فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1394)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بابک پیله ور، زهرا میرآزادی، حمزه جعفری سرابی صفحات 1-28
    هدف از این پژوهش بررسی اثر تیمارهای مختلف نور و آبیاری بر شاخص های رشد و برخی از مشخصه های مورفولوژیکی نهال های درختچه رملیک است، بدین منظور برای کاشت بذور این درختچه از آزمایش فاکتوریل دو عامله در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد، به منظور اعمال تیمارها، عامل آبیاری در دو سطح (روزانه و یک روز در میان) و عامل نور نیز در سه سطح (نور کامل، 75% نور کامل، 50% نور کامل) به کار گرفته شد. نمونه برداری از نهال ها در سه مرحله انجام پذیرفت و داده های مربوط به تعداد و مساحت برگ، طول ریشه و اندام هوایی، وزن ریشه و اندام هوایی، زی توده ریشه و اندام هوایی، زی توده کل، ضریب کشیدگی نهال ها، نسبت وزن خشک اندام هوایی به وزن خشک ریشه، نرخ جذب خالص و نرخ رشد نسبی برای هر تیمار محاسبه شد. نتایج نشان داد که در هر سه نوبت اندازه گیری بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری در برخی از مشخصه ها وجود دارد و در بیشتر مشخصه ها تیمار 75 درصد نور و آبیاری روزانه به عنوان بهترین تیمار شناخته شد. همچنین در بازه زمانی دوم اندازه گیری میزان نرخ جذب خالص و نرخ رشد نسبی در تیمار 75 درصد نور و آبیاری یک روز در میان حداکثر مقدار را داشت. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان بیان نمود نهال های جوان رملیک در شرایط نیمه سایه و رطوبت کافی از بهترین رویش برخوردارند.
    کلیدواژگان: آبیاری، رملیک، شاخص های رشد، نهال، نور
  • عباس بانج شفیعی، هادی بیگی حیدرلو، مهدی عرفانیان صفحات 29-52
    سالانه صدها مورد آتش سوزی در جنگل ها و مراتع و مناطق مختلف ایران رخ می دهد. شناخت نواحی مستعد آتش سوزی مهم ترین گام در کاهش خسارات ناشی از آتش سوزی و همچنین مدیریت منابع جنگلی و مرتعی و به طورکلی منابع طبیعی است. منطقه موردمطالعه در این تحقیق بخشی از جنگل های شهرستان سردشت در استان آذربایجان غربی است. در این تحقیق با استخراج اطلاعات ثبت شده مربوط به آتش سوزی های رخ داده در حوزه اداره منابع طبیعی شهرستان سردشت، موقعیت آتش سوزی های رخ داده در منطقه شناسایی و با استفاده از 10 عامل موثر درآتش سوزی جنگل های منطقه (شامل ارتفاع، شیب، جهت، کاربری زمین/ پوشش زمین، متوسط بارندگی سالانه، متوسط حداکثر دمای ماهانه، تعداد جمعیت، فاصله از زمین کشاورزی، فاصله از آبراهه و فاصله از جاده) ریسک آتش سوزی جنگل در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی و با مدل ترکیب خطی وزنی فازی (FWLC) ارزیابی و نقشه پهنه بندی ریسک آتش سوزی در پنج رده خطر (بسیار کم تا بسیار زیاد) تهیه گردید. برای فازی سازی ارزش نقشه های هرکدام از عوامل از توابع عضویت فازی و برای وزن دهی به معیارها از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج نقشه ریسک آتش سوزی نشان داد که حدود 60 درصد از منطقه موردمطالعه دارای ریسک آتش سوزی بالایی است. همچنین پس از تلفیق نقشه ریسک تولیدشده با مناطق آتش گرفته واقعی، نتایج نشان دادند که نزدیک 92 درصد از مناطق آتش گرفته در رده های ریسک زیاد و بسیار زیاد قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: ریسک آتش سوزی جنگل، ترکیب خطی وزنی فازی، AHP، سردشت
  • ولی الله مهدی پور روشن صفحات 53-72
    استفاده از پرس در فرآیند تبدیل چوب به خمیر کاغذ، برای بازیافت مواد حاصل از پخت متداول است که راندمان آن نقش به سزایی در جلوگیری از هدر رفت منابع دارد. این تحقیق به منظور نشان دادن عوامل موثر بر راندمان شستشوی خمیر در پرس دوقلو با استفاده از مدل ریاضی و بر مبنای الگوی شبیه سازی تحلیل مهندسی سیستم، صورت گرفته است و براساس آن عملکرد پرس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که، در یک مقدار تولید ثابت، راندمان شستشوی پرس دوقلو، رابطه مستقیم با مقدار آب تازه ودرصد خشکی خمیر خروجی از پرس ورابطه معکوس با درصد خشکی خمیر رقیق شده به پرس دارد. همچنین غلظت مواد محلول ورودی به پرس اثری بر راندمان ندارد ولی بر مقدار مواد محلول بازیافتی موثر است.
