فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید علی رضوی، سید محمد حسینی نصر، فرامرز رستمی چراتی، حسن رضادوست صفحه 1
    سابقه و هدف
    سرخدار یکی از با ارزشترین گونه های سوزنی برگ جنگل های شمال ایران است که گونه ای سایه پسند بوده و از آستارا تا علی آباد کتول استان گلستان پراکنش دارد. این گونه ضمن داشتن ارزش فراوان از نظر ذخایر ژنتیکی، جنگلشناسی و اکولوژیکی، در صنعت دارویی نیز جایگاه ویژه ای دارد. از آنجائیکه کالوس به عنوان ماده اولیه برای کشت های سلولی و تولید متابولیت های ثانویه و نیز تولید گیاهچه به روش غیرمستقیم ضروری می باشد، لذا به منظور پیشنهاد ریزنمونه مناسب و غلظت معینی از تنظیم کننده های رشد جهت تولید کالوس، تاثیر اکسین های ایندول بوتریک اسید (IBA)، نفالین استیک اسید (NAA) و 2و 4 دی کلروفنوکسی استیک اسید (2، 4- D) بر میزان تولید و رشد کالوس سرخدار در شرایط درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از قسمت های مختلف درخت نظیر برگ، ساقه های جوان و جوانه های رویشی ریز نمونه هایی به طول 5/1 سانتی متر تهیه شد. برای سترون سازی ریزنمونه ها از روش های مختلفی استفاده شد. ریزنمونه ها پس از سترون سازی در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) کشت شدند. جهت القاء کالوس از هورمون های IBA، NAA و 2،4- D در چهار سطوح 0، 3/0، 3 و 6 میلی گرم در لیتر استفاده شد. به منظور جلوگیری از تجزیه اکسین ها و جذب بهتر آنها توسط بافت ریزنمونه، کلیه ریزنمونه ها به مدت یک هفته در شرایط تاریکی نگه داشته شدند. برای هر یک از ریزنمونه های ساقه، برگ و جوانه منحنی رشد کالوس ترسیم گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون تجزیه واریانس و آزمون دانکن انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بهترین روش برای سترون سازی ریزنمونه ها استفاده از اتانول 70 درصد (1 دقیقه) و کلرید جیوه 2/0 درصد و کلرور کلسیم 2/0 درصد (1 دقیقه) می باشد. بیشترین درصد قهوه ای شدن به ریزنمونه های جوانه در غلظت 6 میلی گرم در لیتر NAA تعلق داشت. ریزنمونه های برگ از نظر پدیده قهوه ای شدن از وضعیت بهتری برخوردار بودند، بطوریکه در غلظت های مختلف IBA و 2، 4- D هیچگونه آثار قهوه ای شدن مشاهده نشد. بیشترین وزن تر و خشک کالوس به ریزنمونه های ساقه و جوانه تعلق داشت که به ترتیب تحت تیمار هورمون های 2، 4- D و NAA با غلظت 3 میلی گرم در لیتر بودند. ضمن اینکه کالوس های تولید شده دارای بافت و رنگ متفاوتی بودند. بیشتر ریزنمونه های جوانه در غلظت 3/0 میلی گرم در لیتر NAA وضعیت طبیعی خود را حفظ کرده ولی عمده جوانه ها در غلظت 6 میلی گرم در لیتر IBA و 2، 4- D به کالوس تبدیل شدند. منحنی های رشد کالوس در ریزنمونه های مختلف نشان دادند که شروع کالوس دهی و رشد آن دارای سرعت نسبتا پائینی است.
    نتیجه گیری
    درصورتیکه هدف، تولید کالوس از ریزنمونه های ساقه و برگ سرخدار باشد،2، 4- D با غلظت 3 میلی گرم در لیتر، و برای تولید کالوس از جوانه انتهایی غلظت 3 میلی گرم در لیتر NAA و چنانچه تولید گیاهچه از جوانه های سرخدار مد نظر باشد غلظت 3/0 میلی گرم NAA به عنوان پروتکل هایی مناسب، پیشنهاد می گردند.
    کلیدواژگان: سرخدار، کالوس، تنظیم کننده های رشد، کشت درون شیشه ای، منحنی رشد کالوس
  • ساره مرادی بهبهانی، مصطفی مرادی، رضا بصیری، جواد میرزایی صفحه 17
    سابقه و هدف
    جنگلهای کنار رودخانه ای یکی از اکوسیستم های جنگلی منحصر به فردی است که اطلاعات کمی در رابطه با آنها وجود دارد. این جنگلها که نقش مهمی در اکوسیستم رودخانه دارند امروزه در معرض خطر نابودی قرار گرفته اند. یکی از شایع ترین گونه های موجود در این جنگلها، گونه پده (Populus euphratica) می باشد. این گونه در حاشیه رودخانه ها پراکنش داشته و بومی مناطق خشک و نیمه خشک است. با توجه به اینکه اطلاعات چندانی در رابطه با وضعیت همزیستی قارچ های میکوریز با درختان پده در کشور در دست نیست در این مطالعه همزیستی قارچ های میکوریز آربوسکولار با پده مورد بررسی قرار گرفته و اثر دوری و نزدیکی به رودخانه در آغشتگی، اسپورزایی این قارچ ها ارزیابی شده است. همچنین به منظور تعیین موثرترین متغیرهای خاکی مورد مطالعه با میزان آغشتگی و تراکم اسپور، همبستگی بین این متغیرها تعیین شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه عرض جنگل کنار رودخانه مارون که 400 متر می باشد، به سه منطقه با فاصله 200 متری تقسیم شد. این فاصله ها شامل: حاشیه رودخانه (فاصله 1)، منطقه بینابینی (فاصله 2) و منطقه 3 بودند. در هر کدام از این فاصله ها 10 نمونه از خاک ریزوسفر پده جمع آوری شد. برای هر نمونه نیز ریشه های مویین جمع آوری شد و میزان آغشتگی قارچ ها و اسپورزایی برای نمونه ها مشخص گردید. همچنین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مربوط به هرکدام از این نمونه ها در فواصل مورد مطالعه نیز محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش مشخص کرد که کمترین میزان آغشتگی ریشه در فاصله دوم (منطقه بینابینی) وجود دارد که دارای اختلاف معنی-داری با دو فاصله دیگر بود. همچنین، اگرچه بین تراکم اسپور در فاصله های مورد بررسی اختلاف معنی داری مشاهده نشد اما بیشترین تراکم در فاصله سوم مشاهده شد. از بین خصوصیات فیزیکی و شیمایی خاک، میزان فسفر، شن و رس خاک تفاوت معنی داری در مناطق مورد بررسی داشتند ولی دیگر خصوصیات مورد بررسی تفاوت معنی داری را نشان ندادند. همچنین هیچ همبستگی معنی داری بین میزان آغشتگی و اسپورزایی با متغیرهای مورد بررسی مشاهده نشد ولی همبستگی معنی داری بین رس و سیلت با فسفر خاک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان آغشتگی بالای ریشه و همچنین تراکم اسپور بالا در ریزوسفر پده، می توان این گونه عنوان نمود که پده دارای همزیستی بالایی با قارچ های میکوریز بوده که می توان از این همزیستی به عنوان راهکاری برای احیا و توسعه جنگلهای پده استفاده نمود. همچنین فاصله از رودخانه می تواند به عنوان یک عامل موثر در میزان همزیستی قارچ های میکوریز و درختان پده در جنگلهای کناررودخانه ای باشد.
    کلیدواژگان: آغشتگی، پده، قارچ، ریزوسفر، میکوریز
  • منحنی عکس العمل گونه راش نسبت به متغیرهای محیطی با استفاده از مدل جمعی تعمیم یافته در جنگل خیرود، نوشهر
    سید جلیل علوی، زهرا نوری، قوام الدین زاهدی امیری صفحه 29
    سابقه و هدف
    یکی از زمینه های مطرح در بوم شناسی پوشش گیاهی، تحلیل و درک روابط گونه های گیاهی و عوامل رویشگاهی، مخصوصا عکس العمل گونه ها به گرادیان های اکولوژیکی است. از چند دهه گذشته تلاش های زیادی برای پیوند عملکرد گونه های گیاهی به عوامل محیطی صورت گرفته است. هدف از انجام این تحقیق بررسی منحنی عکس العمل گونه راش نسبت به متغیرهای محیطی با استفاده از مدل جمعی تعمیم یافته می باشد.
