فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پریسا پروین، مسعود خضری، ایرج توسلیان صفحات 1-25
    کشور ایران در زمره کشورهای خشک و نیمه خشک جهان محسوب می شود. تنش خشکی یکی از مهمترین تنش های محیطی موثر بر درختان میوه است و می تواند به طور قابل توجهی منجر به کاهش عملکرد شود. گردوی ایرانی (Juglans regia L.) یکی از مهم ترین محصولات خشکباری ایران می باشد که برای رشد مطلوب و بهره وری، به آب کافی نیاز دارد. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی بر برخی پارامتر های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گردوی ایرانی و تعیین حد تحمل دانهال ها به این تنش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با نه تیمار و 20 تکرار در یک گلخانه کاملا کنترل شده اجرا گردید. در این پژوهش، سه سطح تنش خشکی شامل تیمار شاهد (80 درصد ظرفیت زراعی)، تنش متوسط (50 درصد ظرفیت زراعی) و تنش شدید (20 درصد ظرفیت زراعی) اعمال شدند و اندازه گیری ها در سه مرحله زمانی انجام شد. نتایج مربوط به شاخص-های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نشان داد که این شاخص ها تحت تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی واقع شدند و مشخص گردید که دانهال های گردو قادر به تحمل تنش خشکی متوسط در حد 50 درصد ظرفیت زراعی نیز نمی باشند. بنابراین عدم تحمل دانهال های گردوی ایرانی به سطوح متوسط و شدید تنش خشکی را می توان به افزایش نشت یونی، کاهش محتوای نسبی آب برگ، افزایش تخریب کلروفیل، کاهش میزان قندهای احیاء، پروتئین، افزایش پرولین و پراکسید هیدروژن و همچنین عدم وجود آنزیم های آنتی اکسیدانی کارا برای مقابله با تنش های خشکی مرتبط دانست.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، تنش خشکی، ظرفیت زراعی، گردوی ایرانی
  • نسیم مقدادی، افشین سلطانی، بهنام کامکار، امیر حجارپور * صفحات 27-49

    درک پتانسیل عملکرد و فاصله موجود بین عملکرد واقعی گیاهان زراعی با عملکرد قابل دست یابی جهت تشخیص عوامل محدود کننده عملکرد ضروری می باشد. دانستن استعداد یک منطقه جهت تولید یک محصول خاص می تواند موجب سرمایه گذاری بر روی آن محصول در منطقه شود. بنابراین کمی سازی عملکرد پتانسیل در شرایط دیم، مقایسه عملکرد پتانسیل با عملکرد واقعی و تعیین خلاء عملکرد در نواحی مختلف استان زنجان و تهیه نقشه های پهنه بندی اگرواکولوژیکی تولید نخود در استان از طریق رهیافت سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) از جمله اهداف این تحقیق بودند. متوسط عملکرد پتانسیل در شرایط دیم استان با استفاده از یک مدل ساده شبیه سازی گیاه نخود برابر با (1075-559) 727 کیلوگرم بر هکتار برآورد شد. با توجه به اینکه میانگین عملکرد واقعی در استان 408 کیلوگرم در هکتار گزارش شده است (میانگین 3 سال زراعی 88-1387 تا 90-1389)، خلاء عملکرد استان به طور میانگین (59-24) 43 درصد تخمین زده شد. این میزان خلاء عملکرد برابر (475-157) 320 کیلوگرم در هکتار است. مهمترین نکته ای که از این تحقیق بدست آمد این بود که امکان افزایش تولید زیادی در استان نسبت به عملکردهای فعلی وجود دارد. نتایج آنالیز خلاء عملکرد استان نشان داد که با پوشش 80 درصد عملکرد پتانسیل، امکان افزایش عملکرد از 5 تا 95 درصد (48 درصد به صورت میانگین) نسبت به عملکردهای فعلی وجود دارد. بهبود مدیریت کاشت، داشت و برداشت نخود، اصلی ترین و کم هزینه ترین راه برای پر کردن خلاء عملکرد استان زنجان می باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز خلاء عملکرد، پتانسیل عملکرد آب محدود، مدل نخود، عملکرد واقعی، GIS