    کلیدواژگان: پرس دوقلو، راندمان شستشو، درصد خشکی خمیر، موادمحلول
  • محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، فرهاد زینلی صفحات 73-90
    از مشکلات رنگ بری خمیرکاغذهای پربازده می توان به برگشت رنگ خمیرکاغذ در انتهای رنگ بری و عدم مصرف کامل پراکسید هیدروژن اشاره نمود. در این پژوهش تاثیر استفاده از تترا استیل اتیلن دی آمین (TAED) در فاز انتهایی رنگ بری، بر ویژگی های فرایندی و خصوصیات خمیرکاغذ بررسی شده است. خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی پهن برگان (بازده 85%)، با استفاده از فرایند پراکسید قلیایی، در یک مرحله رنگ بری گردید. تیمارها شامل سه سطح متفاوت استفاده از پراکسید هیدروژن (5/ 1، 2 و 3%) و قلیا (12 /1، 5/ 1 و 25 /2%)، با و بدون استفاده از TAED در فاز انتهایی رنگ بری (10 دقیقه آخر) بودند. با افزایش میزان مصرف مواد رنگ بر، روشنی خمیر کاغذ و گزینندگی فرایند افزایش یافت، اما مقدار این افزایش در هر مرحله کاهش داشت. افزایش میزان مصرف مواد رنگ بر سبب افزایش پراکسید باقیمانده و بار اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) در پساب گردید. استفاده از TAED ضمن کاهش واکنش های تیره شدن قلیایی، سبب بهبود روشنی، گزینندگی فرایند، کاهش بار COD شد. همچنین در تیمارهای حاوی TAED میزان پراکسید باقیمانده کاهش زیادی داشت.
    کلیدواژگان: تیره شدن قلیایی، یون هیدروپراکسید، روشنی، بار آلودگی پساب، رنگ بری
  • سعید مهدوی، فهیمه طهماسبی، علی قاسمیان، احمد سراییان صفحات 91-108
    در این تحقیق، نیمه شیمیایی سولفیت خنثی (NSSC) از ساقه سورگم دانه ای (Sorghum bicolor) تولید شد. نمونه از مرکز تحقیقات آق قلا واقع در استان گلستان تهیه شد. مدت زمان خمیرکاغذسازی (در سه سطح 30، 60 و 90 دقیقه) و مقدار مصرف ماده شیمیایی (در سه سطح 10، 12 و 14 درصد) به عنوان عوامل متغیر و درجه حرارت پخت (170 درجه سانتیگراد)، نسبت سولفیت سدیم به کربنات سدیم (3 به 1) و نسبت مایع پخت به ساقه سورگم (7 به 1) به عنوان عوامل ثابت در نظر گرفته شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین بازده بعد از الک (74/ 45 درصد) با استفاده از 12 درصد مواد شیمیایی و 30 دقیقه زمان پخت حاصل شد و کمترین بازده بعد از الک (51/ 37 درصد) با استفاده از 14 درصد مواد شیمیایی و 90 دقیقه زمان پخت بدست آمد. خمیرکاغذهای منتخب بر اساس بازده پخت، تا درجه روانیml.CSF 400 توسط دستگاه PFI-mill پالایش شده و از آنها کاغذهای دست ساز با گراماژ 127 گرم بر متر مربع ساخته شد. معادلات نرمال سازی با سه الگو برای مقایسه شاخص مقاومت به پارگی، کشش، ترکیدن، RCT، CMT و CCT کاغذهای دست ساز نشان داد که استفاده از 10 درصد مواد شیمیایی، 60 دقیقه زمان پخت ودمای پخت 170 درجه سانتیگراد می تواند به عنوان شرایط بهینه خمیرکاغذسازی به روش سولفیت بافر شده برای سورگم دانه ای مطرح باشد.
    کلیدواژگان: ساقه سورگم دانه ای، خمیرکاغذ NSSC، بازده، ویژگی های فیزیکی، ویژگی های مکانیکی
  • کاظم نورمحمدی، امید اسماعیل زاده صفحات 109-126
    شناخت تغییر پذیری کربن آلی خاک در ارتباط با پدیده گرمایش جهانی همواره در اکوسیستم های جنگلی برای مدیریت کربن آلی حائز اهمیت است. از این رو تحقیق حاضر در نظر دارد تا ظرفیت اندوخته کربن خاک در واحد های اکوسیستمی جنگل صلاح الدین کلا (نوشهر) در امتداد یک گرادیان ارتفاعی (1400 -100 متر) را بررسی نماید. برای این منظور تعداد 77 قطعه نمونه 400 متر مربعی در 7 طبقه ارتفاعی 200 متری از سطح دریا پیاده شده، فهرست ترکیب پوشش گیاهی و درصد تاج-پوشش آنها به همراه برخی خصوصیات محیطی برداشت شد. با استفاده از نتایج تلفیقی تحلیل های عددی خوشه ای(بر اساس داده های محیطی) و TWINSPAN (بر اساس مقادیر درصد تاج پوشش گونه ها)، تعداد 4 واحد اکوسیستمی در سطح منطقه طبقه بندی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که واحد های اکوسیستمی از نظر میزان اندوخته کربن خاک با یکدیگرتفاوت معنی داری داشته (05 /0>P) و از این نظر واحد سوم که نماینده تیپ راش- ممرز در سطح منطقه می باشد به دلیل استقرار در ارتفاعات بالاتر و تراکم بالای درختان راش نسبت به واحد های اول، دوم و چهارم که به ترتیب نماینده تیپ های ممرز- انجیلی، راش- انجیلی و راش- ممرز- پلت می باشند حاوی بالاترین میزان اندوخته کربن خاک (متوسط 73/ 57 تن در هکتار) است. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام در تعیین مهمترین فاکتور های محیطی موثر بر اندوخته کربن-خاک نشان داد که از بین 11 متغیر اندازه گیری شده فقط سه متغیر درصد نیتروژن، درصد شن به همراه ارتفاع از سطح دریا به ترتیب اهمیت بر میزان اندوخته کربن خاک موثر می باشند (05/ 0>P). به طور کلی نتایج این تحقیق تصریح می کند که تغییرپذیری اندوخته کربن خاک یک الگوی منظمی را در امتداد شیب تغییرات ارتفاع از سطح دریا نشان نداده و مطالعه آن در واحدهای اکوسیستمی منطقه به دلیل اینکه یک تمایز مناسبی از تغییرات محیطی رویشگاه را ارائه می هند نسبت به شیب تغییرات ارتفاعی در اولویت می باشد.
