فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و هفتم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسلم درستکار، مصطفی مصطفوی، محمد صانعی شریعت پناهی، داراب حسنی، احمد خلیقی، احمد نیکزاد صفحه 449
    بیشتر ارقام بادام موجود در کشور از نظر گرده افشانی و تلقیح خود ناسازگار هستند. در سال های 1387 و 1388 روی 54 رقم موجود در باغ کلکسیون بادام مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس واقع در زرقان مطالعه ای انجام شد تا میزان خودسازگاری این ارقام تعیین و گرده دهنده های مناسب برای شش رقم تجاری دیرگل موجود در کلکسیون مشخص شود. برای تعیین میزان خود سازگاری هر رقم، چهار شاخه و بر روی هر شاخه حداقل یکصد جوانه گل انتخاب و با استفاده از گرده های همان رقم، گرده افشانی شد. در دو نوبت پس از گرده افشانی تعداد میوه های تشکیل شده یادداشت شد. برای تعیین گرده دهنده مناسب، شش رقم برتر به صورت دی الل با یک دیگر تلاقی داده شدند. در بررسی میزان خودسازگاری، در رقم تونو در بررسی دو ماهه در دو سال پیاپی به طور متوسط در خودگرده افشانی 41 درصد تشکیل میوه مشاهده شد. در سایر ارقام کلکسیون تشکیل میوه در خودگرده افشانی مشاهده نشد. برای رقم کاپاریل به ترتیب ارقام مرسد با 5/69، تونو با 5/67 و کریستومورتو با 5/63، برای رقم کریستومورتو رقم تونو با 62/68، برای رقم تونو به ترتیب ارقام کاپاریل با 25/47، تونو با 87/40 و مرسد با 37/41، برای رقم فرانیس به ترتیب ارقام آی با 20/47 و کاپاریل با 50/46، برای رقم مرسد به ترتیب ارقام کریستومورتو با 50/75 و تونو با 75/64 و برای رقم آی به ترتیب ارقام تونو با 50/70 و کریستومورتو با 20/65 درصد تشکیل میوه بهترین گرده دهنده ها بودند.
    کلیدواژگان: بادام، خود ناسازگاری، گرده دهنده
  • علیرضا راحمی، محمدرضا فتاحی مقدم، علی عبادی، تکتم سادات تقوی، داراب حسنی صفحه 459
    در این مطالعه ده صفت کمی و شش صفت کیفی مربوط به خصوصیات خشک میوه و مغز 56 نمونه از 17 گونه و واریته وحشی بادام مقایسه و گروه بندی شدند. گونه های وحشی بادام تنوع زیادی از نظر صفات بررسی شده نشان دادند. گونه P. haussknechtii بزرگ ترین و سنگین ترین خشک میوه و مغز را داشت در حالی که گونه P. lycioides var. horrida دارای کوچک ترین میوه بود. گونه های P. scoparia، P. spartioides وP. erioclada روشن ترین رنگ مغز را داشتند. بر اساس خصوصیات خشک میوه و مغز، نمونه های وحشی بادام به دو کلاستر طبقه بندی شدند. این دو کلاستر با دو سری Icosandrae و Dodecandrea که قبلا برای گونه های وحشی بادام تعیین شده بود مطابقت داشت. سری Icosandrae شامل گونه هایی از دو بخش Euamygdalus و Spartioides بود و سری Dodecandrea شامل گونه های متعلق به بخش Lycioides بود. نتایج این آزمایش نشان داد که می توان از خصوصیات خشک میوه و مغز برای کمک به شناسایی و طبقه بندی ژنوتیپ های بادام استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بادام، گونه های وحشی، میوه و مغز، گروه بندی
  • افشین بافنده روزبهانی، علی اشرف جعفری، ابراهیم رحمانی صفحه 483
