فهرست مطالب

پژوهش های حفاظت آب و خاک - سال بیستم شماره 3 (امرداد و شهریور 1392)

نشریه پژوهش های حفاظت آب و خاک
سال بیستم شماره 3 (امرداد و شهریور 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • جعفر احمدی، لیلی آخوندی، هادی عباسی، عباس خاشعی سیوکی *، مجتبی علیمددی صفحه 1

    یکی از راه کارهایی که امروزه در کشورهای پیشرفته برای حفاظت از سفره های آب زیرزمینی به کار می رود، جلوگیری و پیش گیری آب خوان از آلوده شدن می باشد. در این پژوهش آسیب پذیری آب خوان دشت سلفچگان- نی زار در برابر آلودگی کشاورزی، به کمک مدل دراستیک و سامانه اطلاعات جغرافیایی ارزیابی شد. در این روش، 7 عامل هیدروژئولوژیک موثر بر آلودگی آب های زیرزمینی ترکیب شدند. این 7 عامل عبارتند از: عمق سطح ایستابی، تغذیه خالص آب خوان، محیط آب خوان، محیط خاک، توپوگرافی، منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی. نقشه های پهنه بندی آسیب پذیری، برگرفته از نتایج به دست آمد، سپس برای تدقیق پهنه های آسیب پذیری از طریق آلودگی نیترات در محدوده پهنه های آسیب پذیری با همبستگی به نسبت مناسبی تدقیق گردید. با استفاده از تکنیک های GIS و به وسیله تحلیل حساسیت تک پارامتری، میزان تاثیرگذاری پارامترهای به کار رفته در روش های نام برده، بر آسیب پذیری آب خوان دشت سلفچگان- نی زار بررسی شد نتایج مربوط به حریم های مختلف کیفی نشان داد که حریم کیفی محدوده مطالعاتی در 4 رده حریم های خیلی کم، کم، متوسط و بالا قرار دارد که به ترتیب قبل از تصحیح مدل 550، 853، 150 و 498 کیلومترمربع و بعد از تصحیح مدل مقادیر یادشده به ترتیب 351، 486، 401، 425 و 404 کیلومترمربع تغییر یافت. به طور کلی نتایج تحلیل حساسیت تک پارامتری در این روش نشان داد که وزن موثر و تئوریک پارامترهای به کار رفته، کاملا بر هم منطبق نیستند و در بعضی موارد تفاوت های قابل توجهی با هم دارند.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، دراستیک (DRASTIC)، آب خوان دشت سلفچگان، نی زار، آسیب پذیری، تحلیل حساسیت
  • ارزیابی معادله های مختلف تجربی برآورد تبخیر و تعرق گیاه مرجع در شرایط مختلف / نبود پارامتره ای هواشناسی اندازه گیری شده در چند ناحیه آب و هوایی ایران
    ابوالفضل مساعدی، محمد قبایی سوق صفحه 27
    تبخیر و تعرق گیاه مرجع (ETo) در تعیین آب مصرفی کشاورزی، مدل های اکوسیستم، وضعیت های رطوبتی، روابط بارش- رواناب و حفاظت آب و خاک نقش به سزایی دارد. اگرچه درستی روش فائو- پنمن- مانتیث (FPM) برای برآورد ETo در نواحی مختلف تایید شده است، ولی نیاز آن به پارامترهای ورودی متنوع، استفاده گسترده از آن را محدود نموده است. در این پژوهش مقدار ETo ماهانه در 12 ایستگاه سینوپتیک واقع در 4 ناحیه آب و هوایی ایران با استفاده از 6 معادله تجربی و 5 معادله تخمینی، محاسبه شد. با مرجع قرار دادن روش استاندارد FPM، با استفاده از آمار سال های 2003-1990 معادله های مختلف واسنجی شدند. براساس آماره ترکیبی IPE در دوره 2007-2004 بهترین معادله در هر یک از ایستگاه ها در وضعیت های مختلف نبود پارامترهای هواشناسی تعیین گردید. واسنجی با استفاده از معادله های خطی سبب کاهش مقدار خطا در بیش تر معادله ها و در بیش تر ایستگاه ها گردید. برآورد مقدار تابش خورشیدی با استفاده از پارامترهای دمایی در نواحی مرطوب و گرم و نیمه خشک منجر به کاهش و در مناطق خشک و نیمه خشک سبب افزایش دقت معادله های تخمینی گردید. در نواحی مرطوب و گرم و نیمه خشک اهمیت مقدار تابش خورشیدی بر مقدار ETo به وضوح مشخص شد. ضمن آن که در نواحی خشک و نیمه خشک این موضوع برعکس می باشد که نشان دهنده اهمیت بیش تر پارامترهای دمایی در این نواحی می باشد. انتخاب معادله مناسب با توجه به این که کدام یک از آماره های MBE، RMSE، MARE و 2R ملاک قضاوت واقع شوند، منجر به نتایج متفاوتی گردید و در معیار ترکیبی IPE با وزن دادن به هر یک از آماره های یاد شده، شرایط انتخاب معادله مناسب بر مبنای دخالت همه آن ها فراهم گردید.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق گیاه مرجع، معادله های تجربی، نبود پارامتر اندازه گیری شده، واسنجی، ایران
  • رضا سلیمانی، محمدحسین مهدیان، کوروش کمالی صفحه 51