    کلیدواژگان: اندوخته کربن خاک، واحد های اکوسیستمی، تحلیل خوشه ای، مشخصه های خاک، توپوگرافی
  • علی جعفری مفیدآبادی، شکوفه شهرزاد صفحات 127-142
    به منظور ایجاد روش ازدیاد درون شیشه ایی هیبرید جدید صنوبر رقم مفید (Populus euphratica Oliv. X P.alba L.)، سرشاخه های درخت بالغ از نهالستان تحقیقاتی گروه زیست فناوری موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع تهران جمع آوری شدند ریز نمونه حاوی جوانه های انفرادی بوسیله تیمارهای مختلف سترون سازی ضد عفونی و به محیط کشت استقرار منتقل یافته اند. استفاده از محلول کلراید مرکوریک 1/ 0% بمدت 1 دقیقه با 90% توان ایجاد ریزنمونه های سالم نشان داد که بهترین محلول برای سترون سازی است. ریز نمونه های سترون شده قبل از انتقال به محیطهای کشت پرآوری، در محیط کشت MS حاوی 5/ 0 میلی گرم در لیتر BA و 01/ 0 میلی گرم در لیتر IBA مستقر شدند. آزمون ارزیابی فاکتورهای موثر در ازدیاد درون شیشه ایی، در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار حاصل از ترکیب سه نوع محیط کشت (DKW،MS، WPM)، و سه تیمار هورمونی (BA+2iP، BA، 2ip) با سه تکرارانجام شد. تجزیه آماری داده ها نشان داد که بین تیمارهای پرآوری، اختلاف معنی داری در سطح 5 % وجودارد. بیشترین تعداد متوسط شاخه (2/ 3) و مناسبترین رشد طولی شاخه (465/ 1 سانتیمتر پس از اولین واکشت)، در محیط کشت DKW حاوی 5/ 0 میلی گرم در لیتر 2ip باضافه 5 /0. میلی گرم در لیترBA اتفاق افتاد. چرخه های فراوان تکثیر از جدا کردن قطعات درون شیشه ای شاخه حاوی تک جوانه جانبی بوجود آمد. شاخه ها بتدریج در محیط کشت DKW، ریشه دار شدند. سازگاری تدریجی گیاهچه های ریشه دار شده درشیشه های درب دار حاوی خاک سبک (پیت، هوموس و ماسه با نسبت ترکیبی یکسان) در داخل اطاق رشد انجام شد. گیاهچه های سازگار شده به مزرعه انتقال یافتند.
