فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1388)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1388)

  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید وزیری، سیدضیاءالدین حسینی، محمدرضا دهقانی صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر مشخصات الیاف، ترکیبات شیمیایی و بازده خمیر کاغذ کرافت در کاج بروسیا انجام شد. نمونه برداری در سه حد ارتفاعی 450، 750 و 960 متر از سطح دریا و از جنگل کاری عرب داغ که در 200 کیلومتری شمال شرقی گرگان قرار دارد، انجام گرفت. از هر حد ارتفاعی سه پایه درخت سالم کاج بروسیا قطع شد. وابری الیاف به روش فرانکلین و اندازه گیری مشخصات الیاف با میکروسکوپ نوری انجام پذیرفت. اندازه گیری درصد ترکیبات شیمیایی (سلولز، لیگنین و خاکستر) و مواد استخراجی کاج بروسیا بر اساس روش های استاندارد TAPPI انجام شد. خمیر کاغذ کرافت در شرایط با قلیائیت فعال در دو سطح 18 و 20 درصد و در سه سطح زمانی متفاوت 60، 90 و 120 دقیقه تهیه گردید. در بخش اندازه گیری های الیاف و ترکیبات شیمیایی از آنالیز واریانس در قالب طرح کاملا تصادفی و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن و در بخش بازده خمیر کاغذ و عدد کاپا از آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. نتایج نشان دادند که برای کاج بروسیا بین سه حد ارتفاعی 450، 750 و 960 متر از سطح دریا به لحاظ مشخصات الیاف چوب آغاز و چوب پایان در سطح اعتماد آماری 5 درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. به طوری که ارتفاع 750 و 960 متر از سطح دریا به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را دارا بودند و به لحاظ ترکیبات شیمیایی، کاج بروسیا ارتفاع 750 متر از سطح دریا به طور معنی داری در سطح اعتماد آماری 5 درصد دارای سلولز بیشتری بوده و کاج بروسیا در ارتفاع 960 متر از سطح دریا به طور معنی داری در سطح اعتماد آماری 5 درصد دارای لیگنین و مواد استخراجی بیشتری بوده ولی برای خاکستر بین سه حد ارتفاعی اختلافی مشاهده نشد. خمیر کاغذ حاصل ازکاج بروسیا واقع در ارتفاع 960 متر از سطح دریا به دلیل داشتن عدد کاپای کمتر برای تولید خمیر قابل رنگ بری و مقاوم تر مناسب تر است؛ ولی به شرط این که پالایش مناسبی بر روی الیاف اعمال گردد و خمیرکاغذ حاصل از کاج بروسیا واقع در ارتفاع 750 متر از سطح دریا را به دلیل بازده زیادتر می توان برای تهیه محصولات کاغذی در طیف گسترده از قبیل کارتن، کرافت لاینر و کاغذهای بسته بندی مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، کاج بروسیا، چوب آغاز، چوب پایان، خمیر کرافت و عدد کاپا
  • امیر پلهم عباسی، سیدجمال الدین خواجه الدین، حسین خادمی صفحه 15
    رویش گونه های گیاهی در یک منطقه تحت تاثیر عوامل محیطی و زیستی آن منطقه می باشد. جهت تعیین رویشگاه بالقوه گونه های گیاهی انجام مطالعاتی در زمینه نیازهای اکولوژیک گونه ها و نیز خصوصیات اقلیمی و ادافیکی منطقه مورد مطالعه ضروری است. در این تحقیق، رویشگاه بالقوه سه گونه درختی صنعتی مدیترانه ای شامل سرو زربین، کاج سیاه و زیتون در حوضه آبخیز ارمند شهرستان لردگان از استان چهار محال بختیاری با استفاده از تکنیک سنجش از دور (RS) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) تعیین شد. بدین منظور پس از جمع آوری نقشه های مختلف از قبیل نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، اقلیم و خاک از سازمان های مختلف، این نقشه ها جهت تهیه لایه های اطلاعاتی مورد نیاز رقومی شدند. نقشه کاربری اراضی شامل رخنمون سنگی، پوشش جنگلی، اراضی زراعی آبی، مرتع، اراضی زراعی دیم و سایه، از داده های TM تهیه گردید. سپس، با مراجعه به منابع علمی مختلف حدود 14 گونه درختی مدیترانه ای که جزو گونه های صنعتی بودند، شناسایی شدند و نیازهای اکولوژیکی آنها نیز مشخص گردید. برای هر کدام از گونه ها بر اساس نیازهای اکولوژیکی آنها و نیز خصوصیات منطقه مورد مطالعه لایه های اطلاعاتی مختلفی تهیه شد. در نهایت با تلفیق لایه ها با یکدیگر مشخص گردید که حدود 1150 هکتار برای گونه Cupressus sempervirens (L.)