    این پژوهش به منظور بررسی تغییرات نفوذپذیری خاک در اثر پخش سیلاب در سطح 42000 مترمربع از سال 1383 به مدت 4 سال آبی در جنوب دهلران اجرا شد. خاک از رده انتی سول ها بدون تکامل پروفیلی مشخص با میانگین بارندگی 2/235 میلی متر است. پس از انتخاب عرصه ها و محل شاهد، در 9 نقطه (هر کدام با 3 تکرار) در طول هر عرصه (به ابعاد طول 1400 متر و عرض 300 متر) اندازه گیری نفوذپذیری خاک (به روش استوانه های متحدالمرکز) انجام شد. افت سطح آب در استوانه مرکزی در فاصله های زمانی 1، 2، 3، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه ای با 3 تکرار تا ثابت شدن سرعت نفوذ ثبت و میزان نفوذ نهایی محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون t و آزمون غیرپارامتری کراسکال والیس با نرم افزارهای SPSS و MSTAT تجزیه آماری شدند. نتایج نشان داد که در سال انتهایی اجرای طرح بین سه عرصه و همچنین شاهد در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین میانگین نفوذپذیری پایه در محل شاهد و در محل عرصه پخش سیلاب به ترتیب 0/18 و 6/13 سانتی متر در ساعت بود که نشان دهنده کاهشی نفوذپذیری در اثر پخش سیلاب بود. در عرصه های اول، دوم و سوم نسبت به شاهد به ترتیب 21، 1/23 و 4/17 درصد کاهش نفوذپذیری مشاهده شد. ماتریس همبستگی پارامترهای مورد اندازه گیری در برابر مقادیر نفوذپذیری نشان داد که از بین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، می توان روابط منطقی تری بین نفوذپذیری با درصد شن، سیلت و رس برقرار کرد. عواملی مانند نسبت جذبی سدیم (SAR) و قابلیت هدایت الکتریکی که بر پخشیدگی ذرات ریز خاک و در نتیجه کاهش نفوذپذیری دخالت دارند در محل مورد آزمایش با درصد کم رس و مقادیر فراوان شن تاثیری نداشت. در نتیجه کاهش نفوذپذیری خاک ناشی از افزایش درصد سیلت و رس بود.

    کلیدواژگان: پخش سیلاب، دشت موسیان، نفوذپذیری
  • حسین کردی، رامین امینی، عبدالرضا ظهیری *، مصطفی نکوییان فر صفحه 73

    در هنگام سیلاب، آب وارد دشت های سیلابی شده و هیدرولیک جریان رودخانه را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در این شرایط، محاسبه دبی سیلاب به کمک روش های معمول، با خطای زیادی (تا 40 درصد) همراه است. مهم ترین روش برای اصلاح روش های معمول، مدل شبه دوبعدی شیونو و نایت است که کاربرد زیادی نیز در مقاطع مرکب آزمایشگاهی و صحرایی داشته است. در این مقاله براساس این مدل، رابطه ها بدون بعد مناسبی برای دخالت اثر جریان ثانویه در حل توزیع عرضی سرعت در مقاطع مرکب آزمایشگاهی و رودخانه ای با مسیر مستقیم ارایه شده است. نتایج سرعت جریان در مقطع اصلی به دست آمده از این روش با روش های شیونو و نایت و نیز اروین و همکاران در چند مقطع مرکب آزمایشگاهی و رودخانه ای مقایسه شده است. این مقایسه نشان داد که روش پیشنهادی و مدل اروین و همکاران به ترتیب با ضرایب تبیین 99/0 و 70/0 و خطای متوسط 8/0 و 8/5 درصد، دارای بیش ترین و کم ترین دقت می باشند. همچنین خطای مدل اروین و همکاران در مقاطع مرکب غیرمتقارن زیاد بوده و کاربرد آن توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: رودخانه های سیلابی، مقاطع مرکب، توزیع عرضی سرعت، جریان ثانویه
  • صدیقه ملکی، فرهاد خرمالی*، فرشاد کیانی، علیرضا کریمی صفحه 93

    با توجه به نقش خاک در تامین غذای جمعیت رو به رشد جهان، شناخت همه خصوصیات کیفیت خاک مانند فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و کانی شناسی دارای اهمیت می باشد. تغییرات مکانی ویژگی های خاک تابع عوامل محیطی مانند اقلیم، خصوصیات زمین نما شامل موقعیت زمین نما، توپوگرافی، درجه شیب، ارتفاع، مواد مادری و پوشش گیاهی می باشد. تغییرات توپوگرافی و به دنبال آن فرآیندهای خاک سازی در امتداد اراضی شیب دار، باعث تفاوت معنی داری در ویژگی های خاک می شود. این پژوهش به منظور ارزیابی برخی شاخص های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی کیفیت خاک در اراضی شیب دار لسی توشن واقع در استان گلستان انجام گرفت. به منظور انجام این مطالعه 135 نمونه به روش سیستماتیک تصادفی از عمق 20-0 سانتی متری در 4 موقعیت شانه شیب، شیب پشتی، پای شیب و پنجه شیب و سه جهت شرقی، شمال شرقی و جنوب شرقی برداشت شد. بافت، وزن مخصوص ظاهری، کربن آلی، اسیدیته، قابلیت هدایت الکتریکی، تنفس میکروبی، کربنات کلسیم معادل و پایداری خاک دانه به منظور مطالعه کیفیت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که قسمت های پایین شیب دارای بیش ترین مقدار رس، کربن آلی، پایداری خاک دانه و کم ترین مقدار کربنات کلسیم معادل می باشند و جهت شمال شرقی خاک های با کیفیت بالاتری از نظر میزان کربن آلی دارند. بنابراین، خصوصیات خاک وابسته به موقعیت زمین نما است و این موقعیت ها ویژگی های خاک و تکامل تدریجی آن را تحت تاثیر قرار می دهند. نتایج این پژوهش نشان داد که در بین شاخص های مورد بررسی، کربن آلی به عنوان شاخصی مناسب برای ارزیابی اثر موقعیت زمین نما بر کیفیت خاک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جهت شیب، شاخص های کیفیت خاک، کربن آلی، موقعیت زمین نما
  • عبدالرضا ظهیری، خلیل قربانی صفحه 113

    محاسبه دقیق دبی جریان سیلاب برای بسیاری از طرح های مهندسی رودخانه و کنترل سیل از اولویت خاصی برخوردار است. در شرایط سیلاب به دلیل ورود جریان در دشت های سیلابی، هیدرولیک جریان نسبت به جریان عادی پیچیده تر می شود. مطالعات اخیر نشان داده است که روش های معمول محاسبه دبی جریان رودخانه ها در مواقع سیلاب، بدون دقت لازم می باشند. به این منظور روش های اصلاحی زیادی توسط پژوهش گران ارایه شده است. این روش ها دارای محاسبه های طولانی بوده و گاهی نیاز به حل عددی معادلات دیفرانسیل دارند. در این مقاله به عنوان یک راه حل جدید، روش درخت تصمیم M5 برای محاسبه دقیق دبی جریان در مقاطع مرکب پیشنهاد شده است. متغیرهای بدون بعد عمق نسبی جریان، پارامتر کوهیرنس و نسبت دبی محاسباتی کل به دبی مقطع لبریز رودخانه به عنوان متغیرهای ورودی و نسبت دبی واقعی جریان به دبی مقطع لبریز به عنوان متغیر خروجی انتخاب شد. برای انجام این کار، 400 داده دبی- اشل از 30 مقطع مرکب آزمایشگاهی و رودخانه ای جمع آوری شده و به دو گروه داده های واسنجی و صحت سنجی تقسیم شده اند. با استفاده از مدل درخت تصمیم M5 و براساس تقسیم بندی عمق نسبی جریان، 4 معادله خطی برای محاسبه دبی پیشنهاد شده است. با مقایسه آماری نتایج محاسباتی، ضریب تبیین (2R) و مجذور میانگین مجموع مربعات خطا (RMSE) برای داده های واسنجی حدود 939/0 و 382/0 و برای داده های صحت سنجی 938/0 و 446/0 به دست آمده است. این روش نسبت به روش تجزیه قائم مقطع مرکب، روش اروین و همکاران و نیز روش هایدرا و والنتاین از دقت بیش تری برخوردار است.

