فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1390)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1390)

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/01/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داوود فتحی، برهان سهرابی مشک آبادی، مهدی کوچک زاده صفحه 1
    آزمایشی به منظور ارزیابی تاثیر روش ها، میزان آب آبیاری و کود نیتروژن بر ویژگی های کیفی الیاف پنبه در قالب طرح کرت های 2 بار خرد شده با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان در سال 1387 اجرا گردید. دو روش آبیاری بارانی و شیاری به عنوان فاکتور اصلی، مقادیر آب آبیاری 100 و 133 درصد نیاز آبی گیاه به عنوان فاکتور فرعی و 5 سطح کود سرک نیتروژن به مقادیر، 66، 33، 0 100 و 133 درصد توصیه کودی به عنوان فاکتور فرعی فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که، 66، 33، 0 بین دو روش آبیاری بارانی و شیاری اختلاف معنی داری بر روی طول، یکنواختی، استحکام و کشش الیاف در سطح 1 درصد وجود داشت و در کل کیفیت الیاف در روش بارانی بهتر از روش شیاری بود. مقادیر مختلف آب بر تمام خصوصیات کیفی الیاف به جز کشش الیاف، در سطح 1 درصد معنی دار شد و 100 و 133، مشخص شد که بیش ترین میزان یکنواختی، استحکام و ظرافت الیاف در تیمارهای 66 درصد آب آبیاری بود. اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر کشش الیاف در سطح 5 درصد معن یدار شد اما بر روی طول، یکنواختی، استحکام و ظرافت الیاف اثر معنی داری نداشت. نتایج نشان داد که بیش ترین کشش الیاف در تیمار 33 درصد کود ازت بود. با توجه به نتایج این آزمایش روش آبیاری بارانی و سطح آب 66 درصد جهت رسیدن به بهترین کیفیت الیاف توصیه می گردد.
  • کاوه سبک رو فومنی، محمدنقی صفرزاده، جهانفر دانشیان، مهدی رنجبرچوبه، کامیار سبک رو فومنی صفحه 17
    به منظور بررسی اثر متانول بر رشد و عملکرد گیاه توتون ویرجینیا رقم کوکر 347 آزمایشی در سال 1387 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار به اجرا در آمد. - زراعی 88 (T1) (8- فاکتور اول زمان مصرف متانول در 3 سطح (شامل محلول پاشی در صبح (ساعت 10 و فاکتور دوم مقدار مصرف متانول در ((T3) (17- و غروب (ساعت 19 (T2) (12- و ظهر (ساعت 14 40 و 50 درصد حجمی متانول) بود. محلول پاشی متانول، 30، 20، 10، 6 سطح (شامل مقادیر مصرف 0 3 بار در طی فصل رشد به ترتیب در مراحل آغاز رشد سریع نشاها، آغاز غنچه دهی و 30 روز پس از غنچه دهی بوته های توتون انجام گرفت. محصول توتون در سه چین برداشت شد. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل دو فاکتور بر مقدار نیتروژن، مقدار فسفر، مقدار پتاسیم و محتوی معنی دار شدند. عرض برگ در تیمار مقادیر مختلف محلول پاشی متانول در (RWC) نسبی آب برگ سطح 5 درصد معنی دار شد و طول برگ در تیمار مقدار محلول پاشی متانول در سطح 1 درصد معنی دار شد. اما قطر ساقه و عملکرد وزن تر برگ معنی دار نشدند. به طورکلی و با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که متانول عملکرد کمی را چندان تحت تاثیر قرار نمی دهد اما عملکرد کیفی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) را بهبود می بخشد.
