فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و نهم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/05
  • تعداد عناوین: 17
|
  • الهام پوراسکندری، علی سلیمانی، جلال صبا، مهدی طاهری صفحات 623-636
    برای بررسی خصوصیات میوه و گروه بندی ارقام زیتون، آزمایشی روی بیست رقم زیتون طی دو سال (1390-1389) در ایستگاه تحقیقات زیتون گیلوان (زنجان) انجام شد. آزمایش در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان با طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. گروه بندی ارقام بر اساس صفات وزن تر و خشک میوه، نسبت گوشت به هسته و درصد روغن با استفاده از تجزیه خوشه ایو تجزیه به مولفه های اصلی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی داری میان رقم، سال و اثر متقابل برای اکثر صفات نشان داد. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ایو تجزیه به مولفه های اصلی، ارقام از نظر صفات ارزیابی شده به خوبی از یک دیگر تفکیک شدند. بر این اساس، ارقام کاریدولیا، پیکوآل، ولیوتیکی و کایسی بیشترین وزن میوه و نسبت گوشت به هسته را داشتند و به عنوان ارقام مناسب کنسروی و ارقام کایلته، کرونائیکی، آربکین، لچینو، بلیدی و نبالی با درصد بالای روغن به عنوان ارقام روغنی شناسائی شدند. تنوع ژنتیکی موجود از نظر صفات مورد مطالعه امکان گزینش والدین برای پیشبرد برنامه های به نژادی را از طریق دورگ گیری فراهم می کند، هر چند تعیین میزان وراثت پذیری این صفات برای انجام این کار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: زیتون، نسبت گوشت به هسته، درصد روغن، تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی
  • سید محمد علوی سینی، جلال صبا، جابر نصیر*، کاظم سلیمانی صفحات 637-657

    مطالعه صفات فیزیولوژیک و ارتباط این صفات با هم و با عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی می تواند به شناسایی صفات موثر در مقاومت به تنش خشکی کمک کند. به منظور بررسی این صفات، پارامترهای تبادلات گازی، وضعیت آبی، خصوصیات برگ پرچم، شاخص محتوای کلروفیل، عملکرد و وزن هزار دانه در بیست ژنوتیپ گندم نان (18 لاین و دو رقم سرداری و آذر2) دریافتی از موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، در ایستگاه کشاورزی دیم قیدار در استان زنجان مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس مقایسه میانگین ها، لاین شماره 4 و رقم آذر2 بیشترین عملکرد را در بین ژنوتیپ ها داشتند. ژنوتیپ هایی که CO2 زیر روزنه ای پائین و وزن هزار دانه بالاتری داشتند عملکرد بالاتری تولید کردند. بر مبنای همبستگی ژنوتیپی، رابطه معنی دار و منفی بین عملکرد دانه و محتوای نسبی آب برگ وجود داشت. تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفه های اصلی بر اساس صفات مورد مطالعه، ژنوتیپ ها را در سه کلاستر جداگانه قرار داد. به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده از این آزمایش مشخص شد که در شرایط دیم ژنوتیپ های شماره 2، 4، 8،، 13، 17، 6 و 18 براساس تمامی صفات مورد مطالعه نسبت به سایر ژنوتیپ ها برتر بودند.

    کلیدواژگان: گندم نان، خصوصیات برگ پرچم، تبادلات گازی، شاخص محتوای کلروفیل، تحمل به خشکی
  • جواد عرفانی، حمید عبداللهی، علی عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم، کاظم ارزانی صفحات 659-672
    بیماری آتشک یکی از بیماری های مخرب درختان میوه دانه دار است که توسط باکتری Erwinia amylovora ایجاد می شود. هدف از این تحقیق، تعیین سطح مقاومت و مقایسه آن در سی رقم گلابی اروپایی و آسیایی با مایه زنی ترکیبی از چهار سویه باکتری E. amylovora بود. بررسی آلودگی سرشاخه ها 3، 6، 9، 12 و 18 روز بعد از مایه زنی با باکتری انجام و ارزیابی مقاومت بر اساس صفت سرعت پیشرفت نکروز و شاخص حساسیت واریته ای (I.V.S.) که به صورت نسبت طول منطقه نکروزه شده به طول کل شاخه بود محاسبه شد. نتایج بررسی مقاومت به بیماری آتشک، تفاوت معنی داری را در بین ارقام گلابی نشان داد. ارقام مختلف گلابی سطوح مختلفی از مقاومت را در برابر این بیماری از 4/0% تا 100% از خود نشان دادند. در این مطالعه ارقام به چهار گروه از خیلی حساس تا مقاوم دسته بندی شدند. پیشرفت بیماری در ارقام خیلی حساس 81 تا100%، در ارقام حساس 51 تا 80%، ارقام نیمه مقاوم 11 تا 50% و ارقام مقاوم صفر تا 10% بود. سه رقم درگزی، هراسوییت و نطنزی به عنوان ارقام مقاوم، چهارده رقم نیمه مقاوم، ده رقم حساس و سه رقم محمد علی، دوشس و KS6 به عنوان ارقام خیلی حساس شناسایی شدند. نتایج به دست آمده از آغازگرهای تخصصی وابسته به بیماری آتشک با آغازگر RLG1 و CH02c02b آلل مقاومت به بیماری آتشک را در رقم درگزی و برخی دیگر از ارقام مورد مطالعه شناسائی کرد.
