فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طیبه میردیلمی، شعبان شتایی جویباری، محمدرضا کاووسی صفحات 1-16
    آتش سوزی های جنگلی در ایران و بویژه در جنگل های شمال کشور آثار مخربی را در سیمای ظاهری این مناطق به جای گذاشته است. شناسایی، پیشگیری و کنترل خسارات انسانی- اجتماعی و اقتصادی ایجاد شده توسط خطرات طبیعی از اهداف اساسی موسسات تحقیقاتی و اجرایی است. یکی از روش های پیشگیری آتش سوزی های جنگلی، تعیین محدوده های احتمال خطر آتش سوزی می باشد. در این تحقیق با استفاده از روش رگرسیون لجستیک در محیط GIS نقشه پهنه بندی خطر آتش سوزی برای منطقه پارک ملی گلستان تهیه گردید. عوامل موثر بر وقوع آتش شامل عوامل اقلیمی، توپوگرافی، پوشش گیاهی و انسانی با استفاده از روش ها و منابع مختلف جمع آوری و در محیط GIS تهیه گردید. نقاط آتش سوزی بوقوع پیوسته نیز جمع آوری و به صورت یک لایه بولین تهیه گردید. لایه های هر یک از عوامل موثر بر آتش سوزی به عنوان متغیر مستقل و لایه نقاط آتش سوزی سالیان گذشته به عنوان متغیر وابسته وارد مدل رگرسیون لجستیک گردید و نقشه احتمال وقوع آتش سوزی برای منطقه تهیه گردید. مقادیر شاخص آماری 0.3121 = Pseudo R2 و ضریب 0.9132ROC= بدست آمده برای مدل، نشان می دهد که مدل رگرسیون لجستیک دارای برازش خوبی بوده است. نقشه احتمال خطر بدست آمده به 4 کلاسه کم خطر، متوسط، خطرناک و پرخطر پهنه بندی گردید. ارزیابی نقشه پهنه بندی خطر آتش سوزی با استفاده از تعدادی از نقاط آتش سوزی که در فرآیند مطالعه مورد استفاده قرار نگرفته بودند انجام گرفت. نتایج نشان داد که درصد بیشتری از آتش سوزی ها در طبقه متوسط و درصد کمی از آن در طبقات خطرناک و پرخطر قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مدلسازی، آتش سوزی جنگل، GIS، رگرسیون لجستیک، پارک ملی گلستان
  • امید رجبی کبودچشمه، رامین ویسی صفحات 17-30
    در این تحقیق، نتایج نشان داد که صنوبر وارداتی طول الیاف کوتاهتر، قطر الیاف و حفره سلولی بیشتر و ضخامت دیواره سلولی کمتر نسبت به راش و ممرز دارد. هم چنین قطر الیاف توس وارداتی در مقایسه با دو گونه راش و ممرز بیشترین مقدار است. از نظر ترکیبات شیمیایی چوب توس و صنوبر وارداتی دارای کمترین لیگنین کلاسون و بیشترین مقدار هولوسلولز می باشد. ویژگی های کاغذ دست ساز حاصل از گونه های مورد مطالعه نشان داد که مقاومت به ترکیدن و طول پارگی کاغذ حاصل از چوب توس و صنوبر وارداتی بیشتر از راش و ممرز است.
