فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • ویژه نامه 1
  • تاریخ انتشار: 1395/12/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • بررسی ویژگی های کمی و کیفی گونه های زربین (Cupressus sempervirens var. horizontalis) و بروسیا pinus brutia)) جنگل کاری شده در منطقه رامیان، استان گلستان
    مجتبی امیری*، آیناز چرکزی، هومن روانبخش، داود مقدسی صفحات 1-20
    سابقه و هدف
    کاهش سطح جنگل های طبیعی در نتیجه عوامل مختلف سبب شده که جنگل کاری با هدف توسعه سطح جنگل و تولید چوب از اهمیت ویژه ای برخوردار شود. بنابراین ارزیابی جنگل کاری های انجام گرفته می تواند نقش مهمی در ایجاد جنگل کاری های با کیفیت و کمیت بهتر در آینده ایفا نماید. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های کمی و کیفی گونه های زربین و کاج بروسیا جنگل کاری شده در شهرستان رامیان می باشد.
    مواد و روش ها
    به این منظور با جنگل گردشی و بازدید از منطقه طرح جنگلداری نعیم آباد رامیان دو توده جنگل کاری زربین و کاج بروسیا انتخاب شد. سپس در داخل هر یک از توده ها 4 قطعه نمونه یک هکتاری (100×100) مشخص شد. جهت سهولت در برداشت داده ها و مقایسات آماری هر یک از آن ها به قطعه نمونه های 2500 متری تقسیم و در نهایت در هر یک از توده ها 16 قطعه نمونه مورد آماربرداری قرار گرفت. مشخصه های کمی و کیفی درختان شامل: نوع گونه، قطر برابرسینه تا دقت سانتی متر، ارتفاع کل تا دقت متر، ارتفاع تنه تا دقت متر، قطر تاج، شادابی تاج، تقارن تاجی، وضعیت و فرم تنه اندازه گیری و ثبت شد. جهت مقایسه مشخصه های کمی درختان دو توده از آزمون t مستقل و جهت مقایسه مشخصه های کیفی از آزمون ناپارامتریک من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میانگین قطر برابرسینه، ارتفاع کل، ارتفاع تنه و مساحت تاج تک پایه کاج بروسیا به ترتیب با مقادیر 50/25 سانتی متر، 5/12 متر، 45/4 متر و 30/16 مترمربع نسبت به گونه زربین به ترتیب با مقادیر 15 سانتی متر، 70/9 متر، 75/3 متر، 70/9 مترمربع، دارای مقادیر بیشتری است. در مقابل به لحاظ تعداد در هکتار، درصد تاج پوشش، سطح مقطع، حجم در هکتار و ضریب قدکشیدگی گونه زربین بیشترین میزان را دارا می باشد. همچنین نتایج مشخص کرد که پس از 27 سال از کاشت میزان زنده مانی زربین با 5/74 درصد بیشتر از کاج بروسیا 5/59 می باشد. بررسی مشخصه های کیفی شادابی، تقارن و وضعیت تاج درختان نیز اختلاف معنی داری را بین دو گونه نشان داد.
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان گفت که کاج بروسیا با توجه به مقادیر بیشتر مشخصه های مورد بررسی موفق تر از گونه بومی زربین بوده است. هر چند میزان زنده مانی، تعداد و حجم در هکتار گونه زربین بیشتر از کاج بروسیا می باشد بنابراین می توان گفت که توده جنگل کاری کاج بروسیا در مقایسه با توده جنگل کاری زربین از وضعیت مناسب تری برخوردار می باشد. یا در نهایت می توان گفت با توجه به موفقیت نسبی کاج بروسیا، این گونه برای جنگل کاری آتی در این منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کاج بروسیا، زربین، جنگل کاری، ویژگی های کمی و کیفی، شهرستان رامیان
  • ابراهیم تقوی مقدم*، شهرام بهرامی، الهه اکبری صفحه 23
    سابقه و هدف
    آگاهی از تغییرات سطح جنگل ها همواره یکی مهمترین اقدامات و ملاحظات زیست محیطی در جهان محسوب می شود. قطع درختان حراء، تغییر کاربری سواحل جنگلی به تاسیسات و همچنین آلودگی نفتی وتغییر در هیدرودینامیک دریا-ساحل از مهمترین عوامل تهدید کننده این ذخایر گیاهی محسوب می شود. خلیج گواتر در منتهی الیه جنوب شرقی ایران قرار دارد و تقریبا نیمی از آن متعلق به کشور پاکستان است. تصاویر ماهواره ای و تکنیک های پردازش تصاویر ابزار بسیار دقیقی برای پیمایش و ارزیابی تغییرات سطوح جنگلی محسوب می شود. این تحقیق با هدف کشف و شناسایی تغییرات پوشش جنگلی منطقه حفاظت شده گاندو می باشد.
    مواد و روش ها
    جهت نیل به این هدف از اطلاعات و نقشه های توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای سال های 1972-1995 و 2015 منطقه و تکنیک های حداکثر احتمال، شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهدروش شبکه عصبی مصنوعی با دقت کلی 32/98% و ضریب کاپا 9781/0 و روش حداکثر احتمال با دقت کلی 45/92% و ضریب کاپا 901/0 می باشد. در نتیجه روش شبکه عصبی مصنوعی روش دقیقتری نسبت به روش حداکثر احتمال در تهیه نقشه پوشش زمین می باشد. با توجه به دورافتادگی و جمعییت کم منطقه ییش بینی می شد تغییرات خاصی در منطقه رخ نداده باشد.
    نتیجه گیری
    پس از بررسی ها مشخص شد سطح مجموع جنگل های متراکم و پراکنده حراء در منطقه در سال 1972 به میزان 24/0 کیلومتر مربع بوده که این مقدار در سال 1995 به 4/1 کیلومتر مربع و درسال 2015 به 2/4 کیلومتر مربع رسیده است. لذا هرگونه برنامه ریزی در مورد مدیریت منطقه ساحلی و مدیریت حیات وحش و جامعه گیاهی منطقه حفاظت شده گاندو باید براساس ملاحظات طبیعی و زیست محیطی باشد به نحوی که با حفظ میراث طبیعی بتوان از حداکثر امکانات طبیعی جهت بالابردن سطح معیشت ساکنین این منطقه دور افتاده از کشور استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پوشش زمین، جنگل های حراء، حداکثر احتمال، شبکه عصبی مصنوعی، گاندو
  • سعید قاسمی قوچقار*، نبی الله یارعلی، علی جعفری، فرزام پوراصغر سنگاچین صفحات 49-68
    سابقه و هدف
    برنامه ملی جنگل به عنوان یک ابزار مفهومی و سیاسی بعد از تصویب در نشست نوزدهم مجمع عمومی سازمان ملل در ژوئن 1997 جهت تحقق اهداف مدیریت پایدار جنگل پیشنهاد شد. به منظور تهیه یک برنامه منطبق و هدفمند، مفاهیم، الزامات و اولویت های مخصوص هر کشور مربوطه لحاظ می شود. این برنامه شامل سیاست ها و راهبردهای مدیریت جنگل ها برای تمام سطوح ملی تا محلی است. پشتوانه اجرای این سیاست ها و راهبردها، اصول و مبانی برنامه ملی جنگل هستند که با نهادینه سازی آنها در قوانین این هدف تحقق می یابد. بر این اساس در این تحقیق نهادینه شدن اصول و مبانی برنامه ملی جنگل در سیاست ها و قوانین کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    به این منظور سیاست های کلان، برنامه های توسعه ملی شامل برنامه اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و قوانین مرتبط با مدیریت جنگل ها بر مبنای دیدگاه روش مدیریت فرآیندی و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا و به روش کیفی مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس عناصر قانونی تعیین کننده ساختار و فرآیند مرتبط با اصول و مبانی برنامه ملی جنگل شامل مشارکت، حقوق مالکیت و ارتفاق، آموزش و اطلاع رسانی، تمرکززدایی، تامین مالی، آمایش سرزمین، ارزیابی پیامدهای زیست محیطی و ارزش گذاری منابع جنگلی استخراج و بررسی شد.
    یافته ها
    براساس نتایج تحقیق، ساختارها و فرآیندهای لازم مرتبط با هر یک از اصول و مبانی برنامه ملی جنگل در قوانین مدیریت منابع جنگلی کشور تعریف و نهادینه شده است. اصل مشارکت به عنوان مهمترین اصل و هدف برنامه ملی جنگل در قوانین کشور تعریف شده است و بر همین اساس سایر اصول و مبانی در قوانین تعریف شده اند. اتکاء به آراء عمومی در اداره امور کشور و ایجاد مشارکت در برنامه ریزی، تصمیم گیری، اجرا و نظارت از طریق ایجاد ساختارهایی به صورت تعاونی های تولیدی و اقتصادی، تشکل های تخصصی، شوراهای روستایی و بسیج محلی در قوانین نهادینه شده اند. بر همین اساس ساختارها و فرآیندهای ظرفیت ساز برای توسعه مشارکت شامل آموزش و اطلاع رسانی، تمرکززدایی و تامین مالی در قوانین تعریف شده اند. همچنین ساختارها و فرآیندهای لازم برای حفاظت جنگل ها از نتایج اقدامات توسعه ای و عمرانی در قالب مبانی آمایش سرزمین، ارزیابی پیامدهای زیست محیطی و ارزش گذاری منابع جنگلی در قوانین تعریف شده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ساختار ها و فرآیندهای قانونی موجود برای اصول و مبانی برنامه ملی جنگل، پشتیبان قانونی برای راهبردهای مبتنی بر اصول و مبانی برنامه ملی جنگل در سیاست ها و قوانین کشور وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ملی جنگل، اصول و مبانی، سیاست ها و قوانین، نهادینه سازی
  • زهرا ویس کرمی، بابک پیله ور *، غلام حسن ویس کرمی صفحات 69-96
    سابقه و هدف
    طبقه بندی جوامع گیاهی از مهم ترین موضوعات در اغلب مطالعات بوم شناسی گیاهی است. در این مطالعات، تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی بر پایه ی آمار و احتمالات انجام می گیرد که لازمه ی آن داده های حاصل از نمونه برداری غیر اریب است. مطالعه حاضر با استفاده از توزیع تصادفی واحدهای نمونه برداری در مونه های گیاهی در منطقه مورد مطالعه انجام شده است. و هدف آن شناسایی جوامع گیاهی، بررسی تنوع زیستی و عوامل مهم در پراکنش جوامع گیاهی می باشد.
    مواد و روش ها
    منطقه مورد مطالعه جنگل پرک، به مساحت 2920 هکتار در جنوب غرب شهرستان خرم آباد واقع شده است. به منظور جمع آوری اطلاعات پوشش گیاهی علفی، نمونه برداری به روش تصادفی مونه بندی شده انجام شد. بدین منظور بر اساس تفاوت های موجود در فیزیونومی و ساختار پوشش گیاهی چهار تیپ بلوط -گرامینه، بلوط- افرا- گلابی، بلوط- گون- دافنه و بلوط- کلاه میرحسن- شن شناسایی شدند. سپس در هر تیپ قطعات نمونه ای به صورت کاملا تصادفی مستقر گردید. نمونه برداری در بهار و تابستان 1390 انجام شد. درمجموع 40 قطعه نمونه چهار مترمربعی و 29 قطعه نمونه 400 مترمربعی برداشت گردید. سپس با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل دوطرفه گونه های شاخص و آنالیز تطبیقی قوس گیری شده تعداد چهار گروه بوم شناختی مشخص گردید. بعد از تعیین گروه های بوم شناختی برای هر گونه در هر گروه بوم شناختی، ارزش شاخص گونه های گیاهی مشخص شد. سپس در سطح هر گروه، شاخص های غنای گونه ای، تنوع شانن- واینر و سیمپسون و یکنواختی اسمیت و ویلسون محاسبه گردید. برای تعیین مهم ترین عامل فیزیوگرافی تاثیرگذار از بین متغیرهای مورد اندازه گیری از روش تجزیه ی مولفه های اصلی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج گونه های شاخص گروه اول Acer monspesulanum L.، Bromus tomentellus L. ، Colchicum persicum Baker، .Euphorbia orientalis L و Pyrus syriaca Boiss. گونه های شاخص گروه دوم Euphorbia sororia Schrenk، Minuartia hamata (Hausskn.) Mattf، Quercus brantii Lindl و Valerianella vesicaria (L.) Moench گونه های شاخص گروه سوم Agropyrun repens (L.) P.Beauv، Daphne mucronata Royal، Echinops orientalis Trutv، Polygonum aviculare L.، Stachys ballotiformis Vatke، Thalictrum sultanabadense Stapf و گونه های شاخص گروه چهارم Acantholimon brachystachyum Boiss. in Bunge، Acanthophyllum kurdicum Boiss. & Hausskn. in Boiss.، Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss. و Lonicera nummularifolia Jaub. & Spach معرفی شدند. نتایج نشان داد که بیش ترین مقادیر شاخص های غنا و تنوع گونه ای مربوط به گروه اول بوده و گروه دوم نیز دارای بیش ترین شاخص یکنواختی است. همچنین نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که گروه های بوم شناختی مختلف ازنظر شاخص های غنا، تنوع شانن-وینر و شاخص یکنواختی اسمیت– ویلسون دارای اختلاف معنی دار می باشند.
