فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و هشتم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمودرضا کریمی شهری، ویدا دهواری، محمد حاجیان شهری، علی مختاریان صفحه 159
    در این تحقیق، تنوع ژنتیکی پانزده رقم انگور شامل شش رقم بومی استان خراسان رضوی، هشت رقم وارداتی ترکمن متعلق به گونه Vitis viniferaو یک رقم متعلق به گونه Vitis muscadiana با استفاده از نشانگرهای RAPD و ISSR مورد بررسی قرار گرفت. هفت آغازگر رپید و هفت آغازگر ISSR به ترتیب تولید 59 و 58 نوار با وضوح بالا و تکرارپذیر کردند که همگی چندشکلی را در بین ارقام نشان دادند. گروه بندی ژنوتیپ ها به روش تجزیه خوشه ایو با استفاده از الگوریتم UPGMA انجام و پانزده رقم در دو گروه بزرگ از یک دیگر جدا شدند. ارقام ترکمن در گروه اول و ارقام بومی خراسان رضوی به همراه رقم متعلق به گونه Vitis muscadiana در گروه دوم قرار گرفتند. با توجه به جدول ضریب تشابه جاکارد، بیشترین تشابه بین ارقام ترکمن 6 و ترکمن 8 و کمترین تشابه بین ارقام ترکمن 3 و صاحبی نیشابور مشاهده شد.
    کلیدواژگان: انگور، ارقام بومی، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای مولکولی
  • مجید زمانی، افشاراستخر، وحید رهجو صفحه 172
    به منظور بررسی مقاومت ژنوتیپ های مختلف دیررس ذرت به بیماری سیاهک معمولی Ustilago maydis (DC.) Corda آزمایشی با 29 هیبرید دیررس ذرت در سال 1383،46 هیبرید در سال 1384 و 25 هیبرید در سال 1385در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه کرج و شیراز اجرا شد. مایه زنی با روش تزریق در نوک بلال (Tip injection) با سرنگ به میزان 3 میلی لیتر در هر بلال در مرحله ظهور تارهای ابریشمی و ارزیابی سه تا چهار هفته پس از بروز علائم بیماری بر روی بلال انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین هیبریدها از نظر واکنش نسبت به بیماری اختلاف معنی داری وجود دارد. میزان مقاومت و حساسیت هیبرید ها بر اساس شدت بیماری در مقیاس صفر تا 7 تعیین شد که بر این اساس هیبریدها در شش گروه بسیار مقاوم تا بسیار حساس قرار گرفتند. در سال1383 به علت بروز بیماری ویروس کوتولگی زبر ذرت روی هیبریدها یاداشت برداری از آزمایش امکان پذیر نشد. در سال 1384، سه هیبرید K1264/1 × K3047/2، K3547/3×K1264/1 و K3615/1×K1264/1 و در سال 1385 سه هیبرید K3640/6×K18، K3544/1×K166A وLM77029/8-1-2-3-2-3 ×MO 17 K در گروه مقاوم (R) قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ذرت، سیاهک، تزریق در نوک بلال، حساسیت
  • هانیه احمدی مقدم، ابراهیم گنجی مقدم*، شهدید اخوان صفحه 187

    این مطالعه با هدف بررسی تنوع ژنتیکی و تعیین بررسی خصوصیات کمی و کیفی سیزده ژنوتیپ انتخابی گیلاس سیاه مشهد (Prunus avium) با استفاده از صفات فنولوژیک و پومولوژیک طی سال های 1386 تا 1388 در استان خراسان رضوی انجام شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های انتخابی از نظر خصوصیات میوه (وزن میوه، وزن هسته، نسبت گوشت میوه به هسته، درصد مواد جامد محلول،pH، اسیدیته قابل تیتراسیون) و مراحل فنولوژیک تنوع زیادی داشتند. ژنوتیپ های SH4 و SH21 از نظر شروع گلدهی به ترتیب زودگل ترین (3 فروردین) و دیر گل ترین (15 فروردین) ژنوتیپ ها بودند. تمامی ژنوتیپ های انتخابی خود ناسازگار بودند و درصد تشکیل میوه در گرده افشانی آزاد در محدوده 05/11 تا 64/43 درصد بین ژنوتیپ ها متغیر بود. وزن میوه در ژنوتیپ های انتخابی تفاوت معنی داری داشت. در مجموع نتایج این بررسی تنوع بالائی را در صفات مختلف این سیزده ژنوتیپ گیلاس سیاه مشهد نشان داد ژنوتیپ SH7 با 2/9 گرم و SH1 با 5/4 گرم به ترتیب بیشترین و کمترین وزن میوه را داشتند.

