فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و پنجم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا نیکوسرشت، گودرز نجفیان، رضا قلی میرفخرایی، حمید دهقانی صفحه 373
    تعداد 57 لاین پیشرفته گندم آبی مناطق معتدل کشور به منظور بررسی رابطه بین زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا و ارتفاع رسوب SDS، انتخاب شدند. جداسازی الکتروفورزی با روش SDS-PAGE انجام شد و برای تعیین کیفیت از ارتفاع رسوب SDS استفاده شد. در مکان ژنی Glu-A1 سه زیرواحد، در مکان ژنی Glu-B1 پنج زیرواحد و در مکان ژنی Glu-D1 دو زیرواحد شناسایی شدند. نتایج نشان داد که بین زیرواحدهای 1 از مکان ژنی Glu-A1، 18+17 از مکان ژنی Glu-B1 و 10+5 از مکان ژنی Glu-D1 با ارتفاع رسوب SDS همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. در تجزیه رگرسیون گام به گام، دو آلل نول از جایگاه ژنی Glu-A1 و 12+2 از جایگاه ژنی Glu-D1 با تاثیر منفی بر ارتفاع بالای رسوب SDS و دو زیرواحدهای 16+13 و 18+17 از جایگاه ژنی Glu-B1 با تاثیر مثبت بر ارتفاع بالای رسوب SDS وارد مدل شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که زیرواحد 1 از جایگاه ژنی Glu-A1، زیرواحد 16+13 از جایگاه ژنی Glu-B1 و زیرواحد 10+5 از جایگاه ژنی Glu-D1 دارای بالاترین میانگین ارتفاع رسوب SDS در جایگاه های ژنی سه گانه بودند.
    کلیدواژگان: گندم، الکتروفورز، زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا، ارتفاع رسوب SDS
  • محمد کاوند، کاظم ارزانی، علی ایمانی متن صفحه 385

    به منظور شناسایی ژنوتیپ های بادام با صفات برتر، دیرگل و سازگار با اقلیم منطقه بروجرد در سال های 1385 و 1386 ژرم پلاسم موجود در منطقه با استفاده از دیسکریپتور بادام مورد ارزیابی قرار گرفت. ژنوتیپ ها از نظر عملکرد، مقاومت به آفات، بیماری ها، و صفات مرتبط با میوه و مغز ارزیابی شدند. با توجه به اهداف و صفات خاص اصلاحی، ژنوتیپ های شماره 57 (عملکرد و درصد مغز)، 112 (عملکرد)، 166 (عادت میوه دهی روی اسپور، عملکرد و درصد مغز)، 91 (اندازه و وزن مغز)، 177 (درصد مغز)، 43 (درصد مغز و دیرگلی) و ژنوتیپ های شماره 59، 103، 167 و 135 امتیاز بالاتری در بین 111 ژنوتیپ مورد بررسی به دست آوردند و به عنوان ژنوتیپ های برتر شناسایی شدند. تجزیه خوشه ایبر پایه برخی از صفات کمی و کیفی انجام شد که در نهایت ژنوتیپ ها به هفت گروه متمایز شدند. وزن مغز با طول، عرض و ضخامت میوه (ابعاد) و طول، عرض و ضخامت مغز همبستگی مثبت و معنی داری در سطح احتمال 1% داشت. برای صفات درصد مغز، درصد دوقلویی، درصد پوکی و ابعاد میوه و مغز ژنوتیپ ها تنوع بالایی مشاهده شد. در شروع مرحله تمام گل، 22 روز تاخیر در درختان بادام مورد ارزیابی در نواحی کم ارتفاع در مقایسه با درختان نواحی مرتفع در سال 1385 مشاهده شد، که قسمتی از این اختلاف به نظر می رسد ناشی از 539 متر اختلاف ارتفاع دو منطقه باشد.