    نتیجه گیری
    به طورکلی می توان گفت که نتایج تجزیه و تحلیل دوطرفه گونه های شاخص و آنالیز تطبیقی قوس گیری شده با بهره گیری از نمونه غیر اریب، با واقعیت های موجود در رویشگاه پرک به لحاظ پوشش گیاهی و عوامل فیزیوگرافیک هم خوانی دارد. تغییرات در شرایط محیطی عرصه مورد مطالعه منجر به تغییرات مشخصی در گروه های بوم شناختی تفکیک شده به لحاظ ترکیب گونه ای شده است. در این مطالعه با توجه به نتایج حاصل از تجزیه ی مولفه های اصلی ارتفاع از سطح دریا به عنوان مهم ترین عامل فیزیوگرافی تاثیرگذار بر پراکنش گروه های بوم شناختی معرفی گردید.
    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی قوس گیری شده، تجزیه و تحلیل دوطرفه گونه های شاخص، رویشگاه جنگلی پرک، طبقه بندی پوشش گیاهی
  • علیرضا اسلامی*، فاطمه بدر صفحات 97-114
    سابقه و هدف
    بهره برداری یکی از فعالیت های مدیریتی در جنگل است که شامل قطع درختان نشانه گذاری شده، انداختن، سرشاخه زنی، بینه بری، تاج-بری و در نهایت چوبکشی و انتقال بینه ها به محل دپو چوب آلات می باشد. از این رو در صورت طراحی و اجرای ضعیف این پروسه، هزینه ها افزایش یافته و صدمات زیست محیطی و نیز صدمات اقتصادی و اجتماعی زیادی همچون افت زیاد چوب، استفاده محدود از منابع موجود و صدمه به نیروی کار را بدنبال خواهد داشت. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر حجم کنده از جمله: شیب زمین، جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا و قطر سطح کنده در تعیین حداقل حجم چوب باقیمانده از کنده درختان انجام گردید، تا با استحصال قطورترین و کاربردی ترین بخش چوب در بخش کنده درختان هم باعث افزایش میزان استحصال و بهره وری از درختان شده و هم فشار وارده و برداشت بیشتر از عرصه های جنگلی کاهش یابد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در 5 پارسل از سری های 1، 2 و 3 طرح جنگلداری ناو از رویشگاه های اصلی گونه راش در جنوب غربی دریای خزر در شهرستان تالش، بخش اسالم استان گیلان انجام شد. تعداد 160 اصله درخت راش به روش تصادفی در طبقات قطری 10 تا 115 سانتیمتر که مورد نشانه گذاری قرار گرفته و توسط کارگران بخش جنگل شرکت اسالم قطع شده بودند، انتخاب شدند. در راستای هدف تحقیق برخی از مشخصات کمی این درختان از جمله: ارتفاع کنده، قطر سطح کنده، قطر برابر سینه و ارتفاع درختان مقطوعه اندازه گیری و در فرم-های مربوطه ثبت شد. به منظور بررسی وجود اختلاف بین میزان چوب حاصل از کنده درختان (نسبت به حجم کامل درخت) در طبقات مختلف ارتفاع از سطح دریا، شیب زمین، جهت شیب و کیفیت تنه درختان از آنالیز واریانس یک طرفه و مقایسه میانگین های دانکن استفاده شد تعیین همبستگی بین شیب و جهت عرصه مورد مطالعه در طبقات مختلف ارتفاعی با حجم کنده باقی مانده نیز با استفاده از همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج حاصل از تجزیه واریانس یک طرفه، کیفیت تنه، قطر سطح کنده و عامل ارتفاع از سطح دریا ارتباط معنی دار مثبت با میزان حجم کنده و حجم تنه درختان راش نشان دادند به طوری که بیشترین مقدار حجم تنه و حجم کنده در ارتفاع 1440-1650 متر از سطح دریا، در درختانی با کیفیت تنه چنگالی، دو شاخه چنگالی و سیلندریک که دارای قطر بیشتر از 90 سانتیمتر بودند مشاهده شد. بر طبق نتایج 63/95 درصد درختان در ارتفاعی کمتر از نصف قطر سطح کنده، قطع شده اند. نتایج همبستگی پیرسون، همبستگی معنی داری را بین حجم تنه و حجم کنده با قطر سطح کنده و کیفیت تنه نشان داد به طوریکه با افزایش قطر سطح کنده، حجم کنده باقی مانده نیز افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    قسمت های نزدیک به محل کنده در درختان، از قسمت های باارزش درخت محسوب می شوند که در صورت باقی ماندن به صورت ارتفاع بلند، چوب زیادی را از چرخه تولید خارج می کنند از این رو ارتفاع کم کنده، نقش بسزایی در افزایش حجم چوب خروجی و افزایش درآمد ناشی از آن دارد. در این پژوهش علی رغم قطور بودن درختان، قطع در ارتفاعی کمتر از نصف قطر کنده صورت گرفت و کنده های باقی-مانده ارتفاع و حجم کمی داشتند که سبب ایجاد کمترین افت چوب صنعتی در هنگام قطع و بهره برداری شد.
    کلیدواژگان: افت حجمی، شرایط محیطی، مشخصات کمی، راش
  • سید علی رضوی*، سید محمد حسینی نصر، فرامرز رستمی چراتی، حسن رضادوست صفحات 115-134
    سابقه و هدف
    سرخدار یکی از معدود گونه های سوزنی برگ بومی ایران است که از آستارا تا علی آباد کتول پراکنش دارد. این گونه از نظر حفظ ذخایر ژنتیکی، مصارف دارویی (درمان سرطان های ریه، مثانه، سینه، رحم و بیماری ایدز) و غیره دارای ارزش بسیار می باشد که در حال حاظر به دلیل داشتن بذوری با دوره خفتگی طولانی، رشد بطئی، بهره برداری غیرمجاز و سایر عوامل مخرب در معرض خطر انقراض قرار دارد. لذا به منظور حفظ رویشگاه های موجود و گسترش آن، تولید نهال سرخدار از طریق کشت جنین در شرایط درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    بذور پس از جمع آوری از توده های طبیعی سرخدار در منطقه افراتخته، به دو دسته رسیده و نارس تقسیم و سپس به مدت نه ماه در لایه های ماسه و در حرارت پائین استراتیفه شدند. سپس بذور به مدت 48 ساعت در آب روان خیسانده و ضدعفونی شدند. هفت تیمار مختلف برای ضدعفونی بذر ها اعمال گردید. در این بررسی رویان بذور استریل شده از آندوسپرم جدا شده و در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) که توسط اسید اسکوربیک (mg/l 100،50)، کازئین هیدرولیزات (mg/l 100،50)، عصاره مخمر (g/l 1، 5/0) و زغال فعال 2% غنی شده بود، کشت شد. به دلیل کندی رشد سرخدار، تامین مواد غذایی و محیط کشت، جنین های روئیده شده به طور مرتب هر دو هفته یکبار واکشت (Subculture) شدند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون دانکن انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد استفاده از آب اکسیژنه 10% به مدت 15 دقیقه و اتانول 70% به مدت یک دقیقه، مناسبترین تیمار برای سترون سازی بذور بوده است بطوریکه در این تیمار هیچ گونه عفونتی مشاهده نشد. سایر نتایج نشان داد که جنین ها در مدت حدود ده روز شروع به جوانه زنی کردند. بیشترین درصد جوانه زنی و رویش نهال های نرمال به تیمار اول تعلق داشت که شامل بذور رسیده بوده و محیط کشت (MS) توسط اسید اسکوربیک و کازئین هیدرولیزات 100 میلی گرم در لیتر، مخمر 1 گرم در لیتر و زغال فعال 2% غنی شده بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از جنین بذور رسیده در محیط کشت MS حاوی اسید اسکوربیک و کازئین هیدرولیزات 100 میلی گرم در لیتر، مخمر 1 گرم در لیتر و زغال فعال 2% به راحتی نهال های زیادی به دست آمده است. ضمن اینکه نگه داری بذور در رطوبت بالا و حرارت پائین (استراتیفه سرد)، نقش مهمی در تکامل جنین سرخدار و رویش آن دارد. لذا پیشنهاد می شود که در کلیه بررسی های مربوط به بذر این گونه، چه در شرایط درون شیشه ای و چه در شرایط طبیعی از این تکنیک استفاده شود.
    کلیدواژگان: سرخدار، رویان، کشت درون شیشه ای، لایه گذاری سرد
  • لقمان قهرمانی*، زاهد شاکری، الهه قلاوند، هدایت غضنفری صفحات 135-154
    سابقه و هدف
    با وجود مخالفت های سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور که جنگل های زاگرس را حفاظتی- حمایتی تلقی می نماید؛ بهره برداری های سنتی (گلازنی، برداشت چوب سوخت، چرای دام و زراعت در کف جنگل) تقریبا در تمامی این جنگل ها رایج است. در منطقه مورد مطالعه، مردم محلی در تلاش برای حل بحران کمبود علوفه و سازگار کردن نظام معیشتی خود با دشواری ها و محدودیت های طبیعت پیرامون خود، گلازنی (سرشاخه زنی) درختان جنگلی را ابداع کرده اند. از برگ درختان گلازنی شده برای تعلیف دام (به ویژه بز و گوسفند) در فصل زمستان استفاده می شود. با وجود بهره برداری های شدید وگسترده ای که در جنگل ها ی بانه انجام می شود؛ قطعاتی از جنگل (واقع در آرامگاه ها و اماکن متبرکه) به صورت پراکنده و با مساحت های متفاوت وجود دارند که به دلیل اعتقادات مذهبی ساکنان منطقه و تقدسی که برای مردم دارند از بهره برداری و دخالت های انسانی مصون مانده و ساختار و پوشش گیاهی آن ها کمتر مورد تخریب یا بهره برداری قرار گرفته اند. این توده ها در این تحقیق به عنوان توده های گلازنی نشده مورد بررسی قرار گرفته اند. وسعت این توده های گلازنی نشده حدود 0/5 هکتار و در مواردی نیز بیش از 10 هکتار می باشد. از آنجا که این توده های جنگلی کمتر دخالت شده، قرابت و نزدیکی بیشتری با توده های بکر جنگل های زاگرس شمالی (که متاسفانه اکنون یافت نمی شوند) دارند؛ می توان آن ها را به عنوان چهره واقعی این جنگل ها تلقی نموده و در برنامه ریزی های مدیریتی از داده های آن ها استفاده نمود. شایان توجه است که به مرور این حالت تقدس نیز کم رنگ شده و احتمالا در آینده نه چندان دور توده های کمتر دخالت شده کمیاب تر خواهند شد. گونه وی ول از گونه های مهم تشکیل دهنده جنگل های زاگرس شمالی می باشد که به دلیل خوش خوراکی برگ ها در معرض گلازنی بیشتری نسبت به سایر گونه های بلوط (برودار و مازودار) قرار گرفته است. گلازنی، مانند سایر تنش های وارده بر درخت، می تواند در ساختار توده و ریختار درختان ایجاد اختلال نماید. هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیر پذیری درختان وی ول از تنش گلازنی بوده و از نمایه های زیست سنجی این گونه برای ارزیابی استفاده شده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، یک توده گلازنی نشده (0/7 هکتار) و یک توده گلازنی شده (1 هکتار) در مجاورت یکدیگر و با شرایط فیزیوگرافی تقریبا مشابه انتخاب شد. با انجام آماربرداری صد در صد در تمامی درختان با قطر یقه بیش از 5 سانتی متر، نام گونه ثبت و قطر یقه (با استفاده از کالیپر) و دو قطر بزرگ و کوچک تاج (با استفاده از متر) اندازه گیری شد. در مورد درختان وی ول علاوه بر مشخصات ذکر شده، ارتفاع کل و ارتفاع تنه (با استفاده از شیب سنج سونتو) نیز مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گلازنی موجب کاهش معنی دار ارتفاع کل، ارتفاع تاج، ارتفاع تنه و سطح تاج و افزایش نسبت ارتفاع تاج به ارتفاع کل درختان وی ول می شود.
