فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و سوم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و سوم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/29
  • تعداد عناوین: 16
|
  • هادی درودی، مسلم اکبری نیا *، عباس صفرنژاد، سیدمحسن حسینی، محمد حاجیان شهری صفحه 1
    قره قات (Ribes khorasanicum) گیاهی درختچه ای و بدون خار متعلق به تیره تک جنسی انگور فرنگی است؛ از این جنس حدود 150 گونه شناسایی شده است که عمدتا در مناطق معتدله نیمکره شمالی پراکنش دارند. رویشگاه های گونه قره قات خراسانی به دلیل بهره برداری بی رویه از میوه و چرای بی رویه دام در گذشته وحال حاضر، دچار تخریب شده است؛ از سویی بذور آن دارای درصد قوه نامیه پایینی است و تجدید حیات گونه در رویشگاه های آن تنها از طریق ریزوم صورت می گیرد. لذا یکی از راه های حفظ و احیاء این گونه ارزشمند ریزازدیادی از طریق کشت بافت می باشد. در این تحقیق اثر دو نوع سیتوکینین BAP و کینتین در حضور یا عدم حضور اکسین بر پرآوری و رشد شاخه های پرآوری شده مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین اثر غلظت عناصر غذایی و میزان ساکارز بستر پایه، هورمون IBA و BAP بر ریشه زایی و طول ریشه گیاهچه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هورمون BAP از ساقه زایی بهتری نسبت به کینتین برخوردار است. مناسب ترین بستر جهت پرآوری گیاهچه های این گونه، محیط MS همراه با یک میلی گرم بر لیتر هورمون BAP می باشد. جهت ریشه زایی مناسب ترین بستر، MS تعدیل یافته که در آن غلظت ساکارز به نصف تقلیل یافته (15 گرم در لیتر)، همراه با غلظت های 5/0 تا 2 میلی گرم در لیتر هورمون IBA بود، استفاده از 1/0 میلی گرم در لیتر BAP باعث کاهش درصد ریشه زایی و طول ریشه شد. گیاهچه ها در بستر، MS تعدیل یافته از بیشترین طول ریشه برخوردار بودند بیشترین طول ریشه در غلظت دو میلی گرم در لیتر هورمون IBA حاصل شد. گیاهچه های تولیدی سپس با حدود 86 درصد زنده مانی با موفقیت به شرایط خارج شیشه و به درون گلخانه منتقل شدند.
    کلیدواژگان: Ribes khorasanicum، ریزازدیادی، BAP، طول ریشه
  • پوریا شهسواری*، احمد گلچین، بهزاد امیری، عبدالله موسوی صفحه 23
    یکی از راهکارهای شناسایی بهترین گونه درختی اثرگذار بر گردش مناسب عناصر غذایی در خاک و گیاه و همچنین چرخه کربن، مطالعه کیفیت خاک و کمیت عناصر غذایی خاک می باشد. برای رسیدن به این هدف سه نوع پوشش جنگلی صنوبر و یک نوع پوشش جنگلی سوزنی برگ در منطقه صفرابسته گیلان انتخاب شد. برخی از خصوصیات شیمیایی اعم از واکنش، آهک و مواد آلی خاک، همچنین مقدار عناصر غذایی قابل جذب (،N ،P ،K Ca ،Mg وعناصر کم مصرف) زیر هر پوشش در سه تکرار انداره گیری شد. نتایج نشان داد که مقادیر کربن آلی، نیتروژن و فسفر در پوشش در پوشش صنوبر deltoides M. 77/5 بیشترین مقدار بود اما پتاسیم در نمونه شاهد بیشتر از بقیه اندازه گیری شد. عناصر ضروری کم مصرف به ویژه آهن و مس در خاک زیرپوشش های صنوبر deltoides M. 77/5 و caspica به ترتیب کمترین و بیشترین مقدار را داشتند. از طرفی مقدار مواد آلی بالا در پوشش deltoides M. 77/5 باعث افزایش نیتروژن و فسفر خاک گردید و از طرف دیگر افزایش مقدار فسفر خاک در همین پوشش باعث کاهش آهن و مس قابل جذب شد. بیشترین مقدار ذخیره کربن در خاک زیر پوشش deltoides M. 77/5 85/71 تن در هکتار اندازه گیری شد. پوشش سوزنی برگ دارتالاب در مقایسه با پوشش های پهن برگ صنوبر عناصر غذایی و کربن آلی قابل توجهی در خاک ذخیره کرده است که حتی در بعضی موارد بیشتر از آنها می باشد. به جز کلسیم و منیزیم بقیه عناصر از سطح به عمق کاهش معنی داری داشتند که این اختلافات در برخی عناصر مانند کربن آلی زیاد و در برخی دیگر مانند پتاسیم کم بود.
    کلیدواژگان: عناصر ضروری، صنوبر، صفرابسته، دارتالاب، خصوصیات شیمیایی
  • وحید میرزایی زاده*، علی مهدوی، عبدالعلی کرمشاهی، علی اکبر جعفر زاده صفحه 45
    سابقه و هدف
    به منظور بررسی الگوی مکانی تغییر پوشش جنگلی برای شهرستان ملکشاهی در استان ایلام طی دوره 1355 تا 1393 از روش مدل سازی رگرسیون لجستیک استفاده شد. مدل رگرسیون لجستیک قادر است ارتباط بین تغییر پوشش جنگلی (متغیر وابسته) و عوامل موثر بر آن (متغیرهای مستقل) را به خوبی تبیین کند.
    مواد و روش ها
    برای بررسی تغییرات پوشش جنگلی، تصاویر ماهواره لندست 1 سنجنده MSS مربوط به سال 1355 و تصاویر ماهواره لندست 8 سنجنده OLI مربوط به سال 1393 مورد پردازش و طبقه بندی قرار گرفتند. تصاویر مورد بررسی به دو طبقه جنگل و غیر جنگل طبقه بندی شدند. به منظور بررسی عوامل تخریب، نقشه ی تغییر پوشش جنگلی با متغیرهای مکانی فیزیوگرافی و انسانی وارد مدل شد.
    یافته ها
    ارزیابی مدل رگرسیونی برازش داده شده با شاخص های ROC (معادل 8210/0) و Pseudo-R2 (معادل 2514/0) بیانگر قابلیت بالای مدل جهت توصیف تغییرات و تعیین مناطق مستعد تغییر می باشد. نتایج نشان می دهد که در طول دوره 38 سال حدود 9/26491 هکتار از سطح جنگل های منطقه کاسته شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مدل سازی مشخص شد که به ترتیب عوامل ارتفاع از سطح دریا، عمق خاک، فاصله تا حاشیه جنگل، جهت شیب، شیب زمین، فاصله تا آبراهه، توزیع پراکنش جمعیتی، فاصله تا جاده و روستا بیشترین تاثیر را بر کاهش پوشش جنگلی در شهرستان ملکشاهی دارند. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی های آتی منطقه که با تغییرات پوشش گیاهی/کاربری اراضی مرتبط است، مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل سازی الگوی مکانی، تغییر پوشش جنگلی، رگرسیون لجستیک، شهرستان ملکشاهی
  • الله وردی محمدزاده* صفحه 69
    بسیاری از ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، معدنی و بیولوژیکی خاک تحت تاثیر آتش سوزی تغییر می نماید. آتش سوزی در جنگل های بلوط ایلام یکی از عوامل بسیار مهم تخریب جنگل ها بوده، به طوری که سالانه مساحت قابل توجهی از این جنگل ها دست خوش حریق می شود و با توجه به شدت آتش سوزی اثرات متفاوتی بر شرایط اکولوژیکی محیط تحمیل می گردد. نظر به این که خاک به عنوان بستر رشد و زادآوری جنگل محسوب می گردد، بنابراین بررسی اثر آتش سوزی بر ویژگی های خاک دارای اهمیت خاصی است. بسیاری از ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، معدنی و بیولوژیکی خاک تحت تاثیر آتش سوزی تغییر می نماید. آتش سوزی در جنگل های بلوط ایلام یکی از عوامل بسیار مهم تخریب جنگل ها بوده، به طوری که سالانه مساحت قابل توجهی از این جنگل ها دست خوش حریق می شود و با توجه به شدت آتش سوزی اثرات متفاوتی بر شرایط اکولوژیکی محیط تحمیل می گردد. نظر به این که خاک به عنوان بستر رشد و زادآوری جنگل محسوب می گردد، بنابراین بررسی اثر آتش سوزی بر ویژگی های خاک دارای اهمیت خاصی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر آتش سوزی در سه دوره زمانی یک، دو و سه سال بعد از آتش سوزی بر مشخصه های شیمیایی خاک انجام گرفت. برای این منظور سه منطقه آتش سوزی شده و یک منطقه شاهد (فاقد آتش سوزی) در مجاورت آنها در جنگل های بانکول استان ایلام که از نظر شرایط توپوگرافی و زمین شناسی مشابهت داشتند، انتخاب گردید. در هر منطقه دو قطعه نمونه یکی زیر تاج پوشش ( گونه های بلوط و زالزالک) و یکی خارج از آن مستقر شد و در کل تعداد 40 قطعه نمونه مربعی شکل به مساحت 100 متر مربع مورد بررسی قرار گرفت. خاک از عمق 5-0 سانتی متری برداشت و برخی خصوصیات شیمیایی آنها اندازه گیری شد. نتایج آزمون t غیر جفتی نشان داد که بین تمامی متغیر های شیمیایی در زیر و خارج تاج پوشش در نخستین سال آتش سوزی و در چهار منطقه تفاوت معنی دار وجود دارد (05/0 P
    کلیدواژگان: دوره های زمانی آتش سوزی، تاج پوشش، عناصر غذایی خاک، جنگلهای زاگرس
  • وجیهه فرشچی *، محمد غفرانی صفحه 89
    هدف و
    سابقه
    هدف از این پژوهش ارزیابی عوامل موثر بر توسعه بازار مبلمان استیل است.