    کلیدواژگان: بادام، ژنوتیپ ها، دیرگل، دیسکریپتور، تجزیه خوشه ای
  • پویا آروین، مهدی عزیزی، افشین سلطانی صفحه 401
    به منظور بررسی عملکرد و شاخص های فیزیولوژیکی رشد در بین 13 رقم بهاره کلزا از سه گونه Brassica napus، Brassica rapa و Brassica Juncea آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی طرق، مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام از نظر عملکرد، ماده خشک کل و شاخص سطح برگ تفاوت معنی داری وجود داشت. میانگین عملکرد دانه در ارقام بهاره گونه کلزای معمولی (B. napus) بیشتر از ارقام گونه شلغم روغنی (B. rapa) بود. به جز سرعت رشد نسبی، مقادیر سایر شاخص های رشد در ارقام گونه کلزای معمولی بیشتر از ارقام گونه شلغم روغنی بود. حداکثر ماده خشک کل با دریافت 3/1105 درجه روز رشد و در مرحله پر شدن غلاف به دست آمد. حداکثر سطح سبز با دریافت 7/744 درجه روز رشد و در مرحله گلدهی به دست آمد و بعد از آن شاخص سطح سبز به طور تدریجی و با شیب ملایم کاهش یافت. حداکثر سرعت رشد محصول با دریافت 9/867 درجه روز رشد و در مرحله پایان گلدهی حاصل شد. در بررسی ضرایب همبستگی مجموع گونه ها و داخل گونه ها مشاهده شد که ماده خشک کل وشاخص سطح برگ دارای ضرایب بالاتر همبستگی نسبت به سایر شاخص های رشدی با عملکرد بودند.
    کلیدواژگان: کلزای معمولی(B، napus)، شلغم روغنی(B، rapa)، خردل هندی(B، juncea)، شاخص های رشدی، عملکرد دانه
  • مریم فروزانفر، محمدرضا بی همتا، سیدعلی پیغمبری، حسن زینالی صفحه 419
    به منظور مطالعه ژنتیکی صفات مرتبط با عملکرد در گندم نان، رقم حساس گاسپارد با دو رقم مقاوم به خشکی BCW و سرداری تلاقی داده شد و نتایج F1، F2، BC1 و BC2 همرا با والدین در دو شرایط عادی و تنش رطوبتی در طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. صفاتی مانند زمان گلدهی، رسیدگی، وزن بوته، تعداد سنبله بارور، طول پدانکل، وزن هزاردانه و شاخص برداشت یادداشت برداری شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس وزنی نشان داد که میانگین مربعات نسل ها برای تمامی صفات معنی دار است بنابراین تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از آزمون مقیاس مشترک که همزمان تمام نسل ها را مورد آزمون قرار می دهد، برای تک تک صفات انجام شد. در توارث کلیه صفات، علاوه بر اثر افزایشی و غالبیت، اثر اپیستازی نیز نقش داشتند. متوسط توارث پذیری عمومی برای صفات مورد بررسی بین 44/0 تا 89/0 متغیر بود و تعداد ژن برای صفات مذکور بین 1 تا 3 عدد برآورد شد.
    کلیدواژگان: گندم نان، تجزیه میانگین نسل ها، اثر ژن، صفات کمی
  • رعنا دستجردی، داراب حسنی صفحه 433

    leptostyla Gnomonia فرم جنسی قارچ Marssonina juglandis عامل بیماری لکه سیاه یا آنتراکنوز گردو، از جمله مهم ترین بیماری های این محصول در مناطق مختلف گردو کاری دنیا است. در این تحقیق مقاومت نسبی یازده ژنوتیپ گردو (موجود در کلکسیون گردو کمال شهر کر ج) به صورت آزمایش فاکتوریل در پایه کاملا تصادفی با دو فاکتور، جدایه قارچی در سه سطح و ژنوتیپ های گردو در یازده سطح، ارزیابی شد. پس از پیوند ژنوتیپ های مورد نظر بر روی پایه بذری، مایه زنی نهال ها با سوسپانسیون اسپور قارچ با غلظت 105 اسپور در میلی لیتر انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین جوانه زنی کنیدی ها در سطح بالائی برگ ها رخ داده است. اولین علائم چهار روز پس از مایه زنی روی ژنوتیپ های Z60 و Hartley مشاهده شد. اندام های تولید مثل غیر جنسی، 27 روز پس از مایه زنی، نخست بر روی ژنوتیپ K72 ظاهر شدند. دوماه پس از مایه زنی، تعداد لکه ها و قطر آن ها روی برگ ها یادداشت برداری و پس از تعیین مساحت برگ، درصد سطح آلوده برگ در هر گیاه محاسبه شد. نتایج نشان داد که بین ارقام و ژنوتیپ های گردو از نظر میزان آلودگی (تعداد لکه ها و اندازه لکه ها) اختلاف معنی دار وجود دارد. بیشترین درصد سطح آلوده برگ در ژنوتیپ های Z60، K72 و رقمHartley مشاهده شد. ارقامVina وRonde de montignac کمترین درصد سطح آلوده برگ را نشان دادند.

