فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد هادی آریایی منفرد *، حسین رسالتی، رضا دشتبانی خضری، علی اصغر تاتاری، محمد قلی نژاد صفحات 1-18
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات متداول در فرآیند کاغذسازی، وجود ترکیبات و فرآورده های جانبی ناخواسته از قبیل قیر، مواد چسبناک و آلودگی های خارجی در کاغذ می باشد، که هر یک از این مواد ممکن است از منابع مختلفی به وجود آیند. وجود مواد آبگریز مانند موم ها، چربی ها، اسیدهای چرب، اسیدهای رزینی، هیدرو کربن ها و... در چوب به عنوان ماده اولیه برای خمیرسازی عامل چنین مشکلاتی می باشد. قیر واژه ای است که در ضمن فرآیند کاغذسازی به وجود می آید و می تواند مشکلات قابل توجهی را به همراه داشته باشد. عمده ترین تاثیرات مخرب قیرها شامل مسدود شدن نمد آبگیری و چسبیدن به توری یا سیلندرهای خشک کن است که در نهایت موجب توقف های مکرر در ماشین کاغذ و یا لکه های چسبناک در محصول نهایی شود. امروزه نیز برخی از مواد برای رفع این مشکلات در مقیاس صنعتی مورد استفاده قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، ابتدا خمیر CMP رنگبری نشده و رنگبری شده توسط سه حلال تولوئن، اتانول و دی کلرو متان استخراج شده و ترکیبات استخراجی موجود در آن به لحاظ کمی و کیفیاندازه گیری شد. در مرحله بعد این خمیر توسط 2/0 واحد آنزیم استراز به ازاء هر گرم خمیر در محیط آبی (H2O) و 8 درصد خشکی و دمای 50 درجه سانتی گراد به مدت 45 دقیقه همراه با عمل هم زدن مکانیکی تیمار شد. تیمار آنزیمی برای هر یک از خمیرهای رنگبری شده و رنگبری نشده به صورت جداگانه انجام شد و سپس تاثیرات ایجاد شده در خمیرها با استفاده از کروماتوگرافی گازی/ طیف سنجی جرمی (GC/MS)، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که در تیمار استفاده شده با حلال اتانول، فرآیند رنگ بری سبب افزایش مقدار آلکان ها، مشتقات 1و2 بنزن دی کربوکسیلیک اسید، الکل ها، ترکیبات سیلیس دار و به مقدار جزئی آلدهیدها شده و همچنین کاهش استر اسیدهای چرب، مشتقات فنولی و کتون ها را در پی داشته است. روند فوق در حضور آنزیم نیز وجود دارد، با این استثنا که کتون ها مشاهده نشده اند و ترکیبات سیلیسیم دار و اسیدهای چرب افزایش داشته اند. افزایش ترکیبات سیلیس دار به خاطر سه ترکیب حاصل از آنزیم است. در تیمار استفاده شده با حلال دی کلرومتان، رنگبری موجب افزایش آلکان ها، کتون ها و ترکیبات سیلیس دار و کاهش اسیدهای چرب، استر اسیدهای چرب، مشتقات 1و2 بنزن دی کربوکسیلیک اسید، آلکن ها، آلدهیدها و مشتقات فنولی شده است. روند فوق برای حضور آنزیم نیز وجود دارد به استثنای آلدهیدها، الکل ها، مشتقات فنولی، کتون ها و آمیدها که در هیچ کدام از دو خمیر مشاهده نشده-اند که نشان از تخریب آنها دارد. در تیمار استفاده شده با حلال تولوئن، اثر رنگبری به صورت افزایش هالوآلکان ها، استر اسیدهای چرب، مشتقات 1و2 بنزن دی کربوکسیلیک اسید و آلدهیدها و کاهش مقدار آلکان ها و مشتقات فنولی مشاهده شده است. در اثر استفاده از آنزیم در این حلال و در خمیر رنگبری نشده، مقادیر بیشتری از مشتقات 1و2 بنزن دی کربوکسیلیک اسید، آلدهید و الکل وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از تاثیرتیمار آنزیمی بر خمیر CMP به کمک ستگاه GC/MS، می توان اذعان داشت که آنزیم استراز عملکرد قابل توجهی در تغییر ترکیبات شیمیایی استخراج شده با حلال های مورد استفاده داشته است.
    عمده ترکیبات فرار قیر در غیاب آنزیم و با حلال اتانول و تولوئن، مشتقات 1و2 بنزن دی کربوکسیلیک اسید هستند. در حضور آنزیم و در حلال اتانول نیز این ترکیبات عمده بودند. در حضور آنزیم و در حلال تولوئن، آلدهیدها بیشترین درصد نسبی را دارا هستند. آلکان ها، در خمیر رنگ بری شده و در حلال دی کلرومتان شاخص بودند. نتایج نشان داد در تیمار استفاده شده با حلال اتانول، فرآیند رنگ بری سبب افزایش مقدار آلکان ها، مشتقات 1و2 بنزن دی کربوکسیلیک اسید، الکل ها، ترکیبات سیلیس دار و به مقدار جزئی آلدهیدها شده و همچنین کاهش استر اسیدهای چرب، مشتقات فنولی و کتون ها را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: آنزیم استراز، خمیر کاغذ شیمیایی، مکانیکی، قیر، طیف سنجی جرمی، کروماتوگرافی گازی
  • الیاس افرا *، محمدرضا ملک، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی صفحات 19-32
    : عفونت های مجاری ادراری از شایع ترین بیماری های عفونی هستند. عفونت های دستگاه ادراری توسط گروهی از میکروارگانیسم های بیماری زا نظیر باکتری های اشرشیاکولای، استافیلوکوکوس و ساپروفیتیکوس در دستگاه ادراری ایجاد میشود. زمانی که باکتری ها از طریق مجرای ادرار وارد این سیستم شده و در مثانه تکثیر می شوند این عفونت بروز میکند. سالانه افراد زیادی برای درمان به درمانگاه ها و بیمارستان ها مراجعه میکنند و هزینه های زیادی صرف درمان این عفونتها میشود. پیشگیری از بروز این قبیل بیماری ها میتواند از پرداخت هزینه های بالا درمان آنها جلوگیری نماید. استفاده از کاغذهای بهداشتی نظیر دستمال توالت و نواربهداشتی با خواص ضدمیکروب میتوانند با حذف پیوسته میکروبها و ایجاد محیطی عاری از میکروب روشی مناسب برای پیشگیری از بروز این بیماری ها باشد. رس بهعنوان یک ماده طبیعی با سابقه کاربرد در درمان بیماری ها میتواند گزینهای مناسب برای این منظور باشد.
    از آنجا که انتظار میرود رس بواسطه بار منفی خود سبب ایجاد خواص ضدمیکروبی میشود، در این پژوهش، علاوه بر رس، نانورس نیز بهعنوان یک عامل ضدمیکروب در ساختار کاغذ مورد استفاده قرار گرفت. این مواد به صورت یک لایه پوششی در غلظتهای 1، 3 و 4 % وزنی همراه با نشاسته کاتیونی بهعنوان عامل کمک نگهدارنده مورد استفاده قرار گرفتند. خواص ضدمیکروبی روی دو باکتری اشرشیاکولای و باسیلوس سوبتیلیس بررسی شد. خصوصیات فیزیکی، مقاومتی و همچنین ویژگی نوری (ماتی) کاغذهای تهیه شده نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج نشان دادند که حضور رس و نانورس سبب بروز ممانعت در رشد هردو باکتری گرم منفی اشرشیاکولای و گرم مثبت باسیلوس سوبتیلیس شدند. در بررسی اثر ضدباکتری مشاهده شد که عملکرد نانورس در مقایسه با رس بهتر بود و با افزایش درصد مصرف این مواد خصوصیت ضدباکتری آنها خصوصا در نانورس بیشتر شد. همچنین مشاهده شد که حضور رس و نانورس میزان جذب آب کاغذهای اصلاح شده را افزایش داد و همچنین سبب افزایش مقاومت به نفوذ هوا در کاغذها شد. در بررسی خصوصیات مقاومتی نیز مشاهده شد که حضور رس و نانورس سبب بهبود شاخص مقاومت به ترکیدگی شدند درحالیکه شاخص مقاومت به پارگی تغییر قابل توجه ای نداشت.
    کلیدواژگان: کاغذ بهداشتی، رس، نانورس، خواص ضدباکتری، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • تاثیر نانو اکسیدروی و نوع چسب بر خواص فیزیکی و مکانیکی الوار تراشه لایه ای (LSL)
    حسین محمدی *، محمدرضا ماستری فراهانی، حسین یوسفی، بهزاد حبیب پور صفحات 33-48
    : در اثر کاهش چوب های با کیفیت برای ساخت وساز، صنایع تولیدات چوبی، محصولات جدیدی را براساس تحقیقات پیشرفته معرفی نموده اند. تلاش برای تولید چندسازه های چوبی مقاوم، پایدار و مقاوم به رطوبت به منظور بهبود خواص فیزیکی از قبیل جذب آب، پایداری و واکشیدگی ضخامت، عمدتا بر نوع تکنولوژی و تکامل چسب چوب ها به ویژه استفاده از ایزوسیانات ها (MDI و pMDI) تمرکز دارند. یکی از محصولات چوبی پرکاربرد که در ساختمان های چوبی بکار می روند الوارهای تراشه لایه ای (LSL) می باشد. نانواکسیدروی ماده شیمیایی است که پتانسیل حفاظت LSLرا دارد و می تواند به عنوان یک ماده افزودنی بر روی خواص فیزیکی و مکانیکی آن تاثیر گذار باشد. در این تحقیق به بررسی تاثیر سطوح مختلف نانواکسیدروی و نوع چسب (PF و pMDI) ، بر خواص فیزیکی و مکانیکی LSL پرداخته شده است.