    کلیدواژگان: گیلاس (Prunus avium)، صفات فنولوژیکی، ویژگی های پومولوژیکی، خودناسازگاری، تنوع ژنتیکی
  • فائزه بابایی، حمید عبداللهی، شهاب حاج منصور صفحه 201
    باردهی درخت گلابی (Pyrus communis L.) تحت تاثیر عوامل متعدد ژنتیکی و محیطی قرار می گیرد. ارقام گلابی دارای خودناسازگاری گامتوفیتی تحت کنترل مکان ژنی S هستند بنابراین کشت ارقام گرده زای مناسب با سازگاری گرده در باغ ضروری است. این تحقیق با هدف شناسایی آلل های خودناسازگاری پنج رقم بومی گلابی ایرانی شامل ارقام درگزی، کنجونی، بیروتی، قوسی و آمرود-2 با استفاده از روش PCR انجام شد. بدین منظور DNA ژنومی ارقام استخراج و پس از ارزیابی کمی و کیفی، آلل های S آن ها با جفت آغازگرهای اختصاصی از پیش طراحی شده Sall-F و Sall-R1 و آغازگرهای طراحی شده با استفاده از خطی کردن آلل های S گونه های مختلف گلابی، شامل جفت آغازگر FB-F و FB-R1 و جفت آغازگر لانه گزینی شده FB-F و FB-R2 تکثیر شدند. برای تفکیک دقیق آلل ها، الگوی نواری قطعات تکثیری پس از هضم با آنزیم های برشی DraI، EcoRI، MspI و HaeIII، با الگوی مورد انتظار مقایسه شد. از میان ارقام مورد بررسی، جفت آغازگرهای مورد استفاده توانستند آلل های S را در کلیه ارقام تکثیر و مجموعا شش نوع آلل شامل S1 (Se، Sj) در ارقام قوسی، بیروتی و آمرود-2، S2 (Sl) در رقم درگزی، S4 (Sb) در ارقام بیروتی و درگزی، S5 (Sa) در رقم کنجونی، S13 (St) در رقم قوسی و S42 در رقم کنجونی شناسائی شدند. نتایج نشان دهنده حضور آلل نادر S42 متعلق به گونه گلابی یوزوری (Pyrus ussuriensis Maxim.) با منشاء منچوری چین در رقم کنجونی بود که اولین گزارش حاکی از وجود جریان ژنی این گونه در ارقام کشور است.
    کلیدواژگان: گلابی، آلل های S، آنزیم برشی، PCR
  • فریبا قادری، شهرام عسکری، محمد عبدالهی صفحه 215
    در این بررسی واکنش نه رقم بادمجان به بیماری ساق سیاه که در چند سال اخیر در مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد مشاهده شده است مورد بررسی قرار گرفت. برای جداسازی عامل بیماری، بافت های آلوده بعد از شستشو با آب، به قطعات پنج میلی متر تقسیم و بدون ضدعفونی سطحی روی محیط کشت نیمه انتخابی CMA-PARP کشت شدند. از بافت های آلوده هجده جدایه به دست آمد که بر اساس خصوصیات مورفولوژیک و نیاز دمایی پرگنه های جدا شده گونه آن ها Phytophthora capsici تشخیص داده شد. در گلخانه واکنش گیاهچه های سه هفته ای ارقام سیاه مشهد، برازجان، بلک بیوتی، سیاه نیشابور، محلی زابل، امامی905، جویبار مازندران، سرخون هرمزگان و قلمی ورامین به یک جدایه مهاجم انتخاب شده P. capsici که روی ورمی کوت و عصاره دانه شاهدانه تکثیر شده بود، مورد مطالعه قرار گرفت. در واکنش به گونه P. capsici رقم سرخون هرمزگان نیمه مقاوم، ارقام جویبار مازندران و محلی زابل نیمه حساس، رقم امامی 905 بسیار حساس و بقیه ارقام حساس ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: بادمجان، ارقام، Phytophthora capsici، مقاومت
  • مهرشاد زین العابدینی، مجتبی خیام نکویی، علی ایمانی، پرستو مجیدیان صفحه 227
    خودناسازگاری گامتوفیتی در بادام با استفاده از یک مکان ژنی چند آللی کنترل می شود. به منظور شناسایی آلل های S در بادام از آغازگرهای عمومی و اختصاصی در واکنش زنجیره ای پلیمراز ساده و چندتایی استفاده شد. هفتاد رقم بادام زراعی از مناطق جغرافیایی مختلف و بیست و دو گونه دیگر از جنس Prunus و نیز برخی از تلاقی های بین گونه ای نمونه برداری شدند. با استفاده از آغازگرهای موجود، چهارده آلل S در ارقام بادام و یازده آلل در گونه های خویشاوند آن شناسائی شد. آلل Sf نیز در بعضی ارقام و گونه های Prunus با استفاده از جفت آغازگرهای اختصاصی شناسایی شدند. نتایج حاکی از وجود ارتباط ژنتیکی بین بادام و گونه های خویشاوند Prunus آن بود. خودناسازگاری ایجاد شده در تعداد زیادی از گونه های Prunus از خودگشنی جلوگیری کرده و تنوع ژنتیکی درون و بین گونه ها را ایجاد و حفظ می کند.