    کلیدواژگان: جوانه انتهایی، جوانه جانبی، صنوبر هیبرید، ریزازدیادی و تکثیرغیرجنسی
  • هاشم حبشی، رامین رحمانی صفحات 143-158
    موادآلی کمتر از 12 درصد حجم خاکهای جنگلی را تشکیل می دهند اما تاثیر عمیقی بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و به خصوص ویژگی های زیستی خاک دارند. کربن آلی منبع آسان و قابل دسترس انرژی برای افزایش توده زنده میکربی است که به روش های مختلف سبب افزایش خاکدانه سازی، تخلخل خاک و درنهایت تولید جنگل می شوند. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط ویژگی های خاک شامل بافت، تخلخل، ماده آلی و تنفس میکربی با مشخصات توده، به منظور دستیابی به روابط بین توده با ویژگی های خاک است. در این تحقیق 30 قطعه نمونه به مساحت 400 مترمربع در راشستان آمیخته انتخاب شد. خصوصیات آلومتریک درختان قطورتر از 20 سانتیمتر اندازه گیری شد و برخی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک طبق روش های استاندارد تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که راش مهم ترین گونه ازلحاظ فراوانی تعداد و سطح مقطع در توده است. مساحت تاج پوشش درختان و رویه زمینی مهم ترین عوامل تاثیر گذار توده بر ویژگی های خاک بود. رابطه ی مستقیمی بین مساحت تاج، میزان ماده آلی و تنفس میکربی به دست آمد. لذا در مدیریت توده های راش آمیخته برای افزایش حجم و رویه زمینی باید توجه خاصی به تخلخل و میزان ماده آلی خاکها نمود. نتایج این تحقیق ثابت نمود که تغییرات تنفس میکربی علاوه بر ماده آلی خاک تحت تاثیر تغییرات شن خاک است که توجه به بافت خاک و شن را در تحقیقات خاکهای جنگل بیش ازپیش تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: ماده ی آلی خاک، تخلخل، تنفس میکربی، توده راش آمیخته
  • شهرام جعفرنیا، هرمز سهرابی صفحات 159-172
    در این تحقیق به منظور بررسی و تعیین مناسب ترین طول خط نمونه برای جنگلهای مانگرو قشم با توجه به مشخصه درصد سطح تاج پوشش در هکتار و تعداد درختان در هکتار، منطقه ای در جزیره قشم با وسعت 632 هکتار انتخاب شد. با در نظر گرفتن مساحت و توپوگرافی منطقه مورد بررسی، از یک شبکه آماربرداری با ابعاد500×200 متر برای نمونه برداری استفاده شد، سپس 60 قطعه نمونه شاهد یک هکتاری به شکل مربع در منطقه پیاده شد. درون هر یک از این قطعات یک هکتاری، نمونه-برداری به وسیله خط نمونه هایی به طول های50، 150،100 و 200 متر (بر روی قطر قطعات مربعی)صورت گرفت. نتایج حاصل از نمونه برداری به وسیله طول های مختلف خط نمونه با نتایج قطعات شاهد به وسیله آزمون تجزیه واریانس و همچنین نتایج به-دست آمده از طول های مختلف خط نمونه با استفاده از فاکتور T×(E%)2 با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح احتمال 95 درصد(05/ 0) بین نتایج به دست آمده از طول های مختلف خط نمونه در برآورد درصد تاج-پوشش و تعداد درختان در هکتار با نتایج قطعات شاهد وجود ندارد. بررسی دقت طول های مختلف خط نمونه نشان داد که خط نمونه هایی به طول 200 متر هم در برآورد تعداد درختان در هکتار و هم در برآورد درصد تاج پوشش، بیشترین دقت را دارند. همچنین مقایسه نتایج طول های مختلف خط نمونه با فاکتور T×(E%)2 نشان داد که در برآورد سطح تاج پوشش و تعداد درختان در هکتار، خط نمونه های 100متری مناسب ترند. بنابراین خط نمونه 200 متری از نظر دقت و خط نمونه 100 متری از نظر فاکتور T×(E%)2 به عنوان مناسبترین روش در اینگونه جنگلها معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: خط نمونه، مانگرو، تاج پوشش، نمونه برداری، جزیره قشم
  • علی رفیقی، سیده طیبه اندرواژ صفحات 173-188
    سابقه و هدف
    وجود پتانسیل عظیم مصرف فرآورده های مرکب چوب- پلاستیک به عنوان محصول جدید چوبی اهمیت تعیین و وارزیابی معیارهای تاثیرگذار بر مصرف این کامپوزیت را بخوبی نشان میدهد وهدف از این پژوهش شناسایی خصوصیات و اولویت بندی فاکتورهای موثر در مقبولیت این محصول در بین مصرف کنندگان می باشد.
    مواد و روش ها
    روش شناسی تحقیق، تحلیلی و تخمینی بوده به طوری که پس از بررسی منابع و مصاحبه با کارشناسان صنعتی و دانشگاهی، تعداد 10 شاخص تاثیرگذار شناسایی و جهت تعیین درجه ی اهمیت و اولویت بندی این معیارها، پرسش نامه ای مطابق با اصول طیف لیکرت طراحی و توزیع گردید آنگاه برای مقایسه میانگین وزنی معیارها و تعیین معنی دار بودن اختلاف ها از آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته های تحقیق: نتایج نشان می دهد که فاکتورهای موثر بر بازار مصرف چوب-پلاستیک از نظر مصرف کنندگان ایرانی دارای اهمیت یکسانی نمی باشد. در این میان، ویژگی های مقاومت در برابر رطوبت، دامنه و وسعت مصرف و مشتری پسندی از اهمیت بیشتری برخوردارند که این معیارها می بایست مورد توجه تولیدکنندگان و عرضه کنندگان این محصول در کشور قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    عمده ترین دلیل مقبولیت کامپوزیت چوب- پلاستیک ویژگی های مقاومت در برابر رطوبت می باشد و با داشتن دوام و شکل پذیری مناسب آن می تواند جایگزین دیگر فراورده های چوبی گردد هرچند قیمت بالای آن در مقایسه با صفحات فشرده چوبی جای تامل دارد
    کلیدواژگان: کامپوزیت چوب، پلاستیک، معیار موثر، مقیاس لیکرت، بازار مصرف
  • کامل محمدزاده سقاواز، حسین رسالتی صفحات 189-209
    در این تحقیق، تاثیر افزودن فرمالدهید در فرایند خمیرسازی سولفیت و دور پالایش بر ویژگی های فیزیکی، مقاومتی و نوری خمیرکاغذ کاه برنج مورد بررسی قرار گرفت. برای دست یابی به عدد کاپای 13-12، پخت سولفیت با 20 درصد سولفیت سدیم به عنوان پخت شاهد و نیز پخت سولفیت فرمالدهید با 18 درصد سولفیت سدیم و 4 درصد فرمالدهید به عنوان پخت بهینه انتخاب شد. اثر دور پالایش دردرجه روانی های 300،400، 500 استاندارد کانادایی بر ویژگی های کاغذ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزودن فرمالدهید در فرایند سولفیت سبب بهبود لیگنین زدایی و افزایش مقاومت های کششی و ترکیدگی گردید. همچنین بوسیله دور پالایش در همه خمیرها مقاومت کششی و ترکیدگی تمام نمونه ها با افزایش دور پالایش افزایش یافت اما ویژگی های نوری و مقاومت به پاره شدن کاغذهای دست-ساز کاهشی جزئی داشت.