    کلیدواژگان: دبی سیلاب، پارامتر کوهیرنس، مدل درخت تصمیم گیری M5، مقاطع مرکب
  • حسین ابراهیمی، وحید یزدانی * صفحه 133

    با توجه به این که طراحی سامانه های آبی در بسیاری از کشورها از جمله ایران، هنوز بر پایه معیارها و سامانه های 50 سال گذشته صورت می گیرد، این امر مهم در سازگاری با تغییرات جوی، باید مورد توجه ویژه و بازخوانی قرار گیرد. در این پژوهش از الگوریتم توازن انرژی برای زمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای مودیس با فاصله زمانی 10 روز و قدرت تفکیک مکانی 250×250 متر، مقدار تبخیر و تعرق فضای سبز پارک ملت مشهد برآورد گردید. تبخیر و تعرق برآوردی پارک ملت مشهد (به ازای هر مترمربع) در پایان فصل رشد به میزان 6/1210 میلی متر می رسد. در مقابل مقادیر تبخیر و تعرق مرجع محاسبه شده توسط روش پنمن مانتیت- فائو 56 در انتهای فصل رشد به 3/1563 میلی متر رسیده است، که دارای 5/22 درصد افزایش نسبت به مقدار برآوردی آن می باشد. ارتباط بین تبخیر و تعرق گیاه مرجع محاسبه شده توسط روش پنمن مانتیت- فائو 56 با روش سبال معنی دار بوده و دارای ضریب همبستگی 7637/0 می باشد. استفاده از رابطه ای براساس شاخص پوشش گیاهی کمک شایانی در ایجاد ارتباط بین تبخیر و تعرق گیاه مرجع محاسبه شده توسط روش پنمن مانتیت- فائو 56 با تبخیر و تعرق برآوردی داشت. به طوری که مقدار پارامترهای RMSE و MAE به ترتیب از 62/2 به 27/1 و از 83/1 به 91/0 کاهش یافتند. در همین راستا مقدار پارامترهای آماری RMSE و MAE برای تبخیر و تعرق برآوردی محاسبه شده توسط حاصل ضرب ضرایب گیاهی مربوط به فضای سبز که توسط شاخص پوشش گیاهی به دست آمده بود، برای کل فصل رشد به ترتیب برابر با 2/1 و 93/0 می باشد.

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، فضای سبز، سبال، مشهد، تصاویر ماهواره ای مودیس
  • شهرام محمود سلطانی صفحه 153
    استفاده از آب های با کیفیت نامناسب یکی از راه کارها و فرصت های مقابله با چالش کم آبی است. کاربرد فاضلاب ها، پساب ها و آب های آلوده (به عنوان بخشی از آب های با کیفیت نامناسب) می تواند در آینده باعث افزایش آلودگی خاک ها شده و عواقب ناگواری در روند توسعه پایدار کشاورزی داشته باشد. به این منظور، در پژوهشی نوع و مقدار برخی عناصر سنگین (روی، مس، کادمیوم، نیکل و سرب) موجود در آب رودخانه زرجوب و شالیزارهای تحت آبیاری آن ها، با کشت گیاه برنج رقم هاشمی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک های شالیزاری مانند بافت، اسیدیته گل اشباع، قابلیت هدایت الکتریکی، آهک، کربن آلی، گنجایش تبادل کاتیونی تعیین و روابط آن ها با غلظت این عناصر در آب، خاک و نمونه های گیاه (کاه و دانه سفید شده برنج) مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده، مقدار این عناصر در تمام نمونه های آب، خاک و گیاه پایین تر از حد بحرانی این عناصر بوده است. روند تغییرات غلظت این عناصر، تحت تاثیر ورود فاضلاب های شهری خانگی و صنعتی بوده و در نقاط قبل از شهر از متوسط پایین تری نسبت به داخل شهر برخوردار بوده و سپس در بعد از شهر به حداکثر مقدار خود می رسد. غلظت این عناصر در خاک در طول مسیر رودخانه ها (قبل، داخل و بعد از شهر رشت) در مورد سرب، مس و کادمیوم با افزایش نسبی همراه و در مورد سایر عناصر تغییرات نامنظم بوده است. غلظت عناصر کادمیوم، روی و مس با مقدار کربن آلی و اسیدیته، سرب با مقدار رس و اسیدیته و نیکل تنها با اسیدیته رابطه معنی داری نشان می دهند. با مقایسه غلظت عناصر سنگین اندازه گیری شده در کاه و دانه برنج می توان نتیجه گرفت که مقدار روی، نیکل و مس در برنج سفید همواره بیش تر از کاه بوده است. این در حالی است که بین غلظت کادمیم و سرب در کاه و دانه تفاوت چندانی وجود ندارد. لازم به ذکر است که بررسی روند تغییرات این عناصر در طول مسیر رودخانه نیز تفاوت معنی داری از خود نشان نمی دهند. همچنین رابطه معنی داری بین مقادیر این عناصر در آب و خاک و گیاه برنج به دست نیامد. اگرچه مقایسه نتایج به دست آمده از این پژوهش با استانداردهای موجود، بیانگر نبود آلودگی در مقیاس نگران کننده است ولی مقایسه نتایج این پژوهش با نتایج به دست آمده از یافته های سایر پژوهش گران، بیانگر روند افزایشی غلظت این عناصر در منابع مورد بررسی را است. این افزایش در طی یک دوره زمانی ده ساله، در اراضی شالیزاری تا 4 برابر و در برنج سفید 3 برابر است که نیازمند عزم جدی برای یافتن راه های کنترل و توقف این روند رو به رشد است.
    کلیدواژگان: عناصر سنگین، رودخانه زرجوب، اراضی شالیزاری، برنج رقم هاشمی
  • آرزو صفویان، عبدالرسول سلمان ماهینی، سیدحامد میرکریمی، امیر سعدالدین صفحه 173