، 996 هکتار برای گونه (Arnold) Pinus nigra و 5199 هکتار برای گونه (L.) Olea europea جهت رویشگاه بالقوه این گونه ها مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: نیازهای اکولوژیکی، رویشگاه بالقوه، سامانه اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، چهارمحال بختیاری
  • سیدعلی رضوی، رامین رحمانی، عی ستاریان صفحه 33
    این تحقیق در سری 2 جنگل تحقیقاتی واز واقع در شهرستان چمستان (استان مازندران) انجام شد. شبکه آماربرداری بصورت تصادفی سیستماتیک با ابعاد 150×200 متر طراحی و قطعات نمونه دایره ای شکل با شعاع 84/17 متر پیاده گردید. در هر قطعه نمونه تعدادی از فاکتورهای کمی و کیفی درختان و رویشگاه ثبت شد. به منظور تشخیص و تفکیک تیپ ها از میانگین مجموع سطح مقطع برابر سینه درختان در قطعه نمونه و روش آنالیز دو طرفه گونه های شاخص استفاده شد. بطور کلی 7 تیپ به نام های: 1- راش–افرا پلت همراه با ممرز، 2- راش- ممرز همراه با شیردار، 3- ممرز- انجیلی همراه با بلوط و شیردار، 4- ممرز- انجیلی همراه با افراپلت، 5- انجیلی- ممرز همراه با افراپلت، توسکا و خرمندی، 6- توسکا همراه با ممرز و خرمندی و 7- آزاد تفکیک شد. سپس تنوع زیستی گونه های درختی با استفاده از دو شاخص غنا گونه ای (سیمپسون، شانون- وینر) و دو شاخص یکنواختی (سیمپسون، اسمیت- ویلسون)، در کلیه تیپ های جنگلی محاسبه شد و تیپ هایی که از نظر توالی اکولوژیکی در یک مرحله قرار داشتند بوسیله آزمون t با یکدیگر مقایسه شدند. برای تشخیص عوامل موثر در شاخص های تنوع زیستی از رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که تنوع زیستی در تیپ های 1 و 3 بیشتر از تیپ های 2 و 4 می باشد. در ضمن تاثیر مولفه یکنواختی بر روی تنوع زیستی بیشتر است، زیرا تیپ های 1 و 3 با وجود داشتن گونه های کمتر، از تنوع زیستی بیشتری برخوردار بوده اند. بررسی رابطه بین شاخص های تنوع زیستی با بعضی از عوامل فیزیوگرافیک منطقه و تعدادی از خصوصیات توده در تیپ های جنگلی بواسطه رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که ارتفاع از سطح دریا بر روی کلیه شاخص های تنوع زیستی در نظر گرفته شده دارای اثر منفی است، ضمن اینکه این اثر همیشه بصورت خطی نمی باشد. درصد شیب دامنه باعث افزایش شاخص های مذکور شد، که علت این امر تخریب بیش از حد توده های جنگلی در شیب های پایین و حذف این عوامل مخرب در شیب های بالاتر می باشد. بطور کلی تنوع زیستی به عوامل متعددی وابسته می باشد که در این تحقیق برخی از عوامل مد نظر قرار گرفته است. زیرا تنوع زیستی امری دینامیک بوده و در مراحل مختلف اکولوژیکی جوامع مختلف متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص تنوع زیستی، رگرسیون خطی چندگانه، تیپ جنگل، جنگل واز
  • اسرین رحیم زاده، محمدهادی معیری، علی دریجانی، علی اکبر محمدعلیپور ملکشاه صفحه 51