    کلیدواژگان: گلابی، بیماری آتشک، ارقام مقاوم، نشانگرهای مولکولی، شاخص حساسیت
  • رضا کاویانی، مصطفی آقایی سربرزه، محمدرضا بی همتا، محسن محمدی صفحات 673-692
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در گندم دوروم موجود در کلکسیون بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، 164 توده انتخاب و به همراه ارقام ویری ناک، سوایسون، دنا و زردک به عنوان شاهد مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارقام شاهد بعد از هر سی توده به صورت مشاهده ای (از هر توده 3 سنبله) کاشته شدند. ژنوتیپ ها در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج از نظر صفات زراعی و مورفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی نتایج همبستگی بین صفات نشان داد که بین عملکرد و وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله و وزن هزار دانه همبستگی معنی داری وجود داشت. با استفاده از تجزیه به عامل ها، چهارده صفت مورد مطالعه در قالب پنج متغیر جدید (پنج عامل) که در مجموع 02/77 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند گروه بندی شدند. بررسی تنوع ژنتیکی موجود در ژنوتیپ ها منجر به گزینش 120 لاین برتر در آزمایش شد. نتایج این تحقیق مشخص کرد که مواد ژنتیکی موجود در کلکسیون گندم دوروم منابع ارزشمندی هستند که علاوه بر داشتن صفات جدید، تنوع بالائی را برای به نژادگران به منظور اصلاح و تولید ارقام گندم دوروم فراهم می کند.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تجزیه به عامل ها، تنوع ژنتیکی، عملکرد
  • اکرم فرزانه، حسین نعمتی، حسن آرویی، امین میرشمسی کاخکی صفحات 693-710
    به منظور بررسی ترکیب پذیری نه لاین گوجه فرنگی به روش دای آلل کامل، در آزمایشی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و چهار بوته در هر تکرار، صفات مرتبط با عملکرد و زودرسی مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش هیمن و گریفینگ با استفاده از نرم افزار دای آلل (Diallel) انجام شد. برای همه صفات مرتبط با عملکرد و زودرسی تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها مشاهده شد. اثرهای توام افزایشی و غیر افزایشی در کلیه صفات به جز صفت تعداد میوه در بوته وجود داشت. در بین تمامی صفات مورد مطالعه صفت تعداد روز از جوانه زنی بذر تا ظهور اولین گل آذین، بیشترین مقدار هتروزیس را با علامت مثبت و در جهت زودرسی محصول نشان داد. لاین Prg با کوچک ترین مقدار ترکیب پذیری عمومی در صفات تعداد روز از جوانه زنی تا ظهور اولین گل آذین و تعداد روز از جوانه زنی تا اولین رنگ گیری میوه، در تلاقی با سایر لاین ها باعث زودرسی هیبریدها شد. لاین Mb3 با داشتن بالاترین ترکیب پذیری عمومی در صفات مرتبط با عملکرد، به عنوان بهترین والد برای افزایش عملکرد شناسائی شد. پنج هیبرید برتر از نظر صفات عملکرد و زودرسی محصول، شامل Supc×Ptk، Pte12×Ptk، Mb3×Vfj، Supl44×Csh74 و Sps×Csh74 بودند.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، ترکیب پذیری، هیبرید، عملکرد، زودرسی
  • داود صادق زاده اهری، یداله فرایدی / واکنش لاین های پیشرفته نخود (Cicer arietinum L.) به سرمای بدون پوشش برف در کشت پاییزه
    صفحات 711-727

    به منظور بررسی تحمل به سرما در سیزده لاین پیشرفته نخود دیم به همراه رقم شاهد جم و تعیین روابط بین صفات زراعی در شرایط کنترل شده و مزرعه، دو آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه انجام شد. آزمایش اول به صورت کشت پاییزه در شرایط مزرعه با چهار تکرار وآزمایش دوم با سه تکرار در جعبه های بتونی به ارتفاع 1 متر از سطح خاک و با استفاده از پوشش نایلونی به منظور جلوگیری از بارش برف روی بستر انجام شد. پس از رفع سرمای زمستان درصد خسارت لاین های آزمایشی تعیین شد. در شرایط مزرعه از نظر کلیه صفات بین لاین های آزمایشی اختلاف معنی داری وجود داشت. در شرایط جعبه های بتونی نیز اختلاف معنی دار بین لاین های آزمایشی از نظر تحمل به سرمای بدون پوشش برف مشاهده شد. لاین FLIP 00-84C با 87% درصد زنده مانی در شرایط مزرعه و23% خسارت سرمای بدون پوشش برف (C°20- به مدت دو روز) تحمل بیشتری نسبت به سایر لاین ها نشان داد. بین میزان خسارت سرما در شرایط کنترل شده و تعداد بوته های زنده مانده بعد از سرمای زمستان در شرایط مزرعه همبستگی منفی و معنی دار(r = -0.56*) وجود داشت. بین میزان خسارت سرما در شرایط کنترل شده و میزان خسارت در اولین و دومین سرمای شدید در شرایط مزرعه همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت (r = 0.50* و r = 0.56*). در مجموع بین نتایج به دست آمده در شرایط کنترل شده و شرایط مزرعه همخوانی وجود داشت و می توان روش کشت در بسترهای بتونی را به عنوان روشی مطمئن برای ارزیابی و غربال گری ژرم پلاسم نخود در برابر سرما توصیه کرد.

    کلیدواژگان: نخود، کشت پائیزه، غربال گری، تحمل به سرما
  • سیدمحمدعلی مفیدیان، علیرضا آقاشاهی، علی مقدم صفحات 729-745
    به منظور ارزیابی عملکرد و کیفیت علوفه اکوتیپ های یونجه مناطق سردسیر، هفده اکوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (89-1387) در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج مورد مقایسه قرار گرفتند. ترکیبات شیمیایی علوفه این اکوتیپ ها با استفاده از روش های AOAC و ضرایب هضمی آن ها با استفاده از روش آزمایشگاهی تیلی و تری برآورد شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس دو ساله، بین اکوتیپ ها از نظر عملکرد علوفه تر در سطح احتمال 1% و عملکرد علوفه خشک و نسبت برگ به ساقه در سطح احتمال 5% تفاوت معنی داری وجود داشت. اثر متقابل اکوتیپ در سال در مورد هر دو صفت عملکرد علوفه تر و خشک غیر معنی دار بود که نشان می دهد اکوتیپ ها از نظر این دو صفت واکنش مشابه از سالی به سال دیگر دارند. بین اکوتیپ ها از نظر دیواره سلولی در سطح احتمال 1% و از نظر پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم، ماده آلی قابل هضم و خاکستر کل در سطح احتمال 5% تفاوت معنی دار وجود داشت. اثر متقابل اکوتیپ در سال برای دیواره سلولی در سطح احتمال 5% و برای ماده خشک قابل هضم و ماده آلی قابل هضم در سطح احتمال 1% معنی دار شد. بیشترین میانگین عملکرد علوفه تر و علوفه خشک در اکوتیپ قره آغاج به ترتیب 3/61 و 4/16 تن در هکتار بود. بالاترین درصدپروتئین خام در اکوتیپ چالشتر با 73/17درصد، بالاترین درصد دیواره سلولی در اکوتیپ سیلوانه با 43/50 درصد، بالاترین درصد دیواره سلولی بدون همی سلولز در اکوتیپ سیلوانه با 33/35 درصد، بالاترین درصدماده خشک قابل هضم در اکوتیپ اردوباد با 98/ 62 درصد، بالاترین درصد ماده آلی قابل هضم در اکوتیپ اردوباد با 89/59 و بالاترین درصد خاکستر کل در اکوتیپ سیلوانه با 92/9 درصد مشاهده شد. اکوتیپ های قره آغاج با 79/2، سهند آوا با 76/2 و قره قوزلو با 68/2 تن در هکتار بیشترین عملکرد پروتئین را داشتند.