    نتیجه گیری
    با وجودی که تنش گلازنی به طور کلی باعث کاهش اغلب نمایه های زیست سنجی درختان وی ول می شود؛ اما افزایش نسبت ارتفاع تاج به ارتفاع کل و همچنین کاهش سطح تاج و درنتیجه افزایش نسبت ریشه به تاج درختان می تواند عامل مهمی در مقاومت درختان بلوط زاگرس شمالی به تنش خشکی و مقاومت در برابر زوال بلوط در زاگرس شمالی باشد.
    کلیدواژگان: گلازنی، ریختار درخت، نمایه های زیست سنجی، زاگرس شمالی
  • جهانگیر محمدی*، شعبان شتایی، منوچهر نمیرانیان، وحیده اسلامی صفحات 155-180
    در این تحقیق اثر شدت نمونه برداری زمینی در برآورد مشخصه های حجم سرپا، رویه زمینی و تعداد درختان در هکتار با استفاده از الگوریتم های رندوم فورست، ماشین بردار پشتیبان و k-NN در بخشی از جنگل های پهن برگ شصت کلاته گرگان مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه، 308 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 10 آر، به روش منظم تصادفی به ابعاد 200×150 متر و با شدت 33/3 درصد در جنگل مورد مطالعه پیاده شد. علاوه بر این، در دو پارسل 16 و 21 سری یک، 134 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 10 آر به روش منظم تصادفی و در شبکه ای به ابعاد 100×75 متر با شدت 3/13 درصد پیاده گردید. اطلاعات حجم سرپا، رویه زمینی و تعداد درختان در هکتار برای تمامی قطعات نمونه محاسبه شد. پس از حذف تمامی نقاط خطا و تهیه مدل های DTM و DSM، تمامی شاخص های آماری ارتفاعی و تراکمی از داده های لیدار تهیه شد. همچنین پس از تهیه تصاویر ارتو رقومی هوایی، با آنالیز بافت شاخص های بافت مربوط به همه باندها نیز ایجاد گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با کاهش شدت نمونه برداری از 33/3 به 66/1 و سپس به 83/0 درصد، میزان درصد مجذور مربعات خطا در تمامی مشخصه های مورد بررسی افزایش یافت اما میزان این افزایش خیلی کم بود به همین دلیل با توجه به تعداد قطعات نمونه کمتر و تفاوت کم میزان مجذور مربعات خطا نسبت به شدت نمونه برداری 33/3 درصد، شدت نمونه برداری 83/0 می تواند در برآورد حجم سرپا، تعداد درختان در هکتار و رویه زمینی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شدت نمونه برداری، مشخصه های کمی ساختار جنگل، لیدار، تصاویر رقومی هوایی
  • بهزاد کرد * صفحات 181-196
    سابقه و هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثر پلاستیک های خام و بازیافتی بر ویژگی های مکانیکی، گرمایی و رنگی چندسازه های ساخته شده از آرد کاه برنج و پلی پروپیلن قبل و بعد از هوازدگی انجام شد.
    مواد و روش ها
    آرد کاه برنج با هر یک از دو نوع پلی پروپیلن خام یا بازیافتی به همراه ماده سازگارکننده مالئیک دار در دستگاه مخلوط کن داخلی در دمای 180 درجه سانتی گراد و سرعت 60 دور در دقیقه ترکیب شده و نمونه های آزمونی با استفاده از روش قالب گیری تزریقی ساخته شد. نسبت اختلاط آرد کاه برنج به پلی پروپیلن و مقدار سازگارکننده در تمام تیمارها به ترتیب 50 و 2 درصد وزنی ثابت در نظر گرفته شد. فرایند هوازدگی تسریع شده بر روی نمونه ها تحت اشعه فرابنفش همراه با اسپری آب به مدت 2000 ساعت انجام شد. سپس استحکام مکانیکی، پایداری گرمایی و رنگ سنجی نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که چندسازه ها بعد از هوازدگی به شدت دچار تغییر رنگ شده، و مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته کششی آن ها کاهش یافت. آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی آشکار ساخت که دمای ذوب، دمای بلورینگی و درجه بلورینگی نمونه-های هوازده به دلیل تخریب زنجیره پلیمری کاهش یافت. بیشترین میزان روشنی و تغییر رنگ در چندسازه های حاصل از پلی پروپیلن بازیافتی مشاهده شد. در حالی که چندسازه های حاصل از پلی پروپیلن خام در مقایسه با انواع حاصل از پلی پروپیلن بازیافتی، استحکام مکانیکی و پایداری گرمایی بهتری دارند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، استفاده از پلی پروپیلن بازیافتی برای ساخت چندسازه مورد مصرف در محیط های خارج ساختمان مناسب نیست.
    کلیدواژگان: پلي پروپيلن بازيافتي، هوازدگي تسريع شده، استحکام مکانيکي، پايداري گرمايي، تغيير رنگ
  • فاطمه دهدست*، بابک نصرتی ششکل، سعید اسمعیلی مقدم صفحات 197-216
    سابقه و هدف
    فرآورده های چندسازه چوب پلاسنتیک که به اختصار (WPC) نامیده می شوند گروه جدیدی از مواد مرکب هستند که در طی سال های اخیر مورد توجه بسیاری از محققین و بخش عمده ایی از صنعت قرار گرفته اند. جهت بهبود برخی از خواص کامپوزیت های چوب پلاستیک، از نانو ذرات مختلفی استفاده می شود که یکی از آن ها نانو رس می باشد که به دلیل سطح ویژه بالا و منشآ معدنی باعث بهبود خواص کامپوزیت های حاصل خواهد شد. از این رو این تحقیق با هدف بررسی تاثیر نانو رس و سازگارکننده پلی پروپیلن اکسید شده (OPP) بر خواص نانوکامپوزیت های آرد نی/پلی پروپیلن ضایعاتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    برای این منظور ابتدا پلی پروپیلن در فاز مذاب و در حضور اکسیژن هوا و الکل، اکسید شد. سپس آرد نی و پلی پروپیلن با نسبت 50 درصد در داخل دستگاه مخلوط کن داخلی مخلوط شدند. نانو رس در 3 سطح صفر، 2 و 4 درصد و سازگارکننده در 2 سطح صفر و 3 درصد استفاده شدند. تخته های آزمونی با استفاده از پرس گرم ساخته شدند. خواص فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت طولانی مدت، ضریب انتشار رطوبت و نرخ واکشیدگی ضخامت، خواص حرارتی شامل آنالیز حرارتی (TGA) و خواص ریخت شناسی شامل پراش اشعه ایکس، میکروسکوپ های الکترونی پویشی گسیل میدانی و انتقالی بر روی نمونه ها انجام گردید. جهت اطمینان از اکسیداسیون پلی پروپیلن نیز از طیف سنجی مادون قرمز استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش نانو رس و سازگارکننده جذب آب و واکشیدگی ضخامت طولانی مدت، ضریب انتشار رطوبت و نرخ واکشیدگی ضخامت کاهش یافت. با افزایش نانو رس و سازگارکننده، خواص حرارتی نانوکامپوزیت ها بهبود یافت. نتایج میکروسکوپ اکترونی پویشی گسیل میدانی نشان داد که در اثر افزودن سازگارکننده، فصل مشترک بین دو فاز الیاف لیگنوسلولزی و ماتریس پلیمری بهبود یافت. نتایج پراش اشعه ایکس نشان داد که با افزایش نانو رس تا 2 درصد فاصله بین لایه های سیلیکاتی رس افزایش یافت اما در اثر افزودن 4 درصد نانو رس فاصله بین لایه های سیلیکاتی به مقدار ناچیزی کاهش یافت و نوع ساختار تشکیل شده در نانوکامپوزیت از نوع بین لایه ایی است، میکروسکوپ الکترونی انتقالی نیز این موضوع را تایید نمود. نتایج طیف سنجی مادون قرمز حاکی از اکسیداسیون پلی پروپیلن در مجاورت اکسیژن بود.
    نتیجه گیری
    به عنوان یک نتیجه کلی می توان گفت که استفاده از نانو رس و سازگارکننده پلی پروپیلن اکسید شده باعث بهبود خصوصیات نانوکامپوزیت های آرد نی/پلی پروپیلن خواهد شد. بنابراین استفاده از 2 درصد نانو رس (برای مقرون به صرفه بودن) به همراه 3 درصد سازگارکننده OPP برای ساخت کامپوزیت هایی با ویژگی های مطلوب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پلی پروپیلن اکسید شده، آرد نی، نانو رس، ریخت شناسی، خواص حرارتی
  • کامل محمدزاده سقاواز *، حسین رسالتی، احمدرضا سراییان، الیاس افرا صفحات 217-236
    این پژوهش به بررسی تاثیر استفاده از پلیمرهای کاتیونی با هدف کاتیونیاسیون سوسپانسیون سنتز کربنات کلسیم رسوبی (PCC) بر ویژگی های کاغذ انجام شد.
    سابقه و هدف
    کاغذ ترکیبی از مواد لیگنوسلولزی و ترکیبات غیر آلی می باشد. ترکیبات غیرآلی شامل افزودنی های عاملی و کمک فرایندی ها می باشند، که پرکننده های معدنی جزء افزودنی های عاملی است. امروزه با توجه به کمبود ماده اولیه لیگنوسلولزی و افزایش قیمت آنها موجب شده است تا صنایع کاغذسازی درصد مصرف پرکننده معدنی در کاغذ را افزایش دهند. اما پرکننده های معدنی در کنار مزیت های فراوان همچون بهبود ویژگی های نوری، بهبود چاپ پذیری کاغذ و کاهش هزینه تولید، دارای معایبی همچون عدم توزیع یکنواخت در بافت کاغذ، افت خواص مکانیکی، ماندگاری کم و ناپایداری خط تولید و در نهایت سبب افزایش بار آلودگی پساب می شوند.
    سینق و همکاران (2011)، بهینه کردن استفاده از مواد شیمیایی برای انواع کاغذهای پربازده مکانیکی با PCC با نشاسته و سیلیکا ابراز داشتند که نشاسته کاتیونی با بار کاتیونی متوسط، بیشترین ماندگاری کل را می دهد، درحالی که نشاسته کاتیونی با بار بالا، دارای بهترین عملکرد آبگیری دارا می باشد.
    تحقیقات شن و همکاران (2010)، کربنات کلسیم رسوبی اصلاح شده با کربوکسی متیل سلولز/ آلوم و نشان داد که پلیمرهای مصرفی سبب بهبود ماندگاری پرکننده و همچنین خواص نوری از جمله درجه روشنی و ماتی بطور قابل ملاحظه نسبت به نمونه شاهد افزایش یافته است. همچنین نتایج نشان داد کاغذ بدون پرکننده معدنی از مقاومت بالاتری نسبت به کاغذ حاوی پرکننده معدنی برخوردار است اما مقاومت مکانیکی کاغذ حاوی پرکننده معدنی اصلاح نشده و اصلاح شده تغییر چندانی نسبت به هم نداشتند.
