فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیستم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیستم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پروین رنجبرنژاد، شعبان شتایی*، عبدالرسول سلمان ماهی صفحه 1
    در این پژوهش 3 روش متداول کشف تغییرات شامل مقایسه پس از طبقه بندی، شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی و تفاضل مولفه های آنالیز مولفه های اصلی یک زمانه و دو زمانه در بررسی میزان، نوع و نرخ تغییرات گستره جنگل در طرح جنگل داری گلیداغی استان گلستان با استفاده از تصاویر سنجنده های TM (سال 1987) و ETM+ (سال 2001) مورد مقایسه قرار گرفتند. پس از تطابق هندسی تصاویر، در روش مقایسه پس از طبقه بندی، نمونه های تعلیمی از طبقات جنگل و غیرجنگل انتخاب و طبقه بندی با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال بر روی تصاویر انجام گرفت. ارزیابی صحت با استفاده از تعدادی نقاط واقعیت زمینی نمونه ای صورت گرفت. نتایج ارزیابی نشان داد که صحت کلی نتایج طبقه بندی با تصاویر TM و ETM+ به ترتیب برابر با 09/92 درصد و 66/92 درصد بوده است. نتایج طبقه بندی به منظور کشف تغییرات با همدیگر تقابل داده شدند و نقشه تغییرات جنگل تهیه گردید. در روش تفاضل NDVI، تصاویر NDVI مربوط به دو دوره ایجاد و با یکدیگر تفریق داده شدند. میزان حدود آستانه تغییرات با استفاده از 80 نقطه از مناطق بدون تغییرات از جنگل و غیرجنگل به دست آمد و نقشه تغییرات با اعمال حدود آستانه معادل یک و دو برابر انحراف از معیار بر روی تصویر تفاضلی NDVI تهیه گردید. نتایج ارزیابی با نمونه های واقعیت زمینی در این روش نشان داد که نقشه تغییرات به دست آمده با استفاده از اعمال حد آستانه با دو برابر انحراف از معیار دارای دقت بیش تری در مقایسه با نقشه به دست آمده از اعمال آستانه یک برابر انحراف معیار می باشد. در روش آنالیز مولفه های اصلی یک زمانه، دو مولفه اول تصاویر سال های 1987 و 2001 انتخاب و از یکدیگر تفریق شدند. در روش آنالیز مولفه های اصلی دو زمانه، مولفه های سوم و چهارم به دست آمده از آنالیز مولفه های هم زمان تصاویر TM و ETM+ (12 باند)، انتخاب گردیدند. پس از اعمال حد آستانه، نقشه تغییرات- نبود تغییرات منطقه به دست آمد. به طورکلی، مقایسه نقشه های طبقه بندی شده به دست آمده از روش های بررسی با نقشه واقعیت زمینی، نشان داد روش مقایسه پس از طبقه بندی با صحت کلی 13/85 درصد و ضریب کاپای حدود 51/0 نسبت به سایر روش های کشف تغییرات، دارای بهترین نتیجه می باشد و بهتر توانست تغییرات گستره جنگل را نشان دهد.
    کلیدواژگان: روش های کشف تغییرات، گستره جنگل، ETM+، TM، گلیداغی
  • علی برهانی*، سعید علی موسی زاده، سوزان بدلیان صفحه 23
    این مقاله فهرستی از 100 گونه قارچ های ماکروسکوپی موجود در توده های راش استان مازندران را ارایه می کند که 41 گونه آن برای اولین بار از استان مازندران و 24 گونه برای اولین بار از روی راش در ایران گزارش می شوند و 11 گونه برای فهرست قارچی ایران جدید می باشند. خانواده های Russulaceae و Polyporaceae به ترتیب با 12 و 11 گونه بیش ترین تعداد گونه ای را به خود اختصاص داده اند. بررسی بستر رشد قارچ های ماکروسکوپی در رویشگاه های نام برده نشان داد که 57 گونه چوب زی و 43 گونه بر روی خاک رویش داشته اند. این فهرست نشان می دهد که 42 گونه از قارچ های جمع آوری شده خوراکی و 10 گونه سمی هستند. مطالعه نحوه پراکنش قارچ ها نشان داد که دامنه های شمالی با 32 درصد تنوع گونه بیش ترین تنوع و دامنه های جنوبی با 13 درصد کم ترین تنوع قارچ های ماکروسکوپی را داشتند. نتایج این پژوهش اطلاعات جدیدی در مورد تنوع و نحوه پراکنش قارچ های ماکروسکوپی در توده های راش جنگل های شمال کشور ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: پراکنش، قارچ های ماکروسکوپی، درختان راش، مازندران
