فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1390)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1390)

  • 196 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم قربانی کوکنده، ملیحه اختری، نسیم موقرنژاد صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی اثر تیمار استیلاسیون بر مقاومت به هوازدگی چوب ماسیو و تخته خرده چوب حاصل از خرده چوب های استیله شده گونه راش ایرانی (Fagus orientalis) انجام گرفت. خرده چوب های راش پس از 12 ساعت غوطه وری در انیدرید استیک، جهت رسیدن به 3 سطح درصد افزایش وزن (WPG) 5، 9 و 16 درصد به مدت 30، 90 و 240 دقیقه در اتوو تحت دمای 120 درجه سانتی گراد- سلسیوس حرارت داده شدند. چوب ماسیونیز پس از 12 ساعت غوطه وری در انیدرید استیک، به مدت 240 دقیقه در اتو تحت دما 120 درجه سانتی گراد حرارت داده شد و به شدت استیلاسیون 10 درصد رسید. سپس خرده چوب ها با چسب ملامین اوره فرمالدئید (MUF) به میزان 10 درصد بر اساس وزن خشک خرده چوب، چسب زنی و پرس گردیدند. نتایج نشان دادند که استیله کردن، مقاومت به هوازدگی چوب ماسیو و تخته خرده چوب را افزایش می دهد. در تخته خرده چوب، با افزایش شدت تیمار از صفر به 16 درصد، تفاوت بین طیف FTIR نمونه های استیله هوازده و استیله بدون هوازدگی نامحسوس تر گردید. تصویر الکترونی سطح شعاعی چوب راش استیله شده، پس از 300 ساعت هوازدگی کامل (ماورای بنفش و اسپری آب)، نشان داد که با افزایش شدت استیلاسیون، عمق ترک های سطحی کاهش یافته و روزنه های هاله ای تقریبا تغییری نکرده است.
    کلیدواژگان: استیلاسیون، هوازدگی، FTIR، تصویر الکترونی، راش
  • کاظم دوست حسینی، مریم قربانی کوکنده، سمیرا محمدعلی بیک، علی نقی کریمی صفحه 15
    این پژوهش، به منظور بررسی اثر استیلاسیون و نوع رزین بر مقاومت در برابر آتش تخته خرده چوب یک و سه لایه صنوبر انجام گرفت. خرده چوب های صنوبر در 3 سطح استیلاسیون بالا، متوسط و شاهد، دارای 27/17درصد، 39/8 درصد و صفر درصد افزایش وزن بودند. در ساخت تخته های یک و سه لایه دارای خرده چوب های استیله شده به ترتیب در تمام ضخامت تخته و یا در سطح تخته، از دو نوع رزین اوره فرمالدئید و ایزوسیانات استفاده شد. آزمون مقاومت به آتش در بازه های زمانی 20، 40، 60 و120 ثانیه انجام گرفت. در 20 ثانیه اول، آتشگیری تخته های حاوی رزین ایزوسیانات کمتر ازتخته های حاوی رزین اوره فرمالدئید بود و طی زمان این اثر کاهش یافت. در ارتباط با معیار کاهش جرم، در تخته های سه لایه نسبت به تخته های یک لایه کاهش جرم کمتری مشاهده گردید. با افزایش شدت استیلاسیون، طول دامنه گسترش آتشگیری و سطح زغال شده افزایش و در محدوده زمانی مشخص 120 ثانیه، کاهش جرم نمونه ها از 704/33 درصد در نمونه شاهد به 052/28 در اصلاح شده با شدت 39/8 درصد تنزل یافت که این کاهش به لحاظ آماری معنی دار نبود. در واقع، استیلاسیون سبب مقاوم سازی تخته ها در برابر آتش نشد، اما باعث سوختن کندتر آن ها گردید.
    کلیدواژگان: ایزوسیانات، اوره فرمالدئید، استیلاسیون، مقاومت در برابر آتش، صنوبر
  • پیمان فلاح مقدم، بهبود محبی صفحه 29
    در این پژوهش اثر استیلاسیون الیاف بر نقش سازگارکنندگی MAPP و ویژگی های جذب آب، واکشیدگی ضخامت و ثبات ابعاد چوب پلاستیک ساخته شده از پلی پروپیلن و الیاف استیله شده مورد بررسی قرار گرفت. الیاف چوب با انیدرید استیک و بدون حضور کاتالیست واکنش داده شد و درصدهای افزایش وزن (WPG) 5/4، 5/7 و 68/17 درصد به دست آمد. الیاف استیله شده با سازگارکننده MAPP (0، 2، 3 و 5 درصد) مخلوط گردید و ماده مرکب پلی پروپیلن/ الیاف به روش پرس گرم و در دما 180 درجه سانتی گراد ساخته شد. نمونه های آزمونی به مدت 1512 ساعت در آب غوطه ور شدند و ویژگی های جذب آب، واکشیدگی ضخامت، اثر ضد واکشیدگی و بازدارندگی جذب آب تعیین گردیدند. ساختار درونی چوب پلاستیک و پیوند بین الیاف و پلاستیک پلی پروپیلن با میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که استیلاسیون الیاف موجب کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت در چند سازه چوب پلاستیک شد. افزایش شدت تیمار استیلاسیون سبب افت جذب آب و واکشیدگی ضخامت در ماده مرکب چوب پلاستیک شده و افزایش مقدار سازگار کننده MAPP نیز سبب افت جذب آب گردید؛ ولی نقش استیلاسیون بارزتر از نقش MAPP بود. بررسی میکروسکوپ الکترونی ساختار چوب پلاستیک نشان داد که با افزایش شدت تیمار استیلاسیون از تخلل ساختاری آن کاسته می شود و پیوند بین ماتریس زمینه ای و الیاف بهتر می گردد. از سوی دیگر، نمونه های استیله شده از سطح صاف تری برخوردار می گردند.