    برای انجام این پژوهش لایه هایی از چوب راش منابع داخلی (Fagus Orientalis) با ضخامت 2 میلی متر تهیه و به محل آزمایشگاه منتقل و سپس به تراشه هایی به طول 40 و عرض 2 سانتی متر برش داده شدند، سپس چندسازه های LSL با استفاده از چسب-های فنل فرمالدئید ((PF و ایزوسیانات(pMDI) و چهار سطح نانواکسیدروی (0، 5/0، 1 و 5/1 درصد) در دمای پرس 180 درجه سانتیگراد و زمان 30 دقیقه ساخته شدند. در فرایند ساخت پانل های چوبی، تراشه ها درون یک چسب زن استوانه ای دوار ریخته شده و براساس وزن خشک با 15 درصد از چسب های فنول فرم آلدئید و pMDIبه صورت اسپری توسط یک پیستوله آغشته شدند. در حین فرایند چسب زنی مقادیر مختلف نانواکسیدروی (صفر، 5/0، 1 و 5/1درصد وزن خشک تراشه های چوب) به صورت پودر به داخل محفظه چسب زن اضافه شدند. خواص فیزیکی (جذب آب و واکشیدگی ضخامت) و مکانیکی (چسبندگی داخلی، مدول الاستیسیته و مدول گسیختگی) چندسازه هایLSL به ترتیب مطابق استاندارد ASTM D 1037 اصلاح شده و ASTM D 5459 اندازه گیری شدند.
    نتایج نشان داد که اثر متقابل بین تیمار نانواکسیدروی و نوع چسب برای چسبندگی داخلی و مدول الاستیسته معنی دار می باشد ولی اثر متقابل بین تیمار نانواکسیدروی و نوع چسب برای مدول گسیختگی در سطح آلفای 5 درصد معنی دار نمی باشد. نانواکسیدروی نه تنها خواص مکانیکی LSL ساخته شده را به طور معنی دار کاهش نداد بلکه در اکثر موارد خواص مکانیکی مورد مطالعه را تا حدی افزایش داد. نانواکسیدروی با کمترین میزان (5/0 درصد) واکشیدگی ضخامت را کاهش داد و ثبات ابعادی را بهبود بخشید، اما با مقادیر بیشتر نانواکسیدروی، بهبود بیشتری حاصل نگردید
    کلیدواژگان: چندسازه های چوبی، الوار تراشه لایه ای، چسب ایزوسیانات، چسب فنول فرمالدئید، نانو اکسید روی
  • آرمین جعفری * صفحات 49-60
    چوب به عنوان یک ماده طبیعی و تجدیدپذیر دارای مصارف متعددی است که از زمان پیدایش بشر مورد استفاده قرار گرفته است. با این وجود برخی از معایب چوب، نظیر جذب رطوبت و به تبع آن ناپایداری ابعاد و تخریب توسط عوامل بیولوژیکی از یک سو، و رشد روز افزون جمعیت و به دنبال آن افزایش تقاضای محصولات چوبی از سوی دیگر، مصرف بهینه و حفاظت از این ماده ارزشمند را به خصوص در کشورمان با منابع جنگلی محدود، به امر حیاتی مبدل نموده است (محبی، 1382). بنابراین لازم است که چوب آلات با روش های کاربردی و موثری حفاظت شوند. حفاظت از چوب آلات، از سال های بسیار دور مورد توجه بشر قرار گرفته و کارهای زیادی در این زمینه انجام شده است که می توان به روش های خشک کردن و استفاده از مواد حفاظتی اشاره نمود (پارسا پژوه، 1375). در گذشته نچندان دور، استفاده از مواد حفاظتی محلول در آب و محلول در حلال آلی بسیار مرسوم بوده است. اما با توجه به آگاهی روزافزون از خطرات استفاده از این مواد برای حفاظت از چوب، محدودیت هایی در زمینه تولید، تجارت و استفاده از این قبیل مواد در کشورهای اروپایی و ایالت متحده اعمال شده است. در این تحقیق خواص فیزیکی و میزان مقاومت به آبشویی نمونه های چوب پلیمر صنوبر دلتوئیدس (Populus deltoides) تیمار شده با نانو ذرات اکسید مس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های چوبی به ابعاد 20×20×20 میلی متر تبدیل شده و از پلیمر فورفوریل الکل در دو غلظت (40 و 80 درصد) به همراه نانو اکسید مس در سه غلظت (0، 4/0 و 8/0 درصد) برای تیمار استفاده شد. جهت اشباع نمونه ها، از روش سلول پر اما بدون خلا نهایی مورد استفاده قرار گرفت. پس از تیمار، نمونه ها در داخل 100 میلی لیتر آب مقطر غوطه ور گشته و در فواصل مختلف زمانی، میزان جذب آب و واکشیدگی حجمی آن ها محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده نشان داد که بین نمونه های تیمار شده و تیمار نشده اختلاف معنی داری وجود دارد و نمونه های تیمار شده از جذب آب و واکشیدگی حجمی کمتری برخوردار بودند. میزان جذب آب و واکشیدگی حجمی نمونه های تیمار شده با این ماده در غلظت 80 درصد به همراه 8/0 درصد نانو اکسید مس پس از 168 ساعت غوطه وری در آب به ترتیب (30/15 و 28/1 درصد) بود. در مورد آبشویی نیز نمونه های تیمار شده با سوسپانسیون فورفوریل الکل، دارای کمترین میزان آبشویی بودند به طوری که اکثر تیمارها پس از 14 روز غوطه وری در آب، از آبشویی کمتر از 1 درصد نانو ذرات اکسید مس برخوردار بودند. در پایان آزمون نتایج بیانگر
    کلیدواژگان: چوب، پلیمر، پلی استایرن، نانو اکسید مس، خواص فیزیکی، مقاومت به آبشویی
  • تقی طبرسا، عباس قنبری *، علیرضا شاکری، علیرضا عشوری، مهدی مشکور صفحات 61-74
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر حجم تولید فوم های پلی استایرن بسیار زیاد شده است.بیشتر این فوم ها در صنایع غذایی و بسته بندی استفاده می شوند. افزایش نگرانی های زیست محیطی نیاز به توسعه مواد زیست تخریب پذیر را ایجاد کرده است. نشاسته زیست پلیمری قابل دسترس، قابل تجدید، ارزان و زیست تخریب پذیر و قابل ترموپلاست شدن است. این عوامل دلایل علاقه مندی زیاد به استفاده از نشاسته به عنوان جایگزین پلیمرهای سنتزی (مثل پلی استایرن) می باشد. اما فوم نشاسته دارای خصوصیات گرمایی و مکانیکی ضعیفی است. یکی از راه های مهم بهبود خواص فوم نشاسته استفاده از نانوالیاف سلولز به عنوان تقویت کننده در ساختار فوم است. چالش اصلی برسر راه فوم کردن نشاسته تقویت شده با نانوالیاف سلولز، وجود آب فراوان در ژل NFC (nanofibrillated cellulose)است. این میزان آب سبب ایجاد حفرات درشت در هنگام تشکیل فوم می شود که خصوصیات فوم را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه نانوالیاف سلولز در اکسترودر با نشاسته ترموپلاستیک( TPS ، Thermoplastic starch) مخلوط می شود تا پخش مناسبی از NFC در ماده زمینه پلیمری به دست آید. سپس فوم TPS/NFC تشکیل شده و اثر NFC بر خواص گرمایی و مکانیکی فوم حاصل بررسی می گردد.
    مواد و روش ها
    . به منظور ساخت نانوبیوکامپوزیت نشاسته ترموپلاستیک/ نانو الیاف سلولز گرانول نشاسته ذرت به صورت پودر، گلیسرول و ژل NFC و آزودی کربنامید تهیه شد. گلیسرول به میزان 30 درصد وزنی به عنوان ماده نرم کننده برای تولید TPS استفاده شد. نانو الیاف سلولز به میزان 5/0 ، 1 و 5/1 درصد وزنی برای تقویت نشاسته استفاده شد. پودر آزودی کربنامید به عنوان عامل فوم زا به میزان 2/0 درصد وزنی مورد استفاده قرار گرفت. مواد مورد نیاز برای هر تیمار در یک اکسترودر دو ماردونه همسو گرد مخلوط شدند وگرانول هایNFC TPS/ دارای ماده فوم زا تهیه شدند. در مرحله بعد گرانول های به دست آمده از اکسترودر به پرس گرم با دمایی بالاتر از دمای عملکرد ماده فوم زا منتقل شدند و فوم نانوبیوکامپوزیت TPS/NFC ساخته شد. به منظور بررسی ساختار مورفولوژیکی نمونه ها عکس های FE-SEM تهیه شد. آزمون های گرما وزن سنجی(TGA)، کالری متری پویش تفاضلی(DSC) و آنالیز دینامیکی – مکانیکی – گرمایی(DMTA) برای بررسی خصوصیات گرمایی و مکانیکی نمونه ها انجام شد.
    یافته ها
    عکس های FE-SEM نشان داد فوم نانوبیوکامپوزیت TPS/NFC حفرات بیشتر و کوچک تری در مقایسه با فوم TPS دارد و این موضوع به علت اثر هسته زایی NFC است. نتایج TGA نشان داد با افزایش NFC ثبات گرمایی نانوبیوکامپوزیت های فوم TPS/NFC بیشتر شد نتایج DSC نشان داد با افزایش NFC دمای انتقال شیشه ای نمونه ها افزایش یافت. نتایج DMTA نشان داد مدول ذخیره نمونه ها بعد از اضافه کردن NFC افزایش یافت. دلیل این امر ایجاد فوم میکروسلولی و نیز تقویت دیواره سلولی فوم توسط نانوالیاف سلولز می باشد. همچنین نتایج نشان داد مدول اتلاف و فاکتور اتلاف با افزایش NFC افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان دادNFC خواص گرمایی و مکانیکی فوم TPS/NFC را بهبود داد. اضافه کردن NFC به TPS سبب می شود در هنگام فوم شدن سلول های کوچک تر و همگن تری تولید شود.