    مواد و روش ها
    برای این منظور شاخص های موثر بر بازار با استفاده از نظرات تولید کنندگان مبلمان استیل در قالب طراحی پرسشنامه استاندارد در 4 گروه اصلی ؛ طراحی ، کیفیت ، قیمت و بازاریابی تعریف شدند . برای بررسی روایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ و برای ارزیابی اعتبار پرسشنامه از روش اعتبار محتوی استفاده گردید . رتبه بندی شاخص های اصلی موثر بر بازار مبلمان استیل به دو روش طیف لیکرت و ضریب اهمیت هر شاخص انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از طیف لیکرت نشان داد که شاخص کیفیت ( 701/3 ) در رتبه اول قرار داشته و شاخص های قیمت ، بازاریابی و طراحی به ترتیب ( 348/3 ، 269/3 ، 195/3) در رتبه های بعدی قرار گرفته است . اما با استفاده از ضریب اهمیت ، شاخص قیمت ( 2377/0) در رتبه نخست و شاخص های بازاریابی (0.2026) ، کیفیت ( 0.1739) و طراحی (0.0734) در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    شاخص کیفیت و قیمت از اهمیت بالاتری نسبت به سایر شاخص ها برخوردار شدند. بنابراین با برنامه ریزی مناسب براساس اولویت بندی های صورت گرفته می توان گام موثری در بازار مبلمان استیل برداشت.
    کلیدواژگان: مبلمان استیل، شاخص، طیف لیکرت، بازار مبلمان
  • حمیدرضا رودی *، اعظم برهانی، یحیی همزه صفحه 107
    سابقه و هدف
    روش های نانوفناوری همچون تکنیک لایه به لایه پتانسیل زیادی را برای اصلاح خواص الیاف سلولزی و بهبود کیفیت آن نشان داده است. در این تکنیک، الیاف سلولزی با ذرات یونی با بار مخالف در یک محیط واکنش قرار می گیرد و طی آن ذرات یونی عمدتا با جاذبه الکترواستاتیکی توسط سطح الیاف جذب می شود. بین لایه نشانی های متوالی مرحله شستشو قرار دارد که بیشتر برای حذف ذراتی است که بصورت فیزیکی و سست جذب سطح الیاف شده اند. بکارگیری مراحل مختلف شستشو در این تکنیک تا حدود زیادی امکان کاربردی کردن آن را مشکل نموده است. از اینرو در این تحقیق، تاثیر بکارگیری سیستم لایه به لایه اصلاح شده (بدون شستشو) بر بهبود مقاومت های کاغذ تهیه شده از الیاف بازیافتی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    آزمایشات لایه نشانی با استفاده از پلیمرهای نشاسته کاتیونی و نشاسته آنیونی برای تشکیل یک تا سه لایه متوالی بر روی الیاف بازیافتی تهیه شده از کارتن های کنگره ای کهنه انجام شد. برای هر مرحله لایه نشانی، 500 میلی لیتر سوسپانسیون خمیر الیاف با خشکی حدود 48/0 درصد، با دور ثابت 750 در دقیقه بمدت 10 دقیقه، با محلول های نشاسته توسط همزن آزمایشگاهی بهم زده شد. سپس از خمیرکاغذ تیمارنشده و تیمار شده، کاغذهای دست ساز با وزن پایهg/m2 3±60 تهیه و ویژگی های فیزیکی (ضخامت و دانسیته ظاهری) و مقاومتی (شاخص مقاومت به کشش، شاخص مقاومت به ترکیدن و انرژی کششی جذب شده) آن مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با تیمار الیاف بازیافتی با سیستم لایه به لایه اصلاح شده ضخامت کاغذ کاهش و دانسیته ظاهری آن افزایش یافته است. بعلاوه، این سیستم تاثیر قابل توجهی در توسعه مقاومتهای کاغذ داشته است. برای مثال؛ با لایه نشانی سه لایه از نشاسته های یونی، شاخص مقاومت به کشش کاغذ از N.m/g 9/15 به N.m/g 29/47، شاخص ترکیدن از kPa.m2/g 1/05 به kPa.m2/g 15/2 و انرژی کششی جذب شده ازJ/m2 42/2 بهJ/m2 28/10 افزایش یافت. همچنین در ریزنگار های الکترونی تهیه شده نیز ظاهر متفاوتی از الیاف تیمارشده نسبت به الیاف تیمار نشده مشاهده شده است؛ که بیانگر افزایش ژلاتینی شدن سطح الیاف تیمارشده در اثر افزایش جذب نشاسته کاتیونی می باشد.
    نتیجه گیری
    لایه نشانی نشاسته کاتیونی و نشاسته آنیونی در سیستم لایه به لایه اصلاح شده زمینه افزایش جذب الکترواستاتیکی نشاسته کاتیونی را بر روی الیاف بازیافتی فراهم می آورد. این امر با توسعه پیوندهای بین الیاف، موجب بهبود مقاومتهای کاغذهای تهیه شده از الیاف بازیافتی شده است.
    کلیدواژگان: لایه نشانی اصلاح شده، الیاف بازیافتی، آزمون مکانیکی، ویژگیهای فیزیکی، نشاسته کاتیونی
  • لعیا زارع، سید یوسف عرفانی فرد*، منصور تقوایی، نرگس کریمی نژاد صفحه 125
    سابقه و هدف
    روش های نمونه برداری فاصله ای مجموعه ای از روش های پرکاربرد در برآورد ویژگی های کمی جنگل به شمار می روند، اگرچه هر کدام از این روش ها و برآوردکننده های مربوط به آنها با توجه به عوامل مختلف (مانند شرایط محیطی، تراکم توده و توزیع درختان) از کارایی متفاوتی برخوردار هستند. بنابراین با توجه به اهمیت روش های فاصله ای و جایگاه آنها در برآورد ویژگی های کمی با صرف هزینه و زمان اندک، آگاهی از نحوه عملکرد این روش ها در جنگل های تنک ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف بررسی کارایی 12 روش نمونه برداری فاصله ای مهم در جمع آوری ویژگی های زیست سنجی درختان بنه (تعداد در هکتار و درصد تاج پوشش) در توده های تنک زاگرس انجام شد. این مطالعه روش های فاصله ای را در دو گروه تک و چند فاصله ای بررسی می نماید. همچنین شناسایی برآوردکننده مطلوب در هر روش نیز از اهداف این پژوهش قرار گرفت و کارایی این روش ها در شرایط یکسان مورد مقایسه قرار گیرند.
    مواد و روش ها
    یک توده از درختان بنه با تراکم بسیار کم (44/19 پایه در هکتار) در جنگل تحقیقاتی بنه فیروز آباد استان فارس انتخاب شد. با استفاده از یک شبکه 100×100 متر، 46 نقطه نمونه برداری در داخل محدوده مورد مطالعه قرار گرفت. شش روش نمونه برداری تک فاصله ای و شش روش نمونه برداری چندفاصله ای برای برآورد ویژگی های مورد بررسی بکار رفتند. دقت نتایج حاصل از این روش ها با استفاده از مجذور میانگین مربعات خطا و صحت آنها توسط معیار صحت و مقایسه میانگین ها با مقدار واقعی با استفاده از آزمون t تک نمونه ای ارزیابی گردید.
    یافته ها
    با استفاده از دو معیار صحت و دقت، برآوردکننده های مناسب در روش های تک فاصله ای نزدیک ترین فرد (کوتام و همکاران)، نزدیکترین همسایه (کوتام و کورتیس) و مربع تی (بایت) و روش های چند فاصله ای مربعی با نقطه مرکزی (کوتام و کورتیس) شناسایی شدند. برای برآورد تراکم و درصد تاج پوشش، دو روش تک فاصله ای نزدیکترین فرد (با برآوردکننده کوتام و همکاران) و نزدیکترین همسایه (با برآوردکننده کوتام و کورتیس) بهترین کارایی را داشتند. از میان روش های چند فاصله ای روش بایت و رایپلی (معیار صحت 7/3 درصد و 05/0 > p) برای برآورد تراکم و روش های ترکیبی (معیار صحت 36/2 درصد و 05/0 > p) و نقطه مشترک (معیار صحت 36/2 درصد و 05/0 > p) برای اندازه گیری درصد تاج پوشش مناسب بودند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، دو روش تک فاصله ای نزدیکترین فرد و نزدیکترین همسایه برای برآورد صحیح و دقیق ویژگی های زیست سنجی درختان بنه در توده تنک مورد مطالعه از کارایی لازم برخوردار بودند. در مطالعات آتی می توان به تاثیر اندازه شبکه نمونه برداری و نحوه توزیع درختان بر کارایی روش های فاصله ای پرداخت.
