فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فهیمه خزاف مقدم*، محمد مهدی شریفانی، مهدی علیزاده، علیرضا شاکری، محمد هادی پهلوانی صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    عمر انباری طولانی برای کیوی از اهمیت اقتصادی بالایی برخوردار است. عوامل مختلفی در حفظ کیفیت میوه کیوی در طی انبار دخیل هستند که از بین آن ها می توان زمان برداشت و عناصر غذایی را نام برد. زمان برداشت و عناصر غذایی مانند کلسیم اثرات موثری روی کیفیت میوه در انبار دارند. در این مطالعه اثر زمان برداشت روی کیفیت میوه کیوی در طی انبار، مقدار کلسیم و پتاسیم بافت میوه و رابطه این عناصر با خصوصیات کیفی میوه مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. میوه های مورد استفاده در این پژوهش از دو رقم ابوت و هایوارد در دو زمان برداشت مختلف با درجات بریکس 9 و 12 جمع آوری گردید و به مدت 4 ماه در درجه حرارت 5 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 70 درصد نگهداری شدند. تغییرات در کیفیت میوه ها با استفاده از متغیر های فیزیکی و شیمیایی به طور ماهانه اندازه گیری گردید و نتایج حاصل توسط نرم افزار آماری SAS 9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، زمان برداشت با درجه بریکس 12 خصوصیات کیفی بالاتری از نظر میزان ترکیبات فنلی، ظرفیت آنتی اکسیدانی و ویتامین ث داشت. سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث در طی انبار کاهش یافت اما این کاهش در زمان برداشت با درجه بریکس 12 کندتر بود و همچنین این روند در رقم هایوارد میوه کیوی کندتر از رقم ابوت صورت گرفت. بر اساس نتایج حاصل از تعیین همبستگی بین عناصر و صفات کیفی مشاهده شد که کلسیم در سطح احتمال 5 درصد با مواد جامد محلول و ظرفیت آنتی-اکسیدانی و در سطح احتمال 1 درصد با شاخص طعم دارای رابطه مثبت و معنی دار است. پتاسیم در سطح احتمال 5 درصد با اسید قابل تیتراسیون، رابطه مثبت معنی دار و در سطح احتمال 1 درصد با مواد جامد محلول و ظرفیت آنتی اکسیدانی دارای رابطه منفی معنی-دار می باشد. سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث در زمان برداشت دوم کاهش کندتری را در طی انبارداری نشان دادند.

    نتیجه گیری

    میوه های کیوی برداشت شده در منطقه مورد مطالعه (کردکوی) در برداشت با درجه بریکس 12 دارای میزان کلسیم بالاتر و میزان پتاسیم پایین تری بودند که کیفیت بهتر میوه را به دنبال داشته است. رقم ابوت در مقایسه با رقم هایوارد در دو زمان برداشت میزان کلسیم بافت میوه پایین تری داشت که انبارداری پایین تر رقم ابوت را نسبت به رقم هایوارد موجب گردیده است. در نتیجه برای حصول کیفیت بهینه در طی انبارداری باید علاوه بر سن بلوغ به رقم و نسبت مناسب بین عناصر غذایی نیز توجه کرد.

    کلیدواژگان: انبار، تجزیه عناصر غذایی، رابطه همبستگی، کیوی، مواد جامد محلول
  • سرور خرم دل*، عبدالله ملافیلابی، هدی لطیفی صفحات 13-29
    افزایش غلظت دی اکسید کربن در اتمسفر، موجب افزایش توجه به بهبود ذخایر کربن خاک در اگرواکوسیستم ها به منظور تخفیف اثرات تغییر اقلیم و گرمای جهانی و بهبود کیفیت خاک شده است. مخازن کربن آلی خاک (SOC) نشاندهنده تعادل پویایی از ورودی ها و تلفات کربن است. تبدیل اکوسیستم های طبیعی به اگرواکوسیستم ها باعث تخلیه مخازن کربن آلی خاک می شود. این تلفات در شرایط خروجی کربن بالاتر در مقایسه با ورودی آن و تخریب خاک تشدید می شود. اکوسیستم های خشکی سهم زیادی در غنی سازی دی اکسید کربن اتمسفری دارند.
    ترسیب کربن به معنای انتقال دی اکسید کربن اتمسفر به مخازن زنده و حفظ آن برای جلوگیری از تلفات سریع آن است. بنابراین، ترسیب کربن خاک به معنای افزایش مخازن کربن آلی و غیرآلی از طریق عملیات کاربری زمین و مدیریت زراعی توصیه شده می باشد.
    اهداف این مطالعه تعیین ضرایب تبدیل، وزن خشک، کربن آلی، ترسیب کربن اندام های هوایی و زیرزمینی و برآورد انتشار گازهای گلخانه ای مزارع زعفران در استان خراسان رضوی بود.
    مواد و روش ها این آزمایش در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سال 1395 انجام شد. نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک از 10 مزرعه در قالب 30 پلات 5/0 متر مربعی در طول سه ترانسکت 50 متری اجرا گردید. اندام های زیرزمینی با استفاده از سیلندر نمونه برداری و سپس از خاک به طور کامل جدا شدند. بعد از نمونه برداری، اندام های هوایی (شامل گل و برگ) از اندام های زیرزمینی (شامل فلس و بنه) به ترتیب برای اندازه گیری زیست توده اندام هوایی و زیرزمینی جدا شدند. اندام های هوایی و زیرزمینی به طور کامل برای رسیدن به وزن ثابت خشک و به عنوان وزن ماده خشک ارائه گردید. برای تعیین ضرایب تبدیل اندام های هوایی و زیرزمینی از روش احتراق به طور جداگانه استفاده شد. سپس پتانسیل ترسیب کربن اندام های هوایی و زیرزمینی زعفران و خاک اندازه گیری شد.
    در نهایت، پس از محاسبه میزان انتشار گازهای گلخانه‏ای شامل دی اکسید کربن (CO2)، اکسید نیتروژن (N2O) و متان (CH4) با استفاده از ضرایب انتشار، پتانسیل گرمایش جهانی تعیین گردید.
    به منظور آنالیز داده ها، آنالیز واریانس و مقایسه میانگین با روش روش حداقل اختلاف معنی دار با استفاده از نرم افزار SAS 9.3 انجام شد.
    یافته ها بر اساس نتایج این آزمایش، وزن خشک، محتوی کربن آلی، ضرایب تبدیل و ترسیب کربن اندام های هوایی و زیرزمینی زعفران به طور معنی داری متفاوت بودند (01/0p≤). میانگین عملکرد اندام های زیرزمینی بالاتر از اندام های هوایی بود. بالاترین و پایین ترین ترسیب کربن اندام های هوایی و زیرزمینی به ترتیب برای بنه و گل با 83/5 و 14/0 تن در هکتار محاسبه شد. بیشترین مجموع انتشار گازهای گلخانه ای برای سوخت های فسیلی 78/39 کیلوگرم معادل دی اکسید کربن به ازای یک هکتار و پتانسیل گرمایش جهانی برابر با 21/7 تن معادل دی اکسید کربن به ازای یک هکتار محاسبه گردید.