    امروزه ضرورت مدیریت منابع آب و استفاده بهینه از آن بیش از پیش روشن شده است. انسان ها باید به کنترل روند منفی در کیفیت آب رودخانه بپردازند و یا حداقل شدت آن را کاهش دهند. در این پژوهش سناریوهای مختلف بهبود کیفیت آب حوضه آب خیز گرگان رود- استان گلستان مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا، 9 پارامتر کیفی آب به عنوان متغیر وابسته و 41 متغیر مستقل سیمای سرزمین انتخاب شدند و رابطه بین متغیرها از طریق تحلیل همبستگی و رگرسیون بررسی گردید. سپس، از آن میان با توجه به دیدگاه ها و اهداف مدیریتی مختلف در میان کارشناسان محیط زیست، 5 فعالیت مدیریتی ممکن پیشنهاد گردید. براساس رابطه رگرسیونی اثبات شده بین فعالیت های مدیریتی و پارامترهای کیفی آب مقادیر پارامترها در سناریوهای تدوین شده مورد ارزیابی قرار گرفت. 5 فعالیت مدیریتی عبارتند از: کاهش چین خوردگی پوشش درختی، افزایش مرتع به ازای کاهش مناطق بایر، کاهش سطح کشاورزی براساس روش MCE (ارزیابی چندمعیاره تناسب سرزمین)، کاهش جاده با الگوریتم COST (فواصل هزینه ای) و افزایش مرتع و افزایش تعداد لکه های درختی. به منظور موازنه نتایج به دست آمده از اجرای سناریوهای تدوین شده و نیز تعیین سناریو یا سناریوهای برتر، فن تصمیم گیری چندمعیاره به کار گرفته شد. به این منظور پس از محاسبه مقدار معیارها در همه سناریوها، معیارهای یاد شده به کمک فرآیند AHP وزن دهی شد. سپس، 32 سناریوی تدوین شده با استفاده از روش TOPSIS، برای تعیین برترین سناریوها، اولویت بندی گشت. با توجه به نتایج برترین سناریو، یعنی سناریوی بیست و یک شامل کاهش جاده با الگوریتم COST و افزایش مرتع، افزایش مرتع به ازای کاهش مناطق بایر و کاهش چین خوردگی پوشش درختی انتخاب شد. با استفاده از سناریوسازی می توان برنامه مدیریتی برای آب خیز موردنظر را با توجه به تغییراتی که ممکن است در آینده ای نزدیک ایجاد شود، ارایه کرد، بنابراین این فعالیت های مدیریتی امکان بهبود کیفیت آب در آینده را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت مدیریتی، سناریوسازی، تصمیم گیری چندمعیاره، AHP، TOPSIS
  • اکبر کریمی، حبیب خداوردی لو، میرحسن رسولی صدقیانی صفحه 193

    قارچ ریشه های آربوسکولار (AMF) و باکتری های افزاینده رشد گیاه (PGPR) با راه کارهای مختلف در بهبود رشد و بردباری گیاهان در خاک های آلوده به فلزات سنگین موثر شناخته شده اند. هدف این مطالعه بررسی افزایش استخراج سرب خاک به وسیله تلخه در اثر مایه زنی با برخی از گونه های AMF (ترکیبی از گونه های Glomus شامل G. intraradices، G. mosseae و G. fasciculatum) و PGPR (ترکیبی از گونه های Pseudomonas شامل P. putida، P. fluorescens و P. aeruginosa) بود. این پژوهش در شرایط گلخانه ای به صورت فاکتوریل با دو فاکتور غلظت سرب (در 4 سطح) و تیمار میکروبی (در 2 سطح) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در 3 تکرار انجام شد. به همین منظور، یک نمونه خاک انتخاب و به طور یکنواختی با غلظت های مختلف سرب (صفر، 250، 500 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم) آلوده شد. خاک آلوده شده استریل شد و سپس با AMF و PGPR مایه زنی شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت سرب در خاک مقادیر عملکرد شاخساره، غلظت آهن و روی در شاخساره کاهش یافت و مقادیر سرب زیست فراهم، غلظت سرب در شاخساره و کل سرب استخراج شده توسط تلخه افزایش یافت. مایه زنی با AMF و PGPR عملکرد شاخساره تلخه را به طور میانگین به ترتیب بیش از 7/2 و 4/1 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. مقدار کل سرب استخراج شده توسط شاخساره به طور میانگین در تیمارهای AMF و PGPR به ترتیب بیش از 2/3 و 2/2 برابر نسبت به تیمار شاهد بیش تر بود. بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که استخراج سرب خاک به وسیله تلخه در اثر مایه زنی با گونه های AMF و PGPR به طور چشم گیری افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: استخراج سبز، باکتری های افزاینده رشد گیاه، تلخه، سرب، قارچ ریشه های آربوسکولار
  • علیرضا مقدم، میلاد قلعه بان تکمه داش، کاظم اسماعیلی صفحه 211

    روند تغییرات مکانی و زمانی کیفیت آب همواره یکی از چالش های مدیران و تصمیم گیرندگان در حوزه منابع آب بوده است. در این پژوهش با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و منطق بولین، آب دشت مشهد براساس پارامترهای کیفی موثر در طبقه بندی های شرب و کشاورزی پهنه بندی شد و سپس روند تغییرات زمانی و مکانی آن ها بررسی و دلایل آن تجزیه و تحلیل گردید. سری های زمانی تشکیل شده برای 3 پارامتر TDS، pH و EC ارزیابی گردید و تاثیر عوامل مختلف، به ویژه نوسانات آب و هوایی در دوره های زمانی 3 ساله، مدنظر قرار گرفت. نتایج نشان می دهند که افزایش فعالیت های انسانی، نوسانات آب و هوایی، دمای آب و آلودگی های انتقال یافته از خارج محدوده مطالعاتی به ترتیب از عوامل موثر بر کیفیت آب دشت مشهد می باشند.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، نوسانات آب و هوایی، روند زمانی و مکانی، کیفیت آب
  • محبوبه فلاح، سهیلا ابراهیمی، محمود شعبان پور صفحه 227