    در نهایت با توجه به مسائلی از جمله هزینه تولید، حجم پساب و بار آلودگی پساب و افزایش سرعت تولید ماشین کاغذ و همچنین لزوم تولید کاغذ با شکل پذیری و کیفیت مناسب، لازم است اثرات متقابل افزودنی های مختلف در کاغذ بسته به کاربرد آنها مورد بررسی قرار گیرد. بر همین اساس در این تحقیق به بررسی تاثیر حضور پلیمرهای مختلف در سوسپانسیون سنتز کربنات کلسیم رسوبی و تاثیر آن در ساخت کاغذ مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها
    سنتز کربنات کلسیم رسوبی با استفاده از تزریقCO2 به محلول آهک و یا آزادسازیCO2با استفاده از هیدرولیز دی متیل کربنات در محیط قلیایی انجام شد. پلیمرهای کاتیونی مصرفی شامل نشاسته کاتیونی، پلی اکریل آمید، پلی آمینو پلی آمید اپی کلرهیدروین و پلی دادمک در سطوح 15 درصد در سوسپانسیون سنتز کربنات کلسیم استفاده شد و در نهایت ویژگی های کاغذ حاوی کربنات کلسیم اصلاح شده مورد ارزیابی قرار گرفت.


    یافته ها
    نتایج نشان داد سوسپانسیون کاتیونی حاصل از پلیمرهای مختلف، منجر به تغییر در رفتار کربنات کلسیم سنتز شده به عنوان پرکننده در کاغذ می گردد. بطور کلی کاغذهای حاوی کربنات کلسیم اصلاح شده نسبت به کاغذهای حاوی کربنات کلسیم صنعتی و کربنات کلسیم سنتز شده در شرایط خنثی سبب بهبود ویژگی های مکانیکی و نوری کاغذ به استثنای مقاومت به پارگی می گردد.

    نتیجه گیری
    در تحقیق حاضر، با اصلاح کربنات کلسیم رسوبی سطوح خاکستر در کاغذهای حاوی کربنات کلسیم اصلاح شده نسبت به کاغذهای حاوی کربنات کلسیم صنعتی و کربنات کلسیم سنتز شده در شرایط خنثی افزایش یافته است. حجیمی کاغذها کاهش اما مقاومت به عبور هوای، مقاومت کششی و مقاومت به ترکیدن و ویژگی های نوری کاغذهای حاوی کربنات کلسیم اصلاح شده نسبت به نمونه های شاهد افزایش یافته است. به طور معمول پرکننده های معدنی
    کلیدواژگان: کربنات کلسیم رسوبی، نشاسته کاتیونی، پلی اکریل آمید، پلی آمینو پلی آمید اپی هیدروکلرین، پلی دادمک
  • شایسته جهانشاهی*، علی عبدالخانی، کاظم دوست حسینی، علیرضا شاکری صفحات 237-258
    سابقه و هدف
    یکی از بخش های مهم در صنایع چوب و کاغذ، رزین های سنتزی مورد استفاده می باشد. رزین های اپوکسی، از جمله پلیمرهای پرمصرف در صنایع مختلف و صنایع چسب سازی می باشند که از ترکیب بیس فنول A و اپی کلروهیدرین بدست می آید. بیس فنول A در فرمولاسیون رزین های اپوکسی از فرآورده های نفتی به دست می آید که این فرآورده ها محدود و پایان پذیر، گران و سرطان زا است، وجود بیس فنول A، در محیط اطراف، می تواند تهدیدی جدی برای سلامت انسان و محیط زیست باشد. تحقیقاتی در زمینه رزین های زیستی پایه اپوکسی انجام شده از جمله شاکری و همکاران (2010) از رزین سویای اپوکسی دار شده اکریلیکی در ساخت تخته کاه استفاده کردند. تسوجی و همکاران (2010) مقایسه رزین پایه فرمالدهید و سویای اپوکسی دار شده اکریلیکی در ساخت تخته کاه را مورد بررسی قرار دادند. هدف این تحقیق، سنتز رزین زیست پایه تانن اپوکسی اکریلاتی و ساخت تخته خرده چوب با آن و بررسی خواص مکانیکی و فیزیکی آن است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق جهت ساخت تخته خرده چوب سه لایه با رزین زیست پایه تانن اپوکسی اکریلاتی، خرده چوب های ریز برای لایه سطحی که بر روی مش 20 باقیماده و خرده چوب های درشت که از مش 20 عبور داده شده برای لایه میانی مورد استفاده قرار گرفت. به منظور کاهش رطوبت خرده چوب ها تا رطوبت 5/2 درصد، ذرات به مدت 8 ساعت در خشک کن دمای 103 درجه قرار گرفتند. تانن تجاری استخراج شده از پوست میموزا، که به صورت پودر قهوه ای رنگ و خشک شامل 82 درصد مونومر و الیگومر فلاونوئیدی می باشد از شرکت سیلوا شیمی فرانسه تهیه شد. جهت سنتز رزین زیست پایه تانن اپوکسی اکریلاتی از اسید اکریلیک (99%)، هیدروکینون (99%) و کاتالیزور1،4-Diazabicyclo [2،2،2] octane شرکت سیگما-آلدریچ استفاده شد. گلیسیدیل اتر تانن با اکریلیک اسید و کاتالیزور و هیدروکینون در دمای 95 درجه سانتی گراد به مدت 12 ساعت واکنش داده و رزین تانن اپوکسی اکریلاتی تهیه شد. با استفاده از طیف سنجی زیر قرمز تبدیل فوریه ساختار نهایی رزین بررسی شد. سپس تخته خرده سه لایه با رزین تانن اپوکسی اکریلاتی در دو دمای پرس 160 و 180 درجه سانتی گراد و زمان پرس 5/5 و 5/7 دقیقه با دانسیته اسمی 700 کیلوگرم بر مترمکعب ساخته شد و خواص مکانیکی مانند مقاومت خمشی (MOR)، مدول الاستیسیته (MOE) و چسبندگی داخلی (IB) بر اساس استاندارد EN310 و EN319 و خواص فیزیکی مانند جذب آب (WA) و واکشیدگی ضخامت (TS) پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب بر اساس استاندارد EN317 اندازه گیری شد
    یافته ها
    اسید اکریلیک با گلیسیدیل اتر تانن واکنش داده، در محل گروه های اپوکسی، گروه های اکریلیکی قرار می گیرند و باعث شاخه دار شدن ترکیب و سنتز رزین تانن اپوکسی اکریلاتی شد. نتایج FTIR حضور گروه های اکریلیک در رزین را تایید کرد. نتایج آزمایشات نشان داد که افزایش دما و زمان پرس تاثیر مثبت بر روی همه خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده داشته است. مقاومت خمشی با افزایش دما و زمان پرس از 3/13 به 3/16 مگاپاسکال، مدول الاستیسیته از 2600 به 3600 مگاپاسکال و چسبندگی داخلی از 4/0 به 8/0 مگاپاسکال افزایش یافته است. زیرا افزایش دما و زمان پرس، سبب تبخیر سریعتر رطوبت و نرم شدن و متراکم شدن بهتر ذرات در سطح تخته و انتقال حرارت به لایه میانی و گیرایی بهتر رزین در لایه میانی تخته شد و سبب افزایش مقاومت های مکانیکی شد. با افزایش دما و زمان پرس میزان واکشیدگی ضخامت پس از 2 ساعت از 11 درصد به 7 درصد و پس از 24 ساعت از 17 درصد به 12 درصد کاهش یافته است. میزان جذب آب نیز از 25 درصد به 17 درصد بعد از 2 ساعت غوطه وری و 30 درصد به 21 درصد بعد از 24 ساعت غوطه وری در آب رسیده است.
    کلیدواژگان: رزین تانن اپوکسی اکریلات، تخته خرده چوب، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • حمیدرضا رودی*، محمدرضا امیری مرگاوی، جعفر ابراهیم پور کاسمانی صفحات 259-274
    سابقه و هدف
    افزودن پرکننده های معدنی به خمیرکاغذ موجب بهبود کیفی برخی از ویژگی های مهم کاغذ می شود. اما به علت عدم امکان اتصال بین ذرات پرکننده با الیاف سلولزی و ممانعت از پیوندهای بین فیبری مقاومت های مکانیکی کاغذ کاهش می یابد. یکی از راهکارهای مهم جهت غلبه بر این محدودیت، اصلاح سطح الیاف سلولزی جهت بهبود قابلیت پیوند یابی آنها با سایر اجزاء موجود در شبکه کاغذ می باشد. در نتیجه می توان پرکننده را به شبکه تقویت شده الیاف افزود. تحقیقات اخیر نشان می دهد که روش نانوفناوری لایه به لایه روش خوبی برای اصلاح خواص الیاف سلولزی و بهبود کیفیت آن می باشد. در این تکنیک، الیاف سلولزی با ذرات یونی با بار مخالف در یک محیط واکنش قرار می گیرد و طی آن ذرات یونی عمدتا با جاذبه الکترواستاتیکی توسط سطح الیاف جذب می شود. در نتیجه مقاومت شبکه الیاف بطور قابل ملاحظه ای توسعه می یابد. لذا در این تحقیق، ابتدا الیاف خمیرکاغذ CMP با لایه نشانی سه لایه از نشاسته کاتیونی - نانوسیلیکای آنیونی - نشاسته کاتیونی تیمارشده و سپس پرکننده معدنی کربنات کلسیم رسوبی در سطوح مختلف به خمیرکاغذ تیمار شده اضافه شد. میزان توسعه مقاومت ها با تیمار لایه نشانی و افت آن با افزودن پرکننده کربنات کلسیم رسوبی موردارزیابی قرار گرفت تا سطح بکارگیری پرکننده در خمیر CMPتقویت شده محاسبه گردد.
    مواد و روش ها
    تیمار لایه نشانی الیاف خمیرکاغذ CMP بصورت یک در میان با استفاده از پلیمر نشاسته کاتیونی و نانوسیلیکای آنیونی انجام شد. برای تشکیل سه لایه متوالی، 500 میلی لیتر سوسپانسیون خمیر الیاف با خشکی حدود 53/0 درصد به مدت 10 دقیقه با محلول های نشاسته کاتیونی (% 5/1)- نانوسیلیکای آنیونی (% 05/0)- نشاسته کاتیونی (% 5/1) توسط همزن آزمایشگاهی بهم زده شد. سپس پرکننده کربنات کلسیم رسوبی در سه سطح 5، 10 و 15 درصد به خمیرکاغذ CMPسه لایه تیمارشده اضافه شد. از خمیرکاغذ تیمارنشده، تیمارشده و خمیرکاغذ تیمارشده حاوی پرکننده، کاغذهای دست ساز با وزن پایه g/m23±60 تهیه و خواص فیزیکی (ضخامت، دانسیته ظاهری و حجیمی) و ویژگی های مقاومتی (شاخص مقاومت به کشش، شاخص مقاومت به ترکیدن و شاخص مقاومت به پارگی) آن مورد مقایسه قرار گرفت. همچنین از نمونه های ذکرشده تصاویر الکترونی تهیه شد تا تغییرات در ساختار سطح الیاف و شبکه کاغذ مورد ارزیابی قرارگیرد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با تیمار الیاف خمیرکاغذ CMP با روش لایه به لایه، تغییر معنی داری در خواص فیزیکی کاغذ ایجاد نمی شود. درصورتیکه این سیستم تاثیر قابل توجهی در توسعه مقاومت های کاغذ داشته است. ارزیابی ویژگی های مقاومتی کاغذ نشان داد که با تیمار سه لایه الیاف خمیرکاغذ CMP، شاخص کششی کاغذ از N.m/g54/28 (در الیاف تیمارنشده) به N.m/g18/39، شاخص ترکیدن از kPa.m2/g 36/1 به kPa.m2/g 68/2 و شاخص پارگی کاغذ از mN.m2/g 11/6 به mN.m2/g 12/11 افزایش یافت. در ریزنگار های الکترونی تهیه شده نیز ظاهر متفاوتی از سطح الیاف سه لایه تیمارشده نسبت به الیاف تیمار نشده مشاهده شده است که بیانگر افزایش ژلاتینی شدن سطح الیاف تیمارشده در اثر افزایش جذب نشاسته کاتیونی می باشد. که منجر به توسعه سطح پیوندیافته بین الیاف و افزایش مقاومتهای کاغذ می شود. با افزودن 10 درصد پرکننده PCC به این خمیرکاغذ؛ شاخص کششی، شاخص ترکیدن و شاخص پارگی کاغذ بترتیب N.m/g40/26، kPa.m2/g 79/1 و mN.m2/g 07/8 اندازه گیری شد. ریزنگار های الکترونی نیز تثبیت پرکننده PCC در شبکه الیاف CMP تیمارشده و پراکنش تقریبا یکنواخت آن را تایید می کند.