    جنگلها به عنوان بخشی از منابع طبیعی تجدید شونده در رشد اقتصادی یک کشور نقش قابل توجهی دارند. به منظور استفاده از این ثروت ملی، بهره برداری از جنگلها در قالب طرحهای جنگلداری به مجریان واگذار می شود. ارزیابی پس از اجرای اینگونه طرح ها یکی از ضروریات می باشد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی طرح تجدید نظر اول جنگل آموزشی و پژوهشی دکتر بهرام نیا (شصت کلاته گرگان)، با استفاده از مبالغ واقعی هزینه ها و درآمدها و ارزش اموال منقول مجری در ابتدای دوره (1376) و انتهای دوره (1385) می باشد. بدین منظور با بهره گیری از خالص ارزش پروژه اقدام به ارزیابی پس از اجرا و برآورد نرخ بازده داخلی طرح گردید. یافته ها نشان داد که بیش از 99 درصد درآمدها مربوط به فروش فرآورده های چوبی می باشد. هزینه ها و درآمدها با نوساناتی در طول ده سال روند افزایشی را نشان می دهد. هزینه های پرسنلی با میانگین 5/36 درصد بالاترین رتبه، عوارض و بهره مالکانه با 1/24 درصد در رتبه دوم و هزینه تهیه، تبدیل وحمل با 1/19 درصد رتبه سوم هزینه ها را به خود اختصاص داده اند. جاده سازی، ماشین آلات، اداری و متفرقه در رتبه های بعد قرار داشته اند. از مجموع درآمد فروش چوب 7/54 درصد مربوط به فروش چوبهای صنعتی می باشد که ناشی از بهای بالاتر هر مترمکعب این فرآورده هاست. بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی مالی طرح، نرخ بازده داخلی معادل 12/41 درصد برآورد گردید که بالاتر بودن آن از نرخهای رایج بهره بانکی، سودآوری طرح را نشان می دهد. در پایان راهکارهایی در راستای کاهش هزینه ها و افزایش درآمدها به منظور بهبود وضعیت موجود به برنامه ریزان این عرصه پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، نرخ بهره، نرخ بازده داخلی، جنگل شصت کلاته
  • غلامرضا دمی زاده، خسرو ثاقب طالبی، محمود دمی زاده صفحه 67
    در این بررسی 24 قطعه نمونه در رویشگاه های طبیعی کلیر درشرق استان هرمزگان که درآنها کلیر به صورت گروهی وحداقل بیش از 3 اصله درکنار یکدیگر قرار گرفته بودند انتخاب و خصوصیات کمی و کیفی درختان اندازه گیری شد. در هر قطعه نمونه یک پروفیل خاک حفر و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها مطالعه شد. در این بررسی در مجموع 67 اصله درخت کلیر مورد اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که رویشگاه های طبیعی کلیر در استان هرمزگان دارای اقلیم گرم و خشک بیابانی هستند. در این رویشگاه ها بر خلاف بارندگی سالانه کم (حدود 5/141 میلی متر) و حداکثر مطلق دمای بالا (8/44 درجه سانتی گراد)، به دلیل رطوبت نسبی بالای جو که در طول ماه های سال به ندرت به کمتر از 60 درصد می رسد، از شدت گرما و خشکی محیط کاسته می شود. گونه کلیر بیشتر به فرم رویشی درختچه ای یا درخت کوتاه دیده می شود. حالت درختچه ای کلیر بیشتر در جوانی مشاهده شد و با افزایش سن گیاه، ارتفاع کل گیاه و تنه آن افزایش می یابد. قطر تاج پوشش کلیر همواره بیشتر از ارتفاع آن بوده و تمایل گیاه در جهت گسترده تر شدن است. این موضوع به همراه تعداد زیاد ریشه جوش تولید شده توسط گیاه از نظر حفاظت و جلوگیری از فرسایش خاک اهمیت بسیاری دارد. از نظر خصوصیات خاک شناسی رویشگاه های کلیر دارای بافت لوم، لوم - سیلت یا لوم- شنی بودند و جزو خاک های شور، قلیایی، آهکی و فقیر از مواد آلی محسوب می شوند. به طورکلی در بین رویشگاه های مورد بررسی، رویشگاه جگین ازنظر خصوصیات جنگل شناسی از سایر رویشگاه ها کاملا متمایز است. این رویشگاه دارای بلندترین درختان، تقریبا قطورترین تنه و جست، بیشترین ارتفاع تنه، بیشترین قطرتاج پوشش و تقریبا کمترین تعداد ریشه جوش است. تمام این خصوصیات از یک طرف نشان دهنده شرایط رویشگاهی مناسب و از طرف دیگر بیانگر مسن بودن درختان این رویشگاه می باشد.