  • نورالدین نظرنژاد*، کاظم دوست حسینی، فاطمه اکبری فر صفحه 41
    این پژوهش به منظور بررسی امکان ساخت تخته لایه از چوب اکالیپتوس کاملدولنسیس به همراه تیمارهای اکسایش سطوح لایه ها و استفاده از نانو رس به عنوان پرکننده چسب، انجام شد. ابتدا لایه های چوب اکالیپتوس به وسیله پراکسیدهیدروژن و اسیدسولفوریک به مقدار 50 گرم بر مترمربع تیمار شده و پس از افزودن پرکننده نانو رس در 3 سطح 5/1، 3 و 5/4 درصد (بر حسب درصد مواد جامد چسب) به چسب اوره فرمالدئید، چسب زنی شدند. از نمونه های اکسید شده قبل و بعد از خشک کردن طیف FTIR گرفته شد. تخته لایه ها تحت شرایط فشار، دما و دو زمان پرس به ترتیب معادل 150 کیلوگرم بر سانتی مترمربع، 160 درجه سانتی گراد و 5/4 و 5/5 دقیقه ساخته شدند. مقاومت های مکانیکی با استفاده از روش های استاندارد ISO اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد، بیش ترین مقدار ویژگی های مقاومتی در نمونه های شاهد و کم ترین آن ها در نمونه های تیمار شده با اسیدسولفوریک، 3 درصد نانو رس و مدت زمان پرس 5/4 دقیقه دیده شد. تیمار اکسایش سطوح لایه ها و استفاده از نانو رس به عنوان پرکننده وقتی که اوره فرمالدئید به عنوان چسب استفاده می شود، تاثیر منفی بر ویژگی های مقاومتی تخته لایه دارد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف ها در همه آزمون ها به جز تاثیر نوع اکسیدکننده بر مدول الاستیسیته معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس کاملدولنسیس، اکسایش، نانو رس، پراکسیدهیدروژن، اسیدسولفوریک، مقاومت های مکانیکی
  • سیده سامره هاشمی*، وحیده پیام نور، علیرضا علی عرب، سیدعلی جعفری مفیدآبادی صفحه 59
    تنش شوری یکی از تنش های غیرزنده محسوب می شود که با توجه به اثرات منفی روی رشد گیاهان، پتانسیل تولید اراضی را کاهش می دهد. جوانه زنی بذر اولین مرحله ای است که گیاه با شوری خاک مواجه می شود، بنابراین بررسی پاسخ گیاه در این مرحله به تنش شوری می تواند نقش اساسی در تعیین میزان مقاومت آن داشته باشد. با شناسایی رفتار گیاه در این مرحله می توان با صرف زمان اندک مقاوم ترین گونه را مشخص کرد. در این پژوهش میزان مقاومت به شوری به دست آمده از نمک NaCl در بذرهای 3 گونه Eucalyptus microtheca، camaldulensis Eucalyptus و Eucalyptus saligna، در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه در شرایط درون شیشه ای با استفاده از محیط کشت MS بررسی شد. تیمارهای پژوهش که شامل شوری به دست آمده از نمک NaCl در 6 سطح 0، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی مولار بوده است در آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار بررسی شد. صفات مختلف (درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن تر ساقه چه و ریشه چه، نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه، بیوماس کل) اندازه گیری و به عنوان معیارهای تحمل به شوری در این گونه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گونه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری از نظر پاسخ به شوری در غلظت های مختلف با یکدیگر دارند. گونه E. microtheca بیش ترین مقاومت را از خود نشان داد و دو گونهE. camaldulensis و E. saligna در رتبه بعدی قرار گرفتند. برای اطمینان از نتایج پژوهش، بذرهای 3 گونه بالا در خاک طبیعی با شوری های متفاوت کاشته شده و ضمن مقایسه مشخص گردید نتایج کاملا مطابقت دارند.
