فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محبوبه محمدی، سیده ساناز رمضانپور، سعید نواب‎پور، حسن سلطانلو، مهدی کلاته عربی، شعبان کیا صفحه 1
    جهت بررسی نحوه توارث مقاومت به بیماری سپتوریوز برگی گندم از روش تجزیه میانگین نسل‎ها استفاده گردید. به همین منظور 6 نسل (والد اول، والد دوم، نسل اول، نسل دوم و تلاقی های برگشتی) حاصل از 3 تلاقی در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه کشت گردیدند. گیاهچه های این نسل ها در محیط گلخانه در مرحله دو برگی توسط ایزوله قارچ عامل بیماری مایه کوبی شدند و صفات سطح نکروزه و سطح پوشش پیکنیدی و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) برای هر دو صفت نکروز و پیکنید (nAUDPC وpAUDPC) ارزیابی گردیدند. نتایج تجزیه میانگین نسل‎ها نشان داد اثرات افزایشی، غالبیت و اپیستازی در کنترل کلیه صفات نقش داشتند، البته نقش اثرات غالبیت و اثرات متقابل غالبیت × غالبیت در کنترل صفات از اهمیت بیشتری برخوردار بود. نتایج به‎دست‎آمده از برآورد‎های هتروزیس و توانایی نسبی نیز بیان‎کننده این موضوع بود. متوسط توارث پذیری عمومی برای صفات مورد بررسی بین 73 تا 6/93 درصد بود. درجه غالبیت برای کلیه صفات بیشتر و یا کمتر از یک به‎دست آمد که تایید کننده عمل غالبیت و فوق‎غالبیت ژن‎ها در کنترل صفات بود. بنابراین توصیه می‎شود که از روش‎های مبتنی بر هیبریداسیون و یا روش‎ گزینش در نسل‎های پیشرفته و انتهایی برای بهبود مقاومت به بیماری سپتوریوز برگی گندم استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اثرات ژن، توارث پذیری، هتروزیس
  • بنیامین ترابی، افشین سلطانی، سرالله گالشی، ابراهیم زینلی صفحه 19
    مستندسازی فرآیند تولید در کشاورزی شامل تهیه کلیه اطلاعات و فعالیت هایی است که سیر تولید یک محصول از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت را نشان می دهد. به این منظور در این پژوهش حاضر کلیه عملیات های مدیریتی انجام شده از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت محصول گندم در مزارع مورد مطالعه در گرگان در سال های 1386 و 1387 از طریق مطالعات میدانی ثبت شدند. در این بررسی ها شیوه انجام هر عملیات مدیریتی در مزارع در هریک از مراحل تهیه بستر بذر، کاشت، داشت و برداشت و همچنین نسبتی از کشاورزان که از شیوه های مختلف هر یک از این عملیات مدیریتی استفاده کرده بودند از طریق توزیع فراوانی مطلق و تجمعی مشخص شدند. نتایج نشان داد به طور مرسوم مزراع گندم بین 15 تا 26 آذر کشت شدند. میزان بذر مصرفی بسته به کیفیت تهیه بستر بذر و نوع وسیله کاشت بین 140 تا 250 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. بیشتر کشاورزان برای تامین نیاز کودی از کودهای اوره، سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم استفاده کردند. کشاورزان کود اوره را اغلب در مرحله ساقه رفتن و به طور متوسط به میزان 93 کیلوگرم در هکتار مصرف کردند. در سال اول مطالعه به دلیل کمبود بارندگی آبیاری در دو مرحله (گلدهی و اوایل پرشدن دانه) ولی در سال دوم در یک مرحله (گل دهی) انجام شد. بسته به شرایط جوی حاکم بر منطقه معمولا تاریخ برداشت در مزارع مورد مطالعه بین 18 تا 25 خردادماه صورت گرفت. با توجه به تنوع عملیات مدیریتی در مزارع میزان عملکرد بین 5/2 تا 3/6 تن در هکتار متغیر بود
    کلیدواژگان: گندم، مستندسازی تولید، عملیات مدیریتی
  • عظیم قاسم نژاد، یوسف قاسمی، خدایار همتی، محمدعلی ابراهیمزاده، کامران قاسمی صفحه 43
    بهمنظور بررسی اثر پایه (نارنج و سیتروملو) و نوع بافت میوه (گوشت و پوست) بر برخی از خصوصیات بیوشیمیایی مهم میوه آزمایشی با دو تیمار پایه و بافت میوه به صورت فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. براساس نتایج میزان اسید قابل تیتراسیون در گونه پرتقال تامسون ناول بهطور معنی داری بیشتر از گونه نارنگی پیج بود. در مقایسه پایه، اسید قابل تیتراسیون هر دو نوع میوه رشد یافته بر پایه سیتروملو بیشتر از پایه نارنج بود. ویتامین ث میوه پایه نارنج بیشتر از نوع مشابه در پایه سیتروملو بوده که نشاندهنده کیفیت خوراکی بالاتر میوه رشدیافته روی پایه نارنج است. فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان فنل کل، فلاونوئید کل و هسپریدین