فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی‌ام شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عبدالرحیم صفریان، روح الله عبدالشاهی* صفحات 683-701
    سیستم ریشه ای عمیق و گسترده نقش ارزنده ای در تحمل به خشکی و افزایش عملکرد گندم در شرایط کمبود آب ایفا می کند. ولی اطلاعات کمی در مورد ژنتیک ساختار ریشه وجود دارد. در این پژوهش ژنتیک سیستم ریشه گندم با استفاده از یک تلاقی دی آلل یک طرفه با هشت والد مطالعه شد. والدین و نتاج 1F در شرایط تنش خشکی دوره ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار کاشته و صفات طول ریشه، وزن ریشه، تعداد ریشه، وزن اندام هوایی، نسبت ریشه به اندام هوایی، ارتفاع بوته و طول پدانکل اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد اثر افزایشی و غالبیت به طور معنی داری در کنترل این صفات نقش دارند. در صفت تعداد ریشه کفایت مدل افزایشی- غالبیت تایید نشد. در کنترل ژنتیکی صفات طول ریشه و نسبت ریشه به اندام هوایی اثر غیرافزایشی نقش بیشتری داشت، بنابراین برای به نژادی این صفات روش هایی نظیر بالک، بالک تک بذر و دابل هاپلوئیدی توصیه می شود. در کنترل ژنتیکی وزن ریشه و ارتفاع بوته اثر افزایشی نقش برجسته ای داشت و علاوه بر روش های ذکر شده می توان از روش شجره ای و یا تلاقی برگشتی نیز استفاده کرد. رقم روشن با دارا بودن سیستم ریشه ای مناسب و ترکیب پذیری عمومی بالا برای صفات مربوط به ریشه، به عنوان یکی از والدهای تلاقی در پروژه های به نژادی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گندم، عمل ژن، وراثت پذیری، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، مدل افزایشی، غالبیت
  • عیسی ارجی*، محمد نوری زاده صفحات 703-717
    به منظور بررسی سازگاری ارقام تجاری زیتون یونانی، آزمایشی با شش رقم (کنسروالیا، تیاکی، چالکیدیکیس، مگارون، اکروماناکو و پاترینی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در کلکسیون باغ زیتون ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو سرپل ذهاب و ایستگاه تحقیقات زیتون طارم زنجان از سال 1386 لغایت 1390 به اجرا درآمد. درختان زیتون با فاصله 6×6 متر در فروردین 1385 کاشته شده بودند. صفات رویشی و زایشی مختلفی روی درختان این ارقام اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که ارتفاع، قطر تاج و سطح مقطع تنه درختان ارقام زیتون در هر دو منطقه دارای تفاوت معنی دار در سطح احتمال 1% بودند. تعداد گل آذین در شاخه، تعداد گل در گل آذین، درصد گل کامل، درصد نهایی تشکیل میوه و وزن میوه ارقام نیز در شرایط آب و هوایی سرپل ذهاب و طارم زنجان تفاوت معنی دار در سطح احتمال 1% داشتند. وزن میوه در شرایط سرپل ذهاب از 96/0 (رقم تیاکی) تا 79/5 گرم (رقم کنسروالیا) و در شرایط طارم زنجان از 81/1 (رقم تیاکی) تا 7/10 گرم (رقم چالکیدیکیس) متفاوت بود. عملکرد میوه در درخت در ارقام تفاوت معنی دار داشت و در شرایط طارم عملکرد کلیه ارقام بالاتر از سرپل ذهاب بود. درصد روغن در ماده خشک در شرایط سرپل ذهاب در ارقام کنسروالیا و چالکیدیکیس بالاتر از 35 درصد بود، درحالی که در شرایط طارم زنجان درصد روغن کلیه ارقام بیش از 48 درصد بود. به طورکلی ارقام در شرایط طارم سازگاری بهتری نسبت به سرپل ذهاب نشان دادند. ارقام چالکیدیکیس و تیاکی به ترتیب برای مصارف دو گانه و روغن در شرایط طارم مناسب تر بودند.