    کلیدواژگان: خمیر سولفیت، فرمالدهید، کاه برنج، درجه روانی، ویژگی های خمیر
  • سید محمد مهدی میری، محمدرضا ماستری فراهانی صفحات 207-220
    در این تحقیق اثر تیمار نمونه های چوبی صنوبر دلتوئیدس با نانو ذرات اکسید مس بر روی زبری و زاویه تماس قطره سطح صورت پذیرفت. برای این منظور نمونه های چوبی از برون چوب سالم و بدون عیب گونه صنوبر دلتوئیدس با ابعاد 50×50×2 میلی متر (طولی× مماسی× شعاعی) تهیه و سپس بوسیله سوسپانسیون نانو اکسید مس با سه غلظت 500، 1000 و 1500 ppm به روش بتل اشباع شدند. سپس میزان زبری و زاویه تماس بر روی سطح مماسی نمونه ها اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که در اثر تیمار چوب با نانو اکسید مس، زبری سطح چوب صنوبر افزایش می یابد. تیمار نمونه ها با نانو اکسید مس سبب افزایش در پارامترهای زبری سطح به جز پارامترهای Rvkو Rv گردید. همچنین تیمار چوب با نانو ذرات اکسید مس باعث افزایش زاویه تماس قطره گردید
    کلیدواژگان: چوب صنوبر، نانو اکسید مس، زبری سطح، زاویه تماس
  • سید غلامعلی جلالی صفحات 221-228
    اندازه روشنه، برای تعیین پویایی جنگل مهم است، زیرا میزان فتوسنتز در حفرات جنگل یک فاکتور مهم موثر در رشد و زنده مانی نهال ها می باشد و گونه های مختلف بسته به اندازه روشنه، عکس العمل های متفاوتی از خود نشان میدهند. این تحقیق درجنگل پژوهشی دانشگاه UPMمالزی انجام گرفته. طی این تحقیق به منظور غنی سازی جنگل به چهار روش مختلف در چهار پلات یک هکتاری روشنه هایی با اندازه های مختلف ایجاد شده. در دو پلات 9 میکرو پلات 10 ×10متر و 20 ×20 متر، ودر دو پلات دیگر 5 میکرو پلات 10 × 10 متر و 20 ×20 متر(جمعا 28 میکروپلات) ایجاد شده که در داخل آنها نهال های سه گونه نورپسند و سریع الرشد Shorea assamica، Shorea platyclados و Mersava anisoptera با فواصل 5/ 2 × 5/ 2 متر(جمعا 812 اصله نهال) کاشته شده. دراین میکرو پلات ها نوع گونه، تعداد، قطر یقه، طول ساقه بدون شاخه، ارتفاع، قطر تاج، درصد زنده مانی نهال ها و میزان نور اندازه گیری و ثبت گردید. میزان نور در میکرو پلات ها به سه کلاس (کلاس سه 24-17 درصد، کلاس دو 17-10 درصد و کلاس یک 10-4 درصد) طبقه بندی شده. نتایج تحقیق نشان داد که نهالها در کلاس نوری طبقه 2 دارای رشد ارتفاعی و قطری و زنده مانی بیشتری میباشند. گونه های anisoptera M. و S. platyclados به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان زنده مانی بودند. گونه anisoptera M. دارای کمترین رشد قطری و گونه S. platyclados دارای بیشترین آن بوده. گونه S. platyclados در کلاس نوری3 بیشترین و گونه S. assamica در کلاس نوری یک کمترین میزان رشد ارتفاعی را داشتند. طول ساقه در گونه های anisoptera M. و S. assamica به ترتیب حداکثر و حداقل بوده. اثر متقابل گونه و کلاس نوری روی میزان رویش ارتفاعی و قطری اثر معنی داری نداشته و فقط بر روی قطر تاج و طول ساقه اثر معنی دار داشته است.