    کلیدواژگان: بادام، آلل های سازگاری و خودناسازگاری، واکنش زنجیره ای پلیمراز ساده و چندتایی
  • آسیه همایونی، ناصر بوذری، وحید عبدوسی صفحه 239
    در پژوهش حاضر تنوع ژنتیکی نوزده ژنوتیب آلبالوی بومی کشور از استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان، تهران، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، کرمان، خراسان رضوی، البرز، فارس و رقم اردی بوترمو از مجارستان به عنوان شاهد، به کمک نشانگرهای مورفولوژیکی و مولکولی مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول سی و چهار صفت کیفی و یازده صفت کمی مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه واریانس تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1% بین ژنوتیپ ها برای اکثر صفات نشان داد. تجزیه به عامل ها، صفات را در چهار گروه عاملی جای داد که مجموعا 86/71 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. تجزیه کلاستر براساس داده های مورفولوژیکی نیز ژنوتیپ ها را در چهار گروه قرار داد. گروه اول شامل سه ژنوتیپ پاکوتاه BO AH V1524 از یاسوج، BO KA V282 از کردستان و BO GA V6442 از خراسان و گروه دوم شامل ژنوتیپ BO LA V181 از استان تهران بود که بیشترین ارتفاع درخت را داشت. در آزمایش دوم از نشانگر های مولکولی RAPD استفاده شد. سیزده آغازگر مورد استفاده 144 باند تولید کردند که 117 باند چند شکل بودند. محدوده تشابه ژنتیکی ژنوتیپ ها بین 30/0 تا81 /0 بود. تجزیه کلاستر، ژنوتیپ ها را با تشابه ژنتیکی 54/0 به شش گروه تقسیم کرد، به طوری که تقریبا اکثر ژنوتیپ های یک استان با هم گروه بندی شدند. در این گروه بندی نیز سه ژنوتیپ پاکوتاه BO AH V1524 از یاسوج، BO GA V6442 از خراسان و BO GH V255 از اصفهان در یک زیر گروه کنار هم جای گرفتند.
    کلیدواژگان: آلبالو، تنوع ژنتیکی، نشانگر مولکولی، نشانگر مورفولوژیکی
  • فرنگیس قنواتی، نرجس خمسه صفحه 255
    آگاهی از سیستم تولید مثلی گونه های گیاهی به تعیین تغییرات ژنتیکی و سازگاری آن ها در صورت کاشت در محیط های جدید کمک خواهد کرد. با توجه به اهمیت اسپرس به عنوان گیاهی علوفه ای، بذر سیزده جمعیت اسپرس (Onobrychis) شامل گونه های یکساله O. crista-galli، O. pulchella، O. caput-galli و O. micrantha و همچنین دو گونه زراعی و چند ساله O. viciaefolia و O. altissima در سال زراعی 89-1388 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج کاشته شد. مکانیسم گرده افشانی براساس خصوصیات مورفولوژیکی گل، نسبت دانه گرده به تخمک و میزان تولید میوه و دانه در شرایط طبیعی و ایزوله بر روی این نمونه ها بررسی شد. نتایج نشان داد که طول گل در دو گونه O. viciaefolia و O. altissima از سایر گونه ها بزرگتر و طول خامه نیز در آن ها از پرچم ها بلندتر بود. بیشترین نسبت دانه گرده به تخمک در گونه O. viciaefolia (22211) و کمترین آن در گونه O. crista-galli 387(2) (840) بود. تولید دانه و میوه به روش تریپینگ و ایزوله در تمام گونه ها مشابه گرده افشانی باز بود، در حالی که در شرایط ایزوله کامل در گونه های زراعی و چند ساله O. viciaefolia و O. altissima میوه و دانه تولید نشد، ولی در گونه های یک ساله به میزان کمتری نسبت به شرایط باز، میوه و دانه تشکیل شد. براساس نتایج این تحقیق، گونه های زراعی و چند ساله O. viciaefolia و O. altissima، دگر لقاح اجباری و گونه های یک ساله O. crista-galli، O. pulchella،O. caput-galli و O. micrantha از نوع گیاهان دگر لقاح اختیاری هستند.