    کلیدواژگان: استیلاسیون، سازگار کننده MAPP، ثبات ابعاد، جذب آب، چوب پلاستیک
  • محراب مدهوشی، محمد گری، تقی طبرسا، علی رفیعی صفحه 45
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دمای بخار دهی و درصد فشرده سازی بر قدرت نگهداری اتصال دهنده (میخ و پیچ)، مقاومت خمشی و مدول الاستیسته چوب فشرده شده صنوبر دلتوئیدس می باشد. به همین منظور تعداد 15پایه درخت سا لم صنوبر از جنگل آموزشی- پژوهشی دکتر بهرام نیا واقع در منطقه شصت کلاته گرگان بطور تصادفی انتخاب و قطع گردید و نمونه های مماسی از قسمت های سالم چوب برون تهیه شد. عوامل متغیر عبارت بودند از: درصد فشردگی در چهار سطح 20، 30، 40 و 50 درصد و دما بخاردهی در سه سطح 120، 140 و 160 درجه سلسیوس. نمونه ها بخارزنی و در جهت شعاعی فشرده شدند. دانسیته نمونه های فشرده شده تعیین و آزمون های قدرت نگهداری میخ و پیچ و آزمون خمش بر روی نمونه ها انجام گرفت. جهت بررسی دقیق تر، تصاویر میکروسکوپی نیز از نمونه های فشرده شده تهیه گردید. نتایج نشان داد که با افزایش درصد فشرد گی، مطابق با روند افزایش دانسیته، مقادیر قدرت نگهداری اتصال دهنده ها، مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته نمونه های فشرده شده افزایش می یابد و در تمامی موارد بیشترین آن ها در فشردگی50 درصد مشاهده می شود. با افزایش میزان فشردگی تا 50 درصد قدرت نگهداری میخ و پیچ به ترتیب تقریبا 220 و 120 درصد، مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته به ترتیب حدود 70 و 40 درصد نسبت به نمونه های فشرده نشده افزایش یافت و این در حالی بود که دمای بخاردهی بر روی اغلب مقاومت ها به استثنا مدول الاستیسیته تاثیر معنی دار نداشت. همچنین تصاویر میکروسکوپی نتایج به دست آمده را تایید نمود و نشان داد که با افزایش درصد فشردگی میزان درهم رفتگی و همگنی الیاف بیشتر می شود و به لحاظ تئوری امکان افزایش میزان فشردگی چوب صنوبر وجود دارد.
    کلیدواژگان: فشرده سازی، صنوبر دلتوئیدس، قدرت نگهداری اتصال دهنده، مقاومت خمشی
  • محمدهادی آریایی منفرد، حسین رسالتی، علی قاسمیان صفحه 59
    کاغذهای مخلوط باطله اداری منبع عظیمی از الیاف با کیفیت می باشند که فرآیند چاپ به روش غیر تماسی بر روی آن ها صورت گرفته است. بازیافت این کاغذها با استفاده از فرآیند مرکب زدایی متداول شیمیایی، از نظر فنی و اقتصادی با مشکل رو به رو است. در این پژوهش مرکب زدایی آنزیمی به عنوان گزینه جایگزین مرکب زدایی متداول شیمیایی انجام گرفت. نمونه های کاغذ باطله اداری پس از چاپ توسط دستگاه زیراکس، با استفاده از آنزیم سلولاز تجاری حاصل از قارچ Aspergillus niger در سه سطح مقداری 025/0، 05/0 و 1/0 درصد براساس وزن خشک خمیر کاغذ (به ترتیب معادل 25، 50 و 100 واحد به ازاء هر گرم وزن خشک خمیر کاغذ) و در دو سطح زمان 10 و 15 دقیقه و در دما 50 درجه سانتی گراد مرکب زدایی شدند. تاثیر متغیرهای فرآیندی بر ویژگی های ظاهری و نوری کاغذهای دست ساز مرکب زدایی شده مورد مطالعه قرار گرفت. جمع بندی نتایج نشان داد تیماری که در آن از 05/0 درصد آنزیم و زمان 15 دقیقه استفاده شده است، بهترین نتیجه را داشته و موجب بهبود ویژگی های ظاهری کاغذهای دست ساز نسبت به نمونه های شاهد می گردد.