  • حسن مکاریان، عباس روحانی صفحات 51-73
    تخمین آستانه خسارت علف های هرز امری ضروری در برنامه های کنترل متناسب با مکان می باشد. این پژوهش به منظور تعیین موضعی آستانه خسارت علف های هرز در سطح دو مزرعه گندم انجام شد. داده های مربوط به زیست توده علف هرز و عملکرد گندم از طریق نمونه برداری روی شبکه علامت گذاری شده مربعی به ابعاد4×4 متر و در مجموع از 120 نقطه در مزرعه اول و از 135 نقطه در مزرعه دوم واقع در دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود در سال 1391 بدست آمد. براساس مدل های برازش داده شده، مقدار آستانه خسارت در مزرعه اول و دوم با در نظر گرفتن 10 درصد کاهش عملکرد در نتیجه وجود علف های هرز به ترتیب برابر با 31/2 و 77/2 گرم وزن خشک زیست توده مجموع علف های هرز در متر مربع بود. شبکه عصبی تابع پایه شعاعی (RBF) توانست با دقت بالایی (بازده 99%، ضریب تبیین 99/0 و متوسط خطای کمتر از 58/1 و 3/1 به ترتیب برای دو مزرعه اول و دوم) الگوهای پراکنش زیست توده علف های هرز را بر اساس دو حدآستانه صفر و کاهش عملکرد ده درصدی پیش بینی و درونیابی نماید. بر اساس نتایج آزمایش، تعیین آستانه خسارت علف های هرز بصورت موضعی با استفاده از وزن خشک زیست توده مجموع علف های هرز راهکاری موثر در تهیه نقشه های مدیریتی در مدیریت متناسب با مکان می باشد.
    کلیدواژگان: کاهش عملکرد، توزیع لکه ای، کنترل متناسب با مکان علف هرز، تابع پایه شعاعی
  • مریم هاشمی، سید حسین میردهقان صفحات 75-95
    در پژوهش حاضر اثرات تیمارهای اسید سالیسیلیک (100 و 200 میلی گرم در لیتر) و اسید جاسمونیک (25 و 50 میلی گرم در لیتر از منبع متیل جاسمونات) به صورت کوتاه مدت و تیمارهای تیمول (75 و 125 میلی گرم در لیتر)، منتول (75 و 125 میلی گرم در لیتر) و اوژنول (50 و 100 میلی گرم در لیتر) به صورت بلند مدت (استاندارد) برای حفظ کیفیت و افزایش عمر گل جایی گل بریده میخک در دو آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار بررسی شد. تیمار شاهد و تمام محلول های نگهدارنده حاوی ساکارز 4 درصد بودند. محیط نگهداری شامل دمای2 ±25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 60-55 درصد و دمای 1±3 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85-80 درصد بود. نتایج دمای C ̊2±25 نشان داد بیشترین کیفیت و عمر گل جایی مربوط به متیل جاسمونات 50 میلی گرم در لیتر (11روز) و بعد از آن متیل جاسمونات 25 میلی گرم در لیتر (66/10 روز) در مقایسه با شاهد (9 روز) به دست آمد، همچنین این تیمار با افزایش جذب محلول، قطر گل را نیز افزایش، و پژمردگی گلبرگ را به تاخیر انداخت. نتایج دمای C ̊1±3 نشان داد که بیشترین عمر گل جایی در گل های تیمار شده با منتول 125 میلی گرم در لیتر (03/70 روز) و پس از آن اوژنول 100 میلی گرم در لیتر (5/68) و منتول 75 میلی گرم در لیتر (66) در مقایسه با شاهد (62 روز)، به دست آمد. این تیمارها در مقایسه با شاهد و سایر تیمارها، پژمردگی گلبرگ را کاهش، مواد جامد محلول گلبرگ، قطر گل و عمر گل را افزایش دادند.