    کلیدواژگان: نانوبیوکامپوزیت، فوم، نشاسته ترموپلاستیک، نانو الیاف سلولز، خواص مکانیکی و گرمایی
  • پیام مرادپور، عباس اخوان سپهی، مهدی جنوبی * صفحات 75-86
    سابقه و هدف
    اسکناس ها، یکی از راه های انتقال بسیاری از میکروب ها به انسان بوده و موجبات بیماری در آنها می شوند. این اسکناس ها که شامل الودگی های مختلفی از قبیل قارچ ها و باکتری ها، و میکروبها می باشند باعث ایجاد انواع مختلفی از الودگی ها و بیماری ها برای انسان می شوند. از طرفی وجود این گونه الودگی ها می تواند باعث ایجاد مشکلات عدیده ای برای سلامتی و محیط زیست گردد. بنابر این استفاده از شیوه های مناسب جهت کاهش این الودگی ها، بخصوص روش های سازگار با محیط زیست می تواند به عنوان راهکار مناسبی در نظر گرفته شود.در نتیجه هدف این تحقیق بررسی اثر ضد قارچی نانو ذرات کریستال سلولز با و بدون نانو الیاف کیتوزان بر روی کاهش آلودگی اسکناس ها ی رایج ایران بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور، نانو ذرات کریستال سلولز توسط فرآیند هیدرولیز اسیدی با واکنشگر H2So4 از لینتر پنبه تهیه شدند. به طور خلاصه، نانوکریستال سلولوز با استفاده از فرایند هیدرولیز اسیدی (سولفوریک اسید)، سانتریفیوژ با 16000 دور در دقیقه، استفاده از دیالیز (غشای سلولوز استات) و همچنین خنثی سازی با اب مقطر صورت گرفت. قطر نانو کریستالهای سلولز و نانو الیاف کیتوزان، توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM) مشخص شد. میزان آلودگی های قارچی اسکناس های 4 مرکز نانوایی، قصابی، پایانه مسافربری و بیمارستان ارزیابی شدند. جهت بررسی فعالیت ضد قارچی، نانو کریستال سلولزی با و بدون نانو الیاف کیتوزان با غلظت های1، 2، 4 و 6 درصد به صورت امولسیون پایدار ترکیب شده و به روش پوشش دهی غلطکی بر روی سطح کاغذهای اسکناس اعمال شدند.
    یافته ها
    تصاویر TEM نشان دادند، قطر نانوکریستالهای سلولز 5 تا 20 نانومتر و قطر نانو الیاف کیتوزان 45 نانومتر می باشد، که بیانگر این است، نانوکریستال سلولز با موفقیت از لینترپنبه تهیه شده است. نتایج نشان دادند عمده ترین قارچ های موجود در اسکناس های نانوایی و قصابی «آسپرژیلوس»، پایانه مسافربری «آسپرژیلوس نایژر» و بیمارستان « پنی سیلیوم» بود. بر طبق نتایج بدست آمده، اسکناس های پوشش داده شده توسط نانو ذرات کریستال سلولزی با غلظت 3 درصد، اثر ضد قارچی روی قارچ های پنی سیلیوم موجود در سطح اسکناس بیمارستان نداشت. افزودن نتایج نشان دادند، نانو الیاف کیتوزان با غلظت های 1، 2 و 4 درصد هیچ گونه اثر ضد قارچی روی قارچ های موجود در سطح اسکناس های نانوایی ، قصابی و پایانه مسافربری نداشته است. با افزودن 6 درصد نانو الیاف کیتوزان به نانو ذرات کریستال سلولزی فعالیت ضد قارچی قابل ملاحظه ای بر روی اسکناس های پوشش داده شده مشاهده گردید. نتایج نشان داد، گرچه نانو کریستال های سلولز به تنهایی اثر ضد قارچی نشان ندادند، ولی نانوکریستال ها توانایی بهبود پایداری و چسبندگی نانو الیاف کیتوزان بر سطح اسکناس ها را دارا می باشند.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد، که نانو مواد استفاده در این تحقیق، امکان دستیابی به راه حل جدیدی جهت کاهش آلودگی سطح اسکناس های موجود را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: نانو کریستال سلولز، نانوالیاف کیتوزان، ضد قارچ، کاغذ اسکناس
  • جواد میرزایی *، بهروز ناصری، حمیدرضا ناجی، مهدی پورهاشمی صفحات 87-100
    سابقه و هدف
    یکی از عوامل تهدید کننده جنگل های زاگرس وجود گونه نیمه انگلی موخور (Loranthus europeaus Jacq.) می-باشد که با اکثر گونه های درختی همزیستی دارد. پژوهش پیش رو به منظور بررسی تاثیر موخور بر کربوهیدرات، پرولین و کلروفیل در گونه های بلوط ایرانی (Quercus baantii Lindl.)، کیکم (Acer monspessulanum L.) و بادام (Amygdalus elaeagnifolia Spach) به عنوان میزبان های رایج موخور در جنگل های استان ایلام انجام شد.
    مواد و روش ها
    تعداد نه رویشگاه که آلودگی بیشتری را در استان ایلام داشتند، انتخاب شد. سپس از هر رویشگاه به طور تصادفی حداقل شش پایه با شرایط یکسان از نظر قطر، ارتفاع، شدت ابتلا به موخور و جهت یکسان از درختان بادام، بلوط ایرانی و کیکم انتخاب شد. سپس اقدام به برداشت برگ ها از شاخه های سالم و آلوده شد. از هر پایه، چهار نمونه برگ شامل برگ شاخه سالم درخت میزبان (I)، برگ درخت میزبان پایین تر از محل اثر موخور (B)، برگ درخت میزبان بالاتر از محل اثر موخور (A) و برگ موخور (M) نمونه گیری شدند و پس از انتقال به آزمایشگاه، مقدار کربوهیدرات، پرولین و کلروفیل آن ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقدار کلروفیل a و b و کربوهیدرات در گونه های بادام و بلوط ایرانی اختلاف معنی داری در موقعیت های مختلف گیاه موخور و شاخه های پایین تر و بالاتر از محل اثر موخور و سالم داشتند. همچنین، بیشترین مقدار کلروفیل a و b در گیاه موخور در دو گونه مذکور مشاهده شد. مقدار پرولین، کلروفیل و کربوهیدرات در موقعیت های پایین تر و بالاتر از محل اثر موخور، شاهد موخور و شاخه غیر آلوده اختلاف معنی داری در گونه کیکم نداشتند ولی بیشترین مقدار کربوهیدرات با 282/2 میلی گرم بر گرم و پرولین 552/0میکرومول بر گرم وزن تازه در گیاه موخور وجود داشت. گونه های مورد مطالعه از نظر میزان کلروفیل b در نمونه موخور و پایین-تر از محل اثر موخور اختلاف معنی داری را نشان دادند و بیشترین مقدار کلروفیل در این دو موقعیت متعلق به گونه بادام بود. در گونه بادام، بیشترین مقدار کربوهیدرات با 017/3 میلی گرم بر گرم در برگ موخور و نمونه پایین تر از محل اثر آن به میزان 99/2 میلی گرم بر گرم وجود داشت. در حالی که در بلوط ایرانی کمترین مقدار کربوهیدرات در گیاه موخور (159/2 میلی گرم بر گرم) و بیشترین مقدار آن پایین تر از محل اثر موخور (094/3 میلی گرم بر گرم) اتفاق افتاد. همچنین گونه های مورد بررسی در موقعیت بالاتر از محل اثر موخور از نظر کربوهبدرات با هم تفاوت داشتند و گونه بلوط ایرانی و کیکم به ترتیب با 12/3 و 55/2 میلی گرم بر گرم بیشترین و کمترین میزان را نشان دادند. گونه های مورد بررسی در موقعیت برگ موخور و پایین تر از محل اثر موخور از نظر پرولین نیز تفاوت معنی داری را نشان دادند و گونه بادام بیشترین مقدار پرولین را در این موقعیت ها داشت.
    نتیجه گیری
    مقدار کربوهیدرات و کلروفیل در برگ درختان بلوط و بادام پایین تر و بالاتر از محل اثر موخور به طور معنی داری متفاوت بود. به عبارت دیگر می توان گفت که گیاه نیمه انگلی موخور به عنوان یک تنش بیولوژیکی بر فعالیتهای فیزیولوژیکی درختان جنگلی تاثیر دارد که این اثرات در گونه های مختلف متفاوت است.
    کلیدواژگان: نیمه انگل، شاخه آلوده، بلوط، بادام، کیکم
  • ملیحه آب شاهی، حسین زارعی، بهمن زاهدی *، عبدالحسین رضایی نژاد صفحات 101-116
    سابقه و هدف
    گونه مای مرز Juniperus Sabina یکی گونه های ارزشمند در ارتفاعات استان گلستان و از جمله ارکان اصلی اکوسیستم های طبیعی جنگل های کوهستانی ایران به شمار می رود. نقش حفاظتی گونه های مختلف ارس ایران به خصوص فنوتیپ خوابیده در مدیریت احیای جنگل ها، و مدیریت آب مناطق بسیار ارزنده است. اغلب پایه های این درختان در حال حاضر در سخت ترین شرایط زیستی، برای حفظ آنچه از بقا و محدودیتشان باقی مانده، تلاش می کنند. لذا لازم است در جهت تشخیص روش های حفظ و تکثیر این گیاهان تحقیقات بیشتری صورت پذیرد.