    آلاینده های نفتی با دارا بودن اثرات منفی زیست محیطی گوناگون و تاثیر بر روی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و آب، کیفیت آن ها را به مخاطره انداخته و سلامت بشر را تهدید می کند. در این راستا، هدف از این پژوهش بررسی رفتار دو خاک با بافت شنی لومی و رسی سیلتی با عبور آلاینده های گازوئیل و نفت سفید در شرایط پایلوت و حالت ضربه بود. به این منظور استوانه های شیشه ای طراحی و خاک ها براساس وزن مخصوص ظاهری، به صورت همگن در این استوانه ها پر شدند. سپس تخلخل خاک محاسبه و پس از اشباع خاک ها، مقادیر معادل نیم و یک حجم تخلخل آلاینده هیدروکربوری بر روی آن ها اعمال شد و در نهایت بده خروجی گازوئیل و نفت سفید و آب، با زمان به دست آمد. مقایسه نتایج منحنی رخنه گازوئیل و نفت سفید در ستون های خاک اشباع سبک و سنگین نشان داد که خاک شنی لومی این آلاینده ها را در مقایسه با خاک رسی سیلتی با سرعت بیش تر و نگهداشت کم تر انتقال داد و همچنین در هر دو خاک رسی سیلتی و شنی لومی، نگهداشت گازوئیل در خاک بیش تر از نفت بوده و نفت با شیب بیش تر و تاخیر کم تری از خاک سبک و سنگین خارج شد. با این تفاوت که این اختلاف در نرخ خروجی آلاینده ها از خاک سبک و در کاربرد یک حجم از آلاینده ها، نسبت به خاک سنگین فاحش تر است. نتایج این پژوهش می تواند در تخمین نشر آلودگی در هر نقطه به هنگام آلودگی ضربه ای (به خصوص در مواقعی که آلودگی ناگهانی رخ می دهد) و چگونگی عکس العمل خاک در برابر این آلاینده ها به کار رود.

    کلیدواژگان: انتقال، ستون خاک، گازوئیل، منحنی رخنه، نفت سفید
  • گزارش کوتاه علمی
  • رزا جنوبی، حسین رضایی، جواد بهمنش صفحه 241

    مساله مهم در توسعه پایدار منابع آب زیرزمینی، مدیریت علمی آن است. بنابراین در این پژوهش با استفاده از نرم افزار MODFLOW، تاثیر افزایش راندمان آبیاری بر روی منابع آب زیرزمینی دشت ارومیه بررسی گردید. مدل آب زیرزمینی دشت ارومیه برای سال های آبی 72-1371 و 80-1379 مورد واسنجی و ارزیابی قرار گرفته بود، در این مطالعه این مدل بار دیگر با استفاده از سناریوهای مختلف مدیریتی آبیاری و 28 چاه مشاهداتی برای سال های 88-1387 مورد ارزیابی قرار گرفت. تاثیر افزایش راندمان آبیاری با کاهش نرخ تغذیه به میزان 20، 40 و 60 درصد در مدل دشت ارومیه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح آب با کاهش نرخ تغذیه به میزان 20، 40 و 60 درصد به ترتیب 25، 50 و 75 سانتی متر پایین می آید. هم چنین نتایج نشان داد که مناطقی از شرق و قسمت هایی از مناطق میانی دشت با مشکل زه کشی مواجه خواهند شد. مدل نشان داد که بسیاری از مشکلات ناخواسته می تواند با اعمال روش های نوین آبیاری به جای روش های سنتی و افزایش راندمان آبیاری برطرف گردد.

    کلیدواژگان: کد کامپیوتری MODFLOW، منابع آب زیرزمینی، شبکه آبیاری و زه کشی، روش های نوین آبیاری
  • حسین اکبری مجدر، عبدالرضا بهره مند، علی نجفی نژاد، واحدبردی شیخ صفحه 253

    در این پژوهش، جریان روزانه رودخانه چهل چای استان گلستان با استفاده از مدل ابزار ارزیابی آب و خاک (SWAT) شبیه سازی شده است. برای واسنجی موفق مدل، ابتدا یک مرحله تحلیل حساسیت انجام و سپس با کمک نتایج این مرحله واسنجی و اعتبارسنجی مدل به صورت دستی و براساس آمار هیدرولوژیکی سال های 2007-2001 انجام شد که 4 سال ابتدایی آن برای واسنجی و 3 سال بعد برای اعتبارسنجی مدل استفاده شد. طبق نتایج تحلیل حساسیت، پارامترهای ضریب تبخیر از لایه های خاک، شماره منحنی، ظرفیت آب قابل دسترس خاک، نسبت نفوذ به سفره عمیق و چگالی توده خاک در بخش های مختلف بیش ترین حساسیت را داشتند. دقت شبیه سازی روزانه با استفاده از شاخص نش- ساتکلیف در دوره واسنجی 57/0 و با شاخص 2R برابر 62/0 و در دوره اعتبارسنجی به ترتیب 32/0 و 42/0 به دست آمد. شبیه سازی ها در پایه زمانی ماهانه دقت بالاتری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: جریان روزانه، واسنجی و اعتبارسنجی، SWAT، آب خیز چهل چای
  • سپیده دانشور، احمد گلچین، شروین احمدی صفحه 261

    یکی از مشکلات امروزه بشر به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک، شور و سدیمی شدن اراضی کشاورزی است. با توجه به این که خاک های مبتلا به نمک گستره وسیعی از کشور ایران را در بر گرفته اند، این مطالعه با هدف اصلاح خاک های سدیمی صورت گرفت. به منظور بررسی تاثیر گچ و سولفات آلومینیوم به تنهایی و یا همراه با یک پلیمر محلول در آب، نشاسته بهینه شده، رس نانو و مخلوط آن ها بر میزان رس قابل انتشار در یک خاک سدیمی، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار در دانشگاه زنجان به اجرا درآمد. پس از اعمال تیمارها و خوابانیدن نمونه ها به مدت 4 ماه درصد رس قابل انتشار اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اثر مواد اصلاحی معدنی و آلی بر میزان رس قابل انتشار در سطح آماری 1 درصد معنی دار بود. موثرترین تیمار در کاهش درصد رس قابل انتشار تیمار 75 کیلوگرم در هکتار رزین 58 + 75 کیلوگرم در هکتار نشاسته بهینه شده + رس نانو به میزان 2 درصد وزنی هم زمان با سولفات آلومینیوم به اندازه نیاز گچی بود که رس قابل انتشار را از 95 درصد در تیمار شاهد به 4/3 درصد در این تیمار کاهش داد و کم ترین میزان کاهش در تیمار شاهد (بدون ماده اصلاحی معدنی و آلی) اندازه گیری شد.