    کلیدواژگان: زیتون، رقم، صفات رویشی و زایشی، وزن میوه، درصد روغن
  • زهرا سفیدکوهی، علی سلیمانی*، حسین جعفری، ابراهیم دستکار صفحات 719-732
    به دنبال سرمای دیررس بهاره در سال 1389 در مجتمع کشت و صنعت کشاورزی خرمدره استان زنجان، تعداد پانزده ژنوتیپ امیدبخش گردو با واکنش فرار از سرمازدگی، اتیکت گذاری شدند. خصوصیات درخت، میوه و مغز ژنوتیپ ها بر اساس توصیف نامه IPGRI ارزیابی و تنوع ژنتیکی، تمایزگذاری و گروه بندی آن ها نیز با استفاده از 13 نشانگر ریزماهواره ارزیابی شد. سیزده نشانگر SSR مورد استفاده توانست 37 آلل را در اندازه های بین 209 تا 308 جفت باز شناسایی کند. میانگین تعداد آلل ها برای 13 مکان ژنی 84/2 بود. از بین نشانگرها، جایگاه های WGA276 و WGA071 به ترتیب از بالاترین و پائین ترین توانایی ایجاد تمایز در بین ژنوتیپ ها برخوردار بودند. گروه بندی مورفولوژیکی و ملکولی تنوع ژنتیکی زیادی را در بین ژنوتیپ ها نشان دادند، لیکن همخوانی کمی بین نتایج دو نوع کلاستربندی به دست آمد. اگرچه تمامی ژنوتیپ های ارزیابی شده از نظر دیربرگدهی و تولید جوانه های بارده در شاخساره های انتهایی و جانبی مطلوب بودند، بااین وجود ژنوتیپ T36R67 با توجه به کثرت حضور صفات مطلوب به ویژه از نظر خصوصیات مغز، به عنوان یکی از ژنوتیپ های کاندید برای ارزیابی های تکمیلی و استفاده در تلاقی های هدفمند به نژادی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: گردو، تنوع ژنتیکی، نشانگر ریزماهواره، خسارت سرمازدگی بهاره، خصوصیات میوه
  • صفرعلی صفوی*، اسدالله بابای اهری، فرزاد افشاری، مهدی ارزنلو صفحات 733-760
    به منظور تعیین پاتوتیپ های زنگ زرد جو، نمونه هایی از جو، جو موشی (Hordeum morinum) و گندم آلوده به زنگ زرد (Puccinia striiformis) از استان های مختلف ایران جمع آوری شد. جدایه ها بر اساس ایجاد آلودگی روی ارقام افتراقی زنگ زرد جو یا گندم، به ترتیب به عنوان فرم اختصاصی P. striiformis f. sp. hordei یا P. striiformis f. sp. tritici تشخیص داده شدند. ژن های بیماریزائی و پاتوتیپ های عامل بیماری زنگ زردجو با استفاده از ارقام افتراقی و بر اساس فرمول بیماریزائی/غیربیماریزائی تعیین شدند. در این بررسی جمعا ده پاتوتیپ زنگ زرد جو شناسائی شد که هفت پاتوتیپ آن برای اولین بار در جهان گزارش می شوند. برخی از پاتوتیپ ها علاوه بر ارقام افتراقی جو، روی برخی ارقام افتراقی گندم یا تریتیکاله نیز بیماریزائی داشتند که احتمال دارد هیبرید بین دو فرم اختصاصی باشند. پاتوتیپ های PSH-87 و PSH-84 با شش ژن بیماریزائی دارای وسیع ترین طیف بیماریزائی و پاتوتیپ های PSH-51 و PSH-85 با سه ژن بیماریزائی طیف بیماریزائی کمتری داشتند. هیچ یک از پاتوتیپ ها روی ژن های rpsEm1 وrpsEm2 بیماریزائی نداشتند و روی ژن های Rps4(Yr4)، rpsHF، rpsVa1، rpsVa2 و Rps1.c بیماریزائی محدودی وجود داشت. بیشترین فراوانی بیماریزائی برای ژن های rpsHi1 و rpsHi2 (83%) و rps2 (yr2) (67%) تعیین شد. ژن های مقاومت موثر در برابر تمام یا اکثریت پاتوتیپ ها می توانند به عنوان منابع مقاومت در برنامه های به نژادی به این بیماری استفاده شوند.