  • قادری فریبا، شهرام عسگری، محمد عبدالهی صفحه 31
    این مطالعه به منظور شناسا یی و بررس ی اهم یت گونه های فیتوفتورا در پوس یدگی ر یشه و طوقه خ یار در گلخانه های جنوب استان کهگ یلویه و بو یراحمد انجام ش د. برای این کار از بافت پوس یده طوقه و ریشه، قطعات 5 م یلی متر مربع جدا شده، بعد از شستشو با آب و خشک کردن با حوله کاغذ ی بدون کشت گردید. از بافت های آلوده CMA-PARP ضدعفونی سطح ی رو ی مح یط کشت نیمه انتخابی 40 جد ایه به دست آمد که بر اساس خصوص یات مورفولوژ ی ک و نی از دما یی پرگنه های جدا شده تشخیص داده شد. از 40 جدایه به دست آمده، 17 جدایه P. drechsleri و Phytophthora capsici 23 جدایه را به خود اختصاص داد. در شر ایط گلخانه، P. drechsleri تعلق داشت و P. capsici به عکس العمل طوقه و ر یشه گیاهچه های 2 هفته ارقام نگین، کلوز، فادیا، کاترینا، بهمن و سینا به دو گونه و با استفاده از مایه به دست آمده از محیط ورمی کولیت - عصاره بذر P. drechsleri و P. capsici گیاه شاه دانه مورد مطالعه قرار گرفت و درصد استقرار بیمارگر بر روی طوقه، ر ی شه و مرگ و می ر ارزیابی گردید. مقایسه درصد مرگ و میر و میزان استقرار بیمارگر بر روی طوقه نشان داد که رقم مهر و رقم کلوز و فادیا به ترتیب P. drechsleri و سینا به ترتیب بیش ترین و کم ترین حساسیت به گونه نشان دادند. مقایسه درصد اسقرار بر روی ریشه P. capsici بیش ترین و کم ترین حساسیت را به گونه تفاوت معنی داری مابین ارقام کلوز، مهر، کاترینا و نگین P. drechsleri نشان داد در واکنش به گونه ارقام P. capsici وجود ندارد و رقم سینا کم ترین حساسیت به این بیمارگر دارد. در واکنش به گونه کلوز و سینا بیش ترین حساسیت و رقم فادیا کم ترین حساسیت را نشان دادند.
  • بیژن مرادی، هرمز عبادی صفحه 47
    این پژوهش به منظور بررسی اثر پتانسیل آب خاک، همراه با پتاسیم روی رشد درخت و خصوصیات کمی و کیفی پرتقال تامسون ناول روی پایه سیتروملو، در ایستگاه تحقیقات مرکبات کترا به مدت 10 سال 1378-88) اجرا شد. آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار به صورت)، -20، -40، - فاکتوریل انجام شده است. فاکتور آبیاری براساس پتانسیل آب خاک در 4 سطح (60 100 و 150 گرم، 50، کیلوپاسکال و بدون آبیاری) و فاکتور پتاسیم براساس سن درخت در 4 سطح (0 پتاسیم ضرب در سن درخت) بود. پتاسیم هر سال در سایه انداز درخت پخش و با خاک مخلوط شد. درختان پرتقال تامسون ناول با استفاده از سیستم میکروجت آبیاری شدند. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که آبیاری موجب افزایش قطر نهال، ارتفاع درخت، قطر تاج، حجم تاج، عملکرد، تعداد میوه و نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته شد. کود پتاسیم موجب افزایش پتاسیم قابل جذب خاک، پتاسیم برگ، قطر میوه، میانگین وزن میوه، ضخامت پوست میوه، اسیدیته، مواد جامد محلول و نسبت ضخامت پوست به قطر میوه شد. اما نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته در اثر کود پتاسیم کاهش یافت. اختلاف معنی داری در شاخص های رشد درخت در اثر تیمار کود پتاسیم مشاهده نشد. اثر متقابل آب در کود پتاسیم بر عملکرد و تعداد میوه اختلاف معنی دار داشته است.
  • حسن بیات، حسین مردانی، حسین آرویی، یحیی سلاح ورزی صفحه 63
    سالسیلیک اسید یکی از هورمون هایی است که کاربرد آن در مقاومت به تنش هایی هم چون خشکی افزایش یافته است. هدف از این آزمایش بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی دانهال های خیار تحت شرایط تنش خشکی بود. به این منظور آزمایشی به صورت، 0/ فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی شامل 4 سطح سالیسیلیک اسید با غلظ تهای 0 (شاهد)، 25 0/75 و 1 میلی مولار و دو سطح تنش خشکی، آبیاری روزانه (شاهد) و قطع آبیاری به مدت 6، 0/5 روز با 3 تکرار انجام شد. روش کاربرد سالیسیلیک اسید به صورت خیساندن بذری و به مدت 24 3 برگی بر روی گیاهان اعمال شد. نتایج این آزمایش نشان - ساعت بود. تنش خشکی نیز در مرحله 4 داد که سالیسیلیک اسید میزان شاخص کلروفیل و سطح برگ را ب هترتیب 27 و 139 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. در مقابل هدایت روزنه ای و نشت یونی با کاربرد سالیسیلیک اسید کاهش پیدا کردند. قطر ساقه، ارتفاع، تعداد برگ، وزن خشک شاخساره و ریشه و بیوماس با کاربرد سالیسیلیک 180 و 96 درصد نسبت به شاهد افزایش پیدا کردند. تعداد برگ،، 100، 60، 65، اسید به ترتیب 31 سطح برگ و وزن خشک شاخساره تحت شرایط تنش خشکی کاهش، و با کاربرد سالیسیلیک اسید افزایش یافتند. اثر متقابل سالیسیلیک اسید و تنش خشکی بر صفات شاخص کلروفیل، هدایت روزنه ای، قطر ساقه، ارتفاع، وزن خشک ریشه و بیوماس در هی چیک از سطوح آماری معنی دار نشد.
