فهرست مطالب

ادبیات پایداری - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه ادبیات پایداری
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد صادق بصیری، غلامرضا کافی، فاطمه رعیت نژاد صفحات 1-24
    انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی به عنوان یک پدیده اجتماعی، توجه شاعران و نویسندگان را به خود جلب کرد و تحولاتی را در عرصه ادبیات بوجود آورد. ادبیات دفاع مقدس، شرح رشادت ها و دلاوری های ملتی را در دوران بعد از جنگ تحمیلی به ثبت رسانده است که برای دفاع از کیان و شرافت ملی خود به پا خاستند. شاعران متعهدکرمان همگام با دیگر شاعران کشور با سروده های خود، مسئولیت ادبی خود را در برابر هشت سال دفاع مقدس به انجام رسانده اند و لذا شناخت ویژگی های شعری این شاعران برای ارتقا آنها لازم به نظر می رسد. این پژوهش، برجستگی-های لفظی وساختاری شعر دفاع مقدس استان کرمان را از جمله؛ تازگی های زبان، پیوند واژگان، نوجویی قافیه و ردیف و واژگان خاص، همچنین چگونگی شکل های شعری و گرایش های سبکی را مورد بازکاوی و نقد وتحلیل قرار داده است.
    کلیدواژگان: شعر دفاع مقدس، برجستگی های لفظی و ساختاری، استان کرمان
  • علی اصغر حبیبی، الهام قربانی صفحات 25-44
    علاقه مندی به وطن و ترسیم ابعاد گوناگون آن از اصلی ترین دغدغه های فطری هر شاعر متعهد محسوب می شود، امری که در قرن اخیر به واسطه بروز دگرگونی های بسیار در عرصه اجتماعی و سیاسی کشورهای جهان سوم بیشترین اهتمام شاعران را به خود معطوف داشته-است. در پی رخدادهای پس از جنگ جهانی دوم، عراق نسلی از شاعران را به خود دید که با نگرشی متعهدانه به مسائل و فجایع کشور خود می نگریستند. دراین بین باید «بلند الحیدری» را از متعهد ترین شاعران معاصر عراق قلمداد نمود. ازاین رو، در پژوهش حاضر نگارندگان سر آن دارند تا با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی، وطن سروده های این شاعر را در سه محور «خفقان و استبداد در عراق»، «عقب ماندگی و خمودگی وطن شاعر» و «کودک، بازتاب آینده و مقاومت در عراق» واکاوی نماید. نتایج این جستار حاکی از آن است که بلند، نقد قدرت حاکم بر جامعه را سرلوحه کار خود قرارداد و استبداد و استعمار عراق که عقب ماندگی جامعه را به دنبال داشت، آشکار نمود و اثرات این دو علت را در نسل آینده وطنش نشان داد. نسلی که امروز کودکانی بی گناه هستند و رنج جنگ و حرمان را متحمل می شوند و در شعر بلند از آنان به عنوان قهرمانانی بی همتا درراه آزادی وطن یاد می شود.
    کلیدواژگان: بلند الحیدری، عراق، وطن، مقاومت، شعر نو
  • نجمه حسینی سروری، تهمینه سالاری صفحات 45-66
    «اعترافات غلامان»، نوشته حمیدرضا شاه آبادی، رمانی است درباره زندگی امام رضا (ع) که در نهمین دوره کتاب سال شهید غنی پور، به عنوان بهترین زندگی نامه داستانی نوشته شده برای نوجوانان انتخاب شده است. پژوهش حاضر به بررسی وجوه روایتی در این اثر بر اساس نظریه «تزوتان تودوروف» می پردازد. منظور از وجوه روایتی در این نظریه، جنبه های مختلف حاکم بر روابط میان شخصیت های داستان است و ازآنجا که شخصیت یکی از عناصر اساسی هر داستان است، درک ارتباط متقابل شخصیت های داستان در شناخت سازوکار داستان و چگونگی شکل-گیری آن ضروری به نظر می رسد.