    کلیدواژگان: زنگ زردجو، پاتوتیپ ها، فاکتورهای بیماریزائی، ارقام افتراقی، تنوع ژنتیکی
  • عیسی ارجی*، فرحناز بهمنی پور صفحات 761-775
    به منظور بررسی سازگاری برخی از ارقام و ژنوتیپ های زیتون، آزمایشی با دوازده رقم و ژنوتیپ زیتون در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در باغی در منطقه شیره پناه ایوان در استان ایلام در سال های 1387 و 1388 به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که درختان ارقام مختلف در دو سال تفاوت معنی داری از نظر خصوصیات میوه داشتند. صفات وزن میوه، گوشت و هسته تحت تاثیر رقم معنی دار بود. بیشترین وزن میوه مربوط به ارقام گلوله زیتون، شنگه و زرد و کمترین مربوط به ژنوتیپ 1 (Genotype 1) بود. بیشترین وزن تر گوشت در ارقام زرد و شنگه وکمترین آن در ژنوتیپ 1 اندازه گیری شد. نسبت گوشت به هسته برای کلیه ارقام کمتر از 5 بود به طوری که بیشترین مربوط به رقم شنگه و کمترین مربوط به ژنوتیپ 2 بود. عملکرد میوه در درخت و درصد روغن در ماده تر و خشک تحت تاثیر تیمارهای رقم، سال و اثر متقابل آن ها در سطح 1% معنی دار شد. بیشترین عملکرد مربوط به ارقام زرد، مانزانیلا، شنگه و کولتیوار زرد (Zard Cultivar) بود که با سایر ارقام تفاوت معنی دار داشتند. بیشترین درصد روغن در ماده تر و خشک در سال های 1387 و 1388 مربوط به ارقام روغنی و زرد وکمترین آن برای رقم شنگه ثبت شد. با توجه به مقدار عملکرد و درصد روغن، رقم زرد در مقایسه با سایر ارقام و ژنوتیپ ها به عنوان رقم نسبتا مناسب برای استان ایلام شناسائی شد.
    کلیدواژگان: زیتون، سازگاری، درصد روغن، عملکرد، وزن تر گوشت
  • ساناز مولایی، علی سلیمانی*، مهرشاد زین العابدینی، بهرام ملکی صفحات 777-790
    زردآلو که یکی از درختان میوه مهم در ایران است، به علت داشتن صفت خودناسازگاری گامتوفیتیک معمولا دارای عملکرد پایینی است. به منظور تعیین خودناسازگاری در چهار رقم بادامی، شاهرودی، شکرپاره، دانشکده و دو ژنوتیپ C و D زردآلو از روش های تلاقی های کنترل شده در باغ و آزمایش های مولکولی به کمک آغازگرهای اختصاصی استفاده شد. صفات طول مادگی، قطر تخمدان و درصد جوانه زنی دانه گرده در ژنوتیپ های مورد مطالعه اندازه گیری شد. نتایج مربوط به درصد جوانه زنی دانه گرده نشان داد که نر عقیمی در ارقام و ژنوتیپ های مورد مطالعه وجود ندارد. ژنوتیپ C و رقم شاهرودی دارای بیشترین درصد تشکیل میوه (به ترتیب 07/18 و 72/17 درصد)، طول مادگی (به ترتیب 27/14 و 87/14 میلی متر) و قطر تخمدان (به ترتیب 12/2 و 22/2 میلی متر) بودند. ارزیابی داده های حاصل از گرده افشانی کنترل شده و نتایج آزمایش های مولکولی نشان داد ارقام بادامی، شاهرودی، شکرپاره، دانشکده و ژنوتیپ C خودناسازگار بودند و فقط ژنوتیپ D خودسازگار بود. بین ارقام بادامی، دانشکده و ژنوتیپ C دگرناسازگاری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: زردآلو، خودناسازگاری، آلل هایS، آزمایش های ملکولی
  • ابراهیم گنجی مقدم*، محمد مومنی، ناصر بوذری، احمد اصغرزاده صفحات 785-806
    خودناسازگاری و دگرناسازگاری یکی از عوامل مهم محدودکننده تولید گیلاس است. با توجه به وجود برخی ارقام خودبارور خارجی گیلاس در کشور، این مطالعه با هدف بررسی سازگاری شش رقم وارداتی قرمز دورفی کلون تری، سامیت، استلا، سامبرست، سابیما، بلامارکا و رقم داخلی سیاه مشهد در شرایط استان خراسان رضوی در سال های 92-1389 انجام شد. بررسی عادت گلدهی نشان داد که در بیشتر ارقام گل روی سیخک و شاخه یکساله تشکیل می شود ولی تشکیل میوه عمدتا در سیخک ها اتفاق افتاد. بین ارقام مورد مطالعه از نظر قدرت رشد رویشی (ارتفاع، عرض تاج و حجم تاج) تفاوت معنی داری وجود داشت. ارقام سامیت و سان برست به ترتیب بیشترین و کمترین رشد رویشی را داشتند. رقم بلامارکا زودگل ترین (7 فروردین) و رقم سامیت دیرگل ترین (17 فروردین) ارقام بودند و از این نظر، یک تفاوت ده روزه بین ارقام مشاهده شد. طول دوره گلدهی در یک دامنه 10-5 روزه بود. ارقام از نظر متوسط وزن میوه متفاوت بودند، به طوری که رقم سان برست با 83/9 گرم و رقم بلامارکا با 14/3 گرم به ترتیب بیشترین و کمترین متوسط وزن میوه را داشتند. نتایج این تحقیق همچنین نشان داد که ارقام سامیت، سابیما، بلامارکا، و سیاه مشهد خودناسازگار و ارقام استلا، قرمز دورفی کلون تری و سامبرست در شرایط استان خراسان رضوی خود بارورند.
