فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال هفدهم شماره 1 (بهار 1389)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1389)

  • 140 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بابک نصرتی، کامبیز پورطهماسی، داود پارساپژوه، علی نقی کریمی صفحه 1
    در این پژوهش تشکیل چوب در نهال های صنوبر دلتوئیدس (Populus deltoides) کاشته شده در روستای دهکا از توابع شهرستان آستانه اشرفیه در استان گیلان در سال رویشی 1387 مطالعه شد. نمونه برداری در سه نهال و در سه حد ارتفاعی 5/0، 5/1 و 5/2 متری از سطح زمین با وارد کردن سوزن در بافت کامبیوم (روش سوزن زنی) صورت گرفت. در روش سوزن زنی دانستن چگونگی عکس العمل کامبیوم در برابر زخم ایجاد شده، ضروری می باشد. نمونه برداری از اول فروردین ماه 1387 تا اول آبان ماه همان سال و به صورت ماهانه انجام شد. مطابق آزمایش و اندازه گیری مقاطع زیرمیکروسکوپ نوری، شروع فعالیت کامبیوم در هر سه درخت تقریبا با باز شدن جوانه انتهایی در فروردین ماه هم زمان بود و پایان فعالیت کامبیومی هم زمان با به خواب رفتن جوانه ها در آخر مهرماه بود. یک ماه بعد از توقف فعالیت کامبیوم برگ ها به طور کامل ریزش نمود. با توجه به نمودارهای گومپرتز بیش ترین درصد رویش روزانه در ارتفاع های مختلف نهال ها در تیرماه پیش بینی می شود در حالی که مقادیر اندازه گیری شده بیش ترین درصد رویش ماهانه ارتفاع بالا را در تیرماه و ارتفاع های میانی و پایینی نهال ها را در مردادماه نشان می دهد، که شدت فعالیت کامبیوم با میانگین بارندگی ماهانه در ماه های تیر و مرداد به طور مثبت همبستگی دارد. مطابق با نمودارهای گمپرتز زمان بندی تولید چوب طی فصل رویش برای ارتفاع های 5/2 متری و 5/1 متری از سطح زمین نسبت به ارتفاع 5/0 متری مشابه تر بود. در ارتفاع های بالایی و میانی نسبت به ارتفاع پایینی نهال ها، فعالیت کامبیومی زودتر شروع می شود و دیرتر از آن به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: فعالیت کامبیوم، روش سوزن زنی، صنوبر دلتوئیدس، تابع گومپرتز، استان گیلان
  • محمدهادی آریایی منفرد، حسین رسالتی، علی قاسمیان، مرتضی عبدالله بیگ مرندی صفحه 17
    مرکب زدایی آنزیمی از کاغذهای چاپ شده توسط دستگاه زیراکس با استفاده از آنزیم سلولاز تجاری حاصل از قارچ Aspergillus niger مورد بررسی قرار گرفت. تیمار آنزیمی در شرایط مقدار ثابت 1/0 درصد آنزیم براساس وزن خشک خمیر (102 واحد به ازای 100 گرم خمیر خشک) و زمان ثابت 15 دقیقه، در چهار سطح متفاوت pH 4، 7/5، 8 و 9 انجام شد و سپس تاثیر آن بر ویژگی های ظاهری و مقاومتی خمیر کاغذ مرکب زدایی شده به روش شناورسازی با نمونه های شاهد و نمونه های حاصل از روش متداول شیمیایی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. برای تحلیل نتایج این پژوهش از طرح کاملا تصادفی، روش تجزیه واریانس ANOVA و مقایسه میانگین دانکن (در سطح 5 درصد عدم اعتماد) استفاده گردید. نتایج نشان داد که در بین تیمارهای آنزیمی تیمار در pH برابر 8 از نظر ویژگی های ظاهری نتایج بهتری داشته و موجب بهبود ویژگی های مقاومتی کاغذهای دست ساز حاصل نسبت به نمونه های حاصل از تیمار شیمیایی شد.