  • سمیرا حسینی، کامبیز مشایخی صفحه 77
    اسید سالیسیلیک نقش اساسی در تنظیم فرآیندهای مختلف فیزیولوژ یکی در گیاهان دارد. در این پژوهش چگونگی تاثیر اسید سالیسیلیک بر القا جنین زایی رویشی ریزنمونه های دم برگ و آب کش مورد بررسی قرار (B ثانویه ریشه هویج و تشکیل رنگیزه های درونی در محیط کشت گامبورگ (5، گرفت. به منظور بررسی تاثیرات اسید سالیسیلیک تیمارها در قالب طرح کاملا تصادفی با غلظت های 0 اضافه گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که B 2 و 3 میلی مولار به محیط کشت استاندارد 5، 1/5، 0/5 0 میلی مولار بیش از تیمارهای دیگر بود و در غلظت های بیش از / میزان جنین زایی رویشی در تیمار 5 0/5 میلی مولار از میزان آن کاسته شد. همچنین در این مطالعه تاثیر غلظت های مخ تلف اسید سالیسیلیک بر سنتز کلروفیل، آنتوسیانین و کارتنوئید در ریزنمونه های کشت شده هویج پس از ظهور جنین ها مورد 0 میلی مولار اسید سالیسیلیک بیش ترین میزان کارتنوئید، آنتوسیانین و / بررسی قرار گرفت. در غلظت 5 کلروفیل دیده شد و این اختلاف بین غلظت ها در سطح 1 درصد معنی دار بود. در غلظت های بالاتر از 0/5 میلی مولار نه تنها از میزان جنین زایی کاسته شده بود بلکه میزان رنگیزه ها نیز کاهش پیدا کرد. نتایج به دست آمده از مقایسه جنین زایی در ریزنمونه های مختلف در ه ویج نشان داد که جنین زایی در ریزنمونه های د م برگ بیش از بافت آب کش ثانویه ریشه هویج بود. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که احتمالا اسید سالیسیلیک در غلظت های مختلف دارای تاثیرات فیزیولوژیک متفاوتی می باشد که با توجه به هدف موردنظر می توان از دامنه های متفاوتی از غلظت های آن استفاده کرد.
  • خلیل جلیلی، جلال جلیلی، هرمز سهرابی صفحه 91
    کاهش تلفات آب و کاهش دفعات آبیاری یکی از راه کارهای اساسی در توسعه کشاورزی، موفقیت طرح های منابع طبیعی، به حداقل رساندن تنش های وارده به نهال های کاشته شده در عرصه های طبیع ی و افزایش بهره وری از منابع خاک و آب محسوب می گردد و در این راستا یکی از ای ن روش ها استفاده از سوپرجاذب ها است. این پژوهش به منظور بررسی اثر سوپر جاذب ها بر افزایش دور آبیاری و میزان رشد نهال گل رز در سطح مزرعه و به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام، 10، 90 و 140 گرم و دور آبیار ی در 4 سطح 6، شد. فاکتورها شامل سوپرجاذب در 4 سطح صفر، 40 14 و 18 روز بودند. نتایج پژوهش نشان داد که سوپرجاذب در افزایش دور آبیاری و پارامترهای مختلف رشد در نهال گل رز تاثیر معن ی داری دارد. در پارامترهای کیفی، سطح 40 و 90 گرم سوپرجاذب در پارامتر تعداد شاخه اصلی تاثیر مثبت نشان داد ه و در پارامترهای تعداد کل شاخه ها و تعداد گل تاثیر معنی داری نشان نداد. در عامل دور آبیاری نیز در مورد پارامترهای تعداد شاخه اصلی و تعداد کل شاخه ها سطح شاهد و 10 روز دور آبیاری با دیگر سطوح اختلاف معنی داری داشت و افزایش دور آبیاری و کاهش میزان دسترسی به آب در نهال ها سبب کاهش میزان گل دهی شد. به طوری که در پارامتر تعداد گل، سطح 10 روز آبیاری با داشتن سطوح مختلف سوپرجاذب دار ای تفاوت معن ی داری با سایر سطوح و حتی آبیاری شاهد بدون سوپرجاذب گردید. همچنین میزان غنچه دهی نهال ها نیز در ماه های مختلف نتایج متفاوتی نشان داد.