    کلیدواژگان: گیلاس، خصوصیات کمی و کیفی، خودناسازگاری، گرده زا
  • سیدسجاد سهرابی، حمید دهقانی *، بهرام علیزاده صفحات 807-819
    بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط با هدف انتخاب ژنوتیپ های برتر یکی از مهم ترین مراحل برنامه های به نژادی به شمار می رود. هدف از این پژوهش گروه بندی دوازده لاین امید بخش زمستانه کلزا به همراه رقم شاهد اکاپی بر مبنای شباهت پاسخ آن ها به محیط های مختلف با استفاده از روش لین و باتلر بود. آزمایش ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1391-1389 در ایستگاه های تحقیقاتی کرج، کرمانشاه، بجنورد، همدان، اصفهان و اراک انجام شد. تجزیه واریانس مرکب با فرض تصادفی بودن محیط ها و ثابت بودن ژنوتیپ ها و حذف دو ایستگاه بجنورد و اراک به دلیل ناهمگنی خطای آزمایش انجام شد. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثر متقابل سال × مکان در سطح احتمال 1 درصد و اثر متقابل سال × مکان × ژنوتیپ در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. نتایج گروه بندی لاین ها با استفاده از مدل اول لین و باتلر نشان داد که لاین های امید بخش L137، L201 و L119 از پایداری بالایی برخوردار بودند. در مدل دوم، لاین ها به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول، همین لاین ها با داشتن بالاترین ضریب رگرسیونی به عنوان لاین های پایدار برای مناطق مساعد شناسائی شدند. در گروه دوم، لاین L63 با داشتن کمترین میزان ضریب رگرسیونی مناسب برای محیط های نامساعد تشخیص داده شد. با توجه به نتایج این تحقیق تجزیه خوشه ایمی تواند در تعیین ژنوتیپ های پایدار، کارا و مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: کلزا، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، تجزیه مرکب، پایداری، رگرسیون
  • حمیدرضا نیکخواه، محمدرضا نقوی*، ولی الله محمدی، حسن سلطانلو صفحات 821-840
    به منظور بررسی صفات فیزیولوژیکی و زراعی موثر در تحمل به خشکی و ارتباط آن ها با عملکرد دانه و مطالعه شاخص های تحمل و حساسیت به خشکی درجمعیت لاین هاینوترکیب جو(ایگری × آریگاشار)، این آزمایش با استفاده از 169 لاین نوترکیب درقالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار به مدت دو سال (92-1390) در ایستگاه های تحقیقاتی یزد و بیرجند در دو شرایط قطع آبیاری در 50% گلدهی و آبیاری کامل اجرا شد. در طول فصول زراعی لاین ها از نظر صفات فیزیولوژیکی و شاخص های مقاومت به خشکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب صفات مورد مطالعه در دو شرایط، اثر معنی دار برای محیط، ژنوتیپ و محیط × ژنوتیپ نشان داد. در بین صفات اندازه گیری شده در شرایط تنش خشکی، شاخص برداشت (**753/0 = r)، عملکرد بیولوژیکی (**572/0 = r)، دمای سایه انداز گیاه (**522/0 -= r)، محتوای آب نسبی (**385/0 = r) و وزن هزاردانه (**339/0 = r) و در شرایط بدون تنش عملکرد بیولوژیکی (**762/0 = r) و شاخص برداشت (**721/0 = r) بالاترین همبستگی را با عملکرد دانه نشان دادند. در بین صفات فیزیولوژیکی اندازه گیری شده، دمای سایه انداز گیاه با توجه به همبستگی بالا با عملکرد دانه گیاه و سهولت اندازه گیری آن در تمامی مراحل برنامه به نژادی، می تواند به عنوان یک شاخص مهم در گزینش ژنوتیپ ها برای مقاومت به خشکی در نظر گرفته شود. با توجه به میانگین عملکرد در تنش (Ys) و بدون تنش (Yp) و شاخص های تحمل و حساسیت به خشکی (SSI، TOL، MP، GMP، STI و Harm) لاین ها در چهار گروه شامل پتانسیل بالای عملکرد و متحمل به خشکی، پتانسیل بالا و حساس به خشکی، نیمه متحمل و پتانسیل عملکرد پایین و حساس به خشکی گروه بندی شدند.