    کلیدواژگان: اسپرس، دانه گرده، تخمک، سیستم تولید مثلی، گرده افشانی
  • سعادت ساریخانی خرمی، کاظم ارزانی، محمودرضا روزبان صفحه 277
    اولین قدم در برنامه های به نژادی گردو، شناسایی ژنوتیپ های برتر و امیدبخش آن در مناطق مختلف است. به منظور شناسایی و گزینش ژنوتیپ های برتر و امیدبخش گردوی استان فارس، پژوهشی طی سال های 1390- 1388 در منطقه بوانات، به عنوان یکی از مناطق اصلی گردوخیز استان فارس انجام شد. بدین منظور، صفات فنولوژیک و پومولوژیک 349 ژنوتیپ منتخب این منطقه، براساس دو توصیف نامه IPGRI و UPOV مورد ارزیابی قرار گرفت و ژنوتیپ هایی با وزن میوه بیشتر از 10 گرم، وزن مغز بالاتر از 5/6 گرم، درصد مغز بالاتر از 45 درصد، ضخامت پوست سخت کمتر از 5/1 میلی متر و عادت باردهی جانبی بیشتر از 25 درصد، به عنوان ژنوتیپ های برتر و امیدبخش منطقه شناسائی و طی دو سال مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده، ده ژنوتیپ A79، A59، A30، A40، A14، A34، A17، A42، A68 و A69 که ویژگی های پومولوژیکی یادشده و مغز پر تا بسیار پر با رنگ روشن تا بسیار روشن داشتند، به عنوان ژنوتیپ های برتر در منطقه بوانات شناسایی شدند. وزن میوه و مغز ژنوتیپ های برتر شناسایی شده به ترتیب 32/16-02/10 و 77/7- 51/5 گرم و درصد مغز و عادت باردهی جانبی آن ها به ترتیب بیشتر از 5/43 و 8/25 درصد بود. دو ژنوتیپ دیگر به اسامی A92 و A63 به ترتیب با 34 و 29 روز تاخیر در برگ دهی نسبت به استاندارد مرجع (A2) در سال اول و 31 و 30 روز تاخیر نسبت به استاندارد مرجع در سال دوم (A2)، دیر برگ ده ترین ژنوتیپ ها در بین جمعیت گردوی مورد مطالعه بودند.
    کلیدواژگان: گردو، ژرم پلاسم، تنوع مورفولوژیکی، دیربرگ دهی، باردهی جانبی، درصد مغز، فنولوژی
  • راضیه ربیعی، فرنگیس قنواتی * صفحه 297

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی گونه یک ساله Onobrychis caput-galli،دوازده جمعیت موجود در بانک ژن گیاهی ملی ایران در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 89-1388 براساس صفات مورفولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها اختلاف معنی داری را بین جمعیت ها (p<0.01) از نظر کلیه صفات مورد مطالعه نشان داد که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین جمعیت های مورد مطالعه است. مقایسه میانگین صفات نیز نشان داد که بیشترین اختلاف فنوتیپی میان جمعیت ها مربوط به صفت وزن نیام بود. همچنین جمعیت شماره 10 (TN-412) دارای بیشترین وزن صد نیام (39/1 گرم)، وزن صد دانه (65/0 گرم)، عرض برگچه انتهایی (37/0سانتی متر) و عرض برگچه جانبی (5/0 سانتی متر) بود. برآورد ضرایب همبستگی فنوتیپی نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار با وزن صد نیام، متعلق به عرض برگچه جانبی (**84/0) بود. تجزیه خوشه ایبه روش حداقل واریانس وارد برای صفات کمی، جمعیت های مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد جمعیت شماره 10 از نظر صفات ارتفاع گیاه در 50 % گلدهی، تعداد برگچه در هر برگ، طول دمگل آذین، وزن صد نیام، وزن صد دانه، طول برگچه انتهایی، عرض برگچه انتهایی، طول برگچه جانبی و عرض برگچه جانبی از سایر جمعیت ها متمایز و در یک گروه مجزا قرار گرفت و سایر جمعیت ها نیز در دو گروه دیگر طبقه بندی شدند که می توانند منبع ژنتیکی با ارزشی برای تحقیقات به نژادی باشند.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیک، Onobrychis caput، galli
  • مصطفی آقایی سربرزه، منوچهر دستفال، حسین فرزادی، بهرام اندرزیان، عباس شاهباز پورشهبازی، محمد بهاری، حسن رستمی صفحه 315
