فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی و یکم شماره 4 (زمستان 1394)

نشریه نهال و بذر
سال سی و یکم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید نجفی، مهدی طاهری صفحات 565-580
    این تحقیق به منظور ارزیابی پنج رقم پسته (اوحدی، بادامی زودرس، ممتاز، احمدآقایی و کله قوچی) از نظر صفات گل دهی و پومولوژیکی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار در سال های 1391 و 1392 در ایستگاه تحقیقات شهرستان ماهنشان به اجرا درآمد. نتایج نشان داد رقم گرده دهنده با ارقام اوحدی، بادامی زودرس، ممتاز، احمدآقایی و کله قوچی به ترتیب 7، 8، 7، 3 و 9 روز همپوشانی داشت. نتایج تشکیل میوه نشان داد که بین ارقام مختلف اختلاف معنی دار وجود داشت. رقم کله قوچی بیشترین و رقم ممتاز کمترین تشکیل میوه را داشتند. از نظر صفات وزن تر، خشک و عرض میوه نیز اختلاف معنی دار بین ارقام وجود داشت. رقم کله قوچی بیشترین و رقم اوحدی کمترین مقادیر این صفات را داشتند. رقم ممتاز بیشترین و رقم احمدآقایی کمترین درصد پوکی را داشتند. از نظر میوه های دهان بسته رقم کله قوچی بیشترین و رقم احمدآقایی کمترین درصد میوه های دهان بسته را تولید کردند. رقم احمدآقایی بیشترین و رقم اوحدی کمترین درصد خندانی را بین ارقام داشتند. در انس میوه نیز بین ارقام اختلاف معنی دار وجود داشت و ارقام بادامی زودرس، ممتاز و اوحدی بیشترین و رقم کله قوچی کمترین میوه را در یک اونس داشتند.
    کلیدواژگان: پسته، ارقام، گلدهی، تشکیل میوه، درصد پوکی، درصد خندانی
  • فریبا موسوی، منصوره کشاورزی، روح الله حق جویان، عادله سبحانی صفحات 581-594
    خسارت اصلی بیماری بلایت باکتریایی گردو با عامل Xanthomonas arboricola pv. juglandis در اثر ریزش میوه نارس و افت کیفیت میوه رسیده است. در این تحقیق، حساسیت نسبی میوه نارس 72 رقم و ژنوتیپ بومی گردو به بلایت باکتریایی در دو سال تکرار (1391 و 1392) در شرایط آزمایشگاهی، کارآیی روش ارزیابی و ارتباط غلظت فنل کل و اندازه میوه نارس با سطوح نسبی مقاومت مطالعه شد. بر اساس نتایج تجزیه مرکب داده ها، 7/10 درصدارقام/ژنوتیپ ها حساس، 1/32 درصد نیمه حساس و 1/57 درصد نیمه مقاوم بودند. مقایسه میانگین نتایج دو ساله نشان داد که روش ارزیابی مورد استفاده از تکرارپذیری قابل قبولی برخوردار بود. با وجودی که بیش ترین غلظت فنل کل در رقم مقاوم Pedro و کم ترین در ژنوتیپ حساس 1-2 مشاهده شد، همبستگی بین غلظت فنل کل با مقاومت معنی دار نبود. بین مقاومت و اندازه میوه نارس ارتباطی مشاهده نشد که مبین حساسیت یکسان کلیه مراحل میوه نارس به این بیماری است. بر اساس این نتایج، تنوع بالایی در سطوح مقاومت میوه نارس ارقام مختلف گردو به بلایت باکتریایی وجود دارد که این تنوع با مایه زنی در شرایط آزمایشگاهی قابل سنجش است اما اندازه گیری غلظت فنل کل روش مناسبی برای پیش آگاهی سطوح مقاومت نیست.
    کلیدواژگان: گردو، Xanthomonas arboricola pv، juglandis، مقاومت، فنل کل
  • سمیه علی حسین طایفه، بابک ربیعی* صفحات 595-612