    کلیدواژگان: مرکب زدایی آنزیمی، کاغذ چاپ شده، Aspergillus niger، PH، سلولاز
  • محسن دهقانی، پروین فرشچی، افشین دانه کار، محمود کرمی صفحه 33
    منطقه حفاظت شده حرا واقع در جنوب استان هرمزگان و حد فاصل بندر خمیر و جزیره قشم از مناطق حساس دریایی ایران است که با وجود چشم اندازهای ساحلی بی نظیر، جنگل های مانگرو و تنوع زیستی دیدنی یکی از با ارزش ترین مناطق تفرجگاهی کشور محسوب می شود. ارزش گذاری تفرجگاهی جنگل های مانگرو در این منطقه با استفاده از روش هزینه سفر (TCM) به روش کلاوسون (Clawson) در سال 2006 صورت گرفت. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که رابطه بین مسافت و شمار بازدیدکنندگان ضریب همبستگی برابر با 1726/0 دارد که چندان معنی دار نیست. به علاوه رابطه هزینه دسترسی و مسافت ضریب همبستگی 8/99 درصد را نشان می دهد. بنابراین رابطه کاملا خطی بین هزینه دسترسی به منطقه و بعد مسافت دیده می شود. برازش مدل رگرسیون بین هزینه دسترسی نسبت به تعداد بازدیدکننده، ضریب همبستگی در حدود 79/0 دارد. به عبارتی با افزایش هزینه دسترسی، شمار بازدیدکنندگان به صورت یک رابطه خطی با ضریب همبستگی بالا کاهش را نشان می دهد. باتوجه به منحنی تقاضا و محاسبه هزینه ورودیه، ارزش تفرجگاهی جنگل های مانگرو منطقه حفاظت شده حرا سالانه 2455249 ریال در هکتار و در مجموع 19641993930 ریال در سال برآورد شد. ارزش گذاری منطقه مورد مطالعه توجیهی را برای تصمیم گیرندگان، مدیران و مسئولان فراهم می آورد تا از کیفیت تفرجگاهی منطقه حفاظت شده حرا حمایت کرده و برای استفاده مطلوب و بهینه از ظرفیت منطقه برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: منطقه حفاظت شده حرا، جنگل های مانگرو، ارزش گذاری تفرجگاهی، روش هزینه سفر، کلاوسون
  • ابوالقاسم خزاعیان، زهرا معصومی، تقی طبرسا صفحه 49
    این پژوهش با هدف بررسی کیفیت سطح لبه MDF طی فرآیند فرزکاری انجام شد. به این منظور ورق MDF خام و بدون روکش به ضخامت 16 میلی متر به تخته هایی به ابعاد 50×50 سانتی متر تبدیل گردید. نمونه ها در دستگاه CNC بر اساس استاندارد شماره 166687ASTM D- برش داده شدند. جهت بررسی کیفیت سطح نمونه ها در شرایط مختلف فرزکاری، سرعت چرخشی محور دستگاه در دو سطح 12000 و 20000 دور در دقیقه، سرعت تغذیه در دو سطح 6 و 12 متر در دقیقه و عمق برش در دو سطح 1 و 5 میلی متر، تنظیم شد. روش کار (الگوی برش) شامل برش همراه و برش مقابل و جهت برش به دو صورت موازی با طول ورق MDF و عمود بر طول ورق بود. ناهمواری