    مواد و روش ها
    جهت تشخیص بهترین فصل و بستر و تیمار مناسب جهت تکثیر این گیاه از طریق قلمه، تیمار هورمونی ایندول بوتیریک اسید (در 5 سطح 0، 1000، 2000، 4000 و 8000 پی پی ام) در چهار بستر پرلیت، پرلیت-کوکوپیت (1:1)، پوکه معدنی و بستر ریشه زایی مخلوط (ترکیبی از ماسه، پرلیت، کوکوپیت، ورمی کمپوست و پیت ماس) و در چهار فصل سال بر روی قلمه های این گیاه با طول 15 سانتی متر صورت گرفت. آزمایش شامل سه تکرار و هر تکرار شامل 9 قلمه بود. هدف آزمایش انتخاب بهترین فصل و بستر و تیمار مناسب جهت تکثیر این گیاه بود. در پایان هر فصل، درصد ریشه زایی، طول، تعداد، وزن تر و وزن خشک ریشه ها در هر بستر و تیمار ثبت شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بهترین فصل ریشه زایی برای قلمه های گیاه ارس مای مرز، فصل بهار و بهترین بستر، بستر پرلیت کوکوپیت بوده است. بهترین تیمار با بیش از 50% ریشه دهی، در فصل بهار و در سطوح 4000 و 1000 پی پی ام بوده است. کمترین میزان ریشه دهی قلمه های ریشه دار شده در فصل زمستان با کمتر از 2% در همه تیمارهای مورد استفاده بوده است. بیشترین تعداد ریشه در فصل بهار و در سطح 2000 پی پی ام مشاهده شد. در بین بسترها، بیشترین تعداد ریشه در بستر ریشه زایی و پرلیت کوکوپیت و کمترین تعداد در بستر پوکه معدنی مشاهده شد. بیشترین طول ریشه بدون اختلاف معنی دار در بسترهای پرلیت-کوکوپیت، پرلیت و بستر ریشه زایی و در بین فصول مختلف، در فصل بهار مشاهده شد. همچنین بیشترین وزن تر و خشک ریشه ها در فصل بهار مشاهده شد و در بین بسترهای مختلف بیشترین میزان وزن تر در بستر ریشه زایی و بیشترین میزان وزن خشک ریشه-ها در بستر پوکه معدنی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که جهت تکثیر قلمه های ارس مای مرز، بهترین فصل، فصل بهار می باشد که بهترین نتیجه را به همراه داشته است. همچنین ایندول بوتیریک اسید تنظیم کننده رشد موثر برای تکثیر ارس مای مرز می باشد. بهترین تیمار با بیش از 50% ریشه دهی، در فصل بهار و در سطوح 4000 و 1000 پی پی ام در بستر پرلیت کوکوپیت بوده است.
    کلیدواژگان: مای مرز، فصل، بستر کاشت، تیمار
  • نسترن نظریانی، اصغر فلاح *، مجید لطفعلیان، مجتبی ایمانی راستابی صفحات 117-132
    سابقه و هدف
    یکی از عوامل مهم در برنامه ریزی و تصمیم گیری برای مدیریت پایدار جنگل در راستای توسعه پایدار، شناسایی دست اندرکاران و بررسی نگرش آنها نسبت به معیارهای پایداری جنگل است.پس از کنفرانس بین المللی ریو، توسعه پایدار در اروپا که توسط کنفرانس وزرا در حفاظت از جنگل ها در اروپا برگزار شد، به مدیریت پایدار جنگل تبدیل گشت و از آن پس تعریف مدیریت پایدار جنگل به کار گرفته شد و بیشتر از یک سری معیار و شاخص ها به عنوان ابزاری برای ارزیابی مدیریت پایدار جنگل استفاده شد (26). معیار ابزاری برای اندازه گیری اصل، ایسوانتورو (2001) و شاخص ابزاری برای اندازه گیری معیار است (22 و 33). به منظور تصمیم گیری برای مدیریت و برنامه ریزی، در راستای سیاست گذاری اصولی و موفق منابع طبیعی، شناخت کامل دست اندرکاران جنگل و معیارهای مربوط به شناسایی آنها بسیار مهم است. تصمیم گیری ها در مدیریت منابع طبیعی به دلیل چند منظوره بودن خدمات و فواید منابع طبیعی، مشکل بودن ارزش گذاری پولی خدمات بوم سازگانی و درگیر نمودن تعداد زیاد دست اندرکاران اغلب با پیچیدگی، تغییر ناپذیری و عدم اطمینان همراه است و تصمیم گیری ها را همواره با چالش هایی مواجه ساخته است(3). مردم، منابع و مشارکت سه رکن اساسی توسعه پایدار را تشکیل می دهند (42). در گذشته حامیان حفظ منابع طبیعی در راستای حفظ تنوع زیستی از بهره برداری سنتی جلوگیری نموده و ترجیح می دادند تا برای حفظ منابع طبیعی مردم از بوم سازگان های طبیعی خارج شوند و دلیل نگرش فوق این بود که استفاده از منابع طبیعی توسط مردم با حفظ آن، در تضاد است (43پژوهش حاضر با هدف مقایسه نگرش دست اندرکاران مختلف جنگل برای ارزیابی شاخص های مدیریت پایدار در روستای نامجو در غرب استان لرستان و از توابع شهرستان کوهدشت، انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر تحلیل دست اندرکاران جنگل در ارزیابی شاخص های مدیریت پایدار در روستای نامجو واقع در دهستان اولاد قباد شهرستان کوهدشت در زاگرس میانی است.
    مواد و روش ها
    دست اندرکاران به صورت تحقیقات میدانی و مطالعات کتابخانه ای انتخاب شدند. در این رابطه تعداد 50 پرسشنامه بین دست اندرکاران توزیع شد. روایی صوری پرسشنامه ها با نظر متخصصین مرتبط تعیین و برای تعیین پایایی آنها از آزمون آلفای کرونباخ و برای امتیازدهی پاسخ ها از مقیاس لیکرت استفاده شد. سپس وضعیت اهمیت مهمترین شاخص هر معیار متناسب با فراوانی نسبی آن حاصل از نگرش سه گروه از دست اندرکاران شامل افرادی از روستای محلی، کارشناسان اجرایی و استادان دانشگاه، بدست -آمد. در نهایت به منظور بررسی رابطه معنی داری نگرش دست اندرکاران از آزمون خی –دو یا آزمون دو جمله ای استفاده شد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج نگرش دست اندرکاران برای هر معیار و شاخص های مربوط به آن نشان داد که تنها برای معیار «کارکردهای حفاظتی» و شاخص«سطح دامنه های فرسایش یافته که سالانه توسط درختکاری و بوته کاری احیاء می شود» نظر یکسان از هر سه گروه حاصل شد. نتایج حاصل از آزمون خی –دو نیز نشان داد که تفاوت معنی داری بین نگرش سه گروه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تحلیل دست اندرکاران، مدیریت پایدار، معیار و شاخص، مشارکت مردم محلی
  • رقیه ذوالفقاری *، زانکو کریمی، فروغ دالوند، پیام فیاض صفحات 133-148
    سابقه و هدف
    یکی از راهکارهای درختان برای مقابله با خشکی و بیماری ها، تغییرات فنوتیپی مناسب در برگ و روزنه می باشد. همچنین درخت مادری می تواند فنوتیپ نتاجش را تا حدودی کنترل نماید و در نتیجه مقاومت شان را نسبت به تنشهای محیطی تحت تاثیر قرار دهد. در این تحقیق اثرات کمبود آب و عامل بیماری زای باکتریایی که سبب خشکیدگی درختان بلوط ایرانی در جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد گردیده است، بر صفات برگ و روزنه نتاج حاصل از درختان سالم و خشکیده مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور تاثیر درختان مادری، بذر 4 درخت سالم و 4 درخت خشکیده از منطقه حفاظت شده خاییز جمع آوری گردید و در داخل 320 گلدان کاشته شدند. پس از رشد نهال ها، ابتدا باکتری Brenneria quercina به نیمی از نهال ها یا نتاج حاصل از درختان سالم وخشکیده تلقیح شد. پس از گذشت 40 روز نیمی از نهال های تلقیح شده و نیمی از نهال های تلقیح نشده تحت تنش کمبود آب قرار گرفتند، به طوری که به مدت سه هفته آبیاری نشدند اما بقیه نهال ها به طور کامل آبیاری شدند. سپس برگ نها لها در شهریورماه برداشت گردید و صفات مورفولوژیک برگ و روزنه آنها به وسیله نرم افزار Image j 1.43 اندازه گیری شدند. سپس داده ها به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2×2 (2 سطح باکتری، 2 سطح آبیاری و 2 سطح درخت مادری یا ژنوتیپ) در قالب طرح کاملا تصادفی با بررسی اثرات ساده و متقابل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و مقایسات میانگین انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثر باکتری بر هیچ یک از ویژگی های روزنه معنی دار نمی باشد اما عرض روزنه و عرض دهانه روزنه در نهالهای تحت تنش کمبود آب کوچک تر از نهال های به طور کامل آبیاری شده بود. همچنین نتاج حاصل از درختان خشکیده هم عرض روزنه کوچکتری داشتند. نتایج برهمکنش خشکی در درخت مادری نیز نشان داد که تنش کمبود آب باعث کاهش معنی دار محیط روزنه و پهنای برگ در نتاج سالم می گردد اما در نتاج درختان خشکیده، تعداد دندانه و رگبرگ پس از تنش کمبود کاهش معنی دار یافت که در نتاج درختان سالم تغییر معنی دار نداشت. همچنین تاثیر باکتری بر نتاج حاصل از درختان سالم و خشکیده یکسان نبود، به طوری که محیط، مساحت، طول روزنه و محیط و زاویه قاعده برگ در نهال های تلقیح نشده حاصل از درختان سالم بزرگ تر بود اما پس از تلقیح باکتری مساحت روزنه در نتاج درختان سالم کاهش و طول روزنه در نتاج درختان خشکیده افزایش معنی دار یافت. همچنین تلقیح باکتری باعث کاهش معنی دار مساحت برگ در نتاج درختان خشکیده شد اما بر نتاج درختان سالم تاثیری نداشت. برهمکنش سه گانه باکتری، آبیاری و درخت مادری بر عرض دهانه روزنه نیز معنی دار بود و خشکی باعث کوچک شدن عرض دهانه روزنه در نتاج درختان سالم شد اما باکتری تاثیر منفی نداشت. در مورد نتاج درختان خشکیده هر چند تفاوت معنی دار نبود اما اندازه آن کوچک تر از نتاج درختان سالم بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که در نتاج درختان سالم برگ و روزنه بزرگ تر می باشد که توانایی آنها در تولید و فتوسنتز بیشتر نشان می دهد. همچنین تاثیر منفی تنش کمبود آب بر روزنه و برگ بیشتر از اثر باکتری بود که می تواند تاثیر بیشتر تنش خشکی را نسبت به عامل بیماری زا در خشکیدگی بلوط را نشان دهد. همچنین نتاج حاصل از ژنوتیپ های درختان سالم توانستند با کوچک نمودن اندازه برگ و روزنه از تبخیر و تعرق در زمان تنش کمبود آب بکاهند و این کوچک شدن ابعاد روزنه در زمان تلقیح باکتری هم مشاهده شد. اما نتاج درختان خشکیده برعکس طول روزنه افزایش یافت و باعث حساسیت بیشتر آنها نسبت به تنش کمبود آب و عامل بیماری زا گردید.همچنین این مطالعه نشان داد که مطالعه صفات روزنه و برگ می تواند در شناسایی ژنوتیپ های بردبار به خشکی و باکتری کمک نماید.