    کلیدواژگان: پلیمر محلول در آب، خاک سدیمی، رس قابل انتشار، سولفات آلومینیوم، گچ
|
  • J. Ahmadi, L. Akhondi, H. Abbasi, A. Khashei Siuki, M. Alimadadi Page 1

    Nowadays one of the solutions to protect aquifers in developed countries is to prevent contamination of aquifers. In this study Salafchegan-Neyzar Aquifer vulnerability against agricultural pollution was evaluated, by Drastic and GIS models. In this method, seven hydrogeological factors that were effective in groundwater pollution were combined. The seven factors are: watertable depth, the net recharge aquifer, aquifer media, soil media, topography and the unsaturated hydraulic conductivity. Vulnerability zoning maps were drawn from the results obtained. Zones vulnerable to nitrate pollution were determined. Using GIS techniques and by single-parameter sensitivity analysis, the influence of parameters used were investigated. Results showed that depth to water table aquifer of Salafchegan was the most important factor influencing vulnerability in Salafchegan-Neyzar aquifer. The results of different qualitative zones was shown in four categories of very low, low, medium, high which were 550, 853, 150 and 498 square kilometers before the correction of model were converted to 351, 486, 401 and 425 after the model correction. In general, sensitivity analysis showed that effective and theoretical weight of using parameters, aren’t fully coincide and in some cases have considerable differences.

    Keywords: Geographic information system (GIS), DRASTIC, Aquifer of Salafchegan
  • A. Mosaedi, M. Ghabaei Sough Page 27
    Reference crop evapotranspiration (ETo) has important effects on estimation of agricultural water use, ecosystem models, aridity/humidity conditions and rainfall-runoff. Although, the accuracy of FAO Penman-Monteith (FPM) method for estimation of ETo in different regions was confirmed, but because of the requirements of many meteorological parameters, its applications was limited. In this research, by using 6 empirical and 5 semi-empirical equations, monthly ETo values were calculated during 1990-2007 for 12 synoptic stations in 4 climatic regions of Iran. By using FPM as a reference method and calculating monthly ETo values, empirical and semi-empirical equations were calibrated for the period1990-2003. By using combined criteria IPE for the period from 2004 to 2007, the best equation of each station was determined in lack of any meteorological parameters. Calibration by using the best linear equation reduced the amount of errors in most equations and in most stations. Estimation of solar radiation via temperature data caused the precision of semi-empirical equations being lower than empirical equation in both “humid” and “warm and semi-arid” regions, but this criteria was higher in both “arid” and “semi-arid” regions. The effects of solar radiation on ETo was quite relevant in “humid” and “warm and semi-arid” regions., while its effects was inverse in arid and semi-arid regions which confirms the effects of temperature parameters in this regions. Selection of the best equation depends on which criteria of MBE, RMSE, MARE or R2 was considered as judgment. The combine criteria of IPE were weighted by four mentioned criteria and provided the condition of the best selection.
    Keywords: Reference crop evapotranspiration, Empirical equation, Lack of measured data, Calibration, Iran
  • R. Soleimani, M.H. Mahdian, K. Kamali Page 51

    This research was carried out to detect the soil infiltration variability as affected by flood spreading in area of 42000 m2 in southern Dehloran during 2004-2007. The studied soil has no profile development and was classified as Entisols. Mean annual precipitation was 235.2 mm. After selection of experimental area and control, infiltration determinations by Kostiakov method were done (from 9 points with 3 replications) in each band as 1400 length and 300 widths. Decrease of water level in central core was determined in time intervals of 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 minutes with three replications. Data were analyzed by t-test and non-parametric test of Kruskal Wallis by using SPSS and MSTAT software. In the last year (2007), results indicated that between bands and control sites, there were significant differences (in 5% level). Also base infiltrations in control and flood spreading places were 18.0 cm.hr-1 and 13.6 cm.hr-1, respectively. This was indicated that infiltration has reduced trend as affected by flood spreading. In first, second and third bands in comparison with control, there were 21%, 23.1% and 17.4% decrease in soil infiltration. Correlation matrix of parameters indicated that between physical and chemical properties, there were stronger relations between infiltration and soil particle size (sand, silt and clay) than other soil characteristics. SAR and EC did not have any effect on soil infiltration rates because of low amounts of those. So, decrease of soil infiltration was due to increase of clay and silt amounts.

    Keywords: Flood spreading, Mousian plain, Soil infiltration
  • H. Kordi, R. Amini, A.R. Zahiri, M. Nekoeianfar Page 73

    During flooding, flow enters floodplains and extremely affects the hydraulics of river flow. In this case, estimation of flood discharge with traditional or commonly used methods leads to high errors (up to 40 percent). The most significant method for modifying traditional methods is Shiono and Knight quasi 2-D model which has numerous applications in laboratory and field compound cross sections. In this paper, based on this 2-D model, suitable dimensionless equations for secondary flow effects have been presented for solving the velocity lateral distribution in straight flume and river compound channels. Results of main channel flow velocity of this method have been compared with Shiono and Knight and Ervine et al., models, for some flume and river compound channels. This comparison showed that the proposed equations and Ervine et al. model had the highest and lowest accuracy, with determination coefficients of 0.99 and 0.71 percent, respectively. Also Ervine et al. method may lead to high error in case of asymmetrical compound cross sections and hence, it is not recommended.