    کلیدواژگان: لاین نوترکیب جو، دمای سایه انداز گیاه (کانوپی)، محتوی آب نسبی برگ، تنش خشکی، شاخص تحمل و حساسیت
  • عباس جورکش، جمالعلی الفتی چیرانی*، یوسف حمیداوغلی، رحیم برزگر صفحات 841-947
  • خصوصیات زایشی و رویشی اکوتیپ های عناب (Ziziphus jujube) در استان گلستان
    مینا غزاییان*، هادی زراعتگر صفحات 849-855
|
  • A. Safarian, R. Abdolshahi * Pages 683-701
    Extensive and deep root system play important role in wheat drought tolerance and yield in water deficient condition. Nevertheless، a little is known about root structure genetic. In this research، a half diallel mating design was generated from crosses between eight bread wheat cultivars to study the genetic of root system. Parents and F1 progenies were planted in cyclic stress condition in a randomized complete block design with four replications and root length، root weight، root number، shoot weight، root to shoot ratio، grain yield، plant height and peduncle height were measured. Results showed that additive and dominant effects were significant for all traits. However، additive-dominant model was not adequate for root number. Non-additive variation was more important in genotypic disparity of root length and root to shoot ratio. Consequently، bulk، single seed descent and double-haploid methods are recommended in breeding program for these traits. Additive variation had imperative effect on genotypic variation of root weight and plant height. Thus، despite of mentioned breeding methods، pedigree and back-cross are recommended for these traits. Cultivar Roushan had an appropriate root system and high general combining ability for the root system traits. Accordingly، in breeding programs for developing root system، Roushan is recommended as one of the mating parents.
    Keywords: Wheat, gene action, heritability, GCA, SCA, additive, dominant model
  • I. Arji *, M. Nourizadeh Pages 703-717
    In order to evaluate adaptation of six Greek olive cultivars (Conservolia، Thiaki، Chalkidikis، Megaron، Agouromanako and Patrini)، an experiment was conducted in a randomized complete block design in Dallaho and Taroum Olive Research Stations during 2006-2010. Trees were planted with a 6×6m distance in 2005. Vegetative and reproductive traits of olive trees were measured. Variance analysis results for different characteristics showed that tree height، canopy diameter and trunk cross sectional area differed significantly at 1% probability level in both locations. Inflorescence number per shoot، flower number per inflorescence، perfect flower percent and final fruit set also differed significantly under Sarpole Zehab and Tarrom environmental conditions. Fruit weight was between 0. 99 (for Thiaki) to 5. 7 g (for Conservolia) in Sarpole Zehab and 1. 81 (for Thiaki) to 10. 7 g (for Chalkidikis) in Taroum. Differences among cultivars for fruit yield were significant، so that fruit yield of all cultivars was higher at Taroum compared to Sarpole Zehab. Oil percent in dry matter was higher than 35% only in consevalia and Chalkidikis cultivars in Sarpole Zehab while it was higher than 48% for all cultivars in Taroum. In general، all cultivars showed better performance in Taroum condition compared to Sarpole Zehab. Chalkidikis and Thiaki were suitable cultivars for dual and oil production، respectively in Taroum.