    کلیدواژگان: باکتری Brenneria quercina، خشکیدگی، زاگرس، نهال
  • امیر مدبری، علی مهدوی *، حمید امیرنژاد صفحات 149-168
    سابقه و هدف
    افزایش جمعیت و توسعه شهرنشینی در سالهای اخیر موجب افزایش تقاضا برای استفاده تفرجی از مکان های طبیعی شده است. منطقه ی قلعه گل واقع در شهرستان خرم آباد به واسطه ی موقعیت جغرافیایی، جاذبه های طبیعی و تاریخی از مناطق مهم گردشگری استان لرستان به شمار می آید. هدف این پژوهش برآورد ارزش تفرجی این مکان با توجه به نظر بازدیدکنندگان و بررسی عوامل تاثیرگذار روی تمایل به پرداخت افراد برای بازدید از منطقه است.
    مواد و روش ها
    آمار و اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسش نامه ها توسط بازدید کنندگان منطقه که درآمد مستقلی داشتند با مراجعه حضوری در فصل بهار سال 1395 جمع آوری گردید. در مجموع252 پرسش نامه از روش نمونه گیری تصادفی تکمیل شد. 245 عدد از این پرسشنامه ها برای تجزیه و تحلیل های بعدی انتخاب شدند. برای این منظور از روش ارزشگذاری مشروط استفاده شد. به-منظور بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد از الگوی لوجیت به روش حداکثر راستی آزمایی استفاده شد و سپس تحلیل-های کشش نهایی و اثرنهایی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که 65 درصد از بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از منطقه ی مذکور هستند. متغیرهای درآمد ماهیانه، فاصله از محل سکونت و مبلغ پیشنهادی برای ورودیه در سطح یک درصد و متغیرهای داشتن خودروی شخصی و تحصیلات در سطح پنج درصد از لحاظ آماری معنی دار هستند. کشش کل وزنی مربوط به متغیرهای تحصیلات و درآمد ماهیانه نشان می دهند که با ثابت بودن سایر عوامل افزایش یک درصدی در سالهای تحصیل و درآمد بازدیدکنندگان احتمال تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان به ترتیب 95/0 درصد و 43/0 درصد افزایش می یابد و برای متغیرهای فاصله و مبلغ پیشنهادی به ترتیب 10/0 درصد و 05/0 درصد کاهش می یابد. مقادیر اثر نهایی برای متغیر تحصیلات و درآمد ماهیانه نشان می دهد که با افزایش یک واحد از متغیرهای نام برده احتمال پذیرش تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان به ترتیب 2/4 درصد و 7/2 درصد افزایش می یابد و برای دو متغیر فاصله و مبلغ پیشنهادی منجر به کاهش احتمال پذیرش تمایل به پرداخت در بازدیدکنندگان به ترتیب به اندازه ی 4/3 درصد و 3/0 درصد می شود. اثر نهایی برای متغیر داشتن خودروی شخصی نشان میدهد که احتمال تمایل به پرداخت در دارندگان خودرو نسبت به کسانی که از آن بی بهره اند، 5/15 درصد بیشتر است. در مجموع ارزش تفرجی سالانه کل منطقه معادل 18/1266 میلیون ریال در سال 1395 برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    مبلغ بالای ارزش تفرجی برآورد شده نشان دهنده ی زیبایی و اهمیت این منطقه برای بازدیدکنندگان است که لزوم توجه به مدیریت صنعت گردشگری را در این منطقه آشکار می کند، تا از تخریب و نابودی این اکوسیستم ارزشمند و شاید درآمدزا جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: اثر نهایی، ارزش تفرجی، تمایل به پرداخت، کشش وزنی، مدل لوجیت
  • حدیث نادی، وحید حسینی *، کیومرث محمدی سمانی صفحات 167-180
    سابقه و هدف
    مدیریت های مختلف جنگل علاوه بر تاثیر مستقیم بر خاک، به طور غیر مستقیم نیز از طریق تغییر یا تخریب پوشش گیاهی بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اثر خواهند گذاشت. ذخیره گاه ها از رایج ترین سیستم های حفاظتی در مدیریت اکوسیستمی جنگل های ایران می باشند که می توانند به طور مستقیم و یا غیر مستقیم خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک را تحت تاثیر قرار دهند. با توجه به اینکه در ایران مطالعات کافی جهت کمی سازی اثرات این نوع حفاظت بر روی خصوصیات خاک انجام نشده است لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مدیریت حفاظتی کوتاه مدت بر مهم ترین خصوصیات شیمیایی خاک ذخیره گاه گلابی وحشی چم حصار دلفان، انجام شد. بدیهی است ارزیابی تاثیرات حاصل از این نوع روش مدیریتی بر خاک می تواند راه گشای مدیران در زمینه ادامه این روند باشد.
    مواد و روش ها
    برای نمونه برداری از خاک علاوه بر نواحی مرکزی و پیرامونی ذخیره گاه مورد بررسی، منطقه ای با خصوصیات فیزیوگرافی مشابه در خارج از ذخیره گاه (شاهد) انتخاب گردید. سپس سه ترانسکت 250 متری با فواصل 40 متر از ناحیه مرکزی ذخیره گاه به سمت ناحیه پیرامونی و خارجی ذخیره گاه با جهت شمال شرقی- جنوب غربی پیاده و در فواصل 20 متری بر روی هر ترانسکت از زیر نزدیک ترین پایه درخت گلابی یک نمونه ترکیبی تا عمق 10 سانتی متری خاک برداشت سپس مقادیر کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، هدایت الکتریکی، اسیدیته و منیزیم خاک در آزمایشگاه اندازه گیری شد. در مجموع 36 نمونه خاک در سه ناحیه برداشت شد. پس از آزمون نرمال بودن توزیع مشاهده ها با آزمون کولموگروف اسمیرنوف، مقایسه میانگین ها با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه و مقایسه چندگانه میانگین ها با آزمون دانکن انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از نظر آماری اختلاف معنی داری در مقادیر کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، هدایت الکتریکی، اسیدیته و منیزیم خاک سه ناحیه وجود دارد. بیشترین میزان کربن آلی (57/9 درصد)، نیتروژن (25/0 درصد)، فسفر (32/4 میلی گرم برکیلوگرم)، پتاسیم (33/57 میلی گرم بر کیلوگرم) و هدایت الکتریکی (70/198 میکروزیمنس بر متر) در خاک ناحیه مرکزی و بیشترین میزان اسیدیته (62/7) و منیزیم (56/8 میلی گرم برکیلوگرم) در خاک ناحیه خارجی ذخیره گاه مشاهده گردید. به عبارتی از خارج ذخیره گاه به سمت ناحیه مرکزی میزان کربن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و هدایت الکتریکی خاک روندی افزایشی و منیزیم و اسیدیته خاک روندی کاهشی داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر مثبت مدیریت حفاظتی بر خصوصیات شیمیایی مطالعه شده در خاک است. درواقع حفاظت با کاهش تخریب ها و جلوگیری از ورود دام به عرصه حفاظتی باعث افزایش پوشش گیاهی و به دنبال آن تاثیر معنی دار بر خصوصیات شیمیایی خاک شده است. در واقع با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش می توان بیان نمود که بکار گرفتن روش-های حفاظتی مناسب می تواند با حفظ و بهبود خصوصیات خاک و به علاوه پوشش درختی و گیاهی، زمینه پایداری اکوسیستم ها، حفظ و افزایش زادآوری در جنگل ها بخصوص جنگل های زاگرس را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: حفاظت کوتاه مدت، خصوصیات شیمیایی خاک، ذخیره گاه گلابی وحشی، لرستان، زاگرس میانی
|
  • Mohammad Hadi Aryaie Monfared *, Hossein Resalati, Aliasghar Tatari Pages 1-18
    Background And Objectives
    One of the common problems in the papermaking process is compounds and unwanted by-products such as pitch, sticky and foreign pollution in paper that each of these materials may come from various sources. The wood as raw material for pulping is an agent of these problems; because wood have contained hydrophobic materials such as wax, lipids, fatty acids, resin acids, hydrocarbons and etc. Pitch is the term that produce in the papermaking process and leads to considerably problems. The main destructive impacts of pitch, including blocking and hang lace to felt dewatering or drying cylinders occurs that creates holes in the paper. Nowadays, some of the material to removal these problems on an industrial scale is used.