سطوح لبه نمونه های برش خورده در دو لایه سطحی و مغزی (2 و 8 میلی متری از سطح هر یک از نمونه ها)، با استفاده از روش پروفیلومتری اندازه گیری و مقادیر سه پارامتر زبری سطح شامل زبری متوسط (Ra)، ماکزیمم ارتفاع روی خط میانگین (Rp) و ماکزیمم فرورفتگی زیر خط میانگین (Rv) و هم چنین پارامتر موج متوسط (Wa) محاسبه گردید. نتایج نشان داد که عوامل متغیر در سطوح تعیین شده بر کیفیت لایه سطحی MDF تاثیر معنی داری نداشتند و این لایه به دلیل زیاد بودن دانسیته، مقاومت و رفتار خوبی در مقابل شرایط برش نشان داد و تمامی پارامترهای ناهمواری در این لایه نسبت به لایه مغزی از مقادیر کمتری برخوردار بودند. لایه مغزی به دلیل دانسیته و تراکم کمتر، نسبت به تغییر عوامل برش، عکس العمل نشان داد و در شرایط مختلف برش از کیفیت سطح متفاوتی برخوردار بود. جز عمق برش، سایر عوامل شامل سرعت چرخشی محور، سرعت تغذیه، روش کار و جهت برش، بر کیفیت سطح لایه مغزی اثر معنی دار داشتند. در نهایت برای دست یابی به کیفیت سطح مناسب با استفاده از یک فرز با قطر 20 میلی متر و یک دندانه، سرعت چرخشی rpm20000، سرعت پیشروی m/min6، عمق برش 1 میلی متر و روش کار مقابل در هر دو جهت طولی و عرضی تخته پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فرزکاری، کیفیت سطح لبه MDF، دستگاه CNC، شرایط برش، زبری سطح
  • عبدالله رستم آبادی، مسعود طبری، علی صالحی، احسان صیاد، آزاده صالحی صفحه 65
    در این پژوهش، تغذیه، بازگشت و باز جذب عناصر غذایی بین دو رویشگاه توسکای ییلاقی (درخت تثبیت کننده ازت) و دارتالاب (سوزنی برگ) کاشته شده روی یک خاک با زه کشی ضعیف در منطقه تشبندان آمل مقایسه شد. عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم برگ های زنده (سبز) و مرده (لاش برگ) هر درخت و خاک تحت پوشش هر توده درختی، اندازه گیری گردید. توسکا ییلاقی در مقایسه با دارتالاب به طور معنی داری در برگ سبز از نیتروژن و منیزیم بیشتر و در برگ مرده نیز از نیتروژن، پتاسیم و منیزیم بیشتر، ولی کلسیم کمتر برخوردار بود. نسبت کربن به نیتروژن لاش برگ و بازجذب نیتروژن در توسکا ییلاقی کمتر از دارتالاب بود. خاک توسکا ییلاقی در مقایسه با دارتالاب از نیتروژن و پتاسیم بیشتر، و فسفر، منیزیم و نسبت C/N کمتری برخوردار بود. از نتایج این پژوهش می توان دریافت که توسکا ییلاقی، در مقایسه با دارتالاب، به دلیل تجمع عناصر غذایی بیشتر لاش برگ، بازگشت ازت بیشتر به خاک و نسبت C/N کمتر لاش برگ سبب بهبود و حاصل خیزی تدریجی رویشگاه می شود.