    به منظور دستیابی به ژنوتیپ های پرمحصول و پایدار گندم دوروم با کیفیت مطلوب و مقاوم به بیماری های مهم برای مناطق گرم و خشک کشور آزمایشی با 18 ژنوتیپ برتر انتخابی به همراه دو شاهد شامل یک رقم گندم دوروم کرخه و یک رقم گندم نان تجارتی در شش ایستگاه مناطق گرمسیری شامل داراب، دزفول، اهواز، ایرانشهر، خرم آباد و زابل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال زراعی (88-1387 و 89 –1388) مورد مطالعه قرار گرفتند. در هر منطقه عملکرد دانه و صفات زراعی ژنوتیپ ها یادداشت برداری شد. عملکرد دانه حاصل از هر آزمایش به طور جداگانه مورد تجزیه واریانس ساده و سپس تجزیه مرکب قرارگرفت. با توجه به معنی دارشدن اثر متقابل ژنوتیپ×سال، ژنوتیپ×مکان و ژنوتیپ×سال×مکان در تجزیه واریانس مرکب، به منظور بررسی دقیق تر اثرمتقابل و بررسی وضعیت ژنوتیپ ها از نظر پایداری، تجزیه AMMI انجام شد. نتایج حاصله با رسم بای پلات نشان داد که ژنوتیپ های شماره 18 (MALMUK-1/LOTUS-5/F3LOCAL(SEL.ETHIO.135.85) و 20 (RASCON-21/3MQUE/ALO//FOJA) کمترین فاصله را از مرکز بای پلات داشتند، و با کمترین اثر متقابل به عنوان پایدارترین ژنوتیپ ها شناخته شدند. برای هر یک از محیط های مورد بررسی نیز ژنوتیپ های مناسب شناسائی شد. از نظر میزان پروتئین، ژنوتیپ شماره 20 با 2/12 درصد، بیشترین پروتئین را نیز داشت. بنابراین این ژنوتیپ با داشتن پایداری عمومی بالا، مقاومت نسبی به بیماری های مهم برگی و کیفیت دانه مناسب، به عنوان ژنوتیپ برتر برای مطالعات تکمیلی انتخاب شد.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، کیفیت دانه، تجزیه پایداری، عملکرد دانه، _ AMMI
  • مهناز عروجلو، مهران عنایتی شریعت پناهی*، مریم دهستانی، محمدرضا بی همتا، مریم جعفرخانی کرمانی صفحه 327
  • اسماعیل بیضایی، حمیدرضا دری، علی اکبر قنبری، حسین غفاری خلیق، عطیه رحمانی قبادی، منوچهر طاهری مازندرانی صفحه 335
|
  • M.R. Karimi Shahri, V. Dehvari, M. Hajian Shahri, A. Mokhtarian Page 159
    Genetic variation of fifteen grapevine cultivars including six Khorasan native cultivars, eight imported cultivars from Torkamanstans and one Vitis muscadiana cultivar was studied using RAPD and ISSR markers. PCR amplification of DNA, using seven primers for RAPD and ISSR analysis, produced 59 and 58 bands, respectively that could be scored in all genotypes. The average number of polymorphic bands per RAPD and ISSR primers were 8.4 and 8.2, respectively. The RAPD and ISSR data were combined for UPGMA cluster analysis. Dendrogram based on genetic distance (UPGMA) segregated fifteen grapevine cultivars into two main clusters. Torkaman cultivars formed cluster I and native Khorasan cultivars with one cultivar of V. muscadiana were grouped together in cluster II. Based on Jaccard’s similarity coefficient,the highest similarity was observed between the Torkaman 6 and Torkaman 8 and the lowest similarity between Torkaman 3 and Sahebi Neyshabour cultivars.
    Keywords: Grapevine, native cultivars, genetic diversity, molecular markers
  • M. Zamani, A. Estakhr, V. Rahjoo Page 172
    Genetic variation of fifteen grapevine cultivars including six Khorasan native cultivars, eight imported cultivars from Torkamanstans and one Vitis muscadiana cultivar was studied using RAPD and ISSR markers. PCR amplification of DNA, using seven primers for RAPD and ISSR analysis, produced 59 and 58 bands, respectively that could be scored in all genotypes. The average number of polymorphic bands per RAPD and ISSR primers were 8.4 and 8.2, respectively. The RAPD and ISSR data were combined for UPGMA cluster analysis. Dendrogram based on genetic distance (UPGMA) segregated fifteen grapevine cultivars into two main clusters. Torkaman cultivars formed cluster I and native Khorasan cultivars with one cultivar of V. muscadiana were grouped together in cluster II. Based on Jaccard’s similarity coefficient,the highest similarity was observed between the Torkaman 6 and Torkaman 8 and the lowest similarity between Torkaman 3 and Sahebi Neyshabour cultivars.