    Material and
    Methods
    In this study, after obtaining extractive compounds from bleached and unbleached CMP pulp, pulp were treated by 0.2 units, equivalent of 0.001 g of esterase enzyme in the water condition (H2O) and consistency of 8% at 50 0C for 45 min with mechanical mixing. Enzyme treatment for the unbleached and bleached pulp was done as separation stage; therefore, the effect of enzyme treatments in pulps using gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS) was studied.
    Results
    Generally, results of this study showed that treatment use with ethanol solvent, bleaching process leads to increasing the amount alkanes, 1 and 2 benzene di-carboxylic acid derivatives, alcohols, silica compounds and minor amounts of aldehydes and as well as lower the esters fatty acids, phenolic and ketones derivatives. There is also a trend in the presence of the enzyme except that ketones were not in pulp and fatty acids increased. Increase of silica compounds is due to three combinations of enzymes. In treatment with use of di-chloromethane solvent, bleaching process leads to increase of alkanes, ketones and silica compounds and reducing the fatty acids, esters of fatty acids, 1 and 2 benzene di-carboxylic acid derivatives, alkenes, aldehydes and phenolic derivatives. There is also a trend for the enzymes with the exception of aldehydes, alcohols, phenolic derivatives, ketones and amides not observed in any of the two pulp that of their destruction. In treatment with use of toluene solvent, the impact of bleaching as increasing of halo-alkanes, esters of fatty acids, 1 and 2 benzene di-carboxylic acid derivatives and aldehydes and reducing of alkanes and phenolic derivatives not observed. The use of enzymes in this solvent and in the unbleached pulp, high amounts of 1 and 2 benzene di-carboxylic acid derivatives, aldehydes and alcohols was presence in pulp.
    Conclusion
    According to the results obtained from GC/MS, it can be said that esterase enzyme has good performance relatively compared to solvents. As previously mentioned the deposition of extractives in pulp and paper equipment leads to reduce the run-ability of the papermaking machine, causing a tear in the paper and eventually disability of operations and is involved in major economic losses. Triglycerides wood, especially in the factories that used softwoods as raw material, play an important role in in the formation of pitch deposits. Therefore, the use of enzyme systems could have a key role in controlling of pitch.
    Keywords: Esterase enzyme, Chemical, mechanical pulp, Pitch, Mass spectrometry, Gas chromatography
  • E. Afra *, M.R. Malek, M.R. Dehghani Firuzabadi Pages 19-32
    Background And Objectives
    Urinary tract infections are one of most common infectious diseases. Urinary tract infections are caused by a group of pathogenic microorganisms such as bacteria Escherichia coli, Staphylococcus and Saprophiticus in the urinary tract. The infection occurs when bacteria enter the system through the urinary tract and reproduce in the bladder. A lot of people come annually for its treatment to clinics and hospitals and too much money is spent to treat these infections. Prevention of incidence of such diseases can avoid paying the high cost of treatment. Use of sanitary paper like toilet paper and sanitary napkins with antimicrobial properties can be a good way to prevent the occurrence these diseases through a continuous removal of germs and create an environment free from germs. Clay as a natural material with a history of use in the treatment of diseases can be a good option for this purpose.
    Materials And Methods
    As expected clay because of its negative charge causes to create the antimicrobial properties, in this study, in addition to clay, nanoclay as an antimicrobial agent used in the paper structure. These materials used to form a cover layer in concentrations of 1, 3 and 4 % wt. along with starch as a retention aid. Antimicrobial properties were examined on two Escherichia coli and Bacillus subtilis bacteria. Physical and mechanical properties, as well as optical characteristics (opacity) of the prepared papers, were evaluated.
    Results
    The results showed that the presence of clay and nanoclay could lead to inhibition the growth of both Gram-negative of Escherichia coli and gram-positive of Bacillus subtilis bacteria. At reviews, the antibacterial effect was observed that the performance was better nanoclay compared with clay, and with the increasing the percentage use of these materials, its antibacterial properties increased, especially in nanoclay. It was also observed that the presence of clay and nanoclay increase amount of water absorption of modified paper, as well as caused increased resistance to air in the paper. In the review of the strength properties also observed that the presence of clay and nanoclay improved burst index, while tear index did not change significantly.
    Conclusion
    The results showed that nanoclay compared with clay because of its smaller dimensions and thus more specific surface area as a hydrophilic material and also containing inhibition properties against living organisms can be introduced as a material with a high application domain in creating antimicrobial properties in the paper and used.
    Keywords: sanitary paper, clay, nanoclay, antibacterial, physical, mechanical properties
  • Effect of nano-zinc oxid and adhesive type on Physical and Mechanical properties of Laminated Strand Lumber
    H. Mohammadi *, M.R. Mastary Farahani, H. Yousefi, B. Habibpour Pages 33-48
    Background And Objectives
    One of the most widely used wood products applied in wooden buildings as load bearing posts or beams is laminated strand lumber(LSL). Nano-zinc oxide is a chemical that has the potential to be used in the protection of LSL. The use of nano-zincoxide as an additive in LSL may affect its mechanical and physical properties. In this study, the effect of adhesive type(PF and pMDI) and nano-zinc oxide amount(0, 0.5, 1, 1.5 % based on strands weigth) on the physical and mechanical properties of LSL was investigated.
    Materials And Methods
    For this purpose, lSLs were made from Iranian beech using either a phenol formaldehyde(PF) or a polymeric methylene diphenyl diisocyanat(pMDI) adhesive and four loading levels of nano-zinc oxide. The mechanical and physical properties of the LSLs were then measured according to ASTM-D5456 and modified ASTM-D1037 respectively.
    Results
    The results showed that the interaction between nano-zinc oxide treatment and the adhesive type was significant for MOE and IB while the interaction was not significant for MOR at the alpha level of 5%. Not only did nano-zinc oxide not reduce significantly the mechanical properties of the composites but it also increased partially the studied properties in most cases. Nano-zinc oxide with the lowest loading decreased the thickness swelling and improved the dimensional stability. The higher loadings did not result in any further improvement.
    Conclusion
    In general, it can be concluded that the different levels of nano-zinc oxide can be used in treating laminated strand lumber composites made with PF and pMDI adhesives without having any negative effect on mechanical properties of the composites.
    Keywords: Wood based composites, laminated strand lumber, Phenol formaldehyde, Polymeric methylene diphenyl diisocyanat, NANO Zink Oxid
  • Armin Jafari * Pages 49-60
    In this study, physical properties and leach resistance of eastern cottonwood-polymers that treated with copper oxide nanoparticles were studied. According to ASTM D4442 Standard, Wood samples converted to 20×20×20 mm dimensions, then were impregnated with polymers and nano copper oxide by full cell method. In this research variable factors were polymers (furfuryl alcohol and styrene monomer), concentration of polymers (40 and 80 percent) and nano copper oxide (in of concentrations 0, 0.4 and 0.8 percent). After preparing Samples, they were immersed in 100 ml of DI water and their water absorption, volumetric swelling and leach resistance were calculated. Obtained results showed that there are significant differences between treated and untreated samples, where treated samples had less volume of water absorption and volumetric swelling. Also samples treated with furfuryl alcohol and nano copper oxide showed better performance on physical properties in compare to samples treated with styrene monomer and nano copper oxide. In the case of leaching, treated samples with polymers had the least amount of copper leaching so that leaching values were less than 1 percent in most of them. After preparing Samples, they were immersed in 100 ml of DI water and their water absorption, volumetric swelling and leach resistance were calculated. Obtained results showed that there are significant differences between treated and untreated samples, where treated samples had less volume of water absorption and volumetric swelling. Also samples treated with furfuryl alcohol and nano copper oxide showed better performance on physical properties in compare to samples treated with styrene monomer and nano copper oxide. In the case of leaching, treated samples with polymers had the least amount of copper leaching so that leaching values were less than 1 percent in most of them. significant differences between treated and untreated samples, where treated samples had less volume of water absorption and volumetric swelling. Also samples treated with furfuryl alcohol and nano copper oxide showed better performance on physical properties in compare to samples treated with styrene monomer and nano copper oxide. In the case of leaching, treated samples with polymers had the least amount of copper leaching so that leaching values were less than 1 percent in most of them. After preparing Samples, they were immersed in 100 ml of DI water and their water absorption, volumetric swelling and leach resistance were calculated. Obtained results showed that there are significant differences between treated and untreated samples, where treated samples had less volume of water absorption and volumetric swelling.
    Keywords: wood, polymer, nano, copper oxide, Polystyrene, physical properties, leaching resistance
  • A. Ghanbari *, T. Tabarsa, A.R. Shakeri, A.R. Ashori, M. Mashkour Pages 61-74
    Background And Aim
    In recent years, has been increased production volume of polystyrene foams. These foams are applicable in food and packaging industries. Growing environmental concerns have created a need to develop biodegradable materials. Starch is a widely available, renewable, low cost, biodegradable and thermoplast (TPS). For these reason starch generates a great interest at it is considered as promising alternative to synthetic polymers (as polystyrene). But poor mechanical properties is a limited parameter to use this polymer. One of the important ways to reduce this limitation, is improvement of the thermal and mechanical properties using of nanofiber cellulose as reinforcement of foam. But NFC gel is aqueous and it forms irreversible aggregates when dried. High moisture create big cells in foaming and effect on foam properties. This subject limite using of NFC (nanofiber cellulose) to prepare polymeric composites. The aim of current research is using NFC (nanofibercellulose) to prepare NFC/TPS nanobiocomposite foam by extrusion mixing for better dispersion of NFC in matrix polymer and investigation on thermal and mechanical properties of foam.