    نتیجه گیری بدین ترتیب، مدیریت ارگانیک و مصرف بقایای گیاهی و کودهای دامی و آلی را می توان به عنوان راهکارهای اکولوژیک در جهت بهبود پتانسیل ترسیب کربن مزارع زعفران مدنظر قرار داد که از طریق کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، تخفیف تغییر اقلیم را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: انتشار گاز گلخانه ای، تغییر اقلیم، کود دامی، راهکار اکولوژیک، گرمایش جهانی
  • عبدالله درزی، محمد قاسمی نصر، علی مختصی* بیدگلی، فاطمه کاراندیش صفحات 31-44
    سابقه و هدف
    خشک و مرطوب کردن متناوب خاک تاثیر زیادی در افزایش تولید و بهبود کارآیی مصرف آب برنج دارد. در این عملیات، لزومی به ایجاد غرقابی دایم در اراضی شالیزاری نیست و اجازه داده می شود مزرعه طی چند روز خشک شود به طوری که رژیم رطوبت خاک به طور متناوب بین اشباع و غیر اشباع در نوسان است. اکنون تاثیر این نوع مدیریت آب بر خصوصیات کیفی برنج در شالیزارهای دارای زهکشی زیرزمینی بررسی نشد. در این پژوهش، اثر این نوع مدیریت آب در شالیزارهای دارای زهکشی سطحی و زیرزمینی بر برخی پارامترهای دو رقم برنج طارم دیلمانی و هاشمی شامل پروتئین دانه، راندمان تبدیل، برنج قهوه ای، برنج سفید، پوسته سخت، سبوس نرم، رطوبت دانه، خرده برنج، طول دانه قبل از پخت و عرض دانه قبل از پخت ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    ارزیابی ها برای تیمارهای اعمال شده به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری طی دو فصل کشت برنج طی سال های 1393 و 1394 انجام شد. انواع سیستم-های زهکشی زیرزمینی و یک سیستم زهکشی سطحی یا شاهد به عنوان عامل اصلی و ارقام برنج به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. مدیریت آب مزرعه به صورت آبیاری غرقاب در تلفیق با سه دوره زهکشی در زمان های مختلف از فصل کشت بود. در زمان برداشت، میزان پروتئین دانه راندمان تبدیل و سایر شاخص های کیفی دانه برنج تعیین شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت های جزیی در طول مدت و زمان زهکشی در دو فصل کشت، سبب شد دو رقم واکنش متفاوتی به آبیاری و زهکشی متناوب نشان دهند. در فصل اول، تیمارهای زهکشی زیرزمینی تاثیر معنی داری بر سبوس نرم، راندمان تبدیل و پروتئین دانه برنج هر دو رقم داشتند ولی در فصل دوم، تنها اثر آنها بر میزان سبوس نرم معنی دار بود. میزان پروتئین دانه هر دو رقم در تیمارهای زهکشی زیرزمینی کمتر از مقدار آن در تیمار شاهد بود. میزان پروتیئن دانه رقم دیلمانی (18/8 درصد) به طور معنی داری بیشتر از مقدار آن در رقم هاشمی (73/7) بود. همچنین، مقدار برنج سفید و راندمان تبدیل هر دو رقم در تیمارهای زهکشی زیرزمینی به طور معنی داری بیشتر از مقادیر آن ها در تیمار شاهد بود. بیشترین راندمان تبدیل برابر 32/67 درصد بود که در منطقه دارای زهکشی زیرزمینی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج، اعمال دوره های خشکی در زمان مناسب در طول فصل کشت برنج، می تواند منجر به بهبود کیفیت محصول در شالیزارهای مجهز به زهکشی زیرزمینی شود.
    کلیدواژگان: آبیاری غرقابی، تنش خشکی، پروتئین، راندمان تبدیل
  • سیده فاطمه رسولی*، منوچهر قلی پور، کامبیز جهان بین، حمیدرضا اصغری صفحات 45-61
    سابقه و هدف
    مهم ترین مشکلات در تجاری سازی گیاهانی که متابولیت های ثانویه از آنها استخراج می شود، میزان تولید در سطوح کم و تقاضای بالای صنعت برای این مولکول ها می باشد. سنتز شیمیایی این متابولیت ها معمولا پیچیده و پرهزینه است. در زراعت گیاهان دارویی اگر بتوانیم از طریق مدیریت زراعی مناسب و فرآوری صحیح به افزایش تولید متابولیت های ثانویه خاص و افزایش تولید دست یافت، بسیار حائز اهمیت است. امروزه محققین به منظور افزایش تولید متابولیت های ثانویه از الیسیتورهایی چون اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک بهره می گیرند که می توانند گیاه را وادار به تغییرات فیزیولوژیک و مورفولوژیک در اندام هدف نمایند. الیسیتورها به عنوان ترکیبات پیام رسان کلیدی، از طریق القای پاسخ های دفاعی باعث بیوسنتز و انباشت متابولیت های ثانویه می شوند. تجمع متابولیت های ثانویه در گیاه عمدتا در واکنش به تنش ها یا مولکول های محرک رخ می دهد.
    مواد و روش ها
    آزمایش حاضر در سال زراعی 1394-1395 در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در سه تکرار و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار انجام شد. علت عدم اجرای آن به صورت فاکتوریل، یافتن بهترین ترکیب تیماری اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک بود نه تحلیل ماهیت برهمکنش آنها (29). تیمارهای آزمایشی شامل محلول پاشی با اسید جاسمونیک با چهار غلظت (0، 5 20 و 50 میکرومولار)، اسید سالیسیلیک با سه غلظت (0، 5/0 و 1 میلی مولار) و محلول پاشی هر دوی آن ها با فاصله زمانی 10 روز از زمان ورود به فاز زایشی شروع و در سه نوبت تکرار گردید. علت استفاده از فاصله زمانی 10 روز این بود که مدت اثرگذاری اسید جاسمونیک تنها 8 الی 10 روز می باشد و امکان دارد که استفاده همزمان آنها اثر آنتاگونیستی در گیاه ایجاد نماید. در مطالعه حاضر نقش اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک در افزایش تولید متابولیت های ثانویه از طریق اندازه گیری غلظت پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون لیپید، قند محلول و آنتی اکسیدان ها از جمله فنل ها، فلانویید، آنتوسیانین، اسید آسکوربیک و کارتنویید صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که غلظت های مختلف اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک و نیز استفاده با هم آن ها با فاصله زمانی زمانی 10 روز بر صفات اندازه گیری شده اثرگذار (با اطمینان 99 درصد) بوده است. در اغلب تیمارها، غلظت فنل ها، فلانویید، آنتوسیانین، اسید آسکوربیک و کارتنویید بیشتر از شاهد شد. بیشترین میزان اسید آسکوربیک در تیمار پنج میکرومولار اسید جاسمونیک با میانگین 604/4 میکروگرم بر گرم بافت تر مشاهده شد که 6/1 برابر شاهد بود. بیشترین میزان فنل در تیمار نیم میلی مولار اسید سالیسیلیک و تیمار یک میلی مولار اسید سالیسیلیک و 20 میکرومولار اسید جاسمونیک با میانگین 957/10 و تیمار 20 میکرومولار اسید جاسمونیک و یک میلی مولار اسید سالیسیلیک 669/10 میلی گرم بر گرم وزن تر و کمترین میزان در تیمار شاهد با میانگین 974/2 میلی گرم بر گرم وزن تر مشاهده گردید.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد که محلول پاشی با اسید جاسمونیک و اسید
    سالیسیلیک توانست تولید و تجمع متابولیت ثانویه راتحریک کند. محلول پاشی سبب افزایش غلظت آنتی اکسیدان ها در اغلب تیمار ها شد که با توجه به آنتی اکسیدان هدف، می توان از غلظت مناسب آن استفاده نمود. . با توجه به اینکه فنل از مهمترین متابولیت ها ی سرخارگل می باشد و تیمار نیم میلی مولار اسید سالیسیلیک سبب افزایش میزان فنل گردید، استفاده از این ماده در سرخارگل می تواند بسیار حائز اهمیت باشد به ویژه اینکه ماده ای ارزان و در دسترس است. همچنین افزایش غلظت این ترکیبات آنتی اکسیدانی سبب پالایش گونه های فعال اکسیژن، به تاخیر انداختن پراکسیداسیون لیپید، افزایش میزان کلروفیل a و b (داده ها ارائه نشد)، طولانی شدن دوره سبزینگی گیاه، افزایش تعداد گل، افزایش وزن خشک برگ و گل (داده ها ارائه نشد) گیاه گردید.
    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، پراکسیداسیون لیپید، فنل، کارتنویید
  • رحمت الله غلامی*، ابو المحسن حاجی امیری صفحات 63-72
    سابقه و هدف
    زیتون درختی همیشه سبز و مقاوم به خشکی است که اغلب برای تهیه کنسرو و روغن در مناطقی با محدودیت منابع آبی کشت می شود. به دلیل وجود شرایط مناسب برای پرورش زیتون و نیاز کشور به تولید روغن، این محصول از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارد. با توجه به خطر جدی خشکی و کمبود آب، تامین آب مورد نیاز درختان یکی از محدودیت های اصلی برای توسعه کشت زیتون است که در چند سال اخیر، استفاده از روش های مناسب در بهره برداری بهینه از منابع آبی مانند استفاده از ارقام مقاوم، تعیین زمان های بحرانی آبیاری، استفاده از مالچ و استفاده از تنظیم کننده های رشد کاهش دهنده تعرق برای صرفه جویی در مصرف آب مورد توجه قرار گرفته است. در این بین، راهبرد کم آبیاری یک راه حل مناسب در باغبانی بوده تا کارآیی مصرف آب را بهبود بخشد. در این روش آبیاری بر اساس حفظ وضعیت آبی داخل گیاه با توجه به حداکثر پتانسیل آب در مراحل ویژه ای از چرخه گیاه به ویژه زمانی که رشد میوه کمترین حساسیت را به تنش خشکی دارد، انجام می شود.