در رقم تامسون ناول به طور معنی داری بیشتر از گونه نارنگی پیج بود. با این وجود نتایج نشان داد که نسبت به میوه تامسون نارینجین بیشتری در نارنگی پیج تجمع یافت. در مقایسه با پایه نارنج میوه های پایه سیتروملو دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فلاونوئید و هسپریدین بیشتری بود. از طرف دیگر نتایج نشان داد که بین دو پایه از نظر میزان فنل و نارینجین اختلاف معنی داری وجود نداشت. مقایسه تجمع مواد موثره در دو قسمت پوست و گوشت نشان داد که تجمع ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و همچنین نارینجین و هسپریدین در پوست قابل ملاحظه است. براساس نتایج به دست آمده بیان می شود که اگرچه تجمع مواد موثره با اثر دارویی در میوه ارقام مختلف به تفاوت ژنتیکی آنها مرتبط است، بهنظر میرسد که افزایش کمیو کیفی این ترکیبات با انتخاب پایه مناسب امکان پذیر باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنل، فلاونوئید، ویتامین ث، هیسپردین، نارینجین
  • مژگان ملکی نارگ موسی، حمیدرضا بلوچی صفحه 55
    به منظور بررسی کاربرد کودهای شیمیایی (نیتروژن و فسفر) و زیستی نیتروکسین (حاوی آزوسپریلیوم، ازتوباکتر و باکتری حل کننده فسفات از جنس سودوموناس) و فسفات بارور 2 (حاوی 2سویه باکتری 5 p و 13p) در ذرت شیرین، رقم پشن، آزمایشی در سال 90-1389 در مزرعه ی تحقیقاتی مرکز آموزش کشاورزی گچساران، به صورت آزمایش فاکتوریل اسپلیت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل سطوح 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و دو سطح صفر و 1 لیتر در هکتار نیتروکسین به صورت فاکتوریل و عامل فرعی شامل 4 ترکیب از سوپر فسفات تریپل و فسفات بارور 2 (75 و 150 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل بدون کاربرد کود فسفات بارور2، 100 گرم در هکتار فسفات بارور2 به همراه 75 و صفر کیلوگرم در هکتار کود سوپر فسفات تریپل) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد دانه، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، پروتئین و فسفر موجود در دانه در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 75 کیلوگرم فسفر در هکتار با کاربرد کود زیستی نیتروکسین و فسفات بارور2 بیشترین افزایش را دارا بودند. همچنین در شاخص برداشت دانه کنسروی نیز 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با کاربرد کود زیستی نیتروکسین و 100 گرم فسفات بارور2 در هکتار دارای بیشترین تاثیر بود.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفات، ذرت شیرین، عملکرد دانه، کشاورزی پایدار، نیتروژن
  • سارا باقری، مهدی قیصری، شمساله ایوبی، نیلوفر لوایی صفحه 77
    افزایش روزافزون تقاضای محصولات کشاورزی و افزایش فشار بر منابع آب و خاک از یک سو و مشکلات دستیابی به داده های میدانی از سوی دیگر، ضرورت استفاده از مدل های مناسب برای پیشبینی عملکرد محصولات کشاورزی را نمایان می سازد. در این میان مدل های کامپیوتری امکان بررسی استراتژی های مختلف مدیریتی را فراهم آورده اند. هدف اصلی این پژوهش تعیین حداقل پارامترهای ورودی مورد نیاز برای تعیین عملکرد ذرت علوفه ای به کمک شبکه های عصبی مصنوعی و نیز کاربرد این نوع از شبکه ها برای پیش بینی عملکرد ذرت علوفه ای در سطوح مختلف آب و کود نیتروژنی می باشد. بدین منظور داده های آزمایشی مزرعه ای ذرت علوفه ای در چهار سطح آبیاری 7/0، 85/0، 1 و 1/13 آب مورد نیاز گیاه (ETc) و سه سطح کودی صفر، 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد زمانی که حداقل سه پارامتر آب آبیاری، کود نیتروژنی و درجه روز رشد بهعنوان ورودی به مدل شبکه عصبی مصنوعی معرفی شوند این مدل قادر به پیش بینی عملکرد ماده خشک ذرت علوفه ای با دقت بالایی می باشد. بهترین اعتبار سنجی این مدل، در گام دهم آموزش و با میانگین مربعات خطای 0032/0 حاصل شد. همچنین نتایج آنالیز*حساسیت حاکی از آن بود که درجه روز رشد با ضریب حساسیت 96/9، مهمترین پارامتر موثر بر پیش بینی عملکرد ذرت علوفه ای می باشد و پس از آن میزان آب آبیاری با ضریب حساسیت 07/2 قرار می گیرد. افزودن پارامترهای تشعشع خورشیدی و رطوبت نسبی متوسط به ورودی ها سبب کاهش میزان میانگین مربعات خطا یا به-عبارتی افزایش دقت مدل در روند آموزش شبکه می شوند.