    کلیدواژگان: کلیر، نیاز رویشگاهی، منطقه رویشی خلیج و عمانی، استان هرمزگان، ایران
  • رمضانعلی اکبری مزدی، مجید لطفعلیان، محمدرضا قنبرپور صفحه 89
    احداث جاده های جنگلی روند طبیعی حرکت آب را مختل می کند و برای جلوگیری از تخریب منطقه و هدایت آب نهرها و خط القعرها، احداث کانال کناری و لوله های زهکش عرضی ضروری می باشد و تعیین قطر لوله ها بدین منظور، به آگاهی از دبی آب منطقه و ویژگی های فیزیوگرافی، پوشش گیاهی و کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه بستگی دارد. به منظور تعیین میزان دبی آب زیرحوزه و به تبع آن تعیین میزان و مقدار قطر لوله های عرضی جاده های جنگلی و برای خروج آب از زیرجاده به منظور عملیات زهکشی برای جلوگیری از تخریب منطقه، مطالعه ای در حوزه آبخیز ظالم رود در 27 زیرحوزه که توسط نرم افزار Arc view ایجاد شده، صورت گرفت. با استفاده از روش شماره منحنی (سازمان حفاظت خاک آمریکا) با دوره بازگشت 25 سال، شدت جریان هر یک از زیرحوزه ها، بر حسب فوت مکعب بر ثانیه محاسبه شد. آنگاه با استفاده از نموگراف تعیین قطر لوله های سیمانی، قطر هر یک از لوله های زیرحوزه به دست آمد. نتایج نشان داد که قطر لوله ها از 38 سانتی متر تا 156 سانتی متر متغیر بودند. آنگاه برای دست یابی به بهترین قطر لوله ها در منطقه کوهستانی، زیرحوزه لوله های با قطر کمتر از 60 سانتی متر با هم تلفیق شدند تا مناسب ترین قطر برای هر یک از زیرحوزه ها به دست آید. در نتیجه با تکیه بر نتایج حاصله در برخی از زیرحوزه ها، قطر لوله های موجود با میزان قطر لوله های برآوردی همسان نبوده و نیازمند کاهش یا افزایش می باشد که در نتیجه منجر به کاهش هزینه های احداث لوله گذاری و تعمیر جاده های با قطرهای نامناسب خواهد شد.