    مواد و روش ها
    بدین منظور در جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود نوشهر، پس از تهیه نقشه شکل زمین بر اساس ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت جغرافیایی، 114 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 10 آر در تیپ های راش انتخاب و در مرحله بعد محل این نقاط در طبیعت با مختصات مربوطه با استفاده از سامانه مکان یاب جهانی مشخص گردید. بعد از پیاده نمودن قطعات نمونه، ارتفاع 5 اصله از قطورترین درختان در هر قطعه نمونه اندازه گیری و میانگین آن ها به عنوان ارتفاع غالب در نظر گرفته شد. ارتفاع از سطح دریا، آزیموت و درصد شیب قطعات نمونه، اندازه گیری و ثبت شد. همچنین در مرکز هر قطعه نمونه، از عمق 0-10 سانتی متری نمونه برداری خاک صورت گرفت. پارامترهای بافت خاک، وزن مخصوص ظاهری، pH خاک، درصد رطوبت اشباع، درصد آهک، درصد نیتروژن، درصد کربن و ماده آلی، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر قابل جذب آنالیز شد. در مطالعه حاضر با استفاده از مدل جمعی تعمیم یافته در نرم افزار آماری R و بسته mgcv، منحنی پاسخ گونه راش نسبت به متغیرهای محیطی به صورت انفرادی و ترکیبی تحلیل شد. با توجه به ماهیت متغیر پاسخ، توزیع گوسی و تابع پیوند همانی برای مدل جمعی تعمیم یافته در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مقایسه منحنی های پاسخ حاصل از مدل جمعی تعمیم یافته برای متغیرهای تبیینی به صورت انفرادی و ترکیبی نشان می دهد که اختلافات قابل توجهی در شکل منحنی پاسخ وجود دارد. همچنین در خصوص معنی داری متغیرهای تبیینی نیز تفاوت هایی وجود دارد. به کارگیری مدل های جمعی تعمیم یافته برای هر یک از متغیرهای محیطی به صورت انفرادی نشان می دهد که متغیرهای ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب، تابش خورشیدی، درصد رس، درصد سیلت، درصد شن، درصد نیتروژن، درصد رطوبت اشباع، درصد کربن، درصد ماده آلی، اسیدیته، فسفر و پتاسیم در سطح 05/0 درصد معنی دار می باشند. در صورت در نظر گرفتن هم زمان تمامی متغیرهای غیر هم خط، ارتفاع از سطح دریا، تابش خورشیدی، درصد شن، وزن مخصوص ظاهری، درصد نیتروژن، نسبت کربن به نیتروژن، اسیدیته و فسفر متغیرهای موثر بر ارتفاع غالب گونه راش در مدل جمعی تعمیم یافته می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر بیان می دارد که چنانچه هدف از مطالعه، تنها بررسی شکل منحنی پاسخ گونه باشد، در نظر گرفتن توامان متغیرهای تبیینی، توصیف دقیق تری از رفتار گونه نسبت به متغیرهای محیطی ارائه می دهد، اما اگر محقق در نظر داشته باشد علاوه بر شکل منحنی پاسخ، پارامترهایی نظیر مقدار اپتیمم و دامنه اکولوژیک متغیر محیطی را برای یک گونه استخراج نماید، رفتار گونه ها نسبت به متغیرها به صورت انفرادی می تواند گزینه بهتری باشد.
    کلیدواژگان: گونه راش، متغیرهای محیطی، مدل جمعی تعمیم یافته، منحنی پاسخ
  • ندا امیری، اصغر فلاح، سید فضل الله عمادیان، کامران عادلی صفحه 43
    سابقه و هدف
    برخلاف جنگل های شمال کشور که تولید اصلی آنها چوب است، بارزترین محصول جنگل های غرب کشور محصولات غیرچوبی آنهاست. این محصولات بخش عمده ای از نیازهای مردم زاگرس را تامین می کنند. مردم برای تامین معاش خود با طبیعت انس گرفته و در حد مقدورات خود توانسته اند این محصولات را حفظ کنند و کم و بیش در ابداع و نشر روش های حفظ، توسعه، احیا و بهره برداری آنها بکوشند، اما در برخی موارد برخلاف طبیعت حرکت کرده و خواسته یا ناخواسته موجب تخریب آنها می شوند. استان لرستان دارای 2000 گونه گیاهی می باشد و از این تعداد 250 گونه گیاه دارویی است. از جمله این محصولات درختچه مورد می باشد که برگ و میوه و گل آن دارای ارزش دارویی می باشد که در صورت بهره برداری صحیح علمی می توان از این محصول بهره برد.
    مواد و روش ها
    مهمترین عوامل موثر در تخریب این گونه از دیدگاه کارشناسان، بهره برداران و اهالی بومی از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است. در مجموع 66 پرسشنامه از کارشناسان و 244 پرسشنامه از بهره برداران و اهالی بومی تکمیل شده و پاسخ ها پس از استخراج و دسته-بندی با آزمون دوجمله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    در مجموع 7 عاملی که نقش تاثیرگذاری بر تخریب رویشگاه های مورد داشتند شناسایی شدند که از بین این 7 عامل، ضعف مدیریتی و برداشت توسط شرکت بهره بردار این گونه با میانگین 76/4 (94درصد افراد) و 42/4 (83درصد افراد) مهمترین عوامل تخریب رویشگاه های مورد شناخته شدند. متاسفانه شیوه های نادرست و نامناسب بهره برداری از گونه مورد و بهره برداری بیش از ظرفیت این گونه به ویژه در چند سال اخیر موجب بروز خسارات شدیدی به رویشگاه های این گونه شده است بنحوی که در ده سال اخیر نیمی از رویشگاه های این گونه در شهرستان دوره تخریب شده که هزینه احیاء و جایگزین شدن مجدد آنها 1.029.600.000 ریال برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    هرچند موقعیت رویشگاه های فعلی مورد بعنوان یک تهدید جدی مطرح شده است، اما اگر این موقعیت با اتخاذ سیاست-های درست و فراهم کردن پشتیبانی های مالی و مدیریتی لازم برای اجرای موفق و لازم آن بدرستی تدبیر شود، می توان آنرا به فرصتی بدل کرد که موجب شکوفایی اقتصاد و بهبود شرایط اشتغال استان گردد. این فرصت شامل ترغیب روستائیان جهت کشت مورد با حمایت و پشتیبانی های موثر مالی و همه جانبه ی دولت برای ترویج و توسعه ی جنگلکاری های دست کاشت مورد می باشد.
    کلیدواژگان: محصولات غیرچوبی، گونه مورد، عوامل تخریب، هزینه جایگزین، ترویج و توسعه
  • علی اصغر واحدی، رضا اخوان، علیرضا بیژنی نژاد صفحه 61
    سابقه و هدف
    تحلیل الگوی مکانی و نحوه اجتماع پذیری بین گونه ای درختان در مراحل تحولی توده های طبیعی مهم ترین پیش نیاز لازم برای پروژه های شبیه سازی، احداث و توسعه جنگل ها محسوب می شود. از این رو، در پژوهش حاضر با تحلیل الگوی پراکنش درختان گونه های آندمیک سفیدپلت و انجیلی و رقابت بین آنها در پارک جنگلی جلگه ای نور، هدف نهایی دریافت اطلاعات مناسب برای توسعه پایداری، شبیه سازی و اجرای جنگل شناسی همگام با طبیعت در شرایط غیرحفاظتی می باشد.
    مواد و
    روش
    در منطقه مورد مطالعه مراحل مختلف تحولی توده های طبیعی شامل مرحله صعود، اوج و تخریب با استفاده از شاخص های تعریف شده در سطح یک هکتار از یکدیگر تفکیک شده و مختصات درختان گونه های هدف با استفاده از GPS و روابط دکارتی حاصل شدند. برای ترسیم الگوی پراکنش و نحوه رقابت بین گونه ای درختان به ترتیب از شاخص تک متغیره و دومتغیره رایپلی استفاده شد. در روش رایپلی برای آزمون معنی دار بودن تفاوت الگوی مشاهده شده با الگوی تصادفی به عنوان فرض صفر و اثرات متقابل بین گروه ها از آزمون مونت کارلو استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آماره تک متغیره رایپلی نشان داد که درختان سفیدپلت در مرحله صعودی در فاصله 14- 9 متری، در مرحله اوج در فواصل بیش از 7 متری و در مرحله تخریب در فواصل 35- 8 متری دارای تراکم کپه ای و در بقیه موارد دارای پراکنش تصادفی بودند. همچنین نتایج نشان داد که پراکنش درختان انجیلی در مرحله صعودی در تمام فواصل به صورت تصادفی، در مرحله اوج در فواصل 39- 20 دارای الگوی کپه ای و در بقیه فواصل به طور مختلط تصادفی یا کپه ای می باشد. در مرحله تخریب نیز درختان انجیلی فقط در فواصل 32- 6 متری به طور کامل دارای پراکنش کپه ای هستند. در هیچ یک از موارد مذکور الگوی پراکنش منظم از درختان گونه های مذکور مشاهده نشد. نتایج حاصل از آماره دو متغیره رایپلی حاکی از آن است که اگر چه در مراحل مختلف تحولی بین درختان سفیدپلت و انجیلی در برخی فواصل ارتباط مستقل وجود دارد ولی در حداکثر فواصل تعریف شده دارای ارتباط جذب هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که درختان گونه های آندمیک مورد مطالعه در کلیه مراحل تحولی دارای الگوی پراکنش منظم نبودند که تاثیرپذیری پراکنش آنها را در ارتباط با رویدادهای طبیعی را نشان می دهد. همچنین نتایج نشان داد که تراکم هر چه بیشتر درختان انجیلی در ارتباط با انبوهی پراکنش درختان سفیدپلت بوده است و نتایج جالب توجه این بود که در کلیه مراحل تحولی در هیچ یک از فواصل موجود رابطه دفع بین درختان گونه های مذکور وجود نداشت.