    کلیدواژگان: ذرت، آبیاری، کود نیتروژنی، آنالیز حساسیت، پارامترهای هواشناسی
  • عبدالرضا سیداحمدی، محمدحسین قرینه، عبدالمهدی بخشنده، قدرت الله فتحی، احمد نادری صفحه 97
    این پژوهش بهمنظور مطالعه عکسالعمل فنولوژیکی و روند نمو ارقام کلزا نسبت به تجمع واحد حرارتی در سه تاریخ کاشت مناسب، دیر و خیلی دیر به مدت دو سال از 87-1386 تا 87-1387 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی استان خوزستان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد، که در آن تیمار اصلی عبارت از سه تاریخ کاشت (20 آبان، 20 آذر و 20 دی) و تیمار فرعی شامل سه رقم کلزای بهاره (هایولا 401، شیرالی و آر.جی.اس) بودند. نتایج نشان داد تاخیر در کاشت به دلیل کوتاه نمودن دوره رشد باعث کاهش ماده خشک کل گیاه گردید، این عامل باعث کاهش ارتفاع گیاه و عدم ذخیره مواد غذایی برای گیاه شد و در نهایت منجر به کاهش ماده خشک ساقه، برگ، خورجین و وزن دانه گردید. میانگین دو ساله ماده خشک کل و ماده خشک برگ در تاریخ کاشت 20 آذر و 20 دی نسبت به تاریخ کاشت 20 آبان به ترتیب 6/41، 2/74، 2/47 و 1/83 درصد کاهش یافت. کاهش ماده خشک ساقه، خورجین و وزن دانه در اثر تاخیر در کاشت به ترتیب 1/58، 5/87 و 1/42 درصد بود. دوره رشد رویشی و دوره گلدهی در تاریخ کاشت 20 آذر و 20 دی نسبت به تاریخ کاشت 20 آبان بهترتیب 6/15، 2/26، 3/20 و 2/35 درصد کاهش یافتند. میانگین دو ساله مجموع درجه روز دوره رشد رویشی، گلدهی و کل دوره رشد در تاریخهای کاشت 20 آذر و 20 دی نسبت به تاریخ کاشت 20 آبان بهترتیب در دوره رشد رویشی 6/21 و 5/29 درصد و در دوره گلدهی 1/6 و 6/14 درصد و دوره رسیدگی کامل 6/6 و 2/12 درصد کاهش یافت. بر اساس یافته های بهدست آمده در این پژوهش در کشتهای تاخیری آذر و دی از یک طرف مرحله سبز شدن و توسعه برگها با سرمای دیماه مواجه شده و سبب کندی رشد گردیده و از طرف دیگر مراحل حساس دوره گلدهی و پر شدن دانه با تنش گرمایی اسفند و فروردین ماه مواجه شده و سبب کاهش شدید ماده خشک کل و دوره رویشی و زایشی میشود، بنابراین از کشت کلزا در ماه های آذر و دی اجتناب نمود.
    کلیدواژگان: کلزا، تاریخ کاشت، ماده خشک، درجه حرارت، درجه روز
  • مریم ممقانی، کامران رهنما، کامبیز مشایخی، حسین حقیقی صفحه 117
    بیماری مرگ هلندی از مهمترین بیماری های نارون در اکثر مناطق کشت این گیاه می باشد. استفاده از کشت بافت گیاهی تحت شرایط آزمایشگاه، مطالعه اثرات متقابل گیاه نارون و عامل بیماری مرگ هلندی نارون را تسهیل می کند و می تواند از طریق انتخاب، اصلاح و تکثیر ژنوتیپ های مقاوم به کنترل این بیماری، کمک کند. به این منظور، طی سال های 83 تا 85 اقدام به نمونه برداری از درختان اوجا و نارون چینی مناطق جنگلی استان های گلستان و مازندران شد. به منظور بررسی توانایی کال زایی و میزان رشد کالوس این دو گونه، پس از اعمال تیمارهای ضدعفونی کننده، ریزنمونه ها در محیط کشت پایه MS با تیمارهای مختلفی از تنظیم کننده های رشد کشت شدند. کالوس های رشد یافته نارون چینی و اوجا با غلظت های مختلفی از عصاره قارچ Ophiostoma novo-ulmi مایه زنی شدند. در پایان، پس از تلقیح، وزن کالوس ها و قابلیت زنده مانی سلول ها تعیین شد. نتایج نشان داد که در مقایسه رشد کالوس نارون چینی در حضور عصاره عامل بیماری به طور معنی داری بیشتر از رشد کالوس اوجا است. به طوری که در غلظت 10 درصد، میزان کاهش وزن کالوس های نارون چینی، 2/13 درصد و اوجا، 28 درصد بود. همچنین زنده مانی سلول های نارون چینی در غلظت 50، 23 درصد بود، درحالی که زنده مانی کالوس های اوجا در غلظت 50، 2 درصد بود. نتایج نشان می دهد که در حضور عصاره عامل بیماری، میزان تحمل و زنده مانی کالوس های نارون چینی از کالوس های اوجا بیشتر است. براساس این بررسی، گونه نارون چینی نسبت به اوجا بیشترین مقاومت را به عصاره عامل بیماری نشان دادند. بنابراین با این روش می توان نسبت به انتخاب کالوس های متحمل، غربال کردن گیاهان مقاوم را تسریع نمود.