    کلیدواژگان: اوژنول، انسداد آوندی، تیمول، تنظیم کننده های رشد، محلول نگهدارنده
  • بهنام کامکار، ناصر باقرانی ترشیز، سید اسماعیل رضوی صفحات 97-115
    به منظور بررسی سلامت سامانه های تحت کشت گندم در بخشی از حوزه قره سوی استان گلستان، مطالعه ای در 79 مزرعه از هشت منطقه روستایی در بهار سال 1389 صورت گرفت. در این مطالعه با استفاده از روش کادراندازی، تعداد و نوع علف هرز به تفکیک جنس و گونه ثبت شد و اطلاعات مدیریتی هر مزرعه با استفاده از پرسش نامه تهیه شد. در این پژوهش از تعداد گونه ها به عنوان غنای گونه ای و شاخص های تنوع زیستی شانن-واینر، سیمپسون و عکس سیمپسون برای اندازه گیری تنوع زیستی علف های هرز استفاده شد. نقشه مزارع گندم محدوده با استفاده از سنجش از دور بدست آمد. لایه های شیب و جهت شیب با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی زمین تهیه و طبقه بندی شدند. سپس لایه های اقلیمی، تنوع زیستی و عملکرد با مدل های رگرسیونی چندگانه تهیه و طبقه بندی شدند. مناطق با عملکرد بالاتر و شاخص های تنوع پایین تر از میانگین، به عنوان مناطق دارای سلامت تلقی شدند. هم چنین مزارعی که مصرف سموم در آن ها کمتر از میانگین مصرف استان گلستان (45/1 لیتر در هکتار) بود، به عنوان مزارع سالم در نظر گرفته شدند. با استفاده از روش داده کاوی، تاثیر عوامل مدیریتی بر شاخص های تنوع زیستی علف هرز و عملکرد مزارع نمونه برداری شده مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، تنها 44 درصد (2064 هکتار) از سطح زیر کشت منطقه مورد مطالعه و فقط 11 درصد (7 مزرعه) از مزارع نمونه برداری شده از نظر میزان عملکرد، تنوع زیستی علف هرز و مصرف سموم دارای سلامت بودند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، سلامت، شاخص تنوع زیستی علف هرز، گندم
  • مریم توکلی، کامبیز مشایخی، فرشید قادری فر صفحات 117-134
    یکی از روش های مهم تکثیر گیاهان در مقیاس زیاد، دستکاری های ژنتیکی و تولید بذر مصنوعی، تکنیک جنین زایی رویشی است که تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند ترکیب عناصر غذایی موجود در محیط کشت قرار دارد. لذا پژوهش حاضر تاثیر مولیبدن بر میزان جنین زایی رویشی دمبرگ هویج را بررسی می کند. ابتدا قطعات دمبرگ در محیط کشت B5 تغییر یافته جهت القای جنین زایی کشت شدند. تیمارهای آزمایش شامل محیط کشت دارای نیترات تنها و B5 حاوی دو شکل نیترات و آمونیوم بود که عنصر مولیبدن با غلظت استاندارد 99/0 میلی گرم بر لیتر به دسته ای از آنها اضافه و از دسته دیگر حذف گردید. بعد از یک ماه، ریزنمونه ها به محیط ظهور جنین ها با شرایط مشابه ولی فاقد 2،4-D منتقل گردیدند. پس از گذشت 6 هفته، تعداد ریشه ها و تعداد جنین های رویشی تولید شده مشخص گردیدند. نتایج نشان داد در تیمارهای حاوی نیترات تنها بیشترین تعداد ریشه و جنین کروی تشکیل شد. این درحالیست که طبق آنالیز آماری در این تیمارها، کاربرد مولیبدن بر تعداد ریشه و جنین کروی در سطح 5 درصد معنی دار نبود. در صورتی که تشکیل بیشترین جنین کل و تکامل یافته تر مربوط به زمانی بود که هر دو شکل نیترات و آمونیوم همراه مولیبدن در محیط کشت حضور داشتند. همچنین در محیط کشت حاوی دو شکل مختلف ازت، جنین ها دارای رشد قطری در قسمت هیپوکوتیل بودند. به علاوه نتایج نشان داد که در زمان فقدان مولیبدن، ظاهرا رنگ سبز افزایش یافت که نشان دهنده تاثیر مثبت ازت احیاء نشده بر سنتز کلرفیل از طریق افزایش احتمالی سیتوکنین ها بود.