    کلیدواژگان: کاغذ باطله اداری، مرک زدایی آنزیمی، Aspergillus niger، ویژگی های ظاهری، ویژگی های نوری
  • سید محمد میرمهدی، اصغر امیدوار، محراب مدهوشی، علیرضا شاکری صفحه 77
    در این پژوهش تاثیر مقدار پرکننده و انوع مختلف آرد چوب بر ویژگی های مکانیکی چندسازه پلی اتیلن- آرد چوب نخل خرما حاصل از هرس سالانه درخت نخل خرما مطالعه شد. انواع مختلف چوب نخل شامل: ساقه، برگ، و مخلوط ساقه و برگ بود. چندسازه ها با 45، 60 و 75 درصد وزنی از این پرکننده ها ساخته شدند. اندازه ذرات در حد مش40-25 بود و ماده جفت کننده مالئیک انیدرید پلی اتیلن هم به میزان 2 درصد وزن نهایی هر تخته، اضافه شد. پلی اتیلن خطی سبک به عنوان شاهد در این پژوهش استفاده شد. ابتدا ماده گرانول ترکیبی از آرد چوب نخل و پلاستیک توسط یک اکسترودر دو ماردونه تهیه و سپس پلت های ترکیبی آسیاب شده و تخته های نهایی توسط یک پرس گرم ساخته شدند. مشاهده شد که با افزایش مقدار پرکننده، ویژگی های مکانیکی یعنی مدول گسیختگی و مقاومت کششی نمونه ها کاهش و مدول الاستیسیته خمشی افزایش یافت. مقادیر مقاومت کششی اختلافات معناداری به لحاظ عملکرد نوع ماده نداشتند. مدول الاستیسیته خمشی تخته های ساخته شده از آرد برگ به ترتیب با اختلاف معناداری از تخته های ساخته شده از آرد مخلوط و ساقه بیشتر بود درحالی که اختلاف معناداری بین این دو تیمار وجود نداشت. مدول گسیختگی تخته های ساخته شده از ذرات آرد مخلوط بیشتر از تخته های ساخته شده از ذرات آرد برگ بود ولی اختلاف معناداری بین آن ها وجود نداشت درحالی که اختلاف معناداری بین مدول گسیختگی تخته های ساخته شده از ذرات آرد ساقه با دو تیمار دیگر وجود داشت.
    کلیدواژگان: چند سازه چوب پلاستیک، آرد چوب نخل، پلی اتیلن خطی سبک
  • محمدتقی اسدالله زاده، حسین رسالتی صفحه 93
    این پژوهش با هدف بررسی تولید خمیرهای کاغذ سودا و سودا- آنتراکینون از کل ساقه کنف رقم 36V انجام گرفته است. به این منظور ویژگی های بیومتریک الیاف پوست و مغز کنف، همچنین، ویژگی های خمیرکاغذ و کاغذ حاصل از فرآیند های سودا و سودا- آنتراکینون در چهار غلظت هیدروکسید سدیم 25، 30، 35 و 40 گرم در لیتر مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج خمیر سازی نشان داد که در هر دو فرآیند سودا و سودا- آنتراکینون، بازده و عدد کاپای خمیرهای کاغذ حاصل با افزایش غلظت هیدروکسید سدیم کاهش می یابد و در غلظت های بیشتر افت بازده شدید تر است. شیب کاهش بازده در فرآیند سودا- آنتراکینون کمتر از سودا بود. در غلظت های مشابه، عدد کاپای خمیر های کاغذ سودا- آنتراکینون کمتر از سودا و اما در عدد کاپا تقریبا برابر بازده خمیرهای کاغذ سودا- آنتراکینون بیشتر از خمیر کاغذ سودا بود. با تجزیه و تحلیل آماری، مشخص شد که اثرات مستقل و متقابل نوع فرآیند و غلظت هیدروکسید سدیم بر روی بازده و عدد کاپا، در سطح 1 درصد معنی دار بوده است. نتایج ویژگی های فیزیکی و مقاومتی کاغذهای دست ساز نشان داد که دانسیته کاغذهای حاصل از خمیرکاغذ سودا- آنتراکینون بیشتر از خمیرکاغذ سودا است، اما جدول تجزیه واریانس این اختلاف را معنی دار نشان نداد. خمیر کاغذ سودا- آنتراکینون در هر دو حالت پالایش شده و پالایش نشده مقاومت های مکانیکی بیشتری نسبت به خمیر کاغذ سودا دارد و برای مقاومت کششی در سطح 1 درصد و مقاومت به ترکیدن و مقاومت به پارگی در سطح 5 درصد اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد. از آن جا که ویژگی ای خمیر کاغذ ها در عدد کاپای تقریبا برابر ارزیابی شدند، بنابراین بین درجه روشنی کاغذهای حاصل از این دو فرآیند، اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کنف، سودا، سودا آنتراکینون، بازده، عدد کاپا
  • مقداد جورغلامی، باریس مجنونیان، علی اقتصادی صفحه 111