    کلیدواژگان: انجیلی، پارک جنگلی نور، رقابت، سفیدپلت
  • اقدس قاسمی رزوه، شعبان شتایی جویباری، جهانگیر محمدی صفحه 77
    تشخیص گونه های درختی و تهیه نقشه ترکیب درختان نقش مهمی در اتخاذ تصمیمات بهینه برای مدیریت بوم سازگان جنگلی در نواحی وسیع ایفا می کنند. بررسی قابلیت منابع متفاوت سنجش ازدوری نظیر تصاویر رقومی هوایی در منابع مختلف جنگلی به عنوان راهکار جایگزین روش های زمینی در سال های اخیر موردتوجه قرارگرفته است. داده های سنجش از دور، به ویژه تصاویر هوایی رقومی با قدرت تفکیک مکانی و رادیومتری بالا ابزار مناسبی برای شناسایی گونه های درختی می توانند باشند. در روش های معمول پیکسل -پایه، طبقه بندی پیکسل های تصاویر می تواند با الگوریتم های مختلفی صورت گیرد. روش های متداول طبقه بندی رقومی نظیر الگوریتم حداکثر شباهت، رایج ترین روش های مبتنی بر طبقه بندی پیکسل پایه می باشند. استفاده از روش های نوین طبقه بندی نظیر الگوریتم ناپارامتریک ماشین بردار پشتیبان و مقایسه کارایی این الگوریتم ها ضروری می باشد.
    سابقه و هدف
    با توجه به انجام چند تحقیق در بررسی قابلیت تصاویر رقومی هوایی در جنگل های شهری و جنگلکاری های شمال کشور و عدم وجود تحقیق در زمینه بررسی قابلیت تصاویر رقومی هوایی در شناسایی گونه های درختی در جنگل های آمیخته خزری، هدف از این تحقیق، بررسی قابلیت تصاویر هوایی رقومی (UltraCam-D) در شناسایی گونه های درختی جنگل های پهن برگ آمیخته خزری (در بخشی از سری یک جنگل شصت کلاته گرگان) و مقایسه کارایی دو الگوریتم پیکسل-پایه حداکثر شباهت و ماشین بردار پشتیبان است.
    مواد وروش ها
    نقشه واقعیت زمینی گونه های درختی با ثبت دقیق موقعیت مکانی 128 پایه درختی با سیستم موقعیت یاب جهانی تفاضلی تهیه گردید. تشخیص و طبقه بندی گونه های درختی به روش پیکسل پایه با مجموعه باندهای اصلی و مصنوعی حاصل از پردازش باندها و با استفاده از دو الگوریتم حداکثر شباهت و ماشین بردار پشتیبان صورت گرفت. ارزیابی صحت نقشه های حاصل از طبقه بندی ها با استفاده از 25 درصد نمونه های واقعیت زمینی انجام شد،
    یافته ها
    نتایج ارزیابی صحت بعد از انجام فیلتر نشان دادند نقشه حاصل از طبقه بندی با الگوریتم حداکثر شباهت به ترتیب دارای صحت کلی و ضریب کاپا 63/63 درصد و 51/0 و برای الگوریتم ماشین بردار پشتیبان به ترتیب 42/37 درصد و 2/0 بوده است.
    نتیجه گیری
    با مقایسه نتایج حاصل نمایان شده که روش طبقه بندی پیکسل پایه در تشخیص گونه های درختی به خاطر خاصیت فلفل نمکی یا استفاده نکردن از داده های کمکی در فرآیند طبقه بندی (شیب، ارتفاع و غیره) به طور نسبی موثر واقع نشده است. استفاده از دیگر روش ها مثل روش طبقه بندی شی پایه در تشخیص گونه های درختی پیشنهاد می شود. هم چنین باید ارزیابی قابلیت این تصاویر، در شرایط رویشگاهی مختلف امتحان شود.
    کلیدواژگان: شناسایی گونه های درختی، تصاویر رقومی هوایی، UltraCam، D، جنگل های پهن برگ آمیخته، حداکثر شباهت
  • نوشین طغرایی صفحه 91
    سابقه و هدف
    جهت معلوم کردن مسیر تکاملی فیلوژنتیک و نیز رده بندی گیاهان، از دیرباز، تشریح و شناسایی چوب توسط پژوهشگران علوم زیستی مورد نظر بوده است. در حیطه دیرینه شناسی نیز با مطالعه چوب های فسیل گام های بلندی تا کنون برداشته شده است. چوب های فسیل در مقایسه با سایر اندام های گیاهان فسیل از این مزیت برخوردارند که سابقه طولانی از محیط رویشگاه را در خود حفظ می کنند. در این مطالعه به شناسایی و معرفی فسیل های درختی به دست آمده طی تهیه نقشه زمین شناسی 1:25000 آناخاتون در شمال تبریز می پردازیم.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق به منظور شناسایی ساقه های درختی سنگی شده به سن پلیوسن از شمال شرق تبریز، از قطعات ساقه مانند که در منطقه در دسترس قرار گرفت استفاده شد، پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه ، ابعاد، رنگ و سایر مشخصات فیزیکی نمونه ها ثبت شدند و از نمونه ها عکسبرداری به عمل آمد. از هر نمونه قطعه ای که در هر سه جهت عرضی، شعاعی و مماسی دارای وضعیت ظاهری مناسبی بود، برای تهیه مقطع نازک انتخاب گردید. پس از برش اولیه چوب به قطعاتی که نسبت به محور طولی درخت توجیه باشند، اقدام به تهیه مقاطع نازک از چوب شد. بدین منظور ابتدا قطعاتی از نمونه ها را با حفظ جهات اصلی چوب به ابعاد حدود 3×2×1 سانتی متر درآورده و سپس سطح آن صاف و صیقلی شد. بعد از چندین مرحله ساب ، مقطع چوب فسیل به حدی نازک می شود که نور از آن عبور کند و آماده مطالعه میکروسکوپی می شود که این ضخامت حداکثر 03/0 میلی متر می باشد. از چوب های فسیل، مقطع نازک در هر سه جهت عرضی، شعاعی و مماسی تهیه گردید. مقاطع نازکی که وضعیت حفظ شدگی در آن ها امکان مطا لعه را میسر می کرد، به وسیله میکروسکوپ نوری مورد مطالعه تشریحی قرار گرفتند و مشخصات مربوط به تراکئید ها، اشعه های چوبی، پارانشیم، روزنه ها، کانال های رزین و سایر عناصر اندازه گیری و ثبت شدند. تشریح چوبها ابتدا حتی الامکان با تبعیت از فهرست بین المللی ویژگی های میکروسکوپی برای شناسایی چوب سوزنی برگان، انجام شد و سپس از طریق مقایسه با موارد مشابه، تکمیل شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که ساختمان چوب مورد مطالعه از بازدانگان می باشد که حد دوایر رویشی در آن مشخص، انتقال از چوب آغاز به چوب پایان، ناگهانی، واجد اشعه تک ردیفه، دارای روزنه هایی مانند شبه کاجی در میدان تلاقی و مجاری رزین معدود و عمدتا منفرد است و قرابت آن در این بررسی با جنس Pinuxylon از راسته کونیفرها نشان داده شده است.
    نتیجه گیری
    با وجود حفظ شدگی نا مناسب نمونه ها، برای شناسایی یا انتساب آنها به جنس ها و گونه های امروزی، وجود مجاری رزین، تعداد بسیار اندک پارانشیم های محوری، روزنه های درشت و تک ردیفه بر روی دیواره شعاعی تراکئیدهای چوب آغاز و روزنه های احتمالا شبه کاجی در میدان های تلاقی، انتساب نمونه های این تحقیق را به Pinuxylon پیشنهاد می نماید که نشاندهنده آب و هوای معتدل در آن منطقه و در آن دوره می باشد.