    کلیدواژگان: اکوتیپ ها، عملکرد علوفه تر و خشک، صفات کیفی، ارزش غذایی
  • رجب چوکان، افشاراستخر، حسین حدادی، محمدرضا شیری، کامران انوری، عزیز آفرینش، همایون دارخال، ثریا قاسمی صفحات 747-760
    بیست هیبرید خارجی ذرت متوسط رس به همراه رقم رایج داخلی KSC 704 و رقم امیدبخش KSC 705 به منظور بررسی عملکرد، سازگاری اولیه و مقایسه گروه رسیدگی به شرایط مختلف آب و هوائی ایران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در هشت منطقه کرج، شیراز، قراخیل قائمشهر، مغان، میاندوآب، دزفول، اصفهان و ایلام طی دو سال (91-1390) مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، هیبرید شماره 20 با نام 89May70 با میانگین 392/11 تن در هکتار بالاترین عملکرد دانه را تولید کرد. هیبریدهای شماره 16 (DKC6589) و 15 (DKC 6315) به ترتیب با 243/11 و 071/11 تن در هکتار در رده های بعدی قرار گرفتند و تفاوت معنی داری نشان ندادند. بر اساس شاخص برتری(Pi)، هیبریدهای شماره 16، 20 و 15 به ترتیب بهترین هیبریدها شناسایی شدند. تناقضات قابل توجهی بین شاخص ها در شناسایی پایداری یا ناپایداری برخی هیبریدها وجود داشت. شاخص برتری (Pi) تقریبا هیبریدهای پر محصول را به عنوان هیبریدهای مناسب شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: ذرت، هیبریدها، عملکرد دانه، پایداری، شاخص برتری
  • علی عمرانی، منوچهر خدارحمی، فرزاد افشاری صفحات 761-776
    فاکتورهای بیماریزایی سه جدایه زنگ زرد گندم Puccinia striiformis f.sp. tritici، از مناطق اردبیل، زرقان و ساری با استفاده از ارقام افتراقی و متمایز کننده زنگ زرد تعیین شد. به منظور ارزیابی مقاومت به زنگ زرد، 44 لاین پیشرفته گندم همراه با رقم بولانی به عنوان شاهد حساس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت و در مرحله گیاهچه ای در گلخانه با پاتوتیپ های 6 E 6A+، 6 E 150A+ و 198 E 150A+ به طور جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. اجزای مقاومت شامل دوره کمون و تیپ آلودگی ثبت شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین لاین های گندم برای هر دو صفت تیپ آلودگی و دوره کمون اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود داشت. در تجزیه کلاستر، لاین های شماره 16، 18، 20، 22، 29، 30، 31، 40، 41، 42، 43 و 44 که در یک گروه قرار گرفتند نسبت به همه پاتوتیپ ها مقاومت کامل نشان دادند و با احتمال زیاد دارای ژن (های) مقاومت از نوع گیاهچه ای هستند. می توان از این لاین های دارای مقاومت مرحله گیاهچه ای در برنامه های به نژادی در کنار ژن های مقاومت مرحله گیاه کامل استفاده کرد. در بررسی ژنتیک مقاومت، با مقایسه واکنش این لاین ها و لاین های ایزوژنیک نسبت به جدایه ها، احتمال وجود برخی ژن های مقاومت در لاین ها تفسیر شد.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، لاین های ایزوژنیک، پاتوتیپ، مقاومت
  • محمدرضا فتحی، سعید واحدی، محسن بذرافشان، حسنعلی شهبازی، محمد عبداللهیان نوقابی صفحات 777-789
    در این تحقیق با استفاده ازگرده افشان ها و سینگل کراس های حامل ژن Rz1، تعداد 44 هیبرید چغندرقند تهیه شد و در دو مزرعه با آلودگی طبیعی به بیماری ریزومانیا در فارس و خراسان مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای این کار ابتدا بذر شش گرده افشان دیپلوئید به همراه هفت سینگل کراس برای تهیه استکلینگ (Stekling) در مزرعه کشت شد. بعد از زمستان گذرانی ریشه چه ها در قطعات ایزوله، والدین پدری و مادری تلاقی شدند و بذر هیبرید از پایه مادری برداشت شد. در سال های 1387و 1388 هیبریدهای حاصل به همراه ارقام شاهد مقاوم و حساس در قالب یک آزمایش 49 رقمی در دو مزرعه آلوده به ریزومانیا در استان های فارس و خراسان از نظر عملکرد و بیماری مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج تجزیه خوشه ایحاصل از ارزیابی دو ساله در دو منطقه بر مبنای عملکرد و کیفیت محصول و همچنین شدت آلودگی به بیماری ریزومانیا نشان داد که هیبریدهای 26388*(7112*SB36)، 26388*(231*SB36)، 26388*(436*SB36)، 27645*(419*SB36)، 27645*(231*SB36)، و 26388*(419*SB36) با شاهد های برتر آزمایش (لاتیتیا و فلورس) در یک گروه دسته بندی شدند. با توجه به عملکرد و شدت آلودگی به بیماری، گرده افشان های 26388 و 27645 برای تهیه هیبریدهای برتر انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: چغندرقند، ریزومانیا، ژن Rz1، گرده افشان
  • مهشید طریقی، پروین صالحی شانجانی صفحات 791-803