    کلیدواژگان: گردو، ارقام و ژنوتیپ ها، آنتراکنوز، leptostyla Gnomonia، مقاومت نسبی
  • منیره رحیمی، توحید نجفی میرک، ورهرام رشیدی صفحه 451

    به منظور تعیین پایداری عملکرد دانه ارقام و لاین های گندم، تاریخ کاشت مناسب و ژنوتیپ های پرمحصول برای اقلیم معتدل کشور، پانزده رقم و لاین امیدبخش گندم در قالب یک آزمایش اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و سه تاریخ کاشت (20 مهر، 10 آبان و 30 آبان) در شش منطقه به مدت دو سال زراعی (86-1384) مورد ارزیابی قرار گرفتند. عملکرد دانه ارقام و لاین های مورد آزمایش پس از جمع آوری نتایج دو ساله از ایستگاه های مختلف به منظور تعیین بهترین تاریخ کاشت مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که تاریخ کاشت اول (20 مهر) برای تمام ایستگاه ها مناسب بود. بنابراین داده های دو ساله مربوط به تاریخ کاشت اول تجزیه واریانس مرکب شدند. با توجه به معنی دار شدن اثر رقم × سال × مکان، برای بررسی دقیق تر اثر متقابل و تعیین ارقام پایدار تجزیه پایداری با روش های مختلف انجام شد. نتایج حاصل از روش های ارزیابی شده تا اندازه ای مشابه بودند و در بیشتر روش ها رقم شیراز با میانگین عملکرد 79/9 تن در هکتار پایدارترین رقم شناخته شد. واریانس انحراف از رگرسیون و ضریب تبیین این رقم به ترتیب 28/0 و 1/91 بود که نشان دهنده پایداری وسازگاری عمومی این رقم است. لاین M-81-14 با میانگین عملکرد 8/8 تن در هکتار، از نظر پایداری در رتبه دوم قرار داشت. ارقام MV17، سایسون، زرین و کویر در این پژوهش از پایداری نسبتا کمتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: گندم نان، ژنوتیپ ها، پایداری عملکرد دانه، اثر متقابل ژنوتیپ×محیط
  • مهدی فاضل نجف آبادی، عباسعلی زالی، محمدرضا بی همتا، علیرضا طالع صفحه 471

    اخیرا چندین ژنوتیپ گندم مقاوم به بیوتیپ جدید (II) شته روسی شناسایی شده که لاین CI2401 یکی از مهم ترین آن ها است. به منظور مطالعه مقاومت به این شته از جمعیت 2F حاصل از تلاقی این لاین مقاوم با رقم زراعی و حساس Glupro استفاده شد. پس از کاشت جداگانه بذرهای 2F، آلوده سازی گیاهچه ها در مرحله یک برگی با بیوتیپ II شته روسی انجام و مقاومت و حساسیت آن ها 15 و 20 روز بعد از آلوده سازی ارزیابی شد. بررسی نسبت های فنوتیپی در جمعیت 2F با استفاده از آزمون مربع کای نشان داد که نسبت افراد حساس به مقاوم مطابق نسبت ساده مندلی 3:1 است و بنابراین یک ژن غالب، مقاومت به بیوتیپ II شته روسی در این جمعیت را کنترل کرده است. به منظور تعیین محل این ژن مقاومت بر روی ژنوم گندم، از 42 جفت آغازگر اختصاصی SSR که تمامی بازوهای کروموزومی را پوشش می دهد استفاده شد. آزمون مربع کای برای تک تک این نشانگرها هیچ گونه انحرافی از تفرق ساده تک ژنی آن ها در این جمعیت نشان نداد. از بین تمامی این نشانگرها، تنها دو نشانگر Xbarc126 و Xgwm121 که جرء نشانگرهای اختصاصی کروموزوم شماره 7 از ژنوم D گندم هستند با ژن مقاومت تا حدودی پیوسته بوده و سایر نشانگرها با این ژن پیوستگی نشان ندادند. این امر نشان دهنده آن است که این ژن مقاومت نیز همانند بسیاری دیگر از ژن های مقاومت شناسایی شده قبلی بر روی کروموزوم 7D گندم قرار گرفته است و می توان از آن برای تولید ارقام مقاوم جدید استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گندم نان، شته روسی، مقاومت، بیوتیپ، توالی های کوتاه تکرار شونده
  • بهمن یزدی صمدی، سید محمد اشکان* صفحه 485