    کلیدواژگان: تنش شوری، اکالیپتوس، جوانه زنی بذر
  • افسانه خلیلی*، هادی کیادلیری، رضا اخوان، اسدالله متاجی صفحه 77
    یکی از اجزای اصلی اکوسیستم های جنگلی گونه های میوه ای هستند که به دلیل نقش های اکوسیستمی مهمی که دارند برنامه ریزی و مدیریت برای حفظ این گونه ها یکی از اهداف اصلی و تاکید شده سازمان های حفاظت جهانی است. بنابراین با توجه به اهمیت زیاد گونه های میوه ای از جنبه های مختلف اکولوژیک و اقتصادی، این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه گونه های میوه ای در جنگل های مدیریت شده و مدیریت نشده در جنگل های سری 7 نیرنگ نوشهر انجام شد. به این منظور دو پارسل مدیریت شده و مدیریت نشده به ترتیب با مساحت 51 هکتار و 40 هکتار با شرایط فیزیوگرافی تقریبا مشابه انتخاب و سپس آماربرداری 100 درصد از همه درختان میوه ای به همراه ثبت موقعیت مکانی این درختان در منطقه و نوع گونه صورت گرفت. برای دست یابی به الگوی مکانی گونه ها از تابع K رایپلی استفاده شد و فرض تصادفی بودن الگوی پراکنش گونه ها با استفاده از آزمون مونت کارلو مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد که گونه های ولیک، خرمندی، ازگیل، آلوچه و انجیر در پارسل های مورد بررسی وجود دارند؛ به طوری که فراوانی گونه خرمندی و ولیک در هر دو پارسل زیاد بوده، اما فراوانی خرمندی در منطقه مدیریت نشده در مقایسه با منطقه مدیریت شده بیش تر است. همچنین الگوی پراکنش مکانی گونه های میوه ای در هر دو پارسل در فواصل نزدیک خوشه ایو در فواصل بیش تر تصادفی است. فراوانی کم تر گونه خرمندی در منطقه مدیریت شده در مقایسه با منطقه مدیریت نشده ناشی از برداشت این گونه توسط روستاییان حاشیه جنگل می باشد که با اعمال مدیریت در جنگل موردنظر الگوی خوشه ایدر فواصل نزدیک (تا 17 متر) افزایش پیدا کرده است. در نهایت می توان گفت که الگوی کلی مکانی گونه های میوه ای در پارسل مدیریت شده نسبت به پارسل مدیریت نشده تغییر چندانی نکرده است، چون بذر فراوانی که درختان میوه ای تولید می کنند و همچنین کم نیاز بودن و پیشگام بودن آن ها اثرات اقدامات مدیریتی را تا حدود زیادی خنثی می نماید.
    کلیدواژگان: گونه های میوه ای، الگوی پراکنش مکانی، مدیریت جنگل
  • میثم زاهدی*، تقی طبرسا، محراب مدهوشی، علیرضا شاکری صفحه 95
    در این پژوهش، اثر مقدار نانو ذرات رس بر خواص مکانیکی و فیزیکی چندسازه چوب پلاستیک به دست آمده از پلی پروپیلن و آرد چوب مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آرد چوب با نسبت وزنی 50 درصد با پلی پروپیلن مخلوط شد و نانو رس (نوع مونت موریلونیت) نیز با نسبت وزنی 3 و 5 درصد و ماده سازگارکننده مالئیک انیدرید پیوند داده شده با پلی پروپیلن به میزان 4 درصد در تمام ترکیب ها استفاده شد. ابتدا با استفاده از روش اکسترودر مواد اولیه با یکدیگر مخلوط شددند و سپس در پرس گرم اقدام به ساخت تخته های نهایی گردید. آزمون های مکانیکی شامل کشش، خمش و مقاومت به اتصال پیچ عمود بر سطح و آزمون های فیزیکی شامل واکشیدگی ضخامت و جذب آب در 2 و 24 ساعت غوطه وری بر روی نمونه ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقاومت خمشی، مدول خمشی، مقاومت کششی و مدول کششی و همچنین مقاومت به اتصال پیچ عمود بر سطح چندسازه چوب پلاستیک با افزایش مقدار نانورس از صفر به 3 درصد افزایش یافته، اما با افزودن مقدار 5 درصد نانورس کاهش می یابد. جذب آب و واکشیدگی ضخامت چندسازه چوب پلاستیک با افزایش مقدار نانورس (نوع مونت موریلونیت) کاهش یافت.
    کلیدواژگان: چندسازه چوب پلاستیک، نانو رس (نوع مونت موریلونیت)، اکسترودر، پرس گرم، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • کامل محمدزاده سقاواز*، حسین رسالتی صفحه 111
    روند توسعه صنایع کاغذ با افزایش درصد پرکننده در کاغذهای چاپ و تحریر همراه است. اما افزایش درصد پرکننده ها در کاغذ به رغم مزیت های فراوان مانند بهبود ویژگی های نوری کاغذ موجب کاهش مقاومت های کاغذ می گردد. در این پژوهش تاثیر مصرف سطوح مختلف کربنات کلسیم آسیاب شده (GCC) و کائولین (Clay)، بر خواص مقاومتی و نوری کاغذ به دست آمده از ترکیب 70 درصد خمیر CMP پهن برگان و 30 درصد خمیر الیاف بلند رنگ بری شده بررسی شد. نتایج نشان داده است که با استفاده از پرکننده کربنات کلسیم آسیاب شده در مقایسه با کائولین، کاغذ چاپ و تحریر با درجه روشنی و ویژگی های مقاومتی بیش تری می توان تولید نمود.