    تاکنون پژوهش های بسیاری در مورد اثر تیمارهای خشکی و کم آبیاری بر رشد رویشی گیاهان زیتون به صورت گلدانی در مورد گیاهان یک تا چند ساله زیتون صورت گرفته است. لذا با توجه به کشت زیتون در شرایط آب و هوایی مختلف و نقاط مختلف کشور و تهدید خشکی و کم آبی ضروری است این موضوع روی درختان بارور در مناطق مختلف کشور مورد بررسی قرار گیرد. لذا تعیین مراحل غیر حساس رشدی میوه به کسر آبیاری تنظیم شده به ویژه در شرایط کشت تجاری، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه تیمارهای کم آبیاری تنظیم شده و آبیاری کم بر ویژگی های رشدی و زایشی زیتون در شرایط مزرعه صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو واقع در استان کرمانشاه، در سال زراعی 95-94 انجام گرفت. این پژوهش در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و شش رژیم آبیاری انجام شد. مواد آزمایشی این پژوهش درختان 16ساله زیتون آمفی سیس بودند. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری به میزان100 درصد نیاز آبی درختان زیتون در طول فصل (شاهد)، تامین آبیاری به میزان 25 درصد در طول مدت سخت شدن هسته و 100 درصد در سایر مراحل رشد میوه، تامین آبیاری به میزان 75 درصد از سخت شدن هسته تا برداشت محصول و 100 درصد در سایر مراحل رشد میوه، تامین آبیاری به میزان 25 درصد در طول مدت تغییر رنگ میوه و 100 درصد در سایر مراحل رشد میوه، آبیاری به میزان 60 درصد نیاز آبی درختان زیتون طی کل فصل و شرایط دیم، با سامانه آبیاری قطره ای اعمال گردید. درختان به فاصله 6×6 کشت شده بودند و هر واحد آزمایشی شامل سه درخت بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تامین آبیاری به میزان 25 درصد در طول مدت سخت شدن هسته باعث افزایش عملکرد میوه و روغن، ابعاد میوه و درصد گوشت گردید و نیز تامین آبیاری به میزان 25 درصد آبیاری در مرحله تغییر رنگ میوه باعث افزایش درصد روغن در ماده تر و خشک و عملکرد روغن در هکتار گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بهره وری مصرف آب در تولید میوه و روغن در تیمار کسر آبیاری در طول تغییر رنگ میوه و سخت شدن هسته بالاتر از آبیاری کامل و دیگر تیمارها بود. در مجموع، کسر آبیاری در مرحله سخت شدن هسته و تغییر رنگ میوه بدون کاهش عملکرد میوه و نیز ابعاد میوه، بهره وری مصرف آب را افزایش داد.
    کلیدواژگان: زیتون، کم آبیاری تنظیم شده، روغن، خصوصیات میوه
  • حدیث حسنوند*، عطاء الله سیادت، عبدالمهدی بخشنده، محمدرضا مرادی تلاوت، عادل پشتدار صفحات 73-86
    سابقه و هدف
    گل گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) گیاهی یکساله و متعلق به خانواده بوراژیناسه است که دارای خواص درمانی می باشد. افزایش گرایش مردم به طرف گیاهان دارویی برای مداوای بیماری ها، کشت انواع گیاهان دارویی را در سطح جهان و ایران ضروری ساخته است. تولید گیاهان دارویی همانند دیگر گیاهان تحت تاثیر عوامل زراعی نظیر تاریخ کاشت و تراکم بوته در متر مربع قرار می گیرد. برای هر محصول تاریخ کاشت مطلوبی وجود داشته که به تاخیر افتادن آن معمولا موجب کاهش عملکرد می شود. تراکم مطلوب بوته های سالم در سطح مزرعه پایه و اساس یک سیستم زراعی محسوب می شود (1). بدین ترتیب، این آزمایش به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد گل و برخی صفات مهم زراعی گل گاوزبان اروپایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت کرت های خردشده با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 96-1395 در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل پنج تاریخ کاشت به عنوان عامل اصلی (15 مهر، 5 و 25 آبان، 15 آذر و 5 دی) و چهار تراکم (6، 10، 14 و 18 بوته در متر مربع) به عنوان عامل فرعی بودند. صفات مورد مطالعه در این تحقیق شامل عملکرد گل خشک، تعداد شاخه گل دهنده در بوته، تعداد گل در متر مربع، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، شاخص سطح برگ، وزن خشک برگ و ساقه و درصد روغن بودند. تجزیه واریانس تمام صفات آزمایشی با استفاده از نرم افزار SAS، انجام گرفت. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن، در سطح آماری پنج درصد انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ کاشت و تراکم بوته بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه گلدهنده در بوته، تعداد گل در متر مربع، عملکرد گل خشک و وزن خشک ساقه گل گاوزبان اروپایی معنی دار بود. همچنین برهمکنش تاریخ کاشت و تراکم بوته بر تعداد برگ در بوته، شاخص سطح برگ و وزن خشک برگ معنی دار بود. تاخیر در تاریخ کاشت سبب کاهش اکثر صفات مورد مطالعه شد. تاریخ کاشت 15 مهر با عملکرد گل خشک 08/72 گرم در متر مربع، بهترین تاریخ کاشت بود. با افزایش تراکم، درصد روغن کاهش و ارتفاع بوته، وزن خشک ساقه و عملکرد گل به طور معنی داری افزایش یافت. به طوری که بیشترین عملکرد گل خشک با میانگین 63/58 گرم در متر مربع در تراکم 14 بوته در متر مربع به دست آمد. همچنین تاریخ کاشت 15 مهر در تراکم 18 بوته در متر مربع، بیشترین شاخص سطح برگ و وزن خشک برگ و تاریخ کاشت 15 مهر در تراکم 6 بوته در متر مربع، بیشترین تعداد برگ را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این آزمایش تاریخ کاشت 15 مهر و تراکم 14 بوته در متر مربع، به دلیل افزایش عملکرد گل خشک برای کشت گل گاوزبان اروپایی در منطقه مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، درصد روغن، شاخص سطح برگ و گل گاوزبان
  • امین زارع، محمدرضا اصغری پور*، براتعلی فاخری صفحات 87-100
    سابقه و هدف
    برای داشتن یک نظام کشاورزی پایدار، استفاده از نهاده هایی که جنبه های بوم شناختی را بهبود بخشند و مخاطرات محیطی را کاهش دهند، ضروری به نظر می رسد. گیاه زرشک از قرن ها پیش در اکثر کشورها برای مصرف خوراکی به عنوان چاشنی غذاها و هم چنین به عنوان دارو برای کاهش فشار خون، تقویت قلب، تسکین حرارت معده و بند آمدن سیلان خون بواسیر، استفاده می شده است. همچنین، میوه زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد، صفرابر و مدر است، از خون ریزی مزمن جلوگیری می کند و برای تقویت و رفع انسداد کبد بسیار نافع است (31). این گیاه در ایران پراکنش زیادی دارد و در شیب های تند به ویژه خاک های آهک دار در آذربایجان، گیلان، مازندران، گلستان، تهران، خراسان (قاین، سربیشه، سلم آباد، درگز) و فارس دیده می شود (44). شهرستان های قاین و بیرجند در استان خراسان جنوبی بیش از 97 درصد سطح زیرکشت زرشک کشور و تولید 95 درصد از زرشک دنیا را دارا می باشد (20).
    مواد و روش ها
    این آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در باغی تجاری در شهرستان قاینات، در سال زراعی 1394-1395 اجرا شد. کرت های اصلی آزمایش شامل چهار ترکیب کودی شامل عدم مصرف کود، مصرف کود شیمیایی، کود آلی (گاوی) و کاربرد 50 درصد کود شیمیایی + 50 درصد کود آلی بودند. کرت های فرعی نیز شامل عدم مصرف کود زیستی و اسید هیومیک، کود زیستی فسفات بارور2، اسید هیومیک و کاربرد توام کود زیستی + اسید هیومیک بود.