    کلیدواژگان: بازگشت عناصر، تغذیه، توسکا ییلاقی، جنگل کاری، دارتالاب
  • مرتضی عبدالله بیک مرندی، حسین رسالتی، احمدرضا سراییان، محمدهادی آریایی منفرد صفحه 79
    بهبود رنگ بری خمیرکاغذ به وسیله پیش تیمار آنزیمی به اثبات رسیده است، اما کارآئی پیش تیمار آنزیمی بسته به فرآیند خمیرسازی و ماده اولیه متفاوت است. در این پژوهش، تاثیر pH آنزیم زایلاناز در پیش رنگ بری خمیر کرافت باگاس با توالی 2ED1D (دی اکسید کلر 8 درصد + استخراج قلیایی + دی اکسید کلر 2 درصد برحسب کلر فعال) در مقیاس آزمایشگاهی بررسی گردید. خمیر کرافت باگاس با عدد کاپای 20 به وسیله آنزیم زایلاناز تجاری به دست آمده از قارچ Trichoderma viride در مقادیر 5، 10، 25 و 50 واحد و مدت زمان 2 ساعت و در دو سطح pH (5/7 و 5) تیمار شد. نتایج نشان داد که کارآئی آنزیم زایلاناز در pH اسیدی در مقایسه با pH خنثی در کاهش عدد کاپا و درجه زردی و افزایش درجه زردی و ماتی به طور معنی داری (01/0P<) بیشتر می باشد. در هر دو pH با افزایش مقدار آنزیم از U/g5 تا U/g25 درجه روشنی خمیر کاغذ افزایش و در مقدار آنزیم U/g50، کاهش یافت. همچنین افت بازده در pH اسیدی در مقایسه با pH خنثی بیشتر بود. با توجه به نتایج حاصل، pH اسیدی به عنوان pH بهینه در پیش رنگ بری آنزیمی خمیر کرافت باگاس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: زایلاناز، باگاس، pH، رنگ بری آنزیمی
  • قابلیت حذف یون های فلزی از پساب با استفاده از برگ درختان / مطالعه موردی: سه گونه درختی سوزنی برگ؛ کاج جنگلی، زربین و سرو نقره ای
    محمدباقر پاشازانوسی، بهزاد کرد، مهدی رئیسی صفحه 93
    پساب های صنعتی و شهری اغلب حاوی یون های فلزی بوده که در دامنه بیشتر از حد مجاز، می توانند برای سلامتی انسان ها و آبزیان مضر باشند. در این پژوهش حذف یون های فلزی سرب، مس و روی موجود در پساب های صنعتی، توسط برگ درختان با هدف معرفی جاذب های یون های فلزی ارزان، مؤثر و در دسترس، از مواد زائد طبیعی، به عنوان یک جایگزین در مقابل جاذب های تجاری موجود، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 5 گرم برگ از 3 گونه سوزنی برگ کاج جنگلی، زربین و سرو نقره ای در منطقه غرب مازندران انتخاب و آماده سازی شدند. سپس 200 میلی لیتر پساب حاوی یون های فلزی با غلظت های معین تهیه و به منظور جلوگیری از تجزیه شدن یون ها توسط آب در 5=pH تنظیم گردیدند. در نهایت حذف یون های فلزی از پساب در زمان های مختلف 30، 60، 90، 120 و 150 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین گونه های مختلف و زمان های مورد بررسی در حذف یون های فلزی، در سطح اطمینان 99 درصد اختلاف معنی دار آماری وجود دارد. به طوری که برگ گونه کاج جنگلی بیشترین مقدار پاکسازی را برای یون های سرب، مس و روی از خود نشان داده که مقادیر آن به ترتیب 2/81، 9/63 و 56 درصد می باشد. از طرفی زمان 90 دقیقه به عنوان بهترین زمان تماس برای حذف یون های فلزی توسط برگ گونه های کاج جنگلی و سرو نقره ای بوده در حالی که این زمان برای گونه سرو زربین 60 دقیقه بوده است. هم چنین در پاک سازی یون های فلزی، برگ گونه کاج جنگلی در مقایسه با جاذب آزمایشگاهی(کربن فعال) به علت کارآیی تقریبا یکسان از لحاظ اقتصادی و زیست محیطی مناسب تر می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی زیست محیطی، پساب صنعتی، یون های فلزی، جاذب های طبیعی، برگ درخت