    کلیدواژگان: مرگ هلندی نارون، کشت بافت، Ophiostoma novo، ulmi
  • ابراهیم زینلی، افشین سلطانی، سرالله گالشی، سید علیرضا موحدی نایینی صفحه 137
    تاکنون گزارشی در زمینه ارزیابی وضعیت تغذیه نیتروژنی مزارع گندم با استفاده از روش شاخص تغذیه N (نسبت غلظت واقعی N به غلظت بحرانی N در ماده خشک گیاه زراعی در هر زمان از فصل رشد) در ایران منتشر نشده است. از این رو، در سال زراعی 86-85 شانزده مزرعه از مزارع گندم کشاورزان در اطراف گرگان انتخاب و شاخص تغذیه نیتروژن (NNI) آن ها ارزیابی شد. بدین منظور، نمونه برداری از مزارع انتخابی برای تعیین عملکرد ماده خشک و غلظت های واقعی و بحرانی نیتروژن در بوته های گندم در شش مرحله مهم نمو در طول فصل رشد انجام شد. براساس نتایج به دست آمده، میانگین عملکرد ماده خشک در 16 مزرعه در طول فصل رشد از 38/0 تن در هکتار در ابتدای پنجه زنی، تا 51/12 تن در هکتار در رسیدگی برداشت متغیر بود. غلظت واقعی نیتروژن در ماده خشک گیاهی در مزارع مورد مطالعه در ابتدای پنجه زنی 09/3، میانه پنجه زنی 60/2، ساقه رفتن 62/1، آبستنی 56/1، اوایل آبکی شدن دانه 14/1 و در رسیدگی برداشت 08/1 درصد بود. این نتایج بیانگر کاهش مستمر غلظت واقعی نیتروژن با پیشرفت نمو گیاه و وقوع بیش ترین کاهش در مرحله ساقه رفتن می باشد. همچنین، میانگین غلظت بحرانی نیتروژن مزارع در ابتدای پنجه زنی 38/4، میانه پنجه زنی 33/4، ساقه رفتن 88/2، آبستنی 32/2، اوایل آبکی شدن دانه 95/1 و در رسیدگی برداشت 72/1 درصد بود که نشان می دهد در تمام مراحل نمو غلظت واقعی نیتروژن به طور قابل ملاحظه ای از غلظت بحرانی نیتروژن کم تر و در نتیجه، میانگین NNI کمتر از حد مطلوب (1=NNI) بود. میانگین NNI در ابتدای پنجه زنی 71/0، میانه پنجه زنی 59/0، ساقه رفتن 57/0، آبستنی 68/0، اوایل آبکی شدن دانه 59/0 و بالاخره در رسیدگی برداشت 61/0 برآورد شد. یافته های این مطالعه بیانگر نامطلوب بودن (1>NNI) تغذیه نیتروژنی مزارع گندم مورد مطالعه در تمام مراحل نمو و در نتیجه محدودکننده بودن نیتروژن برای رشد گندم و عدم امکان دست یابی به پتانسیل عملکرد گندم در گرگان با استفاده از برنامه های فعلی مدیریت تغذیه نیتروژن می باشد.
    کلیدواژگان: گندم، شاخص تغذیه نیتروژن، غلظت بحرانی نیتروژن، عملکرد ماده خشک
  • کامبیز مشایخی، صادق آتشی صفحه 157
    بر یکی از عناصر کم مصرف می باشد که در متابولیسم گیاهان نقش اساسی دارد. یکی از نقش های احتمالی آن نیز اتصال و انتقال قندها به شکل ساکارز در داخل گیاهان است. نقش احتمالی اخیر این عنصر کم مصرف باعث گردید تا محلول پاشی خالص و توام این ترکیبات و تاثیر آن بر برخی از خصوصیات بیوشیمیایی آن بر روی شاخه، برگ و میوه توت فرنگی مورد آزمایش قرار گیرد. بیشترین میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها و قندهای کل برگ در تیمار محلول پاشی دارای 10 درصد ساکارز همراه با 2/0 درصد اسیدبوریک مشاهده شد. بالاترین درصد گلوکز در صورت محلول پاشی توام ساکارز با غلظت 10 درصد و اسید بوریک با غلظت 1/0 درصد حاصل گردید. همچنین بیشترین مقدار قند های کل، گلوکز میوه و ساکارز برگ در صورت کاربرد توام ساکارز 10 درصد با همین دو غلظت 1/0 و 2/0 درصد اسید بوریک به دست آمد. در مورد ساکارز میوه و اسید آسکوربیک نیز همین ترکیب ذکر شده فوق باعث افزایش این خصوصیات شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در پی محلول پاشی توسط محلول دارای اسید بوریک و ساکارز مقدار کلروفیل و قندها در برگ افزایش می یابد، بنابراین با افزایش قندها در برگ مقدار قندهای میوه نیز به طور معنی داری افزایش نشان می دهند. علاوه بر این مشخص شد که با افزایش غلظت اسیدبوریک از میزان سمیت در گیاه بروز می کند و در نتیجه مقدار کلروفیل و قندها در برگ ها و میوه ها به طور معنی داری کاهش می-یابند. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده وجود همبستگی مثبت معنی دار بین مقدار کلروفیل a، b، کلروفیل کل و محتوی کارتنوئیدها در برگ های این گیاه با میزان قند کل، گلوکز و ساکارز درون برگ، میوه و اسید آسکوربیک کل میوه می باشد.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، ساکارز، اسیدبوریک، قندها، کلروفیل
  • عباس بیابانی، حسین صبوری، علی نخزری مقدم صفحه 173
    به منظور بررسی واکنش ارقام برنج (IR54447-3B-10-2،IR58443-6B-10-3)، اصلاح شده گیل و بومی دم سیاه) به 3 سطح شوری 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر و شرایط طبیعی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1387 در گلخانه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گنبدکاووس اجرا شد. به این منظور بذرهای جوانه زده رقم های مذکور، در گلدان های با حجم 5 کیلوگرم حاوی خاک مزرعه کشت شدند. تیمارهای شوری براساس دستورالعمل موسسه بین المللی برنج 30 روز پس از بذرپاشی اعمال گردید. صفات تعداد دانه در هر بوته، تعداد دانه پوک در هر بوته، تعداد خوشه پر در هر بوته، تعداد خوشه پوک در هر بوته و وزن دانه پر در هر بوته ثبت شدند و علاوه بر آن میزان سدیم و پتاسیم نیز اندازه گیری شد. اثر شوری، رقم و اثر متقابل آنها در تمامی صفات بسیار معنی دار بود. در بین ارقام مورد بررسی رقم بومی دم سیاه تفاوت معنی داری از نظر تعداد دانه پر و تعداد دانه پوک دارای اختلاف معنی داری با سایر ارقام و کمترین مقدار را داشت، درحالیکه این رقم از نظر تعداد خوشه پر در بوته با بیشترین مقدار (75/16) در بین سایر ارقام برتر بود. اثر تیمار شوری بر صفات تعداد دانه پر، تعداد دانه پوک، تعداد خوشه پر و پوک و وزن دانه پر روند مشابهی داشت. رقم بومی دم سیاه و IR58443-6B-10-3 بالاترین درصد پتاسیم را داشتند.