    کلیدواژگان: آناتومی چوب، بازدانگان، تبریز، چوب فسیل، دیرینه شناسی گیاهی
  • فروهل سبحانی، مریم قربانی کوکنده، سید مجتبی امینی نسب صفحه 103
    سابقه و هدف
    اصلاح چوب با استفاده از مواد و روش های دوستدار طبیعت، خواص چوب را برای بسیاری از کاربردها بهبود می بخشد. پلیمرهای مصنوعی به طور گسترده ای برای اصلاح چوب مورد استفاده قرار گرفتند که در آن چوب به وسیله مونومرها اشباع و تبدیل مونومر به پلیمر منجر به تولید چوب - پلیمر گردید. در اصلاح با مونومر وینیلی آکریلونیتریل، گروه های هیدروکسیل دیواره همچنان آزاد بوده و قادر به جذب رطوبت هستند. بنابراین حضور ماده ای برای اصلاح با اثر جفت کنندگی دیواره که بتواند بین مونومر و دیواره ارتباط برقرار کند می تواند باعث افزایش عمر مفید چوب گردد. در این تحقیق اثر ترکیب 3- تری متوکسی سیلیل پروپیل متاکریلات بر خواص مکانیکی و زیستی چوب پلیمر حاوی آکریلونیتریل بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    الوار راست تار و فاقد عیب صنوبر، پس از خشک شدن به نمونه های آزمون مکانیکی و زیستی به ترتیب بر اساس استانداردهای ASTM-D143 و EN113 تبدیل شدند. نمونه های آزمونی در 7سطح شاهد، اصلاح شده با ترکیب سیلانی در زیرگروه های حاوی اتانول اسیدی تحت دمای 110 و 150 درجه سانتی گراد، اتانول حاوی آغازگر بنزوییل پراکساید و بدون آغازگر در دمای 150درجه سانتی گراد، آکریلونیتریل و سطح تلفیقی سیلان/آکریلو نیتریل گروه بندی گردیدند. اشباع نمونه ها به روش خلاء- فشار در سیلندر آزمایشگاهی انجام شد. در پژوهش حاضر برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. همچنین گروه بندی میانگین ها نیز با آزمون چنددامنه ای دانکن انجام گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج طیف سنجی زیرقرمز، اصلاح سیلان و حضور مونومر آکریلونیتریل در چندسازه تائیدشد. نمونه های سطح تلفیقی سیلان/ آکریلونیتریل بیشترین مقاومت خمشی، فشار موازی الیاف و سختی را نشان دادند. حضور آکریلونیتریل در حفره باعث افزایش خواص مکانیکی شد. در واکنش سیلان با چوب، افزایش دما به دلیل تشدید واکنش، به افزایش مقاومت ها منتهی گردید. حضور آغازگر در اصلاح، باعث پلیمر شدن بخشی از ترکیب سیلانی در حفرات سلولی چوب، علاوه بر اصلاح دیواره، و بهبود محسوس تر خواص مکانیکی نسبت به سطح سیلانی فاقد آغازگر شد. اصلاح سیلان/ آکریلونیتریل در معرض قارچ پوسیدگی سفید Trametes versicolor بهبود معنی دار مقاومت به پوسیدگی را نشان داد.
    نتیجه گیری کلی: استفاده از ترکیب سیلانی باعث بهبود خواص مکانیکی و زیستی فرآورده چوب پلیمر حاصل از آکریلونیتریل گردید. بیشترین بهبود خواص مکانیکی در اصلاح ترکیبی سیلان/ آکریلونیتریل، به علت برهمکنش بیشتر سیلانول های ترکیب سیلانی با گروه های هیدروکسیل چوب و همچنین حضور آکریلونیتریل در حفره سلول چوبی تعیین شد. اصلاح ترکیبی سیلان/ آکریلونیتریل افزایش محسوسی در مقاومت زیستی در معرض قارچ پوسیدگی سفید ایجاد کرد که علت آن را می توان به پر شدن حفره و منافذ دیواره، رطوبت کمتر و در نهایت کاهش توانایی رشد، انتقال آنزیم و دسترسی ریسه های قارچ به دیواره نسبت داد.
    کلیدواژگان: آکریلونیتریل، 3، تری متوکسی سیلیل پروپیل متاکریلات، چوب پلیمر، خواص زیستی، رفتار مکانیکی
  • نعمت الله محبی، مجید عزیزی، محسن ضیایی، مهدی فائزی پور صفحه 117
    سابقه و هدف
    توسعه صادرات غیر نفتی یکی از ارکان تقویت بنیه اقتصادی کشور محسوب می شود. صنعت مبلمان اکنون از سهم قابل توجهی در تجارت جهانی برخوردار است، لذا رشد و توسعه پایدار این صنعت می تواند تاثیر بسزایی در اشتغال زایی، افزایش تولید ناخالص داخلی و کسب درآمدهای غیر نفتی برای کشور داشته باشد. به دلیل اهمیت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی صنعت مبلمان چوبی، لزوم حرکت به سمت توسعه پایدار در این صنعت احساس می شود. مطالعه کنونی با هدف شناسایی و ارزیابی وزنی شاخص های اثرگذار بر توسعه پایدار صنعت مبلمان چوبی ایران و ارائه راهکارهای مناسب، با استفاده از رویکرد غیرپارامتریک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی ای اچ پی، انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این راستا، ابتدا با مطالعات تطبیقی و همچنین انجام مصاحبه با خبرگان مربوطه، شاخص های تاثیرگذار شناسایی گردید. پس از ترسیم سطوح سلسله مراتبی درخت تصمیم گیری شامل هدف، معیارها، زیرمعیارها و گزینه ها، داده های مورد نیاز جهت تعیین ارزش وزنی و اولویت بندی هر یک از آن ها در قالب طراحی پرسشنامه های استاندارد بر مبنای مقایسات زوجی و با استفاده از نظرات خبرگان و صاحب نظران دانشگاه، صنعت و نهادهای مربوطه تهیه و در نهایت مراحل محاسباتی آن در نرم افزار اکسپرت چویس انجام پذیرفت. همچنین در حین وزن دهی به مجموعه ها، تجزیه و تحلیل مربوط به نرخ ناسازگاری قضاوت ها که می بایست زیر 1/0 باشد، انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل، شاخص های «اقتصادی» و «محیط زیستی» در سطح اول بترتیب با ارزش وزنی 358/0 و 212/0 بیشترین ارزش وزنی را کسب کرده اند. علاوه بر این در سطح دوم نیز، زیرشاخص های افزایش ثبات اقتصادی(168/0)، توسعه خوشه های صنعتی مبلمان(149/0)، کاهش مواد فرار آلی در پروسه تولید(121/0)، ارتباط مستمر و منسجم دانشگاه و صنعت مبلمان(093/0)، بازیافت مبلمان(074/0)، توسعه استراتژی برون سپاری داخلی و جذب منافع حاصل از برون سپاری خارجی(060/0) به ترتیب بالاترین اولویت ها را به خود اختصاص داده اند. در نهایت، «الگوبرداری از مدل های توسعه پایدار در کشورهای توسعه یافته» نیز، با وزن340/0 به عنوان بهترین گزینه، جهت دستیابی به توسعه پایدار در صنعت مبلمان چوبی ایران انتخاب گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق می تواند به عنوان نقشه راه حرکت در مسیر صحیح توسعه پایدار، راهکارهای مناسبی را جهت بهبود عملکرد تولیدکنندگان و ایجاد اصلاحات ساختاری در بخش های مختلف صنعت مبلمان چوبی کشور با هدف دستیابی به بازارهای بین المللی و توسعه مبتنی بر پایداری، پیش روی مسئولین، دست اندرکاران و سیاست گذاران مربوطه قرار دهد.
    کلیدواژگان: مبلمان چوبی، توسعه پایدار، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، معیار، گزینه ها
  • بررسی اثر رطوبت تراشه و غلظت چسب بر الگوی نفوذ چسب در لایه های میانی و بینابینی تخته تراشه جهت دار
    حمیدرضا عدالت، مهدی فائزی پور، کاظم دوست حسینی، تقی طبرسا صفحه 137
    سابقه و هدف
    یکی از لازمه های تشکیل اتصالات چسبی، نفوذ چسب به داخل بافت بستر چوبی است. این پدیده تحت تاثیر عوامل متعددی همچون ویسکوزیسته چسب و درصد رطوبت بستر چوبی قرار دارد. مطالعات زیادی بر روی نفوذ چسب به داخل لایه های چوبی و دو تراشه انجام شده است. در این مطالعه الگوی نفوذ چسب تحت تاثیر رطوبت تراشه و غلظت چسب در یک فرآورده خرده ای چوب (تخته تراشه جهت دار)، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تصاویر میکروسکوپی از مقاطع تخته های ساخته شده تهیه گردید و پارامترهای الگوی نفوذ چسب، مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    برای انجام مطالعه تخته تراشه جهت دار با استفاده از تراشه های صنوبر و چسب فنل فرم آلدهید ساخته شد. متغیرهای آزمایش را درصد رطوبت تراشه در سه سطح 2، 6 و 10 درصد و همچنین غلظت چسب در سه سطح 45، 50 و 55 درصد تشکیل می دادند. پس از تهیه نمونه های میکروسکوبی، تصاویری از لایه های میانی و بینابینی تخته ها گرفته شد. پارامترهای الگوی نفوذ در هر تصویر محاسبه شدند. پارامتر FFN که بیانگر تعداد فیبرهای پر شده بود و پارامتر FVN که تعداد آوند پر شده توسط چسب را نشان می داد. برای مشخص نمودن اثرات معنی دار از آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد و برای گروه بندی تیمارها آزمون توکی بکار گرفته شد.
    یافته ها
    اثر رطوبت تراشه، غلظت چسب و موقعیت در ضخامت تخته بر روی پارامترهای الگوی نفوذ معنی دار بود. با افزایش رطوبت تراشه مقدار نفوذ چسب بخصوص در فیبرها افزایش یافت. افزایش غلظت چسب نفوذ چسب به درون بافت بستر را کاهش داد. نفوذ چسب در لایه میانی تخته نسبت به لایه بینابینی که به صفحات پرس نزدیک تر بود، به طور معنی داری کمتر بدست آمد.
