فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رامین حاجیان فر، عبدالجمیل زربخش صفحه 437
    واکنش بیست و دو ژنوتیپ گوجه فرنگی در مزرعه و گلخانه به یک جدایه مهاجم و بیماریزای قارچ عامل شانکر ساقه (Alternaria alternata f.sp. lycopersici) با انجام آلودگی مصنوعی مورد ارزیابی قرار گرفت. گیاهچه های ژنوتیپ های گوجه فرنگی پس از انتقال نشاء به خطوط کاشت در مزرعه و یا به گلدان های پلاستیکی در گلخانه، با سوسپانسیون جدایه قارچ عامل بیماری به میزان 106 اسپور در میلی لیتر به طور جداگانه مایه زنی شدند. آزمایش مزرعه ای در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و آزمایش گلخانه ای در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا در آمد. پس از ظهور علائم بیماری در مزرعه و گلخانه، یادداشت برداری از صفات مختلف از جمله نمره آلودگی انجام شد. نتایج ارزیابی های مزرعه ای و گلخانه ای نشان داد که ارقام King stone، FDT202 و Early orbano VF به ترتیب با میانگین نمره آلودگی 62/1، 02/2 و 11/2 در آزمایش مزرعه ای و میانگین نمره آلودگی 25/1، 95/1 و 8/1 در آزمایش گلخانه ای و هیبرید Sunny × Sp-100 با نمره آلودگی 55/1 در مزرعه و 8/1 در گلخانه، کمترین نمره آلودگی را داشتند و به عنوان ژنوتیپ های مقاوم به این بیماری شناخته شدند. علاوه بر شاهد حساس آزمایش، رقم Peto early ch و لاین های L106، L109 و L 107 با دارا بودن بیشترین نمره آلودگی در هر دو آزمایش مزرعه ای و گلخانه ی، به عنوان حساس ترین ژنوتیپ ها به بیماری شانکر ساقه شناخته شدند.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، ژنوتیپ ها، شانکر ساقه، Alternaria alternata، مقاومت
  • مهسا خرم دل آزا، حمید عبداللهی، ایوبعلی قاسمی، شهاب حاج منصور صفحه 451
    بیش از 50 ژنوتیپ و رقم به در کلکسیون ملی کشور جمع آوری شده است که اطلاعات مورفولوژیک و ژنتیکی کمی از آن ها در اختیار است. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی این ژرم پلاسم در مرحله اول اقدام به ارزیابی انتقال پذیری توالی های تکراری ساده مربوط به گونه سیب، به شماری از ژنوتیپ های به کشور شد. برای این منظور DNA سیزده ژنوتیپ به استان اصفهان همراه با رقم تجارتی «اصفهان» با روش های CTAB تغییر یافته، SDS تغییر یافته و ادغام دو روش CTAB و SDS استخراج و بهترین کیفیت DNA از روش اخیر حاصل شد. DNA این مواد با استفاده از هشت جفت آغازگر SSR سیب شامل CH05d04، CH02b10، CH02d08، CH03g06، CH02h11a، CH04e03، CH04a12 و NZ02b01 تکثیر شد. هفت جفت از آغازگرهای مورد استفاده قادر به تکثیر 33 مکان ژنی توالی های تکراری ساده ژرم پلاسم به مورد ارزیابی بودند، که از این تعداد شش جفت آغازگر تنوع ژنتیکی نشان دادند. جفت آغازگر CH03g06 قادر به تکثیر بیشترین آلل بود و بالاترین شاخص اطلاعاتی پلی مورفیسم را نشان داد، در حالی که جفت آغازگر NZ02b01 هیچ قطعه ای را تکثیر نکرد. براساس الگوی باندی تولیدی، ژنوتیپ های به استان اصفهان در هشت کلاستر به ترتیب دربردارنده 1، 2، 1، 3، 2، 2، 1 و 1 ژنوتیپ طبقه بندی شدند و به نظر می رسد دو ژنوتیپ SHA1 و SVS2 یکسان باشند.
    کلیدواژگان: به، Cydonia oblonga، نشانگر SSR، انتقال پذیری، سیب، پلی مورفیسم
  • بهروز اسدی، محمدرضا بی همتا، حمیدرضا دری صفحه 469
    به منظور مطالعه نحوه کنترل ژنتیکی، تعیین ترکیب پذیری عمومی(GCA) و خصوصی(SCA) عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های لوبیا سفید با استفاده از تجزیه دی آلل، مدل 2 روش 2 گریفینگ، ده هیبرید به همراه والدین (جمعا 15 تیمار) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا در خمین در سال 1384 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس در هر دو شرایط نشان داد که بین ژنوتیپ ها در اکثر صفات تفاوت معنی دار وجود دارد. بر اساس تجزیه اثر ژنوتیپ به اثرهای GCA و SCA در شرایط آبیاری مطلوب، هر دو واریانس GCA و SCA برای صفات تعداد غلاف در بوته، دانه در بوته و عملکرد معنی دار بودند و برای تعداد دانه در غلاف فقط GCA معنی دار بود که نشان می داد در شرایط آبیاری مطلوب واریانس افزایشی و غالبیت هر دو در مورد این صفات اهمیت دارند. در شرایط تنش خشکی GCA و SCA برای تعداد غلاف در بوته و عملکرد معنی دار بود. در شرایط آبیاری مطلوب والد KS41107 و در شرایط تنش خشکی والد دهقان دارای بیشترین ترکیب پذیری عمومی مثبت برای عملکرد و اجزای آن بودند، بنابراین می توان از این والدین در برنامه های به نژادی بهره گرفت. بررسی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که برای صفات تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و عملکرد در شرایط آبیاری مطلوب اثر غالبیت در کنترل این صفات اهمیت بیشتری نسبت به اثر افزایشی دارد. میانگین درجه غالبیت برای کلیه صفات به جز وزن صددانه در شرایط تنش خشکی بیشتر از یک برآورد شد که بیانگر وجود حالت فوق غالبیت برای این صفات است.
    کلیدواژگان: لوبیا سفید، خشکی، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی، اثر ژن
  • ربابه نبوی واسوکلایی، نادعلی باباییان جلودار، نادعلی باقری، اسماعیل حسن نتاج صفحه 485
    به منظور تولید لاین های نرعقیم سیتوپلاسمی در ارقام ندا، طارم، شصتک محمدی، نعمت، اوندا، حسنی، حسنی ریشک قرمز، آمل-3، دشت، خزر و سپیدرود در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری شش نسل تلاقی برگشتی انجام شد. برای شناسایی لاین های حاوی ژن های نرعقیم سیتوپلاسمی از دو نشانگر مولکولی STS به نام های BF-STS-401 و BF-STS-402 استفاده شد. نتایج نشان داد که لاین های نرعقیم تولید شده دارای دو نوار در حدود bp 464 و bp 335 بودند در حالی که لاین های نگهدارنده تنها نواری با طول حدود bp 335 را داشتند. نتایج بررسی آلوگامی نشان داد که در لاین های نرعقیم ارقام ایرانی سپیدرود، طارم، آمل-3، دشت، گرده، حسنی ریشک قرمز و ندا گلچه ها نسبت به والدین خود با تاخیر بسته می شوند. لاین های نرعقیم حاصل از تلاقی رقم طارم با لاین های نرعقیم IR68280A و خزر A نسبت به سایر لاین های نرعقیم زود رس تر بودند. مدت زمان باز ماندن گلوم همبستگی مثبت معنی داری با طول میله پرچم (720/0) و طول کلاله (889/0) داشت. با توجه به بالا بودن دامنه زمانی بازماندن حداکثری دهانه گلچه ها، به نظر می رسد لاین های نرعقیم ایرانی ندا، طارم و سپیدرود برای تولید بذر هیبرید تجاری برنج در ایران مناسب تر باشند.
    کلیدواژگان: برنج، بذر هیبرید، لاین های نرعقیم سیتوپلاسمی، خصوصیات آلوگامی، نشانگر مولکولی STS
  • کبری مسلم خانی، جواد مظفری، عزیزالله علیزاده، مسعود شمس بخش، ابراهیم محمدی گل تپه صفحه 501