    Materials And Methods
    Granules powder of corn starch, glycerol, NFC gel, and azodicarbonamide have been used to make NFC-TPS nanobiocomposite foam. Glycerol (30, wt %) as plastisizer. NFC (0.5, 1, 1.5, wt %) as reinforcing agent and azodicarbonamide (0.2, wt %) as blowing agent (BA) were used. Raw materials were mixed in a co-rotating two screw extruder. Then TPS/NFC/ BA granules was prepared. Then by using of these granules, nanobiocomposites foams were prepared under hot press (temperature higher than degradation temp of BA). The morphology of the samples studied by FE-SEM. The tests thermogravimetry (TGA), differential scanning calorymetry (DSC), dynamic-mechanical- thermal analysis (DMTA) were done on TPS/NFC nanobiocomposite foams for determination of the thermal and mechanical properties.
    Findings: FE-SEM images showed, that TPS/ NFC nanobiocomposite foam has higher and smaller pores in comparison TPS foam. This is due to nucleation effect of NFC. TGA showed thermal stability of TPS/NFC nanobiocomposite foam with increasing of NFC. DSC showed transition glass temperature has been increased with increasing of NFC content. The DMTA showed storage modulus and loss modulus increased with increasing of NFC conten but tan delta decreased. The reason of this result is formation microcellular foam and reinforcment of the cell wall of foam by NFC.
    Conclusion
    the results of research showed NFC improved thermal and mechanical properties of TPS/NFC foam. TPS/NFC foam had more unique and smaller in comparison of TPS foam.
    Keywords: Nanobiocomposite, Foam, Thermoplastic starch (TPS), Nanofibercellulose (NFC), Mechanical, Thermal Propertise
  • Payam Moradpour, Abbas Akhavan Sepahi, Mehdi Jonoobi * Pages 75-86
    Background And Objectives
    The banknotes is one of the most important ways to transfer of the many of microbes to human and also human diseases. These banknotes have several contaminants such as fungi, bacteria, and microbes which can transfer different diseases to human and also make huge problems for health as we as environment. Therefore, the use of proper techniques especially if they were friendly environment and biobased can introduce as suitable suggestion for decreasing the environment contaminants and also healthy concern. So, in this study, the anti-fungal effect of cellulose nanocrystal alone and with chitosan nanofiber on the common paper banknotes has been examined.
    Materials And Methods
    Cellulose nanocrystals have been prepared using acid hydrolysis by H2SO4 from cotton linter. Shortly, the cellulose nanocrystal preparation was consist of acid hydrolysis (by using sulfuric acid), centrifuging technique at 16000 rpm, and dialysis process by using cellulose acetate membrane, and naturalizing with distilled water. The diameter of the prepared cellulose nanocrystals and chitosan nanofibers was characterized by transmission electron microscopy (TEM). Firstly, the fungal contamination of the banknotes from four centers (bakery, butchery, passenger terminal and hospital) was evaluated. Then, in order to consider the antifungal activity of cellulose nanocrystals and chitosan nanofiber compound, stable emulsions with 1%, 2%, 4% and 6% concentrations have been prepared and then coated to the surface of banknotes using rolling coating method.
    Results
    According to the TEM images, the diameter for cellulose nanocrystals and chitosan nanofiber was 5-20 nm and 45 nm, respectively. It can be concluded that the cellulose nanocrystals have been successfully prepared from cotton linter. The results showed most fungal spices found in banknotes from bakery, butchery, passenger terminal and hospital) are Aspergillus, Aspergillus niger and Penicillium respectively. Anti-fungal examination of paper banknotes covered with cellulose nanocrystals at concentration of 3% shows no significant anti-fungal activity on Penicillium fungi on paper banknotes from hospital. In addition, the results also show that adding chitosan nanofiber at 1%, 2% and 4% concentrations has no anti-fungal effect on the surface of banknotes from bakery, butchery, passenger terminal and hospital, but adding chitosan nanofibers at 6% concentration shows significant anti-fungal effect. The results show that cellulose nanocrystals had no antifungal effect alone effect alone on the banknote species, but in could improve the antifungal effect, adhesion, and stability of cellulose nanocrystals on the banknote surfaces.
    Conclusions
    This study suggested a new approach to decrease the infection spreads through banknotes.
    Keywords: Cellulose nanocrystals, Chitosan nanofiber, Antifungal, Banknote
  • Javad Mirzaei *, Behroz Naseri, Hamidreza Naji, Mehdi Pourhashemi Pages 87-100
    Background And Objectives
    Loranthus europeaus Jacq. is a threatening factor in Zagros forests. It is seen on various tree species. This study was conducted to investigate the effect of continental mistletoe (Loranthus europeaus Jacq.) on carbohydrate, proline and chlorophyll content in Persian Oak (Quercus brantii Lindl.), Montpellier maple (Acer monspessulanum L.) and Almond (Amygdalus elaeagnifolia Spach.) as its common hosts in Ilam forests.
    Materials And Methods
    Nine habitats with the mistletoe infested were selected in different forest areas of the Ilam province. From each habitat six infected trees of Quercus brantii, Acer monspessulanum and Amygdalus elaeagnifolia were sampled. These trees were in the same conditions of diameter, height, severity of infectious and aspect conditions. After that, the leaves were collected from healthy and infected branches. From each tree, four mature leaves were individually sampled from below and above the mistletoe clump in the host tree, the leaf of the mistletoe, and the leaf of the healthy branch of the host tree. For measuring the carbohydrate, proline and chlorophyll content, the leaves then transferred to the laboratory.
    Results
    The results showed that the content of chlorophyll a, b and carbohydrate in almond and Persian oak had significant different in the various position including below and above of mistletoe clump in the host tree, mistletoe leaves and uninfected branch. In addition, the highest levels of chlorophyll a and b were observed in the two mentioned-above tree species. A. monspessulanum species did not show significant difference in terms of proline, chlorophyll and carbohydrate in different sampling parts, but the highest amount of chlorophyll (2.282 mg/g) and proline (0.552μm/g) was determined in L. europeaus. A significant difference was seen between chlorophyll b values of L. europeaus and below the clump, and the highest amount of this feature was in almond. The highest amount of carbohydrate (3.017 mg/g) in the almond was in the mistletoe clump and tree leaves below it (2.99 mg/g). In Persian oak, the lowest (2.159 mg/g) and highest (3.094 mg/g) amount of carbohydrates was observed in the L. europeaus and oak leaves below the clump, respectively. Also, among the host trees, the leaves in the position above the mistletoe clump showed some differences and Q. brantii and A. monspessulanum had the most and lowest amount of carbo. The proline values were significantly different between mistletoe leaves and leaves of host trees. Highest amount of proline can attributed to the leaves of almond tree.
    Conclusion
    The amount of features like proline, carbohydrate and chlorophyll were significantly different in diverse sites as well as in different sample leaves. In other words, it can be said that the hemiparasite mistletoe as a biological stress affects the physiological activity of forest trees, which differs from one species to another.
    Keywords: Hemiparasite, infested branch, Quercus brantii, Amygdalus elaeagnifolia, Acer monspessulanum
  • Maliheh Abshahi, Hossein Zarei, Bahman Zahedi *, Abdolhossein Rezayi Nejhad Pages 101-116
    Background And Objectives
    Native juniper of Maymars is one of the valuable species in Mountainous forests of Golestan province and is one of the main pillars of natural ecosystems of Iran’s mountainous forests. At the moment most of these trees have the hardest biological conditions and they try to be survived. So it is needed to practice to find the protection and propagation ways to keep this plants.
    Material and
    Methods
    To recognize the best season and substrate, and also proper treatment to root the cuttings of Maymars, recent experiment was done with 5 levels of indole butyric acid (0, 1000 ppm, 2000 ppm, 4000 ppm & 8000 ppm) in 4 substrates contained perlite, perlite-cocopite (1:1), Pumice and rooting substrate (combination of sand, perlite, cocopeat, vermicompost and peat moss) and 4 seasons of year on Maymars cuttings with length 15 cm. The experiment was done in 3 replications, and each one contained 9 cuttings. The aim of the experiment was finding the best season; substrate and natural treatment to asexual propagate of this plant (cutting). At the end of each season, rooting percentage, root length, root numbers, fresh and dry weights of roots in each substrate and treatment were registered.
    Results
    The result showed that the best season for rooting the Maymars cuttings is spring and the best substrate is perlit cocopeat (1:1). The best rooting between all treatments was related to level 4000 and 1000 ppm of indole butyric acid in spring with more than 50% rooting. Lowest amount of rooting was related to all treatments of winter with fewer than 2%. Highest number of roots was seen in spring and level of 2000 ppm of indole butyric acid and also in perlit - cocopeat substrates (1:1) and the fewest one was seen in pumice substrate. Maximum root length was seen in spring and it should be mentioned that between all substrates, the best ones were perlit – cocopeat, perlite and rooting substrate without any significant difference. Highest amount of root fresh and dry weight was resulted in spring. And also highest amount of root fresh weight was found in rooting substrate. On the other hand, highest amount of root dry weight was seen in pumice substrates as well.
    Conclusion
    So it can be concluded that to propagate Maymars cutting, spring is the best season with the best result of rooting. Also indole butirice acid is effective Plant Growth Regulator to propagate Maymars juniper. The best rooting between all treatments was related to level 4000 and 1000 ppm of indole butyric acid in substrate of perlit cocopeat (1:1) in spring with more than 50% rooting.