    کلیدواژگان: مولیبدن، نیترات، آمونیوم، جنین زایی رویشی
  • آرش فاضلی صفحات 153-169
    شوری یکی از مشکلات مهم در اراضی کشاورزی دنیا می باشد، به طوری که سالانه میلیون ها تن نمک از طریق آبیاری وارد خاک های زراعی می شود. گندم اولین و مهمترین گیاه زراعی دنیا است که غذای اصلی بیش از یک سوم مردم جهان را تامین می کند. روش های نوین ژنتیکی همچون توالی یابی امکان ارزیابی دقیق و سریع مواد ژنتیکی در سطح DNA و RNA را فراهم نموده است. لذا به منظور شناسایی تنوع آللی ژن HKT از گونه های زراعی و وحشی گندم استفاده شد. بذور در گلدان های پلاستیکی کشت شدند و در مرحله دو تا سه برگی DNA به روش دویل و همکاران (1990) استخراج گردید. PCR با یک جفت پرایمر اختصاصی تکثیر و محصولاتPCR خالص سازی و توالی یابی شدند. نتایج، تنوع نوکلئوتیدی بین گونه های مورد بررسی و گندم نان موجود در NCBI را نشان داد. نتایج توالی یابی در سطح DNA نشان داد که گونه آژیلوپس اسپلتوئیدس با 9/98 درصد، بیشترین شباهت و نمونه های گندم وحشی آژیلوپس کوداتا و آژیلوپس تریانسیالیس با 9/93 درصد کمترین شباهت را در مقایسه با گندم نان NCBI نشان می دهند، در حالی که هوردئوم اسپونتانئوم تنها 5/36 درصد، کمترین شباهت را با توالی NCBI نشان داد. درخت های فیلوژنتیکی که در سطح DNA با روش UPGMA ترسیم شدند نتایج بالا را تایید نمود. همچنین روش های فیلوژنتیکی DNA نشان می دهد که Ae. speltoides و گندم نان در یک زیر گروه قرار گرفته اند که نشان دهنده این است که ژن HKT از Ae. speltoides به واسطه الحاق وارد گندم نان شده است.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: شوری، گندم، ژن HKT، خویشاوندان وحشی، آنالیز توالی
  • محسن زواره، سمانه اسدی صنم، همت الله پیردشتی، ابوذر هاشم پور صفحات 171-189
    با هدف بررسی نقش سدیم نیتروپروساید در کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از تنش شوری در گیاهچه های جو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح 1/0 و 2/0 میلی مول سدیم نیتروپروساید (SNP) به عنوان دهنده نیتریک اکساید (NO) و آب مقطر به عنوان شاهد و دو سطح شوری (صفر و 300 میلی مول نمک کلرید سدیم) بودند. در روز هفتم پس از اعمال تیمارها، فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، پراکسیداز POD))، کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز ((APX و پلی فنل اکسیداز (PPO)، پراکسیده شدن لیپیدها و اکسیداسیون پروتئین های برگ ها اندازه گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که در تیمار 1/0 میلی مول SNP و در شرایط شور، آنزیم های POD و CAT به ترتیب با 07/7 و 6/17 میکرومول بر گرم بافت تازه در دقیقه بیشترین فعالیت را داشته اند. اثر تنش شوری بر فعالیت آنزیمAPX معنی دار نبود با این حال، بیشترین فعالیت دو آنزیمSOD و APX، در تیمار 1/0 میلی مول SNP به دست آمد. همچنین، NO تاثیر معنی داری بر فعالیت آنزیم PPO نداشت. علاوه بر این، استفاده از NO خارجی به عنوان یک آنتی اکسیدان، پراکسیده شدن لیپیدهای غشا را کاهش داد و سبب تاخیر در تجزیه پروتئین ها شد. در کل، به نظر می رسد که غلظت 1/0 میلی مولار نیتریک اکساید، بهترین غلظت برای گیاهچه های جو در شوری شدید است که می تواند با تاثیر بر سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی گیاه، سبب کاهش اثرات نامطلوب تنش و افزایش احتمالی تحمل گیاهچه ها در شرایط شور شود.