    یافته ها
    تیمارهای مورد مطالعه اثر معنی داری بر تمام صفات اندازه گیری شده داشت. به طوری که کاربرد توام کود های شیمیایی و دامی همراه با کود آبیاری اسید هیومیک و فسفات بارور2 بیشترین میانگین ها را از نظر طول حبه و برگ، وزن تر و خشک 100 حبه، عملکرد تر و خشک حبه و عملکرد تر شاخه های بارور داشت. استفاده از کود آلی با کود آبیاری اسید هیومیک و فسفات بارور2 موجب تولید بیشترین تعداد حبه در خوشه، خوشه در شاخه و تعداد شاخه های بارور گردید. بیشترین تعداد شاخه های فصل جاری و نسبت شاخه های بدون بار به شاخه های بارور نیز به کاربرد کود شیمیایی به همراه کود آبیاری اسید هیومیک و فسفات بارور 2 اختصاص داشت. عملکرد خشک حبه (عملکرد اقتصادی) در شرایط استفاده توام کودهای شمیایی و دامی با اسید هیومیک و فسفات بارور2، حدود 48/10 درصد نسبت به تیمار کود آلی + اسید هیومیک + فسفات بارور 2، حدود 11/20 درصد نسبت به تیمار کود شیمیایی + اسیدهیومیک + فسفاتبارور2 و 30/27 درصد نسبت به شاهد (عدم مصرف کود) افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این آزمایش، تیمار کاربرد تلفیقی کود آلی و شیمیایی به همراه اسیدهیومیک و فسفات بارور 2 حداکثر طول حبه و برگ، وزن تر و خشک 100 حبه، عملکرد تر و خشک حبه، عملکرد تر محصول با شاخه را نشان داد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تغذیه تلفیقی، عملکرد کمی، قاینات، کود دامی
  • ارسطو عباسیان، علی نخ زری مقدم، همت الله پیردشتی*، ابراهیم غلامعلی پورعلمداری صفحات 101-117
    سابقه و هدف
    امروزه کشت مخلوط به عنوان راهکاری جهت استفاده بهینه از نهاده ها، کاهش مصرف آفت کش ها و تولید محصول سالم در زراعت مورد توجه قرار گرفته است. اغلب مطالعه های صورت گرفته در زمینه کشت مخلوط بیانگر برتری عملکرد نظام چندکشتی در مقایسه با نظام های تک کشتی است. با توجه به سازگاری دو گیاه سیر و نخود فرنگی نسبت به شرایط آب و هوایی شمال کشور و مطالعه های اندک در خصوص کشت مخلوط این دو گیاه، پژوهش حاضر به منظور ارزیابی و تعیین مناسب ترین تیمار کشت مخلوط سیر و نخود فرنگی از لحاظ میزان عملکرد کمی و کیفی در دو منطقه متفاوت طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در مزرعه پژوهشی دانشگاه گنبد کاووس و ساری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی در نه سطح شامل کشت خالص سیر، کشت خالص نخود فرنگی، مخلوط جایگزینی 25% : 75%، 50% :50% ، 75% : 25%، مخلوط افزایشی 25% + 100%، 50% +100%، 75% + 100%، 100% + 100% نخود فرنگی و سیر بودند. تراکم هر دو گیاه سیر و نخودفرنگی ثابت و 33 بوته در متر مربع بود.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین عملکرد بیولوژیک سیر در گنبد کاووس 27/2357 گرم در متر مربع شد، که نسبت به ساری بیش از 10 درصد کاهش نشان داد. میانگین درصد گوگرد سوخ در گنبدکاووس و ساری به ترتیب 81/0و 94/0 به دست آمد. بیشترین عملکرد سوخ در واحد سطح در سطوح متقابل آرایش کاشت و مکان، در کشت خالص سیر و در ساری با میانگین 42/1193 گرم در متر مربع به دست آمد. عملکرد دانه نخود فرنگی در گنبد کاووس و ساری به ترتیب با میانگین 23/399 و 17/736 کیلوگرم در هکتار بود. عملکرد دانه نخود فرنگی در تیمار افزایشی کاشت 100% سیر + 100% نخود فرنگی 3/53 گرم در متر مربع بود که پس از شاهد در رتبه دوم قرار گرفت. نیتروژن و فسفر موجود در دانه نخودفرنگی در ساری به ترتیب 85/4 و 29/0 درصد بود که نسبت به گنبدکاووس به ترتیب سه و 5/11 درصد افزایش داشت. بیشترین پتاسیم موجود در دانه در برهمکنش مکان و آرایش کاشت مربوط به ترکیب 25% نخود فرنگی + 100 سیر در ساری با میانگین 53/1 درصد بود. بیشترین نسبت برابری زمین (76/1)، ضریب نسبی تراکم (4/7)، غالبیت (79/0) و ارزش نسبی کل (53/1) به ترتیب در ترکیب کاشت 75، 100 ، 25 و 75% نخود فرنگی+ 100% سیر در منطقه ساری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که در بین تیمارهای جایگزینی و افزایشی کشت مخلوط، ترکیب-های افزایشی در گنبد کاووس بر عملکرد نخود فرنگی و کشت خالص سیر بهترین نوع ترکیب کشت از نظر بهبود عملکرد در هر دو منطقه بود هر چند میزان این افزایش در ساری نسبت به گنبد کاووس بیشتر بود.
    کلیدواژگان: سیر، نخود فرنگی، نسبت برابری زمین، ضریب نسبی تراکم، ارزش نسبی کل
  • معصومه عامریان *، فرشاد دشتی، مجتبی دلشاد صفحات 119-135
    سابقه و هدف
    . سلنیوم (Se) یک عنصر ضروری برای انسان و حیوانات است. با این حال، اثرات آن بر گیاهان کمتر شناخته شده است اما شواهدی وجود دارد که بیانگر نقش آنتی اکسیدانی سلنیوم می باشد. سلنیوم در سطوح پایین اثر مثبتی بر رشد و تحمل به تنش ها گیاه دارد درحالیکه در سطوح بالا مانند یک اکسیدان عمل کرده و رشد گیاه را کاهش می دهد. گیاهان نقش مهمی در انتقال سلنیوم خاک به زنجیره ی غذایی را دارند. از آنجاییکه سلنیوم بر متابولیسم نیتروژن تاثیر گذار است. در این تحقیق برای اولین بار اثر متقابل سلنیوم و نیتروژن بر خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی برگ پیاز مورد بررسی قرار گرفت. چرا که در ایران برگ پیاز به عنوان سبزی خوارکی همراه با سوخچه مصرف می گردد.
    مواد و روش ها
    در تحقیق حاضر اثر سطوح مختلف سلنیوم و نیتروژن بر برخی ویژگی های رشدی و بیوشیمیایی پیاز رقم قرمز آذر شهر در شرایط کشت بدون خاک مورد مطالعه قرار گرفت. سه سطح سلنیوم (صفر، 1 و 5/1 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم) همراه با چهار سطح نیتروژن (56، 112، 168 و 224 میلی گرم بر لیتر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. در اوایل مرحله سوخدهی (سه ماه پس از کشت بذر) خصوصیات رشدی دانهال پیاز (وزن تر بوته، ارتفاع بوته، وزن تر برگ، وزن تر ساقه ی مجازی)، عملکرد و ویژگی های بیوشیمیایی (کلروفیل، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، فلاونوئید کل و اسید آسکوربیک) و نیترات برگ پیاز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده، خصوصیات رشدی دانهال پیاز از جمله وزن تر بوته (01/29 گرم)، وزن تر برگ (38/18 گرم)، ارتفاع بوته (15/54 سانتی-متر) و عملکرد (04/148 گرم بر مترمربع) در غلظت های 1 و 5/1 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم همراه با نیتروژن نسبت به صفر میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم همراه با نیتروژن افزایش یافتند. کاربرد هم زمان سلنیوم و نیتروژن اثر معنی داری بر میزان کلروفیل b داشت و بیشترین میزان کلروفیل b در تیمارهای 1 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم همراه با 224 میلی گرم در لیتر نیتروژن و 5/1 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم همراه با 224 میلی گرم در لیتر نیتروژن بود و کمترین میزان کلروفیل b در تیمار صفر میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم همراه با 56 میلی گرم در لیتر نیتروژن مشاهده گردید. هم چنین بیشترین میزان فنل کل (03/9 میلی گرم بر وزن تر)، فلاونوئید کل (0094/0 میلی گرم بر وزن تر)، اسید آسکوربیک (70/0 میلی گرم بر وزن تر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (08/69 %) برگ پیاز در تیمارهای سلنات سدیم همراه با نیتروژن (224 میلی گرم بر لیتر نیتروژن همراه با 1 میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم) مشاهده گردید. درحالیکه، بیشترین میزان نیترات در تیمار صفر میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم در ترکیب با 224 میلی گرم بر لیتر نیتروژن بود.