    این پژوهش می کوشد که با بهره گیری از مفهوم وجوه روایتی در نظریه تودوروف، چگونگی ارتباط میان شخصیت های داستانی در رمان «اعترافات غلامان» را توضیح دهد. یافته های این پژوهش، حاکی از آن است که اساس شکل گیری این داستان، مبتنی بر کارکرد وجه تمنایی است و این بدان معناست که تکیه نویسنده در روایت داستان، بر شخصیت های داستانی است و نه بر رخدادها. به نظر می رسد که این شکل روایت و تاکید بر نقش شخصیت ها در داستان، با توجه به گروه سنی خاص مخاطبان، با نوع داستان (زندگی نامه داستانی) و با هدف نویسنده از نگارش داستان همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، نظریه تودوروف، وجوه روایتی، رمان اعترافات غلامان
  • علی اصغر روان شاد، محسن غلامحسین کهوری*، امین نظری تریزی صفحات 67-92
    ابراهیم مقادمه یکی از چهره های درخشان معاصر فلسطینی است که با خلق آثار ارزشمندی در زمینه ادبیات و سیاست توانست خدمات ارزنده ای را به جامعه فلسطین ارائه کند. دفتر شعری «لا تسرقوا الشمس» از جمله آثار ارزشمند این شاعر متعهد در زمینه ادبیات مقاومت است که وی آن را در سال های تاریک زندان از خود به یادگار گذاشت تا با ارائه ابزاری رصین، بتواند بار دیگر روح مقاومت را در کالبد جامعه خود بدمد. این جستار با روش تحلیلی- توصیفی کوشیده است تا شعر مقاومت در دیوان شعری «لا تسرقوا الشمس» ابراهیم مقادمه را تحلیل و بررسی نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد که شعر مقاومت در نزد این شاعر در بردارنده موضوعاتی همچون وطن، دین و ایدئولوژی، دشمن، مردم، شهید، و اعتراض است و همچنین ایجاد بارقه امید برای مبارزین در عرصه مقاومت، پاسداری از پیروزی های بدست آمده، دعوت به مقاومت برای رسیدن به اهداف متعالی، آگاهی بخشیدن به نسل امروز و آینده از اهداف خصمانه دشمن، احیای آموزه های اسلامی، تربیت نسل آزادی خواه، و ارائه الگوه های مقاومت اسلامی، از مهمترین اهدافی است که این شاعر در شعر خود آنها را دنبال می کند.
    کلیدواژگان: ابراهیم مقادمه، فلسطین، ادبیات مقاومت، لا تسرقوا الشمس
  • عباسعلی رستمی نسب، مریم ابراهیمی صفحات 93-114
    یکی از مهم ترین موضوعاتی که در قرآن کریم به طور گسترده مطرح گردیده است، موضوع جهاد است. این تحقیق با هدف بررسی و تبیین جایگاه جهاد در قرآن کریم، صورت گرفته است. موضوعی که به عنوان یکی از مهمترین مبانی ادبیات پایداری و دفاع مقدس به شمار می رود. پژوهش حاضر از نوع نظری است و با روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. نتایج تحقیق مبین آن است که اسلام دین بی تفاوتی و بی خیالی نیست و خود را در مقابل همه آحاد جامعه مسئول می داند. اسلام زیر بار ظلم و ستم، تجاوز دشمن رفتن را نمی پذیرد و دستور به جهاد دفاعی، برای حریت و استقلال سرزمین خود، دفع فساد تبهکاران، گرفتن حقوق خود و همنوعان، رفع فتنه، عزت اسلام، عدم تمرکز قدرت در دست سلطه طلبان می دهد و برای تداوم حاکمیت قانون الهی، شناخت خود و جهاد با نفس و شناخت دشمن و جهاد با آن، تجویز می گردد. همچنین این پژوهش نشان می دهد که امیال نفسانی از درون و اغوای شیطانی، همواره در کمین گمراهی انسان است، تا او را از بندگی خدای یکتا رها سازند و به دنیاگرایی و شیطان پرستی وا دارند. برای گرفتار نشدن در این بلا، بصیرت دین توحیدی ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: تبیین مفهوم جهاد، مبانی دفاع مقدس، قرآن کریم، دفع سلطه گران
  • تورج زینی وند، دکترفریبا اکبرزاده صفحات 115-134
    نیایش های صحیفه، تنها نمود «عشق»، «نیاز» و «خواستن» انسان در برابر پروردگار نیست، بلکه دو بعد اساسی دیگر، یعنی؛ «آگاهی» و «پایداری» نیز در آن نهفته است. این دو محور، بیانگر مسئولیت الهی و بصیرت اجتماعی و سیاسی امام (ع) در برابر جامعه ستمدیده و ناآگاه و نظام سیاسی ستمکار و فریبکار است. امام (ع) در این رویکرد، نمونه بارز مجاهدی است که در روزگار استبداد اموی، فلسفه نیایش را شناخته و از آن به عنوان سنگر پایداری و جهاد و ابزاری جهت نقد حاکمیت و اصلاح جامعه استفاده نموده است.