    Keywords: Maymars, Season, Plant substrate, Treatment
  • Nastaran Nazariani, Asghar Fallah *, Majid Lotfalian, Mojtaba Imani Rastabi Pages 117-132
    Background And Objectives
    One of the important factors in planning and decision making for sustainable forest management in the context of sustainable development is assessment stakeholders and their attitudes towards forest sustainability criteria. The seven benchmarks of the Near East process for sustainable management of Iranian forests include: the size of forest resources, biodiversity, forest health and survival, forest resource production functions, forest resource conservation functions, socio-economic functions, and the legal, political and organizational framework. Following the Rio International Conference, sustainable development in Europe, held by the Ministerial Conference on Forest Conservation in Europe, became sustainable forest management, and since then the definition of sustainable forest management has been applied and more than a series Criteria and indicators were used as a tool for assessing sustainable forest management (26). The instrumental criterion for measuring the principle is Iswanuto (2001) and instrumental tool for measuring the criterion (22, 33). In order to make decisions for management and planning, in line with the principled and successful policy of natural resources, full understanding of forest managers and their identification criteria is very important. Decisions in natural resources management due to the multivariate nature of the services and benefits of natural resources, the difficulty of valuing the services of indigenous people and the involvement of a large number of stakeholders are often accompanied by complexity, irreversibility and uncertainty, and the decision Challenges have always been challenged (3). People, resources and partnerships form the three pillars of sustainable development (42).
    Materials And Methods
    The purpose of this study was to compare the attitudes of different forest managers in identifying sustainable management indicators in a part of central Zagros forests located in Kuhdasht city in west of Lorestan province. The practitioners included individuals from local communities, executive experts, and university professors who were selected through field studies and bibliographic studies. In this regard, 50 questionnaires were distributed among practitioners. Cronbach's alpha and SPSS16 software were used to determine the reliability of the questionnaires. Likert scale was used to evaluate the responses. Then, the status of the importance of the most important indicator of each criterion, proportional to its relative weight, was obtained from the attitude of three groups of forestry practitioners.
    Results and
    Conclusion
    The results showed that the reliability of the questionnaire was 0.729, which is indicative of acceptable reliability. Evaluation of the results of the opinions of the groups for each criterion and its related indicators showed that the two criteria for "protective functions" and "health, happiness and integrity" are the same. Finally, in order to investigate the significant relationship between the attitude of the practitioners, the Chi-I test or binomial test were used which did not show any significant difference between the attitudes of the three groups.
    Keywords: Stakeholders Analysis, Criteria, indicators, sustainable management, the participation of local people
  • R. Zolfaghari *, Z. Karimi, F. Dalvand, M. Abdollahi, P. Fayyaz Pages 133-148
    Background And Objectives
    One of the defense response strategies of trees against drought and pathogens is phenotypic variations of leaf and stomata. Also a certain mother tree can partly control phenotype of its offspring, and consequently, affect their tolerance to environmental stress. Therefore, in this study the effects of water deficit and bacterial pathogen on leaf and stomatal traits of healthy and dried trees, causing dieback of brant's oak in Kohgilouye and Boyer-Ahmad province, has been investigated.
    Materials And Methods
    Seeds of 4 healthy and 4 infected trees were collected from Khaeiz conserved area and planted into 320 pots to assess the effect of mother tree. After growing of seedlings, bacteria of Brenneria quercinia was inoculated to half of seedlings originated from both healthy and infected mother trees. After 40 days, half of the inoculated and non-inoculated seedlings, treated under water deficit for three weeks and the rest of them received full irrigation. Then, leaves of seedlings were harvested in September and leaf and stomata traits were measured by Image j 1.43 software. After that, the experiment was performed in a completely random design analyzed and the treatments were laid out in 2*2*2 (2 levels bacteria, 2 levels irrigation, 2 levels mother trees or genotype) and also the mean comparisons tests were done.
    Results
    Results showed that the effect of bacteria is not significant on any stomata traits, but stomata width and stomata pore width were smaller in seedlings of water deficit treatment than fully irrigate seedlings. Also seedlings of dried trees had smaller stomata width. Water deficit caused to significant decrease of stomata perimeter and leaf width of half-sibling healthy trees, but number of leaf teeth and vein of half-sibling dried trees were decreased under water deficit treatment that they were not significant for half-sibling healthy trees. The affect of bacteria was not similar on half-sibling of healthy and dried trees, so that perimeter, area and length of stomata and perimeter and base angle of leaf in non-inoculated seedlings of healthy trees were larger but after inoculation stomata area of half-sibling healthy trees were decrease and stomata length increased significantly. Inoculation of bacteria also leads to significant decrease of leaf area in half-sibling dried trees but it did not have any affect on half-sibling healthy trees. Triple interaction of irrigation, bacteria and mother trees was significant for stomata pore width, as so, seedlings of healthy trees showed smaller stomata pore width under water deficit treatment, but bacteria has not negative effect on it. For seedlings of dried mother trees, these differences were not significant at any treatments, but size of it was smaller than seedlings of healthy mother trees.
    Conclusion
    Results of this study showed that half-sibling healthy trees have larger leaf and stomata traits. It demonstrated that these seedlings have more ability to production and photosynthetic capacity. Also the water deficit had more negative effect than bacteria on decline of oak. Also half-sibling of healthy trees under water deficit condition could reduce evaporation with decreasing size of leaf and stomata traits. This decreasing size of stomata were observed under inoculation of bacteria, in contrary the offspring's of drought affected trees exhibited longer stomata than controls that made them more susceptible to water deficit stress and pathogen agent. Also it has been demonstrated that stomata and leaf characteristics can conducted to identification of drought and bacterial disease resistance genotypes.
    Keywords: bacteria of Brenneria quercina, Decline, seedling, Zagros
  • A. Modaberi, A. Mahdavi *, H. Amirnejad Pages 149-168
    Background And Objectives
    In recent years the increasing population and urban development has caused the increase on recreational demand in natural areas. The Ghalehgol forest is located in Khoramabad county. Due to the geographical location, natural and historical attractions here is one of the important tourism area of Lorestan province. The aim of this study is estimating the recreation value of this region according to visitor's idea and investigation the influencing factors on willingness to pay for visiting the area.
    Materials And Methods
    The necessary statistics and information were collected through the completion of questionnaires by visitors that had independent income in spring of 2016. Generally, 252 questionnaires were completed by random sampling. 245 of these questionnaires for further analysis were selected. For this purpose, contingent valuation method was used. To investigate the factors affecting visitor’s willingness to pay, the logit model was estimated using maximum likelihood. Then the aggregate elasticity and marginal effect analyzes was conducted.
    Results
    The results showed that 65% of the visitors are willing to pay for visiting the region. The variables of monthly income, distance of home and proposed price for entrance at the probability level of one percent and the variables of car owner and education at the probability level of five percent have statistically significant effects on the willingness to pay. Aggregate elasticity related to education and monthly income showed that in constancy of other factors, one percent increase in education and monthly income probability of willingness to pay increase 0.95 percent and 0.43 percent and for variables distance to home and proposed price decrease 0.10 percent and 0.05 percent, respectively. Amounts of marginal effect for variables monthly income and education showed that with increase of one variables mentioned probability of willingness to pay increase 4.2 percent and 2.7 percent and for two variables distance to home and proposed price were leading to a reduction in the probability of willingness to pay for visitors 3.4 percent and 0.3 percent, respectively. marginal effect for car owner variable showed that willingness to pay in car owners 15.5 percent higher than don’t it. The whole annual recreational value of the region was estimated 1266.18 million Rials in 2016.
    Conclusion
    The high amount of recreational value represented the beauty and value of the region's and the importance of this region to the visitors, that reveals the need for attention to the management of tourism industry in this area, to prevent the destruction of these valuable ecosystems and maybe income-generating.
    Keywords: Marginal effect, Recreation Value, Willingness to Pay (WTP), Elasticity weighted, Logit model
  • Hadis Nadi, Vahid Hosseini *, Kiomars Mohmmadi Samani Pages 167-180
    Background And Objectives
    Some forest management, in addition to direct impact on soil, will also affect indirectly soil physical and chemical properties by changing or degrading vegetation cover. Accordingly, forest reserves are most common protection systems in the Iran forest ecosystems management that can affect physio-chemical properties of soil directly or indirectly. Since there are not enough studies to quantity the effects of this type of protection on soil properties in Iran, therefore, this study was done by following aim: to assessment the effect of short-term protection management on some chemical properties of the soil in Chamhesar Pear forest reserve in Delfan. Thus assessing the impacts of this type of management on the soil can lead managers to continue the process.
    Materials And Methods
    In addition, sampling of soil in the core and buffer zones of the studied area, a region with similar physiographic characteristics was selected outside the reserve (as control). Soil samples were collected on three transects with 250 m length and north-east to south-west direction with a height difference of 40 meters towards the core and buffer zones. Each transect consist of 3 zones: core, buffer and transition zones. Soil samples were collected at intervals of 20 meters on each transect under crown of the nearest Pears tree at depth of 10 cm. Overall in the three transects, 36 soil samples were taken. Then the normalization of the data was determined by Kolmogorov-Smirnov test, the comparison of the means and multiple comparison of the means was done respectively using one-way ANOVA and Duncan test.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the amounts of organic carbon, total nitrogen, phosphorus, potassium, electrical conductivity, acidity and magnesium of soil in three zones. The highest amount of organic carbon (9.57%), nitrogen (0.25%), phosphorus (4.32 mg / kg), potassium (57.33 mg / kg) and electrical conductivity (198.70 µs/ m) was measured in the soil of core zone and the highest levels of acidity and magnesium of soil was 7.62 and 8.56 mg/kg respectively, in the transition zone. In the other words, the amount of carbon, nitrogen, phosphorus, potassium and electrical conductivity of soil has increased and level of acidity and magnesium of soil has decreased from the transition zone to core zone.
    Conclusion
    The results of this study showed that protection management had positive effect on the chemical properties of soil. In fact, protection has been caused to preventing grazing, increasing vegetation cover and decreasing rate of destruction, as a result a significant effect on some chemical properties of soil.
    Keywords: Short-term conservation, Soil chemical properties, Wild pear reserve, Lorestan, Central Zagros