    کلیدواژگان: کربنات کلسیم آسیاب شده، کائولین، خواص مقاومتی، خواص نوری، پرکننده
  • محمد رضوانی*، فهیمه هاشم زاده صفحه 125
    در این مقاله عوامل موثر در تخریب جنگل و تاثیر خروج دام از حوزه 14 جنگل های شمال کشور از دیدگاه جنگل شناسی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. دو گروه مورد نظرسنجی در این مقاله کارشناسان و خانوارهای مشمول طرح جابه جایی می باشند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که این دو گروه عوامل متفاوتی را در تخریب جنگل موثر دانسته اند که از آن میان 2 گروه از عوامل مهم تر هستند: 1- رشد جمعیت دام و 2- حضور دام در جنگل، از سوی دیگر، مالکین دام در جنگل، خسارت ناشی از حضور دام در جنگل را به علت خوردن نهال ها و سرشاخه ها، تردد روی زمین و فشردگی خاک جنگل و هم چنین استقرار نداشتن زادآوری طبیعی دانسته اند. هم چنین از نظر آن ها، راه های حفاظت از جنگل، خروج دام از جنگل، واگذاری مدیریت جنگل به دامداران، ایجاد اشتغال برای دامداران و تامین علوفه دام می باشد و از بین این عوامل تامین علوفه و ایجاد اشتغال دامداران را موثرترین عوامل معرفی کرده اند. به نظر آن ها میزان زنده مانی نهال ها بعد از خروج دام از جنگل بهبود می یابد که میزان این بهبود از نظر آماری نیز معنی دار می باشد. براساس محاسبه های انجام شده، در صورت خروج دام از این حوزه آب خیز جنگل، اضافه درآمد سالانه به دست آمده از جنگل به تنهایی 6/1 برابر درآمد سالانه به دست آمده از دامداری در آن می باشد.
    کلیدواژگان: خروج دام از جنگل، طرح سامان دهی، دیدگاه زیست محیطی و اقتصادی، حوزه آب خیز 14 شمال ایران
  • محمد امین عندلیبیان، سعید مهدوی*، حسین کرمانیان، امید رمضانی صفحه 139
    این پژوهش با هدف ارایه راه کارهایی به منظور بهبود مقاومت های کاغذ بازیافتی تهیه شده از کارتن کنگره ای کهنه انجام شد. تیمارهای خمیرکاغذ شامل تبدیل یونی با کلرید سدیم 1 درصد، واکنش با هیدروکسید سدیم 3 و 5 درصد (بر مبنای جرم خشک خمیرکاغذ) و اعمال دمای 25 و 70 درجه سانتی گراد بودند. ساخت کاغذ دست ساز براساس روش جدید استاندارد و با سیستم بسته آب ورق ساز نوع KCL انجام شد. شاخص های الیاف تیمار شده شامل ماندگاری آب الیاف (WRV)، دانسیته ظاهری و مقاومت های ورق اندازه گیری شدند. به رغم نبود اختلاف معنی دار آماری بین میزان ماندگاری آب در الیاف تیمار شده و نمونه شاهد، با اعمال تیمار 3 درصد هیدروکسید سدیم و تبدیل یونی در دمای محیط این ویژگی تا حدود 25 درصد نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. تیمار یاد شده به عنوان بهترین تیمار، موجب بهبود معنی دار آماری در دانسیته ظاهری، مقاومت به ترکیدن، پاره شدن و خردشدن حلقوی کاغذها شد.
    کلیدواژگان: کارتن کنگره ای کهنه، هیدروکسید سدیم، تبدیل یونی، مقدار ماندگاری آب، مقاومت های کاغذ
  • معصومه خان حسنی*، یحیی خداکرمی، خسرو ثاقب طالبی، هوشمند صفری صفحه 153
    با توجه به جهت جغرافیایی و فرم زمین، قطعات نمونه 5 آری دایره ای شکل به طوری در نظر گرفته شدند که در هر قطعه، گونه درختی مورد نظر حداقل به صورت دسته ای یا گروه کوچک حضور داشته باشد. در مطالعات خاک شناسی میزان عناصر موجود در نمونه ها مانند درصد مواد آلی، درصد آهک، اسیدیته، قابلیت هدایت الکتریکی و بافت خاک تعیین گردید. تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) برای مشخص نمودن مهم ترین متغیرها و ارتباط آن ها با پراکنش گونه صورت گرفت. نتایج بررسی عوامل مختلف خاک شناسی نشان داد که این گونه تنها به میزان pH خاک وابستگی نشان می دهد و در خاک هایی با pH کمی بالاتر از خنثی حضور دارد و سایر عوامل مانند: سیلت، شن، رس، درصد کربن آلی، هدایت الکتریکی و کربنات کلسیم خاک نقش تعیین کننده ای در پراکنش این گونه ندارند.