    این پ‍ژوهش بر آن است تا با رویکرد پایداری و بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی بن مایه ها و مصداق های استقامت در صحیفه بپردازد. یافته اساسی آن نیز در این نکته، نهفته است که نیایش های صحیفه، پیوندی ناگسستنی با مفهوم استقامت و پایداری دارد و این مفهوم در مصداق-های گوناگون تجلی یافته است.
    کلیدواژگان: استقامت، پایداری، امام سجاد (ع)، صحیفه سجادیه
  • علی سلیمی، رضا کیانی، شمسی رضایی صفحات 135-158
    شعر پایداری، به یکی از گونه های زیبای شعر حماسی در ادبیات معاصر عربی تبدیل شده است. در شعر معاصر فلسطین، با اوج گیری قیام مردمی علیه اشغال گران، بیشتر شاعران این سرزمین، واژگان، زبان شعری و درون مایه های اصلی شعر خود را از قیام مردمی(= انتفاضه)، الهام گرفتند و زبان به ستایش ایستادگی مردم در برابر اشغال گران گشودند. در این میان، برهان الدین العبوشی یکی از شاعران معاصر این سرزمین، به گونه ای زیبا و دلنشین، فداکاری های مردم را به هنر شعری مبدل نموده است. میهن دوستی و عشق به فلسطین، وصف شهیدان و جان باختگان انتفاضه، فراخوانی به اتحاد، استعمارستیزی و دعوت به جهاد، از مهم ترین درون مایه های شعر العبوشی است. این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی، درون مایه های پایداری را در شعر وی بررسی نموده است. نتیجه این تحقیق، میزان و ژرفای تاثیرگذاری انتفاضه بر شعر وی را نشان می دهد و گویای آن است که حوادث رخ داده در سرزمین اشغالی فلسطین، به ویژه انتفاضه، تحولی ژرف در محتوای شعر پایداری پدید آورده است.
    کلیدواژگان: ادبیات فلسطین، شعر پایداری، برهان الدین العبوشی، انتفاضه
  • علی حسن ترابی، عنایت الله شریف پور صفحات 159-184
    وطن به عنوان یکی از مولفه های هویت ساز هر ملتی مطرح است؛ بنابراین دفاع و حفظ از آن می-تواند مهم باشد. در شعر فارسی وطن دوستی جلوه ای ویژه دارد و در هر زمان که وطن مورد هجوم بیگانگان قرار گرفته است، شاعران دست به قلم شده اند و در وصف آن اشعار و منظومه هایی شیوا و بلیغ سروده اند. با شروع جنگ تحمیلی کشور مورد هجوم رژیم بعثی عراق قرار می گیرد وشهر های مرزی با خاک و خون یکی می شوند. شاعران، این حوادث تلخ را بر نمی تابند و با سرودن اشعاری به دفاع از وطن بر می آیند. پرداختن به اشعار وطنی این دوره می تواند کمکی شایان به تقویت حس وطن دوستی مردم کند و در حفظ هویت ملی تاثیر گذار باشد.
    در این مقاله که به روش کتابخانه ای صورت می گیرد، سعی بر آن است تا مفهوم وطن در شعر شاعران دفاع مقدس، بررسی شود و سپس با آوردن نمونه های شعری اثبات گردد که شاعران از مفهوم وطن در شعر خویش بهره جسته اند.
    با انجام این پژوهش مشخص می شود که مفهوم وطن به عنوان یک موضوع اصلی در شعر شاعران دفاع مقدس مطرح می شود و شاعران همگان را به وطن دوستی و دفاع از وطن فرا می خوانند. مفهوم وطن در این دوره در قالب میهن اسلامی بروز پیدا می کند و شاعران بر اساس موازین اسلامی به سرودن شعر وطنی می پردازند.