    Keywords: Grapevine, native cultivars, genetic diversity, molecular markers
  • H. Ahmadi Moghaddam, E. Ganji Moghaddam, S. Akhavan Page 187

    This study was conducted in Mashhad, Iran during 2008-2010 to determine genetic variation and evatuate the quantitative and qualitative characteristics of thirteen selected sweet cherry (Prunus avium cv. Siahe Mashhad) genotypes using phenological and pomological characteristics. The results showed that selected genotypes had a wide variation in fruit traits (fruit weight, stone weight, flesh to stone ratio, soluble solid content, pH and total acid content)and phenological stages. Genotypes SH4 (March 23th) and SH21 (April 4th) had the earliest and latest blooming, respectively. All the selected genotypes were self-incompatible and fruit set formation in the open pollination between genotypes varied from 11.05 to 43.64 percent. The fruit weight also varied significantly among the genotypes. Genotypes SH7 with 9.2 g and SH1 with 4.5 g, had the highest and lowest fruit weight. The results of the present study revealed a high variation in different characteristics of these thirteen genotypes of Siahe Mashhad sweet cherry.

    Keywords: Sweet cherry (Prunus avium), phonological traits, pomological characteristics, self, incompatibility, genetic variation
  • F. Babaei, H. Abdollahi, S. Hajmansoor Page 201
    Bearing of pear trees is affected by various genetical and environmental factors. Pear cultivars are gametophytic self-incompatible that is under control of multi allelic S locus and therefore need to compatible pollinizer cultivars for economical bearing. This research was conducted in order to identify S-alleles of several indigenous pear cultivars including Dargazi, Konjuni, Beyrouti, Ghosi and Amroud-II by PCR techniques. Genomic DNA of plant materials quantitatively and qualitatively were evaluated after extraction. Subsequently, S-alleles were partially amplified by using specific Sall-F/Sall-R1 primers, as well as FB-F/FB-R1 and FB-F/FB-R2 primer pairs designed via alignment of all Pyrus S-alleles. Last primer pairs designed as semi nested for former pair. For pecise identification of S-alleles, amplified regions were restriction digested by selected DraI, EcoRI, MspI and HaeIII enzymes. The primers could amplify all S-alleles in all cultivars and totally 5 alleles including S1(Sj, Se) in Beyrouti, Ghosi and Amroud-II, S2(Sl) in Dargazi, S4(Sb) in Beyrouti and Dargazi, S5(Sa) in Konjouni, S13(St) in Ghosi and S42 in Konjouni were identified. The results demonstrating presence of rare S42 allele from Ussuri pear (Pyrus ussuriensis Maxim.) from Manchuria in China in Konjouni cultivar that is the first report of gene flux of this species in indigenous cultivars.
    Keywords: Pear, self, incompatibility alleles, restriction enzyme, PCR
  • F. Ghaderi, S. Askari, M. Abdollahi Page 215
    Response of nine eggplant cultivars to black stem disease which has been widely distributed in Kohgiluye va Boyer Ahmad province, Iran, was evaluated in greenhouse using a higly aggressive isolate of Phytophthora capsici, isolated from infected eggplants collected in the region. Inoculum of the pathogen was produced on vermiculite + hemp seed extract and added to the soil of pots containing three-week old seedlings of each cultivar. Percentages of root and crown colonization and dead seedlings were measured four weeks after inoculation. Based on the results of experiment, cultivar Sarkhon Hormozgan was moderately resistant, cultivars Juybar Mazandaran and Local Zabol were moderately susceptible, cultivars Saih Neishabour, black Beauty, Borazjan, Siah Mashhad and Ghalami Varamin were susceptible and cultivar Emami 905 was very susceptible.
    Keywords: Eggplant, cultivars, Phytophthora capsici, resistance
  • M. Zeinolabedini, M. Khayam Nekoee, A. Imani, P. Majidian Page 227
    Self-incompatibility in almond is controlled gametophytically by the multiallelic S-locus. In order to characterize the self-incompatibility and self-compatibility in almond and some Prunus species, several specific simple and multiplex PCR primers were used. Plant materials included seventy almond cultivars from different geographical regions and twenty two Prunus species. PCR analysis with the specific primer pairs allowed identifying 14 unique S-alleles in almond, 11 in related Prunus species and Sf in some cultivars and Prunus species. Some unknown alleles were also identified in Iranian cultivars and Prunus species. Findings show the genetic relationships among almond and related Prunus species. Self-incompatibility adopted by many Prunus species avoids inbreeding and thus maintains species diversity.