    نتیجه گیری
    تحلیل نتایج نشان داد در صورت تقویت خمیرکاغذ CMP با روش لایه به لایه مورداستفاده در این تحقیق، ویژگی های مقاومتی کاغذ بدون تغییر قابل ملاحظه خواص فیزیکی بهبود معنی داری می یابد. از نظر آماری، با افزایش مقاومت در خمیرکاغذ تیمارشده می توان تا 10 درصد پرکننده کربنات کلسیم رسوبی به آن اضافه نمود.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی، کربنات کلسیم رسوبی، نشاسته کاتیونی، نانوسیلیکای آنیونی، لایه به لایه
  • علی دهقانی* صفحات 275-292
    هدف اصلی این مطالعه بررسی ارتباط متقابل بین متغیرهای عملکردی و رفتاری بازار در کارگاه های فعال در صنعت تولید محصولات چوبی ایران (کد چهار رقمی 3610 از طبقه بندی ISIC) طی سال های 1390-1374 است. برای این منظور از متغیرهای شدت تبلیغات و شدت تحقیقات به عنوان متغیرهای رفتاری بازار و از متغیر شدت صادرات نیز به عنوان متغیر عملکردی در بازار تولید محصولات چوبی ایران استفاده شده است.
    سابقه و هدف
    مرور مطالعات تجربی نظیر لو و سوگیانیس (1996)، نال (1997)، ژائو و هونگ یو (1997)، باسیل (2001)، راجرز (2002)، گالیا و لگروز (2003)، گوان (2003)، یون (2004)، مونتوبیو و رامپا (2005)، باربر و آلیگر (2007)، جوهانسون و لوف (2008)، سینگ (2009)، موراکوزی (2009)، یانگ و چن (2011)، حسینی و پرمه (1383)، عبادی و شهیکی تاش (1383)، زارع (1387)، عباسی و همکاران (1391) و دهقانی (1394) نشان می دهد که در اغلب مطالعات داخلی و خارجی، تاثیر هر یک از متغیرهای رفتاری، ساختاری و عملکردی موثر بر صادرات زیربخش های صنعتی مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال بررسی سابقه پژوهش نشان می دهد که تاکنون، مطالعه مستقیمی پیرامون بررسی تاثیر متقابل متغیرهای رفتاری و صادرات در بنگاه های تولید کننده محصولات مبلمان ایران انجام نشده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کتابخانه ای بوده و سوال اصلی که این تحقیق در پی پاسخ به آن می باشد، به این صورت است که آیا بین متغیرهای رفتاری بازار (شامل شدت تبلیغات و شدت تحقیقات) و صادرات در بنگاه های تولیدی مبلمان ایران ارتباط متقابل وجود دارد؟ در این راستا مهمترین فرضیه که در این مقاله مورد آزمون واقع خواهد شد این است که ارتباط بین صادرات با هزینه های تحقیق و توسعه و هزینه های تبلیغات در صنعت تولید مبلمان ایران یک ارتباط مستقیم می باشد. نحوه گردآوری آمار و اطلاعات بصورت کتابخانه ای بوده و برای انجام آزمون فرضیه، از داده های مربوط به کارگاه های صنعتی ده نفر شاغل و بالاتر که تولیدکننده انواع محصولات مبلمان در ایران طی سال های 1390-1374 بوده اند، استفاده شده است و سیستم سه معادله ای، شامل معادلات شدت صادرات، شدت تبلیغات و شدت تحقیقات، با کاربرد روش تخمین سیستم معادلات رگرسیونی به ظاهر نامرتبط و با استفاده از نرم افزار STATA11 تخمین زده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تخمین مدل دلالت بر این دارد که متغیر شدت تحقیقات و شدت تبلیغات به ترتیب با ضرایب 081/0 و 172/0 (09/2 و 53/2) دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر صادرات بنگاه های فعال در صنعت تولید محصولات چوبی ایران داشته و در این میان اثر متغیر شدت تبلیغات بر صادرات، در مقایسه با اثر مشابه متغیر شدت تحقیقات، بیشتر است. همچنین بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه ملاحظه می شود که ضریب مقدار وقفه دار متغیر صادرات برابر 880/0 (96/17) بوده و دارای اثر مثبت و معنی دار بر صادرات محصولات تولیدی بنگاه های فعال در صنعت تولید مبلمان ایران بوده است. از سوی دیگر ضرایب مربوط به تاثیر صادرات و شدت تبلیغات بر شدت تحقیقات در صنایع چوبی ایران طی سال های مورد بررسی برابر 343/0 و 0123/0 (44/28 و 18/40) بدست آمده است که نشان می دهد رابطه بین این متغیرها مستقیم بوده است.
    نتیجه گیری
    با ملاحظه نتایج حاصل از تخمین سیستم معادلات اقتصاد سنجی، می توان نتیجه گیری کرد که توجه بیشتر به تحقیقات صنعتی از طریق اعمال سیاستهای حمایتی از سوی دولت و تلاش به منظور بازاریابی و فروش محصولات صنعت مبلمان از سوی بنگاه های تولیدی این محصول در ایران، مهمترین توصیه های سیاستی این مطالعه، به منظور دستیابی به هدف افزایش صادرات در صنعت تولید مبلمان ایران است.
    کلیدواژگان: صادرات، شدت تبلیغات، شدت تحقیقات، روش سیستم معادلات رگرسیونی به ظاهر نامرتبط، صنعت مبلمان ایران
  • مریم احمدی*، حسین رسالتی، علی قاسمیان صفحات 293-312
    سابقه و هدف
    صنایع کاغذ سازی برای تامین ماده اولیه خود و همچنین با هدف کاهش فشار بر مصرف چوب، در پی یافتن و به کارگیری دیگر منابع الیاف سلولزی نظیر باگاس، کاه و کلش، نی و بازیابی الیاف سلولزی مصرف شده ( کاغذهای باطله) هستند. بسیاری از کشورهای تولید کننده کاغذ امروزه به جمع آوری و بازیافت کاغذ و حتی واردات کاغذ باطله از سایر کشورها اقدام نموده اند. توسعه موفقیت آمیز یک فرایند لیگنین زدایی نیازمند فناوری با توانایی بهره گیری از تمام پتانسیل ماده اولیه است. بنابراین گزینش-پذیری در لیگنین زدایی و رنگ بری پیش نیاز دست یابی به بازده بیشتر و ویژگی های نوری و مقاومتی مناسب است. با این وجود که فرآیند سودا و سودا – AQ مطلوب می باشد، ولی استفاده از قلیاییت زیاد در این فرآیند ها باعث تخریب کربوهیدرات ها می شود. بنابراین در این تحقیق، تاثیر یک مرحله لیگنین زدایی با اکسیژن قبل از رنگ بری به روش ECF بر کاهش توالی و مصرف مواد شیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    به دلیل زیاد بودن میزان لیگنین موجود در الیاف کارتن باطله، از فرآیند خمیر سازی سودا-آنتراکینون جهت لیگنین-زدایی اولیه استفاده شد. دو تیمار برای مقایسه تاثیر اکسیژن بر کاهش مراحل رنگ بری انتخاب شدند به طوری که یک تیمار بدون لیگنین زدایی اکسیژن با استفاده از توالیAD1EpD2P و تیمار دیگر با لیگنین زدایی اکسیژن با استفاده از توالی AD1EpD2 طبق شرایط مساوی، رنگ بری شدند.
    یافته ها
    استفاده از یک مرحله لیگنین زدایی با اکسیژن کاهش قابل ملاحظه در مقدار عدد کاپا و افت ناچیز بازده خمیر کاغذ OCC را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که با استفاده از یک مرحله لیگنین زدایی با اکسیژن، می توان از خمیرکاغذ رنگ بری نشده با بازده و عدد کاپای بیشتر استفاده نمود و پس از یک مرحله تیمار با اکسیژن نیز به بازده بیشتر و عدد کاپای تقریبا مشابه (کمتراز 3 ) رسید و در نهایت این پیش تیمار تاثیر قابل ملاحظه ای بر ویژگی های مقاومتی خمیر رنگ بری شده نهایی ایجاد نمی کند. همچنین با استفاده از لیگنین زدایی اکسیژن می توان با تعداد مراحل رنگ بری کمتر به ویژگی های نوری مشابه دست یافت و به عبارت دیگر با استفاده از یک توالی مشخص، خواص نوری مناسبی را تامین کرد.
    کلیدواژگان: OCC، سودا- آنتراکینون، لیگنین زدایی اکسیژن، رنگ بری و ECF
  • سید مهدی موسوی نژاد*، محراب مدهوشی، داود رسولی، محمد وکیلی صفحات 313-328
    مقدمه
    استفاده از طیف سنجی مادون قرمز برای توصیف مواد لیگنوسلولزی به طور چشمگیری افزایش یافته است. از آنجایی که در طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FT-IR) حداقل تخریب در نمونه مورد آزمایش اتفاق می افتد و با مقدار بسیار کمی از نمونه اطلاعات دقیقی بدست می آید، لذا این طیف سنجی یک تکنیک مفید برای شناسایی ترکیبات شیمیایی چوب است، در مطالعه چوب های تاریخی جهت توصیف میزان و نوع تخریب به منظور انتخاب روش حفاظت مناسب، غالبا تکنیک FT-IR استفاده می شود. دراین پژوهش تغییرات ترکیبات شیمیایی چوب های استفاده شده در بناهای تاریخی منطقه گرگان با گونه های سالم به کمک این طیف سنجی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نمونه چوب های تاریخی از دو بنا در منطقه بافت قدیم گرگان (تکیه استرآبادی و حسینیه) تهیه شد. پنج نمونه از این دو بنا انتخاب و برای تشخیص گونه به بررسی خصوصیات ماکروسکوپی این چوبها پرداخته شد. طیف سنجی نمونه ها با استفاه از دستگاه MB-154 Bomem مدل FT-IR بدست آمد. برای این منظور، آرد چوب از نمونه های تهیه شده از یک پیچ گوشتی برقی مجهز به مته با قطر mm 3 و به میزان عمق نفوذ mm3-2 در نمونه بدست آمد. آرد بدست آمده برای انجام آزمون FT-IR در آون با دمای °C 103 و به مدت 24 ساعت خشک شدند تا کمترین رطوبت را داشته باشند. سپس قرص KBr نمونه های فوق جهت آزمون طیف سنجی FT-IR در محدوده طیفی cm-1500-4000 و قدرت تفکیک طیفی cm-1 4 ساخته شد. برای هر آزمون 11 اسکن انجام شد و نمونه ها با نمونه های سالم مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نمونه ها شامل چهار گونه پهن برگ (ممرز، بلوط، راش، ملچ) و یک گونه سوزنی برگ (سرخدار) بود. در تمامی گونه های پهن برگ شدت جذب در نواحی cm-1 1160 ،1118 ،1049 ،897 و مرتبط با کربوهیدرات ها و همچنین نوارهای cm-11243 ،1739در ارتباط با همی سلولز به مقدار زیادی کاهش یافته بود. در مقابل، در نوارهای مرتبط با لیگنین افزایش جذب ناچیزی در نواحی cm-11508 ،1595 ،1654 دیده می شد. در گونه سرخدار، نواحی cm-11273 ،1428 ،1512 ،1608 و در ارتباط با لیگنین و ناحیه cm-11736 و مرتبط با همی سلولز کاهش جذب زیادی را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل ازطیف سنجی نشان داد، تخریب زیستی در تمام گونه های تاریخی اتفاق افتاده است. از مقایسه نسبی تغییرات شدت نوارهای مرتبط با لیگنین و کربوهیدرات ها در گونه های پهن برگ مشخص شد که تخریب کربوهیدرات ها بیشتر از لیگنین بوده که می توان قسمت عمده آن را به عامل پوسیدگی قهوه ای نسبت داد. در گونه سوزنی برگ (سرخدار)، به دلیل اینکه بیشترین تماس را با باران های متوالی داشته علاوه بر کربوهیدرات ها، لیگنین نیز تخریب شده است.