    کلیدواژگان: وطن، شعر، دفاع مقدس، جنگ
  • احمد رضا صاعدی صفحات 185-204
    ابراهیم نصرالله شاعر و داستان نویس معاصر فلسطین را می توان در پرداخت ادبیات مقاومت و ضد استعماری نویسنده ایی شاخص و صاحب سبک دانست. یکی از مهم ترین آثار وی در ادبیات داستانی رمان «شرفه الهذیان» است. اهمیت این رمان را می توان در این امر خلاصه کرد که نویسنده توانسته است در قالب ادبیات پسامدرن و با بهره گیری از مهم ترین وقایع دنیای معاصر مانند: سقوط برج های تجارت جهانی، اشغال عراق، شهادت محمد الدوره، ریاست جمهوری جورج بوش و تلفیق تصاویر و عکس های کاملا واقعی از رخدادهای قرن، گفتمان آمریکایی مدعی دموکراسی و حقوق بشر، نوید دهنده دهکده جهانی و عصر نو را با نگاهی پسااستعماری و همسو با نظریه پردازان و منتقدان پسااستعمار مانند «ادوارد سعید» به چالش بکشد و پسامد آن را چیزی جز افزایش گستره نفوذ آمریکا در قالب استعمار نو نداند. ابراهیم نصرالله تنها راه حل کاربردی برای برون رفت و رهایی از سیطره امپریالیسم جهانی را افزایش آگاهی و هشیاری در بین اقشار مختلف و تقویت روحیه مقاومت و ایستادگی عنوان می کند.
    بنابراین؛ در این مقاله سعی شده است گفتمان انتقادی و ضد استعماری ابراهیم نصرالله در رمان «شرفه الهذیان» مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابراهیم نصرالله، رمان شرفه الهذیان، استعمار، نظریه پسا استعماری، مقاومت
  • دکترمحمدرضاعابدی*، الهام علی جولا صفحات 205-226
    ترکیب سازی در یک زبان، مانند تکثیر سلولی در بدن موجود زنده، بقای آن را تضمین می کند. پیدایش واژگان جدید نتیجه احساس نیاز اهل ادب به مصالح زبانی تازه است، تا اندیشه متفاوت خود را به زیباترین شکل بیان کنند. شعر انقلاب و پایداری محصول فضای فکری و اجتماعی متفاوتی است بنابراین، شاعران با مفاهیم تازه ای مواجه اند و نمی توانند برای بیان پاره ای از آن ها، استعداد زبانی و واژگانی مناسبی بیابند. ناگزیر به واژه سازی می-پردازند. در این جستار، نوترکیب های به دست آمده، در پنج دسته کلی اسم مرکب، صفت مرکب، ترکیبات ونددار، ترکیبات شبه ونددار و هم آیی بلاغی واژگان قرارگرفته اند. این نوشتار، پاسخ گوی سوالاتی است نظیر اینکه: چه مولفه هایی در میزان توفیق در ساخت نوترکیب ها دخیل اند؟ زمینه های فکری غالب در ترکیب های جدید کدام اند؟ عناصر بلاغی در این ترکیب ها چه جایگاهی دارند؟ براساس چه معیارهایی می توان نوترکیب ها را دسته-بندی کرد؟ بیشترین نوترکیب ها در آثار چه شاعرانی یافت می شود؟ نگارندگان به نمونه هایی بدیع از نوترکیب های ساخته شده در شعر انقلاب و پایداری دست یافته اند که غالب آن ها دربردارنده مضامین ادبی، دینی، ملی، حماسی، عرفانی، سیاسی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: نوترکیب، اسم، صفت، ونددار، هم آیی
  • عبدالاحد غیبی، فرزانه احمری صفحات 227-248
    دو کشور ایران و فلسطین با توجه به موقعیت سیاسی و دینی مشابه، در طول تاریخ مبارزاتی خود همواره در برابر استبداد داخلی و استعمار خارجی ایستادگی کردند. همزمان با وقوع تحولات بی سابقه در عرصه جهانی، به ویژه جنگ جهانی اول و دوم و تبعات آن بر روی کشورهای خاورمیانه، به تدریج قشر روشنفکر این جوامع در صدد انتقاد از وضعیت سیاسی حاکم بر این کشورها برآمدند. در این میان ادبیات مقاومت در انعکاس این انتقادها نقش بسزایی داشته است؛ فدوی طوقان و طاهره صفارزاده، دو ادیب بزرگ فلسطین و ایران نیز به شدت از ادبیات مذکور متاثر بودند. از این رو ادبیات مقاومت، زمینه ساز ظهور شباهت هایی در گرایش های سیاسی، معانی و مضامین موجود در اشعار این دو شاعره شده است. پژوهش حاضر گذشته از تبیین جایگاه ادبی این دو شاعره که از چهره های سرشناس و متعهد در ادبیات معاصر ایران و فلسطین به شمار می روند و اشعارشان در سیر روند مبارزات سیاسی تاثیر چشمگیری داشته است، برآن است با رویکردی تطبیقی برخی بن مایه های مشترک پایداری در اشعار ایشان را نظیر استعمارستیزی، دعوت به بیداری، وطن دوستی، تکریم مقام شهادت و شهدا، عدالت و آزادی و... مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: مقاومت، ایران، فلسطین، فدوی طوقان، طاهره صفارزاده