|
  • D. Fathi, B. Sohrabi Moshkabadi, M. Kouchakzadeh Page 1
    The effects of irrigation methods, various levels of water and nitrogen fertilizer on quality of cotton were studied at Hashemabad Cotton Research Station of Gorgan in 2008. The experiment was conducted in split-split plot design with three replications. Irrigation methods of Furrow and Sprinkler were main plots, various levels of water of 0%, 33%, 66%, 100% and 133% were subplots plots and various levels of nitrogen fertilizer of 0%, 33%, 66%, 100% and 133% were sub-sub. The results showed that the effect of irrigation methods were significant on Fiber length, Uniform rate, Strength value and Elasticity (P<0/01). Generally, the fiber quality of cotton was better on irrigation methods of Sprinkler than Furrow. Levels of irrigation water significantly affected on the entire fiber quality of cotton except the Elasticity. It was found that the highest Uniform rate, Strength value and Micronaire were obtained in treatments 66%, 100% and 133% of irrigation water. The effect of levels of nitrogen showed significant difference on Elasticity (P<0/05) but was insignificant on Fiber length, Uniform rate, Strength value and Micronaire. The results revealed that the highest Elasticity was obtained in treatment 33% of nitrogen fertilizer. According to the results of this investigation, irrigation methods of Sprinkler and treatment 66% of irrigation water were recommended for reaching the best quality of cotton.
  • K. Sabokrow Foomany, M.N. Safarzadeh, J. Daneshian, M. Ranjbar Choobeh, K. Sabokrow Foomany Page 17
    In order to study the effect of methanol on growth and yield of Virginia tobacco varieties Cocker 347, an experiment was carried out through a factorial experiment in Randomized complete block design with 4 replications and 18 treatments. First Treatment was spraying time which includes 3 levels, sprayed in the morning (8-10 hours) and noon (12-14 hours) and evening (17-19 hours) and the second treatment was methanol consumption values that include 6 levels of consumption values 0, 10, 20, 30, 40 and 50 percent. Methanol sprayed at 3 times during the growing season, respectively, in the rapid growth of transplant, budding and 30 days after budding of tobacco plants. Tobacco was harvested in 3 fold. The obtained results of the data analysis showed that interaction of two factors had significantly effect on the phosphorus, potassium and nitrogen values as well as RWC at 1 percent level. Leaf width was significant in different values of sprayed methanol at 5 percent level but leaf length was significant in values of sprayed methanol at 1 percent and fresh weight and stem diameter were not significant. According to the result can be concluded that methanol improved qualitative yield of tobacco but not affected Quantitative yield of tobacco.
  • F. Ghaderi, Sh. Askari, M. Abdollahi Page 31
    In order to study the role of Phytophthora species associated with greenhouse cucumber root and crown rot, diseased sampled were collected in Southern Kohgiluyeh and Boyerahmad province. Pieces of infected root and crown of cucumber were washed with tap water blotted dry and plated on CMA supplemented with delvocid (10 ppm pimarcin), ampicillin (250 ppm), rifampicin (10 ppm) and PCNB (150 ppm). 40 isolates recoverd from various parts in Southern Kohgiluyeh and Boyerahmad province. Colonies on the selective medium based on morphological characters produced and temperature requirement, the pathogen were identified as Ph. capsici and Ph. drechsleri. Seventeen isolates were identified as Ph. capsici and 23 isolates were identified as Ph. drechsleri. The reaction of crown and root of 2-week-old greenhouse cucumber cultivars, Mehr, Bahman, Fadia, Close, Negin, Katrina and Cina to virulent isolates of Ph. capsici and Ph. drechsleri was evaluated under greenhouse conditions. The inoculum was obtained on vermiculitehemp seed extract and positioned around either crown or root systems. Percent dead seedlings and crown and root colonization were evaluated. Comparative percent dead seedlings and crown colonization showed that Mehr and Cina were the most and the least susceptible cultivar in reaction to Ph. drechsleri, also Close and Fadia were the most and the least susceptible cultivar in reaction to Ph. capsici. Comparative percent root colonization showed that Close, Katrina, Mehr and Negin cultivars were not significantly different in reaction to Ph. drechsleri. Cina cultivar was the least susceptible in reaction to Ph. drechsleri, Also Close and Cina cultivars were the most susceptible and Fadia cultivar was the least susceptible in reaction to Ph. capsici.