    کلیدواژگان: طیف سنجی FT-IR، ترکیبات شیمیایی چوب، بناهای تاریخی، سوزنی برگان، پهن برگان
|
  • Examination of Quantitative and Qualitative Characteristics of Cupressus Sempervirens Var. Horizontalis and Pinus Brutia in Plantation Forests in the Ramian, Golestan Province
    Mojtaba Amiri *, Aynaz Charkazi, Hooman Ravabaksh, Davoud Moghadasi Pages 1-20
    Background And Objectives
    Currently plantation forests consist around 7% of the world's forest's area and a significant share of timber production. Therefore, evaluating carried plantations could be a basis for managers to improve the quantity and quality and increase the success rate in the next years.
    Materials And Methods
    The purpose of this study is to examine quantitative and qualitative characteristics of Cupressus sempervirens var. Horizontalis and Pinus brutia in plantation forests in Ramian. For this purpose, by visiting forest management plan of Ramian Naeemabad two plantation forest's species of Cupressus sempervirens var. Horizontalis and Pinus brutia were selected. Then, within each stand 4 plots one hectare (100×100m) were determined. Qualitative and quantitative characteristics of trees including species, DBH, trunk height, crown diameter, crown freshness, crown symmetry, trunk state and form were measured and recorded. Independent t-test was used to compare quantitative characteristics of trees of two stands and to compare qualitative characteristics non-parametric Mann-Whitney test was used.
    Results
    The study results showed that DBH, total height, trunk height and crown area, pinus brutia were 25.50cm, 12.50m, 4.48m, 16.30m², respectively, more than Cupressus sempervirens var. Horizontalis values. In terms of n.ha, basal area, volume and slenderness of coefficient, Cupressus sempervirens var. Horizontalis has the highest values. Also the results showed that after 27 years of planting survival rate of Cupressus sempervirens var. Horizontalis is 74.5 percent, more than Pinus brutia, 59.5%. Examining qualitative characteristics including freshness, symmetry, and crown state showed a significant difference between the two species.
    Conclusion
    In general, we can say that Pinus brutia due to higher values of examined characteristics has been more successful than endemic species of Cupressus sempervirens var. Horizontalis. Although the survival and per ha density of Cupressus sempervirens var. Horizontalis is more than Pinus brutia. So it can be said that the choice of species is very important when afforestation according to growing conditions and the area site
    Keywords: Italian Cypress, Brutia Pine, Plantation, Quantitative, Qualitative Characteristic, Ramain City
  • Ebrahim Taghavi Moghadam*, Shahram Bahrami Page 23
    Knowledge of changes in forest cover and environmental considerations has always been one of the most important actions in the world.Mangrove deforestation, forested shores land use changes to the facility also oil pollution and changing in the sea-shore hydrodynamics is the most important factors threatening the plant reserves. Gulf of Goutr in the extreme south-eastern Iran, and almost half of them belong to Pakistan. Satellite imagery and image processing techniques are very accurate tools for survey and assessment of changes in forest areas. This study aimed to detect changes in forest cover area is protected Gando .To gain this goal using the information and topographic maps, satellite imagery of 1972-1995 and 2015 tests are maximum likelihood, neural networks were used. The results show that artificial neural networks with general accuracy of 98/32% and kappa coefficient0/9781 and Maximum likelihood method with general accuracy of 92/45% and kappa coefficient is 90/01. The result is a more accurate method method artificial neural network to the maximum likelihood method in the preparation of the land cover map. According to remoteness and low population area was expected certain changes have not occurred in the area.After the investigation it was found dense forests and scattered Mangrove total surface area of 1972 sq km of 24/0 that the amount in 1995 to 4.1 sq km to 2.4 sq km and in 2015 reached.Therefore, any planning of coastal zone management and the management of wildlife and vegetation of the Gando protected natural area is should be based on and, nvironmental and natural considerations.So that to preserve the natural heritage of the region to exploit the maximum possibilities of the region to improve the livelihood of the inhabitants of this remote region of the country.
    Keywords: Land cover, Gando, Mangrove forests, maximum likelihood, neural network
  • S. Ghasemi Ghochghari *, N. Yarali, A. Jafari, F. Puorasghar Pages 49-68
    Background
    After United Nations Conference on Environment and Development (UNCED- 1992) aims and approaches of sustainable development were determined. In this context, national forest programme as an conceptual and political tool was defined to implement UNCED's aims about sustainable forest management. In 19th session of UN general assembly in June 1997, countries were invited to prepare their national forest programmes. According to this, countries have taken their efforts to prepare their nfp. Also countries have tried to localize NFP with regard to their needs and priorities to get a adaptive NFP. According to the NFP's definitions, NFP consist of policies and approaches for all level, national until local. The support of these polices and approaches to get sustainable forest management are principles. Nevertheless, the role of this principles has not determined. In this regard, to prepare a nfp, at first, these principles must be defined, and then institutionalized. In this study, the role and relations of principles defined and then their institutionalizing in the components of forest resources management, consist of structures and processes defined.
    Materials And Methods
    To assessment the institutionalizing of principles, the national policies, development programmes and acts related to forest management were studied from structure and process definition aspects. In this regard, Process Management with Context Analysis technique were used to distinguish structures and processes related to principles that have ruled until now. The principles that studied in this research are participation, customary rights, capacity building, education, decentralization, financing, land use planning, environmental impact assessment and valuation and accounting of forest products and services.
    Results
    According to the results, structures and processes related to the principles and bases of NFP in the national policies, development programmes and acts related to forest management were defined and institutionalized.
    Conclusion
    To get a complete forest management system, making relation between actions in forestry plans and principles and bases is necessary.
    Keywords: National Forest Programme, Principles, Bases, Policies, laws, Institutionalization
  • Z. Veyskarami, B. Pilevar * Pages 69-96
    Background And Aims
    One of the most important issues in the plant ecology is vegetation classification. Statistic and unbiased sample are the bases of quantitative plant ecology. This study profited stratified random sampling. Each strata comprise a physiognomic vegetation type in study area. This study aimed to classify vegetation types, to investigate plant diversity and to assess the most important factors that affect distribution of vegetation communities.
    Material and
    Methods
    The study area, Perk forest, was located in the south west of Khorramabad with 2920 ha area. Stratified random sampling method was used to collect data. Based on the field observation (differences in physiognomy and vegetation structure), four distinct vegetation types including, Quercus-Graminae, Quercus-Acer-Pyrus, Quercus-Astragalus-Daphne, and Quercus-Achantolimon-Lonicera were recognized in this region. Sampling was performed in the spring and summer 2011, and a total 29, 400 m2 plots and 40, 4 m2 were established.
    Two-way indicator species analysis (TWINSPAN) and Detrended Correspondence Analysis (DCA) methods was used. Four distinct ecological groups were identified in this region using these two methods. Indicator values for each species in different ecological groups were determined. Then in each ecological group species richness, Simpson and Shannon-Wiener's indices of diversity and Smith and Wilson's index of evenness were computed. Among numerous measured variables the most important physiographic variables were determined by principal component analysis (PCA) method.
    Results
    Based on the results indicator species of the first, second, third, and fourth groups include (Acer monspesulanum L.¡ Bromus tomentellus L ¡ Colchicum persicum Baker ¡ Euphorbia orientalis L and Pyrus syriaca Boiss) (Euphorbia sororia Schrenk ¡ Minuartia hamate (Hausskn.) Mattf ¡ Quercus brantii Lindl and Valerianella vesicaria (L.) Moench) (Agropyrun repens (L.) P.Beauv ¡ Daphne mucronata Royal ¡ Echinops orientalis Trutv ¡ Polygonum aviculare L ¡ Stachys ballotiformis Vatke and Thalictrum sultanabadense Stapf) (Acantholimon brachystachyum Boiss. in Bunge ¡ Acanthophyllum kurdicum Boiss. & Hausskn. in Boiss ¡ Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss and Lonicera nummularifolia Jaub. & Spach) respectively. Based on the results the highest values of species richness and diversity and evenness were assigned to the first group and the highest evenness value was assigned to the second group. There were significant differences in species richness, Simpson and Shannon-Wiener's index of diversity, and Smith and Wilson's index of evenness based on Analysis of variance (ANOVA) results, among different ecological groups.
    Conclusion
    it is concluded that the results of Two-way indicator species analysis and Detrended Correspondence Analysis by using unbiased sample correspond to vegetation composition and physiography of terrain and the changes in environmental conditions lead to changes in vegetation composition in distinct ecological groups.The elevation was the most important factors in constructing distinct ecological groups, based on the results of principal component analysis (PCA) method.
    Keywords: Classification of vegetation, DCA, Perk forest habitats, TWINSPAN
  • Alireza Eslami * Pages 97-114
    Background and objectives Forest utilization a management activities that first is marked the beginning and then included in logging off, lopping, Binet-saws, miter saws and finally skidding and transport of wood logs. Thus, in case of poor design and implementation of this process increased costs and environmental damage, such as loss of woods, limited use of resources and damage to the workforce. This study aimed to determine the minimum amount of waste wood and logs were cut down stresses level, to the extraction of the thickest and most functional wood logs also increased the recovery and productivity of trees and harvesting is the most pressure reduce forest areas.
    Materials And Methods
    The study present carriers in 5 compartment and 3 districts (1 , 2 and 3) of the habitat of the species beech forest in the south of the Caspian Sea in the city's efforts, the Asalem region, Guilan province. The 160 stem beech trees were marking selected of 10 to 115 cm in diameter classes randomly form and cutting by Asalem companies forest sector workers. Characteristics tree were measurements and recorded on forms. After entering data into Excel to determine the difference between the volume wood from bults (relative to the total volume of trees) at different levels of height, slope, aspect and quality of trees and the correlation between they with bults volume remained high was used of SPSS 20 software.
    Results The results show that between, quality of the trunk, diameter of the surface bults and topographical, significant relationship exited elevation with the volume bult and volume truck. so observation that the highest volume of the trunk and bult in elevation of 1440-1650 meters, with quality trunk forks, fork and cylindrical plugs in diameters greater than 90 cm. Results of Pearson correlation, statistically significant relationship exited between volume truck and volume of bults revealed with quality truck and diameter of the surface bult.
    Conclusion In this study, the despite to exited the extra large diameter trees,but was cut in the lower height from half diameter bults and reamander bults had the low height and volume, Which cause minimal loss of industrial wood when cut operation and harvesting. In conclusion it can be stated, in addition to the tree characteristics (diameter) and elements of topography (slope), the skill and knowledge of felling timber is very effective in reducing the rate of loss.
    Keywords: volume loss, environmental conditions, Characteristics quantitative, Beech
  • Seyed Ali Razavi *, Seyed Mohammad Hosseini Nasr, Faramarz Rostami Cherati, Hassan Rezadoost Pages 115-134
    Background And Objectives
    Taxus baccata L. is one of the rare native coniferous species of Iran which it has distribution from Astara to Ali Abad. This species is very important wise protection of genetic resources, medicinal usages (cure of lung, bladder, breast, uterus cancers and HIV disease) and etc that at present, it is exposed to overthrow for long seed dormancy, slow growth, illegal utilization and other disturbance factors. Therefore production of yew seedling by embryo culture on in vitro condition was carried out in order to conservation of present sites and their extension.
    Materials And Methods
    Seeds divided into two groups; Mature and immature and then they stratified in sand layers and low temperature for 9 months, after collection of natural site in Afra Takhteh region. Then, seeds were soaked in running water for 48 hours and they disinfected. In order to seed sterilization 7 treatments were considered. In this study the embryo of sterilized seeds split from endosperm and was cultured in Murashige and Skoog medium (MS) that it was enriched with ascorbic acid (50. 100 mg/l), casein hydrolysate (50, 100 mg/l), yeast extraction (0.5, 1 g/l) and activated charcoal (2%). The grown embryos were subcultured biweekly because of yew slow growth, providing of nutrients and medium. Data were analyzed with one way Anova and Duncan tests.
    Results
    The results were shown that the best seed sterilization was H2O2 10% for 15 min, and ethanol 70% for one minute that any infection was not observed. Other results were shown that the embryos started to regeneration about 10 days. The maximum of regeneration and normal seedling belonged to treatment 1 that it was consisted mature seed, ascorbic acid and casein hydrolysate (100 mg/l), yeast extraction (1 g/l) and activated charcoal (2%). Its mention that seed stratification was very useful in embryo regeneration.