  • محمود فضیلت، همایون شکری، روح الله اسدی صفحات 249-268
    واژگان، در بیان شاعران، در هر عصری، کارکردهای مخصوص خود را می یابند. هر تحول معنایی واژه، موجد دگرگونی طیف وسیعی از معانی پیرامون آن واژه می گردد. در بررسی واژگان «شاهد» و «آزادی» در ادبیات گذشته، در هر مورد، با تعریفی مبتنی بر ذهن و زبان شعرا و ادبای گذشته زبان فارسی مواجه هستیم. در عصر مشروطه، با دگرگونی نگرش شاعران و تغییر کارکرد شعر، طیف های کارکردی این واژگان صورتی دیگرگونه یافت. فرخی یزدی، واژه شاهد را، با تمام بار فرهنگی آن، در ادوار مختلف شعر فارسی، با آزادی در مفهوم جدید خود، ترکیب نموده است. وی با حفظ سنت شعری، آزادی را معشوق خود قرار داده است. لذا نگارندگان در این جستار برآنند تا خلاقیت شاعر در به کارگیری ترکیب این دو واژه را، در جهت بیان موضوعات شعر مشروطه، بررسی نمایند.
    کلیدواژگان: فرخی یزدی، شاهد، آزادی، غزل، ادب مشروطه
  • ناصر محسنی نیا، راحله اخوی زادگان صفحات 269-295
    «زندگی در ذات خود چیزی جز یک گفتگو نیست. زندگی کردن یعنی شرکت داشتن در گفتگو: پرسیدن ، توجه کردن، پاسخ دادن، موافقت کردن و خیلی موارد دیگر. در این گفتگو شخص با چشم، لب، روح و جان، تمام اعضای بدن و اعمالش شرکت می کند. او با تمام وجود وارد گفتگو می شودو این گفتمان وارد ترکیب گفتگویی از زندگی انسان و سرانجام دنیای سمپوزیم می گردد» (باختین 293: 1988، گاردینر 1992: 31). مقاله ی پیش روی قصد دارد تا گفتگوی میان شاهکار جان آزبرن با عنوان «با خشم به گذشته بنگر»را با جنبش مردان خشمگین به تصویر بکشد. برای دست یابی به این هدف،نویسندگان قصد دارند تا ابتدا تعریفی کوتاه و دقیق از جنبش مردان جوان خشمگین با در نظر گرفتن منشا ، زمان، و دلایل تشکیل آن ارائه دهند. و در پی آن، خصوصیات این جنبش را مطرح نمائید. و سرانجام آن گروه از آن رمزگان ها مورد مطالعه قرار گیرند که در تشکیل این حرکت مهم بوده اند و از دیگر سو چگونگی تقسیم بندی این رمزها به عنوان یک سبک بررسی گردند. در نگاه اول، معنی و مفهوم مردان جوان خشمگین بدیهی جلوه می کند، ولی حقیقت آن است که این اصطلاح ذهن را درگیر پرسش های خاصی می نماید، از جمله؛ آیا نامیده شدن این گروه تحت عنوان «خشمگین» دلیل خاصی دارد؟ به چه دلایلی این گروه تشکیل شد؟ اهدافشان چه بود؟ حقیقت آن است که این جنبش در رابطه با مسائل دیگر معنا پیدا می کند. و مراد از مسائل دیگر مواردی از قبیل محیط اجتماعی، تاریخی، و پیش زمینه های فرهنگی است. از آنجاکه این جنبش پاسخی است به تاریخ آن زمان، بدون شک عکس العمل های بسیاری را از طرف مردم و جامعه برانگیخته است و بدین جهت گرفتار یک گفتمان مستمر شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت معاصر انگلیس، نمایشنامه ی آزبرن، جنبش مردان جوان خشمگین، با خشم به گذشته بنگر، قرن 20، نظریه ی گفتمان باختین
|
  • Dr.Mohammad Sadeq Basiri, Dr.Qolamreza Kafi, Fateme Rayat Nejad Pages 1-24
    As a social phenomenon, Islamic revolution and the imposed war have attracted the attention of poets and writers and they made an evolution in field of literature. Sacred Defense literature is describing the courage and bravery of a nation to protect their honor and national dignity after the imposed war. Kerman committed poets along with other poets have done their literary responsibility for the 8 years Sacred Defense. Therefore understanding the characteristics of these poems seems necessary to improve them. This study is analyzing verbal and structural prominence of Sacred Defense poem of Kerman Province including freshness of language, word links, modernism in rhymes, tiers and special words, poetic forms and stylistic trends.