    کلیدواژگان: توده تنک، روش های فاصله ای، زاگرس، کارایی، ویژگی های زیست سنجی
  • فرخ اسدزاده*، محسن برین صفحه 145
    سابقه و هدف
    آزاد شدن فلزات سنگین در محیط زیست و به ویژه به منابع آب از نگرانی های مهم زیست محیطی در سال های اخیر است. مس به عنوان یکی از فلزات سنگین پرکاربرد در فعالیت های صنعتی و کشاورزی، سهم مهمی در آلودگی منابع آب سطحی و زیززمینی دارد. از این رو حذف مس از محیط آبی به عنوان یک چالش مهم در پالایش منابع آب محسوب می شود. خاک اره به عنوان یک جاذب طبیعی ارزان و در دسترس برای فلزات سنگین محسوب می شود، که می تواند فلزات سنگین از جمله مس را از محیط های آبی حذف نماید. بنابراین هدف از مطالعه ی حاضر مدل سازی کمی حذف مس از محیط آبی و تعیین نقش پارامترهای تاثیر گذار بر کارایی حذف مس شامل pH، غلظت مس، مقدار خاک اره و زمان تماس بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از خاک اره صنوبر با دامنه ی اندازه ی 600-250 میکرومتر به عنوان یک جاذب طبیعی در دسترس استفاده شد. قبل از انجام آزمایش ها، خاک اره با استفاده از آب مقطر شسته شده و در دمای آزمایشگاه خشک شد. آزمایش های جذب مس در شرایط بسته براساس طرح مرکب مرکزی و با دامنه ای از غلظت های اولیه مس برابر با 25-1 میلی گرم بر لیتر انجام شد. دامنه ی تغییرات برای سایر متغیر ها شامل pH، زمان تماس، مقدار خاک اره به ترتیب برابر 10-2، 185-5 دقیقه و 25-5 گرم بر لیتر بود. پس از اتمام هر آزمایش، غلظت مس باقیمانده در محلول با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شده و درصد مس حذف شده از اختلاف بین غلظت اولیه و نهایی تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل طرح مرکب مرکزی توانایی مطلوبی (907/0 = R2و %34/3 = RMSE) در پیش بینی حذف مس از محیط آبی را دارد. براساس تحلیل پارتو زمان تماس، مقدار خاک اره، pH و همچنین غلظت مس محیط به ترتیب بیشترین تاثیر را در قابلیت حذف مس از محیط آبی دارند. افزایش pH در محدوده ی 2 تا 7 سبب افزایش کارایی حذف مس شد. همچنین افزایش مقدار خاک اره و زمان تماس نیز نسبت مستقیم با مقدار جذب مس از محیط آبی داشت. در حالی که کارایی حذف با افزایش غلظت مس در محیط آبی کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    خاک اره صنوبر به عنوان یک جاذب طبیعی مطلوب بوده و کارایی حذف آن به ویژه در غلظت های کم مس به بیش از 94 درصد(mgg-133/0) می-رسد. تغییر شرایط محیط از جمله تنظیم pH در محدوده ی 6 تا 7 سبب بهبود کارایی حذف مس می شود. با توجه به قیمت ارزان و در دسترس بودن خاک اره، استفاده از آن در فرآیند پالایش آب از فلزات سنگین به ویژه مس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی آب، فلزات سنگین، جاذب طبیعی، مدل سازی
  • رضا حق شنو، رامین نقدی*، مهرداد نیکوی صفحه 165
    سابقه و هدف
    در سالهای اخیر توجهات عمومی به کیفیت بصری و زیبایی کناره های جاده های جنگلی افزایش یافته است. کیفیت بصری یک جاده به مشخصه هایی از قبیل وضعیت سطح جاده، وضعیت پوشش دامنه های خاکبرداری و خاکریزی و زیبایی کناره های جاده بستگی دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه به منظور بررسی وضعیت زیبایی جاده جنگلی، بخش هایی از جاده های سری 3 شفارود در استان گیلان انتخاب شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 150 عکس از قسمت های مختلف چهار جاده جنگلی با سال ساخت متفاوت گرفته شد و به افراد مختلف ارائه شده و مشخصه های سطح (سواره رو) جاده، دامنه خاکبرداری، دامنه خاکریزی و کناره (شانه و جوی کناری) جاده مورد ارزیابی قرار گرفت. کیفیت مشخصه ها در عکس ها توسط افراد مورد ارزیابی قرار گرفته و به هر کدام از مشخصه ها نمره (از 1 تا 5) داده شد. سپس ارزش زیبا شناختی متوسط هر یک از مشخصه ها بر اساس مجموع امتیازات عکس ها به دست آمد. به منظور برآورد ارزش زیباشناختی کلی جاده جنگلی، ارزش کیفی بصری متوسط برای هر جاده تعیین شد. به منظور تعیین نوع ارتباط بین ارزش زیباشناختی متوسط هر یک از مشخصه ها و ارزش کیفی بصری متوسط از روش رگرسیون گام به گام استفاده شد. به منظور بررسی تفاوت بین ارزش کیفیت بصری متوسط به دست آمده از مناطق مختلف، از آزمون مقایسه میانگین فریدمن استفاده شد. علاوه بر این، برای بررسی میزان همبستگی بین ارزش زیبا شناختی متوسط مشخصه های جاده از آزمون کندال استفاده شد. در نهایت برای هر جاده یک مدل رگرسیونی ارائه شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از میانگین ارزش ها نشان داد که بالاترین کیفیت، مربوط به سال 1372 با معدل 73/3 و پایین ترین کیفیت مربوط به سال 1387 با معدل 88/1 است. نتایج آزمون مقایسه میانگین فریدمن نیز نشان داد که بین میانگین مقدار عددی ارزش کیفیت بصری متوسط در سالهای مختلف، تفاوت معنی داری وجود دارد. علاوه براین نتایج نشان داد که دامنه خاکبرداری نسبت به سایر مشخصه ها تاثیر بیشتری بر زیبایی کلی جاده های جنگلی دارد. نتایج آزمون کندال نیز نشان داد که ارتباط مستقیم و مثبتی بین مولفه های بررسی شده در تمامی سال ها وجود دارد. همچنین براساس نتایج این تحقیق، جاده های قدیمی کیفیت بصری بهتری نسبت به جاده های تازه ساخت دارند.
    نتیجه گیری کلی: بی توجهی به استانداردهای تعیین شده در ساخت جاده، عدم پوشش گیاهی مناسب در دامنه های خاکبرداری و خاکریزی و استفاده از مصالح با کیفیت پایین در روسازی جاده می تواند اثر منفی بر ارزش زیبا شناختی جاده بگذارد.
    کلیدواژگان: ارزش زیبا شناختی متوسط، ارزش کیفی بصری متوسط، زیبایی کناره جاده، رگرسیون گام به گام
  • سیده زهرا حسینی *، علی اکبر عناینی صفحه 181
    سابقه و هدف
    این تحقیق با هدف بررسی اثر الیاف مصنوعی ضایعاتی از نوع پلی استر در بهبود خواص مکانیکی چندسازه های چوب پلاستیک و همچنین کاهش تجمع الیاف ذکر شده در محیط زیست و کاهش آلودگی زیست محیطی از طریق استفاده بهینه از مواد اولیه دور ریز ضایعاتی (الیاف پلی استر) در جهت نیاز بشر، ارتقا صنعت چوب پلاستیک و بهبود شرایط اقتصادی این صنعت انجام شد. تاکنون محققیق زیادی جهت بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه چوب پلاستیک روش های گوناگونی از قبیل اصلاح سطح الیاف، استفاده از مواد افزودنی و هیبرید کردن را مورد بررسی قرار داده اند. طبق تحقیقات انجام شده یکی از منابع کاربردی برای بهبود خواص چندسازه چوب پلاستیک، مواد آلی مصنوعی می باشند. پژوهشگران در رشته های مختلف علمی از مواد آلی مصنوعی از نوع الیاف پلیمری، الیاف کوتاه تهیه کرده و درون سازه های مختلف از جمله بتون، آسفالت و چوب پلاستیک به منظور تقویت خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها استفاده کرده اند.
    مواد و روش ها
    دو نوع الیاف پلی استر (الیاف فرش و الیاف پولوش)، پلی اتیلن سنگین، آرد چوب صنوبر، پلی اتیلن پیوند خورده با مالئیک انیدرید (MAPE) و اتیلن گلیسایدل کوپلیمر (E-GMA) به عنوان مواد جفت کننده مورد استفاده قرار گرفتند. پس از دو مرحله اختلاط، گرانول های حاصل در مرحله بعد توسط پرس گرم با دمای 160 درجه سانتی گراد و فشار 10 مگاپاسکال، به تخته های آزمونی با ابعاد 7/0×20×20 سانتیمتر تبدیل شدند. سپس جهت بررسی مقاومت های مکانیکی شامل مقاومت خمشی، مقاومت کششی و مقاومت به ضربه تخته های آزمونی طبق استاندارد، برش خورده و آماده شدند. قابل ذکر است که عکس هایی توسط میکروسکوپ الکترونی از سطح شکست کششی چندسازه ها به منظور بررسی دقیق تر تاثیر الیاف پلی استر (الیاف فرش و پولوش) بر خصوصیات مکانیکی چندسازه چوب پلاستیک گرفته شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اندازه گیری ویژگی های مکانیکی نمونه ها نشان دادند که با افزایش میزان الیاف پلی استر (الیاف فرش و الیاف پولوش)، مدول الاستیسیته کششی چند سازه چوب پلاستیک کاهش و مدول الاستیسیته خمشی آن افزایش می یابد. همچنین با افزایش میزان الیاف فرش، مقاومت کششی، مقاومت خمشی و مقاومت به ضربه چندسازه چوب پلاستیک – الیاف فرش افزایش یافته است. بررسی ریخت شناسی توسط میکروسکوپ الکترونی بیان کننده این است که با افزایش درصد وزنی الیاف پلی استر، سطوح شکست متراکم تر و هموارتر و پیوستگی بین مواد تشکیل دهنده چندسازه بیش تر می شود.
    نتیجه گیری
    حداکثر مقاومت خمشی در نمونه حاوی 20 درصد وزنی الیاف فرش دیده شد. اما در مورد الیاف پولوش، مقدار 10 درصد وزنی آن، حد بهینه در افزایش مقاومت خمشی و کششی چندسازه چوب پلاستیک – الیاف پولوش می باشد.
    کلیدواژگان: پلی استر، چندسازه، چوب پلاستیک
  • قاسم اسدپور اتویی*، مریم علیپور، سید مجید ذبیح زاده، زهره قزوینی صفحه 199
    سابقه وهدف
    برخی مواد استخراجی چوب مواد چسبندهای هستند که به سختی در مراحل شستشو حذف میشوند و رسوبات چسبندهای بر روی تجهیزات فرآیند ایجاد میکنند. هنگام تهیه خمیر کاغذ از چوب پهن برگان این ترکیبات، منشاء مشکلات بیشماری مانند تشکیل مواد چسبناک، باقی ماندن ناخالصی ها در خمیر کاغذ و پارگی کاغذ در ماشین کاغذ می شوند . به علاوه، در صورت باقی ماندن این ترکیب ها روی کاغذ مشکلاتی مانند ایجاد لکه های تیره و چسبیدن الیاف کاغذ به سطح سیلندر، پارگی ورقه و گرفتگی توری و نمدها ایجاد می شود. همچنین مواد استخراجی ممکن است با مواد شیمیایی رنگبری واکنش داده و فرآورده های تغییر یافته و اکسید شده ای را ایجاد کنند. مواد استخراجی تغییر یافته باعث بروز مشکل قیر شده و بر روی روشنی خمیر کاغذ تاثیر منفی دارند. در این تحقیق تاثیر پیش تیمار با آب داغ و پیش تیمار با قلیا بر قابلیت رنگبری خمیر CMP گونه ممرز بررسی شد
    مواد و روش ها
    خرده چوب های گونه ممرز از کارخانه چوب و کاغذ مازندران تهیه شد. تیمار با آب داغ و تیمار با قلیا در سه سطح 5/0، 2 و 5/3 درصد با هدف خارج ساختن مواد استخراجی پیش از فرآیند خمیرسازی، انجام و سپس از خرده چوب های شاهد و خرده چوب های پیش تیمار شده، و بافرایند CMP و در شرایط یکسان، خمیرکاغذ تهیه و با پروکسید هیدروژن رنگبری شد. از خمیرکاغذ حاصله، کاغذهای دست ساز تهیه و خواص نوری کاغذهای حاصل قبل و بعد از رنگبری و خواص مقاومتی کاغذهای حاصل قبل از رنگبری بررسی گردید.