    Keywords: Olive, cultivar, vegetative, reproductive traits, fruit weigh, oil percent
  • Z. Sefidkuhi, A. Soleimani *, H. Jafari, E. Dastkar Pages 719-732
    Following the occurrence of spring frost in Khorramdarreh Agro- Industry farm in Zanjan province، Iran، during 2010، fifteen walnut promising genotypes showing frost escape response were selected. Tree، fruit and kernel characteristics of selected genotypes were assayed according IPGRI descriptors. Meanwhile، the genetic diversity، distinction and classification were also assessed using microsatellite markers. The 13 SSR primers produced 37 bands across 15 genotypes، with an average of 2. 84 polymorphic fragments per primer. The number of amplified bands varied from 2 to 4 with size of amplicons ranging from 209 to 308 bp. Two loci WGA276 and WGA071 were the highest and lowest distinguishable among genotypes، respectively. Cluster analysis based on both morphological and molecular data clarified the relatively large genetic distance among genotypes. However، clustering of genotypes within the genotypes showed low similarity when morphological and molecular derived dendrograms were compared. Although all evaluated genotypes were appropriate referring to leafing late and producing fruitful buds in terminal and lateral shoots، however، genotype T36R67 generally showed high quality characteristics and is good candidate for further complementary assessments and using in breeding programs.
    Keywords: Walnut, genetic diversity, SSR markers, spring frost damage, fruit charactereistics
  • S. A. Safavi *, A. Babai-Ahari, F. Afshari, M. Arzanlou Pages 733-760
    To identify the barley yellow rust pathotypes، yellow rust samples of were collected from barely، wild barley (Hordeum morinum) and wheat in different provinces of Iran. Isolates were identified as P. striiformis f. sp. hordei or P. striiformis f. sp. tritici based on virulence on barley or wheat differential seedlings، respectively. Virulence factors and pathotypes of barley yellow rust were determined based on avirulence/virulence formula. Totally، ten pathotypes were identified in this study، of which seven were new pathotypes for the world. Some of pathotypes may be the result of hybridization between the two formae speciales، since they exhibited virulence on a number of wheat differentials and triticale in addition to barley differentials. The pathotypes PSH-87 and PSH-84 with six virulence factors had the widest virulence spectrum and two pathotypes PSH-51 and PSH-85 with three virulence factors had narrow virulence spectrum. None of the pathotypes had virulence on resistance genes rpsEm1 and rpsEm2 and only one pathotype had virulence on each of resistance genes Rps4 (Yr4)، rpsHF، rpsVa1، rpsVa2 and Rps1. c. The highest virulence frequency was determined for genes rpsHi1، rpsHi2 (0. 83%) and rps2 (0. 67%). The genes which were effective against all or majority of pathotypes can be used as resistance sources in breeding programme for cotrolling barley yellow rust.
    Keywords: Barely yellow rust, pathotypes, virulence factors, differential sets, genetic diversity
  • I. Arji *, F. Bahmanipour Pages 761-775
    To evaluate adaptation ability of twelve cultivated olive cultivars and genotypes in Shirepanahe Ivan of Ilam province، an experiment was conducted based on randomized complete block design during 2009-2010. The variance analysis of data showed that all olive cultivars and genotypes differe significantly in fruit traits in two years. Cultivars had significant differences in fruit fresh، pulp and seed weight. Gololeh Zeiton، Shengeh and Zard cultivars had the highest fruit weight، while Genotype 1 had the lowest. Flesh to pit ratio was less than 5 in all cultivars، so that Shengeh and Genotype 2 had the highest and lowest ratios، respectively. Yield and oil percentage in fresh and dry matter were significantly different at 1% statistical level for cultivar، year and their interaction. Cultivars Zard، Manzanilla، Shengeh and Zard Cultivars had the highest yield compared to the others. The highest oil content in fruit dry and fresh matter was observed in Roghani and Zard cultivars during two years and in Shengeh it was the lowest. Based on yield and oil percent، Zard cultivar was relatively suitable in compare to the others for Ilam province.