    نتیجه گیری
    کاربرد هم زمان سلنات سدیم همراه با نیتروژن نقش بسیار مهمی در بهبود برخی از خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی پیاز داشت. حداکثر میزان رشد دانهال پیاز در تیمارهای سلنیوم همراه با نیتروژن مشاهده گردید که نشان دهنده ی تاثیر مثبت هر دو عنصر بر افزایش میزان سنتز کلروفیل و در نتیجه افزایش میزان فتوسنتز و تثبیت کربن است که در نهایت افزایش میزان رشد پیاز را در پی دارد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که اثر مثبت سلنیوم بر رشد دانهال پیاز به افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنلی مرتبط باشد. در هر سه سطح سلنیوم با افزایش غلظت نیتروژن میزان نیترات افزایش نشان داد اما با افزایش سطح سلنیوم میزان نیترات کاهش یافت. در نهایت می توان کاربرد یک میلی گرم بر لیتر سلنات سدیم همراه با 224 میلی گرم بر لیتر نیتروژن در کشت بدون خاک را برای تولید دانهال های پیاز با حداکثر میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی و عملکرد توصیه کرد.
    کلیدواژگان: سلنات سدیم، فعالیت آنتی اکسیدانی، کشت بدون خاک
  • کیانوش حسن زاده *، خدایار همتی، مژده مهدی پور صفحات 137-143
    سابقه و هدف
    بادرنجبویه گیاهی دارویی است که اسانس آن کاربرد فراوانی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی داشته و همچنین دارای ترکیب اسید رزمارینیک می باشد، که امروزه بر علیه ویروس ایدز و درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد. خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری محصولات کشاورزی بعد از برداشت می باشد، این فرآیند شامل حذف رطوبت با استفاده از عمل تبخیر تا حد رسیدن به یک آستانه خاص بوده تا بتوان محصول را برای مدت طولانی انبار کرد و فعالیت های آنزیمی، میکروارگانیسم ها و مخمرها را که در آن موجب فساد شده را متوقف نمود. در فرآیند خشک کردن با توجه به نوع مواد موثره (آلکالوئید، اسانس، فلاونوئید و...)، باید روش مناسبی را برای آن انتخاب نمود. علاوه بر تاثیر فرآیند خشک کردن بر مدت ماندگاری محصولات، نتایج برخی مطالعات نیز نشان داده است که روش مورد استفاده برای خشک کردن تاثیر بسزایی بر عملکرد و محتوی متابولیت های ثانویه گیاهان دارویی دارد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن و برخی متابولیت های ثانویه گیاه دارویی بادرنجبویه، آزمایشی به صورت طرح بلو کهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. که شامل خشک کردن در دماهای مختلف در آون (30،35،40،45،50،55،60درجه سانتی گراد) و روش طبیعی (خشک کردن در سایه، آفتاب و اتاق) مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش های مختلف، خشک کردن نمونه ها تا زمانی که وزن آن ها به محتوای رطوبتی 0.1 بر پایه وزن خشک (یا 10 درصد بر پایه وزن تر) برسد، ادامه داشت. از نمونه های خشک شده جهت استخراج اسانس (درصد اسانس) و عصاره متانولی جهت اندازه گیری برخی متابولیت های ثانویه شامل میزان فنل کل، مقدار اسید رزمارینیک و فعالیت آنتی اکسیدانی استفاده گردید. اسانس از نمونه های خشک شده به روش تقطیر با آب و محتوای اسید رزمارینیک توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، فعالیت آنتی اکسیدانتی توسط DPPH و میزان فنل کل از روش فولین سیوکالتو استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشترین درصد اسانس (0.38 درصد) و فعالیت آنتی اکسیدانتی (83.19درصد) در خشک کردن با آون 30 درجه سانتی گراد حاصل گردید. بیشترین فنل کل (58.77 میلی گرم بر گرم وزن خشک) با آون 40 درجه سانتی گراد و اسید رزمارینیک (39.78 میلی گرم بر گرم وزن خشک) با استفاده از روش خشک کردن در اتاق حاصل گردید. در دمای 60 درجه سانتی گراد آون کمترین مقدار درصد اسانس (0.22درصد)، فعالیت آنتی اکسیدانتی (20.58 درصد) و اسید رزمارینیک (0.26 میلی گرم بر گرم وزن خشک) حاصل شد. در روش های مختلف خشک کردن، با افزایش دمای آون (60 درجه سانتی گراد)، کاهش متابولیت های ثانویه و دماهای 40-30 درجه سانتی گراد باعث افزایش متابولیت های ثانویه اندازه گیری شده در بادرنجبویه گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق اگر هدف از خشک کردن گیاه دارویی بادرنجبویه، بدست آوردن میزان بالای اسانس باشد، خشک کردن با آون در دمای 30 درجه سانتی گراد توصیه می گردد، ولی اگر هدف دستیابی به میزان بالای اسید رزمارینیک باشد، خشک کردن در اتاق و دماهای 45-40 درجه سانتی گراد آون توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، اسید رزمارینیک، بادرنجبویه، DPPH، HPLC
|
  • Fahimeh Khazzaf Moghaddam*, Mohammad Mehdi Sharifani, Mahdi Alizadeh Pages 1-12
    Background

    Long shelf life is considered as an economically important feature for the kiwifruit. Several factors are involved in maintaining the quality of kiwifruit during storage that Among them harvest time and nutrient elements can be named. Harvest time and nutrient elements such as calcium has impressive effects on maintenance of fruit quality in storage. In this study effect of harvest time on kiwifruit quality during storage, the amount of calcium and potassium fruit tissue and the correlation of these elements with fruit quality characteristics were studied.
    Material and

    Method

    The experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design. Fruits used in this study from two cultivars Abbot and Hayward in two different harvest times with 9 and 12 degrees Brix were collected and refrigerated at a temperature of 5°C and a relative humidity of 70% for 4 months. Changes in quality of fruits using chemical and physical variables were measured monthly and the results were analyzed by SAS 9 statistical software.

    Results

    The results showed that harvest time with 12 °Brix had higher quality in the amount of phenolic compounds, antioxidant capacity and vitamin C. Firmness, total soluble solid and vitamin C decreased during storage, but the decline was slower in 12 °Brix at harvest time and this process in Hayward was slower than Abbot cultivar. According to the results of the correlation study, Ca had significant positive correlation In probability level of 5% with TSS and antioxidant capacity and In probability level 1% with flavor index. K had significant positive correlation In probability level of 5% with Titratable Acidity and significant negative correlation In probability level 1% with Total Soulble Solid and antioxidant capacity. Harvested fruits in 12ºBrix indicated a higher calcium and lower potassium showing better quality of fruit.

    Conclusion

    Kiwifruit harvested in the area of study (Kordkoy) in the second harvest due to higher levels of calcium and lower potassium of fruit texture had higher fruit quality characteristics during storage. The Abbot compared to Hayward cultivar for both of the applied harvest time. In this respect, Abott cultivar had lower calcium content in fruit texture which showed lower storage potential in comparison with Hayward cultivar. as a result to achieve optimal fruit quality during storage in addition to maturity level, cultivar and the nutrient element contents of the fruit also may be monitored.

    Keywords: Correlation, kiwifruit, nutrient elements analysis, storage, Soluble Solids Content
  • Soror Jhoramdel * Pages 13-29
    IntroductionIncreases in the concentration of CO2 in the atmosphere have prompted renewed interest in enhancing the soil pools of carbon in the agroecosystems to mitigate climate change and global warming and also improve quality of soil. The soil organic carbon (SOC) pool represents a dynamic equilibrium of gains and losses of carbon. Conversion of natural ecosystems to agroecosystems causes depletion of the SOC pools. The depletion is intensified when the output of carbon exceeds the input and when soil degradation is intensity. Terrestrial ecosystems contributed to atmospheric CO2 enrichment.
    Carbon sequestration implies transferring atmospheric CO2 into long-lived pools and storing it securely so it is not immediately loosed. Thus, soil carbon sequestration means improving SOC and soil inorganic carbon pools through land use and recommended management practices.