    در ایران به دلیل نبودن حداقل زیرساخت های ضروری در جنگل های شمال، سیستم سنتی به منظور حمل چوب های تبدیل شده توسعه یافت. درختان قطور پس از قطع در پای کنده، سرشاخه زنی، بینه بری، به قطعات کوچک تر مانند الوار، تراورس، کاتین و غیره تبدیل و حمل می شوند. به منظور ارزیابی این سیستم، مرحله تبدیل (الوارگیری) در دو پارسل بخش نمخانه جنگل خیرود مطالعه شد. اهداف این پژوهش عبارت بودند از: مطالعه زمانی عملیات تبدیل سنتی (الوارگیری) گرده بینه، برآورد و محاسبه نرخ تولید و هزینه، ارائه مدل رگرسیونی پیش بینی زمان تبدیل و تعیین افت چوب و کاهش ارزش آن. معادله رگرسیون چند متغیره زمان تبدیل سنتی به دست آمده در این پژوهش به صورت تابعی از متغیر قطر و طول گرده بینه می باشد. در این پژوهش میزان تولید ساعتی تبدیل سنتی گرده بینه بر اساس حجم چوب آلات به دست آمده با در نظر گرفتن زمان های تاخیر و بدون آن، به ترتیب برابر 69/0 و 93/0 مترمکعب در ساعت است. با افزایش قطر، تعداد چوب آلات تولید شده به صورت رابطه توانی افزایش می یابد. هزینه واحد تولید بر اساس حجم گرده بینه تبدیل شده با احتساب زمان های تاخیر و بدون احتساب آن، به ترتیب برابر 245950 و 183140 ریال بر مترمکعب به دست آمد. با افزایش قطر هزینه واحد تولید چوب تبدیل شده به صورت یک تابع نمائی کم شونده می باشد. میانگین زمان یک سیکل کار تبدیل سنتی (الوارگیری) گرده بینه با در نظر گرفتن زمان های تاخیر و بدون آن، به ترتیب برابر با 30 دقیقه و 35 صدم ثانیه و 22 دقیقه و 6 صدم ثانیه است. به طور میانگین درصد افت چوب 24/34 درصد به ازای حجم گرده بینه تبدیلی است.
    کلیدواژگان: تبدیل سنتی، مطالعه زمانی، تولید ساعتی، هزینه ساعتی، افت چوب
  • بهزاد کرد صفحه 131
    در این پژوهش، اثر مقدار ذرات نانورس بر خواص فیزیکی و آتشگیری چندسازه حاصل از پلی اتیلن سنگین و آرد چوب مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آرد چوب و پلی اتیلن سنگین با نسبت وزنی 50 درصد با یکدیگر مخلوط شدند و نانورس نیز در چهار سطح 0، 2، 4 و 6 درصد استفاده گردید. همچنین ماده سازگارکننده مالئیک انیدرید به میزان 2 درصد در تمام ترکیب ها به کار رفت. سپس چندسازه چوب پلاستیک با استفاده از روش قالب گیری تزریقی ساخته شد، و خواص فیزیکی و آتشگیری بر روی نمونه ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار ذرات نانورس، میزان جذب آب، واکشیدگی ضخامت، مقدار سوختن، مقدار حرارت آزاد شده و مقدار کل دود تولید شده چندسازه چوب پلاستیک کاهش می یابد. در حالی که مقدار زغال باقی مانده و زمان سوختن نانوکامپوزیت ساخته شده با افزایش مقدار نانورس افزایش می یابد. همچنین بررسی نوع فازها در نانوچندسازه چوب پلاستیک به کمک روش پراش اشعه X نشان داد که توزیع ذرات نانورس در زمینه پلیمری از نوع ساختار بین لایه ای است، و با افزایش مقدار ذرات نانورس فاصله بین لایه ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: چند سازه، نانورس، خواص فیزیکی، آتشگیری، ساختار بین لایه ای
  • ابوالقاسم خزاعیان، مژگان سکالو، تقی طبرسا، محمدرضا ماستری فراهانی صفحه 145
    پالونیا از گونه های تندرشدی است که در سال های اخیر استفاده از آن برای تامین نیاز صنعت چوب کشور مورد توجه قرار گرفته است. از آن جایی که کاربرد این گونه به علت دانسیته کم محدود می باشد، بنابراین فشار و افزایش دانسیته از روش های موثر برای اصلاح آن است. به این منظور گرده بینه های پالونیا از جنگل شصت کلاته تهیه گردیدند و به بلوک هایی به ابعاد 60×20×20 میلی متر تبدیل شدند. عوامل متغیر آزمایش، فاکتورهای موثر در فرآیند فشرده سازی چوب شامل تیمار شیمیایی، جهت و درصد فشردگی، زمان و دما پرس بودند. قبل از فشرده سازی، نمونه ها با رزین فنل فرمآلدئید- غلظت 10 درصد- اشباع شدند. پس از اشباع، نمونه ها با فرآیند پرس گرم در دو جهت شعاعی و مماسی، سه سطح فشردگی اسمی 30 درصد، 40 درصد و50 درصد، دو بازه دمایی 170 و 190 درجه سانتی گراد و در دو سطح زمان پرس 8 و 12 دقیقه فشرده شدند. فشردگی نهایی هر یک از نمونه ها پس از 24 ساعت غوطه وری در آب تعیین گردید. بررسی نتایج نشان داد که در جهت شعاعی با افزایش درصد فشردگی و زمان پرس میزان فشردگی نهائی افزایش می یابد. اما اثر دما پرس معنی دار نگردید. نتایج نشان داد که اثر جهت و درصد فشردگی و زمان پرس معنی دار شدند. نمونه ها در جهت شعاعی و درصد فشردگی 50 و زمان پرس 12 دقیقه منجر به افزایش فشردگی نهایی در نمونه های تیمار شده گردید.