  • نعمت الله محبی، مجید عزیزی، علی فتح الله زاده، رحیم محبی گرگری صفحه 105
    صنعت تولید مبلمان در جهان در حال رشد است. هر کشوری که بتواند تولیدات مبلمان خود را با این بازار بزرگ بین المللی پیوند بزند تحول بزرگی در بخش صنعت چوب خود به وجود خواهد آورد. هدف از این مطالعه تعیین شاخص های مؤثر بر توسعه صنعت مبلمان کشور به روش تصمیم گیری گروهی می باشد. برای این منظور پس از مطالعات اولیه و مصاحبه با تعدادی از صاحبان صنایع مبلمان و کارشناسان مرتبط، شاخص های تاثیرگذار به 6 گروه اصلی و 29 زیرشاخص تقسیم شدند. درجه اهمیت شاخص ها و زیرشاخص ها پس از اخذ نظرات کارشناسان با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی تعیین شد. نتایج نشان می دهد شاخص های اقتصادی و قوانین و مقررات در سطح اصلی دارای بالاترین ارزش وزنی می باشند. همچنین از بین 29 زیرشاخص تاثیرگذار بر توسعه صنعت مبلمان کشور، افزایش ثبات اقتصادی در کشور، تنظیم تعرفه واردات مبلمان و مصنوعات چوبی، توسعه خوشه های صنعتی مبلمان، ایجاد فضای رقابتی در صنعت، توسعه صنایع جانبی و تنظیم تعرفه واردات مواد اولیه و ماشین آلات به ترتیب با ارزش وزنی 160/0، 092/0، 087/0، 067/0، 055/0 و 055/0 دارای بالاترین اهمیت ها می باشند.
    کلیدواژگان: شاخص، تصمیم گیری گروهی، فرآیند سلسله مراتبی (AHP)، ارزش وزنی، صنعت مبلمان
  • آزاده قربانی واقعی، اصغر امیدوار، علی رفیقی، سیداسماعیل رضوی صفحه 117
    در این پژوهش مقاومت به پوسیدگی چند سازه باگاس- پلی پروپیلن مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی تاثیر درصدهای متفاوت باگاس (40، 55 و 70 درصد) و نیز تاثیر درصدهای وزنی متفاوت سازگارکننده مالئیک انیدرید پلی پروپیلن (0، 4 و 6 درصد) بر میزان پوسیدگی چند سازه در این پژوهش مورد توجه بوده است. آزمون پوسیدگی مطابق با آیین نامه اصلاح شده 99-1413D استاندارد ASTM با استفاده از قارچ مولد پوسیدگی سفید به نام رنگین کمان (Trametes versicolor) انجام پذیرفت. جهت اطمینان از سالم بودن و فعالیت درست قارچ ها، یک تیمار نمونه چوبی توسکا نیز برای آزمون پوسیدگی در نظر گرفته شد. داده های به دست آمده با استفاده از تجزیه واریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر آن بود که افزایش درصد باگاس با افزایش میزان کاهش وزن و پوسیدگی در چند سازه همراه بوده است. همچنین، تیمارهای بدون سازگارکننده نسبت به تیمارهای دارای سازگار کننده از کاهش وزن بیشتری برخوردار شدند و با افزایش میزان سازگارکننده، میزان پوسیدگی نیز کاهش یافت.