    کلیدواژگان: برنج، تعداد دانه پر، تعداد دانه پوک، شوری، وزن دانه
  • مصطفی عالی فر، علی عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحه 187
    انگورهای بی دانه به طور گسترده در سراسر جهان کشت می شوند. ایران دارای ژرم پلاسم بسیار غنی از انگورهای دانه دار و بی دانه می باشد. یکی از مهمترین اهداف اصلاحی انگورهای تازه خوری، به دست آوردن انگورهای بی-دانه جدید و با کیفیت مطلوب می باشد. مهم ترین روش برای تولید نتاج جدید بی دانه استفاده از تکنیک نجات جنین می باشد. در این پژوهش به منظور بهبود راندمان به نسبت پایین نتاج به دست آمده از این تکنیک، از غلظت های مختلف پوتریسین، کاداورین، اسپرمیدین و اسپرمین (هر کدام در سه غلظت) در محیط کشت تخمک های حاصل از گرده افشانی آزاد انگور رقم فلیم سیدلس استفاده شد. 45 روز پس از گرده افشانی، تخمک ها از حبه جدا و در محیط کشت نیچ و نیچ حاوی 3 درصد ساکارز، 2/0 درصد زغال فعال و 6/0 درصد آگار کشت شدند. پس از گذشت 10 هفته، جنین ها از تخمک ها خارج و به محیط کشت موراشیگ و اسکوگ حاوی 5/2 درصد ساکارز، 2/0 درصد زغال فعال و 7/0 درصد آگار منتقل شدند. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که پوتریسین، اسپرمیدین و اسپرمین به ترتیب با غلظت 1، 5/0 و 1 میلی مولار سبب افزایش معنی دار درصد رشد و نمو و جوانه زنی جنین ها و گیاهچه های حاصل از آن شد. استفاده از کاداورین در بهترین حالت (غلظت 5/0 میلی مولار) سبب افزایش درصد رشد جنین ها و جوانه زنی جنین ها شد اما این افزایش معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: پلی آمین ها، نجات جنین، انگور
  • مقاله کوتاه علمی
  • لیلا غفارزاده نمازی، رسول اصغری زکریا، نادعلی باباییان، مکاییل بدرزاده صفحه 201
    در این مطالعه بذور دو گونه شنبلیله به نامهای T. caerulea و graecum- T. foenumدر اردبیل مورد بررسی قرار گرفت. ویژگی های کاریولوژیکی T. caerulea برای اولین بار از ایران گزارش می شود. ویژگی های کاریولوژیکی براساس میانگین 7 سلول متافازی مختلف اندازهگیری شدند. با استفاده از مدل طرح آماری فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اختلاف بین گونه ها و نیز کروموزوم ها مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که این گونه ها از لحاظ فرمول کاریوتیپی متفاوت هستند. از نظر ویژگی های کاریولوژیکی، بین گونه ها و نیز بین کروموزوم های هر گونه تفاوت آماری وجود دارد. همچنین از لحاظ سنجش تقارن کاریوتیپی بر اساس جدول دو طرفه استبینز گونه T. caeruleaدارای متقارن ترین کاریوتیپ بود
    کلیدواژگان: رنگ آمیزی استو، فریک، هماتوکسیلین، شنبلیله، کاریوتیپ، تقارن کاریوتیپی
  • کامبیز پوری، فریده اکبری، بهنام کامکار صفحه 207
    ترکیب بقایای گیاهی با خاک مقدار قابل توجهی از پتاسیم گیاهی را به چرخه باز می گرداند. این پژوهش با هدف بررسی اثر اختلاط بقایای گیاهی با خاک بر غلظت پتاسیم برگ و خوشه گندم انجام گرفت. به این منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و پنج تیمار شامل چهار تیمار بقایا (پنبه، ذرت، گندم و یونجه) و تیمار شاهد اجرا شد. با توجه به نتایج بیشترین و کمترین درصد پتاسیم برگ (66/2 درصد و 43/2 درصد) و خوشه (69/0 درصد و 56/0 درصد) به ترتیب در تیمار بقایای یونجه و شاهد مشاهده شد، هرچند اختلاف آن ها معنی دار نبود. پس از مرحله ی ساقه روی، به ازای هر روز رشد به اندازه 027/0 درصد از غلظت پتاسیم برگ کاسته شد. بیشترین و کمترین میزان عملکرد (8695 و 6962 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در تیمار بقایای یونجه و شاهد به دست آمد.
    کلیدواژگان: کیفیت بقایا، عناصر غذایی، حد کفایت، عملکرد، گندم
|
  • M. Mohammadi, S.S. Ramzanpour, S. Navabpour, H. Soltanloo, M. Kalate Arabi, Sh. Kia Page 1
    To study inheritance of resistance to septoria tritici Blotch in wheat, the generation means analysis method was used. So six generations (P1, P2, F1, F2, BC1 and BC2) were planted under completely randomized design with three replications in greenhouse. Seedlings were inoculated at the second-leaf stage with an isolate of Septoria tritici and Necrosis and Picnidia density and Area Under Disease Progress Curve for both traits (Necrosis and Picnidia) were evaluated. Results of generation mean analysis showed that the additive, dominance and epistatic effects were effective in all traits, but the role of dominance effects and dominance × dominance interactions was more important. The results of the estimated degree heterosis and potance ratio confirmed the more importance of dominance effect in genetic control of studied traits. Average broad sense heritabilities were between 73 and 93.6 for all traits. Degree of dominance being more and less than one, confirmed dominance and overdominance gene effects. Therefore, it is recommended to use the breeding methods based on hybridization and or selection in final generations to improve resistance to Septoria tritic blotch.