    یافته ها
    در نمونه های پیش تیمار شده در دما و زمان ثابت، مقدار کاهش جرم طی پیش تیمار با آب داغ کمتر از پیش تیمار با قلیا شده و در پیش تیمار قلیایی با افزایش درصد قلیا مقدار کاهش جرم افزایش یافته است. در هر دو حالت پیش تیمار بازده خمیرکاغذ حاصل از خرده چوب های ممرز پیش تیمار شده نسبت به نمونه شاهد بیشتر است. تعداد دور پالایش و انرژی مصرفی خمیرکاغذهای حاصل از خرده چوب های پیش-تیمارشده با قلیا بیشتر از خمیر کاغذهای حاصل از خرده چوب های پیش تیمارشده با آب داغ است. درجه روشنی نمونه های پیش تیمار شده با آب داغ و قلیا قبل و بعد از رنگبری نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. طی پیش تیمار با قلیا با افزایش درصد قلیایی، درجه روشنی نمونه های پیش تیمار شده نیز افزایش نشان داد. قبل از رنگبری، ماتی نمونه های پیش تیمار شده با آب داغ به مقدار کمی افزایش یافت و در کل اختلاف معنی داری بین نمونه های پیش تیمار شده با آب داغ و شاهد در سطح 5 درصد مشاهده نشد.
    در نمونه های پیش تیمار شده با آب داغ در دما و زمان ثابت، شاخص مقاومت در برابر کشش گونه ممرز افزایش یافت. پیش تیمار با قلیا نیز سبب افزایش شاخص مقاومت در برابر کشش شد. شاخص مقاومت در برابر ترکیدن در اثر پیش تیمار با آب داغ افزایش یافت. پیش تیمار با قلیا نیز سبب افزایش شاخص مقاومت در برابر ترکیدن شد.نمونه های پیش تیمار شده با آب داغ و قلیا نشان داد که شاخص مقاومت در برابر پاره شدن افزایش یافت و با افزایش درصد قلیایی سیر صعودی داشت.
    نتیجه گیری
    پیش تیمار شده خرده چوب های ممرز با آب داغ و قلیا باعث کاهش جرم خرده چوبها و افزایش بازده خمیرکاغذ CMP نسبت به نمونه شاهد شده است. درجه روشنی نمونه های پیش تیمار شده قبل و بعد از رنگبری نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. ماتی در نمونه های پیش تیمار شده با آب داغ افزایش و طی پیش تیمار با محلول قلیایی کاهش یافت. در نمونه های پیش تیمار شده با آب داغ و محلول قلیایی نسبت به نمونه شاهد، شاخص مقامت در برابر کشش خمیرکاغذ گونه ممرز افزایش ولی در شاخص های مقاومت در برابر ترکیدن و مقاومت در برابر پاره شدن تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار قلیایی، ممرز، درجه روشنی، مواد استخراجی، خمیرکاغذ، CMP
  • آزاده نیکخواه شهمیرزادی، مریم قربانی کوکنده *، سید مجتبی امینی نسب صفحه 221
    این تحقیق با هدف تعیین شرایط بهینه دمایی و زمانی اصلاح با مالئیک انیدرید و اثر آن بر خواص فیزیکی چوب صنوبر انجام شد. نمونه های آزمونی بر اساس استاندارد ASTM-D4446-05تهیه گردیدند. نمونه ها با
    مالئیک انیدرید، به روش خلاء- فشار درسیلندر آزمایشگاهی اشباع شدند و جهت تعیین سطح بهینه دما و زمان در واکنش با مالئیک انیدرید، تحت دو سطح دمایی 120 و 150 درجه سانتی گراد و در دو زمان 4 و 8 ساعت اصلاح شدند. پس از اصلاح، نمونه ها تحت آزمون دوره ای غوطه وری- خشک کردن قرارگرفتند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی با واکشیده شدن دیواره سلولی در اصلاح با مالئیک انیدرید، انجام واکنش را تائید نمودند. تغییرات افزایش وزن، جانشینی گروه های هیدروکسیل،جذب آب و ثبات ابعاد طی آزمون دوره ای غوطه وری- خشک کردن اندازه گیری شد. براساس نتایج، اثر زمان واکنش بر صفات اندازه گیری شده معنی دار نبود. افزایش وزن ناشی از اصلاح در آزمون دوره ای غوطه وری- خشک کردن کاهش یافت، که این تغییر با افزایش دمای واکنش محدودتر گردید. در آخرین دوره غوطه وری، بالاترین جانشینی گروه های هیدروکسیل، آب گریزی وکارایی ضدواکشیدگی نمونه های اصلاح شده در دمای150 درجه سانتی گراد مشاهده گردید. جذب آب نمونه های اصلاح شده با مالئیک انیدرید در سطح دمایی 150 درجه سانتی گراد، 76/61 درصد در مقایسه با سطح شاهد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: اصلاح شیمیایی، جانشینی گروه های هیدروکسیل، صنوبر، مالئیک انیدرید
  • سجاد احمد یوسفی، حسن یگانه* صفحه 241
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر اقتصاددانان منابع طبیعی به ارزش گذاری و سنجش نقش منابع طبیعی در تامین رفاه انسان پرداخته اند و پیشرفت قابل توجهی در ارزش گذاری منافع مصرفی و غیر مصرفی اکوسیستم های طبیعی به دست آورده اند و تعداد قابل توجهی مطالعه در خصوص ارزش غیر مصرفی اکوسیستم های طبیعی انجام گرفته است. هدف این پژوهش برآورد ارزش تفریحی پارک جنگلی قرق با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است.
    مواد و روش ها
    برای نیل به هدف های پژوهش پرسشنامه گزینش انتخاب دوگانه دوبعدی برای مصاحبه و استخراج میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای تعیین ارزش تفریحی منطقه طراحی شد تا پاسخگویان را از موقعیت بازار فرضی بطورکامل آگاه سازد. بدین منظور، پرسشنامه ای براساس این رهیافت طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. در پرسشنامه تفریحی سوالاتی در خصوص اطلاعات سفر، ویژگی های اقتصادی اجتماعی افراد، میزان تمایل به پرداخت آنان به ازای هر یک از اعضای خانواده در هر نوبت بازدید مورد سوال قرار گرفت. در نهایت میزان تمایل به پرداخت بازدیدگنندگان در قالب ورودیه با استفاده از روش دوگانه دوبعدی پرسیده شد. روش نمونه گیری مورد استفاده، نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. در این تحقیق به منظور تعیین تعداد پرسشنامه مورد نیاز، مشخص نمودن مبالغ پیشنهاد در روش دوگانه دوبعدی و رفع اشکالات احتمالی، تعداد 30 پرسشنامه پیش آزمون انتها باز تکمیل شد و از بازدیگنندگان در منطقه در مورد میزان حداکثر تمایل به پرداخت آنان سوال شد و در نهایت تعداد پرسش نامه مورد نیاز براساس فرمول ارائه شده توسط میشل و کارسون تعیین شد. در این تحقیق برای بررسی تاثیر متغیرهای توضیحی مختلف بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان جهت ارزش توریستی از مدل رگرسیونی لوجیت استفاده شده است. برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد شد. روش استخراج پیشنهاد روش دوگانه - دوبعدی است. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 240 بازدیدکننده از منطقه مذکور جمع آوری شد.
    یافته ها
    براساس نتایج مدل مورد استفاده در تعیین عوامل موثر بر میزان ارزش تفرجی منطقه، متغیرهای اولین بازدید، وجود مقاصد دیگر در سفر، جنسیت، درآمد و پیشنهاد در سطح احتمال 5 درصد و متغیر تحصیلات در سطح احتمال یک درصد معنی دار می باشند و از عوامل موثر در میزان WTP بازدیدکنندگان برای استفاده از پارک جنگلی قرق می باشند. در این مطالعه، متوسط WTP به عنوان قیمت ورودیه برای هر بازدیدکننده جهت استفاده از پارک جنگلی 6416 ریال بدست آمده است.
    نتیجه گیری
    نتایج بیان می کند که پارک جنگلی ارزش تفریحی قابل توجهی داشته که این ارزش برای سیاستگزاران و تصمیم گیرندگان، توجیهی را فراهم می کند تا از کیفیت پارک های جنگلی حمایت نمایند و از کم جلوه دادن منابع جنگلی جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: درآمد، الگوی لوجیت، تمایل به پرداخت، قرق، ارزش تفریحی
  • ژینو شیخی، تقی طبرسا، مهدی مشکور صفحه 267
    سابقه و هدف
    افزایش جمعیت و تقاضای روز افزون برای محصولات چوبی باعث کاهش سطح جنگل ها شده، به طوری که در همه کشورهای جهان قوانین سخت گیرانه ایی برای قطع درختان تدوین شده است. فشار بیش از حد سازمان محیط زیست ایران باعث شده است که بحث توقف بهره برداری از جنگل ها به صورت جدی مطرح شود و میزان برداشت چوب از جنگل ها به کمتر از یک میلیون متر مکعب در سال کاهش یابد. بنابراین صنایع چوب با کمبود چوب مواجه می باشد. (12).