    گیاه Bromus tomentellus یکی از گرامینه های مهم و با ارزش برای تولید علوفه است. با هدف بررسی عملکرد بذر و علوفه خشک و تحمل به خشکی، یازده ژنوتیپ علف پشمکی در دو آزمایش جداگانه آبی و دیم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 85-1384 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد مورد ارزیابی قرار گرفتند و عملکرد بذر و علوفه آن ها اندازه گیری شد. با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی روی شاخص های مقاومت به خشکی شامل میانگین حسابی (MP)، شاخص تحمل (TOL)، شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل به تنش (STI) و میانگین هندسی (GMP) و عملکرد بذر و علوفه در شرایط آبی (Yn) و دیم (Ys)، ژنوتیپ ها در دیاگرام دو بعدی بر اساس دو مولفه اصلی اول پراکنش داده شدند. دراین نمودار ژنوتیپ 3752M (با عملکرد 265 کیلوگرم بذر در هکتار) و ژنوتیپ های 587M، 587P7، 587P12 و 587P3 (با تولید 1897-3/1680 کیلوگرم علوفه در هکتار) از نظر تحمل به خشکی مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: Bromus tomentellus، عملکرد بذر، عملکرد علوفه، شاخص های مقاومت به خشکی
  • شکیبا شاهمرادی، سکینه شفاءالدین، احمد یوسفی صفحه 495
    در تحقیق حاضر بخشی از کلکسیون جو اهلی (Hordeum vulgare) شامل 278 مورفوتیپ بومی مناطق گرم وخشک از کلکسیون موجود در بانک ژن گیاهی ملی در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج ارزیابی شد. پارامترهای آمار توصیفی صفات کمی مورفوتیپ ها نشان دهنده این بود که دامنه تنوع در صفات مختلف متفاوت است. در برخی از صفات کیفی تنوع اندکی ملاحظه شد اما اکثر صفات مورد بررسی از تنوع نسبتا بالایی برخوردار بودند. با توجه به پارامتر ضریب تغییرات در میان صفات کمی، بیشترین تنوع در صفات عملکرد، تعداد سنبلچه در سنبله و ارتفاع بوته دیده شد. عادت رشدی، رنگ دانه و نوع لما دارای بیشترین تنوع در صفات کیفی بودند. همبستگی مثبت و معنی داری میان صفات تعداد سنبلچه در سنبله و وزن صد دانه و عملکرد دانه وجود داشت این امر ارتباط نزدیک این صفات را در شرایط متفاوت محیطی نشان می دهد.گروه بندی مورفوتیپ ها با استفاده از صفات مورفولوژیکی، فنولوژیکی و آگرونومیکی و محل جمع آوری بر اساس استان، منجر به ایجاد چهار گروه اکوتیپی مختلف شد.
    کلیدواژگان: جو، ژرم پلاسم، صفات مورفولوژیکی و آگرونومیکی، همبستگی
  • عزت الله فرشادفر، جواد جوادی نیا صفحه 517
    در این بررسی واکنش بیست ژنوتیپ نخود به تنش خشکی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی در سال زراعی 86- 1385 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلو ک های کامل تصادفی با سه تکرار و در دو شرایط تنش آبی و بدون تنش انجام شد. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها از نظر بیشتر صفات نشان داد. حد اکثر عملکرد در شرایط تنش و بدون تنش به ژنوتیپ X96TH41K4 تعلق داشت. ضرائب تغییرات ناشی از تنش خشکی نشان داد که بیشترین آسیب ناشی از تنش خشکی مربوط به میزان عملکرد دانه بود که نسبت به شرایط بدون تنش 46/62 درصد کاهش نشان داد. تنش در مورد صفات درصد پوکی غلاف، پایداری غشای سلولی، کلروفیل بر اساس واحد اسپد و میزان پرولین اثر مثبت نشان داد. نتایج تجزیه رگرسیون قدم به قدم در شرایط بدون تنش نشان داد که مهم ترین عوامل موثر بر عملکرد روز تا رسیدگی، میزان آب نسبی، آب نسبی از دست رفته و درصد پوکی غلاف بودند که 51 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. در شرایط تنش، آب نسبی از دست رفته، تعداد غلاف در بوته و پایداری غشاء سلولی 52% از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. همبستگی مثبت و معنی داری بین میانگین عملکرد و زیست توده، شاخص برداشت، وزن صد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، آب نسبی از دست رفته و شاخص تحمل تنش در شرایط تنش مشاهده شد. تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها را در چهار گروه متفاوت طبقه بندی کرد و X96TH41K4 به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ در یک گروه مجزا قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نخود، تنش خشکی، شاخص تحمل تنش، صفات فیزیولوژیکی