    در این تحقیق واکنش سیزده رقم تجاری سیب زمینی با دو روش گلخانه ای و درون شیشه ای (in vitro) ارزیابی و کارایی این دو روش مقایسه شد. ارقام پیکاسو، راجا، سانتانا، آگریا، هرتا، مارفونا، دیامانت، سانته، میلوا و فیانا در هر دو روش ارزیابی درجه های مختلف بیماری را نشان دادند. در شرایط درون شیشه ای در ارقام کاسموس، الس و بولستا خسارت بیماری مشاهده نشد یا علائم ظاهر شده خفیف بود ولی باکتری در بافت های این ارقام ردیابی شد. در ارزیابی گلخانه ای نیز علائم بیماری روی رقم کاسموس ظاهر نشد و یا بسیار خفیف بود ولی باکتری در آن شناسایی شد. دو رقم الس و بولستا در شرایط گلخانه ای کاملا مقاوم بودند و بیمارگر نیز در آن ها ردیابی نشد. نتایج این بررسی نشان داد که ارزیابی مقاومت در شرایط درون شیشه ای و گلخانه ای تفاوت معنی داری با هم نداشتند، بنابراین روش درون شیشه ای استفاده شده در این بررسی، می تواند روش مطمئن، کم هزینه و سریعی برای ارزیابی مقاومت ارقام سیب زمینی به باکتری R. solanacearum باشد.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، پژمردگی باکتریایی، ارزیابی درون شیشه ای، مقاومت
  • حامد دولتی بانه، سیدابوالقاسم محمدی، ماسیمو لابرا صفحه 517