    Keywords: Sacred Defense poem, verbal, structural prominence, Kerman province
  • Dr. Ali Asghar Habibi, Elham Ghorbani Pages 25-44
    Patriotism and drawing its various aspects is considered the most important inherent concerns of any undertaking poet, which in the recent century, has attracted the most attention of poets, due to many political and social transformations in the third world countries. Following the events of World War II, a generation of Iraqi poets was born which pursued their country's problems and atrocities responsibly. Among them, Boland Al Haidary can be considered as one of the most undertaking contemporary poets in Iraq. Hence, in this study the authors intend to study his poems in three topics, namely "oppression and despotism at homeland", homeland backwardness" and "Child, future reflection and resistance at homeland", based on descriptive-analytical method. Results of this query suggest that Boland has criticized the power over the society and has revealed oppression and colonization of Iraq which led to society backwardness and showed the effects of these two reasons at the next generation of his homeland. A generation of children which are innocent nowadays and suffer the war and in the Boland's poem, they are considered as matchless heroes at the path of freedom of homeland.
    Keywords: Boland Al Haidary, Homeland, resistance, Modern poem
  • Pages 45-66
    The current study examines aspects of the narrative of the book” Confessions of slaves” according to the Tezetan Todorv theory. The story is based on a narrative review and come into account part of a coherent Todorv theory in the analysis and the means of aspects of the narrative in this theory is different part of relationship between characters of the story. Since character is the basic part of the story, understanding the recognition mechanism of interaction on characters is essential. Identify the relationships between the characters, discover the ultimate goal of story and understand the factors of formation of story is objectives of this study . Therefore, this study attempts to rely Todorov theory to understand the relationship between the characters in this book . For this purpose,first explained about Todorov's theory and narrative aspect, then have been discussed the relation between the characters in the book. Accordingly, it was: The dominant feature is declarative feacure in the story and arise on impact of compromise and desire actions and events of the story. The predictive aspect has an important role in shaping events. In general, predictions and desire aspect is very important but conditional aspect is rare.
    Keywords: Narratology, Teodorov's Theory, : narrative aspects, Confessions of slaves
  • Pages 67-92
    Ibrahim al- moghademah is one of the brilliant contemporary Palestinian figures which can provide significant and valuable services in Palestinian community. His book of poetry titled as "Do not Steal the Sun" is among the valuable works of this committed poet in the field of resistance literature, which he remained as memorial when he was in dark days in jail in order that by presenting a sober tool can again breathes the spirit of hope, resistance, fight in the body of the society and presents it as a document for his audience in line with understanding realities and truths of Palestinian community. This descriptive-analytical method has tried to investigate and analyze the resistance poetry in poetry book "Do not Steal the Sun" of Ibrahim al- moghademah. The findings of the study indicate that resistance poetry for this Palestinian poet includes issues such as home, religion, ideology, enemy, people, martyr, and opposition and also creates glimmer of polyamide for fighters of resistance realm, watching obtained victories, calling to resistance for achieving transcendental objectives, informing the present and future generations are among the hostile objectives of enemies, reviving Islamic teachings, training liberal generation, and presenting models of Islamic resistance are of the most important objectives which this poet pursues in his poetry.