  • B. Moradi, H. Ebadi Page 47
    The field experiment was conducted to study the effect of soil moisture tension and potassium on growth and quantitative and qualitative characteristics of Thomson navel orange on Citrumelo rootstock in Kotra Citrus research station in ten years (1998-2009). The experiment was designed for four replications in Randomized Complete Blocks with factorial treatment structure. The factors consisted of four levels irrigation (at 20, 40 and 60 Kpa of soil moisture tension and no irrigation) and four levels of potassium (0, 50, 100 and 150 gr multiplied by tree age). Potassium was mixed with soil and was applied under trees every year. Thomson navel orange (Citrus, sinensis (L.) osbeck) trees were irrigated by Micro jet irrigation system. According to the results, irrigation increased trunk diameter, plant height and canopy diameter and volume, yield, the number of fruits and TSS/TA. Potassium treatments increased soil exchangeable potassium, foliar K, fruit diameter, weight, peel thickness, acidity and total soluble solids and the ratio of peel thickness to fruit diameter. But, TSS/TA was decreased affected by K levels. Moreover, it did not affect plant growth parameters. Regarding yield and the number of fruits, interaction effects between potassium and irrigation rates were significant.
  • H. Bayat, H. Mardani, H. Arouie, Y. Salahvarzi Page 63
    Application of Salicylic acid (SA) as a phytohormone has been increased due to resistance to stresses such as drought. The main goal of this experiment was to evaluate the effects of SA on morphological and physiological characteristics of cucumber seedlings under drought stress. For this purpose a factorial trial based on completely randomized design was conducted with 5 levels of SA (0 (control), 0.25, 0.5, 0.75 and 1 mM) and 2 levels of drought stress, daily irrigation (control) and stopping irrigation for 6 days with 3 replications. SA was used as seed soaking for 24 hr. Drought stress was also applied in 3-4 leave stage. The results showed that SA increased chlorophyll index and leaf area by 27 and 139 percent in comparison to control, respectively. In contrast, stomatal conductance and electrolyte leakage decreased with SA application. Use of SA increased stem diameter, height, leaf number, shoot and root dry weight and biomass by 31, 65, 60, 100, 180 and 96 percent in comparison to control, respectively. Leaf number, leaf area and shoot dry weight decreased under drought stress, while increased with SA application. The interactions between SA concentrations and drought stress for the measured traits such as chlorophyll index, stomatal conductance, stem diameter, height, root dry weight and biomass, was not statistically significant.
  • S. Hosseini, K. Mashayekhi Page 77
    Salicylic acid play an important role in plants physiological processes. In this research the effect of Salicylic Acid on induction of somatic embryogenesis and plant pigments synthesis in the phloem and petiole explants of carrot in the B5 medium was investigated. We added treatments with 0, 0.5, 1.5, 2 and 3 mM to culture medium by experimental base on the randomized design to investigate the effect of salicylic acid on somatic embryogenesis. Result showed that somatic embryogenesis in 0.5 mM treatment was more than other treatments and the higher concentration (1.5, 2, 3 Mm) reduced somatic embryogenesis. Also the effect of salicylic acid on chlorophyll, Anthocyanin, caratonoid synthesis of explants at realization phasein culture medium was studied. The maximum amount of Caratonoid, Chlorophyll and Anthocyanin was observed at 0.5 mM that was significant between treatments (P<0.01). By more than 0.5 mM concentration, both pigment synthesis and embryogenesis were decreased. Compression among embryogenesis of different carrot explants showed that embryogenesis in petiole explants was more than phloem. Therefore, it could be concluded that probably salycilic acid have different physiological effect at different concentration.
  • Kh. Jalili, J. Jalili, H. Sohrabi Page 91
    Decreasing water loss and increasing the irrigation times are basic methods to develop agriculture, success in natural recourse projects, minimize the stress to planted bushes in natural fields and increase the productivity of soil and water sources. The use of super absorbent is one of these strategies to achieve these goals. The main purpose of this research was to study the effect of super absorbent on increasing the irrigation period and rate of the growth of rose bushes. Randomized complete block design in natural field for two factors (super absorbent in 4 levels 0, 40, 90 and 140 gr. and irrigation period in 4 levels 6, 10, 14 and 18 days) with 3 replications were considered. The results of research showed that the impact of super absorbent in increasing the irrigation and various parameters of growth in Rose are significant. In qualitative parameters, 40 and 90 gr. levels of super absorbent had a positive effect on number of main branch parameters; however, it had no significant effect on total number of branches and number of flowers. Regarding irrigation factor, 6 and 10 day levels in number of main branch and total number of branches parameters had a significant difference with the other levels. Increasing the irrigation periods and decreasing the water availability for plants led to reduction of the flowers. Consequently, a 10-day level of irrigation with different levels of super absorbent in the number of flowers had a significant difference with the other levels. The plants buds production were various in any months.