    کلیدواژگان: چندسازه باگاس، پلی پروپیلن، آزمون soil block، قارچ رنگین کمان، سازگار کننده، مقاومت به پوسیدگی
  • گزارش کوتاه علمی
  • محسن مصطفی، نصرت الله رافت نیا، شعبان شتایی، هدایت غضنفری صفحه 129
    این پژوهش به منظور بررسی وضعیت جاده های موجود و طراحی شبکه جاده حوزه آرمرده بانه در استان کردستان براساس طرح جنگل داری چند منظوره انجام شده است. لایه های شیب، جهت، تیپ و فاصله از مناطق مسکونی و تفرجی به عنوان مهم ترین عوامل مؤثر در طراحی مسیر جاده با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی شدند. سپس در محیط GIS با در نظر گرفتن وزن های به دست آمده نقشه قابلیت مناطق برای عبور مسیر جاده تهیه شد. طراحی مسیر جاده با نمایش لایه-های مورد نیاز در محیط GIS در سه مرحله صورت گرفت. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد با استفاده از این روش، طراحی جاده با توجه به اهداف طرح های جنگل داری چند منظوره به طور سریع و با هزینه کم امکان پذیر می باشد. با توجه به استفاده هم زمان از لایه های مختلف اطلاعاتی در تصمیم گیری برای انتخاب مسیر بهینه در طراحی جاده، استفاده از این روش می تواند جایگزین روش های کلاسیک شود.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه جاده، سامانه اطلاعات جغرافیایی، طرح جنگل داری چند منظوره، آرمرده بانه
|
  • B. Nosrati, K. Pourtahmasi, D. Parsapajouh, A.N. Karimi Page 1
    Wood formation in seedlings of Populus deltoides was studied at Dahka village in Astaneh ashrafieh city in Gilan province, Iran in the growth year 2008. Three seedlings at three heights, 0.5, 1.5, 2.5 m, were selected for pinning technique. It is necessary to know cambium reactions through pin insertion. Samplings were carried out at monthly intervals from 23rd March until 23rd October. According to examination of cross sections under light microscope, the onset of cambial activity was seen in April about breaking of apical bud. Cambial activity ceased in 22nd October coinciding with apical bud dormancy. Leave fell completely after cambial dormancy. The Gopmpertz charts showed the maximum percent of daily growth at three height of seedlings befell in July, whereas measurements showed the maximum percent of monthly growth at 2.5 m height was in July and at 0.5 and 1.5 m were in August. Cambial activity positively correlated with average rainfall in July and August. According to Gompertz function, the timing of wood production during the growing season was similar for 2.5 and 1.5 m heights. The cambial activity at upper and middle height of the seedlings is Sooner begun and later ended than the lower height.
  • M. Dehghani, P. Farshchi A. Danekar, M. Karami Page 17
    Hara Protected Area in southern part of Hormozgan province located between Port Khamir and Qeshm island is one of the most spectacular regions of Iran that enjoys unique coastal seascape, Mangrove forests, and amazing biological diversity making it one of the most significant ecotourism areas in the country. In the present research, Clawson Method based on Travel Cost (TC) is used in order to determine the tourism value of Mangrove forests in the Hara Protected Area in 2006. The results show that correlation coefficient between distance and the number of tourists is 0.1726 which is not significant. Furthermore, the findings signify that the relationship between access cost, and distance is 99.8 percent which is totally a linear one. Also, correlation coefficient for the regression model shows that the relationship between access cost and tourist number is 0.79. In other words, an increase in access cost results in a decrease in tourist number with high linear correlation coefficient. Regarding the demand curve, and based on Clawson TCM, the economic value of Mangrove forests is estimated 19641993930 Rials per year and 2455249 Rials per acre annually. The valuation of the area under the study has provided decision-makers, manager, and authorities with justification to support the ecotourism quality of Hara Protected Area and plan for the ideal usage of the capabilities of the area.
  • M. Dehghani, P. Farshchi, A. Danekar, M. Karami Page 33
    Hara Protected Area in southern part of Hormozgan province located between Port Khamir and Qeshm island is one of the most spectacular regions of Iran that enjoys unique coastal seascape, Mangrove forests, and amazing biological diversity making it one of the most significant ecotourism areas in the country. In the present research, Clawson Method based on Travel Cost (TC) is used in order to determine the tourism value of Mangrove forests in the Hara Protected Area in 2006. The results show that correlation coefficient between distance and the number of tourists is 0.1726 which is not significant. Furthermore, the findings signify that the relationship between access cost, and distance is 99.8 percent which is totally a linear one. Also, correlation coefficient for the regression model shows that the relationship between access cost and tourist number is 0.79. In other words, an increase in access cost results in a decrease in tourist number with high linear correlation coefficient. Regarding the demand curve, and based on Clawson TCM, the economic value of Mangrove forests is estimated 19641993930 Rials per year and 2455249 Rials per acre annually. The valuation of the area under the study has provided decision-makers, manager, and authorities with justification to support the ecotourism quality of Hara Protected Area and plan for the ideal usage of the capabilities of the area.