    Our purposes were to determine a set of coefficients for calculating conversion coefficients, dry weight, organic carbon and carbon sequestration of above-ground and below-ground tissues for saffron in Khorasan-e Razavi province.
    Materials and Methods A survey experiment was conducted based on a completely randomized design during 2016. Sampling was performed with random-systematic method from 10 fields by using 30 plots of 0.5 m2 and along three transects of 50 m. Below-ground tissues by using cylinder were manually sampled and then separated from the soil. After sampling, the above-ground tissues (such as flower and leaf) were separated from below-ground tissues (including tunic and corm) as to measure the above-ground and below-ground biomasses, respectively. Above-ground and below-ground biomasses were separately dried to constant weight and expressed on a dry matter basis. Conversion coefficients of above- ground and below- ground tissues were determined with combustion method separately. Then, sequestration carbon potential for above- ground and below- ground tissues of saffron and soil were computed.
    Final, after the calculation of emission for greenhouse gases including CO2, N2O and CH4 based on emission indices, global warming potential (GPW) were calculated.
    For statistical analysis, analysis of variance and least significant difference (LSD) were performed using SAS version 9.3.
    Results The results showed that dry weights, organic carbon contents, conversion coefficients and carbon sequestration for above- ground and below- ground tissues of saffron were significantly different. Biomass of below- ground tissues were higher than above- ground tissues. The highest and lowest carbon sequestration for above- ground and below- ground tissues were calculated for corm and flower with 5.83 and 0.14 t.ha-1, respectively. The highest emission of greenhouse gas was belonged to fossil fuels with 39.78 kg. Equiv. CO2 and GWP was computed 7.21 t Equiv. CO2 per one ha.
    ConclusionIt is therefore concluded that organic management and use of crop residues, cow manure and organic fertilizers seems to be a rational ecological approach for sustainable management of saffron agroecosystem with a consequence of reduction in greenhouse gases and mitigation of climate change.
    Keywords: Greenhouse emission, Climate change, Cow manure, Ecological approach
  • Ali Mokhtassi-Bidgoli* Pages 31-44
    Background And Objectives
    Alternate wetting and drying (AWD) the soil significantly increase rice production and improve water use efficiency. Other advantages of AWD over continuous flooding are a decrease in arsenic accumulation in rice grains and an increased availability and uptake of some micronutrients such as zinc in the grain Under such practice, the paddy field does not need to be continuously flooded and is allowed to dry out for a certain number of days and the soil water regime is transformed from saturated to alternately saturated and unsaturated. However, no information is available on the effect of AWD on rice quality parameters in subsurface-drained paddy fields. In this study, the effect of this type of water management was evaluated on some quality parameters of Daylamani and Hashemi rice cultivars including grain protein, milling recovery, brown rice, white rice, hard shell, fine bran, grain moisture, broken rice, seed long before backing and seed width before backing in surface- subsurface drained paddy fields.
    Materials And Methods
    The experiments were carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications at the Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during two rice growing seasons (2014-15). Different subsurface drainage systems and a surface drainage system or control were considered as main plots and rice cultivars were considered as sub plots. Field water management was as flooding irrigation combined with three drainage periods at different times of the growing season. At harvest time, the protein content, milling recovery and other quality parameters of the rice grain were determined. Analysis of data was performed using SAS software.
    Results
    Minor differences in the water management during the growing seasons resulted in various responses of the two cultivars to alternate irrigation and drainage. Subsurface drainage treatments significantly affected on fine bran, milling recovery and grain protein in the first growing season while their effecte was only significant on the soft rice bran in the second growing season. In subsurface drained area, grain protein of both cultivars was lower than that in the control. Protein content of Daylamani cultivar (8.18 %) was significantly higher than that of Hashemi cultivar (7.73 %). Also, white rice and milling recovery of both cultivars in the subsurface drainage treatments were significantly greater than those in the control. The maximum milling recovery (67.32 %) was observed in subsurface drained area.
    Conclusion
    The results showed that drying periods during a suitable period of rice growing season, can lead to improved quality of rice grain in subsurface drained paddy fields.
    Keywords: flooding irrigation, drought, protein, milling recovery
  • Fatemeh Rasoli * Pages 45-61
    Background And Objectives
    The most important problems of commercialization of plants, from which the secondary metabolites are extracting, are low production and high demand for their metabolites. It is so important to increase the production of secondary metabolites through boosting cultivation and processing of pharmaceutical plants. Nowadays, researchers use elicitors such as jasmonic acid and salicylic acid to increase the production of secondary metabolites that can induce physiological changes of the target living organism. Elicitors as key messenger compounds cause biosynthesis and accumulation of secondary metabolites through stimulation of plant defensive responses.
    Materials And Methods
    This experiment arranged as randomized complete block design with 12 treatments and three replications in Agriculture Faculty of Shahrood University of Technology in 2015-2016. The factorial arrangement was not used as it aimed at finding the best treatment combination of jasmonic acid and salicylic acid, not interpretation of nature of their interaction (29). Experimental treatments were spraying the jasmonic acid with 4 concentrations (0, 5, 20 and 50 micromolar), the salicylic acid with 3 concentrations (0, 5.0 and 1 millmolar) and spraying both of them three times with ten-day intervals, starting at reproductive stage initiation. The reason for choosing ten-day intervals was the fact that jasmonic acid remains effective only for 8 to 10 days, and the simultaneous application of jasmonic acid and salicylic acid possibly imposes antagonistic effects on plant. In this research the role of jasmonic acid and salicylic acid in increasing secondary metabolites was studied by measurement of soluble sugar, hydrogen peroxide in leaf, lipid peroxidation and antioxidants including phenols, flavonoid, anthocyanin, ascorbic acid and carotenoid.
    Results
    The analysis of variance showed that different concentration of jasmonic acid and salicylic acid and spraying both of them in ten-day intervals appeared to have effect (with 99% confidence) on studied traits. For most of the treatments, the concentration of phenols, flavonoids, anthocyanin, ascorbic acid and carotenoids was higher than control. The greatest amount of ascorbic acid was observed for treatment 5 micromolar jasmonic acid with an average of 4.604 mg per gram of fresh tissue, which was 1.6 times of control. The highest amount of phenol was obtained for treatment 0.5 milimolar salicylic acid and treatment 20 micromolar jasmonic acid and 1 milimolar salicylic acid with average of 1.957 and 10.669 mg per gram of fresh tissue, respectively; the lowest value was for control with an average of 2.974 mg per gram of fresh tissue.
    Conclusion
    The result of this experiment showed that foliar spraying of jasmonic acid and salicylic acid could stimulate production and accumulation of secondary metabolites. Spraying increased antioxidant concentration in most of the treatments, and regarding to antioxidant target the appropriate concentration can be used. . Due to the fact that phenol is one of the most important metabolites, and treatment 0.5 milimolar salicylic acid increased the amount of phenol, the application of this material for Echinacea purpurea could be important, especially as it is cheap and available. Also, an increase in concentration of these antioxidant compounds caused scavenging of reactive oxygen species, delaying lipid peroxidation, enhancing chlorophyll a and b (data not presented), increasing green life span of plant, boosting number of flowers and dry weight of leaf and flower (data not presented).
    Keywords: Ascorbic acid, carotenoid, lipid peroxidation, phenol
  • Rahmatollah Gholami *, Abolmaohaen Hajiamiri Pages 63-72
    Background and ObjectivesRegulated deficit irrigation is an optimizing strategy under which crops are allowed to sustain some degree of water deficit and yield reduction. During regulated deficit irrigation the crop is exposed to certain level of water stress either during a particular period or throughout the growing season. The main objective deficit irrigation of is to increase water use efficiency (WUE) of the crop by eliminating irrigations that have little impact on yield, and to improve control of vegetative growth (improve fruit size and quality). The resulting yield reduction may be small compared with the benefits gained through diverting the saved water to irrigate other crops for which water would normally be insufficient under conventional irrigation practices. This study was aimed to investigate the effect of regulated deficit irrigation regime on vegetative and Pomological Characteristics and Yield of oil Olive Amphisis Cultivar in Field Condition.