    کلیدواژگان: خاک شناسی، تجزیه به مولفه های اصلی، زالزالک، کرمانشاه
  • محمد رستمیان*، محمدرضا کاوسی، شعبان شتایی، علی اکبر محمدعلیپور ملکشاه صفحه 167
    قارچ های چوب زی از عوامل بیماری زای گیاهی به شمار می آیند، این قارچ ها با تجزیه کردن سلولز، همی سلولز و لیگنین باعث ایجاد پوسیدگی در درختان جنگلی می گردند. در این پژوهش ارتباط بین پوسیدگی درختان با تنوع قارچ های چوب زی، نوع و قطر درخت میزبان و برخی عوامل فیزیوگرافی و هم چنین برآورد تعداد درختان آلوده به قارچ های چوب زی در سری یک جنگل شصت کلاته گرگان مورد بررسی قرار گرفت. آماربرداری از درختان آلوده به قارچ های چوب زی در دو ترانکست نواری در طول و در دو طرف دامنه کلی سری انجام شد و در داخل نوارها همه درختانی که قارچ های عامل پوسیدگی بر روی آن ها استقرار داشتند مورد بررسی قرار گرفتند و برای ارتباط پوسیدگی درختان با عوامل فیزیوگرافی، میزبان، قطر میزبان و تنوع قارچ های چوب زی از رگرسیون لجستیک ترتیبی استفاده گردید. در این پژوهش 5 گونه درختی راش، ممرز، پلت، بلوط و انجیلی به عنوان میزبان و تعداد 9 گونه قارچ عامل پوسیدگی چوب در منطقه مورد مطالعه شناسایی شد. فراوانی گونه های میزبان و قارچ های چوب زی در طبقات انتهایی پوسیدگی افزایش یافت و از این نظر بین طبقات پوسیدگی درختان اختلاف معنی داری وجود داشت. تعداد درختان دارای پوسیدگی چوب در منطقه مورد مطالعه 1405 اصله برآورد گردید. Fomes fomentarius با 76/36 درصد بیش ترین و Ganoderma australe با 47/1 درصد کم ترین درصد آلودگی را برای درختان دارند. عوامل فیزیوگرافی، نوع میزبان و قطر درختان میزبان در پوسیدگی درختان موثر نبودند و تنوع قارچ های چوب زی موثرترین عامل در پوسیدگی درختان می باشد که با افزایش تنوع قارچ های چوب زی پوسیدگی درختان تسریع می گردد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی، قارچ های چوب زی، رگرسیون لجستیک ترتیبی، شصت کلاته گرگان
  • جمیله نظری*، وحیده پیام نور، مهدی علیزاده، کمال قاسمی یزدی صفحه 183
    توس (Betula sp) در ایران بازمانده جنگل های اولیه خزری و رو به انقراض است. دامنه پراکنش محدود و شرایط رویشگاهی نامساعد جنس توس و نبود زادآوری در رویشگاه های طبیعی و ناتوانی در تکثیر جنسی باعث در معرض انقراض قرار گرفتن آن شده و استفاده از فنون درون شیشه ای را برای حمایت بیش تر از این جنس مورد تاکید قرار می دهد. هدف از این پژوهش بهینه سازی محیط کشت و تیمارهای سترون سازی برای ریزازدیادی B. litwinowii، یکی از سه گونه شناسایی شده این جنس در ایران با استفاده از ریزنمونه تک گره است. ریزنمونه ها به صورت تصادفی از نهال های 5-4 ساله جمع آوری و با اعمال تیمارهای مختلف سترون سازی در دو محیط کشت MS و WPM با غلظت های مختلف هورمون های BAP و NAA کشت شدند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمایش فاکتوریل دو عامله در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار SPSSو MSTATC مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد برای استریل کردن ریزنمونه های تک گره، بهترین حالت استفاده از تیمار کلرید جیوه 1/0 درصد به مدت 7 دقیقه بود و دو محیط کشت MS و WPM با غلظت های مختلف هورمونی برای تولید برگ تک گره مناسب بودند. بیش از 75 درصد جوانه های جانبی تک گره ها در هر دو محیط کشت بالا به برگ تبدیل شدند و در نهایت 10 درصد از تک گره ها تنها در محیط کشت WPM قادر به ساقه زایی و تولید ریشه شدند.