    کلیدواژگان: شدت نور، زنده مانی نهال، رویش قطری، رویش ارتفاعی، مالزی
|
  • Babak Pilehvar, Zahra Mirazadi, Hamzeh Jafari Sarabi Pages 1-28
    The aim of this study was the investigation of different light and irrigation treatments on growth indices and some morphological characteristics of ziziphus nummularia seedlings. In order to plant seeds completely randomized experimental design with two factors and 30 replicate were used. Irrigation factor at two levels (daily and every other day) and light factor at 3 level (full sun light، 75% light، 50% light). Samplings were performed at 3 times. Leaf number، leaf area، root length، shoot length and collar diameter were measured and root biomass، shoot biomass، total biomass، slenderness coefficient of seedlings، shoot root biomass ratio، net assimilation rate and relative growth rate were computed. Results showed that there are significant differences in some seedling characteristics in all sampling times، and 75% light and daily irrigation was determined as the best treatment. Also in the second time interval RGR and NAR had maximum amounts in 75% light and every other day irrigation. Results showed that the young seedlings of ziziphus nummularia have the best growth in midshade and enough moisture
    Keywords: growth indices, irrigation, light, seedling, Ziziphus numularia
  • Abbas Banj Shafiei, Hadi Beygi Heidarlu, Mehdi Erfanian Pages 29-52
    Yearly hundreds fires occur in forests and rangelands and various regions of Iran. Identification of areas that susceptible to fires the most important step in reducing damages caused by fire and also forest and rangeland resources management and in general natural resources. The study area in this research is part of the Sardasht forests in West Azerbaijan province. In this research with extracting recorded information about occurred fires in Sardasht forests, location of occurring fires were identified and using 10 effective factors in fires in this region (Including: elevation, slope, aspect, land use/land cover, average annual precipitation, monthly average maximum temperature, population, distance from agricultural lands, distance from streams and distance from roads) forest fire risk in GIS using fuzzy weighted linear combination (FWLC) model evaluated and mapping of fire risk in five risk classes (very low to very high) were provided. For fuzzy modeling of value of each factor the fuzzy membership functions and for the weight to criteria Analytical Hierarchy Process are used.Fire risk map result showed that about 60 percent of the study area has a high fire risk. Also, after the integration of risk map with real fire areas, result showed that nearly 92 percent of the burned areas are located in high and very high risk classes.
    Keywords: Forest Fire Risk, FWLC, AHP, Sardasht
  • V. Mehdipour Roshan Pages 53-72
    In the paper industry, Twin roll press machines are utilized for recovering the dissolved materials resulting from the process of transforming wood into pulp and efficiency has a considerable role in wasting resources. The present research was performed for the purpose of showing the effective factors on efficiency by using a mathematical model based on the pattern of simulating the System Engineering Analysis. The Press function was analyzed according to the same principle. Research results show that in a fixed amount of production, the efficiency of washing the twin roll press has a direct relationship with the amount of fresh water and an indirect relationship with the dry percentage of diluted pulp (pulp consistency) in the related Press. The present research shows that the concentrated of soluble materials entering into the Presses has no effect on efficiency, but it is effective in the amount of recovered solution.
    Keywords: Twin Roll Press, Washing efficiency, pulp consistency, soluble materials
  • M. Dehghani Firouzabadi, F. Zeinali Golabi Pages 73-90
    The pulp color reversion, at the end of bleaching, and non-totally consumption of peroxide are two problems in high-yield pulp bleaching. In this study, the effect of TAED, at the end phase of bleaching, on process and pulp properties was investigated. Hardwoods chemi-mechanical pulp (CMP) (85% yield), was bleached by mono-stage alkali peroxide process. Treatments comprising three different charges of peroxide (1.5, 2 and 3%) and alkali (sodium hydroxide) (1.12, 1.5 and 2.25) with and without using TAED at the end phase of bleaching i.e. the last 10 minutes. The results indicated that, the pulp brightness and bleaching selectivity increased by chemical charge rising, but with decreasing slope procedure. The chemical charge rising led to an increase in residual peroxide and filtrate COD load. TAED using, through reduction of alkali darkening reaction, caused to improve the brightness and selectivity, and reduce the COD load. Residual peroxide amounts of treatments, which have TAED treatment, were significantly decreased.
    Keywords: alkaline darkening, hydroperoxide ion, brightness, effluent pollution load, bleaching
  • F. Tahmasebi, A. Ghassemian, S. Mahdavi, A. Saraeyan Pages 91-108
    In this study, neutral sulfite semi-chemical pulping (NSSC) of the grain sorghum stalk (Sorghum bicolor) was investigated to produce fluting paper. The results showed that the highest screen yield (45.74%) was obtained using 30 min and 12% and the lowest screen yield (37.51%) attained at 90 min and 14%. Two cooking conditions were selected as optimum including 12%, 10% chemical charge and 30, 60 min cooking time according to the screen yield. The selected pulp freeness decreased to 400 ml. CSF by PFI-mill beater and then hand sheet made with grammage of 127 g/m2. Comparison of selected pulps strength including tear, tensile, and burst indices, RCT, CMT, and CCT carried out by normalization method. The result revealed that optimum NSSC pulping for grain sorghum stalk could be achieved by 10%, 60 min., and 170°C.