    بابونه از گیاهان داروئی با ارزش است که در ایران از شمال تا جنوب به صورت خود رو می روید. برای بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت های وحشی بابونه و تعیین ارتباط آن با عوامل اکولوژیکی، الگوی پروتئینی 170 ژنوتیپ از یازده جمعیت Anthemis tinctoria، یک جمعیت Matricaria recutita و پنج جمعیت Tripleurospermum sevanense تعیین شد. بر اساس نتایج SDS-PAGE، 34 باند قابل تکثیر پپتید پروتئینی برای مطالعه تنوع ژنتیکی مشاهده شد. میانگین تعداد باندهای چند شکل نسبت به کل باندها در کلیه جمعیت ها از 141/0 در AT- بانه2 تا 361/0 در AT- سردشت متغیر بود. میانگین فاصله ژنتیکی کل بین جمعیت ها 179/0 بود، که بیشترین فاصله (645/0) بین دو جمعیت TS- قزوین و AT- بانه 2 و کمترین فاصله (025/0) بین دو جمعیت TS- خرم آباد و TS- اردبیل1 مشاهده شد. هیچ ارتباطی بین ویژگی های ژنتیکی و عوامل جغرافیایی مشاهده نشد. همبستگی بین ماتریس فاصله های ژنتیکی و جغرافیایی به وسیله آزمون مانتل ثابت نشد و ضریب همبستگی بین آن ها از نظر آماری معنی دار نبود (R2 = 0.03، P= 0.235). این مسئله نیز نشان دهنده عدم وجود شیب محیطی در گوناگونی پروتئین های کل بود. افزایش اساس ژنتیکی برای مقاصد اصلاح بابونه می تواند به وسیله کاربرد سیستماتیکی ذخایر توارثی که الگوی پروتئینی متفاوتی داشته و ویژگی های کیفی بهتری دارند، حاصل شود.
    کلیدواژگان: بابونه، گونه های وحشی، SDS، PAGE، تنوع ژنتیکی، پروتئین های کل
  • موسی رسولی، محمدرضا فتاحی مقدم، ذبیح الله زمانی، علی ایمانی، پدرو مارتینز گومز صفحات 805-822
    در این تحقیق زمان گلدهی و برخی صفات رویشی، خشک میوه و مغز بادام در جمعیت 1F شامل 72 نتاج حاصل از تلاقی رقم های ’تونو ‘میان گل و ’شاهرود12 ‘دیرگل مورد ارزیابی قرار گرفت. از روش تجزیه تفرق توده ای تغییر یافته با استفاده از 87 نشانگر ریزماهواره هسته ای و 5 نشانگر ریزماهواره کلروپلاستی برای شناسایی نشانگرهای پیوسته با زمان گلدهی در دانهال های انتخاب شده و نهایتا کل جمعیت استفاده شد. نتایج نشان داد که توارث زمان گلدهی در نتاج به صورت کمی بود. نتاج محدوده وسیعی از زمان گلدهی را نسبت به والدین نشان دادند و برخی از نتاج زودتر از والد میان گل ’تونو‘ به گل رفتند. دو مکان ریز ماهواره CPPCT008 و EPPCU2584 با زمان دیر گلدهی پیوسته بودند. پس از تهیه نقشه ژنتیکی، تجزیه QTL برای زمان گلدهی و برخی صفات رویشی، خشک میوه و مغز انجام شد. نتایج نشان داد که مکان UDP97403 به میزان 4 و 0 سانتی مورگان به ترتیب با یکی از مکان های ژنی کنترل کننده عادت رشدی درخت و عرض خشک میوه، ضخامت خشک میوه و عرض مغز و مکان BPPCT007 به فاصله 2 سانتی مورگان با یکی از مکان های ژنی کنترل کننده صفت عرض مغز فاصله داشتند. نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از این نشانگرها در جهت انتخاب غیر مستقیم نتاج مناسب از نظر زمان گلدهی و دارای خصوصیات برتر خشک میوه و مغز موجب صرفه جویی در زمان و هزینه می شود و می توان در برنامه های به نژادی بادام و سایر گونه های Prunus از آن ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بادام، گلدهی، خشک میوه، مغز، تجزیه تفرق توده ای، QTL، انتخاب به کمک نشانگر همراه
  • الهام مهرآذر، محسن محمدی، گودرز نجفیان، علی ایزدی دربندی صفحات 823-838
    زیر واحدهای گلوتنین که تحت تاثیر عوامل وراثتی هستند تاثیر به سزایی در کیفیت خمیر گندم و نان حاصل از آن دارند. در این بررسی صفات مرتبط با کیفیت دانه در 32 رقم تجاری گندم به همراه زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا با روش SDS-PAGE مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج، ارقام زاگرس، مارون، چناب و سیروان برترین ارقام از نظر زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا بودند و ارقام بزوستایا، پارسی، گلستان، چناب، نیک نژاد، اترک، مرودشت، کرج2، خزر1، ویری ناک، رسول و مغان1 دارای ارزش کیفی مطلوبی نسبت به سایر ارقام بودند. بین آزمون ارتفاع رسوب SDS با آلل های *2، 10+5 و18+17 همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی تایید کرد که چهار مولفه می تواند 4/73 درصد از کل تغییرات ارزش کیفی نانوایی را توجیه کند. با توجه به این نتایج، غربال بر اساس صفات تاثیرگذار در این مولفه ها نظیر درصد پروتئین، میزان جذب آب، سختی دانه و حجم رسوب SDS می تواند مناسب باشد. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام، درصد سن زدگی، عدد زلنی، درصد پروتئین و وزن هزار دانه 8/76 درصد تغییرات ارتفاع رسوب را توجیه کردند. ارقام برگزیده از نظر امتیاز ژنوتیپی و آزمون های فیزیکی برای استفاده در برنامه های به نژادی تعیین شدند.