    Keywords: Gene effects, Heritability, Heterosis
  • B. Torabi, A. Soltani, S. Galeshi, E. Zeinali Page 19
    Documenting the production process in agriculture includes providing all information and activities that shows the course of production from seedbed preparation stage to harvest stage. For this purpose, in present investigation all management operations performed from seedbed preparation stage to harvest stage were recorded on 95 wheat farms in 2007 and 2008. In this study, the method of doing each management operation undertaken in farms from stages of seedbed preparation to harvest as well as a proportion of farmers applying different method of the management operations were determined through absolute and cumulative frequency distribution. The results showed wheat cultivation was conducted from 5 to 16 December. Depending on seedbed preparation quality and type of planting tool, the rate of used seed was varied from 140 to 250 kg ha-1. The more farmers used urea, triple superphosphate and potassium sulfate fertilizers for supplying nutrient requirement in wheat farms. Traditionally, urea fertilizer was used at stem elongation stage on average with amount of 93 kg ha-1. Due to shortage rainfall during the first year, the most farms were irrigated twice (at flowering and early seed filling) but in the second year it was done once (at flowering). The time of wheat harvest ranged from 7 to 14 June depending on environmental condition. In respect to variation of management operations in farms, the amount of yield varied from 2.5 to 6.3 t ha-1.
    Keywords: Wheat, Documentation, Management operations
  • A. Ghasemnezhad, Y. Ghasemi, Kh. Hemati, M.A. Ebrahimzadeh, K. Ghasemi Page 43
    Based on the valuable antioxidant activity of citrus fruits, in present study the effect of rootstock (sour orange and citromelo) and fruit tissues (pulp and peel) on total titrtable acid, vitamin C content, total phenols and flavonoids, antioxidant activity as well as the content of hesperidin and naringin of thampson novel and page mandarin was studied. The experiment was conducted as a factorial assay based on a randomized complete blocks with four replications. According to the obtained results, the amount of titrtable acid of thampson novel fruit was higher than that of page mandarin. In comparison with sour orange both fruits produced a higher titrable acid with citromelo. The content of vitamin C of fruits grafted on sour orange was higher than that of citromelo, in which shows a higher nutritional quality of fruit. Antioxidant activity and the content of total phenol, total flavonoid, and hesperidin of thampson novel fruits were significantly higher than that of page mandarin. Contrary to hesperidin, between thampson novel orange and page mandarin the content of naringin of page mandarin was at the highest level. In compare to the sour orange, fruits on citromelo showed a higher antioxidant activity, flavonoid and hesperidin content. On the other hand, results showed no difference on the amount of total phenol and naringin between two different rootstocks. Results showed that the accumulation of measured antioxidant compounds of peel is noticeable. Finaly based on the obtained results it can be concluded that although the concentration of pharmaceutical and nutritional compounds is strongly related to the genotype, it seems that a higher quality and quantity of such compound could be achieved using a suitable rootstock.
    Keywords: Thampson novel, Page mandarin, Antioxidant, Flavonoid, Vitamin C, Hesperidin, Naring
  • M. Maleki Narg Mousa, H.R. Balouchi Page 55
    In order to effect of application chemical fertilizers (nitrogen and phosphorus), Nitroxin biofertilizer (containing Azospirillum, Azetobacter and phosphate solubilizing bacteria from Pseudomonas genus) and Phosphate Barvar 2 (containing 2 strains of bacteria, 5 p and bacteria 13p) in Pashen sweet corn variety, an experiment was conducted as factorial base on randomized complete block design with three replications in Gachsaran Agriculture Research Center Farm, in 2010- 11. Experimental treatments were contained of 50, 100 and 150 kg/ha of nitrogen, without the use of biological fertilizers and using 1 liter ha-1 Nitroxin as the first factors and 75 and 150 kg ha-1 triple super phosphate, without application of biofertilizers and the application of 100 g ha-1 phosphate Barvar2 with 75 kg ha-1 phosphorus and without application chemical fertilizer as the second factors. Traits were included yield components (cob number per plant, number of rows per cob, grain number per row, number of grains per cob and thousand grain weight), fresh cob yield, biological yield and grain yield of canned, sweet corn cob harvest index and grains. Finally, application of 150 kg nitrogen and 75 kg ha-1 phosphorus with application phosphate Barvar 2 and Nitroxin biofertilizer had the greatest increase in yield and yield components, grain protein and phosphorus content. In grain harvest index, 150 kg ha-1 nitrogen with Nitroxin biofertilizer and 100 g/ha of phosphate barvar2 application have had the most influence.
    Keywords: Grain yield, Nitrogen, Phosphate solubilizing bacteria, Sustainable agriculture, Sweet corn
  • S. Bagheri, M. Gheysari, Sh. Ayoubi, N. Lavaee Page 77
    The increasing demands for agricultural products and pressure on the water and land resources also the problems to generate new data specify the necessity of using suitable models to predict the performance of agricultural products. In this situation, computer models provide the possibility to investigate different management strategies. The objectives of this study were to determine the least important computer input parameters which affecting the silage maize yield using artificial neural networks in different levels of water and nitrogen applications. The experiments included four irrigation levels (0.7, 0.85, 1.0, and 1.13 of crop evapotranspiration, ETc) and three nitrogen fertilization levels (0, 150, and 200 kg N ha-1). The results of artificial neural network analysis showed that when at least three parameters of irrigation, fertilizer and growing degree days (GDD) were introduced as the input of ANN, the model could predict the performance of silage maize with high accuracy. The best validation performance of the model was at step 10 with mean square error of 0.0032. Also the results of sensitivity analysis indicate that the growing degree days with the coefficient of sensitivity of 9.96 is the most important parameter for predicting of silage maize performance and after that is the amount of irrigation with the sensitivity coefficient of 2.07. The results showed that adding the solar radiation and average relative humidity to the input parameter cause reduction in MSE and increasing the accuracy of the model in the process network training.