    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، آنزیم های آنتی اکسیدان، مالون دی آلدهید، پروتئین
  • سعید دقیقی، علی تهرانی فر، غلامحسین داوری نژاد، علی نخعی، مهدی جهانی، سعید ملک زاده شفارودی صفحات 191-202
    عناب (Ziziphus jujuba Mill.) از گیاهان بومی و اقتصادی ایران است که عمدتا در شهرستان بیرجند کشت می گردد. این گیاه، درختچه ای یا در ختی، خزان دار، با برگ های ساده و نظم متناوب، دارای گل های دو جنس و میوه های شفت است. میکوریزا، رایج ترین هم زیستی بین قارچ ها و گیاهان آوندی است و انواع گوناگونی دارد. به علت تاثیر مثبت این نوع هم زیستی بر رویش، عملکرد در شرایط تنش زا، سازش و گسترش جغرافیایی گیاهان، تاثیر دور آبیاری (تنش آبی) بر میزان میکوریزایی گیاه عناب در طی یک دوره ی رشد بررسی شد. این آزمایش در قالب فاکتوریل با طرح پایه ی بلوک های کامل تصادفی با سه فاکتور دور آبیاری، اندازه ی گیاه و زمان در دو تکرار در شرایط مزرعه ای اجرا شد. نتایج بررسی ها نشان داد، میزان میکوریزایی با طولانی شدن دور آبیاری درختان (تنش آبی بیشتر) افزایش می یابد. همچنین شدت میکوریزایی ریشه ها از اردیبهشت ماه تا مرداد ماه به مقدار معنی داری افزایش می یابد. بعلاوه میزان میکوریزایی با توسعه ی اندازه ی درختان، افزایش نشان داد. با عنایت به این که هم زیستی اندومیکوریزایی عناب در شرایط تنش زای محیطی، جذب آب و املاح را تسهیل می کند استفاده از فن آوری توسعه ی قارچ های اندو میکوریزایی، امکان گسترش رویشگاه های عناب به محیط های جدید تر را فراهم آورده و هم جهت با اصول توسعه ی پایدار خواهد بود.