    به منظور بررسی تنوع و روابط ژنتیکی بین 72 رقم انگور موجود در باغ کلکسیون استان آذربایجان غربی از آنالیز 23 مکان ریزماهواره هسته ای استفاده شد. بیست و سه آغازگر ریزماهواره مجموعا 199 آلل چند شکل را در ارقام انگور مورد مطالعه تکثیر کردند. تعداد آلل در هر جایگاه، از دو آلل در نشانگر VVS3 تا پانزده آلل در نشانگر VMC6G7 با میانگین 65/8 متغیر بود. میزان اطلاعات چند شکل از 88/0 در نشانگر VMC6G7 تا 37/0 در نشانگرهای VVS3 و ZAG83 با میانگین 67/0 متغیر بود. مقدار هتروزیگوتی مورد انتظار (He) در محدوده بین 89/0 برای جایگاه VMC6G7 تا 49/0 در جایگاه ZAG83 با میانگین 7/0 برآورد شد. تجزیه کلاستر داده های مولکولی، انگورها را در شش گروه قرار داد. تجزیه ریزماهواره همچنین حالت های دگرنامی بین ارقام موسلی و سقل سولیان، رشه و خوشناو، سیاه معمولی و کلکه ریوی، تبرزه سفید و قرمز، دیزماری و فخری و نیز سه رقم کشمشی سفید، بیدانه قرمز و رجین و همچنین اشتباه در نامگذاری ارقام الحقی و شاهرودی، خلیلی سفید و خلیلی قرمز را مشخص کرد.

    کلیدواژگان: انگور، ارقام، تنوع ژنتیکی، ریزماهواره
  • منیژه بیاتی، کاظم ارزانی، سعید محرمی پور صفحه 531

    نه رقم گلابی آسیایی موجود در باغ پژوهشی گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس با نام های ’ ‛KS6، ‛ KS7’، ‛KS8’، ‛ KS9’، ‛ KS10’، ‛KS11’، ‛KS12، KS13 و KS14 در سال1387 از نظر مقاومت به سنک گلابی مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی مقاومت بر اساس تعداد حشره روی برگ، نرخ خسارت، میزان محصول نهایی، میزان ریزش میوه، مقدار نسبی آب برگ و میزان کلروفیل تعیین شد. ارقام KS8 و KS14 با کم ترین جمعیت حشره و پایین ترین نرخ خسارت و ارقام KS6 و KS13 با بیشترین میزان محصول و بالاترین میزان کلروفیل به ترتیب دارای مقاومت آنتی زنوز و تحمل بودند. ارزیابی همبستگی مقدار نسبی آب برگ با مقاومت به سنک گلابی بیانگر همبستگی مثبت بین مقدار نسبی آب برگ و مقاومت بود.

    کلیدواژگان: گلابی آسیایی، ارقام، سنک گلابی، مقاومت، آنتی زنوز، شرایط محیطی
  • فرنگیس قنواتی، حسن اسکندری، غلامرضا بخشی خانیکی، بهزاد سرخی لله لو، حسن امیرآبادی زاده صفحه 545