  • زهرا خدارحم پور، رجب چوکان صفحه 539
    به منظور شناخت تنوع ژنتیکی در لاین های اینبرد ذرت در شرایط تنش گرما، پانزده لاین اینبرد در سال 1386 در دو تاریخ کاشت 15 تیرماه (انطباق زمان گرده افشانی و پرشدن دانه با تنش گرما) و 5 مرداد ماه (شرایط بهینه) براساس سی صفت مورفولوژیکی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان شوشتر مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش گرما بالاترین ضریب تغییرات فنوتیپی مربوط به صفات (Anthesis Silking Interval) ASI، تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف و عملکرد دانه، و در شرایط بهینه به صفات درصد سقط دانه و ASI بود. تجزیه کلاستر به روش واریانس مینیموم وارد (Ward)، لاین ها را در دو شرایط در سه کلاستر گروه بندی کرد. در شرایط تنش گرما لاین های K166A و K166B در کلاستر سوم و در شرایط بهینه لاین های K19، K3651/2، K166B و K47/2-2-1-3-3-1-1-1 در کلاستر سوم، به علت داشتن مقادیر بالای عملکرد و سایر صفات مطلوب و مقادیر پایین درصد سقط دانه، ASI و درصد بالای پروتئین دانه ارزشمند بودند و می توان از آن ها برای انتقال صفات مذکور در برنامه های دورگ گیری استفاده کرد. در شرایط تنش گرما لاین های کلاستر دوم و سوم و در شرایط بهینه لاین های کلاستر اول و سوم برای استفاده در تلاقی ها به منظور ایجاد تنوع بیشتر در صفات مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: ذرت، تنش گرما، صفات مورفولوژیک، تجزیه کلاستر
  • فرزانه فاضلی، کیانوش چقامیرزا صفحه 555
    در مطالعه حاضر 105توده نخود کابلی دریافت شده از بانک ژن گیاهی ملی ایران به همراه پنج رقم شاهد (آرمان، جم، هاشم، بیونیج و ILC-482) در قالب طرح آگمنت در سال های زراعی 1385 و 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه کاشته شدند. تجزیه واریانس صفات اندازه گیری شده نشان داد که عملکرد بوته، تعداد شاخه های اولیه و شاخص برداشت به ترتیب با 89/22، 2/22 و 49/19 درصد بیشترین تغییرات ژنتیکی در بین توده های نخود را داشتند. عملکرد دانه با صفات شاخص برداشت و عرض کانوپی همبستگی مثبت و معنی داری داشت. نتایج تجزیه به عامل ها به روش حداکثر درست نمایی نیز شش عامل پنهانی را شناسایی کرد که جمعا 82/75 درصد از کل تنوع داده ها را توجیه کردند. برای ارزیابی تنوع ژنتیکی توده ها و ارقام شاهد با استفاده از 26 آغازگر تصادفی RAPD الگوی باندی DNA تکثیر شد که از تعداد 564 قطعه ای که در کل توده ها و ارقام تولید شد 321 قطعه چند شکل بودند. تعداد باندهای چندشکل از 15 تا 28 به ازاء هر آغازگر متفاوت بودند و اطلاع بخش ترین مکان ژنی مربوط به آغازگر D12 بود. مقادیر PIC بین 09/0 تا 66/0 و شاخص نشانگر بین 26/5 تا 27/41 در هر آغازگر بود. توده های شماره 86 و 85 بیشترین تشابه (97%) و توده شماره 20 و رقم ILC-482 کمترین تشابه (68 ٪) را داشتند. تجزیه خوشه ایتوده ها و ارقام را در ده گروه مجزا گروه بندی کرد. تعدادی از زیر گروه های درون خوشه های اصلی با مقادیر بالای بوت استرپ تایید شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که نشانگر مولکولی RAPD قادر است چندشکلی نسبتا قابل قبولی را نمایان سازند و تنوع ژنتیکی موجود در توده ها می تواند برای افزایش پایه ژنتیکی برنامه های به نژادی نخود مفید باشد.