    به منظور تجزیه ژنتیکی صفات مورفولوژیک مرتبط با عملکرد دانه در برنج، شش رقم، حسنی، شاه پسند، کادوس، واندانا، هاشمی و IR36 به همراه نسل های F2 حاصل از تلاقی های کامل دای آلل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1391 کاشته و صفات مختلف مرتبط با عملکرد و اجزای عملکرد در آن ها اندازه گیری شد. تجزیه واریانس داده ها اختلاف معنی داری را در بین ژنوتیپ ها در سطح احتمال یک درصد برای کلیه صفات مربوطه نشان داد. تجزیه ژنتیکی به روش هیمن نشان داد که به غیر از صفات تعداد خوشه در بوته، طول برگ پرچم و وزن هزار دانه، سایر صفات تحت کنترل اثر غالبیت ناقص ژن ها قرار داشتند و وراثت پذیری خصوصی نسبتا بالا برای آن ها مبین سهم بیشتر اثر افزایشی ژن ها در کنترل آن ها بود. در مقابل، صفات تعداد خوشه در بوته، طول برگ پرچم و وزن هزار دانه توسط اثر فوق غالبیت ژن ها کنترل شدند و وراثت پذیری خصوصی پایین آن ها نیز نشان دهنده نقش اثر غیرافزایشی ژن ها در کنترل آن ها بود. نتایج این پژوهش نشان داد که تنوع قابل ملاحظه و قابل انتقال به نتاج برای بیشتر صفات مرتبط با عملکرد دانه، در جمعیت مورد نظر وجود دارد و از این رو با انتخاب ژنوتیپ های برتر و افزایش ژن های با اثر افزایشی در طی نسل های مختلف می توان عملکرد دانه و صفات وابسته به آن را تا حدود زیادی در جمعیت مورد مطالعه اصلاح کرد.

    کلیدواژگان: اثر ژن، برنج، تلاقی دای آلل، عملکرد، اجزای عملکرد
  • نرگس گرجی زاده، منصوره کشاورزی*، سیما دامیار، مهدی نعیمی صفحات 629-640

    بیماری آتشک با عامل باکتریاییErwinia amylovora از مهم ترین بیماری های سیب در سراسر جهان است. در این تحقیق، مقاومت 30 رقم و ژنوتیپ برتر داخلی و وارداتی سیب به بیماری آتشک با روش مایه زنی سرشاخه در گلخانه و تکرار پذیری این روش طی دو سال انجام آزمایش (1390 و 1391) مورد مطالعه قرار گرفت. مایه تلقیح مخلوط سوسپانسیون چهار سویه باکتری عامل بیماری شامل Ek، En، E4وEO1 با منشا کردستان، البرز، خراسان و آذربایجان غربی بود. براساس نتایج، ارقام و ژنوتیپ ها سطوح مقاومت متفاوتی به بیماری آتشک نشان دادند. در هر دو سال، ژنوتیپ بشقابی حساس ترین و ارقام فردوس و دلیشز ماری مقاوم ترین بودند. داده های میانگین شدت بلایت سال اول با داده های سال دوم ارتباط مستقیم معنی دار داشت که مبین دقت نسبی (R = 0.54) روش مایه زنی سرشاخه در ارزیابی مقاومت به آتشک بود. در مجموع، 7/6% ژنوتیپ های ایرانی بسیار حساس، 7/46% حساس، 7/26% نسبتا حساس، 13% نسبتا مقاوم و 7/6% مقاوم بودند که مبین حساسیت بالای ژرم پلاسم بومی سیب ایران به این بیماری است.

