a kind of repetition. Farid, adopted by Ghader Tahmasebi as his pen name, is among the poets of the revolution & holly war. Through years of 2006 and 2007, his three poetry books has been published as: Fairy of the Stars (collection of lyrics), Fairy of the excuses (collection of odes "masnavi"), and (those who has become) Fairies (the collection of Nimaian poetries). In the present study it was tried to examine Farid’s poems of these three poetry books, in regard to their intrinsic music. Repetition, as essential foundation of the intrinsic music in the works of Farid, remarkably appeared with different manifestations.
  • Fateme Taslim Jahromi, Yahya Talebian Page 91
    Contemporary resistance literature of Iran is divided into threesections: Mashrotiat (constitution revolution), Pahlavi era and Islamic revolution. One of the pioneers of contemporary resistance literature is Mirza Mohammad Sadeq Adib ul Mamaleke Farahani. He was a poet, literary scholar and journalist in whose social and political poems, motifs and themes of resistance literature can be seen. Of course expression of these themes is not consistent but after Mashrote and disappointments from Mashrote, these themes obviously have more frequency. After mentioning an express summary of life and situation of Adib ul Mamalek and his political and social poem, this article dealt with themes of resistance literature in his poem such as: patriotism, apposing against oppression, expressing disgust to enemies, inviting to national and Islamic unity, criticism to disordered political situations, elegy to martyrs of freedom and other themes and motifs like these.
  • Saeed Hesampour, Farshid Sadat Sharifi Page 113
    A study the "Implied Reader" is one of the best approaches to analyze the works in children resistance literature. Chambers believes that we need to recognize children as a “reader” in children’s stories. This paper used Chamber's theory to analyze "the implied reader in the book", in three stories of A. Akbarpour which were based on war (If I were a pilot, Good night Commander! And The Heavenly Frame). With this approach, some significant issues could be understood such as the characteristics of the implied reader in these stories, aware or unaware view of the writer toward the children, and finally the reasons of the popularity of some special works. The finding revealed that the writer tried to picture new experiences of the holy war by approaching the children’s different world. letting children participate in the events of the story and accompanying them, he create a situation in which children could take part in the creation of the story and have great impact on the events related to this war.
  • Askar Hasan Pour Page 147
    Every Character has a definite role in transmitting the message and content of a story. The roles mutually affect each other and create a connective and uniform whole. Some characters, especially those at the beginning of the story, affect the way in which main characters familiarize with the aim. The main problem is that if this role exists in Holy Defense stories or not. In Holy Defense literature, does the main character familiarize with the aim on the basis of other guidance, directions and motifs or does it have another form? The point is to clarify the motifs of deeds and thought pattern of the main character. This shows the significance of the role and obvious individuality of the main character. To explain this, the Actant model of A.G. Greimase was applied. This model shows the characters’ relations based on their role and function. According to this model the person or persons send the main character on a mission with the common purpose. The main Actant in this duty faces with the aid of the agreeable or enmity of the disagreeable persons. Accomplishing this mission and achieving the aim have some profits and consequences for him, a sender or others. According to this model, the main character is sent on the mission by the guidance of the sender who is familiar with the necessity and importance of the purpose. Being aware of the purpose, a sender is of great importance. In this article, it was tried to answer the followings questions: Does this role exist in Holly Defense novel or not? If it doesn’t so, what is its effect on the though pattern of the main character? According to this and based on the model, a sender’s role in four Holly Defense novels– Ermia, Travel in 270 degree zone, Blue moon Mondays and Sparrows knowing paradise- was analyzed. The conformity of the model revealed that in these four novels, the sender played no role and theoretically the person or personshad not have any effects on the main character, so the main character went on the mission voluntarily. In other words, the sender’s role mixed with the main character and both had one representative (main character). The difference between novel and tale, historical period of the Holy Defense, and the nature of the aim were among the reasons of that.
  • Abas Ali Rostami Nasab Page 167
    This research aimed at studying and compiling the documents eight-year Holy Defense of Kerman province. This research was done by experienced and professional researchers and the method used in this study was qualitative and research-based. The dataconsisted of 120,000 records of eight-year Holy Defense including wills, letters, reports, personal notes, memories, pictures, books, cassettes, films and lots of other things. All of these documents were formed in Islamic Revolution and during the holy defense era and collected from those organizations and people related to that. These documents can be considered as a vast source to do a variety of researches into the domain of the leadership’ role, people, sociology, psychology, beliefs, history, creed, factors of weakness and power, and also the reasons of defeat or victory of those meddlers in war. Moreover, these documents can form an important basis of formulating a theory about war and defense against aggressors who invade nations.