    کلیدواژگان: جاده، جنگل، زهکش عرضی، لوله، قطر، زیرحوزه، روش شماره منحنی
  • فرهاد زینلی، محمدرضا دهقانی، محمد میرمهدی صفحه 105
    در این پژوهش تاثیر استفاده از مقادیر متفاوت پراکسید هیدروژن در سه سطح 3، 4 و 5 درصد و هیدروکسید سدیم در دو سطح 2 و 3 درصد بر روی رنگ بری خمیرکاغذ سودای پوست کنف بررسی شد. پوست کنف به روش سودا با 20 درصد قلیاییت، در 170 درجه سانتی گراد برای مدت 1 ساعت، به خمیر تبدیل شد. خمیر حاصل دارای بازده 55 درصد و عدد کاپای 5/12 بود. رنگ بری شامل دو مرحله بود: 1- مرحله کی لیت کردن 2- مرحله رنگ بری پراکسید قلیایی. نتایج نشان داد با افزایش مقدار مصرف پراکسید درجه روشنی خمیرکاغذ افزایش و عدد کاپای آن کاهش می یابد، همچنین داده ها نشان داد که افزایش درصد سود سوزآور تاثیری در درجه روشنی و عدد کاپای خمیرکاغذ نداشته است، اما بازده آن کاهش یافت. داده های مربوط به تیمار 3 درصد سود – 5 درصد پراکسید بدون مرحله کی لیت سازی، نشان داد که مرحله کی لیت سازی اولیه به طور قابل ملاحظه ای در درجه روشنی، عدد کاپا و بازده خمیر رنگ بری شده موثر است و این تیمار کمترین روشنی و بیشترین عدد کاپا و بازده را در بین همه تیمار ها دارا بود. در نهایت، تیمار 3 درصد سود – 5 درصد پراکسید همراه با مرحله کی لیت سازی اولیه دارای بیشترین روشنی (73 درصد) و کمترین بازده (92 درصد) بود و تیمار 2 درصد سود – 4 درصد پراکسید به همراه کی لیت سازی اولیه، با روشنی70 درصد و بازده 95 درصد، از لحاظ بازده، روشنی و مصرف کمتر مواد شیمیایی رنگ بری، به عنوان تیمار برتر انتخاب شد.
    کلیدواژگان: رنگ بری، کی لیت سازی، عدد کاپا، بازده، روشنی
|
  • V. Vaziri, S.Z. Hosseini, M.R. Dehghani Page 1
    This study was aimed to investigate the effect of altitude on fiber characteristics, chemical composition and kraft yield pulp of Brutian pine. Wood samples were collected from different altitudes as 450, 750 and 960m of Arabdagh plantation, located in Kalaleh region in the northeast of Golestan province. Three healthy sample trees of Brutian pine were cut from each altitude. Maceration of earlywood and latewood were conducted using Franklin method, then fiber characteristics (fiber length and diameter, lumen diameter and cell wall thickness) were measured, using light microscope. Tappi test methods were used to determine chemical compositions such as cellulose, lignin, ash and extractives content in wood. Kraft pulp was prepared at these condition: AA, 18 and 20 percent; time 60, 90 and 120 min. Analysis of variance of fibers characteristics and chemical composition was conducted using completely randomized design, then mean values were compared, using Duncan test. Factorial experiments were used for comparison of the pulp yields and kappa numbers. Results showed that between early wood and late wood fibers characteristics of three altitudes significant difference exists with level of 5%. Measured fiber from altitudes 750 and 960m were maximum and minimum values, respectively. Cellulose content was significantly higher in altitude 750m, while lignin and extractives content were higher in altitude 960m which showed significant difference with level of 5% by comparison. Ash content was not significantly different for three altitudes. Obtained pulp from altitude 960m, because of lower kappa number is considered as proper pulp for production bleachable strength pulp, if suitable refining is carried out. On the other hand, obtained pulp from altitude 750m, because of suitable yield, can be used in different kinds of paper production such as linerboard and different wrapping paper.
  • A. Palham Abbasi, S.J. Khajeddin, H. Khademi Page 15
    Plant growth in any region is influenced by environmental factors. In order to determine potential habitats of species, it is required to study ecological needs of the species and climatic-edaphic properties of the region. In this study, potential habitats of three Mediterranean and industrial arbor species including Cupressus sempervirens, Pinus nigra, and Olea europea were investigated in Armand, Lordgan, Chaharmahal Bakhtyari Province, using GIS and RS techniques. To provide information layers, different maps of the study area including topography, geology, and climate and soil maps were collected and digitized. Other layers such as rock outcrops, forest cover, irrigated arable lands, dry farming, rangelands and shaded areas were extracted using Landsat TM data. Referring to scientific articles and references, 14 Mediterranean and industrial arbor species were selected and their ecological needs were determined. Ecological needs of these species and properties of the study area were considered to provide information layers. The results showed suitable potential habitats for Cupressus sempervirens to be 1150 hectares, for Pinus nigra to be 996 hectares and Olea europea to be 5199 hectares.