    در این تحقیق یازده جمعیت از بخش Hymenobrychis جنس Onobrychis (اسپرس)، جمع آوری شده از مناطق طبیعی ایران، با استفاده از مریستم انتهایی ریشه مورد مطالعه قرار گرفت و تعداد و ابعاد کروموزم ها درتقسیم میتوز اندازه گیری و فرمول کاریوتیپی هر گونه تعیین شد. تعداد کروموزوم پایه در گونه ها بین 7= x و 8= x و نوع کروموزوم ها نیز از نوع متاسنتریک (m) تا ساب متاسنتریک (sm) بود. بیشترین میانگین طول ژنوم متعلق به گونه O. chorassanica (1/22میکرومتر) و کمترین آن متعلق به گونه O. amoana subsp. meshhedensis (4/14 میکرومتر) بود. نتایج تجزیه واریانس ویژگی های کروموزومی نشان داد که بین گونه های مورد مطالعه اسپرس از نظر اکثر صفات در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی دار وجود داشت. بر خلاف سایر گونه ها که در کلاس A استبینز بودند، گونه O. michauxii 2 در کلاس B قرار گرفت و دارای کاریوتیپ نسبتا نا متقارن تر بود. گونه O. amoena subsp. meshhedensis با داشتن فرمول کاریوتیپی m 14، قرار گرفتن در کلاس A 1، بیشترین طول نسبی کروموزوم (26/68 میکرومتر)، کمترین دامنه طول نسبی کروموزوم (31/5 میکرومتر)، کمترین عدم تقارن بین کروموزومی (12/0) و درصد فرم کلی بالا به عنوان متقارن ترین گونه بود که نشان دهنده ابتدایی تر بودن این گونه است. در تجزیه به مولفه های اصلی، سه مولفه اول بیش از4/95 درصد از تنوع بین داده ها را توجیه کردند. با توجه به گروه بندی گونه ها بر اساس پارامترهای کروموزومی بیشترین شباهت بین جمعیت های گونه O. mazanderanica و کمترین قرابت و نزدیکی بین گونه های O. mazanderanica و O. michauxii وجود داشت.

    کلیدواژگان: اسپرس، بخش Hymenobrychis، تکامل، تعداد کروموزوم، کاریوتیپ
  • رضا محمدی، مصطفی آقایی، رضا حق پرست، محمد آرمیون، داود صادق زاده اهری، مظفر روستایی صفحه 561
  • علیرضا فخرواعظی، خشنود علیزاده دیزج، مقصود حسن پورحسنی، محسن مهدیه، فرهاد آهک پز، جلیل اصغری میدانی صفحه 565
|
  • R. Hajianfar, A. Zarbakhsh Page 437
    Reponse of twenty two tomato genotypes was evaluated in field and greenhouse under artificial inoculation with a virulent isolate of Alternaria alternata the causal agent of alternaria stem canker. The experiments were in RCBD in field and RCD in greenhouse with four replications. After appearance of disease symptoms, different characteristics including disease index were recorded for each treatment. Results of evaluation to stem canker disease showed that cultivars King stone, Early orbano VF and FDT 202, with disease index of 1.62, 2.11, 2.02 in field and 1.25, 1.80, 1.95 in greenhouse respectively, and hybrid Sunny × Sp-100 with disease index of 1.55 in field and 1.80 in greenhouse had the least disease infection and considered as resistant genotype. In addition to the susceptible check cultivar Peto early ch, lines L106, L107 and L109 had the highest disease scale in both field and greenhouse experiments so were susceptible to the disease.
  • M. Khoramdel Azad, H. Abdollahi, A. Ghasemi, S. Hajmansoor Page 451
    More than 50 quince genotypes have been collected in national quince collection that a few morphological and genetical information are available now on these genotypes. In order to study the genetical basis of diversity in this collection, current research was conducted, principally aimed at evaluation of the transferability of some apple SSRs to some quince genotypes. The DNA of 13 quince genotypes, as well as DNA of cultivar "Isfahan" were extracted using modified CTAB, modified SDS and a combined CTAB, SDS methods, that last method resulted in the best quality of extracted DNAs. Quince DNAs were amplified with eight primer sets of apple SSR including CH05d04, CH02b10, CH02d08, CH03g06, CH02h11a, CH04e03, CH04a12 and NZ02b01. Seven pairs out of eight primer pairs amplified a totally 33 SSR loci, that six pairs demonstrated the genetic variation of tested quince genotypes. CH03g06 was able to amplify the highest allelic number as well as resulting the highest index of polymorphism information content. The tested quince genotypes were clustered in eight categories, consisted of 1, 2, 1, 3, 2, 2, 1 and 1 genotypes. In the 6th group two genotypes SHA1 and SVS2 seemed to be synonyms.
  • B. Assady, M. R. Bihamta, H. R. Dorri Page 469
    A study was conducted to determine genetic control, GCA and SCA for yield and yield components in white bean (Phaseolus vulgaris L.). Five parents and 10 F1 hybrids were evaluated by diallel analysis using Griffing model 2 of method 2. The experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications conducted in normal and water stress conditions in the Khompin National Bean Research Station in 2005. The results of analysis of variance under two conditions showed significant differences among all genotypes for most of the traits. GCA and SCA in the normal condition were significant for pods/plant, seeds/plant and seed yield. GCA for seed/pod was also significant. Therefore, additive and non additive effects were important in controlling these traits. In the water stress condition, GCA and SCA were significant for pods/plant and seed yield. The highest positive value of GCA in normal condition for yield and yield components was related to parent genotype KS 41107 and in water stress condition to the other parent cultivar Dehghan. Therefore, these parents could be used in breeding programs. Estimating of genetic parameters by Hayman method showed that dominance effect was more important than the additive effects for pods/plant, seed/plant and seed yield in the normal condition. Average degree of dominance for all traits was more than 1 except for 100 seed weight. Therefore, for these traits over dominance effect was identified.
  • R. Nabavi Wasokolaii, N. Babaeian Jelodar, N. Bagheri, E. Hasannataj Page 485
    Cytoplasmic male sterile lines for Iranian rice cultivars, Neda, Tarom, Shastak-Mohamadi, Nemat, Onda, Hassani Rishak Ghermez, Amol 3, Dasht, Khazar and Sepidrod were developed after six repeated back crosses generations in the research farm of University of Agricultural and Natural Resources Sciences, Sari, Iran. STS markers (BF-STS-401 and BF-STS-402) were used for distinguishing CMS from maintainer lines or other self-fertile genotypes. The results showed that CMS lines possess two bands (464 and 335 bp) and maintainer lines possess only 335 bp bands. The results of studying allogamic traits indicated that florets of the Iranian CMS lines Sepidrod, Tarom, Amol 3, Dasht, Gerdeh, Hassani Rishak Ghermez and Neda were closed later than those of their male parents. The results also showed that glume openning time had significant positive correlation with filament length (0.720) and stigma length (0.889). Based of the results of the present study, it seems that Iranian CMS lines Neda, Tarom and Sepidrod are more suitable for hybrid seed production due to their favorable and superior floral characteristics.
  • C. Moslemkhani, J. Mozafari, A. Alizadeh, M. Shamsbakhsh, E. Mohamdi Goltape Page 501