    کلیدواژگان: نخود، تنوع ژنتیکی، صفات زراعی، تجزیه به عامل ها، نشانگر مولکولی RAPD
  • مصطفی آقایی سربرزه، اشکبوس امینی صفحه 581
    در بررسی حاضر 112 لاین خالص گندم نان انتخابی از کلکسیون گندم های بومی نان موجود در بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال زراعی 88-1387 به صورت آزمایش بدون تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در این آزمایش بعد از هر 20 ژنوتیپ دو رقم پیشتاز و پیشگام به عنوان شاهد کاشته شدند. هر شماره در دو خط یک متری و در هر خط بذرهای یک سنبله خالص کاشته شد. ژنوتیپ ها در شرایط آبیاری درمزرعه آزمایشی موسسه واقع در کرج ارزیابی شدند. در طول دوره رشد صفات زراعی مختلف، عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه یادداشت شدند. نتایج آزمایش تنوع زیادی را در ژنوتیپ های گندم بومی نان از نظر اکثر صفات کمی و کیفی نشان داد. تجزیه رگرسیون نشان داد که در گندم های نان بومی صفاتی مانند تعداد دانه در سنبله و عملکرد بیولوژیکی اثر مثبت ومعنی داری بر عملکرد دانه داشته و سهم قابل توجهی از تغییرات عملکرد را تببین می کنند. دسته بندی ژنوتیپ ها بر اساس تجزیه کلاستر به روش UPGMA ژنوتیپ ها را در هشت گروه قرار داد. با توجه به نتایج به دست آمده 22 ژنوتیپ که نسبت به ژنوتیپ های دیگر عملکرد دانه بیشتر و برخی خصوصیات زراعی مناسب تر داشتند انتخاب شدند. نتایج این تحقیق نشان داد مواد ژنتیکی موجود در این کلکسیون منابع ارزشمندی هستند که علاوه بر داشتن صفات جدید، تنوع سرشاری را برای به نژادگران به منظور اصلاح و تولید ارقام گندم فراهم می آورند.
    کلیدواژگان: گندم نان، ژنوتیپ های بومی، تنوع ژنتیکی، صفات کمی و کیفی
  • عزت الله فرشادفر، مجید قیطولی، رضا حق پرست، آنیتا یاقوتی پور، مصطفی آقایی سربرزه صفحه 601
    به منظور تعیین مکان کروموزومی ژن های کنترل کننده تحمل به خشکی در جو و رابطه بین شاخص های مزرعه ای و آزمایشگاهی تحمل به خشکی آزمایشی در سال زراعی 1383-در ایستگاه سرارود، کرمانشاه انجام شد. لاین های دارای دو کروموزوم اضافی گندم- جو (Ch.sBarley) که از مرکز بین المللی تحقیقات کشاورزی در مناطق خشک (ایکاردا) با ترکیب کروموزومی (2+42= n 2) و علائم اختصاری H 1، H 2، H 3، H 4، H 5، H 6 و H 7 (به ترتیب کروموزوم های شماره1، 2، 3، 4، 5، 6 و 7) جو، به همراه والددهنده که در این پژوهش جو رقم Hordeum vulgare L. Betzes)) با ترکیب کروموزومی (14 x= 2 n= 2) و والد گیرنده با گندم بهاره چینی (Chinese Spring) با ترکیب کروموزومی (42 x= 6 n= 2) به همراه رقم گندم نان سرداری و جو سرارود-1 به عنوان شاهد در سه تکرار با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه و طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس اختلاف معنی داری را برای شاخص جوانه زنی (PI)، طول ریشه (RL)، طول کولئوپتیل (CL)، عملکرد در شرایط بدون تنش (Yp) و عملکرد در شرایط تنش (Ys) نشان داد. مقایسه میانگین ها نشان داد که اکثر مکان های ژنی کنترل کننده تحمل به خشکی بر روی کروموزوم های H 4 و H 5 قرار گرفته اند. ارتباط بین شاخص های مزرعه ای (STI) و آزمایشگاهی (GSI) تحمل به خشکی مشخص کرد که GSI را می توان به عنوان یک شاخص انتخاب سریع تحمل به خشکی به کار برد. نتایج حاصل از نمودار سه بعدی و تجزیه کلاستر نیز این احتمال را که بیشتر مکان های ژنی کنترل کننده تحمل به خشکی در جو بر روی کروموزوم های H 4 و H 5 قرار گرفته اند تایید کرد.