  • S.A. Razavi, R. Rahmani, A. Sattarian Page 33
    This investigation was carried out in the 2nd district of Vaz research forest, located in Chamestan city (Mazandaran Province). Inventory grid was designed by a random-systematic method with dimension of 150×200 meter and sample circle plots with radius of 17.84 meter. In each sample, some qualitative and quantitative factors of the trees and site were recorded. In order to recognize the type, total surface average equal to trees basal area in sample plot and TWINSPAN (Two Way Indicator Species Analysis) were used. Forests stands were grouped and classified into seven group types as the following: 1-Fagus-Acer velutinum associated with Carpinus betulus, 2-Fagus-Carpinus associated with Acer cappadocicum, 3-Carpinus-Parrotia associated with Acer velutinum and Acer cappadocicum, 4-Carpinus-Parrotia associated with Acer velutinum, 5-Parrotia-Carpinus associated with Acer velutinum, Alnus subcordata and Diospyros lotus, 6-Alnus associated with Carpinus betulus and Diospyros lotus and 7-Zelkova carpinifolia. Biodiversity of forest trees were tested by two species richness indexes (Simpson, Shannon-Vinner) and evenness indexes (Simpson, Smith-Wilson). Then, all of the types grouped in the same ecological categories were analyzed by T-test. In order to test the effective factors on biodiversity index, multiple linear regression model was used. The results showed that biodiversity in the above types of 1 & 3 were more than 2 & 4 types. Moreover, the effect of evenness index on biodiversity was more, because although the types 1 & 3 had less species but high diversity. The relationship between biodiversity index, physiographical factors with qualitative and quantitative stands characteristic in forest types showed that altitude effect had negative trend on the biodiversity indexes. In addition, previous trend was not linear in all cases. The slop factor caused to increase the mentioned indexes, because the stands are damaged in the low land areas and are eliminated in the high land areas. Totally, biodiversity dependes on different factors, but this research considered some of them, and generally biodiversity phenomenon is dynamic and different in the level of ecological succession.
  • A. Rahimzadeh, M.H. Moayeri, A. Darijani, A.A. Mohammad Alipour Malekshah Page 51
    Forests as a part of renewable natural resources play an important role in national economic growth. In order to consume this national treasure, exploitation of these resources is allocated to forestry operators on the basis of forestry plans. The Ex-post analysis of these plans is necessary. The purpose of this study is to assess the first revision plan of Dr. Bahramnia Educational and Research Forest (Shastkalate, Gorgan). This was done with considering real expenses and revenues and machinery value at the beginning (1997) and the end (2006) of forestry period. The assessment was done by using net value of project to ex-post evaluation and deriving the internal rate of return (IRR) of the project. Findings show that more than 99 percent of all revenues are for wood products due to its sales. Costs and revenues show, with a fluctuation during the decade, a rising trend. The highest and the lowest percentage of all costs are as follows: labor 36.5%, taxes and owner's share 24.1%, preparation and transportation 19.1%, and the rest for road building, machinery, administration, etc. 54.7 percent of total sale was related to the industrial wood that was due to an increase in the price of wood unit. Based on the results of financial analysis of this the project, it is estimated that the internal rate of return is 41.12 percent. Therefore, it is concluded that this project is a profitable project because of the access of this rate from common banking interest rates. Finally, some strategies are suggested to decrease costs and increase revenues in order to improve the present situation.