    کلیدواژگان: پالونیا، فشرده سازی، پسماند فشردگی (فشردگی نهایی)، فنل فرمآلدئید
  • غلامرضا سام خانیانی، حمیدرضا تقی یاری، محمد غفرانی صفحه 161
    در این بررسی، با استفاده از الیاف پالایش شده کارخانه چوب خزر کاسپین آمل، و چسب اوره فرمالدئید در سه سطح 8 و 10 و 12 درصد، و پارافین در سه سطح 5/0 و 1 و 5/1 درصد، تخته فیبر با دانسیته متوسط (MDF) به روش خشک ساخته شد. از هر تیمار، نمونه های استوانه ای برای نفوذپذیری به قطر 13 و بلندای 30 میلی متر تهیه گردید. نفوذپذیری گازی تخته ها در دو جهت موازی و عمود بر تخته، و همچنین در بخش های مرکزی و حاشیه ای تخته ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان چسب مصرفی، نفوذپذیری کاهش یافت. همچنین، افزایش درصد پارافین مصرفی نیز باعث کاهش میزان نفوذپذیری شد. به طورکلی، در درصدهای چسب کم تر، نفوذپذیری در جهت عمود به تخته های ساخته شده، مقادیر بیشتری را نسبت به میزان نفوذپذیری در جهت افقی نشان داد ولی در درصدهای بیشتر، حالت معکوس مشاهده شد. بیشترین میزان نفوذپذیری گازی به مقدار عددی (1-m.3m)13-10× 26/6، مربوط به نمونه هایی در جهت عمودی و با کمترین درصد چسب مصرفی و کمترین درصد پارافین بودند. کم ترین میزان نفوذپذیری نیز به مقدار عددی (1-m.3m) 13-10× 38/0، در جهت عمودی نمونه هایی دیده شد که بیشترین درصد چسب و پارافین مصرفی را داشتند. به طور کلی، می توان چنین نتیجه گیری کرد که درصد چسب و پارافین مصرفی به عنوان دو مورد از مهم ترین عوامل موثر در تولید، باعث کاهش میزان نفوذپذیری گازی چوب می شوند. این بیان، تصور پیشین که پارافین را به عنوان ماده ضدآب می دانست اصلاح می نماید و کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامتی را به عامل کاهش نفوذپذیری نیز مرتبط می داند.
    کلیدواژگان: تخته فیبر با دانسیته متوسط، نفوذپذیری گازی، درصد چسب، درصد پارافین
  • عی بیات کشکولی، علی رفیقی، مجید عزیزی، محمد شمسیان صفحه 177
    امکان استفاده از منابع لیگنوسلولزی متنوع استان خوزستان در صنعت چوب و کاغذ وجود دارد. حال سوال اساسی این است که کدام مناطق این استان دارای بهترین شرایط برای توسعه این صنعت می باشد. در این پژوهش روش شناسی پژوهش تحلیلی و تخمینی بوده و با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی به آزمون سوال پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در استان خوزستان اولویت گزینه های مطرح شده برای احداث کارخانه های چوب و کاغذ با ناسازگاری کل 02/0 ازنظر شاخص و زیرشاخص های تاثیرگذار به ترتیب شهرهای: 1- ماهشهر، 2- گتوند و ایذه، 3- بهبهان، 4- خرمشهر، 5- آبادان، 6- اندیمشک، 7- اهواز، 8- شوشتر و 9- دزفول می باشد. برخی از شاخص های تاثیرگذار مهم با ناسازگاری کل 01/0 به ترتیب شامل نرخ مالیات، تعداد رقبا و وضعیت بازار فروش و لوازم یدکی است. براساس شاخص های مهم و دسترسی به منابع آب می توان ماهشهر را برای کارخانه های تهیه الیاف و گتوند و ایذه را برای کارخانه های مواد مرکب چوبی پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: منابع لیگنوسلولزی، مکان یابی، استان خوزستان، صنعت چوب و کاغذ
  • فریدون فریدی، محمدرضا کاوسی صفحه 183
    قارچ های پوده رست به ویژه گونه هایPenicillium از میکروارگانیسم های معمول بذر بلوط می باشند که از قدرت جوانه زنی آن می کاهند. برای جداسازی و شناسایی گونه های پنی سیلیوم همراه بذر بلوط بلندمازو و بررسی تاثیر رطوبت بر فراوانی آن ها در پاییز سال 1386 چهار منطقه جنگلی شامل جنگل شصت کلاته، پارک جنگلی قرق، جنگل لوه و پارک جنگلی گلستان مورد بررسی قرار گرفتند. در هر منطقه 4 نمونه کاملا تصادفی از بذرهای این درخت جمع آوری و درصد رطوبت آن ها اندازه گیری شد. جهت جداسازی قارچ ها از بذر، روی محیط سیب زمینی-دکستروز-آگارکشت گردیدند و قارچ P. implicatum شناسایی شد. بیشترین درصد رطوبت بذر و فراوانی قارچ مربوط به جنگل شصت کلاته و کمترین در بذرهای پارک جنگلی گلستان بودند. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه معنی داری بین رطوبت بذر و فراوانی این قارچ وجود دارد، به این معنی که با افزایش رطوبت بذر، فراوانی قارچ یاد شده نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: بذر بلوط بلند مازو، Penicillium implicatum، رطوبت، استان گلستان
|
  • M. Ghorbani Kokandeh, M. Akhtari, N. Movagharnezhad Page 1
    This research was conducted to investigate the effect of acetylation on weathering resistance of solid wood and particleboard produced from acetylated particles of Fagus orientalis. After 12 hours soaking in acetic unhydride, in order to achieve three levels of weight gain, 5, 9 and 16%, acetylated particles of Bech wood were heated in oven at 120oC for 30, 90 and 240 minutes, respectively. Also, after 12 hours soaking iacetic unhydride and heating at 120 oC for 240 minutes, the weight gain of solid wood reached to 10%. The particles were glued with 12% melamine urea formaldehyde (solids on oven dry mass of particles) and then, pressed. Results showed that resistance to weathering increased by acetylation. By increasing level of acetylation from zero to 16%, difference between weathered and unweathered acetylated Particleboard samples became more invisible. After weathering for 300 hours, the radial surface SEM of acetylated Beech solid wood showed that, with increasing of acetylation level, depth of surface cracks decreased and bordered pits approximately did not change.