    Keywords: Almond, self, compatibility, self, incompatibility alleles, simple, multiplex PCR
  • A. Homayouni, N. Bouzari, V. Abdossi Page 239
    In this study nineteen Iranian sour cherry genotypes from West Azarbaijan, East Azarbaijan, Kordestan, Tehran, Kohgiloye va Boyerahmad, Isfahan, Kerman, Khorasan, Alborz, Fars provinces and Erdi Botermo cultivar from Hungary as control, were evaluated using morphological and molecular markers. In the first experiment, 34 qualitative and 11 quantitative traits were examined. Analysis of variance indicated that genotypes differed significantly for all traits. Factor analysis divided characters into four groups explained 71.86% of total variance. Cluster analysis divided genotypes into four sub groups based on morphological data. The first group consisted of three dwarf genotyps from Yasooj(BO AH V1524), Kordestan(BO KA V282) and Khorasan(BO GA V6442). The second group consisted of one genotype from Tehran(BO LA V181) that had the maximum plant height. In the second experiment, RAPD markers were used for genetic diversity evaluation. Thirteen primers that were used produced 144 bands that 117 of them were polymorphic. Genetic similarity in genotypes ranged from 0.30 to 0.81. Cluster analysis divided genotypes into six sub groups with 0.54 genetic similarity. In clustering the most of genotypes from one region were grouped together. In this cluster also three dwarfing genotypes BO AH V1524, BO KA V282, and BO LA V181 were grouped together.
    Keywords: Sour cherry, genetic diversity, molecular marker, morphological marker
  • F. Ghanavati, N. Khamseh Page 255
    Information about reproductive systems of pasture plant species help to determine their genetic variation potential and adaptability, when planted in a new condition. Due to the importance of Onobrychis as a fodder plant, pollination mechanisms of thirteen Onobrychis populations of annual species O. crista-galli, O. pulchella, O. caput-galli and O. micrantha together with O. viciaefolia and O. altissima as perennial species were examined based on morphological characteristics of flower, pollen/ovule ratio and quantity of fruit and seed production in natural and isolated pollinations. The results showed that flower length in O. viciaefolia and O. altissima was longer than that in other species. Style length was also longer than filament length in these two species. The most pollen/ovule ratio belonged to O. viciaefolia (22211) and the least belonged to O. crista-galli 387(2) (840). Seed and Fruit production in all species in tripping and isolated methods were similar to those in natural pollination, but in completely isolated condition seed and fruit were not produced in the perennial species. Based on the sum of the results it can be concluded that the perennial species O. viciaefolia and O. altissima are obligate xenogamy and the annual species O. crista-galli, O. pulchella, O. caput-galli and O. micrantha are facultative.
    Keywords: Onobrychis, pollen, ovule, reproductive system, pollination
  • S. Sarikhani Khorami, K. Arzani, M. R. Roozban Page 277
    The first step in walnut breeding programs is identification of superior and promising genotypes in different regions. In order to identify superior and promising genotypes in Fars province, Iran, this research was carried out during 2009-2011 in Bavanat region as one of walnut-growing regions. Phenological and pomological traits of 349 genotypes were evaluated using UPOV and IPGIRI descriptors. Genotypes with more than 10 g fruit weight, kernel weight of more than 6.5 g, kernel percentage of more than 45%, shell thickness less than 1.5mm and more than 25% of lateral bearing were selected as superiors genotypes and evaluated in the subsequent years. Based on the results, genotypes A79, A59, A30, A40, A14, A34, A17, A42, A68 and A69 which had the mentioned features and also full to very full kernels with bright to very bright colors, were identified as superior genotypes of the region. Fruit and kernel weight of these genotypes were 10.02-16.32 g and 5.51-7.77 g, respectively. Their kernel percentage and lateral bearing were also more than 43.5 and 25.8%, respectively. Genotypes A92 and A63 with 34 and 29 days delay compared to the reference standard (A2), respectively in the first year and 31 and 30 days delay in the second year were determined as late leafing genotypes.