    کلیدواژگان: گندم نان، زیرواحد گلوتنین با وزن مولکولی بالا، صفات کیفی، همبستگی
  • داراب حسنی *، محمدرضا مظفری، یحیی دهقان شورکی، اصغر سلیمانی، اکبر لونی صفحات 839-855

    در این بررسی سی و پنج صفت مورفولوژیکی در هفت رقم و ژنوتیپ امیدبخش جمال، دماوند، K72، Z53، Z60، Z67 و B21 و هشت رقم خارجی چندلر، پدرو، هارتلی، روند د مونتیگناک، سر، لارا، وینا و فرانکت از بهار 1387 به مدت دو سال ارزیابی شد. در بین صفات مربوط به درخت تنوع متوسطی مشاهده شد ولی صفات قدرت رشد درخت و عادت باردهی تنوع بیشتری نشان دادند. در بین صفات برگ تنوع کمتری مشاهده شد. زمان باز شدن برگ تنوع بسیارزیادی نشان داد به طوری که در میان ارقام مختلف 22 روز اختلاف در زمان باز شدن زود برگ ده ترین و دیربرگ ده ترین رقم ها مشاهده شد. از نظر زمان باز شدن گل های نر و ماده نیز تنوع زیادی مشاهده شد. از نظر دیکوگامی دو رقم/ژنوتیپ پروتوژین، یک رقم هموگام و بقیه پروتاندر بودند. تنوع درزمان رسیدن میوه نیز بسیار زیاد بود. تفاوت در زودرس ترین و دیررس ترین رقم 42 روز بود. شکل میوه در مقطع طولی منطبق بر درز و عمود بر آن، قابلیت بهتری در تفکیک ارقام داشت. اندازه میوه، مغز و درصد مغز نیز تنوع خوبی نشان داد. در میان ارقام خارجی، ارقام چندلر، پدرو، و هارتلی از نظر دیر برگ دهی، باردهی جانبی و کیفیت میوه و مغز به عنوان رقم های برتر تعیین شدند. رقم های روند د مونیتگناگ و فرانکت نیز در سال های ارزیابی پوشش گرده افشانی خوبی را با سه رقم مذکور نشان دادند. در میان ژنوتیپ های داخلی نیز رقم جمال نسبت به سایرین برتری نشان داد و رقم دماوند به عنوان گرده دهنده مناسب پوشش خوبی را برای دوره پذیرش گل های ماده آن نشان داد.

    کلیدواژگان: گردو، Juglans regia، خصوصیات مورفولوژیکی، تنوع
  • محمود باقری، ساسان کشاورز، عبدالجمیل زربخش، کریم عرب سلمانی صفحات 857-859
  • اردلان مهرانی، سیدافشین مساوات، احمدعلی شوشی، محمدرضا عباسی، حمید نجفی نژاد، سیدعلی طباطبایی، علیرضا قاسمی صفحات 861-863
  • اردلان مهرانی، سیدافشین مساوات، احمدعلی شوشی، محمدرضا عباسی، حمید نجفی نژاد، سیدعلی طباطبایی، علیرضا قاسمی صفحات 865-867
|
  • E. Poureskandari, A. Soleimani, J. Saba, M. Taheri Pages 623-636
    This research was conducted to evaluate and classify twenty olive (Olea europaea L.) cultivars based on pomological traits in Olive Research Station of Gilvan، Zanjan، Iran during 2010-2011. A split plot experiment in a completely randomized design with three replications was used. Cluster analysis and principal component analysis were used to classify cultivars based on fruit traits (fresh and dry weight، pulb/pit ratio and oil content). Analysis of variance for the characteristics showed significant differences among cultivars، years and their interaction effects. Based on the results، cultivars Caridolia، Picual، Voliotici and Kaissy were classified as table olive and Cailletier، Koroneiki، Arbequine، Leccino، Baladi and Nabali as oil olives. A high genetic diversity of fruit traits was observed in current study. These diversity can be used in parental choice for breeding aims and programs. However، it is necessary to determine the heritability of these traits before accomplishment of any breeding program.
    Keywords: Olive, pulb, pit ratio, oil content, cluster analysis, principal component analysis
  • S. M. Alavi Sini, J. Saba, J. Nasiri Pages 637-657

    Study of physiological traits and the relationship between these traits and grain yield in drought stress conditions can be useful to identify effective physiological traits involving in resistance to drought stress. In order to study these traits، parameters such as gas exchange، water status، flag leaf characteristics، chlorophyll content index، grain yield and thousand grain weight were measured in twenty bread wheat genotypes (18 lines، together with Sardari and Azar 2 cultivars). The experiment was conducted in rainfed condition at Agricultural Research Station of Gheidar، Zanjan، Iran. Mean comparisons showed that line No. 4 and cultivar Azar 2 had the highest grain yield among the genotypes. Genotypes having lower internal CO2 concentration and higher thousand grain weight، produced higher yield. Decrease in photosynthesis was mainly due to non-stomatal limitations، and high grain yield was not related to leaf relative water content. Cluster analysis and principal component analysis based on measured traits classified genotypes into three separate clusters. Based on the overall results of present study، genotypes No. 2، 4، 8، 10، 13، 17، 6 and 18 were superior than the others under rainfed condition.

    Keywords: Bread wheat, flag leaf characteristics, gas exchange, chlorophyll content index, drought tolerance
  • J. Erfani, H. Abdollahi, A. Ebadi, M. R. Fatahi Moghaddam, K. Arzani Pages 659-672
    Fire blight caused by Erwinia amylovora، is one of the most catastrophic diseases of plants in the Rosaceae subfamily Pomoideae. The objective of this study was to determine the resistance of thirty pear cultivars to a mixture of four E. amylovora strains. Disease development was assessed according to severity index (I. V. S.) based on the progression of necrosis rate through shoots، from the inoculation point at 3، 6، 9، 12 and 18 days after inoculation. Analysis of variance showed significant differences among cultivars، indicating a wide range of relative resistance to the fire blight pathogen. Pear cultivars showed considerable variations in resistance to fire blight with the severity of infection ranging from 0. 4% to 100%. Cultivars were divided into four groups including very resistant (0-10%)، moderately resistant (11%-50%)، susceptible (51%- 80%) and very susceptible (81% - 100%) according to the percentage of the length of necrosis to the total shoot length. Three cultivars ‘Dargazi’، ‘Harrow Sweet’ and ‘Natanzi’ were very resistant، 14 cultivars were moderately resistant، 10 cultivars were susceptible and three cultivars ‘Mohammad Ali’، ‘Duchesse’ and ‘KS6’ were very susceptible. Results obtained from specific primers link to fire blight showed that RLG1 and CH02c02b primers produced resistance allele in Dargazi and some of other cultivars.