    Materials and methods This experiment was conducted in Dallaho Olive Research Station located in Kermanshah province. An experiment was used based on a randomized complete block design with three replications. Adult oil olive Amphisis cultivar was used. six irrigation regimes including full irrigation (as control), regulated deficit irrigation (100% of full irrigation during growing season plus 25% irrigation during pit hardening, regulated deficit irrigation (100% of full irrigation during growing season plus 75% irrigation from Start pit hardening to Harvesting), regulated deficit irrigation (100% of full irrigation during growing season plus 25% irrigation during fruit verasion), 60% of full irrigation (continuous deficit irrigation) and no irrigation (Rainfed). To elevate the effect of irrigation regimes, some growth vegetative traits measured at the end of growth season including current-season shoot growth and diameter as well as some fruit traits including fruit and oil yield, fruit weight, fruit length and diameter, pulp fresh and dry weight, fruit moisture percent, pulp percent, dry and fresh oil content, Fruit and oil water use efficiency were measured.
    Results Obtained results showed that The highest fruit yield, oil yield, fruit weight, fruit diameter, pulp fresh and dry weight, pulp percent were observed at full irrigation and regulated deficit irrigation (100% of full irrigation during growing season plus 25% irrigation during pit hardening and regulated deficit irrigation (100% of full irrigation during growing season plus 25% irrigation during fruit verasion),but the lowest one found at Rainfed. Overall, the results showed that regulated deficit irrigation during fruit pit hardening and fruit verasion could increased water use efficiency, whitout reduce fruit yield, oil yield, fruit weight, fruit diameter, pulp fresh and dry weight.
    Discussion In the arid and semi arid as well as sub-tropical regions, water shortage is a normal phenomenon and seriously limits the agricultural potential. Therefore, under irrigation or rain-fed conditions, it is important for the available water to be used in the most efficient way. Regulated deficit irrigation is an optimizing strategy under which crops are allowed to sustain some degree of water deficit and yield reduction. During regulated deficit irrigation the crop is exposed to certain level of water stress either during a particular period or throughout the growing season. The main objective deficit irrigation of is to increase water use efficiency (WUE) of the crop by eliminating irrigations that have little impact on yield, and to improve control of vegetative growth
    ConclusionAccording to the results of this research, it can be concluded that that RDI during fruit pit hardening and fruit verasion could increased water use efficiency, whitout reduce fruit yield, oil yield, fruit weight, fruit diameter, pulp fresh and dry weight.
    Keywords: Olive, Deficit irrigation, Oil, Fruit characteristics
  • Hadis Hasanvand*, Sayed Ataolah Siadat, Abdulmahdi Bakhshandeh, Mohammad Reza Moradi Telavat, Adel Poshtdar Pages 73-86
    Background And Objectives
    Borage (Borago officinalis L.) is an annual plant and belongs to the Boraginasea family, that afford curative properties. Increasing people's tendency toward medicinal plants to treat diseases has conduct to and essential the cultivation of medicinal plants globally and in Iran. The production of medicinal plants like other plants is influenced by environmental factors such as sowing date and plant density per m-2. There is optimal sowing date for each crop and delay causs reducing of yield. Optimum plant density at farm is foundation of farming system (1). Thus, this experiment carried out in order to study the effect of sowing date and plant density on flower yield and some important agronomical characteristics of Borage (Borago officinalis).
    Materials And Methods
    A field study was conducted as a split plot arrangement based on randomized complete blocks design (RCB) with three replications at farm at experimental field of Khouzestan Ramin Agriculture and Natural Resources University, Iran during 2016-2017 cropping season. Five sowing date (15 October, 5 and 25 November, 15 December and 5 January) as main plat and four plant densities including of 6, 10, 14 and 18 plant per m-2 as sub plots comprised experimental treatment. Dry flower yield, number of flowering branche per plant, number of flowers per m2, plant height, number of leaf per plant, leaf area index, dry weight of leaves and stems and oil percent of Borage were measured. Analysis of variance and comparison of means was performed by SAS software and test (Duncan), 5% level probability. Respectively.
    Results
    The result of analysis of variance showed that sowing date and plant density had significant effect on plant height, flowering branches per plant, number of flowers per m2, dry flower yield and dry weight of stems. Also interaction effect of sowing date and plant densities on number of leaf per plant, leaf area index and dry weight of leaves was significant. Delaying in sowing date decreased the majority studied traits. 15 October is the best date with 72.08 gr m-2 (dry flower yield). Increasing of plant density was reduced oil percent and increased plant height, dry weight of stems and flower yield. so that the highest dry flower yield was achieved with an average of 58.63 gr m-2 at a density with 14 plant per m-2. Sowing dates of 15 October at 18 plants per m-2 had the highest leaf area index and dry weight of leaves and sowing dates of 15 October at 6 plant per m-2 had the highest number of leaf per plant.
    Conclusion
    For the highest dry flower yield results showed that in Ahvaz climate, the best sowing date for borago was 15 October and the best planting density was 14 plant per m-2.
    Keywords: Borage, Leaf area index, Oil percent, Yield components
  • Amin Zare, Mohammad Reza Asgharipour*, Barat Ali Fakheri Pages 87-100
    Background And Objectives
    In order to have a sustainable agricultural system, it is essential to use inputs that help improve the biology and reduce the contamination. Since centuries ago barberry has been used as a food additive, as well as a medicine to lower blood pressure, strengthen the heart, relieve stomach, urinate and hemorrhoids and is very beneficial to strengthen and eliminate liver obstruction (31). This plant is widely distributed in Iran and it can be seen on steep slopes, especially calcareous soils in Azerbaijan, Gilan, Mazandaran, Golestan, Tehran, Khorasan (Qaen, Sarbishe, Salm Abad, Dargaz) and Fars (44). The cities of Qaen and Birjand in South Khorasan Province account for more than 97% of the country's barberry crop area and produce 95% of the world's barberry (20). With regard to the importance of food and medicinal products of barberry shrub this experiment was conducted with the aim of applying chemical, organic and biological fertilizers on the quantitative characteristics of barberry.
    Materials And Methods
    This experiment was conducted as split plot randomized complete block design with three replications in commercial garden in Qaen during 2016. Main treatments comprised four application type of fertilizer (1-no fertilizer application, and application of 2-Chemical fertilizer, 3-organic fertilizer and 4-50 percent of chemical along with 50 percent of organic fertilizer). Sub treatments were no fertilizer, application of Phosphate Barvar-2, humic acid, and Phosphate Barvar-2 humic acid. The studied characteristics were measured at the end of the growing season (early November) when the fruits were in physiological maturity. For sampling from each shrub, 7 branches were selected randomly. The average number of berries per spike, number of spikes per branch and fresh weight of 100 berries as the values of these traits were reported for that shrub. The mean length of 7 leaves and berries were reported as the length of barberry leaf and berries. In addition, the yield of the berries and the weight of the branches were measured for all shrubs.
    The total number of fertile and non-fertile branches was counted in each shrub and the ratio of non-fertile to fertile branches was obtained. Dry weight of 100 berries and dry yield of berries (economic yield) were measured by drying them.
    Results
    Fertilizer treatments significantly influenced all traits, so that combined application of chemical and organic fertilizer along with fertigation of humic acid and Phosphate Barvar-2 produced the greatest length of berries and leaves, fresh and dry weight of 100-berries, fresh and dry yield of berry and fresh weight of fertile branch. Application of organic fertilizer along with fertigation of humic acid and Phosphate Barvar-2 produced the greatest berry numbers per panicle, panicle number per branch and fertile branches. The highest season branches and ratio of infertile/fertile branches was observed in plants fertilized with chemical fertilizer along with humic acid and Phosphate Barvar-2. Dry weight of berries (economic yield) increased in plant fertilized with combined application of chemical and organic fertilizer along with humic acid and Phosphate Barvar-2 by 10.48, 20.11 and 27.30 percent in comparison with the organic fertilizer humic acid Phosphate Barvar-2, chemical fertilizer humic acid Phosphate Barvar-2 and control, respectively.
    Conclusion
    These results suggested that the greatest berries and leaf length, fresh and dried weight of berries and impure fresh yield was obtained at combined application of chemical and organic fertilizer along with fertigation of humic acid and Phosphate Barvar-2. Accordingly, it can be concluded that the combined use of organic, chemical and biological fertilizers increased the yield and yield components of barberry more than their separate application.
    Keywords: Combined Nutrition, Humic acid, Manure, Qayenat, Quantitative yeild
  • Hematolah Pirdashti * Pages 101-117
    Backgrounds and
    Objectives
    Nowadays, intercropping is highlighted as a solution to optimize usage of inputs, to decline pesticides and to produce safe food in agriculture. The previous studies represent relative advantages of multiple cropping versus sole cropping. Since, garlic and pea are well-adapted plants to northern Iran climatic conditions and there were no comprehensive studies about their intercropping, the present study was aimed to evaluate and determine the best intercropping treatment between garlic and pea in terms of yield.