    کلیدواژگان: Betula litwinowii، کشت بافت، ریزازدیادی، سترون سازی
|
  • P. Ranjbarnejad, Sh. Shataei *, A. Salmanmahiny Page 1
    In this study، three common change detection methods including post classification، differential NDVI and PCA were compared using 1987 TM and 2001 ETM+ imagery to determine the kind and rate of forest extent changes in Golydaghi forestry plan. After geo-referencing of images، training areas from forest and non-forest classes were selected and classification of images was done using maximum likelihood classifier. Accuracy of classified images was assessed using some samples ground truth. Results showed that overall accuracy of TM and ETM+ classified images were %92. 02 and %92. 66، respectively. The classified maps were crossed to produce the changed forest map. In differencing NDVI method، NDVI indices were created for two dates and differenced each other. Thresholds of change were determined using NDVI values of 80 control points from unchanged forested and non forested areas and the change map was created using applying two standard deviations (SD) thresholds. Results showed thatapplying two SD could mapped changes better، compared to one SD. In the one date differential PCA، first component of PCA on the TM and ETM+ images were selected and differentiated each other. In two dated PCA، third and fourth component of PCA of whole TM and ETM+ images were selected and one and two SD thresholds were applied for changes mapping. Generally، accuracy assessment of change detection methods using ground truth maps showed that post classification method could better mapped changes with overall accuracy of %85. 13 and about 0. 51 Kappa coefficient compared to other methods.
    Keywords: Change detection methods, Forest extent, TM, ETM+, Golydaghi
  • A. Borhani*, S. Ali Mosazadeh, S. Badalyan Page 23
    This paper lists recent findings of macro fungi of beech stand in Mazandaran province in north of Iran. The list contains data on the occurrence of 100 species of macro fungi، 41 of which are new to Mazandaran province، 24 new Iranian fungusbeech associations، and 11 have not p and previously been recorded from Iran. Russulaces and Polyporaceae are wood inhabiting and 43 grow on soil. Edible and poisonous species are 42 and 10 respectively. Study on macro fungi distribution pattern showed that northern slopes consisting 32% of species diversity had the highest diversity and southern slopes having 13% had the least diversity. Result of this study increases the information about diversity and distribution of macro fungi in beech forests of northern Iran.
    Keywords: Fungi distribution, Macro fungi, Beech trees, Mazandaran
  • N. Nazarnezhad*, K. Doost Hoseini, F. Akbarifar Page 41
    This study conducted to evaluate the possibility of making plywood from Ecalyptus Comuldulensis wood using oxidation of layer surfaces and application of nano-clay as adhesive filler. First Ecalyptus wood layers treated with hydrogen Peroxide and sulfuric acid using 50 gr/m2. Nano-clay was added to UF resin at three levels (1. 5، 3 and 4. 5 percent) based on resin solid content. Modified resin with nano-clay were applied on treated layers. Oxidated specimens were evaluated using FTIR spectroscopy. Control specimens were made using untreated Ecalyptus wood layers and UF resin and wheat flour as filler. All boards were made under press pressure of 150 kg/cm2، 160 oC and press time of 4. 5 and 5. 5 minutes. Finally boards strength was evaluated following ISO standard. Results showed that oxidation of layer surfaces and application of nano-clay as filler had negative effects of plywood when UF resin is used. Analysis of results using ANOVA technique showed that differences exist among all tests except effect of oxidation on MOE parallel and perpendicular of Fiber were significant.
    Keywords: Ecalyptus Comuldulensis, Oxidation, Nano, clay, Hydrogen peroxide, Sulfuric acid, Mechanical properties
  • S.S. Hashemi *, V. Payamnoor, A.R. Aliarab, S.A. Jafari Mofidabadi Page 59
    Salinity is one of the most important abiotic stresses that according to its negative effects on plant growth، reduces lands’ potential productivity. Seed germination is the first stage of plant development، in which plant encounters salinity of soil. Thus، study of plant response to salinity in this stage can have an important role in determination of plant salinity resistance. The salinity resistance of plant can be determined in short time. In this study، in order to identify salinity resistance of three Eucalyptus species (E. microtheca، E. camaldulensis، E. saligna) in germination and initial growth stages، using MS media culture in vitro condition and using completely randomized factorial experiment with3 replications their seeds were exposed to 6 salinity treatments، including 0، 50، 100، 150، 200 and 250 Mm NaCl in laboratory condition. Germination percent، germination speed، seed vigor، root and shoot length، root and shoot fresh weight، root and shoot dry mass and total biomass were measured and used as salinity tolerance index (STI). E. microtheca was more salinity tolerant than E. camaldulensis and E. saligna. In order to achieve more confident results seeds of these 3 species were planted in different salinity classes of natural soil. After comparison، it was determined that results were quite consistent.