    کلیدواژگان: میکوریزا، اندومیکوریزا، تنش آبی، عناب، _ Ziziphus jujuba Mill
|
  • Parisa Parvin Pages 1-25
    Iran is among the world''s arid and semi-arid countries. Drought stress is one of the most important environmental stresses affecting fruit trees and considerably can cause yield reduction. Persian walnut (Juglans regia L.) with significant area harvest is one the most important nuts in Iran which require sufficient amounts of water for optimal growth and efficiency. In order to study the effect of different levels of water stress on some morphological and physiological parameters of Persian walnut and to determinate the tolerance of the seedlings to drought stress، the experiment has been carried out as factorial based on completely randomized design in a controlled greenhouse with nine treatments and 20 replications. In this study، stress levels including control (80% of field capacity)، moderate drought stress (50% field capacity) and severe drought stress (20% field capacity) were applied and measurements were carried out through three stages. The results of morphological، physiological and biochemical parameters showed that these parameters have been affected by the stress levels. It was found that the walnut seedlings could not able to tolerate the moderate drought stress even at 50% of field capacity. Therefore، the intolerance of walnut seedlings to moderate and severe levels of drought stress was accounted to the increased ion leakage، reduced leaf relative water content، chlorophyll degradation، decreasing the amount of reduced sugars، proteins and increase in proline and hydrogen peroxide as well as an inefficient antioxidant enzymes for stress tolerance.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Drought stress, Field capacity, Persian walnut
  • Nassim Meghdadi, Afshin Soltani, Behnam Kamkar, Amir Hajarpoor Pages 27-49

    It is essential to understand crop yield potentials and exploitable gaps to detect yield constraints of crops. Yield gap analysis is a method to evaluate our systems distance from actual capability of a region to produce a given crop which will direct researches and help for cropping patterns design and programming. Moreover، knowledge on a region capability could result in investigating on given crop. Thus، this research was aimed to quantify water-limited potential yield، comparison of actual and potential yield and yield gap analysis of chickpea production in Zanjan province. Also Geographical Information System (GIS) approach was used to produce agroecological zoning maps. Averaged water-limited potential yield in Zanjan province was assessed as 727 kg ha-1 (varied from 559-1075 kg ha-1) using a simple simulation model of chickpea. With considering averaged actual yield as 408 kg ha-1 (average of three years، from 2009-2011)، mean yield gap was evaluated as 43% (varied from 24-59%)، which its average value is equal to 320 kg ha-1 (varies from 157-475 kg ha-1). The most important finding was the possibility of considerable increasing of yield in studied province in comparison with current yield. Our results on yield gap revealed that with covering of 80% potential yield، it is possible to increase yield from 5 to 95% (48% in average). Improvement of sowing، protection and harvesting managements are the main and lowest-cost options to fill the chickpea yield gap in Zanjan Province.

    Keywords: Yield gap analysis, Water, limited potential yield, Chickpea model, actual yield, GIS
  • Hassan Makarian, Abbas Rohani Pages 51-73
    Estimation of weed damage threshold is essensial in site-specific weed control programs. This experiment was conducted to determine the spatial distribution of weeds damage threshold in two wheat feilds. Data related to weed biomass and crop yield were collected from sampling at 120 and 135 points of the first and second fields respectively based on a 4×4 m grid at research field of agricultural college of Shahrood University، in 2012. The damage threshold based on 10% yield reduction estimsted by models was 2. 31 and 2. 77 gr. m-1 of total weed dry weight in the first and second fields respectively. The results also showed that the trained RBF neural network had high capability in prediction of weeds biomass spatial distribution based on damage threshold of 0 and 10% yield reduction (with 99 % output، 0. 99 coefficients and the average error of less than 1. 58 and 1. 3 respectively) in the first and second wheat fields. According to the experiment results، determination of saptial distribution of weed damage threshold using total weed s biomass can be used as an effective method in the mapping of weeds in site specific weed control programs.
    Keywords: Site, specific weed control, Patchy distribution, Yield loss, Radial basis function
  • Maryam Hashemi, Seyed Hossein Mirdehghan Pages 75-95
    In this research، the effects of pulsing application of preservative solutions containing salicylic acid (100 and 200 mg/L) and methyl jasmonate (25 and 50 mg/L) and long period application of preservative solutions containing thymol (75 and 125 mg/L)، menthol (75 and 125 mg/L) and eugenol (50 and 100 mg/L) on the maintain quality and extend vase-life of carnation cut flowers two tests were evaluated based on completely randomized design in four replication. Sucrose was added to all solutions at 4% and distilled water plus 4% sucrose used as control treatment. Meanwhile، the cut flowers were also kept at conditions of 25±2 ºC with air humidity (RH) of 50-55% and 3±1 ºC with RH of 80-85%. The results revealed that at the conditions of in 25±2 ºC the highest vase- life of 11 days and 10. 66 days was obtained with methyl jasmonate 50 and 25 mg/L، respectively. These treatments also increased flower diameter، absorption of preservative solution and delayed petal wilting. The result indicated that with 3±1 ºC In Comparison with control (62 days)، the highest vase- life of 70/03 days، 68/5 and 65/81 days were obtained in menthol 125،eugenol 100 and menthol 75 Mg/L، respectively. These treatments reduced petal wilting and increased total soluble solids، flower diameter and vase life compared to control and all other treatments.