    Materials And Methods
    The research was conducted at research farm of Gonbad Kavoos University and Sari during 2013-2014. The experiment was arranged based on randomized complete block design with three replications. Treatments were nine levels including sole cropping of garlic and pea and replacement series of 25:75, 50:50 and 75%:25% pea: garlic and additive series of 25, 50, 75 and 100% pea 흍% garlic.
    Results
    The biological yield of garlic in Gonbad region (2357.21 g/m2) was 10 percent lower than Sari region. Means sulfur percentage in garlic bulb was recorded 0.81 and 0.94 for Gonbad Kavoos and Sari, respectively. The maximum bulb yield (1193.42 g/m2) was belonged to sole cropping of garlic in Sari conditions. Seed yield of pea was 399.3 and 736.17 kg/ha in Gonbad Kavoos and Sari, respectively. Results indicated that the maximum seed yield of pea was recorded in sole cropping and followed by additive series of 100% garlic 100% pea by 53.3 g/m2. In Sari region, the seed nitrogen and phosphorous content in was 4.85 and 0.29 %, respectively and was 3 and 11.5 % more than Gonbad. The maximum seed potassium (1.53%) was related to additive series of 25% pea 100% garlic in Sari conditions. The highest land equivalent ratio (1.76), relative crowding coefficient (7.4), aggressivity (0.79) and relative value total (1.53) was recorded when additive series of 75, 25, 100 and 75 % of pea 100% garlic intercropped in Sari climatic conditions, respectively.
    was related to additive series of 25% pea 100% garlic in Sari conditions. The highest land equivalent ratio (1.76), relative crowding coefficient (7.4), aggressivity (0.79) and relative value total (1.53) was recorded when additive series of 75, 25, 100 and 75 % of pea 100% garlic intercropped in Sari climatic conditions, respectively.
    Conclusion
    Overall, results of different additive and replacement series of intercropping showed that the additive series intercropping of 75 and 100 % pea 100% garlic resulted the maximum quantitative and qualitative yield in both studied regions
    Keywords: garlic, pea, land equivalent ratio, relative crowding coefficient, relative value total
  • Masoomeh Amerian*, Farshad Dashti, Mojtaba Delshad Pages 119-135
    Background And Objectives
    Selenium is an essential micronutrient for animals and human. Although, effects of Se on plants is scarcely distinguished, there are increasing evidences that Se functions as an antioxidant in plants. Selenium has been show a positive effect on crop growth and stress tolerance at low concentrations, whereas at higher concentration it acts as an antioxidant and reduces plant growth. Plants play a key role in recycling and delivering Se from the soil to the food chain. Since selenium affects nitrogen metabolism; in this study, the time interaction of selenium by nitrogen was investigated on growth and biochemical characteristics of onion leaf for the first time. Because onion leaves are used as vegetables in Iran.
    Materials And Methods
    In the present experiment, the effects of different levels of selenium (Se) and nitrogen (N) on some growth and biochemical characteristics of onion (Allium cepa L.) cv.Ghermez Azarshahr were studied under hydroponic. selenium at two levels (0, 1 and 1.5 mg L-1 sodium selenate, and four levels nitrogen (56, 112, 168 and 224 mg L-1 N) were studied in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. At the early stage of blubbing (three months after seed sowing) some growth characteristics (Plant fresh weight, Plant height, leaf fresh weight and Pseudostem fresh weight), yield and biochemical characteristics (chlorophyll, antioxidant activity, total phenol, total flavonoids and ascorbic acid) and nitrate of onion leaves were measured.
    Results
    Based on the results, seedling growth characteristics of onion including Plant fresh weight (29.01 g), Leaf fresh weight (18.37 g), Plant height (54.14 cm) and yield (148.04 g/m2) at concentrations of 1 and 1.5 mgL-1 sodium selenite with nitrogen increased compared to 0 mgL-1 sodium selenite with nitrogen. The simultaneous application of selenium and nitrogen had a significant effect on chlorophyll b content and the highest chlorophyll b levels were observed in treatments 1 mg L-1 sodium selenate along with 224 mg L-1 nitrogen and 1.5 mg L-1 sodium selenate along with 224 mg L-1 nitrogen, the lowest chlorophyll b levels was observed at 0 mg L-1 sodium selenate along with 56 mg L-1 nitrogen. Addition, the highest total phenol (9.03 mg fresh weight), total flavonoid (0.0094 mg fresh weight), ascorbic acid (0.70 mg fresh weight) and antioxidant activity (69.08%) of onion leaves were observed at sodium selenate treatments with nitrogen. While, the highest amount of nitrate was recorded in the 224 mg L-1 nitrogen without any sodium selenate.
    Conclusion
    Use of sodium selenate along with nitrogen plays an important role in improving biochemical characteristics of onion leaf. The maximum growth rate of onion seedlings was observed in selenium treatments with nitrogen that indicating positive effect of both elements on increasing of chlorophyll synthesis and consequently increasing of photosynthesis and carbon fixation which leads to increase of onion growth. Generally, it can be concluded that the positive effect of selenium on the growth of onion seedlings has been associated with an increase in antioxidant activity and phenolic compounds. Nitrate levels increased at three levels of selenium with increasing nitrogen concentration, but decreased with increasing selenium levels. Finally, we recommend the use of 1 mg L-1 sodium selenate with 224 mg L-1 nitrogen in soilless culture system for the production of onion seedlings with maximum antioxidant compounds and yield.
    Keywords: Antioxidant activity, Sodium selenate, Soilless culture system
  • Kianoush Hassanzadeh* Pages 137-143
    Background And Objectives
    Lemon balm is a medicinal herb that its essential oil has a wide range of applications in the pharmaceutical, health and food industries. It also contains Rosmarinic acid (RA) which is presently utilized against HIV1 viruses and treatment of AIDS disease. Drying is one of the oldest methods of preserving agricultural products after harvest. This process involves the removal of moisture by evaporation to reach a certain threshold. The product can be stored for a long time. Actually, this process will stop the enzymatic activity of microorganisms and yeasts which cause decay of plant tissues. The drying process according to the type of active ingredients (alkaloids, essential oils, flavonoids, etc.), an appropriate method must be selected. In addition to great effect during the process of drying the durability of the product, the results of some studies have also shown that the method used for drying influence on yield and secondary metabolite content in herbs and ingredients.
    Materials And Methods
    The experimental design was randomized complete block design with three replications and treatments were: drying in room, shade and under sunlight, seven temperatures: 30ºC, 35ºC, 40ºC, 45ºC, 50ºC, 55ºC and 60ºC. The drying process was continued until the mass of the sample reduced to a moisture content of about 0.10 on a dry weight basis or 10% on a wet weight basis. The dried samples used for extraction of essential oil (Essential oil content) and methanolic extraction applied for the measurement of some secondary metabolites (antioxidant activity, total phenolic, and rosmarinic acid content). The essential oils of dried samples were obtained by hydro-distillation, and the Rosmarinic acid (RA) contents were analyzed by HPLC, while their antioxidant activity was assessed by DPPH free radical scavenging capacity and total phenolic compounds were determined by the Foline-Ciocalteu method.
    Results
    The results showed that the highest level of essential oil (0.38%) and antioxidant activity (83.19%) was achieved in the treatment of drying with oven at 30°C. The highest total phenol content (58.77 mg/g DW) was obtained in the dry treatment with oven at 40°C. Additionally, highest level of rosmarinic acid (39.78 mg/g DW) was observed in the treatment of room drying. The lowest amount of essential oil (0.22%), antioxidant activity (20.58%) and rosmarinic acid (0.26 mg/g DW) was achieved in the treatment of drying at 60°C. Increase in oven temperature (60°C) and decrease in oven temperature (30-40°C) in different methods of drying, respectively cause the fall and rise in the amount of secondary metabolites of Lemon balm.
    Conclusion
    According to the results, if the aim of drying of Melissa officinalis L. is achieving higher levels of essential oil, drying at 30°C will be recommended. However, if the aim is achieving high levels of rosmarinic acid, drying at the room and 40-45°C be recommended
    Keywords: Essential oil, Rosmarinic acid, Lemon balm, DPPH, HPLC