    Keywords: Salinity, Eucalyptus, Seed germination
  • A. Khalili *, H. Kia, Daliri, R. Akhavan, A. Mataji Page 77
    Fruit trees are one of important components of forest ecosystems، that their protection regarding to their important roles in ecosystem is one of the important aims in global protection structures. On the basis of fruit trees importance from ecological and economical aspects the aims of this study was to compare the spatial patterns of fruit species in managed and unmanaged forests. The study site was located in Neyrang-Noshahr forest of Iran. Two managed and unmanaged compartments were selected with are of 51 ha and 40 ha respectively with approximately similar physiographical conditions. Full inventory of fruit trees along with determination of special position were done. Ripley’s K-function was used to analyze the spatial pattern of fruit trees. The null hypothesis was a random distribution of fruit trees، which was tested by Montecalo simulation. Results showed that species of Crataegus aronia، Diospyrus lotus، Mespilus germanica، Prunus divaricata، and Ficus carica existed in both managed and unmanaged forests. However، the frequency of Crataegus aronia and Diospyrus lotus were more than other species in two compartments، while frequency of Diospyrus lotus in unmanaged forest was more than managed one. Spatial pattern of fruit trees in two compartments was cluster in short distances and then random in larger distances. Less frequency of Diospyrus lotus in managed forest in comparison to unmanaged forest was due to cutting this species by villagers in managed area which caused increased clustering pattern in short distances (up to 17m). Finally، we conclude that the spatial pattern of fruit trees in managed forest has changed slightly compared to unmanaged forest، due to high frequency of seed production and being pioneer and low demanding behavior of this species that reduced the impact of management.
    Keywords: Fruit trees, Spatial pattern, Forest management
  • M. Zahedi *, T. Tabarsa, M. Madhoushi, A.R. Shakeri Page 95
    In this study، the effect of clay nanoparticles on the mechanical and physicalproperties of wood plastic composite were studied. For this purpose، the weightratio of 50% wood flour was mixed with 50% polypropylene and 0، 3 and 5 percentnanoclay based on polypropylene and 4% modified polypropylene with MaleicAnhydride based on polypropylene were used. First، the ingredients were mixedusing the extruder and then، the final panels were produced by hot pressing. Mechanical tests including tensile، bending and screw withdrawal strength andphysical tests including thickness swelling and water absorption after 2 and 24hours of immersion were performed. Results showed that with increasing 3%nanoclay، the mechanical properties of wood plastic composite increased and thendecreased over nanoclay loading more than 3%. Moreover، water absorption andthickness swelling decreased by addition of nanoclay to composites.
    Keywords: Wood plastic composite, Nanoclay, Extruder, Hot press, Physical, mechanical properties
  • K. Mohamadzadeh Saghavaz*, H. Resalati Page 111
    The trend of development in pulp and paper industry is to have higher filler content in writing and printing papers. However، the strength of paper will be reduced by increasing filler content، despite of maintaining many benefits such as improving the optical properties. In this study، the effect of different consumption levels of GCC and clay fillers on the strength and optical properties of a furnish containing 70% hardwood CMP and 30% bleached Softwood kraft pulps، was investigated. The results indicated that، by using GCC filler، in comparison with clay، it is possible to produce writing and printing paper at higher brightness and strength properties.
    Keywords: Ground calcium carbonate, Clay, Strength properties, Optical properties, Filler
  • M. Rezvani*, F. Hashemzadeh Page 125
    In this paper effective factors on forest degradation and impact of moving out livestock in district 14 of the country’s northern forests was studied primarily from environmental and economic perspective. Following implementation of relocation project of livestock holders، two categories of participants consisting of forestry experts and households were surveyed. The results showed that forestry experts believed on different sets of factors affecting forest degradation among which two were considered as more important. 1) Increasing rate of livestock population and، 2) Presence of livestock in the forest. On the other hands، the livestock holders in the forest believed that the degradation intensity were a function of grazing intensity، the stand seedlings and tree branches، frequency of livestock movement on forest floor and resulting forest soil compaction. From their point of view، protecting forest from this destructive impacts can be achieved through such means as 1) Translocation of livestock from forest areas followed by their establishment in lower land ranches in the area together with supporting the livestock holders with foraged and، 2) More importantly، providing employment opportunities for the transferred livestock holder communities. The study showed that seedling survival rate following livestock withdrawal was significantly enhanced in the affected forest areas. Seedling survival rate after withdrawal livestock from the forest is improved، that was statistically significant. Based on calculations، if livestock are removed from the forest area، annual revenue from the forest alone would be increase 1. 6 fold relative to the situation prior to livestock moving out.