  • A. Khazaeian, Z. Massomi, T. Tabarsa Page 49
    This research was done in order to investigate the surface quality of MDF edge in peripheral milling process. Non-veneered MDF sheet with 16 mm thickness was cut info 5050 cm boards. Samples were sawed by CNC milling machine according to ASTM D-1666-87 standard. The machining parameters were: spindle speed of machine in two levels of 12000 and 20000 rpm, feed rate in two levels of 6 and 12 m/min, depth of cut in two levels of 1 and 5 mm. Cutting technique included down and up-milling and cutting directions were in two ways including parallel and perpendicular to MDF axial direction. The edge surface roughness of cut samples in two layers of surface and core (2 and 8 mm from each sample surface), using profilemetry. In order to analyze the surface quality, three roughness parameters including medium roughness (Ra), maximum height on mean line (Rp), maximum depth below the mean line (Rv) and also medium waviness (Wa) were measured. The results showed that the studied factors had no significant effect on surface layer quality in determined levels and the MDF surface layer, due to its high density, showed good resistance to cutting condition and all roughness parameters in this layer were lower than those of core layer. Due to the lower density, core layer reacted to cutting factors variations and had different surface quality in different cutting condition. Except the depth of the cut, other parameters including spindle speed, feed rate, cutting pattern and cutting direction had significant effect on surface quality of core layer. Finally, in order to obtain the best surface quality, spindle speed of 20000 rpm, feed rate of 6 m/min, cutting depth of 1 mm and up-milling pattern for both parallel and perpendicular directions of board is suggested.
  • A. Rostamabadi, M. Tabari, A. Salehi, E. Sayad, A. Salehi Page 65
    In this study, nutrition, nutrient return and nutrient retranslocation were compared between two stands of Alnus subcordata (N-fixing tree) and Taxodium distichum (coniferous deciduous tree), planted on a weak drained soil in north of Iran (Tashbandan, Amol). In each tree stand, N, P, K, Ca and Mg concentration of fresh and senescent leaves and soil were measured. The concentrations of N and Mg in fresh leaves and N, K and Mg in senescent leaves of Alnus were significantly greater than those of Taxodium but Ca was less. C/N ratio in senescent leaves and N retranslocation of Alnus were lower than those of Taxodium. The concentrations of N and K in soil of Alnus were greater than those of Taxodium but P, Mg and C/N ratio were less. The results indicated that Alnus stand, compared to Taxodium stand, can gradually promote quality and fertility of the site, due to greater storage of nutrients in litter, higher nitrogen return to soil and lower C/N ratio.
  • M. Abdollah Beik Marandi, H. Resalati, A.R. Saraeian, M.H. Aryaie Monfared Page 79
    It has been demonstrated that pulp bleaching can be enhanced by enzymatic pretreatment, but their efficiency differ with pulping method and raw materials. In present study, the effects of xylanase pH in bagasse kraft pulp pretreatments on D1ED2 (Dioxide chlorine 8% + Alkaline extraction + Dioxide chlorine 2% as active chlorine) bleaching sequence was investigated at laboratory scale. Bagasse kraft pulp with initial kappa number 20 was treated by commercial xylanase from Trichoderma viride at 5, 10, 25 and 50U/g doses, for reaction time 2 hours and two levels of pH (5, 7.5). The result showed that the efficiency of commercial xylanase in acidic pH was significantly higher (P<0.01), as compared to neutral pH in reduction of kappa number and yellowness and increase of brightness and opacity. Increasing enzyme content from 5U/g to 25U/g in both pH values led to improved brightness and in enzyme content 50U/g decreased brightness. In addition, yield loss was more in acidic pH than netural pH. Therefore, regarding the obtained results, acidic pH can be suggested as optimal in enzymatic prebleaching of bagasse kraft pulp.