  • Ahmad Razi, Faegheh Abdollahian Page 203
    Undoubtedly, the shocking events such as wars which destroys the history of a nation, has had an effect on the literature and arts of that region. After the imposed war in 1360s, a great deal of war stories have been published in Iran which some of them could find a suitable position among readers and critics. The novel “Chess with Resurrection Machine” is one of the allegorical works which tries to direct the readers to the comprehension of the concept in the deep layers beyond the apparent conflicts and struggles reflected in the story by avoiding just keeping a diary. This novel has a special importance for various reasons such as mixing the writer’s imagination with the historical documents and personal memories, avoiding absolute look at the war and confronting it idealistically, expanding the thoughtful insight regarding the existence and human. However, some of the successes of this novel have originated in the employment of novel elements.
  • Mahmood Ranjbar, Ali Taslimi, Abas Khaefi, Ali Safaee Langari Page 233
    The short story of holy defense in the previous decade has been progressed a lot in the area of application of the new elements and techniques of story writing. By analyzing the special elements of the corpus of these stories, their artistic aspect could be revealed. For studying techniques in these short stories, the elements of conflict were analyzed which was one of the most dependent elements on the Plot. In this research, first of all Robert McKee’s pattern about three layers of conflict was presented, then three short stories of holy defense named Haaniye written by M.Normohamad zadeh, Darya gholee by Z.Moshtagh and Wake in hell written by D.Amiriyan from series of short stories of the national story writing contest named YOSEF (1385) were surveyed based on the three common characteristics of the narrative function of conflict which were physical, emotional and time factors to show the techniques applied in these stories. The finding of this research revealed that the writer of the abovementioned stories used the suspension techniques in three levels of inter-personal, intrapersonal and extra-personal conflict to show the initial imbalance in the narrative of the story. Therefore, it was obvious that these writers by applying the three levels of conflict as well as dramatic expression of the story described the details and changes of the characters.
  • Kobra Roshanfekr, Sajad Esmaili, Morteza Zareh Barmi Page 257
    Resistance literature is the most important cultural entrenchment of those countries under foreign dominance. Resistance literature especially poetry in Iraq which is a reaction to the despotic rules indicates the literary and mental values as well as the specific artistic experiences in the works of the poets of these countries that not only can they be regarded and analyzed in contemporary Arabic poems but also they can be a pattern for devoted resistance literature of other nations. The present research aimed at studying the resistance elements in the poetry book of (the censored) written by Javad Jamil, the contemporary Iraqi poet. The findings of this research indicated that despotic rules were of the main factors of the occurrence of resistance elements in the poem of Javad Jamil. The main themes in his poem were the land, people, insurgence against injustice, Shiite motivations of combat, adoration of liberals and martyrs, and hope for a promising future.
  • Touraj Zinivand Page 277
    Joseph Al-Hashem is one of the prominent contemporary Christian poets of Lebanon. He presents a link in the in depths of his committed poem of resistance between Christian thoughts and religions Islamic values. This capable poet has managed to link the friendship and praise of the Household of the prophet Mohammad (Ahl-ol- Beit) (PBUT) with the resistance and fortitude of Palestinian and Lebanese people in his committed poetry. The dominant thought in his poetry is that he summons the religious and historical characters in Shiism and criticizes them for comprising with, or surrendering to the Zionist Regime of Israel. In this way, he wants to stimulate hope and patriotism among The Islamic Nations as well as inciting them to fight against the occupiers. Most of the thoughts that the poet presents in his odes are drawn from the wisdom and the lifestyle of the Household (PBUT). These kinds of contents from a Christian poet are admirable and valuable. The fundamental bases of this paper were as follows: 1. A preface about the basics of the research and introducing the poet’s stance, and a glancing reference to some of the contemporary Christian poets who had managed to relate the committed Shiitic literature to the resistance literature.