    در این تحقیق، برای کسب اطلاعات مورد نیاز از پرسش نامه بهره گرفته و به روش تمام شماری داده های آن ها محاسبه و استنتاج شد. نتایج این بررسی نشان داد که در 21 موسسه ستادی و 32 مرکز تحقیقاتی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی (ستاک) در هر سال به طور متوسط 2664 طرح پژوهشی اجرا و پایان یافته و حدود 2702 طرح پژوهشی در دست اجرا (فعال) بود (متوسط سال های 1380، 1381 و 1382). محققین شامل محققین شاغل در موسسات و مراکز ستاک هر سال به طور سرانه حدود 38/1 طرح پژوهشی را به پایان می رسانند و 4/1 طرح هم در دست اجرا دارند. این دو شاخص در 9 تشکل پژوهشی دیگر مورد بررسی در این طرح، به ترتیب 1/1 و 4/0 طرح بود. بیشترین تعداد طرح های پژوهشی پایان یافته و در دست اجرا در زمینه علوم کشاورزی در سال های 1380 تا 1382 متعلق به پژوهندگان سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی (ستاک) بود. هر صد نفر از محققین ستاک به طور متوسط 3 عنوان کتاب علمی در هر سال تالیف و یا ترجمه کرده بودند که حدود یک سوم متوسط سرانه انتشار این نوع کتاب ها در سطح کشور است. سرانه کتاب های تالیفی و ترجمه ای روی هم در هر سال در 9 تشکل پژوهشی مورد بررسی در این طرح 13/0 عنوان بود که از متوسط سرانه آن در موسسات و مراکز پژوهشی ستاک و حتی در کل کشور بیشتر بود. سرانه مقالات علمی پژوهشی، علمی – ترویجی و ارائه شده در همایش های علمی داخلی و خارجی محققین ستاک در هر سال به طور متوسط، به ترتیب حدود 33/0، 13/0 و 02/1 عنوان و مجموع سرانه مقالات علمی - پژوهشی و علمی – ترویجی آن ها به طور متوسط برابر 46/0 مقاله بوده که تقریبا برابر این شاخص در کل کشور (466/0) بود.

    کلیدواژگان: موسسات و مراکز تحقیقاتی کشاورزی و منابع طبیعی، طرح های پژوهشی، مقالات علمی، پژوهشی، مقالات علمی- ترویجی، کتاب ها
  • محتشم محمدی، سیدکریم حسینی، مظفر روستایی، جعفر آلت جعفربای، طهماسب حسین پور، غلامرضا خلیل زاده، محمد مهدی پورسیاه بیدی، مقصود حسن پور حسنی، محمد ترابی صفحه 505
  • محتشم محمدی، مظفر روستایی، عباسعلی نوری نیا، طهماسب حسین پور، غلامرضا خلیل زاده، حسن خانزاده، بهروز واعظی، مقصود حسن پور حسنی، محمد ترابی، مهران پاتپور، محمدعلی دهقان صفحه 509
  • سیروس محفوظی، عظیم اکبری، مهرداد چایچی، امیر قلی سنجری، سیدمحمود ناظری، سعید عابدی اسکویی، غلامرضا امین زاده، محمد رضایی صفحه 513
|
  • R. Nikoseresht, G. Najafian, R. Gh. Mirfakhraie, H. Dehghani Page 373
    Fifty seven advanced breeding lines of hexaploid bread wheat from temperate region trial of Iran were selected and studied for relationship between HMW glutenin subunits and SDS-Sedimentation volume. The SDS-PAGE and SDS-Sedimentation were used for electrophoresis separation and bread making quality respectively. Three subunits at Glu-A1, five subunits at Glu-B1 and two subunits compositions at Glu-D1 were identified. Results showed that there was a positive and significant correlation between subunit 1 from Glu-A1, 17+18 from Glu-B1 and 5+10 from Glu-D1 with SDS-Sedimentation volume. In the stepwise regression analysis, allele Null at Glu-A1, subunits 2+12 from Glu-D1with negative effect, subunits 13+16 and 17+18 from Glu-B1 with positive effect in high SDS-Sedimentation volume were entered in the model. The results of oneway analysis of variance were also assessed. Subunit 1 at Glu-A1, subunit pairs 13+16 at Glu-B1 and 5+10 at the Glu-D1 locus had the high means for SDS-Sedimentation volume.
  • M. Kavandi, K. Arzani, A. Imani Page 385