    نتیجه گیری
    وجود رطوبت در تراشه همان طور که در سایر تحقیقات انجام گرفته به آن اشاره شده است، می تواند مانع از افزایش گرانروی رزین شده و در نهایت باعث افزایش نفوذ چسب شود. به عبارتی هر چقدر بافت چوب خشک تر باشد میزان جذب آب از رزین و متعاقب آن گرانروی رزین افزایش یافته و میزان نفوذ آن در بافت چوب کاهش می یابد. بطور کلی پارامتری که با شمارش تعداد فیبرها محاسبه گردید، نسبت به پارامتر FVN که از شمارش تعداد آوندها بدست می آید، تغییرات منظم تری تحت اثر رطوبت تراشه و غلظت چسب داشت. همچنین مشخص شد که الگوی نفوذ چسب در لایه میانی و بینابینی با یکدیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: نفوذ چسب، تخته تراشه، FFN، FVN، فنل فرم آلدهید
  • کاغذهای فلوتینگ و کرافت لاینر با پوشش های GCC و اتصال دهنده PVA
    روزبه اسدی خوانساری، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، حسین رسالتی صفحه 151
    سابقه و هدف
    تحقیقات متعددی جهت بهبود خواص کاغذ صورت گرفته است و این تحقیق در جهت امکان پوشش دهی در فرایند تبدیلی کاغذ است. اصلاح خواص کاغذ می تواند کاربردهای مختلفی را برای آن به همراه داشته باشد، که به طور کلی خواص مطلوب در خواص ممانعتی، مکانیکی و نوری بیان می شود. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر پوشش های GCC در دو نوع کاغذ پایه است، که از دو نوع ترکیب با درصد اتصال دهنده متفاوت استفاده شد.
    مواد و روش ها
    بدین منظور از دو کاغذ پایه متفاوت (کرافت لاینر و فلوتینگ کارخانه چوب و کاغذ مازندران)، روش های پوشش دهی میله ای و غوطه وری و نیز از یک اتصال دهنده (PVA) در مواد پوششی در دو سطح مصرف استفاده گردید. مواد پوشش دهی با مواد جامد 20 درصد، شامل GCC (100 قسمت)؛ پراکنده ساز (3/0 قسمت) و از PVA (6 و 12 قسمت) بود. ترکیب 1 با اتصال دهنده کم و ترکیب 2 با اتصال دهنده زیاد نام گذاری گردید. عملیات پوشش دهی غوطه وری به مدت یک دقیقه و پوشش دهی میله ای از طریق دستگاه آزمایشگاهی با هر دو سوسپانسیون انجام شد. مشخصات فیزیکی کاغذهای شاهد و تیمار شده مانند مقاومت به عبور هوای کاغذ، ضخامت، جرم، درجه روشنی و جذب آب (Cobb60) تعیین گردید. سپس با انجام محاسبات، مقادیر گراماژ و وزن پوشش به دست آمد و جهت انجام تجزیه واریانس کلیه اطلاعات نمونه ها در نرم افزار آماری SPSS 16.0 وارد شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در مقادیر گراماژ، ضخامت و وزن پوشش در کاغذ فلوتینگ در اثر این تیمارها دیده شد. این پوشش ها در کاغذ فلوتینگ و کرافت لاینر در سطح 5 درصد اثر معنی داری بر مقاومت به عبور هوا داشت. در حالی که با روش پوشش دهی میله ای تفاوت مقاومت به عبور هوای کاغذ در سطح 1 درصد، در کاغذ فلوتینگ با PVA کم و نیز در نمونه کرافت لاینر با PVA زیاد دیده نشد. مقدار جذب آب در نمونه های فلوتینگ با روش پوشش دهی میله ای با دو ترکیب PVA کم و زیاد، اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد با نمونه های شاهد و تیمار شده غوطه وری نشان داد. البته در روش پوشش دهی میله ای با اتصال دهنده کم کاهش معنی داری در سطح 1 درصد در میزان Cobb60 دیده شد. در بین کل تیمارها، روش پوشش دهی میله ای با PVA زیاد به علت جذب آب کمتر مطلوبتر است. با توجه به وزن پوشش بیشتر در روش غوطه وری درجه روشنی در این نمونه ها، افزایش داشت. به غیر از روش میله ای با PVA کم، سایر تیمارها تفاوت معنی داری را در سطح 5 درصد در درجه روشنی کاغذ فلوتینگ ایجاد کردند. در سطح 1 درصد تفاوت معنی داری در درجه روشنی نمونه های کاغذ کرافت با هر دو ترکیب روش غوطه وری ایجاد شد، ولی در سطح 5 درصد روش میله ای با PVA کم نیز معنی دار گردید. ضرایب همبستگی وزن پوشش با مقاومت به عبور هوای کاغذ، ضخامت، درجه روشنی و گراماژ کاغذهای مورد آزمایش به ترتیب 549/0؛ 734/0؛ 687/0 و 489/0 تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به اطلاعات حاصل از این پژوهش، تغییرات جذب آب در بین نمونه ها اندک بود ولی در روش های میله ای جذب آب کاهش یافت که تاثیر مثبتی بر خواص ممانعتی و بهسازی کاغذ داشت. درجه روشنی نمونه های کرافت لاینر این بررسی، بسیار مناسب بود و این کاغذ تیره به درجه روشنی 57 رسید. در مواردی مانند جذب آب و درجه روشنی، ترکیب 1 (با اتصال دهنده کم) مطلوبتر از ترکیب دیگر بود. مقاومت به عبور هوا در کلیه تیمارها بهبود یافت و افزایش این زمان عبور هوا در کاغذهای فلوتینگ و به روش غوطه وری بارزتر بود. با توجه به بهبود مشخصات فیزیکی؛ ممانعتی و درجه روشنی کاغذهای تیمار شده، ارزش افزوده ای در این نمونه ها نسبت به گروه شاهد ایجاد گردید.
    کلیدواژگان: پوشش دهی کاغذ، کاغذ بهسازی شده، GCC، PVA
  • مطالعه اقلیم شناسی درختی درختان آزاد پارک جنگلی دلند استان گلستان
    سید جلال نیک رای، اصغر امیدوار، تقی طبرسا، حمید جلیلوند، رضا اولادی صفحه 167
    سابقه و هدف
    طی چند دهه اخیر مطالعات اقلیم شناسی متعددی در نقاط مختلف جهان صورت گرفته است و محققین با روش های اقلیم شناسی درختی اطلاعات اقلیمی موجود در حلقه های رویشی درختان را استخراج و از آن برای بازسازی تغییرا ت اقلیم در گذشته استفاده کرده اند. هدف از انجام این تحقیق بررسی ظرفیت چوب درختان آزاد در بازسازی دما و بارندگی با استفاده از کرنولوژی های پهنای حلقه رویشی و مساحت حفرات آوندی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق کرنولوژی های پهنای حلقه و مساحت حفرات آوندی درختان آزاد ساخته شد. برای این منظور با استفاده از مته رویش سنج سوئدی 20 مغزه درخت (core) از درختان سالم استخراج شد، نمونه ها بعد از مراحل آماده سازی و استفاده از تکنیک گچ سفید و ماژیک مشکی توسط اسکنر با قدرت تفکیک 4800 dpi(dot per inch) اسکن شدند. بعد از اسکن کردن نمونه ها توسط نرم افزار ایمیج جی(Image J) پهنای حلقه و مساحت حفرات آوندی نمونه ها اندازه گیری شد. سپس در محیط اکسل سری های زمانی پهنای حلقه و مساحت حفرات آوند ترسیم و این سری ها با روش فریتز(1976) استانداردسازی شد. ویژگی های کرنولوژی های ساخته شده شامل میانگین حساسیت، ضریب خود همبستگی درجه اول، سیگنال جمعیت و ضریب تطابق محاسبه شد، سپس ضرایب همبستگی کرنولوژی ها با داده های دما و بارش ایستگاه هواشناسی مجاور رویشگاه محاسبه و از این همبستگی ها برای بازسازی دما و بارش استفاده شد. برای بازسازی از روش تقسیم داده ها ((split – sample calibration verification استفاده شد و برای بررسی اعتبار بازسازی از آماره های ساین تست و کاهش خطا استفاده شد.