    Keywords: Pear, fire blight, resistant cultivars, molecular markers, susceptibility index
  • R. Kaviani, M. Aghaee Sarbarzeh, M. R. Bihamta, M. Mohammadi Pages 673-692
    In order to evaluate 164 durum wheat landraces from wheat collection of Seed and Plant Improvement Institute، Karaj، Iran، this study was undertaken along with four wheat genotypes Veery/Nacozari، Soisson، Dena and Zardak as checks. The plant materials were sown on an observation nursery. The checks were repeated systematically after every 30 lines. All genotypes were evaluated for different agronomic and morphologic traits during 2010-11. The results indicated positive relationship between grain yield and spike weight، number of grains per spike، grain weight per spike and 1000 grain weight. Classification of the genotypes was performed using factor analysis. It classified fourteen traits in five new variables (five components) which explained 77. 02% of the total variation. Based on the results، 120 lines were selected. The results of this study relived presence of high genetic variability among the landraces for different traits، therefore these materials are valuable genetic resources that can be added to the wheat gene pool for breeding proposes.
    Keywords: Durum wheat, factor analysis, genetic diversity, yield
  • A. Farzaneh, H. Nemati, H. Arouiee, A. Mirshamsi Kakhki Pages 693-710
    A study was conducted on a 9×9 full diallel set of tomato to find out the extent combining ability for yield and earliness characters by randomized complete block design with three replications and four plants for each replication. The analysis was done according to Hayman and Griffing methods using Diallel software. Significant differences among genotypes were found for all of traits. Highly significant variation due to general combining ability (GCA) as well as specific combining ability (SCA) indicated the importance of additive and non-additive types of gene action in inheritance of all characters except number of fruits per palnts. The heterosis showed a positive response to earliness in number of days to first flowering. The Prg genotype with the lowest GCA among all parents، had the most effect in earliness and the Mb3 genotype with the highest GCA had the most effect on yield components. Cross combinations Supc × Ptk، Pte × Ptk، Mb3 × Vfj، Supl44 × Csh74 and Sps × Csh74 were five best specific combiners for yield components and earliness.
    Keywords: Tomato, combining ability, hybrid, yield, earliness
  • D. Sadeghzadeh Ahari, Y. Farayedi Pages 711-727

    To study cold tolerance (CT) of thirteen chickpea advanced lines together with Jam cultivar as check and relationship between CT and agronomic traits، two experiments were conducted under controlled and field conditions during 2010-2011 cropping season at Maragheh Dryland Agricultural Research Station. The first experiment was conducted under natural condition (fall sowing at field)، using randomized complete block design with four replications. In the second experiment، seeds of genotypes were planted in concrete boxes with one meter height from soil level، using nylon covers to prevent snow fall on planting beds during winter. Percentage of genotypes cold injeries was assessed in early spring after ending of cold. Under field condition، there were significant differences among genotypes for all studied traits. There were also significant differences among genotypes for no snow cover cold (Base cold: BC) tolerance in concrete boxes. Line FLIP 00-84C with 87% of survived plants under field condition and 23% of BC (-20ºC for two days) damage، was the most tolerant line. There was negative and significant correlation (r = -0. 56) between CT under controlled condition and number of survived plants after winter in field condition. There were also significant positive correlation between BC damage and percentage of cold damage of plants after the first and second severe colds (r = 0. 56 and r = 0. 50، respectively). In conclusion، there was a conformity between results obtained from controlled and field conditions، therefore box planting method could be recommended as a new and reliable method for evaluating cold tolerance in chickpea germplasm

    Keywords: Chickpea, autumn sowing, screening, cold tolerance
  • S. M. A. Mofidian, A. R. Aghashahi, A. Moghaddam Pages 729-745
    To evaluate the quality and quantity of forage yield of seventeen cold region alfalfa ecotypes، this experiment was conducted in randomized complete block design with three replications in Karaj، for two years (2008-10). Chemical components of forage were measured by AOAC methods. Based on the results of combined analysis of variance، ecotypes were significantly different at 1% probability level for fresh forage yield and at 5% for dry forage yield and leaf to stem ratio. However interaction effects of ecotype × year were not significant for fresh and dry forage yields. Ecotypes were also significantly different for neutral detergent fiber (N. D. F.) at 1% and for crude protein (C. P.)، dry matter digestibility (D. M. D.)، organic matter digestibility (O. M. D.) and ash at 5% probability levels. Ecotype × year interaction was significant for N. D. F. at 5% and for D. M. D. and O. M. D. at 1% probability levels. The highest fresh forage yield and dry forage yield (61. 3 and 16. 4 tha-1، respectively) were obtained from ecotype Gharaaghaj. The highest C. P. (17. 73%) was achieved from ecotype Chaleshtar، N. D. F. (50. 43%) from Silvaneh، A. D. F. (35. 33%) from Silvaneh، D. M. D. (62. 98%) from Ordoubad، O. M. D. (59. 89%) from Ordoubad and Ash (9. 92%) from Silvaneh. Ecotypes Gharaaghaj with 2. 79، Sahandava with 2. 67، and Garaghouzlou with 2. 68 tha-1 had the highest protein yield.