    هدف از انجام این کار تهیه الیاف از پانل های مستعمل و استفاده بهینه از آن ها به روش الکترولیز بدون مواد شیمیایی برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست و استفاده مجدد از این الیاف بازیافتی در ساخت تخته های MDF بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش ابتدا ضایعات پانل های چوبی MDF از چند کارگاه جمع آوری شد، ضایعات به قطعات کوچکتر تبدیل و داخل آب به مدت 24 ساعت غوطه ور گردید غوطه وری در آب داغ به منظور نفوذ آب به چیپس ها قبل از حرارت در گرم کن الکتروشیمیایی بود. قطعات MDF خرد شده و خیس شده در یک سیلندر مجهز به الکترودهای الکتریکی از جنس استیل قرار گرفت، این الکترودها به شکل مستطیلی بوده و در طول محفظه در جداره های آن به موازات یکدیگر قرار گرفتند، فاصله بین الکترودها بسته به اندازه سیستم فرق می کند اما با تغییر فاصله بین الکترودها، مقاومت میدان الکتریکی که با ولت در سانتی متر بیان می شود می تواند تغییر کند. ظرف مدت 45 دقیقه در اثر الکترولیز اتصال بین الیاف هیدرولیز شد، و الیاف از هم جدا شدند به منظور افزایش هدایت الکتریکی، مقداری نمک طعام به این مخلوط افزوده شد. الیاف بدست آمده خارج و خشک گردید و برای ساخت مجدد تخته مورد استفاده قرار گرفت، از نانو سلولز به عنوان تقویت کننده رزین اوره فرمالدئید در سه سطح استفاده شد. میزان چسب مصرفی در دو سطح و الیاف مورد استفاده به میزان 70 درصد الیاف تهیه شده از کارخانه و 30 درصد الیاف بازیافت شده عنوان متغیر مستقل این مطالعه انتخاب گردید
    یافته ها
    متغیرهای ساخت همچون دمای 160 درجه سانتی گراد و زمان پرس 8 دقیقه برای همه تیمارها ثابت در نظر گرفته شد. خواص فیزیکی واکشیدگی ضخامتی(TS) و جذب آب(WA) پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب و خواص مکانیکی چسبندگی داخلی(IB)، مدول گسیختگی(MOR) و مدول الاستیسیته(MOE) تخته ها مورد آزمون قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که بالاترین مقاومت خمشی (47/14 مگاپاسکال) و مدول الاستیسیته (096/1359 مگاپاسکال) مربوط به تخته های ساخته شده با 12 درصد چسب و 3 درصد نانوسلولز بود، همچنین بالاترین چسبندگی داخلی در تخته های ساخته شده با 12 درصد چسب و 3 درصد نانو سلولز به میزان (5/0 مگاپاسکال) بود. کم ترین واکشیدگی ضخامت (720/4 % و 863/9 % بعد از 2 ساعت و 24 ساعت غوطه وری در آب به ترتیب) در تخته های ساخته شده با 12 درصد چسب و 3 درصد نانوسلولز بود، همچنین کمترین میزان جذب آب (113/33 % و 653/80 % بعد از 2 ساعت و 24 ساعت غوطه وری در آب به ترتیب) در تخته های ساخته شده با 12 درصد چسب و 3 درصد نانو مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل آماری نتایج به کمک نرم افزار 16 SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که الیاف بازیافتی از کیفیت مناسبی برخوردار است و امکان استفاده از آن به صورت مخلوط با الیاف بکر وجود دارد، با افزودن نانو سلولز به چسب مصرفی خواص مکانیکی بهبود یافت و جذب آب و واکشیدگی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: بازیافت، تخته فیبر دانسیته متوسط، روش الکترولیز، مقاومت خمشی، واکشیدگی ضخامتی
  • مریم آقابابایی کمشه چه، مهدی مشکور *، حسن رضایی، حسین یوسفی صفحه 285
    سابقه و هدف
    سرامیک های متخلخل به دلیل برخی خواص رو به گسترش شان نظیر پایداری و استحکام در دمای بالا، فعالیت کاتالیتیکی، مقاومت به سایش و مقاومت به خوردگی در شرایط کاربردی سخت تری نسبت به فلزات، شیشه ها و پلیمرهای متخلخل مورد استفاده قرار می گیرند. هدف انجام این پژوهش بررسی امکان استفاده از آرد چوب به عنوان عامل ایجاد کننده تخلخل جهت ساخت فوم سرامیکی و نیز بررسی خواص مکانیکی و کارایی استفاده از سرامیک ساخته شده جهت حذف فلز کادمیوم از محلول آبی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از آرد چوب مش 40 و 80، نهیه شده از پوشال گونه پالونیا استفاده شد. آرد چوب با نسبت های وزنی 5، 10 و 15 درصد با پودر سرامیک مخلوط شده و دوغاب تهیه شده داخل قالبی چوبی ریخته گری شد. پس از خشک شدن اولیه در محیط آزمایشگاه، عملیات پخت به وسیله کوره الکتریکی در دمای 1100 درجه سانتی گراد انجام شد. سرامیک متخلخل با بیشترین تخلخل جهت حذف فلز کادمیوم از محیط آبی انتخاب و اثر پارامترهای pH، زمان تماس، دما، غلظت فلز کادمیوم و دوز جاذب بر میزان جذب مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    افزودن آرد چوب به بستر سرامیکی سبب ایجاد تخلخل و کاهش دانسیته در نمونه های سرامیکی شد، ضمن آنکه تصاویر SEM نشان از حضور کربن فعال در حفره های ایجاد شده داشت. نتایج بدست آمده اختلاف معنی داری بین نمونه شاهد و سرامیک متخلخل در جذب فلز کادمیوم نشان می دهد. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده بهترین pH برابر 6، غلظت فلز کادمیوم برابر 10 میلی گرم بر لیتر، مقدار دوز جاذب 3/0 گرم، دمای 35 درجه سانتی گراد و زمان 60 دقیقه را می توان به عنوان متغیرهای بهینه معرفی نمود.
    نتیجه گیری
    استفاده از آرد چوب به عنوان عاملی جهت ایجاد تخلخل، نه تنها در تولید سرامیک های متخلخل موفق می نماید، بلکه به سبب تبدیل بافت چوب به کربن فغال درون حفرات برجای مانده، سرامیک متخلخل ساخته شده کارایی بالایی را در جذب فلز سنگین کادمیوم از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: آرد چوب، فوم سرامیکی، تخلخل، جذب سطحی، کادمیوم
  • آیدین پارساخو *، حسین یازرلو صفحه 305
    سابقه و هدف
    مسیرهای مالرو، مسیرهای حمل و نقل اولیه چوب از کنار کنده تا دپو می باشند که در اثر تردد حیوان بارکش بوجود می آیند. کمبود جاده های دسترسی، کم بودن حجم برداشت در هکتار و فشارهای زیست محیطی ناشی از شیب زیاد و خاک ناپایدار، چوبکشی با قاطر را در برخی مناطق جنگلی شمال ایران متداول نموده است. هدف از اجرای این تحقیق بررسی اثر شیب طولی مسیرهای حمل چوب با قاطر و تعداد تردد بر کوبیدگی و درصد پوکی خاک و همچنین تعیین حد رطوبتی بهینه خاک برای زمان بندی ورود قاطر به جنگل و کاستن از صدمات وارد به رویشگاه بود.
    مواد و روش ها
    یک مسیرمالرو با جهت حمل چوب رو به پایین در طرح جنگلداری سعدآباد گرگان انتخاب شد. مسیر مورد نظر با توجه به شیب طولی به سه طبقه 10-0، 20-10 و 20> درصد و با توجه به تعداد تردد به طبقات 2، 4، 8 و 12 بار تردد تقسیم شد. در هر طبقه میزان وزن مخصوص ظاهری یا کوبیدگی، درصد پوکی و رطوبت وزنی خاک در محل ردسم ها از طریق نمونه برداری با استوانه فولادی و بررسی های آزمایشگاهی مورد اندازه گیری قرار گرفت. آزمایشات در قالب طرح فاکتوریل با دو عامل اصلی شامل طبقات تردد در چهار سطح و طبقات شیب طولی در سه سطح و در مجموع با 12 تیمار در کنار تیمار شاهد در نرم افزار آماری SAS به اجرا در آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش شیب طولی مسیر، وزن مخصوص ظاهری خاک افزایش و درصد پوکی کاهش یافت. همچنین با افزایش تعداد تردد قاطر، وزن مخصوص ظاهری به طور فزاینده ای افزایش یافت. با رسیدن به مرز 8 تردد، خاک به حداکثر وزن مخصوص ظاهری خود رسید و افزایش تعداد تردد دیگر تاثیر معنی داری بر کوبیدگی خاک نداشت. اثرات متقابل دو عامل شیب طولی مسیر و تعداد تردد قاطر بر رطوبت خاک در سطح احتمال 99 درصد معنیدار بود. مقادیر R2 نشان داد که متغیرهای موجود در اکثر مدلهای مربوط به رابطه وزن مخصوص ظاهری و رطوبت وزنی توانسته است بیش از 80 درصد تغییرات را توجیه کند. مقدار رطوبت بهینه برای کاهش کوبیدگی خاک هنگام حمل چوب با قاطر بین 35 تا 40 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که در شیب های تند و تعداد تردد های بالا میزان کوبیده شدن خاک توسط سم قاطر بیشتر می باشد، لازم است پیش از آغاز عملیات خروج چوب در چنین شرایطی، با اطلاع از حد رطوبتی بهینه و نمونه برداری از خاک نسبت به تعیین زمان مناسب برای آغاز عملیات به منظور کاستن از آسیب های وارده به خاک اقدام شود.
    کلیدواژگان: حمل چوب با قاطر، وزن مخصوص ظاهری خاک، درصد پوکی، رطوبت بهینه، طرح جنگلداری سعدآباد
|
  • Hadi Darroudi, Moslem Akbarniya* Page 1
    Ribes khorasanicum is a deciduous woody shrub form and is one of the most valuable species belongs to the monogenus family of Grossulariaceae. Ribes is a genus have about 150 species of flowering plants native throughout the temperate regions of the Northern Hemisphere. Because of the non-normative utilization, the utility of fruits, high palatability, livestock grazing, restricted ecological range, high ecological demands and sexual reproduction difficulties (mainly regenerates by vegetative method by rhizome) facing risk of extinction. One of the possible method of protection of the endangered taxon is multiplying and conservation of plants with help in vitro cultures. In this research effect of two sytokinin, BAP and Kinetin in presence or absence of auxin on proliferation coefficient and growth of multiplied shoots were investigated.Also, effect of nutrient concentration and sucrose concentration of cultural media, IBA and BAP hormones on rooting Percent and plantlet root length was investigated. Results showed that, BAP hormone has beter shoot multiplication index than kinetin, the most suitable culture media for multiplication was MS media supplemented by 1 mg/l BAP. For root induction best media was modified MS media which sucrose concentration reduced to 15 g/l, and supplemented with0.5 to 2 mg/l of IBA. Addition of 0.1 mg per liter BAP decreased the percentage of rooting and root length.The longest roots of plantlets was obtained from the modified MS media supplementedwith 2mg/l IBA. Plantlets were successfully transferred from tissue culture vessels to ex vitro conditionswith about 86 percent survival.