    Keywords: Walnut, germplasm, morphological diversity, late leafing, lateral bearing, kernel percentage, phenologiy
  • R. Rabiee, F. Ghanavati Page 297

    In order to investigate the genetic variation of annual species of Onobrychis caput-galli, twelve populations from National Plant Gene Bank of Iran, were evaluated based on morphological characteristics using a randomomized complete block design with three replications in the experimental field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. During 2010-2011. The results of ANOVA showed that the populations had significant differences for all the studied traits (p<0.01), indicating high genetic variation among the populations. Mean comparisons showed that the most phenotypic differences among the populations were related to pod weight trait. Population no. 10 (TN-412) had the highest 100 pod weight (1.39g), 100 seed weight (0.65g), terminal leaflet width (0.37cm) and lateral leaflet width (0.50cm). Lateral leaflet width trait had the highest positive and significant correlation with 100 pod weight (0.84**). Cluster analysis using Ward method, classified populations into three clusters. Population no. 10 was differentiated from other clusters in aspect of plant height at 50% flowering, number of leaflets per leaf, peduncle length, 100 pod weight, 100 seed weight, terminal leaflet length, terminal leaflet width, lateral leaflet length and lateral leaflet width traits, and other populations that can be valuable sources for breeding programs, were located in two groups.

    Keywords: Genetic variation, morphological traits, Onobrychis caput, galli
  • M. Aghaee Sarbarze, M. Dastfal, H. Farzadi, B. Andarziana., Shahbazpour Shahbazi, M. Bahari, H. Rostami Page 315
    To obtain high yielding and stable durum wheat genotypes with desirable grain quality and resistant to important diseases, 18 durum wheat genotypes along with two commercial durum and bread wheat check cultivars were evaluated in six warm and dry locations of Iran including Darab, Dezful, Ahvaz, Iranshahr, Khorramabad and Zabol during two cropping seasons (2008-2010). The experiments were conducted in a RCBD with three replications. Grain yield and some agronomical characteristics were recorded in each location. Simple and combined analysis of variance were performed on grain yield data and stability analysis with AMMI model was undertaken. Based on the overall results, genotypes no. 18 (MALMUK1/LOTUS5F3LOCAL(SEL.ETHIO.135.85) and 20 (RASCON-21/3MQUE/ALO//FOJA) were superior to others, however some genotypes had specific adaptability makes them suitable for specific locations. Genotype no. 20 with broad adaptability, better grain quality parameters and relative resistance to foliar diseases was selected for further investigation.
    Keywords: Durum wheat, grain quality, stability analysis, grain yield, AMMI
  • M. Oroojloo, M. E. Shariatpanahi, M. Dehestani, M. R. Bihamta, M. Jaafarkhani Kermani Page 327

    Microspore culture was applied to induce embryogenesis in roses (Rosa hybrida) cv. HAV1. Important factors affecting viability of isolated microspores and formation of multi-cellular structures including isolation media (NLN, AB, B) and induction media were studied. The most responsive developmental stage of microspores (late unicellular) was determined using DAPI staining. The least infection of microspores was observed when microspores were sterilized with sodium hypochlorite (3.5%) for 15 minutes. The best isolation medium was B medium. Among induction media, the highest ratio of multi-cellular structures was formed in AT3(1). The presence of lactalbumin hydrolysate in the induction medium increased the frequency of divisions and formation of multi-cellular structures. Among various treatments tested, the highest frequency of multi-cellular structures was observed in microspores cultured in AT3(1) and stressed with heat shock(30°C) for 7 days, However they produced only very few pro-embryos. Hereby, microspore embryogenesis protocol for roses is introduced for the first time.

    Keywords: Rose, microspore, embryogenesis, stress, DAPI
  • E. Beyzaei, H. R. Dorri, A. A. Ghanbari, H. Gaffari Khaligh, A. Rahmani Ghobadi, M. Taheri Mazandarani Page 335
    Line G-14088 was first introduce in Iran together with 60 other chitti bean lines in 1988 through CIAT. It was tested in different breeding experiments for yield and agronomic characteristics and was compared with local cultivar checks and other advanced lines of chiti bean from 1988 to 2005 in different locations of Iran. Due to higher seed yield and favorable characteristics, it was selected as a superior line in all experiments. Line G-14088 was found to be a high yielding genotype in dry sowing condition and suitable for mechanized cultivation. It was evaluated as a susceptible line to BCMNV, but tolerant to CMV and BCMV. It was also susceptible to two spotted mite and bacterial diseases. In farmers conditions its yield (2080 kgha-1) was more than the check cultivar grown by the farmers. Based on favorable characteristics and higher seed yield, line G-14088 was officially introduced in 2010 and named Sadri for cultivation in temperate- cold areas of Iran.