    Keywords: Acetylation, Weathering, FTIR, Electron Microscopic, Beech
  • K. Doost Hosseini, M. Ghorbani Kokandeh, S. Mohammadali Beyk, A.N. Karimi Page 15
    This research was conducted to investigate the effect of acetylation and type of resin on fire resistance of one and three layered Populus particleboard. Populus particles were acetylated at three levels of acetyl content (WPG of 0, 8.39% and 17.27%). In manufacturing of one and three layered boards with acetylated particles in all thickness or surface of the boards two type of resin, urea formaldehyde and isocyanate (were used). Fire resistance test was carried out in cycles 20, 40, 60 and 120 seconds. At first 20 second, flammability of boards made from isocyanate was less than that for boards containing urea formaldehyde resin, and with time passing, this effect decreased. Regarding to weight loss, three layered boards showed less weight loss than single layered boards. By increasing of acetylation level, the extent length of fire extension and coal surface was increased and during distinct time, burned depth and weight loss decreased. This effect was more obvious at 120 second. Indeed, acetylation not make boards resustant to fire, but retarded their combustion.
    Keywords: Isocyanate, Urea formaldehyde, Acetylation, Fire resistance, Poplar
  • P. Fallah, Moghadam, B. Mohebby Page 29
    Influences of the wood fiber acetylation as well as the compatibilizer MAPP on water absorption, thickness swelling and dimensional stability of acetylated wood/ polypropylene composites (WPCs) were the main concerns of this research. Wood fibers were acetylated with acetic anhydride without using any catalyst to achieve weight percent gains (WPGs) of 4.5, 7.5 and 17.6%. The acetylated fibers were mixed with MAPP (0, 2, 3 and 5%) and matrix polymer polypropylene (PP) to prepare samples of the WPCs. The samples were made at 180°C with a hot press. Tests specimens were cut and soaked in the water for 1512 hours to determine the water absorption, the thickness swelling, the anti-swelling as well as the water repellent effects in the acetylated WPCs. The interfaces between acetylated wood fibers and the polypropylene were studied with a scanning electron microscope. Results revealed that acetylation of the wood fibers reduced significantly the water absorption and the thickness swelling in the WPCs. Addition of the MAPP decreased those properties as well. However, influence of the fiber acetylation was more effective than that of the MAPP. Electron microscopy of the interfaces showed reduction of micro-gaps in the WPCs and also improved interfaces between matrix polymer (PP) and the wood fiber. It was also revealed that the acetylated WPCs had smooth surfaces.
    Keywords: Acetylation, Compatibilizer MAPP, Dimensional stability, Water absorption, Wood plastic composites (WPCs)
  • M. Madhoushi, M. Grey, T. Tabarsa, A. Rafighi Page 45
    This research has been conducted to investigate the influence of steam temperature and densification percentage on withdrawal strength of nail and screw joints as well as flexural strength in compressed wood of eastern cottonwood (Populus deltoeides). For this purpose 15 healthy standing trees of eastern cottonwood were selected from Dr. Bahramnia forest located in Shasht-Kola (Gorgan). The flatsawn samples were selected and prepared from defect free parts of sapwood. Densification was done at 4 percentages, namely 20%, 30%, 40% and 50%. Steaming treatment was selected at 3 temperature levels, 120, 140 and 160 °C for this purpose. Density, withdrawal strength of nail and screw joints and also flexural strength (MOR and MOE) of compressed specimens were measured. Also, the microscopic images of compressed samples were studied. The results showed that the percentage of densification may significantly influence the density of samples, especially at the higher percentages. Furthermore, it was found that the amount of densification has significant influence on the withdrawal strength of nails (up to 220%) and screws (up to 120%). Regarding the flexural strength, MOR and MOE possessed higher amount as their amount were increased by 70% and 40%, respectively, compared with control samples. In addition, the microscopic images showed that more homogenous material could be obtained at higher densification percentages.