    Keywords: Maize, Irrigation, Nitrogen Fertilizer, Sensitivity Analysis, Weather Parameters
  • A.R. Seyed Ahmadi, M.H. Gharineh, A.M. Bakhshandeh, Gh. Fathi, A. Naderi Page 97
    This research were conducted on 2007-8 and 2008-9 cropping years in Agriculture Research Center of Khuzestan in split plot experiment using complete randomized block design with four replications in which main plots were consisted of three planting dates (Nov11, Dec11 and Jan11) and sub plots were included three canola cultivars (Hayola 401 Shirali, and R.G.S). Results showed that planting date delaying caused dry matter reduction in response to growth duration, which reduced plant height and consequently reduced stem and leaf dry matter pod and grain weight. According to two years mean comparison to Nov11 planting date total and leaf dry matter reduced 41.6 and 74.9, and 47.2 and 83.1 percent in Dec11 and Jan11 planting dates respectively. Planting date delaying caused stem and pod dry matter and grain weight reduced 58.1 and 87.5 and 42.1 percent respectively. Vegetative growth duration and flowering period reduced %15.6 and %26.2 and %20.3 and %35.2 respectively in Dec11 and Jan11 planting dates comparison to Nov11 planting date. Heat unit accumulation reduced vegetative growth duration(%21.6 and %29.5), flowering period (%6.1 and %14.6) and ripping (%6.6 and %12.2) in two delayed planting dates in compare to optimum planting date for high yield Potential early growth canola cultivars and November planting date recommended, it must be avoided from delayed planting date.
    Keywords: Canola, Planting date, Dry matter, Temperature
  • M. Mamaghani, K. Rahnama, K. Mashayekhi, H. Haghighi Page 117
    Dutch elm disease is the most important disease of elm trees in most planting regions. The use of tissue culture of plant under in vitro condition, to make easy study of interaction elm trees and Dutch elm disease agent and help for control disease via selection, improvement and reproduction resistant genotype. For this purpose during years 2004 until 2006, samples were collected from Ulmus campestris and Ulmus parvifolia in Golestan and Mazandaran provinces forest. In order to study ability and value of callus growth this two species, after use sterilized treatment, samples cultivated on MS media with different treatments from growth regulator. Growth callus from U. parvifolia and U. campestris were inoculated with different concentration of culture filtrates of Ophiostoma novo-ulmi. Fresh weight callus and vital cells after exposed to different concentration of culture filtrate was measured. Results showed the weight callus on two species was different and growth of callus of U. parvifolia (Chinese elm) was more significant (P= 0/05) than U. campestris. As thought the rate of weight decrease of callus in U. parvifolia and U. campestris, at 10% concentration was 13/3 and 28% respectively. Rate of cell vitality at 50% concentration of culture filtrate in U. campestris was 2 % but in U. parvifolia in the same concentration was 23 %. So it could concluded that the rate of tolerance and viability Chinese elm cells was more after exposed to media culture filtrate. On the basis of this study, U. parvifolia (Chinese elm) show most resistant to Dutch elm disease. Therefore, this method can fast of screening with select of tolerant calli.
    Keywords: Dutch elm disease, Tissue culture, Ophiostoma novo, ulmi
  • E. Zeinali, A. Soltani, S. Galeshi, S.A. Movahedi Naeeni Page 137
    There is no report on the nitrogen nutrition status of wheat fields using nitrogen nutrition index (the ratio of the total actual N to critical N concentration at any time course of the crop growth period) method in Iran. Hence, this study was carried out to evaluate the N nutrition status of 16 selected wheat fields in Gorgan during 2006-2007 growing season. Plant sampling were conducted in six growth stages during wheat growing season to determine dry matter yields, actual N concentration, critical N concentration and NNI. Soil samples were provided from 0 to 30 and 30 to 60 soil layers to determine some of physical and chemical characteristics, and NO3-N and NH4-N at the early season. Based on the obtained results, dry matter yields of fields were varied from 0.38 ton ha- at the beginning tillering to 12.51 ton ha- at the harvesting maturity. The mean of N concentrations (%) in plant dry matter were 3.09 at beginning tillering, 2.60 at complete tillering, 1.62 at stem elongation, 1.56 at boot stage, 1.14 at the beginning watery ripe stage and 1.08 at harvesting maturity. These results indicate that the most reduction in N concentration occurred in stem elongation stage, and that N concentration in plant dry matter decreased as plants developed. Actual N concentrations in dry matter were substantially less than critical N concentrations at all development stages; The means of critical N concentrations at above mentioned development stages were 4.38, 4.33, 2.88, 2.32, 1.95 and 1.72, respectively. Then, the means NNI for 16 wheat fields were very lower than optimum (NNI=1) at all development stages; 0.71 at beginning tillering, 0.59 at complete tillering, 0.57 at stem elongation, 0.68 at boot stage, 0.59 at the beginning watery ripe stage and 0.61 at harvesting maturity. Based on these findings, N nutrition status in studied wheat fields was unsuitable through growing season, and that N can be considered as one of the limiting factors for wheat growth and yield in these fields. Finally, the obtained results indicated that achieving potential yield of this region using current N management is impossible.