  • بهروز اسدی، حمیدرضا دری، عادل غدیری صفحه 615
    به منظور شناسائی ژنوتیپ های متحمل به خشکی، آزمایشی در مزرعه ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا خمین در سال 1386 اجرا شد. تعداد یک صد ژنوتیپ لوبیا چیتی به همراه سه شاهد در قالب طرح آگمنت در دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی کاشته شدند. آبیاری در شرایط مطلوب و تنش به ترتیب پس از 50 و 100 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A اعمال شد. در طول دوره رشد صفات زراعی، عملکرد و اجزاء عملکرد ژنوتیپ ها اندازه گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، تنش خشکی به طور متوسط منجر به کاهش عملکرد به میزان 16/41 درصد شد. برای ارزیابی ژنوتیپ ها از نظر تحمل به خشکی شاخص های میانگین حسابی (MP)، میانگین هندسی (GMP)، تحمل به تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI) و تحمل محاسبه شدند. با توجه به همبستگی شاخص ها با عملکرد در دو شرایط تنش و غیر تنش، دو شاخص STI و SSI به عنوان بهترین شاخص ها در شناسائی ژنوتیپ های متحمل انتخاب شدند. با استفاده از نمودار بای پلات و مقایسه مقادیر دو شاخص برتر STI و SSI برای هر ژنوتیپ و مشاهده وضعیت قرار گرفتن ژنوتیپ ها در بای پلات شش ژنوتیپ KS21181، KS21247، KS21212، KS21216، KS21189 و KS21191 که STI بالا و SSI پائین داشتند به عنوان ژنوتیپ های متحمل به خشکی شناسائی شدند.
    کلیدواژگان: لوبیا چیتی، تنش خشکی، شاخص های تحمل به تنش
  • امیر یزدان سپاس، عظیم اکبری، امیر قلی سنجری، محمد رضایی، مهرداد چایچی، تقی بابایی، غلامرضا امین زاده، احمد زارع فیض آبادی، مسعود عزت احمدی، شهناز عاشوری صفحه 631
  • امیر یزدان سپاس، منوچهر خدارحمی، محمد رضایی، محمود ناظری، عادل پدرام، مهرداد چایچی، سیدعلیرض رضوی، احمدرضا کوچکی، توحید نجفی میرک، تقی بابایی صفحه 635
|
  • A. Rahemi, M. R. Fatahi Moghaddam, A. Ebadi, T. Taghavi, D. Hassani Page 459
    In this study 56 accessions of 17 wild almond species and varieties were compared and classified based on their nut and kernel characteristics. Ten quantitative and six qualitative traits of nut and kernel were recorded. Wild almond species showed a high diversity in mentioned characteristics. Prunus haussknechtii had the biggest and heaviest nut and kernel, while P. lycioides var. horrida produced the smallest nut. P. scoparia, P. spartioides and P. erioclada showed the lightest kernel color. Based on nut and kernel characteristics, wild genotypes were classified into two clusters. These two clusters agreed the two series Icosandrae and Dodecandrea, which have already been determined. The former serie contained species from Euamygdalus and Spartioides sections.
  • A. Bafandeh Rozbahani, A. A. Jafari, E. Rahmani Page 483
    Bromus tomentellus is one of the important and valuable grass species for forage production. In order to study the seed and dry forage yield and drought tolerance, eleven genotypes of B. tomentellus were evaluated in two separate experiments under irrigated and rainfed conditions using randomized complete block design with three replications in Agricultural Research Station of Broujerd, Iran, during 2005-2006. Using principal component analysis of drought resistance indices as mean productivity (MP), tolerance index (TOL), stress susceptibility index (SSI), stress tolerance index (STI) and geometric mean productivity (GMP) and seed yield and forage yield in irrigated (Yn) and rainfed (Ys) conditions, genotypes were distributed in two-dimensional diagram based on of the first two principal components. Genotype 3752M with average seed yield of 265 kgha-1 and genotypes 587M, 587P7, 587P12 and 587P3 with average forage yield of 1680.3 to 1897 kgha-1 exhibited suitable drought tolerance.