    Conclusion
    mass production of seedling can be easily achieved by using mature seeds and MS medium containing 100 mg/l ascorbic acid and casein hydrolysate, plus 1 g/l yeast extraction and 2% activated charcoal. Meanwhile cold stratification is very effective on development and growth of yew embryo. Therefore is suggested that to use from this technique in all of researches about yew seed either in vitro conditions or in vivo conditions.
    Keywords: Taxus baccata L, Embryo, In vitro culture, Cold stratification
  • L. Ghahramani *, Z. Shakeri, E. Ghalavand Pages 135-154
    Background And Objectives
    The Iran’s Forest, Rangeland and Watershed Organization (FRWO) banned any utilization from these forests and considers them as preserved and protected ecosystem, however traditional uses (e.g. pollarding, fuel wood harvest, livestock grazing and agriculture in the forest floor) of these forests by local communities are still common. In order to adapt their livelihood to natural difficulties and limitations, local people have innovated Galazani (pollarding) of oak trees. In winter, dried leafy branches are used to feed livestock (especially goat and sheep).
    Despite the severe and widespread uses of forests in Baneh, there are some stands located around cemeteries and holy places, which due to traditional believes and their holiness to local people, have been protected from human exploitation and interference, therefore their structure and vegetation have been rather intact. The area of these less disturbed stands differs from 0.5 to more than 10 hectares. These stands have been examined in this study as less disturbed (unpollarded) stands. Less disturbed stands still have most structural and ecological characteristics of virgin north Zagros forest stands, which unfortunately, cannot be found today. These stands can be used as a model to perform restoration and management planning for degraded Zagros forests. Unfortunately, nowadays the holiness and respect to less disturbed stands has been diminished between new generations and will face more encroachment and destruction. Due to higher palatability of Lebanon oak leaves than Persian oak and Gall oaks, this species is more suitable for pollarding in northen Zagros. The purpose of this study was to investigate the response of Lebanon oak trees to pollarding.
    Materials And Methods
    An unpollarded stand (0.7 ha) and a pollarded stand (1 ha) with similar physiographical conditions were selected. Full Callipering was performed in both stands and tree species, collar diameter and crown diameter for all trees over 5 cm in collar diameter were recorded. Moreover, total height and trunk height were measured in Lebanon oak trees as well.
    Results
    The results showed that the average of total height, trunk height, crown height and crown area were significantly lower (p
    Conclusion
    Although pollarding tension can decrease most of the biometrical indices of Lebanon oaks, but increase in crown height to total height ratio and root/shoot ratio can be an important factor to increase oak trees resistance to drought stress in northern Zagros.
    Keywords: Biometrical indices, Northern Zagros, Pollarded stand (Galajar), Tree architecture
  • J. Mohamadi *, Sh Shetabi, M. Namiraniyan, V. Eslami Pages 155-180
    In this study we evaluated the effect of ground sampling intensity on estimation of stand volume, tree density and basal area using random forest, support Vector regression and k-NN algorithms for the part of Shast Kalate of Gorgan. We applied a systematic random sampling method to collect field data with 150×200 meter network (3.33% intensity sampling). So that 308 circular with 17.84 (0.1 ha) meters radius plot were measured in study area. In addition to the data collected, in compartment number of 16 and 21, we applied a systematic random sampling method to collect field data with 75×100 meter network. So that 134 plot circular with 17.84 (0.1 ha) meters radius were measured in 2 compartments. After removal of all outliers and creating DTM and DSM, all height and density related metrics of first and last pulse were produced. Also, after orthorectification digital aerial images, all texture measures were produced.The results of comparison of intensity sampling in stand volume, tree density and basal area estimation using fusion Lidar data and Digital aerial images showed that with increasing intensity sampling, RMSE% is reduced and with reducing intensity sampling, the RMSE% is increased. Although the results of 3.33%, 1.66% and 0.83% intensity sampling were not very different. According to low difference in RMSE% of the resulting all intensity sampling (3.33%, 1.66% and 0.83%), the 0.83% intensity sampling can be used to estimate the stand volume, tree density and basal area. Therefore, there is a possibility of the estimation of stand volume, tree density and basal area using Laser scanner data and UltraCam-D images with minimum cost, reasonable accuracy and less plots compared to 3.33% intensity.
    Keywords: Intensity sampling, forest structure quantitative characteristics, Lidar, Digital Aerial images
  • Behzad Kord * Pages 181-196
    Background And Objectives
    This research was carried out to investigating on the effect of virgin and recycled plastics on the mechanical, thermal and color properties of composites from rice straw flour (RF) and polypropylene (PP) before and after weathering.
    Materials And Methods
    Rice straw flour (RF) was mixed with both virgin or recycled polypropylene (VPP or RPP) and MAPP at 180 °C and 60 rpm in an internal mixer, and the samples were made by injection molding. The mixing ratio of RF/PP and coupling agent amount for all formulations was fixed at 50 wt% and 2 wt%, respectively. The accelerated weathering process by ultraviolet irradiation and water spray was done on the samples for 2000 hours. Then, the mechanical strength, thermal stability and colorimetric of samples were determined.
    Results
    Results indicated that the color of composites sharply changed after weathering, further reduced flexural strength and tensile modulus of samples. Differential scanning calorimetriy (DSC) test revealed that the melting temperature, crystallization temperature and crystallinity of weathered samples decreased probably due to the polymer chain scission. The highest lightness and color change in the RF/RPP composites was observed. However, the VPP samples had higher mechanical strength and thermal stability than RPP.
    Conclusion
    Based on the findings, using a recycled polypropylene for manufacture of composites materials applying in exterior environments is not appropriate.
    Keywords: recycled polypropylene, accelerated weathering, mechanical strength, thermal stability, color change
  • Fatemeh Dehdast * Pages 197-216
    Background And Objectives
    Wood plastic composite that briefly (WPC) called are a new class of composite materials that in recent years have been the attention of many researchers and a major part of the industry. For improve some properties of wood plastic composite, various nanoparticles was used that one of them is clay that due to the high specific surface and mineral source, improves properties of nanocomposite. Therefore this study with aim to investigation the effect of nanoclay and polypropylene oxide coupling agent (OPP) on Phragmites australis flour/waste polypropylene was done.
    Materials And Methods
    For this purpose first polypropylene was oxidized in molding phase and in the presence of atmospheric oxygen and alcohol. Then Phragmites australis flour and polypropylene with were mixed weight ratio of 50% in internal mixer. Nanoclay to 3 levels 0, 2 and 4% and coupling agent to 2 levels 0 and 3% were used. Test boards were made using a hot press. Physical properties such as long-term water absorption and thickness swelling, humidity coefficient diffusion and thickness swelling rate, thermal properties such as thermal analysis (TGA) and morphological properties such as X-ray diffraction (XRD), the field emission scanning electron microscopy (FESEM) and transmission electron microscopy (TEM) were done. To ensure the oxidation of polypropylene as well as infrared spectroscopy (FTIR) were used.
    Results
    The results showed that the long-term water absorption and thickness swelling, humidity coefficient diffusion and thickness swelling rate were decreased with increasing of nanoclay and coupling agent (OPP),. Thermal properties of nanocomposite improved with increasing of nanoclay and coupling agent. The result of field emission scanning electron microscopy (SEM) showed that by addition of coupling agent, the interface between two phase's lignocellulosic fiber and polymeric matrix improvement. The result of X-ray diffraction (XRD) showed that with increasing of nanoclay to 2%, the distance between the silicate layers of clay increased but by addition 4T nanoclay, the distance between the silicate layers slightly decreased and type in nanocomposite structure is intercalation. The transmission electron microscopy (TEM) as well as approved this. The result of infrared spectroscopy (FTIR) indicates the oxidation of polypropylene in the presence of oxygen.
    Conclusion
    As a general conclusion can be said that the use of nanoclay and compatibility oxidized polypropylene (OPP), improved properties of Phragmites australis flour/polypropylene nanocomposite. Therefore, the use of 2% nanoclay (for cost-effectiveness) with 3% OPP for the manufacture of composites with desirable features is recommended. K
    Keywords: Oxidized polypropylene, Phragmites australis flour, Nanoclay, Morphology, Thermal properties
  • K. Mohamadzade *, H. Resalati, Ar Saraeiyan, E. Afra Pages 217-236
    The study is carried out to survey the effect of using cationic polymers for cationization of precipitated calcium carbonate (PCC) synthesis’s suspension on paper properties.
    Introduction
    Paper is made by lignocellulosic material and inorganic compounds. Inorganic compounds are including functional additives and process aids which mineral fillers belong to functional additives. Todays, due to shortage and high price of lignocellulosic raw material, papermakers raised the consumption of mineral fillers. However, mineral fillers though have numerous advantageous like improvement in optical properties, printability, reduce production costs, also induces disadvantageous like weak distribution in paper structure, loss of mechanical properties, less retention, instability of production line and increasing effluent pollution loading.
    Singh et al (2011) optimized the application of chemicals for high yield papers using PCC thereby starch and silica. They claimed that cationic starch with medium cationic charge induces highest retention value, while cationic starch with high charge density results in most drainage.
    Studies by Shen et al (2010) showed that modified-PCC with carboxyl methyl cellulose (CMC) / alum improved filler retention and also optical properties like brightness and opacity in comparison with control sample significantly. They also found that paper without mineral filler have higher strength than those have fillers, but mechanical strength of paper contained unmodified filler and paper contained modified filler hadn’t significant difference.
    Eventually, considering issues like production cost, effluent and its pollution loading, enhancement of paper machine speed, and also necessity of production paper with appropriate formation and quality, it’s necessary to study the interactions of various additives in paper, depending on their application.
    Material and
    Methods
    Synthesis of PCC carried out by injecting the carbon dioxide (CO2) to lime solution, or releasing the CO2 thereby hydrolysis of di-methyl carbonate in alkaline media. Cationic polymers including cationic starch, polyacrylamide, poly amino polyamide-epichlorohydrin and polydadmac in 15% level were used in synthesis suspension of calcium carbonate. Finally, paper properties filled with modified-PCC were examined.
    Results
    It’s found that cationic suspension of different polymers lead to variation on synthesized calcium carbonate as papermaking filler. Generally, papers filled with modified-PCC compared with papers contained industrial calcium carbonate and those had synthesized calcium carbonate, improved optical and mechanical properties in neutral media except tear strength.
    Conclusion
    In this study, values of ash in papers contained modified calcium carbonate increased compared with papers with industrial calcium carbonate and those with synthesized calcium carbonate in neutral media. Bulk of papers with modified fillers reduced, but the air resistance, tensile and burst strengths and also optical properties increased. Normally, since mineral fillers have no bounding ability with cellulose fibers, so due to restricted and weaker bonds between fibers and also lack of appropriate formation and lack of stress distribution as a result, tensile and burst indices of paper decreased respectively. However, by synthesizing calcium carbonate in cationic suspension, because of improved bounding area induced by presence of cationic polymers in surface of precipitated calcium carbonate and uniform distribution of mineral filler in paper different response found.
    Keywords: precipitated calcium carbonate, Cationic Starch, polyacrylamide, polyaminoamid-epichlorohydrin, polydadmac
  • Shayesteh Jahanshahee *, Ali Abdulkhani, Kazem Doosthoseini, Alireza Shakeri Pages 237-258
    Background And Objectives
    One of the important parts in the wood and paper industry are synthetic resins used. Epoxy resins, such as polymers are widely used in various industries and industrial adhesives. That obtained the compound bisphenol A and epichlorohydrin. Bisphenol A of the epoxy resins in the formulation is obtained from the petroleum products, that these products are limited and exhaustible, expensive and cancer. The presence of bisphenol A, in the environment, can be a serious threat to human health and the environment. Research conducted in the field of bio-based epoxy resins such as Shakeri et al (2010) used to soybean epoxy resin in in strawboard. Tasooji et al (2010) compared to the base resin of formaldehyde and epoxy soybean resin were examined in straw boards. The aim of this study was to synthesis of bio based tannin epoxy acrylate and producing particleboard with them and evaluated the mechanical and physical properties.