    یافته ها
    آنالیز همبستگی ها نشان داد که در مقیاس سالانه پهنای حلقه و مساحت حفرات آوندی با بارش سال قبل از رویش همبستگی مثبت و معنی دار دارد، در مقیاس فصلی پهنای حلقه با بارش پاییز و بهار سال قبل و سطح آوند با بارش پاییز سال قبل همبستگی مهم و معنی دار دارد. در مورد دما، همبستگی منفی و مهم دمای مرداد سال قبل با پهنای حلقه و مساحت آوند ها مشاهده شد. نتایج حاصل از بازسازی دما و بارش با استفاده از تغییرات پهنای حلقه و سطح آوند نشان داد که بازسازی بارش بهارسال قبل از رویش با استفاده از کرنولوژی پهنای حلقه و بازسازی پاییز سال قبل از رویش با استفاده از کرنولوژی سطح آوند در این منطقه امکان پذیر می باشد اما بازسازی دما موفقیت آمیز نبوده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد درارتفاعات پایین بازسازی بارش با استفاده از سری های زمانی استاندارد شده تغییرات پهنای حلقه و مساحت حفرات آوندی موفقیت آمیز باشد اما بازسازی دما شاید با کمک دیگر فاکتور های حلقه مانند حداکثر دانسیته چوب پایان یا پهنای چوب پایان موفقیت آمیز باشد. همچنین در این مناطق تاثیر اقلیم سال قبل بر رویش موثر تر از اقلیم سال جاری بوده و در این میان اثر بارش نسبت به دما مهمتر است.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی درختی، درخت آزاد، سیگنال جمعیت، ضریب تطابق، پارک جنگلی دلند
|
  • Seyed Ali Razavi, Seyed Mohammad Hosseini Nasr, Faramarz Rostami Chrati, Hassan Rezadoost Page 1
    Background And Objectives
    Common yew (Taxus baccata L.) is one of the most valuable coniferous species in the northern forests of Iran which is shade tolerant and its distribution is from Astara to Ali Abad Katoul (Golestan province). This species additional to having genetic reservation, silvicultural and ecological values, has the special advantage in drug industry. As callus is a primary substance for cell cultures and secondary metabolite's production and indirect organogenesis, therefore, in order to suggest a suitable explant and definite concentration of growth regulators for callus production, the effect of Indole-3- butyric acid (IBA), α-Naphtaleneacetic acid (NAA) and 2, 4- Dichlorophenoxyacetic acid (2, 4- D) on callus production and growth in common yew under in vitro conditions were considered.
    Materials And Methods
    In this research, the explants were provided from different parts of the tree such as leaf, young stems and apical buds with 1.5 cm lengths. For sterilization of explants different methods were used. The explants were cultured in Murashige and Skoog medium after sterilization. For callus induction from IBA, NAA and 2, 4- D in 4 levels (0, 0.3, 3 and 6 mg L-1) were used. In order to prevention of auxins decomposition and their better absorption by explants texture, all of the explants were maintained in dark conditions for a week. For each explants of stem, leaf and bud callus growth curve were drawn. Data were analyzed with ANOVA and Duncan tests.
    Results
    The results were shown that the best method for explants sterilization was ethanol 70% (for 1 min), HgCl2 0.2 % and CaCl2 0.2% (for 1 min). The maximum percentage of browning was observed in bud explants at concentration of 6 mg L-1 NAA. The leaf explants were better than other explants in the browning phenomenon, so that there was no evidence of browning in different concentration of IBA and 2, 4- D. The maximum wet and dry weight of callus was belonging to stem and bud explants under treatments of 2, 4- D and NAA at concentration of 3 mg L-1, respectively. In addition, the produced calluses had different texture and color. Most of bud explants at concentration of 0.3 mg L-1 NAA were normal conditions but at concentration of 6 mg L-1 IBA and 2, 4- D, they were converted to callus. The callus growth curves in different explants showed that initiation and callus production and its growth is having a relatively low rate.
    Conclusion
    2, 4- D at concentration of 3 mg L-1 for callus production from yew stem and leaf explants, NAA at concentration of 3 mg L-1 for callus production from apical bud and NAA at concentration of 0.3 mg L-1 for plantlet production from yew bud are suggested as suitable protocols.
    Keywords: Taxus baccata L, Callus, growth regulators, in vitro culture, callus growth curve
  • Mostafa Moradi Page 17
    Background And Objectives
    Riparian forests are one of the unique forest ecosystems, but, there are little information available about these forest ecosystems in the Iran. These forests have an important role in riparian ecosystem protection, but they are in danger. Populus euphratica is one the most common tree species in these ecosystems and is a native species of arid and semiarid sites that spread out in most part of the Iran. Regarding to lack of data about symbiosis of arbuscular mycorrhizal fungi and P. euphratica, this study was done to study of AMF symbiosis with P. euphratica and the effect of distance from river bank on root colonization and spore density. Furthermore, correlation between soil physiochemical properties, root colonization and spore density were investigated to determine the most effective parameters on this symbiosis.
    Materials And Methods
    The Maroon riparian forest width was divided to three distances with 200 meter interval. Site one, two and three were located beside water, 200 and 400 meters away from river, respectively. Then, 10 soil samples belonged to P. euphratica rhizosphere were collected in each site. Also, for each selected tree, root samples were collected, and root length colonization and spore density were determined. Furthermore, soil physiochemical properties of each studied distance were determined.
    Results
    The result indicated that the least root length colonization belonged to the distance two and significantly was lower than the other two studied distances. This result might be because of human activity in this distance that could have negative effect on root length colonization. Moreover, although no significant difference was observed for spore density in studied distance, but the highest value of spore density belonged to the distance three. Soil phosphorous, sand and clay were significantly different between studied distances. While, the other studied soil physiochemical parameters showed no significant differences in studied distances. Furthermore, no correlation was observed between root length colonization and spore density. Significant correlation was observed between soil clay, silt and phosphorus. While, root length colonization and spore density showed no significant correlation with studied soil physicochemical parameters.
    Conclusion
    Regarding to the high level of root length colonization and spore density in P. euphratica rhizosphere we could say that there is high level of symbiosis between P. euphratica and mycorrhizal fungi. Using this symbiosis could be an effective way in protection and expansion of P. euphratica afforestation. Moreover, distance from river bank is an effective parameter on mycorrhizal fungi symbiosis in riparian forest.
    Keywords: Colonization, Fungi, Mycorrhizal, Populus euphratica, Rhizosphere
  • The Response Curve of Beech Tree (Fagus Orientalis Lipsky.) in Relation to Environmental Variables Using Generalized Additive Model in Khayroud Forest, Nowshahr
    Page 29
    Background And Objectives
    One of the main fields of interest in vegetation ecology is the analysis and understanding of vegetation-site relationships, particularly the response of species to underlying ecological gradients. Many attempts have been done in linking the performance of plant species to environmental variables since last decades. This study aims at investigating the response curve of beech tree to environmental variables using generalized additive model.
    Materials And Methods
    For this purpose, a stratified sampling method based on landform was used to locate 114 0.1 ha circular sample plots in beech dominated forests in experimental and educational forest of Kheyrud, Nowshar. The mean height of five largest diameter trees within each plot was considered as dominant height. Elevation above sea level, geographical aspect and slope of the ground were also recorded or measured. At the center of plot, soil samples from 0-10 cm depth were taken for analyzing soil texture, bulk density and saturation moisture, pH, lime (%), nitrogen (%), carbon and organic matter (%), potassium, calcium, magnesium and phosphorous. By using generalized additive model and mgcv package in R statistical software, the response curve of beech tree were individually and simultaneously analyzed. Due to the nature of response variable, Gaussian distribution and identity link function were selected for generalized additive model.
    Results
    The comparison of response curves resulted from GAM for explanatory variables individually and simultaneously showed that there are considerable differences in the shape of response curve. There are also differences in significance of predictors among these two approaches. By using GAM for each explanatory variable individually indicated that altitude, slope, radiation index, clay, silts, sand, nitrogen, saturation moisture, carbon and organic matter, pH, phosphorous and potassium are significant (P
    Conclusion
    The results of this research imply that if the study aims at investigating only the shape of response curve, considering simultaneously all predictors will present the precise description of species behavior to environmental variables. But if the researcher wants to extract ecological optimum and tolerance for the species besides the shape of response curve, the behavior of species to predictors individually would be better choice.
    Keywords: Beech Tree, Environmental variables, Generalized Additive Model, Response Curve
  • Neda Amiri, Asghar Fallah, Seyed Fazlollah Emadian, Kamran Adeli Page 43
    Background And Objectives
    Unlike forests of North of the country which mainly produce wood, most notable products in the forests of West of the country are non-woody products. These products provide the bulk of the needs of the people in Zagros area. People have acclimated with nature to earn their living needs and have been able to maintain these products and more or less have created and published the methods of preservation, development, restoration, and utilization in these forests, but in some cases, have operated against nature and destroyed the nature either intentionally or unintentionally. Lorestan province comprises 2,000 plant species and among these, 250 species are medicinal plants. Among these products is myrtle shrub with leaf, fruit, and flower of medicinal value, and this product could be used with correct utilization. Unfortunately, inappropriate and improper utilization practices and excessive use of the species, especially in recent years, has caused serious damages to the habitat of this species, so that in the last ten years, about half of its habitats has been destroyed in Doureh County which its rehabilitation and replacement cost 1,029,600,000 Rials.
    Materials And Methods
    The most important factors in the destruction of this species in the viewpoint of experts, farmers and local people have been examined through a questionnaire. A total of 66 were completed by experts and 244 questionnaires were completed by farmers and local people and after extraction and categorization the responses were analyzed by binomial test.
    Results
    In total, 7 factors were identified that have some influences on the habitat destruction, among which weak management and utilization by the company with an average of 4.76 (94% of respondents) and 4.42 (83% of respondents), respectively, were defined as the most important factors causing habitat destruction.
    Conclusion
    However, the current situation of the myrtle sites has been presented as a serious threat, if this situation is defined correctly by adopting the right policies and providing financial and administrative support necessary for the successful implementation, it could be turned into an opportunity causing the economic prosperity and improvement in employment conditions of the province. This opportunity includes encouraging local people to plant myrtle with effective financial support by the government to promotion and development of the man-made plantation of myrtle species.