    Keywords: Flooded Rivers, Compound cross sections, Velocity lateral distribution, Secondary flow
  • S. Maleki, F. Khormali, F. Kiani, A.R. Karimi Page 93

    Considering the importance of soil in supplying food for the increasing human population, knowledge of soil quality, including physical, chemical, biological and mineralogical properties are important. Spatial variability of soil properties is related to environmental factors such as climate, slope position, topography, slope gradient, elevation, parent material and vegetation. Topography variability and soil formation cause the significant differences in soil characteristics in a hillslope. The main objective of the present study was to assess some physical, chemical and biological indicators of soil quality in a loess hillslope of Toshan area in Golestan Province, Northen Iran. Therefore 135 samples were collected at random systematic method (0-20 cm depth) at three aspects and four slope positions. Soil texture, bulk density, organic carbon (OC), electrical conductivity, pH, microbial respiration rate, calcium carbonate equivalent (CCE) and mean weight diameter (MWD) of aggregates were measured for studying soil quality, including physical, chemical and biological. The results indicated that the lower slope positions had the highest amounts of clay, OC, MWD and the lowest CCE and soils in north-east aspect had higher OC compared to other aspects. Therefore, it is concluded that most soil properties are dependant largely on slope position and aspect that could have a long-term influence on soil development and evolution. Among the soil properties, OC is a suitable indicator for assessing the effects of slope position and aspect on soil quality in the studied area.

    Keywords: Slope position, Slope aspect, Soil organic carbon, Soil quality indicators
  • A.R. Zahiri, Kh. Ghorbani Page 113

    Accurate computation of flood discharge has specific priority for many river engineering projects and flood controls. In flood condition, by flow entering into the floodplains, hydraulic flow is more complex than usual. Recent studies have shown that existing methods do not have sufficient accuracy in calculation of flow discharge in time of flooding. Therefore, many modified methods have been proposed by various researchers. These methods are often time-consuming and sometimes need to use numerical solution of differential equations. In this paper, M5 decision tree model is proposed as a new solution for accurate computation of flow discharge in compound channels. Dimensionless variables of the flow depth ratio, coherence parameter and ratio of computed total flow discharge to bankful discharge have been used as input data and ratio of actual discharge to bankful discharge as output (target) variable. 400 stage-discharge data were collected from 30 experimental and natural compound channels and then divided into calibration and validation groups. Using decision tree model, four linear equations have been derived for calculation of flow discharge in compound channels based on depth ratio. By statistical comparison of results, determination coefficient (R2) and root mean square error (RMSE) were obtained as 0.939 and 0.382 for calibration data and 0.938 and 0.466 for validation data, respectively. The proposed method has more accuracy than the DCM, Ervine et al. (2000) and Haidera and Valentine (2002) methods.

    Keywords: Flood discharge, Coherence parameter, Decision tree model M5, Compound channels
  • H. Ebrahimi, Yazdani Page 133

    Since the design of water systems in many countries such as Iran are according to water systems criteria of 50 years ago, this issue should be reconsidered on adaptability with atmospheric changes. Energy balance algorithm for the earth by using MODIS satellite images with interval of 10 days and spatial resolution of 250×250 meter was used, to estimate the amount of evaporation and transpiration of green landscape in Mellat Park of Mashhad. The evapotranspiration in Mellat park of Mashhad (per square meter) in the end of the growing season was about 1210.6 mm. In the other side, the values of reference evapotranspiration are calculated by the FAO 56 Penman-Monteith at the end of the growing season reached to 1563.3 mm, showing an increase of 22.5 percent compared to the estimated one. The relationship between evaporation and transpiration of the estimated plant was significant by FAO 56 Penman-Monteith in SEBAL Method, with the correlation coefficient of 0.7637. Using the relationship based on vegetation index is useful to make a connection between evaporation and transpiration of the estimated source plant (by method of FAO 56 Penman-Monteith) and the real evaporation and transpiration. RMSE and MAE decreased from 2.62 to 1.27 and 1.83 to 0.91 respectively. Therefore RMSE and MAE for the real estimated evaporation and transpiration was estimated by multiplying crop coefficients related to landscape and during entire growing season and was equal to 1.2 and 0.93 respectively.

    Keywords: Evapotranspiration, Landscape, SEBAL, Mashhad, MODIS satellite images
  • Sh. Mahmood Soltani Page 153
    Low quality water use for agricultural production is increasingly regarded as a solution for water scarcity, and also provide new sources of water for higher food production in the world. But its use could create environmental and health hazards and prevent to achieve sustainable agriculture. The objectives of this study are to investigate the extent and degree of heavy metal contamination (Cadmium (Cd), Nickel (Ni), Zinc (Zn), Copper (Cu) and Lead (Pb)) at 23 points along Zarjoob river in water, soils of paddy fields under its irrigation, and rice grains and straws (Hashemi var.) and also the relationship between heavy metals concentration and soil phsico-chemical properties (pH, CEC, texture, TNV, EC) and rice grain and straw were determined. The analytical results indicated measured heavy metals concentration in water, soil and plant tissues (except a numbers) are less than critical levels, however an increasing trend was found with river length (before city Keywords: Heavy metals, Rice, Zarjoob River, Paddy fields
  • A. Safavian, A.R. Salman Mahini, S.H. Mirkarimi, A. Saddodin Page 173

    Water management and best use are among the topical issues and therefore the negative trends of water quality should be reduced. We have tested various water quality improvement scenarios in this research. We selected nine water quality factors and generated an initial set of 41 independent variables relating to landform, physical and biological plus landscape metrics of the surrounding environment of the rivers. Regression and correlation analyses helped narrow down the independent variables and define equations between dependent and independent variables. Five management items were devised based on the regression relationships and expert opinions including: decreasing fractal dimension of remnant tree patches, pasture extension onto bare land, decreasing area under agriculture based on a special multi-criteria analysis (MCE), decreasing road density based on a pattern suggested through least cost algorithm and increasing area under pasture management and the number of tree patches. To balance the results of the scenarios and select the optimum one, a multi-criteria approach was adopted during which the analytical hierarchy process was applied and the 32 scenarios were analyzed through technique for order preference by similarity to ideal solution (TOPSIS). The best scenario was found to be the one including road density decrease plus range extension onto bare land and decrease of fractal dimension of the remnant tree patches. These were the best in terms of the selected criteria for water quality improvement.