    Keywords: Olive, adaptation, oil percent, yield, fresh matter weight
  • S. Molaie, A. Soleimani *, M. Zeinolabedini, B. Maleki Pages 777-790
    Apricot has specific role in fruit production industry of Iran. Asian and Iranian-Caucasian apricots show the high level of S-RNase-based self-incompatibility results in low bearing and yield of trees. In order to determine self-incompatibility in some apricot cultivars and genotypes، an artificial field pollination test and molecular experiments using specific primers were conducted. Pistil length، ovary thickness and pollen germination percentage were determined. Results of pollen germination percentage showed no male-sterility in these genotypes. The cv. Shahroodi and genotype C had the highest percentage of fruit set as well as pistil length and ovary thickness. Considering the results of field pollination test and molecular experiments، cvs. Badami، Shahroodi، Shekarpareh and Daneshkadeh as well as genotype C were self-incompatible and only genotype D was self-compatible. The cvs. Badami، Daneshkade and genotype C were cross-incompatible.
    Keywords: Apricot, incompatibility, S alleles, molecular experiments
  • E. Ganji Moghaddam *, M. Momeni, N. Bouzari, A. Asgharzadeh Pages 785-806
    Self and cross-incompatibility is one of the limiting factors in sweet cherry production. Scince some self-compatible exotic sweet cherry cultivars have been recently introduced to Iran، this study was conducted to investigate adabtibility of six introduced cultivars Summit، Red Dorfi clone 3، Sunburst، Samba، Blamarka and a local cultivar Siah Mashhad in Khorasan Razavi، Mashhad، Iran during 2010-2013. In most cultivars، flower buds were formed and developed on spurs، however flower formation in annual shoots was also observed. There were significant differences among cultivars for vegetative characters (height، width، crown volume and current season vegetative growth). Cultivars Summit and Sunburst had the highest and the lowest vegetative growth، respectively. There was 10 days variation in start of flowering time. Blamarka and Summit were early (27 March) and late (6 April) blooming cultivars، respectively. The results showed that fruit weight of cultivars was significantly different and Blamarka (3. 14 g) and Sunburst (9. 83 g) had the lowest and the highest fruit weight، respectively. Summit، Samba، Blamarka، and Siah-Mashhad were self-incompatible and cultivars Stella، Red Dorfi clone 3 clone and Sunburst were self-compatible under Khorasan Razavi province conditions.
    Keywords: Sweet cherry, qualitative, quantitative characetristics, self, incompatibility, pollinizer
  • S. S. Sohrabi, H. Dehghani *, B. Alizadeh Pages 807-819
    Evaluation of genotype × environment interaction with the objective of selection of the superior genotypes is the most important part of breeding programs. In this study، twelve promising winter rapeseed lines with one check cultivar (Okapi) was investigated for the stability and grouping using Lin and Butler cluster analysis methods. Experiments were performed in randomized complete block design with three replications at Karaj، Kermanshah، Bojnurd، Hamedan، Isfahan، and Arak research stations during two cropping seasons (2010-12). The data of Bojnurd and Arak were omitted because of the high error mean squres shown by Bartlet''s statistic. Combined analysis of variance performed by assuming environments (years and locations) as random and genotypes as fixed factors. The results of combined analysis showed that the interaction effects of year×location and year × location × genotypes were significant at 1% and 5% level of probability، respectively. The results of clustering using the first model showed that promising lines No. L137، L201 and L119 were the most stable lines. The second model divided lines in to two groups. In the first group، the same lines with the maximum regression coefficients were recognized as stable genotypes for favorable environment. In the second group، line L63 with the minimum regression coefficient was suitable for unfavorable environments.