    Keywords: NTFPs, Myrtle, Destruction factors, Replacement cost, Promotion, development
  • Ali Asghar Vahedi Page 61
    Background And Objectives
    Analysis of spatial pattern and association of inter-tree species in the developmental stages in natural stands is a prominent prerequisite for simulating, founding and extending forest ecosystems. This study aimed to obtain appropriate information for extending sustainable development and simulation, and performing close-natural silviculture in a non-protective site using this technique for endemic species including Caspian poplar and Ironwood trees in Nour Forest Park forest.
    Materials And Methods
    In the studied site, the developmental stages consisting of initial, optimal and decay stages were determined in each area of one hectare using the specified indices, and coordinates of target species were taken by GPS and trigonometric relationships. To map spatial patterns of each tree species and competition model for inter-tree species, univariate and bivariate function of K-Ripley were used in the study. As such, Monte Carlo simulation was used to test the null hypothesis of a random distribution and interaction relationships. The associations were classified into repulsion, independent and attraction relationships in this technique.
    Results
    The findings of univariate function showed that Caspian polar trees were clustered in the distances of 9- 14 m, > 7 m and 8- 35 m in the initial, optimal and decay stages, respectively, and this species, however, was randomly distributed in other distances. The results for Ironwood trees showed random pattern in the initial stage, cluster pattern in distance of 20- 39 m and 6- 32 min the optimal and decay stages respectively, and either random or clustered patterns in the other distances. There were no regular patterns for these species in the different stages. Furthermore, the results of bivariate function indicated that there were attraction relationships between Caspian poplar and Ironwood trees in the majority of distances in developmental stages though there were also independent associations in some distances within the different developmental stages.
    Conclusion
    According to the findings, the specified spatial patterns of each tree species would be affected by natural events. óAlso, The results showed that there was no regular relationship for each studied tree species in the studied forest. The finding showed that there were independent and attraction relationships between two studied species in some distances in the developmental stages. However, there was no repulsion association between Caspian poplar and Ironwood trees in the forest. since there were found no inter-species repulsion relationships, high density of Ironwood trees could be in association with density of Caspian poplar trees in the studied forest.
    Keywords: Ironwood, Nour Forest Park, Sustainable Development, Competition, Caspian poplar
  • Page 77
    Identify tree species and Mapping compound of trees play an important role in making optimal decisions for the management forests ecosystem of large areas. evaluation different sources, of remote sensing such as, aerial digital images of forest resources as an Solutions, Replace Ground methods is Considered in recent years. Remote sensing data, especially digital aerial images with high spatial and radiometric resolution could be a useful tool to identify tree species. By conventional methods pixel-based, classification the pixels of the images can be done the different algorithms. Digital classification conventional methods such as maximum likelihood algorithm the most common methods based on pixel-based classification. The use of modern methods of classification Such as parametric algorithm support vector machine is essential compare the performance.
    Background And Objectives
    According to a few studies to examine the ability of these images of urban forests and forestation north of the country, And lack of research evaluating the ability of Digital images aerial identify tree species the of Caspian mixed forests, the aim of this study research is investigation of capability of UltraCam-D aerial digital photographies in identify tree species the Caspian Mixed Hardwood forest regional of area of district 1 of Shast Kalate forest in GORGAN and compare Operation two pixel-based algorithm the maximum likelihood and support vector machine. There are several ways to extract information from this type of image.
    Materials And Methods
    provided the ground truth map position of 128 dominant trees by accurate registration with DGPS. Identify and classification of tree species using pixel–based method and Collection of original bands and artificial bands was derived processing bands using the maximum likelihood algorithm and support vector machine was used. Accuracy assessment of Maps derived from classification done with the use of 25% of the ground truth
    Results
    After filtering accuracy evaluation results showed the map of the classification with maximum likelihood algorithm to the overall accuracy and kappa coefficient of 63.63% and 0.51, and support vector machine algorithm to the 42.37% and 0.2 respectively.
    Conclusion
    By comparing the results show that the pixel-based classification method in identifying tree species because of the salt and pepper effect or not using of the auxiliary data (slope, elevation, etc.) in the classification process has been relatively effective. The use of other methods such as object classification method based on identify of tree species is recommended. In addition, need to assess the capability of the images data in different tested habitat conditions.
    Keywords: Identify Tree Species, Digital Images Aerial, UltraCam-D, Mixed Hardwood Forests, Maximum Likelihood
  • Nooshin Toghraie Page 91
    Background And Objectives
    To reveal plants systematic and phylogenetic evolutionary development of the species, wood identification and wood anatomical descriptions were being considered by Biology researchers every so often. From Palaeobotany point of view there have been done successful researches by studying wood fossils. Petrified woods preserve more extended history of wood habitats comparing to other plants organs. In this study, we identify and introduce fossil woods of Annakhatoon NE of Tabriz region, which were explored from 1:25000 map preparation operations.
    Materials And Methods
    In this study, we put to use stem like pieces to make identifications of the petrified tree stems of the age Pliocene, NE Tabriz.A test specimen was selected from each sample seeming to be in good preservation status at all directions of wood axis, to prepare thin sections. Appearance, size, color and other physical characteristics were recorded and photographs prepared, after transferring the collected samples to the laboratory. we prepared thin sections of all types of transversal, radial and tangential planes, according to specific methods, whereas possible. First of all we cut 1x2x3 cm pieces with their long axis parallel to tree longitudinal axis, removed rough areas, planed and finished. After making a plenty of polishes, the thickness was so lowered around 0.03 mm that the light could pass through the wood thin sections. Thin sections of tangential, radial and cross section were prepared to study microscopically. In the cases where the state of preserving allowed, we studied wood anatomy and the features related to tracheids, ray parenchyma, pits, resin channels and other wood elements employing light microscope. Following IAWA list of microscopic features of Gymnosperms, made the elementary descriptions the identification was completed by comparing data with other petrified woods in collections elsewhere.
    Results
    Results showed that the structure of fossil sample was the same as Gymnosperms. Growth ring boundaries distinct, transition from early wood to latewood abrupt, ground tissue consists of thin walled tracheids, uniseriate rays abundant, unlikely pinoid bordered pits in cross fields and a few solitary resin canals, were common. The material has been referred to Pinuxylon fossil species of Coniferals at this stage.
    Conclusion
    Although lack of proper preservation, solitary resin canals, few axial parenchyma, large bordered pits arranged in single rows at radial walls of earlywood tracheids and very likely pinoid pits in the cross fields, show close relation to Pinuxylon genus type. This genus type implies a temperate climate there at that age.
    Keywords: Conifers, Tabriz, wood anatomy, Palaeobotany
  • Page 103
    Background And Objectives
    Wood modification is trying to use eco-friendly materials and methods to improve the wood properties for many applications. Synthetic polymers are widely used for wood modification via impregnation by monomers and the conversion to polymer that was resulted in wood—polymer production. In modification by Acrylonitrile vinyl monomer, the hydroxyl group of cell wall are free and they could absorb moisture exposed to the environmental condition. So, the presence of a modifier with coupling effect between monomer and cell wall could increase the wood service life. In this research, the effect of 3-(trimethoxysilyl) propyl methacrylate on mechanical and biological properties of Acrylonitrile wood-polymer was investigated.
    Material and
    Methods
    Mechanical and biological test samples of straight grain and no defect timber of dried Poplar wood were prepared according to ASTM-D143 and EN113 standards respectively. Test samples were divided in 7 levels: control, modified with silan compound in subgroups of acidified Ethanol at 110 and 150˚C, ethanol with and without Benzoyl peroxide as initiator at 150°C, Acrylonitrile/ Benzoyl Peroxide and combined level of silan/Acrylonitrile. Samples impregnation was carried out using vacuum-pressure method in the cylinder. A complete randomized design was used to examine the effect of different treatments. Also averages grouping was performed by Duncan multiple range test.
    Results
    Silan modification and presence of Acrylonitrile in the composite were confirmed by infrared spectroscopy. Samples of silan/Acrylonitrile combination level showed maximum of bending strength, compression strength parallel to grain and hardness. The presence of Acrylonitrile in lumen enhanced the mechanical properties. In reaction between wood and silan, temperature increases due to the intensification of reaction, led to an increase in resistance. Benzoyl Peroxide initiator presence in silan modification resulted in more improvement in mechanical properties due to Cell wall modification and Polymerization some of silan in the lumens. Silan/Acrylonitrile modified samples was showed the significant improvement in decay resistance exposed to Trametes Versicolor
    Conclusion
    Silan compound enhanced the mechanical and biological properties of Acrylonitrile wood-polymer. The maximum improvement of mechanical properties was observed in combined modification of Silan/Acrylonitrile because of more interaction between silanol of silan compound and hydroxyl group of wood, and the presence of Acrilonytrile in wood cell lumen. Silane/acrylonitrile modification created significant enhancement in the biological resistance against white rot fungi that attributed to filling lumen and cell wall pores, less moisture content, and reduction of hyphae development, enzymes transfer and fungal hyphae access to the wood cell wall.