    کلیدواژگان: راش، بیومتری الیاف، لیگنین، هولوسلولز، خمیر شیمیایی، مکانیکی
  • جواد میرزایی، عبدالعلی کرمشاهی صفحات 31-43
    تنش خشکی مهمترین فاکتور تاثیرگذار بر رشد گیاه در مناطق خشک و نیمه خشک بوده و نسبت به سایر تنش های غیرزنده نقش بیشتری در استقرار نهال ها در یک اکوسیستم بازی می کند. به همین دلیل سهم بالایی از پژوهش های بیولوژیکی این مناطق، مربوط به تنش های خشکی است. در این تحقیق اثر استرس خشکی (100، 75، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی) بر زنده-مانی، رشد (ارتفاع، قطر، سطح برگ، طول ریشه، حجم ریشه، طول ریشه به ساقه) و فعالیت های فیزیولوژیکی (فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای و دمای سطح برگ) نهال های بنه (Pistacia atlantica) در شرایط گلخانه ای، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استرس خشکی بر اکثر ویژگی های مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی نهال های بنه تاثیر معنی داری دارد. به طوری که استرس خشکی سبب کاهش زنده مانی، رشد ارتفاعی، قطری و سطح برگ نهال های بنه شده و فعالیت های فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای و تبادلات گازی را به میزان قابل توجهی کاهش داد. اما از طرفی، تنش خشکی بر طول ریشه و طول ریشه به ساقه و دمای سطح برگ نهال های بنه تاثیر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، فتوسنتز، تعرق، مرفولوژیکی، بنه
  • سید رحمان جعفری پطرودی، حسین رسالتی صفحات 45-60
    کلش برنج در کشورهای فاقد منابع چوبی کافی می تواند به عنوان یکی از مواد اولیه مناسب برای تولید خمیرکاغذ شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد. اما سیلیس موجود در کلش محدودیت هایی را برای کاربرد این ماده در صنایع کاغذسازی ایجاد می کند و همچنین بخش هایی نظیر آماده سازی ماده اولیه، دیگ پخت، سیستم بازیابی مواد شیمیایی، سودسازی، ماشین کاغذ و نیز بازیابی انرژی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق تاثیر فرایند های مختلف خمیر سازی سودا، سودا- آنتراکینون و اسید فرمیک بر میزان سیلیس زدایی از کلش برنج در سه محدوده عدد کاپای 15، 25 و 35 بررسی شده است. نتایج نشان داده است که در فرایند پخت سودا با افزایش غلظت ماده شیمیایی پخت و در نتیجه کاهش عدد کاپا از 35 به 15، میزان سیلیس موجود در خمیرکاغذ از 27/17 به 41/7 درصد کاهش یافته در حالی که همزمان میزان سیلیس موجود در لیکور سیاه نیز از 34/1 به 20/11 درصد افزایش یافته است. در فرایند سودا - آنتراکینون میزان سیلیس موجود در لیکور سیاه در حدود 115درصد کمتر از فرایند سودا بوده است. نتایج در خمیرسازی اسید فرمیک در مقایسه با فرایندهای متداول ذکر شده کاملا متفاوت بوده و نشان داده است که مقدار سیلیس خمیرکاغذ با کاهش عدد کاپا از 35 به 15 افزایش یافته است. به طوری که میزان سیلیس موجود در خمیرکاغذ در عدد کاپای 15 به مقدار 18 درصد بوده است. بنابراین در صورت استفاده از فرایندهای خمیر سازی سودا- آنتراکینون و اسید فرمیک نه تنها می توان کاهش قابل ملاحظه ای در سیلیس موجود در لیکور سیاه ایجاد کرد بلکه تولید خمیرکاغذ شیمیایی بدون مشکلات زیست محیطی نیز اقتصادی تر گردد.
    کلیدواژگان: کلش برنج، سیلیس، لیکور سیاه، سودا، انتراکینون، اسید فرمیک
  • ابوالفضل کارگرفرد صفحات 61-74
    هدف این تحقیق بررسی اثر مصرف سازگارکننده بر ویژگی های کششی و فیزیکی چندسازه های چوب/ پلاستیک ساخته شده از پلی پروپیلن بازیافتی به روش ریزش کیک بوده است. لذا از آرد چوب گونه اکالیپتوس کاملدولنسیس در 3 سطح 70، 65 و 60 درصد و همچنین استفاده از ماده سازگارکننده MAPP در سطح صفر و 5 درصد چند سازه های چوب – پلاستیک ساخته شد. نتایج اندازه گیری مقاومت کششی و مدول الاستیسیته کششی و خواص فیزیکی با استفاده از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که مقاومت کششی و مدول الاستیسیته کششی چند سازه های دارای سازگارکننده در سطح معنی داری بالاتر بوده است. همچنین این ویژگی ها با کاهش مقدار آرد چوب دارای روند صعودی بوده اند. اثر متقابل مقدار آرد چوب و سازگارکننده بر مقاومت کششی معنی دار بوده و چندسازه های ساخته شده از 60 درصد آرد چوب و 5 درصد MAPP دارای بالاترین مقاومت کششی بوده اند. جذب آب بعد از 2 و 24 ساعت چندسازه ها با افزودن سازگارکننده و کاهش مقدار آرد چوب، بهبود یافته است. همچنین واکشیدگی و جذب آب بعد از 2 ساعت غوطه وری در آب جوش چندسازه های ساخته شده از 60 درصد آرد چوب به طور معنی داری کمتر بوده است. همچنین افزایش مصرف سازگارکننده موجب کاهش این ویژگی ها شده و حداقل آنها در مصرف 5 درصد سازگارکننده مشاهده گردید