    Keywords: Grain Sorghum Stalk, NSSC pulp, Yield, Physical properties, Mechanical properties
  • K. Noormohammadi, O. Esmailzadeh Pages 109-126
    Understanding soil carbon fractions in relation to global warming is important for improving soil carbon management in natural forest ecosystems. Therefore, in this study we measured the contents of soil total organic carbon (SOC) in soil upper layers (0–20 cm) along a natural altitudinal transect (100–1400 m a.s.l.) in northern slope of Salaheddinkola forests, Nowshahr. Accordingly, vegetation data based on Braun-Blanquet method with some environmental properties were recorded in totally 77 plot with an area 400 m2 including seven classes of altitudinal gradient. Four ecosystem units were distinguished by using combined results of clustering (based on environmental data) and TWINSPAN (based on floristic data) as numerical classification analysis. Results analysis of variance showed that the amount of soil carbon sequestration had significant difference (0/05> P) in the four ecosystem units and third unit, which represents beech-hornbeam forests, to be allocated the largest amount of carbon sequestration (73/57 ton/ha), Because of the establishment of this unit in higher elevations and then high density of beech. Results of stepwise regression showed that nitrogen percentage, sand percentage and altitude were the most important factors affecting soil organic carbon content. Totally, the results of this study reiterate that the variability of soil carbon sequestration does not show a regular pattern along the altitudinal gradient and ecosystem units by exhibiting a proper distinction of environmental changes in habitat can be priority used in soil carbon stock variations study.
    Keywords: Soil Carbon stock, ecosystem units, clustering analysis, soil characteristics, topography
  • A.Jafari Mofidabadi, S. Sharzad Pages 127-142
    In order to establish in vitro proliferation of new hybrid poplar “Mofid”(Populus euphratica Oliv. × P.alba L.), shoots were collected from mature tree in Research nursery belongs to the department of Research Institute of Forests and Rangelands. Explants with single node were disinfected by different isolation treatment. Mercuric chloride with % 0.1 (W/V) concentrated solutions for 1 minute with 90% survival rate of explants appeared to be suitable disinfection treatments. The establishments of explants were taken in MS medium supplemented with 0.5 mg/l BA and 0.01 mg/l IBA. For evaluation of most affecting factors on in vitro proliferation, the experiment was conducted in a completely randomized design with 9 treatments including three media (MS,WPM and DKW) and three growth regulators hormones (BA+ 0.5 mg/l, 2ip +0.5 mg/l and BA+0.5 mg/l plus 2ip+0.5 mg/l) with three replication. Analysis of variance indicated that there is significant differences between media for maxillary shoot proliferation at α=0.5% level. Highest shoot proliferation (3.2 mean number of new induced shoots per explant) and shoot elongation (1.465 cm mean height of shoots) have been observed for DKW medium containing 0.5 mg/l 2iP plus 0.5 mg/l BA. Numerous micropropagation circles have been initiated by in vitro nodal segments of shoots. Roots were induced in DKW hormone free medium after two weeks. Acclimatization of rooted plantlets took place in polyethylene caps jam bottle, containing a light soil (Peat, hummus and sand in equal percentages) in growth chamber. Successfully acclimatized plantlets transferred to field.
    Keywords: shoot tips_hybrid poplar_Populus euphratica Oliv. X P.alba L_micro propagation_asexual reproduction
  • Hashem Habashi, Ramin Rahmani Pages 143-158
    Soil organic matter (SOM) has form only a small fraction of most forest soils (less than 12 percent), although it has an important impact on the physical, chemical and especially biological properties of soils. Organic carbon is accessible and decomposable carbon pool that could increase microbial biomass. By different way, organic carbon increase soil aggregation and porosity and finally forest production. The aim of this study was to investigate the relationship between soil properties including texture, porosity, SOM and microbial respiration with stand properties in order to find the most important relation between stand and soil. In this research, 30 sample plots in mixed Beech forest selected with 400 square meters area. Trees allometric characteristics with DBH greater than 20 cm were measured and some physical, chemical and biological soil properties determined by standard methods. Results showed Beech was the main stand species because of abundance and became more GBH. Tree crown area and GBH were the most important factors those affecting soil properties. A direct relationship was founded between trees crown area, SOM content and microbial respiration. Therefore we should pay special attention to the porosity and soil organic matter in the management of mixed beech stand to increase the stand volume and GBH. The results confirmed that changes in microbial respiration which is affected by soil sand variation in addition to SOM, therefore soil texture and sand content were more important in forest soil studies.
    Keywords: Soil Organic Matter, Porosity, Microbial Respiration, Mixed Beech Stand
  • Sh. Jafarnia, H. Sohrabi Pages 159-172
    The purpose mangrove forests management the sustainable productivity of ecological services (ecological) plant coastal community based on investigation habitat scrutiny, the classification of plants and vegetative zones.In this research, In order to investigate and determine an appropriate inventory method for Qeshm Mangrove forests, considering inventory precision (confidence limit) and accuracy for canopy cover parameter per hectare and number per hectare a region with 632 ha area was selected in northwest of Qeshm island. An inventory grid with 200 × 500 m size was designed and established in the study area. Then, 60 control plots with 1 hectare area were laid out. Samplings carried out by diagonal transects with 50, 100, 150and 200m.Finally, the results of sampling by different lengths of transects were compared with control plots using analysis of variance and (E %)2 ×T criterion. The results of ANOVA showed that different lengths of transects had no significant differences (at confidence level of 95%) with control plots for estimation of species number per hectare and percentage crown cover parameters. Transects with 200m length had the most precision for estimating the above-mentioned parameters. Also, comparison of results for different lengths of transects with (E %)2 ×T criterion showed that transects with 100 m length are more appropriate for estimating the percentage crown cover and species number per hectare. It can be concluded that the transect 200 M the most precision and transect 100 M with (E %)2 ×T criterion is the most appropriate inventory method for these forests.