    Keywords: Densification, Eastern cottonwood, Flexural strength, Fastener Withdrawal Strength
  • M. Hadi Aryaie Monfared, H. Resalati, A. Ghasemian Page 59
    Mixed office waste papers are considered as a large source of high quality papers that were printed with non impact printing methods. This papers have involved and economical problem in deinking with conventional chemical methods. In this research Enzymatic deinking was done as an alternative for conventional chemical method. Enzymatic deinking of Xerox machine printed papers with cellulase from Aspergillus niger at three different dosages of 0.025, 0.05 and 0.1 percent on OD pulp (25, 50 and 100 IU), and repulping treatment times of 10 and 15 minutes at 50 °C were carried out and the effects of this treatmens on appearance and optical properties of handsheets were studied. The results were shown that treatment with 0.05 percent enzyme at 15 minute was better than other enzymatic treatments and caused improvement in appearance properties of handsheets compared with control (without any chemical or enzyme).
    Keywords: Mixed Office Waste Paper, Enzymatic Deinking, Aspergillus niger, Appearance Properties, Optical Properties
  • S.M. Mirmehdi, A. Omidvar, M. Madhoushi, A. Shakeri Page 77
    The effect of the filler content and the different type of wood flour on the mechanical properties of polyethylene- date palm wood flour (DPWF) composite which are gathered from date palm tree annual pruning was studied. The different types of DPWF were stem, leaf and the mixture of stem and leaf. Composites were made at 45, 60 and 75 % by weight filler contents. The particle size was 25-40 mesh and maleic anhydride modified polyethylene was also added at 2% of total weight of each board. Linear Low Density Polyethylene (LLDPE) was used as control in this research. First, the palletized feedstock from DPWF and plastic were provided by a twin screw extruder and then, the compound pellets were ground and the final boards were made by a hot-press. It was observed that by increasing the filler content, modulus of rupture and tensile strength decreased, while the flexural modulus increased. The tensile strength did not show significant differences as a function of the filler type. The flexural modulus of the boards made from leaf flour, was significantly higher than boards made from mixed and stem flour respectively, while there was no significant difference between these two treatments. The modulus of rupture of the boards made from mixed flour was higher than the boards made from leaf flour but there was no significant difference between them, while there was significant difference between modulus of rupture of the boards made from stem flour with other two treatments.
    Keywords: Wood, plastic composites (WPCs), Date palm wood flour (DPWF), Linear Low, density Polyethylene (LLDPE), mechanical properties
  • M.T. Asadollahzade, H. Resalati Page 93
    The present research has been conducted to investigate the soda and soda-anthraquiuone pulping from whole kenaf (V36). In this respect, anatomical characteristics of kenaf bast and core fibers as well as the soda and soda-AQ pulp properties produced at four sodium hydroxide concentrations, namely 25, 30, 35 and 40 (g/lit), have been evaluated. The pulping results indicated that pulp yield and kappa number for both pulps reduced by increasing sodium hydroxide concentration and the pulp yield loss was more severe at higher alkali concentrations. The slope of yield loss in soda-AQ process was lower than soda process. At similar concentrations, kappa number in soda-AQ process was lower than soda process, but pulp yield in soda-AQ was higher than soda pulp at almost similar kappa number. Statistical analysis indicated that the independent and interaction effects of process type and sodium hydroxide concentration on pulp yield and kappa number were significant at 1% experimental error level. In addition, the results of physical and strength properties of the handsheets showed that soda-AQ pulp had higher density than soda pulp but it was not significant statistically. Soda-AQ pulp had higher strength properties than soda pulp for both unrefined and refined samples and the differences were statistically significant for tensile strength at 1% experimental error level and burst strength and tear strength at 5% experimental error level. Since the handsheets properties were analyzed at almost similar kappa number, no significant differences were observed in the handsheet brightness between soda and soda-AQ pulps.
    Keywords: Kenaf, Soda, Soda, anthraquinone, Yield, Kappa number
  • M. Jourgholami, B. Majnounian, A. Eghtesadi Page 111
    Lack of forest management plan and forest road network caused that the traditional tree felling and processing was developed in Hyrcanian forest. In this system, trees are felled, limbed and topped motor-manually. Felled trees are processed with chainsaws into lumber and/or pulpwood. In order to evaluate this system, lumber processing was studied in two compartments of Namkhaneh district in Kheyroud forest. Objects of this study were time study of lumber processing, estimating productivity and costs, developing regression model, and obtaining wood waste and value loss. Factors affecting on regression model of lumber processing were dbh and log length. The hourly productions of lumber processing, based on production of lumber, with and without delay time were 0. 69 m3/h and 0.93 m3/h, respectively. Number of produced lumber in this method increased exponentially in relation to dbh. The unit cost of lumber processing with and without delay time were 245950 and 183140 Rials/m3, respectively. The unit cost of lumber processing decreased exponentially when dbh increased. Average cycle time of the lumber processing with and without delay was 30.35 and 22.06 minutes, respectively. Value losse associated with log degrade averaged 34.24 percent per processed log volume.