    کلیدواژگان: چند سازه چوب، پلاستیک، پلی پروپیلن بازیافتی، سازگارکننده، اکالیپتوس کاملدولنسیس، مقاومت کششی، ویژگیهای فیزیکی
  • میثم مهدی نیا، سعیی ضیایی، علی اکبر عنایتی صفحات 75-92
    در این پژوهش اثر سه نوع ماده لیگنوسلولزی مختلف به عنوان پرکننده و نیز درصد اختلاط آن ها با پلی اتیلن سنگین (HDPE)، بر روی خواص فیزیکی و مکانیکی چند سازه های چوب پلاستیک بررسی و مقایسه شد. نرمه MDF، ذرات آرد ساقه سویا و آرد چوب صنوبر با نسبت های وزنی 40، 50 و 60 درصد به همراه MAPE به میزان 3 درصد به عنوان ماده سازگار کننده، با استفاده از اکسترودر دو ماردون همسوگرد با HDPE مخلوط شده و به صورت گرانول درآمدند. نمونه های آزمونی شامل نمونه های مقاومت خمش، مدول کششی و مقاومت ضربه و جذب آب و واکشیدگی ضخامت با استفاده از قالب گیری تزریقی ساخته شده و مطابق استاندارد ASTM مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش درصد وزنی ماده پرکننده از 40 به 50 و 60 درصد، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته خمشی و مدول کششی و همچنین میزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت به طور معنی داری افزایش یافته در حالی که مقاومت به ضربه کاهش می یابد. همچنین مشخص گردید که نمونه های ساخته شده با ذرات نرمه MDF در مقایسه با دو ماده پرکننده دیگر، بهترین خواص فیزیکی و مکانیکی را دارا هستند در حالی که چند سازه های ساخته شده با ذرات ساقه سویا ضعیف ترین خواص را از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: چند سازه چوب پلاستیک، نرمه MDF، ذرات ساقه سویا، آرد چوب صنوبر، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • جواد سوسنی، عاطفه رادمهر، سیدمحمود حسینی قلعه بهمنی، شمس الدین بالاپور، اصغر سپهوند صفحات 93-110
    بسیاری از ویژگی های درختان از جمله پهنای حلقه های سالیانه تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار می گیرند. اقلیم شناسی درختی، شاخه ای از علم گاهشناسی درختی است که به بررسی تاثیر فاکتورهای اقلیمی نظیر دما و بارندگی بر خصوصیات حلقه های رویش سالیانه درختان می پردازد. به منظور انجام این تحقیق 30 درخت شاخه زاد سالم گونه بلوط ایرانی از جنگل های بلوط واقع در شهرستان خرم آباد، استان لرستان انتخاب گردید. نمونه ها به صورت دیسک تهیه شدند. پس از انتقال به آزمایشگاه و آماده سازی سطح نمونه ها، پهنای حلقه های رویش توسط بینوکولار و میز اندازه گیری لین تپ و نرم افزار تی سپ اندازه گیری شد. همچنین تطابق زمانی بین نمونه ها با نرم افزار تی سپ انجام شد. نمونه های رویشی هفت درخت به علت عدم تطابق زمانی مناسب حذف گردیدند. کرونولوژی منطقه با استفاده از نرم افزار ارستان تهیه گردید. داده های بارندگی و دما از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی منطقه گردآوری شد و تاثیر آن ها بر روی حلقه های رویش سالیانه درختان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که به علت گرم و خشک بودن منطقه، بارندگی و دما به ترتیب تاثیر مثبت و منفی بر رویش شعاعی درختان نشان می دهند. بیشترین اثر معنی دار بارندگی در ماه های مهر (اکتبر) و اردیبهشت (می) و بیشترین اثر معنی دار دما در ماه های شهریور (سپتامبر)، مهر (اکتبر)، آبان (نوامبر)، آذر (دسامبر)، تیر (ژولای) و مرداد (آگوست) مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، حلقه رویش، گاهشناسی درختی
  • رامین نقدی، زهرا محمدی، مهدی عاکف، ایرج باقری صفحات 111-132
    استفاده از ماشین های مدرن بهره برداری در جنگل داری، نیروی زیادی را به خاک منتقل می کند. نتیجه وارد شدن چنین نیروهایی، تغییر و آسیب به ساختمان خاک است که اغلب می تواند اثرات مخرب طولانی مدتی بر خصوصیات میکرومورفولوژیکی از جمله اندازه و نوع حفرات خاک داشته باشد. لذا این تحقیق به منظور بررسی میزان بازیابی خصوصیات میکرومورفولوژیکی خاک تراکم یافته در طی دوره 20 ساله در منطقه جنگلی اسالم در شمال ایران انجام گرفت. تیمارها شامل سه دوره زمانی (1، 10 و 20 سال)، دو طبقه شیب (بیشتر از 20 درصد و کمتر از 20 درصد) و دو سطح ترافیک (زیاد و کم) بود. همچنین پلات هایی به ابعاد 5×12 مترمربع در مسیرهای