    Cultivated almond (Prunus dulcis) is a heterozygous and allogamous species characterized by gametophytic self-incompatibility. Propagation by seeds has caused a high heterozygosity in almond gene pool of Broujerd region. Spring frosts and non-uniformity of kernels are the main limiting factors of almond production in this region. Therefore, the almond germplam of the region was evaluated during 2006 and 2007 to select superior genotypes with desirable pomological and vegetative and suitable fruit and kernel characteristics. In order to achieve these goals some morphological traits such as yield, bearing habit, nut and kernel weight and size, kernel ratio, kernel twin and hollow (%) and flowering date were recorded according to IPGRI descriptor for almond. In the evaluation and comparison of traits for two years, 10 superior genotypes number 57 (for yield, kernel ratio, weight and size), 112 (for yield), 166 (for kernel shape and color), 91 (for kernel size and weight), 177 (for kernel ratio), 103, 43, 59, 157 and 135 were introduced. In addition, some late-bloom genotypes were recognized in this study which can be used in the future breeding programs. Cluster analysis with SPSS software produced seven groups with similar characteristics. Significant and positive correlations between kernel and nut weight were found. Negative correlation between kernel percent and nut dimensions, especially nut width, were also obtained. Furthermore 22 days of difference in full bloom stage was observed in orchards located in low and high altitude locations in 2006 season.

  • P. Arvin, M. Azizi, A. Soltani Page 401
    In order to evaluate the yield and physiological indices of 13 spring cultivars of rapeseed, an experiment was conducted in 2007 growing season at Agriculture and Natural Resources Research Station of Trogh, Mashhad. These cultivars were from three rapessed species, Brassica napus, Brassica rapa and Brassica juncea. The experimental design was randomized complete block with four replications. Results showed considerable differences among yield, TDM and LAI of cultivars. Seed yield of B. napus cultivars was more than that of B. rapa cultivars. With exception of RGR, cultivars of B. napus had more value of physiological indices than cultivars of B. rapa. A maximum TDM was obtained during growth season after 1105.3 GDD at pod filling stage. A maximum GAI was observed with receiving 744.7 GDD at flowering stage and after that lessening trend of GAI was gradually acquired with a mild slope. A maximum CGR was obtained after 867.9 GDD at end of flowering. Based on the results, it was concluded that TDM and LAI had more correlation coefficients than other physiological indices both within and among species
  • M. Frozanfar, M. R. Bihamta, A. Peyghambari, H. Zeinali Page 419
    Genetic analysis of yield-related traits in bread wheat was carried out by crossing the drought sensitive cultivar Gusspard with two tolerant cultivars, BCW and Sardari. F1, F2, BC1 and BC2 progenies along with their parents were planted in randomized complete block design with three replications. Morphological traits such as flowering data, maturity data, spike weight, number of fertile spikes, peduncle length, 1000 seed weight, harvest index, were recorded. Results of weighted analysis of variance showed significant generation means squares for all traits. Therefore, analysis of generation means were examined using mutual scale test, which is performed in all generations simultaneously for each trait. In addition to additive and dominance effects, epistasis effect also played role in controlling the inheritance of all traits. Mean broad sence heritability for studied traits varied within the range of 0.44 and 0.89 Number of genes for the all traits was estimated to be approximately 1 to 3
  • R. Dastjerdi, D. Hassani Page 433