    In this research resistance of thirteen commercial potato cultivars to R. solanacearum was studied under in vitro and greenhouse conditions and the efficiency of these two techniques were compared. Cultivars Picaso, Raja, Santana, Agria, Herta, Marfona, Diamont, Sante, Milova and Phiana showed different degrees of susceptibility to R. solanacearum under both conditions. Under in vitro conditions cultivars Casmus, Els and Bolesta showed no disease symptoms while pathogen was detected in these cultivars. Under greenhouse conditions cultivar Casmus also showed no symptom but R. solanacearum was detected in its tissues. Cultivars Els and Bolesta which were phenotipically resistant, were assessed positive for R. solanacearum infection under in vitro conditions. Our results showed that resistance evaluation under in vitro and greenhouse conditions were not significantly different. Therefore, the in vitro technique developed in this research is a reliable, cost effective and a quick method for evaluating resistance against R. solanacearum in potato plants.

  • H. Doulati Bane, S. A. Mohammadi, M. Labra Page 517

    To assess the genetic diversity and relationship among the 72 grapevine cultivars grown in collection garden of West Azarbaijan province, Iran, 23 SSR loci were analyzed. All microsatellite primers amplified a total of 199 polymorphic bands in tested grapevinecultivars. The number of alleles per locus ranged from two alleles at VVS3 to 15 at VMC6G7 with an average of 8. 65. The PIC value varied between 0. 88 at VMC6G7 locus and 0. 37 at VVS3 and ZAG83, with an average of 0. 67. The expected heterozigosity (He) varied from 0. 89 at VMC6G7 locus to 0. 49 at ZAG83 with an average of 0. 7. Cluster analysis based on the molecular data classified all cultivars into six groups. Based on microsatellite analysis, several synonyms such as ׳ Moseli ׳ and ׳ Saghal Solian ׳, ׳ Rasha ׳ and ׳ Khoshnav ׳, ׳ Siyah Mamoli ׳ and ׳ Klka Revi ׳, ׳ Tabarze Sefid ׳ and ׳ Tabarze Ghermez ׳, ׳ Fakhri ׳ and ׳ Dizmari ׳ and between three cultivars of' ׳ Keshmeshi Sefid ׳, ׳ Bidane Ghermez ׳ and ׳ Rejin ׳. Misnaiming of Alhaghi and Shahroudi as well as Khallili Sefid and Khallili Ghermez was detected.