    Keywords: Ribes khorasanicum, micropropagation, BAP, root lenght
  • Pourya Shahsavari * Page 23
    One of the best strategies to identify suitable tree species effect on the circulation of nutrients in the soil and plants as well as the carbon cycle is soil quality and quantity study of soil nutrients. To achieve this goal, three types of poplar cover and pine forests cover in the safrabsteh region of Gilan was selected. Some chemical properties of the soil and the amount of nutrients absorbable (N, P, K, Ca, Mg) were measured in triplicate under each cover. The results showed that the amounts of organic carbon, nitrogen and phosphorous coating on the cover of poplar P. deltoides 77/51 was the highest amount but the potassium in the control sample was greater than the size of the whole three. Low intake of essential elements, especially iron and copper in soil under poplar coverage P. deltoides 77/51 and p. caspica had the highest and lowest amount, respectively. On the other hand the amount of organic material in soil nitrogen and phosphorus cause increased coverage. Increase the amount of phosphorus in iron and copper can be reduced coverage attracted.The amount of carbon sequestration in soil in the coverage of Populus deltoides M. 77/5, was 71/85 tons per hectare, which was more than any other coverage. Covered by deciduous conifers Taxodium distichum compared with covered fir nutrients and organic carbon stored in the soil is considerably more than other cases in the soil, even more than the other cases. Except for the calcium and magnesium the rest of the elements from the surface to the depth had a significant decrease that these differences in some elements, such as potassium was low and in organic carbon was high.
    Keywords: Essential elements, spruce, Safrabasteh, Taxodium, chemical properties
  • Vahid Mirzaei * Page 45
    Background And Objectives
    In order to investigate the spatial pattern of forest cover changes for the county of Malekshahi in Ilam province during 1976 to 2014, logistic regression modeling technique were used. Logistic regression model is able to well determine the relationship between forest cover change (dependent variable) and its influencing factors (independent variables).
    Materials And Methods
    To survey the forest cover changes, the images of Landsat 1 satellite from MSS sensor relating to 1976 and the images of Landsat 8 from OLI sensor relating to 2014 were processed and classified. The surveyed images were classified into two classes of forest and non forest. To investigate the causes of degradation, forest cover changes map with physiographic and human spatial variables were integrated into model.
    Results
    The evaluation of regression model with ROC (0.8210) and Pseudo-R2 (0.2514) indices indicated the ability of the model to describe the changes and to identify the areas prone to change. The results showed that approximately 26491.9 ha of forest areas were reduced during 38 years.
    Conclusion
    According to the results of modeling, it was found that altitude, soil depth, distance to the forest edge, aspect, slope, distance to drainage, population distribution, distance to the road and village had the greatest impact on the reducing of forest cover in the county of Malekshahi, respectively. The results of study can be considered in the future planning for the area that are related to the vegetation / land use changes.
    Keywords: Spatial pattern modeling, Forest cover changes, Logistic regression, Malekshahi
  • Allahverdy Mohammadzadeh* Page 69
    Most of soil physical, chemical, mineral and biological attributes are changed by forest fires. Fire is one of the most important factors of forests destruction in Ilam region and considerable area of the region are annually exposed to fire. Depend on environmental conditions and also fire intensity, different effects will impose on ecological conditions of the environment. Whereas soil is considered as a base for forest’s growth and regeneration, study of fire effects on it’s properties takes an important place.Most of soil physical, chemical, mineral and biological attributes are changed by forest fires. Fire is one of the most important factors of forests destruction in Ilam region and considerable area of the region are annually exposed to fire. Depend on environmental conditions and also fire intensity, different effects will impose on ecological conditions of the environment. Whereas soil is considered as a base for forest’s growth and regeneration, study of fire effects on it’s properties takes an important place.Most of soil physical, chemical, mineral and biological attributes are changed by forest fires. Fire is one of the most important factors of forests destruction in Ilam region and considerable area of the region are annually exposed to fire. Depend on environmental conditions and also fire intensity, different effects will impose on ecological conditions of the environment. Whereas soil is considered as a base for forest’s growth and regeneration, study of fire effects on it’s properties takes an important place.This research was carried out on the effects of fire on soil chemical properties in the three intervals of one, two and three years after a fire. For this purpose, three regional forest fires have been selected considering the similarity in topography and geology conditions. A control region was also selected in the vicinity of the study area (no fire). 40 round sample plots of 100 m2 were taken to Bankool forests. soil samples from a depth of 0-5 cm were collected from below and outside of the crown trees in four study area. Some chemical properties of soil samples were measured. T-test results showed that there are significant differences between chemical variables under and outside crown in the first years of fire and four regions (p
    Keywords: Periods of fire, Crown cover, Nutrients, Zagros forests
  • Vajihe Farshchi* Page 89
    Background And Objectives
    The purpose of this study was to evaluate the factors affecting the market development for classic furniture.
    Materials And Methods
    For this purpose, parameters affecting the market development using furniture classic manufacturers Comments In the form of a standard questionnaire in 4 main categories: design, quality, price and marketing were defined. To investigate the validity of the questionnaire the Cronbach's alpha method and was used to assess validity of the questionnaire the validity content method. Ranking the main factors affecting the classic furniture market was performed in two ways Likert spectrum and relative importance ratio of each index.
    Results
    The results showed that quality criteria has the first rank (3.701) and price criteria, marketing and design (3.348 , 3.269, 3.195) is in order of ranking next. Using the importance ratio of the index of price(0.2377) the first rank and indices marketing (0.2026), quality (0.1739) and design (0.0734) is in order of ranking next.
    Conclusions
    The quality and price indicators are more important than other indicators. So, with proper planning can be done by prioritizing effective step in taken the classical furniture market.
    Keywords: furniture classic, index, likert spectrum, Market Furniture
  • Hamidreza Rudi* Page 107
    Background And Objectives
    Nanotechnology methods like layer-by-layer technique has shown large potential for modifying the cellulose fibers characteristics and improving its quality. In this technique, cellulosic fibers and counter-ionic particles are placed in an interaction media. During the interaction, ionic particles are absorbed by fibers surface mainly via electrostatic absorption. There is rinsing step between consecutive layering in order to remove physically and loosely absorbed of particles on the fiber surface. Application of different steps of rinsing in this technique has made difficult its practical use. Therefore in current research, effect of using a modified layer-by-layer system (without rinsing stages) on enhancing the strength of papers made from recycled fibers has been examined.
    Materials And Methods
    The experiments were conducted to form 1 to 3 successive layers of cationic and anionic starches on recycled fibers prepared from old corrugated container. For each layering stage, 500 ml pulp suspension having 0.48 consistency with was mixed with starch solutions using a laboratory mixer at constant mixing of 750 rpm for 10 minutes. Then, the physical properties (thickness and apparent density) and strengths characteristics (tensile index, burst index and TEA) of handsheets with 60±3 g/m2 basis weight prepared from treated and untreated fibers were compared.
    Results
    The results have revealed that by treatment of recycled fibers with modified system of layer-by-layer technique, unlike apparent density the thickness of paper decrease. Moreover, this system had considerable impact on development of paper strengths. For example, by layering of three layers of ionic starches, tensile index of papers increased from 15.9 N.m/g to 47.29 N.m/g, burst index improved from 1.05 kPa.m2/g to 2.15 kPa.m2/g and tensile energy absorption increased from 2.42 J/m2 to 10.28 J/m2. Furthermore, SEM micrographs have shown a different appearance in treated fibers compared to the untreated fibers; indicated an increase in gelatinization of treated fiber surface due to an increase in cationic starch absorption.
    Conclusions
    Layering of cationic starch and anionic starch in modified system of layer-by-layer lead to increase electrostatic absorption of cationic starch onto the recycled fibers. This phenomena with enhancing the bonds between fibers resulted in improving the strengths of papers made from recycled fibers.
    Keywords: Modified Layering, Recycled Fibers, Mechanical Testing, Physical properties, Cationic Starch
  • Yousef Erfanifard* Page 125
    Background And Objectives
    Distance sampling methods are a group of commonly-used methods in estimation of quantitative characteristics of forest, although each method and related estimators have different efficiencies due to different factors (such as environmental conditions, stand density, and distribution of trees). Therefore, it seems necessary to know how these methods operate in open forests regarding to their importance and their role in estimation of quantitative characteristics with low cost and time. The objective of this study was efficiency assessment of 12 important distance sampling methods to obtain biometric characteristics of wild pistachio trees (density and canopy closure) in Zagros open stands. This study investigated the distance methods in two single- and multi-distance groups. Moreover, it was aimed to select the appropriate estimator of each method and the efficiency of these methods were compared in the same conditions.
    Materials And Methods
    A wild pistachio stand with low density (19.44 trees ha -1) was selected in Bane Research Site, Firoozabad, Fars province, south western Iran. Using a 100 m × 100 m mesh, 46 sample points were located within the boundary. Six single-distance and six multi-distance sampling methods were applied to estimate the characteristics. Root mean squared error was applied to evaluate the precision and accuracy criterion and comparing the means using one-sample t-test were implemented to assess the accuracy of the results.