    Anthracnose, caused by Gnomonia leptostyla, Anamorph: Marssonina juglandis (Lib.) Magn.), is the most serious disease of walnut. The present study was designed to determine relative resistance to the disease in eleven walnut genotypes using a factoriel experiment on the basis of completely randomized design. After grafting of walnut genotypes, grafted plants were inoculated by a 105 spore per ml suspension of the pathogen. The results showed that germination of spores was higher on the upper surface of the leaves. The first symptoms of infection appeared on Z60 and Hartley four days after inoculation. The acervuli were produced first on K72 genotype about 27 days after inoculation. Two months after inoculation, evaluation was done in each plants by determination of the number and the mean diameter of spots and leaf infection percent. The results showed that there were significant differences among the genotypes in number and size of spots. The highst leaf infection percent occurred on Z60, K72 and Hartley, and Vina and Ronde de montignac showed the least leaf infection percent

  • M. Rahimi, T. Najafi Mirak, V. Rashidi Page 451

    To select stable bread wheat cultivars/lines and suitable sowing date for moderate agro-climate zone of Iran, fifteen cultivars and advanced lines of wheat were studied in a split plot arrangement using a randomized complete block design with three replications and three sowing datas (Oct. 12, Nov. 01, and Nov. 21), at six locations, for two cropping seasons (2005-2007). Yield from stations in two years were analyzed to determine the best sowing date for each location. Results of combined analysis showed that the first date (Oct. 12) was suitable for all locations. Therefore, the data of the first date were analyzed based on RCBD in six locations and two years. Since the genotype × year × location interaction was significant, analysis of stability was done. The results of different stability methods were almost similar. According to the results, cultivar Shiraz with a yield average of 9.79 tha-1 was found to be the most stable cultivar followed by line M-18-14 that produced an average yield of 8.8 tha-1. Cultivars Saissons, MV-17, Zarrin, and Kavir had less stability.

  • M. Fazel Najafabadi, A. Zali, M. R. Bihamta, A. Taleei Page 471

    CI2401 is one of the resistant lines to biotype II of Russian wheat aphid (new blotype) recently identified from a wheat introduction. A F2 segregating family derived from CI2401 and Glupro (a susceptible wheat cultivar) was developed to study this resistance gene. F2 seedlings were infested with RWA biotype II of the aphid. Seedlings, reaction was scored as resistant (flat leaves) and susceptible (rolled leaves) 15 and 20 days after inoculation. Segregation of resistance in the population agreed with simple Mendelian ratios (3:1) using chi-square test, and revealed presence of a single dominant gene controlling the resistance to biotype II of RWA in this selection. Forty two pairs of SSR primers covering all chromosome arms were used to determine the RWA-resistance gene location in the wheat genome. Chi-square test showed no deviation from single locus segregation ratios in this population. The only Xbarc126 and Xgwm121 primers which are 7D specific markers were mostly linked markers to the resistance gene and the other markers showed no linkage. This reveals that the resistant gene is located on the 7th chromosome of D genome in wheat like many other previously identified RWA-resistance genes and can be used to develop new RWA-resistant wheat cultivars.

  • B. Yazdi Samadi, S. M. Ashkan Page 485

    The present study was carried out on 21 research headquarters and 32 research centers in 30 provinces, affiliated with the Agricultural Research and Education Organization (AREO) of the Islamic Republic of Iran and nine other research bureaus and centers affiliated with other organizations in the country. Necessary data were collected through the questionnaire froms filled out by the research instilutes and centers. Based on the results, 21 research headquarters and 32 research centers of AREO carried out and completed 2664 research projects and had also 2703 projects in progress (mean of three years period of 2001-2003). Every researcher in research institutes completed 1.3 research projects and had 1.4 projects in progress. These indices were 1.1 and 0.4 for nine other research bureaus and centers, respectively. The higher number of research projects in agricultural science, had been carried out by the researchers in AREO during this period. Mean number of books written or translated by each AREO researcher was about 0.3% which was 1/3 of the total books in agricultural science published by the researchers of the country in 2000. The pertaining number for researchers in the nine research bureaus and centers was 13% which was higher than that of the total researchers in the country. Per capita number of scientific research articles, extensional papers and papers presented in congresses (domestic or abroad) were 0.33, 0.13 and 1.02 per year, respectively, and as a whole, it was about the same as that of the whole country (0.466).