    Materials And Methods
    In this study, for the production of three layer particle board with bio-based tannin epoxy acrylate resin, fine wood chips to the surface layer remind 20 mesh and coarse wood chips pass to 20 mesh that was used for the middle layer. In order to reduce the moisture in wood with a moisture content of 2.5%, the particles put auto temperature for 8 hours at 103°C, respectively. Commercial tannin extracted from the bark mimosa, which is brown and dry powder contains 82% monomers and oligomers is flavonoid chemistry of Silva France was prepared. For synthesis of bio based tannin epoxy acrylate resin, acrylic acid (99%), hydroquinone (99%) and catalyst 4- Diazabicyclo [2,2,2] octane was used Sigma-Aldrich Co. Glycidyl ether tannin reacted with acrylic acid and hydroquinone and catalyst at a temperature of 95 °C for 12 hours and tannins epoxy acrylate resin was prepared. Using Fourier transform infrared spectroscopy was investigated final structure of the resin. Then in a three-layer board was made with tannin epoxy acrylate resin, at press temperatures of 160 and 180 °C and press time for 5/5 and 7/5 minutes with a nominal density of 700 kg/m3 and mechanical and physical properties were measured such as flexural strength (MOR), modulus elasticity (MOE) and Internal bending (IB) according EN310 and EN319 standards and physical properties such as water absorption (WA) and thickness swelling (TS) (after 2 and 24 hours immersion in water), according to standard EN317.
    Results
    Acrylic acid reacts with the glycidyl ether tannin, in place of epoxy groups, acrylic groups are causing ripple branches combined. FTIR results confirmed the presence of acrylic resin. The results showed that increasing press temperature and press time had positive effect on physical and mechanical properties have been made. Flexural strength with increasing temperature and time after 13/3 to 16/3 MPa, the modulus of elasticity of 2600 MPa and 3600 Mpa, IB from 0.4 to 0.8 increased. Because a rise in temperature and press time, due to faster evaporation and condensation of moisture and soften the particles in the beam better and better heat transfer to the middle layer and curing the resin in the middle layer board and increase the strength. As temperatures rise and the press time, the thickness swelling has decreased after 2 hours from 11% to 7% and after 24 hours from 17 percent to 12 percent. The water absorption has decreased after 2 hours from 25% to 17% and after 24 hours from 30% to 21% .
    Keywords: Tannin Epoxy Acrylate Resin, Particleboard, Mechanical, Physical properties
  • Hamidreza Rudi * Pages 259-274
    Background And Objectives
    Addition of mineral fillers to the paper pulp results in improvement of some important paper properties. But the paper mechanical properties would decrease due to the impossibility of attachment between filler particle and cellulosic fibers and inhibition of fiber-fiber bonds. One of substantial approaches to overcome such restriction is to modify cellulosic fiber surface to improve their bonding-ability with other paper network fragments. Thus filler can be added to the reinforced fibers network. Recent researches show that nanotechnology layer-by-layer method is a good way for modifying the cellulose fibers characteristics and improving its quality. In this technique, cellulosic fibers and counter-ionic particles are placed in an interaction media. During the interaction, ionic particles are absorbed by fibers surface mainly via electrostatic absorption. Therefore the fibers network strength would improve considerably. In current research, CMP fibers was firstly treated with three layer of cationic starch - anionic nanosilica - cationic starch. Then PCC filler was added to the treated pulp in different levels. The extent of strengths improvement with layering treatment and the strength loss due to the PCC addition was evaluated in order to calculate the level of filler application in reinforced CMP pulp.
    Materials And Methods
    The layering treatment of CMP fibers was successively conducted using cationic starch polymer and anionic nanosilica. For three subsequent layers constitution, 500 ml pulp suspension with 0.53 consistency was mixed for 10 minutes with solutions of cationic starch (1.5 %) - anionic nanosilica (0.05 %) - cationic starch (1.5 %) applying laboratory mixer. Then PCC filler was added to the 3-layer treated CMP pulp in three levels of 5, 10, and 15 %. Handsheets with 60±3 g/m2 basis weight was prepared from untreated, treated, and treated pulp containing PCC filler; and their physical properties (thickness, apparent density, bulk) and mechanical characteristics (tensile index, burst index, tear index) have been compared. Also, SEM micrographs were prepared from the above samples to evaluate the variation of fiber surface structure and paper network.
    Results
    The results indicated that by treatment of CMP fibers with layer-by-layer method, there occurs no meaningful variation in paper physical properties. Whereas this system had considerable effect in paper strengths improvement. Evaluation of strength properties showed that by 3-layer treatment of CMP fibers, Tensile index of paper improved from 28.54 N.m/g (in untreated fibers) to 39.18 N.m/g, burst index from 1.36 kPa.m2/g to 2.68 kPa.m2/g, and tear index from 6.11 mN.m2/g to 11.12 mN.m2/g. Also, in prepared SEM micrographs a different appearance in 3-layer treated fibers surface compared to the untreated fibers; indicated an increase in gelatinization of treated fiber surface due to an increase in cationic starch absorption, results to improve the bonded surface between fibers and increase in paper strengths. By adding 10 % of PCC filler to this pulp, tensile index, burst index and tear index was measured 26.40 N.m/g, 1.79 kPa.m2/g, and 8.07 mN.m2/g respectively. Furthermore, SEM micrographs confirmed PCC filler retaining and its relative uniform distribution in the treated CMP fibers network.
    Conclusions
    Analysis of the results showed that by reinforcing CMP pulp with layer-by-layer method used in current research, paper strength characteristics increases considerably without significant increase in physical properties. From statistical viewpoint, with increasing of the strength in the treated CMP pulp, 10 % of PCC filler can be added to it.
    Keywords: CMP Pulp, PCC, Cationic Starch, Anionic Nanosilica, Layer-by-Layer
  • A. Dehghani * Pages 275-292
    This paper focuses on the relationship between behavioral variables and market performance in the Iranian Furniture Industries (3610 four-digit code of the ISIC classification) during 1390-1374. For this purpose, the researching intensity and intensity of advertising as a behavioral variables and the variable export intensity as a performance variables has been used. The system of equations consists of the Exporting, Researching intensity and Advertising intensity applied.
    Background And Objectives
    The results of previous empirical studies such as the studies Sougiannis(1996), Null(1997), Zhao and Hongyu(1997), Basile(2001), Rogers(2002), Galia and Legros(2003), Guan(2003), Yoon(2004), Montobbio and Rampa(2005), Barber and Alegre(2007), Johansson and Loof(2008), Singh(2009), Halpen and Murakozy(2009), Yang & Chen(2011), Hosseini and Permeh (1383), Ebadi and Shahiki Tash (1383), Zaree (1387), Abbasi (1391) and Dehghani (1394) shows That In most national and international studies there is no research that indicate a direct effect on behavioral variables between Iran furniture export business products. .
    Materials And Methods
    The Seemingly Unrelated Regression Estimation (SURE) method is used to estimate the parameters of the models.
    Results
    Results show that Researching intensity and Advertising intensity have a positive and significant effect (0.081 and 0.172) on the export of Iranian Furniture industries and the effect of Advertising intensity is more than Researching intensity. Moreover the interrupted value of the export is interrupted for a significant positive effect (0.88) on the export in the Furniture industries in Iran that represent the dynamic effects of this variable in Iran. Another part of the results show that the coefficient related exporting and advertising elasticity of research are 0.343 and 0.0123 (28.44 and 40.18). That these results show the relationship between these variables is direct.
    Results
    Results show that Researching intensity and Advertising intensity have a positive and significant effect (0.081 and 0.172) on the export of Iranian Furniture industries and the effect of Advertising intensity is more than Researching intensity. Moreover the interrupted value of the export is interrupted for a significant positive effect (0.88) on the export in the Furniture industries in Iran that represent the dynamic effects of this variable in Iran. Another part of the results show that the coefficient related exporting and advertising elasticity of research are 0.343 and 0.0123 (28.44 and 40.18). That these results show the relationship between these variables is direct.
    Conclusion
    According to industry research and Trying to marketing and selling the Iranian Furniture Industries is helping to enhancing export in the Iranian Furniture industries.
    Keywords: Researching intensity, Advertising intensity, export, Seemingly Unrelated Regression, Iranian Furniture industries
  • Maryam Ahmadi *, Hossein Resalati, Ali Ghasemian Pages 293-312
    Background And Objectives
    paper making industries to supply their raw material and also aims to reduce the pressure on wood consumption, to find and to use other sources of cellulosic fibers such as bagasse, straw, reeds and recovery of cellulosic fibers used (RECYCLED FIBERS) Many paper-producing countries, is now collecting and recycling paper and even import waste paper from other countries have taken action. Successful development requires a delignification process technology is able to take advantage of all the potential raw material. The selectivity of the delignification and bleaching prerequisite to achieve greater efficiency and optical characteristics and is suitable resistance. Although the process of Soda and Soda - AQ is good, but the use of high alkalinity is in the process of degradation of carbohydrates. In this study the effectiveness of an oxygen delignification stage before bleaching ECF method to reduce the use of chemicals sequences were evaluated.
    Materials And Methods
    Due to the high amount of lignin in the fibers of old corrugated Carton; soda-AQ pulping process was used for the initial delignification.
    Two treatments were selected to compare the effects of oxygen on reducing the bleaching process So that a treatment without oxygen delignification using the sequence AD1EpD2P delignification with oxygen and other treatments using the sequence AD1EpD2 equal terms, they were bleached.
    Results
    The use of an oxygen delignification stage a dramatic decrease in the amount of kappa number and show a slight drop of yield OCC pulp.
    Conclusion
    The results show that using an oxygen delignification stage, can be used unbleached pulp kappa number with greater efficiency and after treatment with oxygen, more yield and kappa number of similar (less than three) receipts and Finally, this pre-treatment did not cause a significant impact on the final bleached pulp strength properties As well as using oxygen delignification bleaching process can be less detecting the optical properties reached a similar conclusion in other words using a certain sequence, provided good optics.
    Keywords: OCC, Soda-AQ, Oxygen delignification, bleaching, ECF
  • Seyed Mahdi Moosavi Nejad *, Mehrab Madhoushi, Davood Rasouli, Mohammad Vakili Pages 313-328
    Introduction
    The use of infrared spectroscopy to describe the lignocellulosic materials has increased dramatically. Since the infrared Fourier transform (FT-IR) spectroscopy least destruction occurs in the test sample and with a small quantity of sample accurate information is obtained, so this spectrometer is a useful technique for identifying chemical compounds of wood. In studying the historic woods, to describe the amount and type of damage to select the appropriate protection method, often FT-IR technique is used. In this study, changes in the chemical compounds of wood used in historical building of Gorgan with healthy species are studied with the help of this spectroscopy.
    Materials And Methods
    In this study, historic wood samples were prepared from two buildings in the old context of Gorgan (Tekye, Estarabadi and Hosseinieh). Five samples were selected from these two buildings and to identify the species To study Macroscopic characterization to review these woods. Spectroscopy of samples was obtained with the use of MB-154 Bomem FT-IR model. For this purpose, wood flour was prepared from samples from a drill equipped with a drill bit with 3 mm diameter and a depth of 2-3 mm. Flour obtained for the FT-IR test was dried in the oven at temperature 103° C for 24 hours to have the lowest moisture content. Then KBr tablet of the above examples was prepared for the FT-IR spectroscopy test in the spectral range 4000-500 cm-1 and spectral resolution 4 cm-1. 11 scans were performed for each test and samples were compared with healthy samples.
    Results
    Samples include four species: hardwood (hornbeam, oak, beech, elm) and a softwood species (yew). In all hardwood species, the absorption intensity in areas 897, 1049, 1118, 1160 cm-1 and related to carbohydrates and also bands 1739, 1243 cm-1 in connection with the hemicellulose was reduced significantly. In contrast, in the case of bands related to lignin, poor absorption is seen in 1654, 1595, 1508 cm-1. In Yew species, areas 1608, 1512, 1428, 1273 cm-1 and in connection with lignin and area 1736 cm-1 related to hemicellulose showed a large decrease in absorption.
    Conclusion
    The results from spectroscopy showed that biodegrades has occurred in all historical species. With relative comparison of changes in intensity of the bands associated with lignin and carbohydrates in hardwood species, it has become clear that carbohydrates degradation was more than lignin, which can be primarily attributed to brown rot. In softwood species (yew), because they have the most contact with the continuous rains, in addition to carbohydrates, lignin has also been destroyed.
    Keywords: FT-IR spectroscopy, Chemical compounds of wood, Historical buildings, Softwood, Hardwood