    Keywords: Ibrahim al moghademah, Palestine, resistance literature, Do not Steal the Sun
  • Pages 93-114
    One of the major issues which has been propounded comprehensively in the holy Quran is Jihad. The present study was attempted to investigate and clarify the position of Jihad in the Holy Quran. This subject is considered as one of the most important principles of resistance literature and holy defense. This theoretical study followed a descriptive-analytical method. The results of this study revealed that Islam is not a negligent or indifferent religion; rather it is responsible for all individuals of the society. In Islam, accepting the enemy's oppression and aggression is reprimanded and Muslims are commanded to do offensive Jihad so as to defend the independence and liberty of their territories, fight the corruptions of criminals, protect their rights, eliminate the sedition, preserve the might of Islam and prevent the power being exclusively in the hands of the aggressors. It is also prescribed to make the rules of God keep governing and to help gain knowledge of self, do jihad with self, know the enemy and do jihad with the enemy. This study, moreover, demonstrated that carnal desires and evil temptations are always there to lead the human astray so that he abandons worshipping the Unique God and gets involved in the life of this world and worshipping the evil. In order not to get afflicted with such a calamity, it is essential to gain insight into the monotheistic religion.
    Keywords: Clarifying the concept of jihad, Holy Defense principles, the Holy Quran, fighting the aggressors
  • Touraj Zeinivand, Fariba Akbarzadeh Pages 115-134
    The prays of Sahifeh are not examples of human's 'love', 'need' and 'wish' infront of God, instead they are bilateral including 'consciousnes's and 'resistance'. These two axes show Imam Ali's spiritual, social, and political views against unconscious, dominated society in the deceiving, political rulers. Imam Ali is an example of fighter in Omavian domination, he has known the philosiohy of pray, and he has applied it as a resistant defense. This study is examined example and themes of resistance in Sahifeh Sajadieh in the light of descriptive-analytical study. The main findings show that the prays of Sahifeh have unseperated connection with resistance, the same concept has revealed in the different ways.
    Keywords: Resistance, Cohesion, Imam Sajad, Sahifeh Sajadieh
  • Dr. Ali Salimi, Reza Kiani, Shamsi Rezai Pages 135-158
    istance Poetry has become one of the beautiful species of heroic verse in Contemporary Arabic literature. In Contemporary Palestinian poetry With the rise of Popular uprising against Occupiers, Most of the poets In this land Was adapted words, Poetic language, and their Lyrical themes of Popular uprising (entefaazeh), and Praised the resistance of people in this country. "Burhanuddin Al-abbushi" is one of the Contemporary Palestinian poet, Has become Beautifully Sacrifice and the sacrifices of the people to the Poetic Art. The major themes of his poetry include: Patriotism, Love of Palestine, Tribute to martyrs and those killed in the entefaazeh, Invitation to Union, Anti-colonial, Invite to Fight.
    This article will review with analytical and descriptive Methods Concepts of Resistance in in poetry of "Burhanuddin Al-abbushi". The results of this study show Impact of the "entefaazeh" in poetry of "Burhanuddin Al-abbushi". And indicate that events occurring in the occupied Palestinian territory, particularly the "intifada" has created a sustainable development in profound lyrics.
    Keywords: Palestinian poet, Resistance Poetry, burhanuddin al abbushi, entefaazeh
  • Pages 159-184
    Hometown is as one of the identity maker components in each nation so it is important to defense and preserve it. in the Persian poem patiotic is of special appearance and each time the hometown attacked by the enemies the poets have began to compose a poem in describing it. By beginning of the imposed war the country was attacked by Iraq regime and the boundary cities were violiated by the enenmy. The poets don’t bear these bitter events and by composing poem defense it. Dealing with the hometown poems of this period can help much to reinforce people patiotic sense and are effective in keeping the national identity.
    In this article occurred by library method it is tried to examine the concept of the hometown in the holy defense poets poem and then by bringing some poetical example prove that the poets exploited the hometown concept in their poems. by doing this research it becomes clear that the hometown concept is posed as one of the main subject in the holy defense poets poem and the poets invited all to patiotic and defense to the hometown. The hometown concept in this age emerges in Islamic home from and the poets compose the hometown poems based on the Islamic principals.