  • Gholamhosein Sharifi Veldani, Milad Shamei Page 299
    Famous resistance literature has always been the great scene of credit, self-sacrifice, and the bravery of the courageous people. Some of the poets of this arena have had a great influence on the process of creating beautiful imageries and dynamic imaginations. With their hidden perception and brilliant innovation, they have created lasting messages and animate speeches. One of the incredible and stupendous events of our time is the imposed war and the 8-year holy defense. Some poets by narrating the war scenes and events have tried to defend its heroic and honorable nature and have made their contributions to it. Total of terms, imageries, allusions, symbol, and certain element could be seen in these poems which contribute to the imagination of poets. In this article, it was tried to analyze the imageries of resistance poems according to the new criticism with a new insight based on Gilbert Durand method and reveal the main stream of the creativity, individuality, nature, reality and originality of these imageries to determine their origin.
  • Mohammad Reza Sarfi, Sayyed Reza Hashemi Page 323
    During Holy Defense years, poetry was on the scene as an influential weapon, and it praised and recorded the defenses and epics. War came to an end but its consequences have remained in people’s lives. Gheisar Amin Pour was in close touch with the soldiers in the battlefields and this connection and familiarity made him a pioneer of the holy defense and revolution’s poets. The issue of commitment could be seen clearly all over his poetry. He was committed to the society and the belief of the people. Moreover, he is one of the poets of this era who has created a change. In the poetries of this era, great linguistic and thematic difference could be seen comparing the past. His own poetry has also undergone some changes to the extent that some believed he put aside his previous belief. However, it has to be said that Gheisar Amin Pour was a committed and revolutionary poet who was devoted to his belief till the end of his life.
  • Sayyed Mohammad Tayyebi Page 347
    Imam Ali is among a few personalities whose life, deeds, words and action have stayed constant for people as a model in different areas and eras. His military policy and its relevant issues and subissues have put up lots of arguments in about five years of ruling the Islamic World in the view of Muslims and non-Muslims even in our days. Among aforementioned sub issues of his military policy, the quality of warrior’s mobilization as well as producing resistance among them is one of the most significant issues. In this article, the writer tried to consider, describe and analyze the motivation, mobilization, and resistance of the armies led by Imam Ali, his disciples and commanders before and during the war. The findings revealed that considering this issue, he showedgreat and specific effort in his military policies and plans to confront the opponents. Also he motivated his armies to resist their opponents with different methods and divine approach based on firm religious belief, Quranic standards and prophet’s traditions.
  • Pooran (Sedighe) Alipoor Page 379
    Semiotics is an analytical chance to enter the world of a text that through its textual implication, the power of finding and understanding the available textual concepts can be created. A Holy Defense poem is one of the categories of the literature that includes the basic concepts of Islamic culture as literary and cultural hypograms that can be interpreted by semiotics. To interpret these concepts, their basic grounds in the believable principles of the religious culture must be found. After that, through hermeneutics, they can finally be analyzed and interpreted. This paper tried to analyze and find the prominent functional concepts in the poems of 8 years of Holy Defense by analyzing basic grounds of martyrdom culture in religious thoughts. Then these concepts could be interpreted semantically based on the hypogram of martyrdom culture. So, first the believable contents based on the existing religion documents in the Islamic culture was presented and then these contents were analyzed by some samples of the literary conceptual hypograms in some poems of the 8-year holy defense.
  • Mehrangiz Alinezhad Mohammad Abadi Page 407
    Considering Quran verses, Hadiths, and quotations of religious authorities as well as the lifestyle of prophets, Imams, and religious leaders, Jihad against the ‘self’ is regarded as the first and foremost form of Jihad which is among the Islamic obligatory deeds (Vajibat) with great reward before God; thus with regard to the current global status and the structural alteration of wars, from military invasions of land to penetration into and destruction of the thoughts, beliefs, and feelings of the invaded, the students need to be informed that the identification of one’s self and confronting worldly desires are the requisite for victory in each and every battle. The present study aimed at investigating components of resistance focusing on campaign against the self (Nafs) in high school and pre-university Persian literature textbooks through content analysis method. It should be mentioned that campaign against the self (Nafs) in this research is to ignore one’s rights, desires, and pleasures for the sake of God and His servants. Research questions were: What percentage of contents of high school and pre-university Persian literature textbooks are allocated to resistance literature? Is campaign against the self (Nafs) referred to in high school and pre-university Persian literature textbooks? In addition to stating the objective (to resist and stand against tyranny, tyrants, and invaders) are any practical strategies provided for reaching the objective in the studied content? The results showed that 15 to 20 percent of the contents of the mentioned books were allocated to resistance literature, however campaign against the self (Nafs) was scarcely indicated in the corpus. The lesson of “Neyayesh (Imam Sajjad)” was considered the most prominent practical sample in which in addition to stating the objective, practical strategies for reaching it were provided as well.