چوبکشی و شاهد تعیین و در هر پلات با استفاده از قوطی کوبینا نمونه دست نخورده تهیه شد و سپس از این نمونه ها، مقاطع نازک تهیه گردید. مقاطع نازک مورد مطالعات میکروسکوپی توسط میکروسکوپ پلاریزان قرار گرفتند و پس از مطالعه و عکس برداری، درصد تخلخل کل، مساحت و قطر معادل حفرات با استفاده از نرم افزارImage Tool محاسبه شد. نتایج نشان داد که پس ازگذشت 20 سال از زمان چوبکشی، هنوز خصوصیات میکرومورفولوژیکی خاک های تراکم یافته در مسیرهای چوبکشی کاملا بازیابی نشده و دارای تفاوت معنی دار با منطقه شاهد بودند و برای ترمیم و احیا طبیعی خاک ها در این مناطق به مدت زمان بیشتری نیاز بود. شیب و شدت ترافیک در میزان بازیابی این خصوصیات نیز تاثیر بسزایی داشتند، به طوری که شدیدترین آسیب به خاک مسیرهای چوبکشی در شیب های بیشتر از 20 درصد و ترافیک زیاد مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: احیا طبیعی، مسیرهای چوبکشی، ویژگی های میکرومورفولوژیکی خاک، میکروسکوپ پلاریزان
  • محمد هادی آریایی منفرد، حسین رسالتی، علی قاسمیان صفحات 133-150
    چسب های حساس به فشار به عنوان یکی از مشکل ساز ترین انواع مواد چسبناک طی فرآیند بازیافت کاغذ محسوب می شوند. در این پژوهش کنترل فیزیکی مواد چسبناک حساس به فشار با استفاده از تالک، به عنوان یک ماده افزودنی سودمند در فرآیند کاغذ سازی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد تیمار خمیر OCC حاوی چسب های حساس به فشار موجب کاهش مواد چسبناک ماکرو و میکرو می گردد. همچنین افزودن تالک تا سطح 5/1 درصد، کدری مایع زیر صافی الک شیاری را کاهش داد. در اثر افزایش تالک به خمیر کاغذ حاوی مواد چسبناک، بازده غربال و مقدار خاکستر خمیر افزایش قابل توجهی نشان داد. همچنین در اثر افزودن تالک به منظور کنترل مواد چسبناک حساس به فشار خمیر، مقاومت کششی، ترکیدن و پاره شدن کاغذ کاهش قابل توجهی داشت.
    کلیدواژگان: مواد چسبناک، چسب حساس به فشار، بازیافت کاغذ، تالک
  • محمدحسین صادق زاده حلاج، داوود آزادفر، رسول میرآخوری صفحات 151-166
    گز شاهی (Tamarix aphylla L. یا Tamarix articulata Vahl.) گونه ای سریع الرشد و مقاوم به شوری است که علاوه بر استفاده های رایج در طرحهای بیابان زدایی و تثبیت شن به عنوان گزینه ای مناسب به منظور زراعت چوب در اراضی بیابانی و نیمه بیابانی جنوب کشور مطرح می باشد. این تحقیق به منظور بررسی امکان توسعه کشت این گونه در اراضی شور و قلیای حاشیه کویر مرکزی ایران بر روی نهالهای 6 جمعیت گز شاهی از استانهای سیستان و بلوچستان (شهرستانهای زاهدان، زهک)، یزد (شهرستان یزد)، قم (شهرستان قم)، اصفهان (شهرستان کاشان) و سمنان (شهرستان گرمسار) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات بیابان گرمسار انجام شد. آماربرداری از نهالها در ابتدا و انتهای سال 1391 انجام شده و شامل مشخصه های جوانه زنی، زنده مانی، تعداد جست، قطر یقه قطورترین جست، ارتفاع و شادابی تاج بود. نتایج نشان داد که به رغم برتری نسبی جمعیت های گرمسار و قم هیچ تفاوت معنی داری در مشخصه های مزبور میان جمعیت های مختلف وجود ندارد و تمام جمعیت ها از این لحاظ از عملکردی متوسط برخوردارند. با توجه به میزان زنده مانی و رویش نهالهای تولیدی می توان گفت که کاشت و پرورش گونه گز شاهی در اراضی شور و قلیا و مناطق دارای زمستانهای سرد حاشیه کویر مرکزی ایران به عنوان گونه ای مناسب برای زراعت چوب توجیه پذیر بوده و در این راستا استفاده از پایه های دست کاشت موجود در این مناطق از اولویت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: گز شاهی، جمعیت، عملکرد رویشی، خاکهای شور و قلیا، گرمسار
  • زهره سعیدی، داود آزادفر، خسرو ثاقب طالبی صفحات 167-184
    پراکنش گونه راش شرقی یکی از مهمترین گونه های درختی شمال ایران از آستارا تا حدود دره زیارت گرگان در شرق ادامه دارد. اطلاع از ویژگی های اختصاصی روزنه برگ در جمعیتهای این گونه، علاوه بر ارزش سیستماتیک آن، ما را در شناخت هر چه بیشتر میزان سازگاری آنها با شرایط اکولوژیکی خاص هر منطقه رهنمون می سازد. بدین منظور نهالهای چهار جمعیت این گونه از مناطق مختلف انتشار آن در هیرکانی و از دو طبقه ارتفاعی مختلف برداشت و به گلخانه منتقل گردید و نهال ها تحت شرایط محیطی یکسان رشد داده شدند و ویژگی های روزنه با نمونه برداری از برگ های تازه مطالعه شدند. ویژگی های مورد مطالعه روزنه شامل تراکم روزنه های باز، بسته و کل در میلیمتر