    Results
    Using precision and accuracy criteria, the appropriate estimators were identified in nearest individual ( Cottam et al. ) , nearest neighbour ( Cottam and Curtis ) , and T - square ( Byth ) single - distance methods and point - centered quarter ( Cottam and Curtis ) multi-distance sampling method. To estimate density and canopy closure, nearest individual ( Cottam et al. ) and nearest neighbour ( Cottam and Curtis ) single - distance methods were the most efficient ones. Between multi - distance sampling methods, Byth and Ripley ( accuracy of 3.70 % and p
    Conclusion
    In general , nearest individual and nearest neighbour single - distance methods were efficient enough to estimate the biometric characteristics of wild pistachio trees in the studied open stand precisely and accurately. The effect of sampling network and distribution of trees can be investigated in future studies.
    Keywords: Open stand, Distance methods, Zagros, Efficiency, Biometric characteristics
  • Farrokh Asadzadeh * Page 145
    Background And Objectives
    The release of heavy metals into the environment, especially to the water resources is one of the main environmental concerns of the last few years. Copper is a common heavy metal in agricultural and industrial activities which significantly contributes in the pollution of surface and ground water resources. Since copper is a widely used material, its removal from aqueous solutions is a main challenge in water purification. Sawdust as a cost effective and locally available bioadsorbent, is a promising material for the removal of heavy metals especially copper from aqueous solutions. The aim of this study was to quantitative modeling of the effects of pH, copper concentration, sawdust dosage, and contact time on the copper removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    In this study, the sawdust of Populus nigra withgrain size of 250-600μm, was used as a bioadsorbent for the removal of copper from synthetic aqueous solution. Sawdust sample was washed with distilled water and dried inthe laboratory conditions. The sorption of copper on sawdust has been studied by using the batch technique. The central composite design was carried out with aqueous solution of copper with various concentrations ranging from 1-25 mgl-1. The range of variation for the other variables including pH, sawdust dosage and contact time are 2-10, 5-25 gl-1, and 5-185 minutes, respectively. At the end of the each experiment, the equilibrium concentration of the copper was determined by atomic adsorption spectrometer and the removal percentage of the copper was calculated from the difference between the initial and equilibrium concentrations.
    Results
    The results of the central composite design model demonstrated the high efficiency (R2= 0.907 and RMSE=3.34%) of the predictive model for copper removal by sawdust. Pareto analysis of the central composite design model indicated that, among four variables, contact time, sawdust dosage, pH and initial copper concentrationshave the highest effects on the copper removal respectively.Increasing of the pH at the range of 2 to 7, leads to the increase of the copper removal. The copper removal was also increased at high contact times and sawdust dosages.There was a negative relationship between the initial copper concentration and the removal percentage of the copper.
    Conclusion
    It has been demonstrated that the Populus nigra sawdust can be considered as a suitable bioadsorbent of heavy metals. The efficiency of the copper removal by sawdust may be reach up to the 94 percent especially at low initial concentrations of the copper. Adjustment of the pH of the solution at the range of 6 to 7 leads to the high efficiency of copper removal by sawdust. Considering the low cost and availability of sawdust, it can be recommended as a bioadsorbent for purification of water resources from copper pollution.
    Keywords: Water pollution, Heavy metals, Bioadsorbent, Modeling
  • Ramin Naghdi * Page 165
    Background And Objectives
    In recent years, there have been increasing public considerations about the visual quality of the road and roadside aesthetics. The visual quality of a road template mostly depends on state of the road surface, vegetation cover on the cut and fills slopes, and aesthetic along the roadside.
    Materials And Methods
    In this study, the selected forest road sections from district 3 of Shafarood forest, Guilan province were evaluated to assess the aesthetic of the forest road template. The number of 150 photos were taken from the four forest road templates with various date of establishment and evaluated by different people , considering forest road surface (Travel lane) , cut-slope, fill-slope, and roadside (Shoulder and ditch). The quality of components in the photos had been evaluated by people and they had scored every one of them from 1to 5. Then the Average Aesthetic Value (AAV) for each component was computed based on the total scores assigned to the photos. In order to estimate the final aesthetic value of the road templates, the value of Average Visual Quality (AVQ) was assigned to each forest road. The relationships between Average Aesthetic Value of road components and Average Visual Quality value were investigated for each research area by using a stepwise regression analysis. Friedman test was used in order to investigate the value of Average Visual Quality. The correlation among the Average Aesthetic Values of road components was also examined for each research area by using Kendal test. Finally, the regression model was obtained for each forest road.
    Results
    Results of average values showed that the highest quality was related to 1993 with 3.73 and the lowest quality was related to 2008 with 1.88. The results of Friedman test showed that there is a significant difference between of Average Visual Quality value in the different years. The results revealed that existence of vegetation cover on the cut sections was the most significant factor affecting the overall aesthetic value for the selected road templates. The results of Kendal test showed that there is a direction and positive relation between of studied components in different years. Statistical analysis indicated that the old roads have better visual quality than new roads.
    Conclusion
    Neglect of standards in forest road construction, Lack of suitable vegetation in cut and fill slopes and the use of low quality materials in road pavement have a negative effect on road aesthetics.
    Keywords: average aesthetic value, average visual quality value, roadside aesthetics, Stepwise regression
  • Seyedeh Zahra Hosseini *, Ali Akbar Enayati Page 181
    Background And Objectives
    This study has been undertaken to investigate effects of synthetic waste fibers of polyester in improving mechanical properties of wood plastic composites and also in reducing the accumulation of fiber listed on the environment and reduce environmental pollution through efficient use of raw waste material (polyester fiber) in human needs and in promote WPC industry and improve economic conditions in the industry. Until now, many researchers have studied variety of methods such as modification the surface fiber, use of additives materials and Hybrid to improve the physical and mechanical properties of wood plastic composite. According to researches, one of the applicative resources to improve the properties of wood-plastic composites is synthetic organic materials. Researchers in various scientific disciplines from synthetic organic materials of polymer fiber produced short fibers and have used them in various structures including concrete, asphalt and wood plastic in order to strengthen the physical and mechanical properties them.
    Materials And Methods
    Two types of polyester fibers (carpet fibers and plush fibers), high density polyethylene, wood flour of populus, maleic anhydride grafted polyethylene (MAPE) and ethylene- glycidyl methacrylate copolymer (E-GMA) as coupling agent were used. After two-stage mixing, resulted granules were hot pressed (at160 , under 10 Mpa pressures) to produce test boards measuring 20×20×0.7 cm in dimensions. Then to evaluate the mechanical strength including flexural strength, tensile strength and impact strength, test boards were prepared and were cute according to standard. It should be noted that were taken images by Scanning Electron Microscopy from the tensile fracture surface of composite in order to examine the effect of the polyester fibers (carpet fiber and Plush fiber) on the mechanical properties of wood-plastic composite more closely.
    Results
    Results from measurement of mechanical properties of the samples have shown that with increasing the amount of polyester fibers (carpet fibers and plush fibers), tensile modulus of elasticity of wood plastic composites decreases and increases his flexural modulus of elasticity. Also by increasing amount carpet fibers, the tensile, flexural and impact strengths of wood plastic composites-carpet fibers increases. Morphologic study by Scanning Electron Microscopy indicates that with the increasing percentage of polyester fibers, is denser and smoother the integration between the fracture surface of the composite material.
    Conclusion
    The maximum of flexural strength is in a sample that contained 20 wt% carpet fibers. But about the plush fiber, 10 wt% of it is efficient for increasing the flexural and tensile strengths of wood plastic composites-plush fibers.
    Keywords: Keywords: polyester, composite, wood plastic
  • Ghasem Asadpuor*, Marya Alipuor, Zohre Ghazvini Page 199
    Some extractive compounds from wood, adhesives which are difficult to remove during pulp washing and cause adhesive residues on process equipment. In preparing pulp from hardwoods, These compounds are the source of numerous problems such as the formation of sticky materials, impurities remain in the paper pulp and paper break in paper machine. In addition, remain these compounds on paper caused problems such as creation dark spots and paper fibers stick on the cylinder surface, paper breaks and clogging with and felt. Also the extractives may react with chemical bleaching and produce changed and oxidized products. Changed extractives are causing pitch problem and have a negative impact on pulp brightness. In this study, the effect of hot water and alkali pretreatment on bleach ability of hornbeam CMP pulp was studied.
    Methods and materials:Hornbeam wood chips prepared from Mazandaran wood and paper mill. Treated with hot water and alkali done in three levels of 0.5, 2 and 3.5 percent with the aim of removing the extractives before pulping process and then prepared pulp from control and pre-treated wood chips with the same conditions and CMP process and bleached with hydrogen peroxide. Handmade paper produced from the resulting pulp and papers optical properties before and after bleaching and strength properties of produced papers before bleaching was examined.
    Results
    The sample pre-treated with stable temperature and time, the mass loss during pretreated with hot water is less than pre-treated with alkali and in the alkali treatment, the mass loss increased with increasing alkali percent. In both pretreated cases, pre treated hornbeam chips pulp yield is more than control sample. The refining rounds and energy consumption of paper pulp produced from alkali pretreated chips is more than pulp from wood chips pre-treated with hot water. The brightness of hot water and alkali pre-treated samples before and after bleaching Increased compared to the control sample. During alkali pre-treated, with increasing the percentage of alkaline, pre-treated samples also showed an increase brightness. Before bleaching, opacity of sample pre-treated with hot water had low increase and in general, significant differences between the samples treated with hot water and control at the level of 5% was no observed. The sample pre-treated with stable temperature and time, the hornbeam tensile index increased. Pretreatment with alkali also increases the tensile index. Burst index increased by hot water pretreatment. Pre-treated with alkali also increase burst index. Samples pre-treated with hot water and alkali showed that tear index increased and rised with the alkaline percentage increase.
    Conclusion
    Hornbeam wood chips pre-treated with hot water and alkali caused wood chips mass reduce and increase CMP wood pulp yield compared to the control. Brightness of pretreatment samples before and after bleaching increased than the control sample. Opacity in the samples pretreated with hot water increased and decreased during the treatment with alkaline solution. In those pre-treated with hot water and alkaline solution than the control sample, hornbeam paper pulp tear index increased but in burst index and tear strength was no difference significant.