    Keywords: Management scenarios, MCE, AHP, TOPSIS
  • A. Karimi, H. Khodaverdiloo, M.H. Rasouli Sadaghiani Page 193

    Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) are known to enhance plant growth and survival in heavy metal contaminated soils through different mechanisms. The objective of this study was to evaluate the enhancement of soil Pb extraction by Acroptilon repens through inoculation with some AMF (a mixture of Glomus species including G. intraradices, G. mosseaeand G. fasciculatum) and PGPR (a mixture of Pseudomonasspeciesincludeing P. putida, P. fluorescens, and P. aeruginosa). This study was carried out in greenhouse condition as a factorial experiment based on a randomized complete block design with two factors including Pb concentration (in four levels) and microbial treatment (in two levels) and in three replications. Consequently, a soil sample was selected and spiked uniformly with different concentrations of Pb (0, 250, 500 and 1000 mg Pb kg-1 soil). The contaminated soils were then sterilized and subsequently inoculated with AMF and PGPR. Results indicated that shoot biomass, Fe and Zn concentration in shoot decreased and bioavailable Pb, shoot Pb concentration and total Pb extracted by Acroptilon repens increased as soil Pb concentration increased. Inoculation with AMF and PGPR species increased shoot biomass of Acroptilon repens up to 2.7 and 1.4 times higher than control treatment, respectively. Pb extracted by shoots in AMF and PGPR treatments on the average was 3.2 and 2.2 times higher than control treatment, respectively. Therefore, it could be concluded that soil Pb extraction by Acroptilon repens enhances through inoculation with species of AMF and PGPR.

    Keywords: Acroptilon repens, Arbuscular mycorrhiza fungi, Lead, Phytoextraction, Plant growth promoting rhizobacteria
  • A.R. Moghaddam, M. Ghallehban Tekmedash, K. Esmaili Page 211

    Temporal and spatial trend of water quality parameters were investigated in this study. These parameters were zoned according to agricultural and drinking water classifications using Booleans logic and GIS. Temporal trends for TDS, pH and EC were evaluated, and effect of different factors especially climate change were investigated in 3-year periods. The results showed that main factors affecting the temporal and spatial variations respectively were human activities, climate change, water temperature and transfer of pollutants from outside of the studied area.

    Keywords: Zoning, Weather fluctuations, Temporal, spatial trend, Water quality
  • M. Fallah, S. Ebrahimi, M. Shabanpour Page 227

    Hydrocarbon pollutants with negative polluting effects cause changes on physical and chemical properties of soil and water and threaten their quality and human safety. The purpose of this research was to investigate the heavy and light soils behavior on transportation of gasoline and kerosene in a pilot scale and pulse condition. An equipment including glassy cylinders has been designed. The bulk density and porosity of the soils have been determined. Then, the amount of half and one pore volume, gasoline and kerosene were applied. Glassy cylinders were filled with soil homogeneously in the given depth and soils were saturated by water. In this stage, half and one pore volume of the kerosene and gasoline were applied on saturated soils. Eventually, output volume of gasoline, kerosene and water has been measured per time. Finally the breakthrough curve were drawn. The results showed that both pollutants went through the loamy sand soil by less retention and more velocity in comparison with silty clay one. In both soils, gasoline retention was more than kerosene and kerosene flowed out of the light and heavy soils by sharper gradient and less retardation and more velocity. This difference in the output rate of pollutants from light soil is more distinct than heavy one. The results of this investigation can be applied for pollution emission assessment in terms of pulse pollution and quality of soil reaction versus these pollutants.

    Keywords: Breakthrough curve, Gasoline, Kerosene, Soil column, Transportation
  • *R. Jonubi, H. Rezaei, J. Behmanesh Page 241

    The important problems in sustainable development of groundwater resources is its scientific management. Therefore in this research, using modflow software, the effect of irrigation efficiency increase on Urmia plain groundwater resources was investigated. Urmia plain groundwater model had been calibrated, and evaluated for the years 1992-1993 and 2000-2001. In this study, this model was reevaluated using different irrigation management scenarios and 28 pyzometers observed for the year 2008. The effect of the irrigation efficiency increase with decreasing recharge rate by 20, 40 and 60 percent in urmia plain model was studied. Modeling results showed that water level was fallen 25 cm, 50 cm and 75 cm with recharge decreasing rate of 20%, 40% and 60% respectively. Results showed that east regions and central part of the plain would face drainage problem. The model shows that many of unwanted problems can be solved by applying modern irrigation system and increasing the irrigation efficiencies instead of present traditional irrigation systems.

    Keywords: Modflow, Groundwater resources, Drainage, irrigation network, Modern irrigation techniques
  • H. Akbari Mejdar, A.R. Bahremand, A. Najafinejad Page 253

    In this study, daily flow of the Chehelchai watershed was simulated using the Soil and Water Assessment Tool (SWAT) model. The main objective of this study was to evaluate the performance of SWAT model and the applicability of this model as a flow simulator at the Chehelchai watershed. In order to have a successful calibration, a process of parameters sensitivity analysis was performed and then calibration and validation of the model were performed using the recorded data of 7 years. The data from 2001 to 2004 was used for calibration and those of 2005 to 2007 for validation. The results of sensitivity analysis showed that soil evaporation compensation factor (esco), curve number (CN), soil available water capacity (sol-awc), deep aquifer percolation fraction (rchrg-dp) and soil bulk density (sol-bd) had the most influence on output of the model. During calibration, the simulated daily flow matched the observed values with a Nash-Sutcliffe coefficient of 0.57 and a coefficient of determination (R2) 0.62. These values were 0.32 and 0.42 during the validation. The results of simulation bases of monthly flow showed beter accuracy and good correspondence.

    Keywords: Daily flow, Calibration, validation, Sensitivity analysis, SWAT, Chehelchai watershed
  • S. Daneshvar, A. Golchin, Sh. Ahmadi Page 261

    Land salinization and sodification is a serious problem for being human in arid and semiarid regions of the world. Salt affected soils are widely distributed in Iran and this study is aimed to assess the ameliorative effects of different materials for reclamation of sodic soils. In order to study the effects of gypsum and aluminum sulfate alone or with water soluble polymer, modified starch, nano clay and a combination of these materials on physical properties of a sodic soil, a factorial experiment with 18 treatments was conducted in Zanjan University using a completely randomized design and three replications. After addition of different treatments to soil samples, they were incubated for four months at moisture content of field capacity. The results of the experiment showed that the effects of gypsum, aluminum sulfate, modified starch, water soluble polymer with nano clay were significant on reducing dispersible clay content. The lowest amount of dispersible clay was measured in treatment with 75 kg ha-1 water soluble polymer + 75 kg ha-1 modified starch + 2% nano clay and along with aluminum sulfate equivalent to gypsum requirement of the soil. This treatment reduced the amount of dispersible clay from %95 in control to %3.4. In contrast, the highest amount of water dispersible clay was shown in control treatment.

    Keywords: Aluminum sulfate, Dispersible clay, Gypsum, Sodic soil, Water soluble polymer