مربع و سایر صفات شامل ابعاد و مساحت روزنه های باز و بسته و طول و عرض سلولهای محافظ روزنه با دقت هزارم میکرون اندازه گیری و تیپ روزنه تعیین گردید و از تحلیل عاملی جهت تعیین موثرترین صفات استفاده گردید. استخراج عاملها در این روش به کمک تجزیه به مولفه های اصلی که توجیه کننده حداکثر واریانس بوده، صورت گرفت. همچنین همبستگی پیرسون بین امتیازات عاملهای استخراج شده و متغیرهای اقلیمی و ارتفاع از سطح دریا جهت تعیین ارتباط صفات با عوامل محیطی صورت گرفت. نتایج نشان داد که تیپ روزنه از نوع آنموسیتیک بوده و میانگین اکثر صفات بین مناطق دارای اختلاف معنی داری بوده بطوریکه تراکم روزنه از غرب به شرق بیشتر شده ولی از مساحت روزنه کاسته می شود. همچنین همبستگی معنی داری بین ویژگی های روزنه با عوامل دما، بارندگی و ارتفاع از سطح دریا مشاهده گردید. بطورکلی نتایج آنالیز تابع تشخیص نشان داد که جمعیتهای خیرود ارتفاع پایین و شصت کلاته تفاوت زیادی با جمعیتهای خیرود ارتفاع بالا و شفارود دارند.
    کلیدواژگان: راش شرقی، خصوصیات روزنه، پراکنش جغرافیایی
  • مجتبی امیری، رامین رحمانی، خسرو ثاقب طالبی، هاشم حبشی صفحات 185-205
    هدف این مطالعه، بررسی مقادیر کمی و کیفی خشکه دار در یک جنگل دست نخورده طبیعی راش شرقی در قطعه بررسی دائمی جنگل شصت کلاته گرگان به مساحت 16 هکتار می باشد. برای این منظور کلیه خشکه دارهای سرپا و افتاده با قطر بیشتر از 5/7 سانتی متر بر اساس نوع گونه، درجه پوسیدگی اندازه گیری و ثبت شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین قطر، تعداد و حجم در هکتار مجموع خشکه دار به ترتیب 5/49 سانتی متر، 7/27 خشکه دار و 4/45 مترمکعب در هکتار می باشد. ممرز با 2/58 درصد بیشترین تعداد در هکتار خشکه دار (سرپا و افتاده) را به خود اختصاص داده، در حالیکه راش با 2/61 درصد بیشترین حجم خشکه دار را تشکیل می داد. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که طبقه قطری کمتر از 30 سانتی متر با 9/16 خشکه دار در هکتار بیشترین سهم و طبقه قطری (70-55 سانتی متر) با 75/2 کمترین تعداد خشکه دار در هکتار را به خود اختصاص می دهند. در مورد حجم در هکتار خشکه دار طبقات قطری بیشتر از 75 و کمتر از 30 سانتی متر به ترتیب با 5/32 و 8/1 بیشترین و کمترین حجم در هکتار را تشکیل می دادند. 5/61 درصد از تعداد در هکتار کل خشکه دار توده را خشکه دار افتاده و 5/28 درصد را خشکه دار سرپا شامل می شوند. خشکه دار افتاده با 7/35 مترمکعب در هکتار (حدود 7/78 درصد) حجم کل خشکه دار را به خود اختصاص می دهد.. در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که خشکه دار (سرپا و افتاده) حدود 9 درصد از تعداد و حجم در هکتار کل توده (سرپا زنده + خشکه دار) را به خود اخصاص می دهد. بنابراین پس از شناسایی الگوی مقادیر تعداد و حجم در هکتار خشکه دار در جنگل های طبیعی دست نخورده می توان آن را به عنوان شاخصی از رویشگاه در جهت مدیریت توده های جنگلی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های ساختاری، خشکه دار، توده راش، قطعه بررسی دائمی، جنگل شصت کلاته
|
  • Pages 1-16
    Forest fires in the Iran and particularly in the northern forests had destructive effects on the physiognomy of these forests. Recognition، prevention and controlling the Scio-economic destroys caused by natural hazard is one of the main objectives of applied and educational organizations. One of the methods for prevention on forest fires is mapping the probability risk zones. In this study، map of fire probability risk for Golestan national park was prepared using regression logistic method and GIS. The effective factors on fires including climate، topography، vegetation and human factors were prepared in the GIS environment by different methods and sources. The occurred forest fires map was gathered and generated as a Boolean map. The logistic regression modelling was done using effective factors as independent variables and the occurred forest fire map as dependent variable. The obtained PseudoR²= 0. 3121 and ROC = 0. 9132 from model indicate that regression logistic could modeled forest fire probabilities on the study area. The probability fire map was classified to four low، medium، high and sever dangerous classes. The obtained forest fire probability map was assessed using the some unused occurred fire points. The assessment results showed that more of occurred forest fire points were in the medium and high dangerous classes.