    Keywords: Moving out livestock from forest, Livestock holder assistance program, Environmental, economic prospective, District 14 of Northern forest of Iran
  • M.A. Andalibian, S. Mahdavi *, H. Kermanian, O. Ramezani Page 139
    This study was carried out to provide improvement of recycled paper strength made from OCC. Chemical treatment of OCC pulp was carried out using 1% sodium chloride as ion exchange stage and then extraction by 3% and 5% sodium hydroxide based on oven dried pulp. Slurry temperature during the chemical reaction was adjusted to 25 and 70 °C. Handsheets were made based on a new standard method by KCL sheet former using a closed water system. Water retention value (WRV)، sheet density and strength were measured to characterize the treated fiber properties. No significant differences in WRV were found among control and treated pulps despite of maximum increasing of 25% applying 3% NaOH، ionic exchange and room temperature. The mentioned condition wasselected as the best condition which significantly improved apparent density، burst strength، tear strength and RCT.
    Keywords: OCC, Alkali treatment, Ionic exchange, WRV, Paper strength
  • M. Khanhasani*, Y. Khodakarami, Kh. Sagheb, Talebi, H. Safari Page 153
    Recognition of the effective soil factors on the distribution of Hawthorn tree provides sufficient information about this species aiming its reforestation with different purposes. In order to find out the site demands of Hawthorn (Crataegus spp.)، the main habitats of this species were identified in Kermanshah province، western Iran. In this study، altitudinal distribution of hawthorn was found by determining the minimum and maximum of its distribution. Twenty eight circular sample plots (each 500 m2) were laid out in different combinations of the above mentioned site factors. Moreover، the physico-chemical soil properties of the study sites were studied. Principal component analysis (PCA) was performed to identify the variables and their relationship with species distribution. In general، results showed that only the pH of soil was the effective factor on Hawthorn distribution، and this species prefers slightly higher than neutral soils. The other factors as: Silt، Sand، Clay، Caco3، C% and EC did not have any effective role on this species distribution.
    Keywords: Pedology, PCA, Hawthorn, Kermanshah
  • M. Rostamian*, M.R. Kavosi, Sh. Shataee Page 167
    Wood fungi are plant pathogens، these fungi are causing decay in forest trees by decomposition of cellulose، hemicellulose and lignin. The aim of this study was to investigate the relationship of trees decay with diversity of wood fungi، type and diameter of host tree and some of physiographic factors as well as estimation of the number of infected trees by wood fungi in district one of the Education and Research Shastkolate forest of Gorgan. Inventory of the trees infected by xylophillous fungi was carried out using two strip transects، and all the infected trees were investigated in transects. To investigate a relationship between tree decay levels (ordinal response variable) and some predicator variables namely physiographic factors، host، hosts diameter and the diversity of xylophillous fungi، ordinal logistic regression was used. In this study، five species of trees namely، Fagus orientalis، Carpinus betulus، Quercus castaneifolia، Acer velutinum and Parrotia persica as the host and 9 species of xylophillous fungi were identified in the study area. Abundance of host species and xylophillous fungi increased at the end of decay classes. In this respect، there is a significant difference between the levels of decay classes. Number of trees with decayed wood in the study area of 1405 was estimated. Fomes fomentarius with 36. 76 percent have the most percentage of infection and Ganoderma austral with 1. 47 percent have the lowest percentage of infection for the trees. Physiographic factors، the type of host tree and diameter of host trees in trees decay by xylophillous fungi were ineffective، and diversity of xylophillous fungi was the most effective factor in trees decay. With increasing of the diversity of xylophillous fungi، tree decay is accelerated.
    Keywords: Decay, Wood fungi, Ordinal logistic regression, Shastkolateh of Gorgan
  • J. Nazari *, V. Payamnoor, M. Alizadeh, K. Ghasemi Yazdi Page 183
    Birch (Betula sp.) is considered as a survivor of Caspian primary forests and one of the extinct forest trees in Iran. In our country، Birch species is endangered because of limited distribution range، unfavourable habitat conditions، lack of regeneration in natural habitat and inability to reproduce sexually in condition. Therefore، using the technique of in vitro is very important to support this species. The objective of this study is to optimize culture medium and surface sterilization treatments for B. litwinowii micro-propagation، that is one of known Birch by use of nodal explants. Nodal explants were collected randomly from 4-5 years old of birch seedlings and sterilised by applying different treatments in both MS and WPM medium with various concentrations of BAP and NAA hormones were cultured. The obtained data were analyzed based on completely randomized design using SPSS and MSTATC software. The results revealed that HgCl2 (0. 1% for 7 min) was the best treatment for surface sterilization of nodal explants. TheMS and WPM media supplemented with various concentrations of hormones were suitable for culture establishment of nodal explants. More than 70% of single lateral bud nodal in both mediums becomes to leaves. Finally، 10% of nodal explants are able to produce shoot and roots in WPM medium.
    Keywords: Betula litwinowii, Tissue Culture, Micropropagation, Sterilization