    Keywords: Transect, Mangrove, Crown cover, Sampling, Qeshm island
  • A. Rafighi, S.T. Andarvazh Pages 173-188
    Background And Objective
    Wood-plastic Composite is one of the newest products in the world and has experienced huge growth in recent years. There is great potential for use of these products in various ways, so it is necessary to identify and evaluate the effective criteria on acceptance of this product among Iranian consumers.
    Materials And Methods
    The methodology of research is descriptive analysis and after reviewing the literature and interviewing with industrial and academical experts, 10 effective criteria were identified and a questionnaire has designed in accordance with the principles of the LIKERT scale in order to determine the importance and priority of these indexes.
    Results
    The results show that the factors affecting the wood-plastic composites market doesn’t have equal importance in opinion of Iranian consumers. Among the properties of this product, moisture resistance usage range and customer satisfaction have more importance respectively. These criteria should be considered by manufacturers and suppliers in Iran.
    Conclusion
    The most common reason of the acceptance of wood-plastic composites are moisture resistance properties and it can be replaced by other wood products because of good durability and Plasticity, however its high price compared with compact wood panels have to be considered.
    Keywords: Wood, Plastic Composite, Likert Scale, Effective Criteria, Consumption Market
  • K. Mohamadzade, H. Resalati Pages 189-209
    In the present research, the effect of formaldehyde addition in sulfite pulping process and the refining revolutions on the strength and optical properties of rice straw pulp has been investigated. In order to achieve a final pulp kappa number of 12-13, cooking was done at 20% sodium sulfite in sulfite process and 18% sodium sulfite plus 4% formaldehyde in sulfite-formaldehyde process. The effect of refining revolution values on the pulp properties were investigated in the freeness levels of 500, 400, and 300 mL, CSF. Results indicated that, the addition of formaldehyde in sulfite process led to improve in delignification and increase in tensile and burst strengths. By the increasing of refining revolutions in all pulps, tensile and burst strengths were increased at slightly lower tear strength and optical properties.
    Keywords: Sulfite pulping, Formaldehyde, Rice straw, Freeness, Pulp properties
  • S.M.M. Miri, M.R. Masteri Farahani, D. Rasouli Pages 207-220
    This study was carried out to investigate the effect of treatment eastern cottonwood with nano-copper oxide on the surface roughness and contact angle. For this purpose, specimens with the dimensions of 50×50×2 mm (tangential × longitudinal× radial) were prepared from sapwood of eastern cottonwood followed by impregnating with nano copper oxide suspension (500, 1000, 1500 ppm). The obtained results showed that the most important roughness parameters exception Rv and Rvk significantly increased by treatment wooden samples using nano copper oxide. It is clearly verified this treatment amplified the surface roughness of wooden samples. The contact angles were also affected by treatment and had the same behavior as like surface roughness.
    Keywords: poplar wood, nano copper oxide, surface roughness, contact angel
  • S.G.A. Jalali Pages 221-228
    This study was carried out in the researching forest of the UPM University of Malaysia. In order to enrichment the forest artificially and in four different ways, make artificial gap in four 1 ha (100×100) plot. 9 micro plots 10m×10m made in 2 plots and 5 micro plots 10m×10m and 20m×20m in 2 other plots, totally 28 micro plots. In these micro plots was planted far from others in 2.5m×2.5m, seedlings of 3 species of Shorea assamica, Shorea platyclados, and Mersava anisoptera, (totally 812 seedlings). Species, number, diameter, length of stem with out branches, length, diameters of crown, survival percentage of seedlings and light intensity in each micro plot was recorded. The light intensity classified in 3 classes (Class 3: 17% - 23%, Class 2: 10% - 17%, and Class 1: 4% - 10%). Results showed that seedlings which are in Class 2 of light have more Height and Diameter growth and have more Chances of survival. M. anisoptera had the highest survival rate, and S. assamic had the less. M. anisoptera had the highest diameter growth and S. platyclados had the less. In Class 2 and 3 the diameter growth was more than in Class 1. S. platyclados had the highest growth rate in Class 2, and S. assamic had the fewer rates in Class 1. The S. platyclados had the highest crown diameter, and the S. assamica had the less. Crown diameter in Class 2 and 3 are the same and was the maximum rate, and in Class 1 had the minimum rate. M. anisoptera had maximum stem length and S. assamica had minimum and in different Light Classes had non-significant. Interaction between species and Light class had non-significant effect on height and diameter growth and had significant effect on crown diameter and stem length.
    Keywords: light intensity, seedling survival, Diameter growth, height growth, Malaysia