    Keywords: Modelling, Forest fire, GIS, Logistic regression, Golestan national park
  • Pages 17-30
    In this study the results showed that aspen has less fiber length than horn beam and beech، fiber diameter and cell pit is more and cell wall thickness is less. Furthermore، the diameter of the imported birch fibers is of the most amount in the comparison of two types of beech and horen beam. The chemical component of aspen and birch wood flour consists of the least Klason lignin and the most holocellulose. The handsheet properties of CMP pulp of birch and aspen showed that the bursting strength and breaking length which is more than beech and horn beam.
    Keywords: Beech, Fibre Biometry, Lignin, Holocellulose, CMP Pulp
  • Javad Mirzaei Pages 31-43
    Drought stress is the main factor affecting on plant growth in dry and sub-dry regions and had the most importance than other abiotic stresses at seedling establishment. So، today''s، the great amounts of biological researches are about drought stresses. In this study، the effect of drought stresses (100، 75، 50 and 25% field capacity) on seedling survival، growth (height، basal diameter، leaf area، root length، root volume and root length/ height) and physiological activities (photosynthesis، transpiration، stomatal conduction، leaf surface temperature and gas exchange) of P. atlantica seedlings were investigated in greenhouse condition. The results showed that drought stress had significant effects on morphological and physiological characteristics of Pistacia atlantica seedlings. So that، drought decreased survival، height growth، basal diameter، leaf surface، photosynthesis، transpiration، stomatal conduction and gas exchange of P. atlantica seedlings. Drought stress hadn’t significant effects on root length، root/height and leaf surface temperature of seedlings.
    Keywords: Drought stress, Photosynthesis, Transpiration, Morphology, Pistacia atlantica
  • Seyed Rahman Djafari Petroudy Pages 45-60
    Rice straw in the countries without adequate woody lignocellulosic materials can be used as one of the suitable raw materials for the production of chemical pulp. But silica present in the straw causes limitations for its use in this industry and adversely affects sections such as: the raw material preparation، digester، chemical recovery system، recausticizing and paper machine as well as recovery of sodium and energy. In this study، effect of different pulping process such as soda، soda-AQ and formic acid on the desilication of rice straw black liquor at three kappa number 15، 25 and 35 has been studied. The results have shown that in soda pulping process with increasing of chemical charge and consequently kappa number decreasing from 35 to 15 led to reduction of silica deposition in the pulp from 17. 3 to 7. 4 percent while silica content in black liquor increased from 1. 34 to 11. 2 percent. The amount of silica in soda-AQ black liquor pulping was lower in comparison with soda pulping process in about 115%. The results in formic acid pulping were significantly different from mentioned conventional pulping and it indicated that silica content of pulp is increased with decreasing of kappa number from 35 to 15. So that pulp silica content at kappa number 15 was 18%. Therefore in the case of using soda-AQ and formic acid pulping of rice straw not only significant reduction of silica in the black liquor may be obtained but also production of chemical pulp without any environmental problems can more be economical.