    Keywords: acrylonitrile, 3-(trimethoxysilyl) propyl methacrylate, wood-polymer, biological properties, mechanical behavior
  • Page 117
    Background And Objectives
    Development of non-oil exports is one of the pillars of strengthening the country's economic growth. Today furniture industry has a significant share in global trade, so the sustainable development and growth of this industry can have a significant impact on employment, GDP growth and non-oil revenues. Because of the economic, social, and environmental importance of the wooden furniture industry, the need to move toward sustainable development in the industry is felt. The aim of this study was to identifying and assessing the weight of effective criteria on the sustainable development of Iran wood furniture industry and suggesting appropriate solutions using a non-parametric approach of the analytic hierarchy process.
    Materials And Methods
    In this regard, first by comparative studies as well as interviewing relevant experts, the effective criteria were identified. After plotting the hierarchical levels on the decision tree (including goals, criteria, sub-criteria and alternatives), the data needed to determine the weighting value and prioritize each of them were prepared in the form of designing standard questionnaires based on paired comparisons and using the opinions of the industry & university experts of and the relevant institutions and finally, its computational steps were carried out with ExpertChoice software.
    Results
    Base on the obtained results, economical and environmental criteria have the highest weighting values at first level as 0.358 and 0.212 weighting values, respectively. At the other hand, an improvement on economical stability (0.168), development of industrial clusters (0.149), reduction and control of volatile organic components (0.121), continuous relationship between university and furniture industry (0.093), Furniture recovery (0.074) and development of outsourcing strategy (0.060), have the highest priorities at the secondary level. Finally, the "Modeling of sustainable development models in developed Countries," with a weight of 0.340 as the best alternative, was selected to achieve sustainable development in the Iranian furniture industry.
    Conclusions
    results of this research can be used as a road map for movement to the sustainable development, and appropriate solutions to improve the performance of producers and to introduce structural reforms in various sectors of the Iran's furniture industry with the aim of achieving international markets and sustainable development will be addressed to authorities, practitioners and policy makers.
    Keywords: Wood Furniture, Sustainable Development, Analytic Hierarchy Process, Criteria, Alternatives
  • The effect of adhesive concentration and strand moisture on adhesive penetration pattern in core and middle layers of Oriented Strand Board (OSB)
    Hamidreza Edalat Page 137
    Background And Objectives
    One of the requirements of adhesive joints formation is penetration into the wooden substrate. This phenomenon is influenced by multiple factors such as resin viscosity and wooden substrate moisture. There are many studies which had been done on adhesive penetration in wood veneers and two strands. In this study, adhesive penetration pattern due to strand moisture and resin concentration in a particulate wood-based composite; OSB, was investigated. For this purpose, micro photographs of cross section of the produced boards were prepared and parameters of the adhesive penetration pattern were evaluated and compared between treatments.
    Materials And Methods
    for this research, oriented strand boards were made with poplar strand and phenol formaldehyde resin. The variables consisted of strand moisture content with three levels; 2%, 6% and 10% and resin concentration with 45%, 50% and 55% levels. After preparation microscopy samples, micro photographs of core layer and middle layer were taken. FFN and FVN as penetration pattern parameters were measured. In order to determine significant effects, one way ANOVA was used. For grouping the mean amounts, Tukey test was applied.
    Results
    the effects of strand moisture content, resin concentration and position in the board thickness on penetration parameters were significant. Higher strand moisture content increased the penetration especially in fibers. Application of lower resin concentration improved the penetration. The penetration of resin was higher in middle layer that was near to hot platen of press.
    Conclusion
    As mentioned in previous studies, the existence of moisture in strand prevents increasing of resin viscosity and causes more penetration. In other words, the more dryness in wooden substrate, the more increasing in resin viscosity and could limit the resin penetration. Generally the parameter take from fiber counting showed more organized changes with compare to FVN parameter that was taken from vessel counting due to strand moisture and resin concentration effects. Also it was determined that, the penetration pattern in core and middle layers of board are different.
    Keywords: resin penetration, OSB, FFN, FVN, PF
  • Fluting and kraft liner papers with GCC coatings and PVA binder
    Rouzbeh Asadi Khansari, Mohammadreza Dehghani Firouzabadi, Hossein Resalati Page 151
    Background And Objectives
    Several studies have been conducted to improve the paper properties and this research is for coating process in the converting operations of papers. Improvement of paper properties can cause a variety of its applications. In general, the desirable properties are expressed by barrier, mechanical and optical properties. The aim of this study was to evaluate the effect of the GCC coatings on two types of base papers with two levels of binder.
    Materials And Methods
    For this purpose, two different base papers (kraft liner and fluting from Mazandaran pulp and paper mill), immersion and bar coating methods as well as a binder (PVA) at two levels were used. Coating material had 20% solid content, including GCC (100 parts), dispersant (0.3 parts) and PVA (6 and 12 parts). Two suspensions with low and high binder were named no.1 and no.2 combination respectively. Dip coating was performed in the two suspensions for one minute, and the bar coating was carried out by the bench coater with the same combinations. Physical characteristics such as air resistance, thickness, mass, brightness and water absorption (Cobb60) for control and treated paper were determined. After the calculation, the coating weight and grammage was obtained, and then these data were entered to SPSS 16.0 software for analysis of variance.
    Results
    In comparison to the control group, all the treated fluting papers showed significant difference in grammage, thickness and coating weight. The significant effect was observed on air resistance of fluting and kraft liner papers at 5% level. However there were not any differences in bar coating method on air resistance at 1% level in fluting papers with low PVA and so in the kraft liner papers with high PVA. The amount of water absorption in the treated fluting samples with low and high PVA using bar coating method indicated a significant difference at 5% level compared with treated samples in immersion method and control group. However, the Cobb60 significant reduction at 1% level was seen in the low binder combination with rod coating method. In terms of lower water absorption, rod coating with high PVA was much better than the other treatments. Due to more coating weight in the immersion method, the value of brightness increased in the immersed samples. Except rod method with low PVA, other treatments created significant differences (5%) in brightness between the treated fluting papers and control group. Kraft paper samples showed significant differences in brightness at 1% with both suspensions in immersion method, but kraft samples of bar method with low PVA were significant at 5% level. Correlation coefficients between the coating weight and air resistance, thickness, brightness as well as grammage were 0.549, 0.734, 0.687 and 0.489 in the tested papers respectively.
    Conclusion
    According to information of this research, changes of water absorption in samples were low, but the rod method reduced water absorption and had positive influence on paper barrier properties. Brightness of studied kraft liner was pretty good and the brightness of this brown paper reached to 57. Even in cases such as water absorption and brightness, the first composition (low binder) was better than the other suspension. The air resistance improved in all treatments and increment of this measurement is more evident in the fluting papers and the immersion method. Due to the improvement of physical properties, barrier and brightness in treated paper, made value-added papers in these samples compared to the control groups.
    Keywords: Paper coating, Value-added paper, GCC, PVC
  • Dendroclimatological study on zelkova carpinifolia in Dland national park in gorgan provinc
    Sayed Jalal Nikray Page 167
    Background And Objectives
    During recent few decades several denderoclimatological studies have been done in different places of the world and researches using denderoclimatology methods extracted the climatic related information from the tree ring and reconstructed past climatic variations. The purpose of this study was to investigate the potential of Siberian elm wood (zelkova carpinifolia) in reconstruction of precipitation and temperature using tree ring width and vessel lumen area chronologies.
    Materials And Methods
    In this study we built zelkova carpinifolia ring width and vessel lumen area chronologies. We extracted 20 cores from intact trees using Swedish increment borer. After preparation the samples were scanned using a 4800 dpi scanner. After scanning ring width and vessel lumen area was measured by image j software. Afterwards ring width and vessel lumen area time series was drowning by Excel software. Standardization of time series was performed by Fritts method (1976). Chronologies characteristics including mean sensitivity, first autocorrelation, express population signal and GLK coefficient was calculated. Correlation coefficient was calculated between ring width and vessel lumen area indexes and neighboring meteorological station precipitation and temperature data. We used Ramian meteorological station data. It was 5 kilometers far from Dland Park. Variations with the most important correlations were used for temperature and precipitation reconstruction. Reconstruction performed by split – sample calibration verification method. For testing validity of reconstruction we used sign test and reduction of error (RE) statistics.
    Results
    Correlation coefficients analysis indicated that at seasonal scales ring width was significantly, positively correlated with previous year spring and fall precipitation and vessel lumen area was correlated with previous year autumn precipitation. About temperature the only important correlation was observed in August month. Ring width and vessel lumen area were negatively correlated with previous year August temperature. The validity of reconstruction by sign test and reduction of error statistics indicated that reconstruction of previous year spring precipitation using ring width variation and reconstruction of previous year fall precipitation by vessel lumen area variation in this region is successful, but reconstruction of temperature was not successful.
    Conclusion
    It seems that at low elevation reconstruction of precipitation by ring width and vessel lumen area variation is successful but reconstruction of temperature perhaps needs other tree ring variable such as maximum late wood density or late wood ring width. Also at this region the effect of previous year climatic conditions on ring width and vessel lumen area is more important than current year climatic conditions.
    Keywords: Denderoclimatology, zelkova carpinifolia, expressed population signal, GLK coefficient, Dland national park