  • Page 505

    Some parts of semitropical regions in Khouzestan, Fars, Kohgiloyieh-va-Boyrahmad, Lorestan, Golestan, Ardabil, Kermanshah and Boushehr provinces specified to spring barley cultivation which local or a few improved cultivars are grown there. Barley breeding activities in Dryland Agricultural Research Institute(DARI) are continuously undertaken in Gachsaran, Kouhdasht, Gonbad and Moghan to introduce new cultivars for these regions. Obtained results during 11 years (1993-2003) showed that genotype Wi2291/Wi2269//Er/Apm originated from ICARDA, had good adaptation, yield stability and good agronomic traits in dryland areas with semitropical climate. The average yield of this genotype in all locations was 3.556 tha-1 which was 12 percent more than the yield of Izeh as improved check. Higher thousand kernel weight (more than 10 gram in some locations) is a remarkable trait of this genotype. The new genotype is a spring type barley with an average plant height of 72cm and resistant to lodging. This genotype was introduced through Agricultural Extension, Education and Research Organization under the name of Mahoor in 2008

  • S. Mahfoozi, A. Akbari, M. Chaichi, A. G. Sanjari, S. M. Nazeri, S. Abedi, Oskooee, G. Aminzadeh, M. Rezaie Page 513

    Pishgam was selected from the progeny of a cross between Barakat Iranian bread wheat cultivar and Chinese 90-Zhong 87 winter-habit (Bkt/90-Zhong 87) in 1995. The F1 generation seeds were planted in Karaj station in 1995-96 cropping season. Selected-bulk method was applied to segregating generations from F2 to F5 generations for characters such as winter hardiness, plant height, straw strength, disease reaction, and plant and kernel type under irrigation in the field conditions of cold region at Ardabil Agricultural Research Station from 1996-97 to 2000-01 cropping seasons. Selected Individual plants were grown in F6 generation and selected plots were harvested in bulk and forwarded to F7 generation for evaluation in preliminary yield trial in Ardail in 2002-03. The new selection was entered into the national PRWY Tests and evaluated for grain yield, agronomic performance and disease reactions in trials grown in Ardabi, Zanjan, Karaj, Hamedan and Mashad under both normal and TDS conditions in 2003-04. Under TDS conditions, trials were irrigated by just the booting stage. Due to superior grain yield of newly selected line over check cultivars (8.707 tha-1 vs 6.549 tha-1 of Shahryar and 5.561 tha-1 of Cross of Shahriar under normal irrigation, and 4.959 tha-1 vs 3.541 tha-1 of Shahryar and 3.746 tha-1 of Cross of Shahi under TDS conditions) it was selected and forwarded to advanced trials. This line was tested in regional advanced trails of cold zone breeding program during 2004-05. Due to its superior characters including high grain yield, freezing tolerance and resistance to stripe and leaf rusts, it was considered to be included in adaptation trials. Therefore, as an elite promising line (designated as C-84- 5509) this line was evaluated in adaptation trial in six research stations of cold regions along with check cultivars (Toos and Cross of Shahi) during 2005-07. Based on results of two cropping seasons, this line produced 5.219 tha-1 grain yield in average in comparison to 4.684 tha-1of Toos and 3.851 tha-1 of Cross of Shahi under TDS conditions. The grain yield of C-84-5509 was 8.738 tha-1 compared to 7.840 tha-1 of Toos and 5.987 tha-1 of Cross of Shahi over six locations in two cropping seasons under normal irrigation. Based on stability parametric methods it was one of the most stable lines of the investigated gremplasm set. In respect to diseases resistance, its reaction to a newly spread of stripe rust race (166E134A+) was 0-5R against100S, 70S-100S and 70MS-100S for check cultivars Alvand, toos and Shahryar, respectively. Results of LT50 determination in plants sampled from cold region of Firoozkooh showed that LT50 of new line was about -15˚C against, -8,-10,-12 and -12C for check cultivars Alavand, Zarrin, Shahryar and Gaspard, respectively. Bread making quality of this line was assessed to be moderate to good based on 11.2% grain protein content, 50.4 grain hardiness and normal gluten elasticity. Validation trials in farmer's field conditions confirmed the grain yield and agronomic superiority of this line compared to check cultivars. This line is superior to other winter wheat cultivars and registered for production for cold regions of Iran