    Keywords: Rice straw, Silica, Black liquor, Soda, AQ, formic acid
  • Abolfazl Kargarfard Pages 61-74
    The objective of this study was to investigate the influence of coupling agent and the content of lignocellulosic material on tensile strength and physical properties of wood/plastic composite produced from recycled polypropylene using mat forming procedure. Recycled polypropylene and three levels of Eucalyptus camaldulensis sp. wood powder (60، 65 and 70%) and 5% of MAPP were used. The results of tensile strength and physical properties were statistically analyzed using factorial experimental design. The results indicated that the tensile strength and modulus of composites containing MAPP were statistically higher than those without MAPP. These properties were increased as the content of wood powder is reduced. The interaction effect of wood powder and MAPP on tensile strength was statistically significant and composites produced using 60% wood powder and 5% MAPP were the highest. The results of composite water absorption after 2 and 24 hours soaking in water revealed that these characteristics were lower when MAPP is used or the content of wood powder is reduced. Thickness swelling and water absorption after 2 hours in boiling water showed that properties are lower when 60% wood powder or MAPP is used.
    Keywords: Wood plastic composite, Recycled polypropylene, Coupling agent, Eucalyptus camaldulensis, Tensile Strength, Physical Properties
  • Meysam Mehdinia, Saeed Ziaei, Ali Akbar Enayati Pages 75-92
    In this paper، impacts of 3 various lignocellulosic materials (as filler) and their mixture ratios with high density polyethylene (HDPE) on the physical and mechanical properties of WPC have been investigated and compared. MDF dust، soya stalk flour and poplar flour particles، with mixture ratios of 40، 50 and 60% (by weight) and HDPE were mixed using corotating twin-screw extruder. Maleic anhydrate polyethylene (MAPE) was used as coupling agent with mixture ration of 3%. Testing samples comprising، fractural، tensile and impact samples، were prepared by injection molding، and then were tested with regard to the ASTM standards. Results showed that the increment of filler percentage in 40، 50 and 60 wt. % order could improve tensile and flexural strength، water uptake and thickness swelling، significantly while impact absorbing energy was on the wane. It was found that the samples made from MDF dust، had superior physical and mechanical properties comparing two other fillers. Meanwhile، composites made with soya stalk flour showed the weak physical and mechanical properties.
    Keywords: Wood Plastic Composite, MDF dust, soya stalk flour, poplar flour particles, physical, mechanical properties
  • Javad Soosani, Atefe Radmeh, Seyyed Mahmood Hoseini Ghalebahmani, Shamsaddin Balapour, Asghar Sepahvand Pages 93-110
    Most tree characteristics such as annual growth ring are influenced by climatic changes. Dendroclimatology، a branch of Dendrochronology science، studies the effects of climate parameters such as temperature and precipitation on the characteristics of annual growth ring. To carry out this research، 30 Quercus persica coppice trees were selected in Oak forest in Khorramabad، Lorestan، Iran. We supply trees samples with disk format. Tree ring samples were taken to the laboratory and were prepared there by the handle cutter. Annual growth rings were measured by BINOCOLAR and LINTAB measurement table and TSAP software. Cross dating was performed among samples by TSAP software. Seven tree samples were deleted due to unsuitable Cross dating. Chronology of the site was prepared by ARSTAN. Temperature and precipitation data were collected from climatology station and their effects on annual growth ring were examined. The results indicated that precipitation and temperature had positive and negative effects on trees growth، respectively because of the arid and semi arid climate. Most positive and significant effect of precipitation was recognized in October and May but that of temperature was determined in September، October، November، December، July and August.
    Keywords: Quercus persica, Ring, growth, Dendrochronology
  • Pages 111-132
    Using modern machinery for logging transfer considerable pressure to soil which causes changes and damages to soil structure. This inturn has long- term effect on micromorphological properties including size and type of soil poresis. This research was conducted to examine the recovery of compacted soil during twenty years period. The treatments included three time period (1، 10 and 20 years)، two slope classes (>20% and 20% and high traffic intensity.
    Keywords: Natural recovery, Skid trails, Soil micromorphological properties, Polarized microscope
  • Mohammad Hadi Aryaie Monfared Pages 133-150
    Pressure sensitive adhesives are the most problematic kinds of sticky materials during paper recycling process. In this research talc as a useful additive in the paper making process with aim of physical control of pressure sensitive adhesives was used. The results showed that treatment of OCC pulp containing pressure sensitive adhesives caused reduction in both macro and micro stickies. Also addition of talc up to 1. 5 % reduced drained water turbidity. As result of talc addition to the OCC pulp screen accepted pulp and ash content raised significantly but the final paper tensile، burst and tear strengths decreased remarkably.