    Keywords: homeland, poem, Holy Defense, war
  • Ahmad Reza Saedi Pages 185-204
    Ibrahim Nasrallah, a contemporary Palestinian poet and novelist can be considered a famous and owner of a style writer in anti-colonial and resistance literature. One of his most important works in fiction is "Alhzyan progress" novel. The importance of this novel is due to the author success in challenging the American discourse on democracy and human rights claims, promising a new era of global village with a post-colonial view in line with theorists and critics such as "Edward Said" . He asserts that the result is nothing but increasing the sphere of influence of America in the dominant neo-colonialism postmodern literature and by taking advantage of the most important contemporary events such as Collapse of the World Trade Center, Occupation of Iraq, the death of Muhammad al-Doura, George Bush Presidency and combining the real images of the events of the century and some texts. Ibrahim Nasrallah, referes to increasing awareness among people and strengthening the morale of resistance as the only practical solution to exit and escape from a world dominated by imperialism. This paper attempts to explore and analyze the critical and anti-colonial discourse in Ibrahim Nasrallah's novel "Alhzyan progress”.
    Keywords: Ibrahim Nasrallah, the novel Alhzyan progress, colonial, post, colonial discourse
  • Dr. Mohammad Reza Abedi*, Elham Alijola Pages 205-226
    Compounding in a language ensures its survival as cell proliferation in a living body. Word formation is result of the poets or writers’ need for new language materials in order to express their thoughts and describe their different world in beautiful way. Revolution and resistance poetry is result of different intellectual, political and social atmosphere. Therefore, the poets encounter with new concepts and they cannot find an appropriate linguistic talent and words for expressing some of these concepts and inevitably they make new words and terms. Regeneration of the words follows different patterns. In this article, new compounds are classified into general categories such as compound nouns, compound adjectives, and affix compounds, semi-affix compounds and words rhetorical homophony. This article tries to answer the following questions: What components are effective in successful new compounds formation? What are prominent intellectual contexts in new compounds? What is the place of rhetorical elements in these compounds? In What measures these compounds can be classified? In what poets’ poems these new compounds are common? The authors have found novel examples of new compounds in the revolution and resistance poetry and most of these compounds contain literary, religious, epic, mystical, political and social contents.
    Keywords: new compounds, noun, adjective, affix, homophony
  • Abdol Ahad Gheibi, Farzaneh Ahmari Pages 227-248
    Due to the similar religious and political situation of Palestine and Iran, these countries have continually resisted local and foreign autocracy. The occurrence of unprecedented changes especially during the World Wars I and II and their repercussions on the Middle East countries led the intellectuals in these communities to criticize dominant political situation in these countries. Its effect was so great that resistance literature had a prominent role in the reflection of criticisms it is so nurtured that Tughan and Saffarzadeh, two great poets from Palestine and Iran respectively, could be flexible regarding the effects of resistance Literature. That is the reason why resistance Literature has paved the way for the appearance of similarities in the works of these poetesses in political, conceptual and semantic trends. This article aims at conducting a comparative study of some of the similar themes of resistance and defiance in their poems such as decolonization, an invitation to awareness, patriotism, respecting the high position on martyrdom, and martyrs, justice, freedom, etc. It also demonstrates the position of these poetesses who are the most famous and committed persons whose poetry had a significant role in the political fights against colonization in the contemporary literature of Iran and Palestine.
    Keywords: Resistance, Iran, Palestine, Defiance, Fadwa Tugan, Tahereh Saffarzadeh
  • Dr. Mahmoud Fazilat, Homayoun Shekari, Rohollah Asadi Pages 249-268
    Vocabularies in each Era find their own functions in expressing poet's ideas. Any semantic evolution of vocabulary causes metamorphosis of expansive spectrum of periphery meanings of that vocabulary. In Studying "Shahed"(Beloved idol) and "liberty" in fore passed literature, we are confronting with a definition based on mind and language of old poets and belletrists of Persian language. But in "constitutional Era" by changing poet's point of view and alteration of function of poem, spectrum function of these vocabularies have changed.
    Farrokhi Yazdi has compounded "shahed" with its complete cultural meaning in different periods of Persian poem with liberty in its new conception. He has located freedom in his beloved while keeping poetic tradition.
    So, authors in this inquiry are to investigate poet's creativity in applying combination of these two words in order to express topics of constitutional Era's poem.
    Keywords: Farrokhi YazdiShahed (Beloved idol) liberty Constitutional literature