    Keywords: alkaline pre, treatment, hornbeam, brightness, extractives, CMP pulp
  • Azade Nik Khah, Maryam Ghorbani*, Mojtaba Amini Page 221
    This research was conducted to determine the optimum conditions of temperature and time of modification with Maleic anhydride and its effect on physical properties of poplar wood. Test samples were prepared according to ASTM-D4446-05 standard. Samples were impregnated with maleic anhydride using vacuum-pressure method with experimental cylinder. For determination of optimum level of temperature and time, treated samples were heated in oven for two period time of 4 and 8h and two temperature levels of 120 and 150ºC. Then, modified samples were subjected to soaking-drying test. SEM images with cell wall swelling in modification with maleic anhydride confirmed the reaction. Changes in weight gain, substitution of hydroxyl groups, water absorption and dimensional stability subjected to soaking-drying test were determined. Based on the results, the effect of reaction time on the measured properties was not significant. Weight gain due to the modification decreased in periodic test of immersion-drying, that the change was limited by increasing the reaction temperature. In the last period of immersion, the highest substitution of hydroxyl groups, hydrophobicity and anti-swelling efficiency of modified samples was observed at 150°C. Water absorption of samples modified with maleic anhydride at 150°C decreased 61.76% compared with the control.
    Keywords: chemical modification, OH groups substitution, poplar, maleic anhydride
  • Sajad Ahmad Yousefi, Hasan Ygane* Page 241
    Background And Objectives
    Forests play a significant role for human’s well being. Economists’ attention is mostly drawn on the market value of (certain) forest products. The trend, however, is changing as non-market values of forests are increasingly appreciated and measured. Recently, the ecosystem value of natural resources has been studied by natural resource economists and its role on human welfare is ensured. These studies had made a considerable progress in valuation of environmental and ecological services, which was offered by ecosystems. There are different methods assessing environmental economy based on revealed and stated preference for measure of environmental values. The subjects of this research are the determination of recreational value of Ghorogh Forest Park and measure of individual’s willingness to pay (WTP) based on contingent valuation (CV) and dichotomous choice (DC).
    Materials And Methods
    Various approaches may be used in environmental economics to measure environmental values; these may be divided into revealed and stated preference methods. Revealed preference methods are based on how individuals actually behave, whereas stated preference methods are based on how individuals say they would behave in a hypothetical situation. In this study, we were interested in assessing the value of forest recreational to the public, measured in terms of whether people would be willing to pay towards forest recreational. The logit model was used for measuring individuals WTP. This study utilizes the DC questionnaire to measure the individual’s WTP in the CV surveys. The single-bounded dichotomous choice approach was first employed by Bishop and Heberlein (1979). It involves assigning a single bid from a range of predetermined bids that potentially reflect the maximum WTP amounts of the respondents for a particular good. The double-bounded dichotomous choice questionnaire, therefore, was designed for acquiring individual WTP to determine the existence value for Ghorogh Forest Park. This questionnaire for interviews was carefully designed to provide respondents with adequate and accurate information, making them fully aware of the hypothetical market situation. This information from the CV questionnaire was intended not only to help them reveal their true values as accurately as possible, but also to reduce the rate of rejection from the respondents. Estimation parameters of the model are based on the method of maximum likelihood (ML).
    Results
    Results showed that variables of visiting first, other purposes of travel, education, income, gender and bidmount are effective factors in WTP. The mean of WTP for recreational value of this rangeland is 6416 Rial that represents a very important recreational resource for visitors.
    Conclusion
    Also, results revealed that forest parks had considerable recreational values. Thus, these values provide enough justification for policy makers to maintain the quality of forest park, and avoid degrading forest resources.
    Keywords: Income, Logit model, Willingness to pay, Ghorogh, Recreational value
  • Taghi Tabarsa, Mahdi Mashkour, Jino Sheykhi* Page 267
    Background And Objectives
    Increasing of population and daily progressive increase of demand for wood products caused reduction in forest area so that serious regulations have been developed concerning trees cut, Intensive insist of Iranian environmental organization caused that the matter of stopping of forest harvesting is seriously considered and amount of wood harvesting from forests reduce to low than one million cubic meter therefore wood industry is facing wood shortcoming. (12).
    The aim of this study was to recycle fibers from waste panels using ecofriendly electerolis method and using them for producing MDF.
    Materials And Methods
    In this study, first wood panel wastes of MDF were collected from several firms. MDF wastes were immersed in water for 24 hours. Immersing was conducted for penetration of water in the MDF wastes before Ohmic heating. Small pieces of wet MDF were placed in a cylinder equipped with electrical steel electrodes Rectangular electrodes were fixed parallel with each other in the side walls of cylinder. After 45 minutes, fibers of MDF were separated by hydrolysis. In order to increase electrical conduction, some salt was added to the mixture. Obtained fibers were separated and dried and mixed with fresh fibers provide by a local firm (70% based on dry weight of board) for board producing. For reinforcing of UF resin, nano- cellulose was used at three levels of 0, 1 and 3 percent. Resin UF was allied at two levels of 8 and 12 percent.
    Findings:Manufacturing parameters such as press temp. Of 160 degree centigrade and press time of 8 minutes were kept constant for all treatments. Physical properties of thickness swelling (TS) and water absorption (WA) after 2 and 24 hours water immersing in water and mechanical properties of internal bond (IB), modulus of rupture (MOR) and modulus of elasticity (MOE) of boards were evaluated. The results showed that the highest modulus of rupture (14/47Mpa) and modulus of elasticity (1359/096Mpa) of the boards made with 12% glue and 3% nano- cellulose was, as well as the highest internal bonding in the boards made with 12% glue and 3% nano- cellulose was (0/5Mpa). The least amount of thickness swelling (%4/720 and %9/863 after 2 and 24 hours floatation on water respectively) was observed in boards made with 12% glue and 3% nano- cellulose. As well the least amount of water absorption (%33/113 and %80/653 after 2 and 24 hours floatation on water respectively) was observed in boards made with 12% glue and 3% nano- cellulose.
    Conclusion
    Statistical analysis of results was conducted using SPSS 16. Results showed that recycled fibers have suitable quality. It is possibility to reuse it mixed with fresh fibers. Manufacture board properties, however, are not as high as standard. Adding nano-cellulose into UF glue caused an improvement in mechanical properties and water absorption and thickness swelling were decreased.
    Keywords: Recycling, Medium Density Fiberboard, Electrolysis method, bending strength, thickness swelling
  • Maryam Aghababaei Komshehcheh, Hassan Rezaei, Hossein Yousefi, Mehdi Mashkoor* Page 285
    Background And Aims
    Because of some properties such as high temperature, strength and stability, catalytic activity and strength to abrasion and corrosion, in more severe conditions, porous ceramics are preferred in comparison with porous metals, glass and polymers. The aim of this study was to investigate the performance of utilization of wood flour in fabricating porous ceramics and evaluate their mechanical properties. The performance of fabricated porous ceramics in removing cadmium as a pollutant heavy metal in water solutions was also investigated.
    Materials And Methods
    In this study, wood flour was prepared, in two mesh sizes: 40 and 80, from Paulownia wood shavings. Three levels of wood flour content (5, 10 and 15 wt. %) were mixed with ceramic powder and enough amount of water and then the prepared aqueous mixtures were casted into wooden molds and allowed to air-dried at room temperature for about 3 days. Then the air dried samples were put in an electrical kiln at 1100 °C for about 2 h to complete the ceramic preparation process. The most porous ceramic samples were used to examine their ability in adsorption and removing cadmium from water solutions in different conditions of pH, exposer time, temperature, cadmium concentration and adsorbent dosage.
    Results
    Adding wood flour to the ceramic composition increased and decreased the final samples porosity and density, respectively. SEM micrographs indicated on formation of active carbon in the ceramic pores after pyrolysis of wood flour particles. The obtained results showed a significant improved performance of porous ceramics in cadmium adsorption from water solution, in comparison with non-porous ceramics. The results also showed that the optimum conditions for the highest level of cadmium adsorption were as follow: pH of 6, cadmium concentration of 10 mg/L, adsorbent dosage of 0.3 g, solution temperature of 35 °C and exposer time of 60 min.
    Conclusion
    In summary, this study shows that not only utilization of wood flour in fabricating porous ceramics was successful, but also due to the formation and existence of the active carbon in the pores during pyrolysis process, the fabricated porous ceramics offered a high performance in adsorption and removing of cadmium from water solutions.
    Keywords: Wood flour, Porous ceramic, Porosity, Surface adsorption, Cadmium
  • Aydin Parsakhoo*, Hosein Yazrloo Page 305
    Background And Objectives
    Animal trails are the primary wood hauling trails from stump location to the log depot. These trails are created by animal passes. Incomplete access forest roads, low timber volume per hectare and environmental pressure in unstable and steep terrain cause to use mule logging system in some regions of northern forests of Iran. The aim of this research was to investigate the effects of the longitudinal slope of trail used by mule for wood extraction and number of mule passes on soil compaction and porosity. In addition, the optimum soil moisture was determined for scheduling mule logging in forest to reduce site damage.
    Materials And Methods
    A mule trail with downward direction was selected in Saad Abad forestry plan. Trail was classifies into 0-10, 10-20 and >20% with respect to longitudinal slope and classified into 2, 4, 8 and 12 passes with respect to number of mule passes. In each class the soil bulk density or compaction, porosity percentage and soil moisture at mule spoor were sampled using metal cylinder and then laboratory measurements. Experiments were done based on factorial design with two main factors of mule passes in four levels and longitudinal slope in three levels. Totally, 12 treatments plus control treatment was performed in SAS software.
    Results
    Findings showed that soil bilk density increased and soil porosity decreased with increasing the longitudinal slope of trail. Moreover, soil bulk density increase rapidly with increasing mule passes. In 8th pass soil reach to its maximum bulk density and then increasing passes hadn’t significant effect of soil compaction. Interaction effects of passes and longitudinal slopes on soil moisture were significant at probability level of 99%. R2 values showed that variations in most models could describe more than 80% of variation in relationship of soil bulk density and soil moisture. The value of optimum moisture for reducing soil compaction by mule was 35-40%.
    Conclusion
    It was concluded that in steep slopes and high number of passes the rate of soil compaction was more, therefore before wood extraction in such conditions it is necessary to determine the optimum moisture of soil to schedule logging operation and reduce damage to soil.
    Keywords: Wood transport by mule, Soil bulk density, Porosity percentage, Optimum moisture, Saad Abad forestry plan