  • M. Bayati, K. Arzani, S. Moharamipour Page 531

    This project was conducted in 2008 growing season in order to explore and evaluate the resistance of some Asian pear (Pyrus serotina Rehd.) cultivars including " KS6 ", " KS7 ", "KS8", "KS9", "KS10", "KS11", "KS12", "KS13" and "KS14" to pear lace bug (Stephanitis-pyri F.). Evaluation of insect resistance were determined based on the number of insects on leaves, leaf damage rate, total fruit yield, amount of fruit loss, relative water content and leaf chlorophyll content. KS8 and KS14 cultivars with a few numbers of pear lace bug and lower leaf damage rate, KS6 and KS13 with the highest fruit yield and higher chlorophyll content, were found to be moderately resistant to the lace bug of the antixenosis and tolerance types, respectively. Assessed correlation of relative water content and resistance components, indicated positive correlations among them.

  • F. Ghanavati, H. Eskandari, G. Bakhshi Khaniki, B. Sorkhi Laleloo, H. Amirabadizadeh Page 545

    Nine populations of sect. Hymenobrychis of sainfoin were collected from natural habitats across Iran. Number and size of chromosomes as well as karyotypic formula of the populations were assessed using their root tip meristemes. The basic chromosome number varied between x=7 and x=8 and their chromosomal type was metacentric and sub-metacentric. The highest genomes length belonged to O. chorassanica (22.144µm) and the lowest to O. amoana subsp. meshhedensis (14.409µm). The results of analysis of variance based on unbalanced completely randomized design showed significant differences among the populations for the most of the studied traits (P<%1). O. michauxii 2 was classified as asymmetric class of B and others as A. O. amoena subsp. meshhedensis with 14m formula, stand in A class with had the most relative length of shortest chromosome (68.26), lowest intra chromosal asymmetrical (0.12) lowest differences of relative length(5.31) and the high total form percentage was the most symmetrical species. Using principal components analysis, the first three components justified %95.4 of total variance. By cutting dendrogram, resulted from cluster analysis based on the karyptipic parameters species, the highest distance obtained between O. mazanderanica and O. michauxii and the lowest metric distance value obtained between populations of O. mazanderanica.

  • R.Mohammadi, M.Aghaee Sarbarze, R. Haghparast, M. Armion, D.Sadeghzadehahari, M. Roustaii Page 561

    Durum wheat due to its quality is an important crop in feeding and economics. Saji is a newly released durum wheat cultivar with a mean yield of 2824 kgha-1 which was higher than the two durum wheat (Zardak) and bread wheat (Sardari) check cultivars in different yield traits conducted during 2000-2008 cropping seasons in Iran. Its grain yield was 23% and 11% higher than those of Zardak and Sardari cultivars, respectively over the years. In farmers fields Saji cultivar producted a mean grain yield of 2767 kgha-1 which was 51% and 42% more than the yield of Zardak and Sardari cultivars, respectively. In experiments with two supplementary irrigations (during flowering to maturity stages), Saji cultivar produced 59% and 63% higher grain yield in moderate cold and moderate warm areas of Iran. Saji is a facultative cultivar with 13% seed protein. It is an early maturity cultivar, moderately resistant to rusts and bunts and resistant to lodging. It is highly adapted to moderately cold and warm rainfed areas of Iran and suitable for supplemental irrigation conditions.

  • A.Fakhrevaezi, K.Alizadehdizaj, M.Hassanpour Hosni, M.Mahdieh, F.Ahakpaz, J.Asghari Meidani Page 565

    Drylands cover about 6.2 million hectares of arable lands across Iran, but annual feed legumes are not present in rainfed crop rotations. Introduction of new forage cultivars with high productivity and nutritive values is a key solution in drylands development. Vd-2446 a vetch (Vicia dasycarpa) line with origin of Italy has been selected from vetch nurseries provided by ICARDA during 1995 and was evaluated along with other selected lines and local checks over 9 years in different research stations and on-farm conditions. Vd-2446 with mean 2240 kgha-1 dry biomass over environments, high stability and higher protein content compared to other lines and local check was Selected as a suitable cultivar for cultivation as a spring crop in cold areas and as a winter crop in moderate cold drylands of Iran. It was officially registered by Agricultural Research, Eduction and Extension Organization in 2009 and named Maragheh.