    Keywords: Alfalfa, ecotypes, fresh, dry forage yield, qualitative traits, nutritional value
  • R. Choukan, A. Estakhr, H. Haddadi, M. R. Shiri, K. Anvari, A. Afarinesh, H. Darkhal, S. Ghasemi Pages 747-760
    Twenty foreign maize hybrids along with the Irania commercial cultivar (KSC704) and a promising hybrid (KSC 705)، as check cultivars، were evaluated in eight locations of Iran (Karaj، Shiraz، Gharakhil، Moghan، Miandoab، Dezful، Isfahan and Ilam) during two consecutive years (2011-12) using randomized complete block design with four replications. Based on the results، hybrid No. 20 (89 May 70) with 11. 392 tha-1 produced the highest grain yield followed by hybrids No. 16 (DKC 6589) and No. 15 (DKS 6315) with 11. 243 and 11. 077 tha-1، respectively، which were not sigficantly different. Based on superiority measure (Pi)، hybrids No. 16، 20 and 15 were identified as superior hybrids، respectively. Some inconsistencies were found among stability indices in detection of stable and unstable hybrids. Superiority measure (Pi) almost detected high yielding hybrids as superior..
    Keywords: Maize, hybrids, grain yield, stability, superiority measure
  • A. Omrani, M. Khodarahmi, F. Afshari Pages 761-776
    Virulence factors of three isolates of Puccinia striiformis f. sp. tritici collected from Ardebil، Zarghan and Sari were determined using yellow rust differential set and near isogenic lines. To evaluate resistance of wheat genotypes to three races 6 E 6A+، 6 E 150A+ and 198 E 150A+ of yellow rust، forty five advanced lines were investigated، using a randomized complete block design with three replications at seedling stage in greenhouse. Resistance components including latent period and infection type were recorded. Analysis of variance showed a significant difference at 1% probability level among the lines for both infection type and latent period. Lines no. 16، 18، 20، 22، 29، 30، 31، 40، 41، 42، 43 and 44 exhibited complete resistance to all races indicating the presence of seedling genes in these lines. With comparison of reactions of these lines and near isogenic lines to the races، the possibility of presence of some resistance genes in the test lines was postulated. Seedling resistance sources found in the present study can be used in combination with adult plant resistance in wheat breeding programs.
    Keywords: Wheat, yellow rust, isogenic lines, pathotype, resistance
  • M. R. Fathi, S. Vahedi, M. Bazrafshan, H. A. Shahbazi, M. Abdollahian Noghabi Pages 777-789
    Crossing of pollinators and single crosses carrying RZ1 gene resulted in 44 sugar beet hybrids which were evaluated in infected fields in Fars and Khorasan. The seed of six diploid resistant pollinators and seven single crosses were first planted as parents in stekling field. After vernalization، parents were crossed in isolate tents، and hybrid seeds were harvested from female plants. The new hybrids along with resistant and susceptible checks were evaluated in infected condition during 2008-2009. According to the cluster analysis of the two year evaluation for yield، quality and disease severity index، the hybrids (7112*sb36) * 26388، (231*SB36) *26388، (436*SB36) *26388، (419*SB36) *27645، (231*SB36) *27645) and (419*SB36) *26388 were grouped with resistant checks. It seems that selection in the pollinators 26388 and 27645 will result in better hybrids.
    Keywords: Sugar beet, rhizomania, Rz1 gene, pollinator
  • M. Tarighi, P. Salehi Shanjani Pages 791-803
    Chamomile is a valuable medical plant that grows wildly all across the north to south areas of Iran. Genetic diversity of 170 genotypes of eleven populations of Anthemis tinctoria، one population of Matricaria recutita and 5 populations of Tripleurospermum sevanense and its association with geographical factors were studied at Research Institute of Forests and Rangelands، Iran using total proteins profiles. On the basis of SDS-PAGE، 34 reproducible protein peptide bands were detected and used for the analysis of genetic diversity. The average number of polymorphic bands over total detected bands ranged from 0. 141 (in the population of AT – Bane 2) to 0. 361 (in the population of AT - Sardasht). SDS-PAGE of total proteins showed high inter- and intra-population diversity but no clear differentiation on the basis of the origin or source. The mean genetic distance among populations was 0. 0179، ranged from 0. 645 between population of TS - Ghazvin and AT - Bane 2 to 0. 025 between TS - Khoramabad and TS - Ardebil 1. The correlation between genetic and geographical distance matrices was not significant (R2 = 0. 03، p = 0. 235) analyzed by means of Mantel test، indicating the lack of significant trends in variation of total proteins. These results suggested that the genetic basis of cultivated chamomile should be broadened by involving diverse parents in the breeding program. Expansion of the genetic base for cocksfoot breeding might be achieved by systematic use of germplasm that differs in protein profiles and has better quantitative traits..
    Keywords: Chamomile, wild species, SDS, PAGE, genetic diversity, total proteins
  • M. Rasouli, M. R. Fatahi Moghaddam, Z. Zamani, A. Imani, P. Martinez, Gomez Pages 805-822
    In this study flowering time and some morphological traits، nut and kernel characteristics were evaluated in a F1 almond progeny of 72 seedlings resulted from the cross between Touno (intermediate flowering) and Shahrood-12 (late flowering) cultivars. Modified-bulk segregant analysis in combination with 87 nuclear SSR markers spanning the whole almond genome and 5 chloroplastic SSR markers were used to identify molecular markers linked to flowering time in several descendants selected from the progeny. Results showed a quantitative inheritance of this trait in the progeny. The seedlings showed a wide range of flowering time between those of both progenitors and some were earlier than ‘Tuono’. Two microsatellite loci (CPPCT008 and EPPCU2584) were tightly linked to flowering traits. After construction of the genetic map of population، QTL analysis was performed for flowering time and nut and kernel characteristics. The results showed that the UDP-97403 locus had 4 and 0 cM distance from one gene loci controlling tree growth habit، nut width، nut thickness and kernel width، and BPPCT007 locus had 2 cM distance from one gene loci controlling kernel width. The results showed generally that genetic markers used in the present study are suitable tools for indirect selection of descendants with desirable flowering time and nut and kernel properties، and ulitization of these markers and marker assisted selection strategies which are less time consuming and efforts، can be successfully used in breeding programs of almond and other prunus species.