  • Fatemeh Ghaderi Page 429
    Maghout (1934-2007), a Syrian poet and writer, came to feel the sufferings of his nation in early childhood and then witnessed the occupation of Palestine and the disconcerted circumstances of the Middle-East countries in his adolescence. This created in him such a sense of mutiny as for his poetic genre to convert into 'Qhasidat-Al-Nasr', which is a violation of prosodic features. He is, indeed, a pioneer in this type of poetry. As a social critic, he denounced the trend of events and Arab's indifference to the invaders specifically Israelis. He would always call the public masses to unity and solidarity for resistance. All of his works-poems, stories, plays-are highly rich in the issues of resistance. This article aimed at expressing and presenting the issues of resistance in Maghout’s works by focusing on his sociopolitical literary life. Then these issues derived from his works under three titles of invitation to fight and resistance, Maghout and Lebanon, and Maghout and Palestine were presented, expressing his viewpoint to show his sensitivity as an Arab literary scholar toward Arab world. It also analyzed his poems and words to show his role in the awakening of the nation to keep their esteem and greatness
  • Gholamreza Kafi Page 455
    Holy Defence Literature is a semantic literature in which the message and contents are very important. One of the thematic pivots of Holy Defence poetry is "insight and time Awareness " which, in this article, were explained and interpreted in three general divisions of "Warning and Notification", "Objection", and "regret". At the beginning of the discussion, some examples of "insight and time awareness" in the past poetry of Iran and the world were mentioned. This article indicated that Holy Defence Poetry, as a semantic poetry and with "insight and time awareness", stated some of social disorders, taking some steps to rectify the dishonesties and compensate some defects
  • Fatemeh Koopa Page 479
    “Resistance Literature”, in its narrative domain due to its success in creating the stable coordination of mentality with objectivity, as well as the homogeneity of the emotion and thought of narrators and speakers, force the narrator to rethink and consider reality in a different way. Moving into the spectrum of meanings, and words as well as creating the contrast in the values, thoughts and beliefs, it guides the reader to the most significance reality from the available reality or truth, recalling him again the facts and realities. Finally, by focusing on the sense or collective wisdom (superior mind or unconsciousness) and achieving the veins of collective mentality, it guides the narrator to the climax of sense and knowledge. “Ermia” novel, a valuable work in the domain of “Resistance Literature”, was succeeded in being as a pervasive and widespread work in this literature by using the symbolic motif, creation of the “Pleasure of Beauty” through the dominant and living descriptions, word’s resurrection (highlighting and verbal recognition) in using the different interpretations, stream of consciousness (internal monologues) and dialogue
  • Hassan Majidi, Mohammad Haydari Page 505
    One of the most important motivations for writing this research about current Arab poet- Ahmad Matar - was his special style and construction among his contemporaneous poets. He was an Arab poet exiled from his home town and fighted for freedom and his land. As a result, exiled poet or specially placard poet is one of the greatest titles which has given to him. He is a political poet not a poet for politics. In the other word, Ahmad Matar is a fighter facing with cruelty and oppression by his poem. His poem is a step toward releasing Arab people from ignorance and force. Although he is called "a poet without love" because he doesn’t mention love in his poem, the love which he writes about is love to hometown and freedom of human against cruelty. This library research aimed at writing about his life, ideas and love for freedom and hometown with a descriptive-analytical method.