    Keywords: Eugenol, Menthol, Plant growth regulators, preservative solution, Vascular blockage
  • Pages 97-115
    This study was aimed to assess wheat-grown fields health in Gharessoo basin، Golestan province، Iran، using 79 fields in 8 villages in 2010. The samples were taken by Quadrates. The number and the type of weeds were recorded at genera and species levels. In parallel، management data were recorded by questionnaire. Species richness was defined as species number and Shannon-Wiener index، Simpson’s index of diversity and reverse Simpson index were used as weeds biodiversity assessment indices. Wheat fields map were detected by Landsat 5 satellite images by remote sensing techniques. Digital elevation model also was provided from 1:25000 digitized maps. Slope and aspect layers were provided by DEM and were reclassified. Climatic، biodiversity and yield interpolated layers also were provided using multiple regression models. All of these layers also were reclassified. The regions with higher yield than mean values and lower weed biodiversity indices were considered as healthy. Also، the fields with lower pesticide application than Golestan application mean (1. 45 lit. ha-1) were considered as healthy. A data mining method (CRT) was used to assess management options effect on weeds biodiversity indices and yield in studied fields. Our results revealed that just 44 percentage of cultivated lands (2064 ha) and just 11 percentage of studied fields (7 fields) were healthy in respect to yield، weeds biodiversity and pesticides application.
    Keywords: Data Mining, GIS, Health, Weed Biodiversity Index, wheat
  • Pages 117-134
    One of the important methods of plant propagation in large scale so as genetic manipulation and artificial seed production is somatic embryogenesis technique. The obtained results from this methods related to different factors including condition of culture medium. Therefore، the aim of this study conduction were determining the role of molybdenum during carrot petiole somatic embryogenesis. At the first، sections of carrot petiole were cultured in modified B5 medium as embryogenesis induction phase. In this study different treatments on carrot petiole somatic embryogenesis were investigated. So as B5 medium containing nitrate alone، B5 medium containing nitrate and ammonium that molybdenum was added in standard concentration (0. 99mg/L) from some of them and remove from others. After one month، the explants subcultured in realization medium with same condition of induction medium but without 2،4-D. After six weeks of realization، the number of roots and embryos were determined. The result shows، the most roots and globular embryos were formed in the medium containing only nitrate (with and without molybdenum). According to the statistical analysis، molybdenum affect root and globular embryos insignificantly in these media (P0. 05). But، the most total embryos were produced and developed in medium containing both nitrate and ammonium with molybdenum. In medium containing both nitrate and ammonium، the embryos were developed with thick hypocotyls. The results showed that plants materials in medium without molybdenum apparent green color were increased that shows positive effect of reduced nitrogen on synthesis of chlorophyll the same as cytokines increases.
    Keywords: Molybdenum, Nitrate, Ammonium, Somatic embryogenesis
  • Arash Fazeli Pages 153-169
    Salinity is one of the important problems in the world''s agricultural land that each year millions tons of salt from the soil through crop irrigation arrive to arable lands. Wheat is one of the first and most important cereal crops in the world that provide staple food for more than a third of the world''s population. Using modern genetic methods such as sequencing provided quickly and accurately assess of genetic material at DNA and RNA levels. Therefore، in order to identify the allelic diversity of HKT gene used cultivated and wild samples from wheat. Seeds were planted in plastic pots and at two-to three-leaf stage DNA were extracted according Doyle et al (1998) and PCR was performed using specific primers and PCR products were purification and sequenced. Results display variation at nucleotide and amino acid levels among samples with bread wheat in NCBI. The results of the DNA sequencing indicated that Aegilops speltoides with 98. 9% have highest similarity and Ae. caudata and Ae. triuncialis with 93. 9% show least similarity with Triticum aestivum in NCBI respectively، whereas Hordeum spontaneum has only 36. 5 similarities with HKT sequence in NCBI. Phylogenetic construction using UPGMA method at DNA level confirm above results. Also، phylogenetic tree show that Ae. speltoides and bread wheat are located in the same sub-group، this means that HKT gene via introgression from Ae. speltoides transfer to bread wheat.