  • Gh.R. Damizadeh, Kh. Sagheb-Talebi, M. Damizadeh Page 67
    This research is carried out in Caper habitats of Khalij-o-Omanian region in south of Iran. Eight sites were chosen and 24 plots each containing at least three Caper trees were established. Some silvicultural characteristics of trees as well as physical and chemical properties of soil were studied within the plots. Totally 67 Caper trees were studied quantitatively. Generally, Caper habitats in Hormozgan province have arid and warm climate, low annual precipitation (141.5 mm), high temperature (maximum 44.8oC) and high relative humidity (>60%). The results showed that Caper tree (Capparis decidua (Forssk.) Edgew.) had a short tree and shrub form with canopy diameter more than its height and numerous suckers in young stage, which changes to tree form (max. 9 meter height) with one trunk (max. 1.8 meter trunk height) and less suckers in old stage. Soil of Caper habitats were loam and silty loam, saline, calcareous and with very little organic matter. Electrical conductivity of the studied soil was 0.6- 22.5 mmohs/cm, pH=7.3-8.1, TNV=19.6-34% and organic carbon=0.2-0.5%. The quantitative datas shows 42-105 tree ha-1 with 12 to 50.6 suckers (coppices) per plot, 3.2-4.5 m height, 9-31.3 cm diameter, 0.03-0.3 m trunk height and 3.7-6.5 m canopy diameter. Caper trees flush (new branches with tiny leaves) with beginning of rainfall (autumn–winter) and leaves abscised later in old branches. Old branches were woody, green and able to photosynthesis (similar to leaves). Considering all soil and silvicultural characteristics, one can conclude that the Jagin site could be distinguished from other sites because of soil richness, highest trees, thickest trunks and coppice stools, widest canopy diameter and less number of root suckers.
  • R.A. Akbari Mazdi, M. Lotfalian, M.R. Ghanbarpour Page 89
    Construction of forest roads disorders the natural trend of water movement. It is vital to make ditch and cross line drainage culvert to prevent the area from being destroyed and conduct the water of streems and vallies. Determination of culvert diameters depends on the information of area discharge, physiographic characteristic, vegetation cover and site land use. In order to determine the amount of sub basin water discharge and the diameters of cross culvert in forest roads, for drainage operation and preventing from land destruction, a study has been carried out in Zalemrood watershed area in 27 sub areas which were created using Arc view software. The flow intensity of each sub area has been calculated as foot cube per second, using curve number method (CN) with time intervals of 25 year. Then the diameter of each sub area culvert was achieved, using cement culvert diameter determination graph. The results show the dimensions of the culverts were different from 38 to 156 centimeters. To achieve the best culvert dimension in mountainous area, the culverts sub area with diameter less than 60 centimeter were combined together so that the best diameter can be achieved for each sub area. Thus, according to the results, in some sub basins the diameter of the available culverts were not equal to the calculated diameters of culverts and need to be increased or decreased, which leads to decrease in the costs of culverting and fixing the roads having improper culverts.
  • F. Zeinaly, M. Dehghani, M. Mirmehdi Page 105
    In this study the effect of different values of peroxide in three levels 3%, 4%, 5% and sodium hydroxide in two levels 2%, 3%, on bleaching of kenaf (Hibiscus cannabinus) bast soda pulp was investigated. Kenaf bast was soda pulped using 20% alkali in 170°C for 1 hour. Produced pulp had 55% yield and kappa number 12. Bleaching process included two stages: 1-chelating 2-alkali peroxide bleaching. Results indicated that brightness increased and kappa number decreased by increasing peroxide level. Data also showed that increasing of the percentage of caustic soda does not have any effects on the brightness and kappa number of the pulp, but yield decreased. The data related to 3% caustic soda and 5% peroxide treatment without chelating stage, indicated that initial chelating stage significantly affected on the brightness, kappa number and yield of the bleached pulp, and this treatment had the lowest brightness and the highest kappa number and yield among all treatments. Finally, 3% caustic soda-5% peroxide treatment with initial chelating stage had the highest brightness (73%) and the lowest yield (92%), and 2% caustic soda-5% peroxide treatment with initial chelating stage which had 70% brightness and 95% yield was selected as the best treatment, due to the appropriate brightness and yield values and lower consumption of the bleaching chemicals.