    Keywords: Rapeseed_combined analysis_genotype × environment interaction effect_regression_stability
  • H. R. Nikkhah, M. R. Naghavi *, V. Mohammadi, H. Soltanloo Pages 821-840
    To investigate important physiological and agronomic traits effective under drought conditions، their relationship with grain yield and to study drought tolerance and susceptibility indices in 169 barley recombinant inbred lines population of Arigashar/Igri، an experiment was carried out using alpha lattice design with two replications during 2011 to 2013 in Yazd and Birjand Research Stations under non - stress and drought stress conditions. During cropping seasons، lines were evaluated for physiological and agronomic traits. Combined analysis of variance of studied traits under two conditions showed significant differences among environments، genotypes and genotype × environment. Under drought stress conditions، harvest index (r = 0. 753**)، biological yield (r = 0. 572**)، canopy temperature (r = -0. 522**)، leaf relative water content (r = 0. 385**) and thousand kernel weight (r = 0. 339**) and under non-stress conditions، biological yield (r = 0. 572**) and harvest index (r = 0. 753**) had significant correlations with grain yield. Among physiological and agronomic traits which had high correlation with grain yield under drought stress conditions، canopy temperature can be utilized as an important selection criteria to identify drought tolerance genotype، because of its easy measurement in all breeding program stages. Based on grain yield under drought and non-stress conditions (Ys and Yp) and tolerance and susceptibility indices (SSI، TOL، MP، GMP، STI and Harm)، liens were classified in to four distinguished groups: a)high - yielding and drought tolerant، b) high - yielding and drought susceptible، c) semi tolerant and d) low - yielding and drought susceptible.
    Keywords: Barley recombinant inbred lines, physiological traits, canopy temperature, relative water content, drought stress, tolerance, susceptibility indices
  • A. Jorkesh, J. A. Olfati Chirani *, Y. Hamidoghli, H. Barzegar Pages 841-947
    Interspecific hybridization occurs among Cucurbia species it is commonly used for grafting، yield increasing and production of pest resistant rootstocks. In the present research probability of interspecies hybrid generation among seven lines of Cucurbita pepo (P1، P4، P5، P6، P10، P22، P25) and six lines of Cucurbita moschata (MO3، MO5، MO6، MO9، MO11، MO12) were investigated. After crossing of fruit set، fruit set with normal seed and viability were recorded. 25. 66% and 19. 41% of total fruit set and fruit set with normal seed were recorded when C. moschata were used as female parent while 19. 44% and 13. 88% and 13. 88% of total fruit set and fruit set with normal seed when C. pepo were used as female parent. The highest total fruit set were obtained when MO11 and MO9 were used as female parent while the highest fruit set with normal seed were obtained MO6 and MO9 were used as female parent in different interspecies crosses. Using line O5 as male parent lead ti the highest seed viability in different interspecies crosses. The highest total fruit set and fruit set normal seed were obtained when P5 were used as female parent in different interspecies crosses. Results showed that C. moschata as female parent is more successful C. pepo. However hybrid vigor and heterosis have to be tested in future.
    Keywords: Direct cross, reciprocal cross, seed production, interspecies hybrid
  • Reproductive and Vegetative Characteristics of Ziziphus jujube Ecotypes of Golestan Province
    M. Ghazaeian *, H. Zeraatgar Pages 849-855
    Jujube (Ziziphus jujube) belongs to Rhamnaceae family. It is considered not only for medicinal usage، but also is cultivated as an ornamental plant due to its beautiful leaves and trunk. The first step in a plant breeding program is to collect native genotypes of a plant in a region and evaluate them for selection of superior genotypes. Jujube is grown naturally in some areas of Iran، as well as in Golestan province. In the present study ten ecotypes of jujube grown in this province were collected from different areas and their phonological and morphological traits as well as some fruit characteristics and qualitative factors such as vitamin C، pH and total soluble solids (SST) were evaluated during years 2009 to 2011. Different vegetative، morphogic and fruit traits such as flowering thme، branch angle. Length of one year old branch، number of thorn on branch، fruit weight، length and width، stone weight and length، flesh weight، flesh/stone ratio، vitamin C، TSS and fruit pH were measured based on jujube descry. The results showed a high diversity for different traits among the ecotypes. The results also showed that vegetative traits were affected considerably by geographical and climatical factors. Ecotypes prown in west of the province where humidity is high، showed characteristics different from those grown in eastern regions. Fruit characteristics were also influenced by environmental factors.
    Keywords: Jujube, fruit, quantitative, qualitative characteristics, vegetative traits