  • S. Shahmoradi, S. Shafaoddin, A. Yousefi Page 495
    In this study 278 ecotypes of cultivated barley were evaluated for qualitative and quantitative traits within a trial in SPII experimental field (Karaj, Iran). Different characters showed different levels of diversity based on descriptive statistics and Shannon diversity index. Yield, number of spikelet per spike and plant height represented the highest diversity between quantitative traits based on coefficient of variation (CV). In quantitative traits, growth habit, grain color and lemma type were the most diverse traits. Number of spikelet per spike was significantly correlated with grain yield indicating their close relationship. Cluster analysis based on agronomical and morphological traits and the origin of morphotypes resulted in clustering the ecotypes into four different groups.
  • Z. Khodarahmpour, R. Choukan Page 539
    To understand genetic diversity in maize inbred lines under heat stress condition, fifteen inbred lines were studied in 2007 in two planting dates, 6 July (to coincide heat stress with pollination time and grain filling period) and 27 July (optimum) based on 30 morphological traits in a randomized complete block design with three replications in Shoushtar, Iran. The results showed that under heat stress condition, the highest coefficient of phenotypic variation was obtained for ASI, grain number per ear, grain number per ear row and grain yield, and in optimum condition for of grain abortion and ASI. Cluster analysis by Ward,s minimum variance, clustered lines into three groups in both conditions. In the heat stressed condition lines K166A and K166B in the third cluster, and in the optimum condition lines K19, K3651/2, K166B and K47/2-2-1-3-3-1-1-1 in the third cluster were suitable because of having higher values for yield and other desirable traits and also lower amounts of grain abortion percent, ASI and grain protein contents. In heat stress condition, lines of the second and third clusters and in optimum conditions lines of the first and third clusters seem to be suitable for creating diversity in different characteristics if they are used in hybridization programs.
  • F. Fazeli, K. Cheghamirza Page 555
    One hundres five accessions of Kabuli type chickpea received from National Plant Gene Bank of Iran, Karaj, with five check cultivars (Arman, Jam, Hashem, Bivanij and ILC- 482) were grown on the basis of augment design during 2006 and 2007 in research field of College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran. Based on ANOVA, coefficient of variations for chickpea seed yield, number of primary branches and harvest index were 22.89, 22.2 and 19.49, respectively. Correlation analysis indicated positive and significant correlation between seed yield with harvest index and canopy width. Factor analysis identified six factors, accounting 75.82 % of total variations. In RAPD analysis with 26 random primers, 564 bands were amplified that 321 of them were polymorph. N number of polymorphic bands ranged from 15 to 28 per primer and t he most informative loci was D12. Polymorphic information content (PIC value) ranged from 0.09 to 0.66 and marker index (MI) ranged from 5.26 to 41.27 per primer. A maximum genetic similarity value of 0.97 was observed between accessions No. 85 and 86 and a minimum similarity value of 0.68 between accession No. 20 and ILC-482. Clustering analysis classified the chickpea accessions and cultivars in to 10 major groups and the number of the subgroups were strongly supported by high bootstrap value. The results showed that RAPD molecular marker can reveal relatively acceptable polymorphism and genetic variation detected in this study can be useful for enhancing the genetic base of breeding programs.
  • M. Aghaee Sarbarze, A. Amini Page 581
    One hundred and twelve local bread wheat genotypes available in the wheat collection of Cereal Research Department, Seed and Plant Improvement Institute (SPII) were evaluated in a non-replicated experiment in research farm of SPII, Karaj, Iran in 2009-2010 cropping season. The genotypes were compared with two bread wheat check cultivars Pishgam and Pishtaz. Each genotype was planted in two rows of one meter long. The checks were repeated between the rows of every 20 genotypes. Descriptive analysis of data showed presence of a vast genetic variability among the genotypes for the quantitative and qualitative traits. Stepwise regression analysis showed that seed number per spike and biological yield had positive and significant effects on yield and remained in the final model with adj.R2~70%. Cluster analysis using UPGMA method grouped the bread wheat genotypes in eight groups. Based on field evaluations and data analysis, 22 genotypes were selected for further evaluation in succeeding years.