  • Qasem Mokhtari, Mahmood Shahbazi Page 519
    The "resistance literature" displays the agonies and the pains that have prevailed over a nation in a historical period. Omar Abu Risha as a poet, scholar, and politician expresses the meanings of resistance in his poem through the most beautiful pictures, words and concepts. Analyzing his poems with a historical view point revealed that the most important aspects of resistance which had appeared in his poem since 1917, namely coincident with the issue of Balfor announcement, was against colonialism. He tries to provoke the feeling of his addressees by the means of religion and nationalism against Zionism and colonialism. After being defeated in two wars, 1948 and 1967, a considerable reaction towards these two occurrences was observed in his poem, resulted to sadness and disappointment prevailing over his poems. He remembers the bright past of Arab nation, so he regrets. He elaborates the pains of the homeless. However, this great poet releases himself from this sadness and disappointment and finds himself again. Henceforth, he praises the martyrs and devoted soldiers who are his most important rays of hope.
  • Fatemeh Modarresi, Rogayyeh Kazemzadeh Page 545
    The traces of resistance literature are prevalent in every nation’s culture. Instances of this branch of literature were observable in Pahlavi dynasty. Some of the poets of this era have made an attempt to portray the political circumstances of society in the oppressive and non_egalitarian atmosphere, being aware of the outstanding impact of symbolic language on addressees. In effect, these poets were determined to raise the public consciousness toward the improper social conditions. Hossein Monzavi is among the dedicated poets of this period, whose pre– revolution lyrics take heed of resistance poetry, focusing mainly on the fighting for liberty. The use of symbol in Pahlavi’s dynasty has utterly transformed the nature of Monzavi’s lyrics and given them the unique feature of “creating liberalistic atmosphere”.
  • Mohammad Razi Mostafavi Nia, Mahmoodreza Tavakkoli Mohammadi, Qasem Ebrahimi Page 565
    Undoubtedly, nowadays resistance literature has a special position among nations. This literature is the reflection of the shout of the oppressed which is pictured by a pained expression of the worried poets to reveal the resistance of the oppressed people who suffered cruelty and tyranny. Toufiq Zayyad is a Palestinian contemporary poet who tried to be a representative of all the oppressed nations in his poems. From his viewpoint, the Palestinians are the symbols and representative of all these nations. This paper tried to investigate the poet’s view about resistance based on his poems and verses.
  • Sayyed Mohammad Mirhosseini, Morteza Ghasemi Hamed, Masood Shavarani Page 589
    Stamina and resistance are important mentioned issues in Koran. Evaluation of the verses of the Koran clarifies that Stamina is linked to patience, consistency, and resistance. Moreover, each one these words have a level of consistency. Patience is the introduction of consistency, stamina is the second step, and resistance is the third as well as the most important step to reach consistency in Koran. Factors to reach stamina and resistance in Koran are as follows: Good tidings for victory in war, seeking God’s help and mentioning His blessings, having firm promise, avoiding infidels’ promises, not going astray and being constant in his way. Stamina and resistance in Koran cause hidden helps and avoid scare and sorrow. There are practical examples about resistance and stamina in Koran such as the tale of Abraham when he was thrown into fire and then the fire turned into a garden. After that he traveled to another land to preserve his faith against infidels. It was there when God ordered him to sacrifice his son. He and his son obeyed the order, so this obedience is the symbol of their stamina and resistance.
  • S.F.Mirghaderi, Hossein Kayani Page 611
    Palestine resistance poem shows the history of the Palestinians revolution. In this area, some devoted poets have spent their verve and art to defeat the aggressive and defend the truth. Ali Foodeh is one of the poets who has risen up and resisted to protect and defend his self-esteem and the Palestinian ideal. But he is not known enough and the content of his poems have not yet been analyzed. Self esteem followed by some qualifications like patience, resistance, sacrifice and honesty is one of the qualities which has a great manifestation in Ali Foodeh’s poems. These were effective in shaping his personality and his victory in resistance area.
  • Shamsaddin Najmi Page 645
    This research tried to analyze the importance of lauding and praising of Imams (peace be upon them) especially Imam Hussein in Persian Poetry. For this purpose, the poets who had written poetry about Ashoura were divided into three groups. The first groups were ancient poets started to laud Imams since the 4th century, i.e. since Kasayee Marouzi’s time. The second groups were modern poets of the 10th to 12th century. The third groups were contemporary poets who expressed their sincerity towards Imams. Thus it was perceived that all over the history, Persian poets had paid attention to Valayee literature in a way that Iran could be known as the heart of the Valayee poetry.