    Keywords: Almond, flowering, nut, kernel, modified bulk segregation, QTL, marker assisted selection
  • E. Mehrazar, M. Mohammadi, G. Najafian Pages 823-838
    Glutenin subunits which are influenced by genetic factors have significant impact on the bread making quality. In this study، grain quality traits together with high molecular weight glutenin subunits were evaluated in 32 commercial cultivars of bread wheat using SDS-PAGE. Cultivars Zagross، Maroon، Chenab and Sirvan with 10 genome score were high quality cultivars and cultivars Bezostaya، Parsi، Golestan، Chenab، Niknejad، Atrak، Marvdasht، Karaj 2، Khazar 1، Vee/Nac، Rasoul and Moghan 1 with favorable quality were better than other cultivars. There were significant positive correlations between 2*، 17+18 and 5+10 alleles and SDS-sedimentation volume. Principal component analysis performed for 12 traits showed that four components defined 73. 4% of observed variations. Accordingly، screening based on the effective characteristic such as protein (%)، water absorption (%)، grain hardness and SDS-sedimentation volume can be appropriate. Based on the results of stepwise regression analysis، sunn pest damage (%)، Zeleny sedimentation volume، grain protein content and 1000 grain weight respectively justified a total 76. 8% changes of SDS-sedimentation volume. Selected cultivars based on genotypic rating and physical test were determined for breeding programs.
    Keywords: Bread wheat, high molecular weight glutenin, quality traits, correlation
  • D. Hassan, M. R. Mozaffari, Y. Dehghan Souraki, A. Soleimani, A. Loni Pages 839-855

    Thirty five morphological traits were evaluated in seven local walnut genotypes Jamal، Damavand، B21، K72، Z53، Z60، Z67 and eight foreign cultivars Chandler، Pedro، Hartley، Ronde de Montignac، Serr، Lara، Vina and Franquette in 2008 and 2009. Related to tree traits، a moderate variation in characters were observed، but there were higher variations in tree vigor and bearing habit. Leaf characteristics showed lower variation، while leafing time، showed very high variation so that there were 21 days difference between the earliest and latest cultivars. Pistillate flower receptivity and pollen shedding period order، could separate the genotypes. According to dichogamy، two genotypes were protogynous، one cultivar was homogamus tend to protogynous and the others were protandreous. Time of fruit ripening was also highly variable. There were 42 days difference between the earliest and latest cultivars. Fruit shapes in longitudinal section through and perpendicular suture had high potential to distinct genotypes. Fruit and kernel size، and kernel percent also showed high variation. In conclusion، cultivars Chandler، Pedro and Hartley showed to be superior based on leafing date، lateral fruitfulness and nut and kernel characteristics. Cultivars Ronde de Montignac and Franquette had good pollen shedding period for these three cultivars. Local cultivar Jamal had better performance and Damavand showed good pollen shedding period appropriate for it.

    Keywords: Walnut, Juglans regia, morphological characteristics, variation
  • M. Bagheri, S. Keshavarz, A. J. Zarbakhsh, K. Arab Salmani Pages 857-859
    In the present study، twenty two selected lines from eleven Iranian eggplant (Solanum melongena L.) landraces along with Varamin landrace، as control، were studied in a randomized complete block design with three replications in three locations (Karaj، Varamin and Dezful). Sum of yield and marketing score for each line was recorded. Analysis of variance for yield showed significant differences among lines in all locations. Combined analysis also showed high significant differences for lines، locations and interaction of line × location. Line V44 with 39. 4 tha-1 produced the highest yield and had a very good marketing score، while line B60 with 26. 8 tha-1 produced the lowest yield. Based on these results، twelve lines D1، D7، D13، SH2، SH12، N12، N61، Y3، Y9، B29، V44 and B130 were selected for yield adaptability and stability traits..
    Keywords: Eggplant, pure lines, yield, marketing score
  • A. Mehrani, A. Mosavat, A. A. Shushi, M. R. Abbasi, H. Najafinejad, S. A. Tabatabaii, A. Ghassemi Pages 861-863
    Research was conducted during 1999 to 2009 to develop and introduce a new common millet (Panicum miliaceum) cultivar suitable for areas with short growing seasons in Iran. Several common millet populations collected from different locations of Iran were evaluated in research farm of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj and based on yield، agronomic traits and tolerance to abiotic stresses such loding، 21 superior lines were selected. During years 2000 to 2009، these lines were evaluated in different research experiments in Karaj، Gorgan and Dezful and also in farmers fields in Yazd، Kerman and Zabol، finally a superior line coded as KCM7 was selected. Based on the results of these experiments، the new line was early maturing with high and stable fresh forage yield of 35. 5 tha-1 and dry forage yield of 7. 6 tha-1. The panicle length of KCM7 is 26. 87 cm، its 1000 seed weight is 4. 2 g with yellow color seeds and yield of 1. 69 tha-1. Line KCM7 was officially introduced in 2009 by Seed and Plant Improvement Institute after approval of Seed Registration Committee of Agricultural Research، Education and Extension Organization with name of Pishahang as the first common millet cultivar in Iran.
  • A. Mehrani, A. Mosavat, A. A. Shushi, M. R. Abbasi, H. Najafinejad, S. A. Tabatabaii, A. Ghasemi Pages 865-867
    The main objective for development and introduction of the new cultivar was to a achieve a high yielding and adaptative to short growing period or a catch crop، suitable for growing in different areas of Iran. After preliminary selections carried out during 1998-2000، 72 foxtail millet populations which had been collected from different parts of Iran، were examined and based on different agronomic characteristics، fifteen superior genotypes were selected and evaluated in a randomized complete block design. Line No. 12، coded as TN-15-93-1 in National Plant Gene Bank، with 29. 4 tha-1 forage produced the highest yield among the genotypes. This line with the new code of KFM9 was compared with eight other advanced lines and a local check cultivar in multilocational yield traits in Karaj، Gorgan and Dezful during 2001-2003. Based on the results of these experiments، line KFM9 with 30 tha-1 fresh forage yield، 3. 2 tha-1 dry forage yield، 2. 5 tha-1 seed yield، 1000 seed weight of 3. 54 g and other good characteristics such as earliness and tolerance to lodging was selected as the superior line. The new line was officially introduced through Seed and Plant Improvement Institute in 2009 and named Bastan.