  • E. Farshadfar, M. Qaitoli, R. Haghparast, A. Yaghotipour Page 601
    To determine chromosomal localization and relationship between field and laboratory indicators of drought tolerance, an experiment was conducted in 2003-2004 cropping season at Sararood agricultural research station, Kermanshah, Iran. Seven genotypes of wheat-barley disomic addition lines provided by International Center for Agricultural Research in Dryland Areas (ICARDA), their donor and recipients together with barley (cv. Sararood-1) and bread wheat (cv. Sardari) checks were grown in a RCBD in field and a CRD in laboratory with three replications. The results of analysis of variance exhibited highly significant differences for promptness index (PI), root length (RL), coleoptile length (CL), yield potential (Yp) and stress yield (Ys). Mean comparison indicated that drought tolerance attributes were related to chromosomes 4H and 5H. Relationship between field (STI) and laboratory (GSI) indicators of drought tolerance showed that GSI can be considerd as an early selection criterion for drought tolerance. Three –D plot and cluster analysis also confirmed that most probably the genes controlling field and laboratory characteristics of drought tolerance in barley might be located on chromosomes 4H and 5H
  • B. Assady, H. R. Dorri, A. Ghadiri Page 615
    To identify the drought tolerant genotypes of chitti bean, an experiment was conducted in Bean Research Station of Khomein in 2007. One hundred Chitti bean genotypes were evaluated in an augment design with three controls under irrigation and drought stress conditions. Irrigations in normal and drought stress conditions were applied after 50 and 100 mm evaporation from class A tank. The results showed that drought stress decreased the yield of genotypes up to 41.16 percent. Drought tolerance indices namely arithmetic mean (MP), geometric mean (GMP), stress tolerance (STI), stress susceptibility (SSI) and tolerance were calculated. Based on the correlation between drought stress indices and yield in two conditions, STI and SSI were found to be the best indices to identify tolerant genotypes. genotypes KS21181, KS21247, KS21212, KS21216, KS21189 and KS21191 were identified as drought tolerant using biplot, SSI, GMP and other indices.
  • A. Yazdansepas *, A. Akbari, A. G. Sanjari, M. Rezaie, M. Chiychi, T. Babaie, G. Aminzadeh, A. Zareh Fayzabadi, M. Azzatahmadi, S. Ashouri Page 631
    Mihan is a new bread wheat cultivar originated from the cross between Iranian cultivar Barakat with the Chinese cultivar 90-Zhong 87 at Karaj Research Station in 1995-96 cropping season. The F1 plants were grown at Karaj in 1996-97 cropping season, furthermore F2-F6 populations and regional preliminary yield nursery were evaluated at Ardebil Agricultural Research Station during 1997-2003 cropping seasons. Mihan was tested as C-84-8 prior to release. Mihan has been tested in yield trials under normal irrigation and post-anthesis drought stress conditions in cold regions of Iran. It yielded well under both conditions. The mean grain yield of Mihan under normal irrigation and post-anthesis drought stress conditions was higher (7787 and 5967 kgha-1) than the mean yield of national check cultivar Shahryar (7064 and 4714 kgha-1), respectively. Mihan is a winter wheat with amber kernel. Its average height is 84 cm and is resistant to the yellow rust. Its average thousand kernel weight under normal irrigation and drought condition was 43 and 34 gram, respectively. Mihan has grains with average protein and gluten contents of 11% and 26.4, respectively. Mihan was officially released in January 2011 for cultivation in cold regions of Iran with post-anthesis drought stress condition.
  • A. Yazdansepas, M. Khodarahmi, M. Rezaie, M. Nazeri, A. Pedram, M. Chaichi, S. A. Razavi, A. R. Koocheki, T. Najafi Mirak, T. Babaie Page 635
    Zareh was primarily received as an introduction wheat within the Winter Wheat Observation Nursery for Irrigated Areas (WWON-IR) with pedigree of 130L1.11//F35.70/Mo73/4/Ymh/Tob//Mcd/3/Lira from CIMMYT-Turkey in 2001-02 cropping season. Zareh was tested as C-83-8 in yield trials under normal irrigation and post-anthesis drought stress conditions in cold regions of Iran. It outyielded Shahryar (national check cultivar) under normal irrigation (7550 vs. 7254 kgha-1) and post-anthesis drought stress conditions (4893 vs. 4328 kgha-1), so it is recommended for cultivation under both conditions. Zareh is a winter wheat with red kernel. Its average height is 98 cm and it is resistant to the yellow rust. Its average thousand kernel weight under normal irrigation and drought condition was 40 and 31 gram, respectively. Zareh has grains with average protein and gluten content of 11.4% and 31.5%, respectively. Zareh was officially released in September 2010 for cultivation in cold regions of Iran with post-anthesis drought stress conditions.