    Keywords: salinity, wheat, HKT gene, wild relatives, sequence analysis
  • Mohsen Zavareh, Samaneh Asadi-Sanam, Hemmatollah Pirdashti, Abuzar Hashempour Pages 171-189
    To find out the effect of sodium nitroprusside (SNP) in reducing oxidative damage induced by salinity stress in barley seedlings، a CRD based factorial experiment with three replications was conducted in Agronomy Laboratory of the Faculty of Agricultural Sciences، University of Guilan، in 2012. The experimental design consisted of two SNP levels (0. 1 and 0. 2 mM SNP; as nitric oxide (NO) donor) and two amount of NaCl (0 as control and 300 mM NaCl). Seven days after the onset of the experiment، Superoxide dismutase (SOD)، peroxidase (POD)، catalase (CAT)، ascorbate peroxidase (APX) and polyphenol oxidase (PPO) activities، lipid peroxidation (MDA) and oxidation of proteins content in leaves were measured. Results revealed that the highest POD (7. 07 μM g-1 FW. Min.) and CAT (17. 6 μM g-1 FW. Min.) activity was related to the treatment SNP0. 1 in saline condition. No significant effect of salinity stress was seen on APX enzyme activity; however، highest of the SOD and APX activity was attained in SNP0. 1. No significant effect of NO treatment was seen on PPO enzyme. Exogenous NO، as an antioxidant، also reduced peroxidation of membrane lipids (MDA) and delayed the oxidation of proteins. Overall، it seems that the concentration of 0. 1 mM NO is the best concentration for barley seedlings under saline conditions which could increase resistance seedlings through the reduction salinity stress adverse effects by influence on the plant antioxidant defense system.
    Keywords: Nitric oxide, Antioxidant enzymes, Malondialdehyde, Protein
  • Saeed Daghighi, Ali Tehranifar, Gholamhossein Davarenejad, Ali Nakhaei, Mahdi Jahani, Saeed Malekzadeh- Shafaroudi Pages 191-202
    Jujube (Ziziphus jujuba Mill.) is a native، economic Iranian plant mainly cultivated in Birjand. It is a deciduous shrub or tree with plain leaves with alternate placement pattern، androgynous flowers and hard fruits whose fruit and wood are used. Mycorrhiza is the most prevalent symbiosis between the fungi and vascular plants which has various types. Due to the beneficial effects of this symbiosis on growth، reaction to stress conditions، adaptation and propagation، the effect of irrigation period (water stress) on the degree of jujube’s colonization by mycorrhizae during a growth period was investigated based on randomized complete block design form of factorials with the factors being irrigation period، plant size، and time in the in farm conditions with two replications. Results from the investigation indicated that increasing irrigation period of trees which results in stronger water stresses increases mycorrhization. In addition، mycorrhization of the roots increases differently from May to August and there is a direct relationship between size of trees and quantity of mycorrhization. Considering the fact that jujube’s endomycorrhizal symbiosis facilitates its water and minerals absorption in environmental stressful conditions، using the technology of endomycorrhizal fungi development enables us to extend jujube cultivation lands to new environments in line with the principles of sustainable development.
    Keywords: Mycorrhiza, Endomycorrhiza, Water stress, Jujube (Ziziphus jujuba Mill.)