  • M.B. Pasha Zanousi, B. Kord, M. Raeesi Page 93
    Industrial waste water usually has metal ions which can be harmful for human and other animals over the optimum level. In this study, removal of metal ions such as lead, copper and zinc from waste water using tree leaves were investigated aimingto introduce the cheap, effective and accessible adsorbents as compared to conventional adsorbents. For this aim 5 g of three softwoods leaves, namely Pinus sylvestris, Cupressus sempervirens and Cupressus laxuses from western Mazandaran province were selected, Then, 200 ml waste water containing metal ions such as lead, copper and zinc were prepared in specific concentrations and regulated at pH=5. The removal of metal ions from wastewater were tested in 30, 60, 90, 120 and 150 minutes. The result indicated significant differences between species and various removal time in 99% statistical confidence level; however Pinus sylvestris’ leaf had highest removal rate for lead, copper and zinc as 81.2, 63.9 and 56 percent, respectively. Also, the optimum connection time for removal of metal ions from two softwood species, Pinus sylvestris and Cupressus laxuses was 90 minutes which was 60 minutes for Cupressus sempervirens. In general, the leaf of Pinus sylvestris has approximately equal efficiency in removing of metal ions, compared to the laboratory scale adsorbent (active carbon), which makes it more suitable regarding economical and environmental aspects.
  • N. Mohebbi, M. Azizi, A. Fathollahzade, R. Mohebbi Gargari Page 105
    Furniture production industry is fast growing throughout the world. Each country which can join to this international huge market, can make great evolution in its wood industry sector. The aim of this study is determination of the effective criteria on development of Iran furniture industry using Group Decision Making method. For this purpose, after preliminary investigation and interview with some of the furniture producers and relevant experts, effective criteria were divided into six major groups as well as 29 sub-criteria. After getting expert's opinions via questionnaire, the priority rates of obtained criteria and sub-criteria were determined by Analytical Hierarchy Process (AHP). The results show that economical and regulations criteria have the highest weighting values at the first level. In addition, among 29 effective sub-criteria, improvement of economical stability, reformation of furniture import tariff, development of industrial clusters, creation a competitive opportunity, development of lateral industries and reformation of materials and machines import tarrif have highest priorities as 0.160, 0.092, 0.087, 0.067, 0.055, 0.055 weighting values, respectively.
  • A. Ghorbani Vagheii, A. Omidvar, A. Rafighi, S.I. Razavi Page 117
    In this research, the decay resistance of bagasse-polypropylene composite has been evaluated. The scope of research was to assess the effect of different weight percentages of bagasse (40, 55 and 70%) and coupling agent, (MAPP) maleic anhydride grafted polypropylene (0, 4 and 6%) on the fungal decay of the composite. ASTM D1413-99 modified test method was used to carry out the decay test, Trametes Versicolor using as a white rot fungus. One sample of Alder was also used in decay test, to ensure the soundness and right activity of the fungus. Analyzing the data using variance analyze statistical method, has shown that the weight loss of composite due to decay was proportional to the bagasse weight percentage. In addition, the samples without coupling agent showed more weight loss in comparison with those having coupling agent, and, the higher the amount of coupling agent, the lower the decay of the composite.
  • M. Mostafa, N. Raafatnia, Sh. Shataee, H. Ghazanfari Page 129
    This research was aimed to investigate the condition of the existing roads and designing road network based on forest management plan at Armardah, Baneh. Using Analytical Hierarchy Process (AHP) method, the important layers of slope, aspect, forest type and distance to villages and resorts, were weighted and ranked. Maps were produced to weighted layers generated in GIS to find suitable regions for road tracing. Tracing of roads through visualization of necessary layers in GIS were done in three phases. Results showed that this method could prepare a fast and low cost feasibility function to design road network according to proposals of multiple used forest management plans. Concerning to these facilities and using various layers of information in designing road network, this method can substitute the classic methods.