    Keywords: Stickies, Pressure Sensitive Adhesives, Paper Recycling, Talc
  • Pages 151-166
    Salt cedar (Tamarix aphylla L. or Tamarix articulata Vahl.) is a rapid growth and salt tolerance species which has been considered as suitable tree for wood production in arid and semi-arid lands of southern Iran in addition to its common usages in desertification and sand fixation programs. In order to study the possibility of development of this tree in saline-alkaline soils of Iran central desert boundaries، this research was carried out on 6 different population of salt cedar from Sistan va Balouchestan (Khash and Zahak townships)، Yazd (Yazd township)، Qom (Qom township)، Isfahan (Kashan township) and Semnan (Garmsar township) provinces at Garmsar research station of desert in CRBD experimental design. Inventory of seedlings was carried out at beginning and end of 2012 and consisted of sprouting، Survival، number of sprouts، collar diameter of thickest sprout، height and crown vitality parameters. Results showed that in contrast with partial advantages of Garmsar and Qom population، there was no significant difference between populations and all of them showed moderate performance. Considering seedlings growth and survival we can conclude that plantation of this tree as suitable species for wood production in saline-alkaline soils of Iran central desert boundaries is possible and in this framework native populations in this region have more priority.
    Keywords: Salt cedar, population, growth performance, saline, alkaline soils, Garmsar
  • Zohre Saeedi Pages 167-184
    Fagus orientalis Lipsky - is one of the main Hyrcanian tree elements that - distributed throughout Hyrcanian forests from Astara to Ziarat vally in Gorgan. Knowing the specific characteristics of leaf stomata in these populations، in addition to its systemic value، assists to further identify their adoption to the specific ecological conditions. The seedlings of four populations in throughout the north including two elevations were transferred to the greenhouse and grown under the same environmental conditions. The stomata characteristics were studied on sampling from leaf attached to the seedling including total، close and open stomata densities in square millimeter، stomata dimensions and area، length and wide of guard cells in thousandth of micron and stomata type. The most effective traits were determinate by Factor analysis. In this method، the factors extraction was done using principal component analysis that had most variances. The Pearson correlation between the scores of the extracted factors and climate variables and altitude was used to determine the relationship between environmental factors and the traits. The results showed that the type of stomata was anomocytic and the most of traits had significant differences among the populations so that stomata density was increased from west to east، but the area of the aperture reduced. The significant correlation between stomata characteristics and the factors such as temperature، precipitation and elevation were observed. Generally، the discriminant function analysis indicated that there were differences between Kheyrood in high and down elevation and also Shastkolateh and Shafaroud populations.
    Keywords: Oriental Beech, Stomata, Geographic distribution
  • Mojtaba Amiri, Ramin Rahmani, Khosro Sagheb- Talebi, Hashem Habashi Pages 185-205
    The purpose of this study was to investigate and analyze quantitative and qualitative amount of dead wood in a natural untouched Fagus oreientalis forest of permanent research plot of Shast klateh by 16 ha. For this purpose all the standing and fallen dead woods، based on species and the degree of decay، with a diameter higher than 7. 5 cm، were measured. The results of this study showed that the mean diameter at breast height، soil، the number and volume of standing live trees per acre in that certain Forest stand were 39. 5 cm، 33. 2 m، 287 m and 472 of the base respectively. While the mean diameter، number and volume per acre of total dead wood were 49. 5 cm، 27. 7 dead woods and 45. 4m3. ha، respectively. Hornbeam with 58. 2% was of the maximum N/ha dead wood (standing and fallen)، while beech with 61. 2 was of the highest volume having dead wood. The results also showed that less than 30 cm diameter class with 16. 9N. ha allocated highest contribution and diameter class (70-55 cm) with a 2. 75 allocated minimum number of dead wood. In the case of volume per hectare dead wood، diameter classes greater than 75 and less than 30cm، with 32. 5 and 1. 8 have comprised maximum and minimum V. ha، respectively. 61. 5% of the total N/ha of dead woods included fallen dead wood and 28. 5% was standing dead wood. Fallen dead wood with 35. 7m3. ha (about 78. 7%) of the total amount of dead wood allocated to itself. The overall results of the study showed that dead wood allocated about 9 percent of the number and volume per hectare of live and standing stand.
    Keywords: Structural Characteristics, Dead Wood, Beech Stand, Permanent Research Plot, Shast Kalateh Forest