    Keywords: Wheat_Nitrogen Nutrition Index_Critical N Concentration_Dry Matter Yield
  • K. Mashayekhi, S. Atashi Page 157
    Boron is considered as a micro-element with essential roles in plant metabolism, including cell wall construction in high pectin content cell walls, malic acid synthesis and cell division. Another possible role attributed to boron is carbohydrate translocation, as sucrose, inside the plant organs. The former role was kept in mind to conduct the evaluation of the single or combined foliar application of boron and sucrose on biochemical parameters measured in shoots, leaves and fruits of strawberry plants. The highest level of chlorophyll a, b, total leaf chlorophyll and carotene content were recorded following application of sucrose (10%) combined with boric acid (0.2%). The total leaf carbohydrate content was also recorded in the same treatment but highest glucose percentage was observed following spraying sucrose (10%) combined with boric acid (0.1%). The highest level of estimated carbohydrate, fruit glucose content, leaf sucrose content were measured following application of sucrose (10%) combined with either 0.1 or 0.2% of boric acid. The same treatments also yielded higher fruit ascorbic acid and sucrose contents. These findings demonstrated a typical rise in leaf chlorophyll as well as carbohydrate contents following treatment and as result significant increasing fruit carbohydrate content. Furthermore, high boric acid levels may lead to phytoxicity and consequently significant decreasing leaf and fruit chlorophyll and carbohydrate levels. The positive correlations were also calculated among estimated biochemical composition of leaf and fruits.
    Keywords: Strawberry, Sucrose, Boric acid, Carbohydrate, Chlorophyll
  • A. Biabani, H. Sabouri, A. Nakhzari Page 173
    In order to evaluate the effect of soil salinity on characteristics of rice cultivars (IR54447-3B-10-2, IR58443-6B-10-3 Gil repented and native Dom Seiah) an experiment was carried out at Gonbad University in 2008. The experiment was factorial of salinity levels (0, 4, 8 and 12-dSm-1) and rice cultivars using randomized complete block design. The germinated seeds cultivated in pots with 5 kg of soils. The treatments of salinity were applied according to the International Rice Research Institute instruction 30 days after planting. Filled seed and unfilled seed per plant, filled and unfilled panicle per plant, seed weight, Na and K were measured. The effect of salinity, cultivar and interaction between them had a significant effect on all measured characteristics. There was a significant effect on filled and unfilled seed per plant, between Dom Seiah and other cultivars and Dom Seiah also had minimum filled seed and unfilled seed number per plant. Maximum filled panicle number per plant observed in Dom Seiah (16.75) between cultivars. The effects of salinity had the same trend on filled and unfilled seed number per plant, filled and unfilled panicle per plant and seed weight. The maximum potassium observed in cultivars of Dom Seiah and IR58443-6B-10-3
    Keywords: Rice, Filled, Unfilled Seed Number, Salinity, Seed weight
  • M. Aalifar, A. Ebadi, M.R. Fattahi Moghaddam Page 187
    Seedless grapes are widely grown all over the world. Iran has very rich germplasm of seeded as well as seedless grape genotypes. One of the most important grape breeding purposes is to obtain high quality and seedless grapes. The embryo rescue technique is one of the main methods for producing seedless grapevines. In this study putrescine, cadaverine, spermidine and spermine (each with three concentrations) were added to media to rescue embryos of grape cv. Flame Seedless. In order to improve this technique, ovules were excised from berries 45 days after pollination and cultured in NN medium supplemented with 3.0% sucrose, 0.2% activated charcoal and 0.6% agar. Embryos were removed from the ovules after 10 weeks and transferred onto MS medium supplemented with 3.0% sucrose, 0.2% activated charcoal and 0.7% agar. Results showed that putrescine, spermidine and spermine at 1, 0.5 and 1 mm could increase growth and development of embryos, percentage of embryo germination and plant production, respectively. Application of cadaverine only at 0.5 mm could increase development and germination of embryos. However, it was not significant.
    Keywords: Polyamine, Embryo rescue, Grapevine
  • L. Gaffarzadeh, Namazi, R. Asghari, Zakaria, N. Babaeian, M. Badrzadeh Page 201
    The karyotype of two Trigonella species from Ardabil was investigated. Chromosome characteristics of Trigonella caerulea was reported for the first time in Iran. AcetoChromosome characteristics including number, long arm, short arm lengths, total length of chromosome set, arm ratio index and relative chromosome length were made from 7 enlarged well-spread metaphases. The difference between the species and chromosomes were tested using factorial statistical model, based on completely randomized design. Results showed that these species were different in karyotype formula and karyotype characteristics. In the view point of stebbin’s symmetry class, Trigonella caerulea showed the most symmetric karyotype.
    Keywords: Aceto, Iron, hematoxilin staining, Karyotype, Trigonella, Symmetry
  • K. Poori, F. Akbari, B. Kamkar Page 207
    Crop residues mixed with soil recycles a considerable amount of potassium. This research was conducted to evaluate the effect of crop residues incorporation with soil on leaf and spike potassium concentration. In this experiment, four crop residues (cotton, maize, wheat, alfalfa) and control were used in a four replicated Completely Randomized Block Design. Results indicated the highest and lowest values of leaf (2.66% and 2.43%) and spike (0.69% and 0.56%) potassium content were seen in alfalfa residue and control treatment, respectively, but their difference was not significant. The value of leaf potassium content declined (with rate of 0.027% per day) after stem elongation stage. The most and least grain yield (8695 and 6962 kg.ha-1) were observed in alfalfa residue and control, respectively.
    Keywords: Residue quality, Nutrients, Sufficiency level, Yield, Wheat