    Keywords: Lumber processing, Time study, Hourly production, Hourly cost, Value loss
  • B. Kord Page 131
    In this study, the effect of nanoclay particles content on the physical properties and flammability of composite made of high density polyethylene and wood flour was investigated. For this aim, wood flour was combined with HDPE at 50% by weight, and nanoclay was used in 0, 2, 4 and 6%, also 2% of MAPE as the coupling agent was used in all formulations. The samples were made in injection molding, and physical properties and flammability were tested. Results indicated that water absorption, thickness swelling, burning rate, heat release rate and total smoke production of wood polymer composite decreased with nanoclay loading. However, char residue and ignition time increased by increasing nanoclay particles amount. Also, the morphological study with XRD showed that nanoclay was distributed as intercalation structure in polymer matrix, and the d-spacing of layers decreased with increasing of nanoclay particles content.
    Keywords: Composites, Nanoclay, Physical properties, Flammability, Intercalation structure
  • A. Khazaiean, M. Sekaloo, T. Tabarsa, M.R. Masteri Farahani Page 145
    Paulownia is one of the fast-growing species that was attended to supply industrial requirement in recent years. The application of this species is limited because of low density, so wood modification via compression and densification is an effective method. For this purpose, the paulownia boles were prepared from Shastkalateh forest and cut into blocks with 60×20×20 mm dimension. The variable factors of this test were effective factors in press process consist of compression percentage and direction and percentage of compression, press time and press temperature. Specimens were impregnated with 10% concentration PF resins before compression. Densification was done at 3 percentages (30%, 40% and 50%) and two directions (radial, tangential). Pressing process were done at two temperature levels (170 and 190oc), and two periods of time (8 and 12 minute) residual compression was determined after 24 hour submerging in the water. Results showed that compression percentage and direction in modified wood had significant difference compared with control samples. But the effects of press temperature and time were not significant. The best treatment for paulownia wood was obtained in radial direction and 50% compression. But it depends on conditions.
    Keywords: Paulownia, Densification, Residual compression, Phenol formaldehyde
  • Gh.R. Samkhaniani, H.R. Taghiyari, M. Ghofrani Page 161
    In this study, medium density fiberboard (MDF), was produced by dry process using refined fibers from Choob Khazare Caspian Amol factory, with 3 levels of urea formaldehyde adhesive at 8, 10, and 12 percent, and 3 levels of paraffin at 0.5, 1, and 1.5 percent. From every treatment, cylindrical samples for permeability measurement with 13 mm in diameter, and 30 mm of height were cut using hole-saw. Gas permeability of the boards was measured in two directions, parallel and perpendicular to the boards, as well as in central and marginal sections of the boards. Results indicated that increase in adhesive content decreased gas permeability. In addition increase in paraffin content decreased gas permeability. Gas permeability perpendicular to the boards showed greatest values. The highest value of gas permeability was measured to be 6.26 10-13 m3.m-1 with the lowest adhesive and the lowest paraffin content. The lowest value of gas permeability though was measured in the direction prependicular to the boards (0.38×10-13 m3.m-1) with the highest adhesive and paraffin contents. It can therefore be concluded that both adhesive and paraffin contents may decrease gas permeability. This would modify the previously belief that used to consider paraffin as a water proof agent in MDF composite and clarifies that water absorption and thickness swelling decrease may also be related to the lower permeability values.
    Keywords: Medium density fiberboard (MDF), Gas permeability, Adhesive content, Paraffin content
  • A. Bayatkashkoli, A. Rafeghi M. Azizi, M. Shamsian Page 177
    Lignocellulosic resources of Khoozestan province are usable for wood and paper industry. The main questions are that, which places have the best conditions are select for development of wood and paper industries? Since, the methodologies of research were analytical and estimated. The research questions were tested by method of analytic hierarchy process (AHP). The results of the research were showed that priority places of Khoozestan on the basis of effective criteria with 0.02 inconsistency-ratios for these factories are include; Mahshahr, Gotvand&izeh, Behbahan, Khoramshahr, Abadan, Andemeshk, Ahvaz, Shoshtar and Dezful respectively. Some of effective criteria with 0.01 inconsistency-ratios are included; tax rate, the number of competitors and market conditions and spare parts respectively. Therefore, Mahshahr for factories of fiber preparation and Gotvand and Izeh for composites or particle board factories can be proposed, because of; important effective criteria and easy accesses to water resources.
    Keywords: Lignocelluloses resources, Position select, Khozestan province, Wood, paper industry
  • F. Faridi, M.R. Kavosi Page 183
    The saprophyte fungi such as Penicillium are common microorganisms on Oak seed that have negative effects on germination. for isolation and identification species of Penicillium associated with Chestnut-leaved oak (Quercus castaneifolia) seed and investigation the effect of moisture on its frequency, during in autumn 2007 four sampling at any region was selected in Gorgan province including: Shast-Kalate, Ghorogh, Loveh and Golestan forest. For isolation of fungus of seed, cultured on potato dextrose agar medium and Penicillium implicatum was identified. The result indicated that the most seed moisture percent and frequency of fungus was in Shast-Kalate and the lowest was in Golestan. Considering the results of statistical analysis using Pearson Correlation Coefficient significant relation exist between moisture and frequency of P. implicatum (α <0.01). Thus the increase frequency of fungus to raise of the moisture.
    Keywords: Chestnut, leaved oak seed, Penicillium implicatum, moisture, Golestan forests