    کلیدواژگان: سیب، آتشک، Erwinia amylovora، مقاومت، ژنوتیپ
  • بهروز اسدی، شاهین واعظی، اسدالله فتحی هفتشجانی صفحات 641-652
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و تعیین روابط بین صفات، 350 نمونه لوبیای چیتی از کلکسیون ایستگاه تحقیقات لوبیای خمین در قالب طرح آگمنت مشتمل بر دوازده بلوک در سال 1390 مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش، نوزده صفت مورفولوژیکی، زراعی، عملکرد دانه و اجزای عملکرد در ژنوتیپ ها بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در بوته، تعداد گره در ساقه اصلی، تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته از تنوع بالایی برخوردار بودند. صفات تعداد روز تا گلدهی، طول برگچه، تیپ بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و تعداد دانه در غلاف دارای بالاترین ضریب همبستگی با عملکرد دانه بودند. نتایج تجزیه به عامل ها نشان داد که چهار عامل اصلی به نام های خصوصیات ایدئوتایپی، اجزاء عملکرد، دوره فنولوژیکی و عملکرد، 02/75 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کردند. بر اساس تجزیه خوشه ایبه روش Ward ژنوتیپ ها در شش گروه قرار گرفتند. بر اساس بای پلات عامل های دوم وچهارم که عملکرد و اجزاء عملکرد را توجیه می کردند، 64 نمونه برتر برای پیشرفت برنامه های به نژادی این محصول گزینش شد.
    کلیدواژگان: لوبیا، تنوع ژنتیکی، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای
  • مسعود ابرین بنا، جواد مظفری، مسعود شمس بخش، رحیم مهرابی صفحات 653-664
    سپتوریای برگی که توسط قارچ Mycosphaerella grminicola ایجاد می شود، از بیماری های مهم گندم در سراسر دنیا به شمار می رود. رقم مقاوم چمران در سطح وسیعی در ایران کشت می شود اما ژنتیک مقاومت آن نسبت به این بیماری ناشناخته است. در این تحقیق به منظور بررسی ژنتیک مقاومت رقم چمران نسبت به این بیماری، رقم مذکور با رقم حساس داراب-2 تلاقی داده شد و جمعیت های F1، F2، F3 و BC1F2 تهیه شد. نتایج واکنش نتاج حاصل از تلاقی های مستقیم و معکوس نسبت به یک جدایه ناپرآزار نشان داد که صفت مقاومت وراثت هسته ای داشته و وراثت سیتوپلاسمی در بروز مقاومت نقشی نداشت. در جمعیت هتروزیگوتF1، فنوتیپ افراد به صورت نیمه مقاوم و حد واسط ژنوتیپ والدین بود. بررسی های فنوتیپی جمعیت های F2، F3، و BC1F2 نشان داد که یک ژن با اثر غالبیت غیرکامل، مقاومت رقم چمران به جدایه مورد بررسی را کنترل می کند. نتایج آزمایش های پرآزاری گذشته و آزمایش های مولکولی این تحقیق نیز مشخص کرد که این ژن مقاومت، یک ژن ناشناخته است.
    کلیدواژگان: گندم، سپتوریای برگی، مقاومت تک ژنی، ژنتیک مقاومت
  • ولی الله رامئه صفحات 665-678
    به منظور برآورد قابلیت توارث و میزان ترکیب پذیری اجزای عملکرد، عملکرد دانه و صفات مرتبط، تلاقی های دای آلل یک طرفه هشت لاین کلزا شامل L41، Zafar، L56، L31، L22، LF2، L420 و L401 به همراه والدها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه دای آلل حاکی از معنی دار بودن میانگین مربعات ترکیب پذیری عمومی (GCA) برای تمامی صفات و ترکیب پذیری خصوصی (SCA) برای تمامی صفات به جزء وزن هزار دانه بود که نشان دهنده اهمیت اثر افزایشی و غیر فزایشی ژن ها در کنترل این صفات بود. برآورد قابلیت توارث خصوصی نسبتا بالا برای صفات طول خورجین (50/0)، وزن هزاردانه (69/0)، عملکرد دانه (63/0) و شاخص برداشت (53/0) حاکی از اهمیت بیشتر اثر افزایشی ژن ها در کنترل این صفات بود. والدهای L41، Zafar و L22 با ترکیب پذیری مثبت و معنی دار برای عملکرد دانه در زمره ژنوتیپ های برتر قرار داشتند. دورگ های با ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی دار برای عملکرد دانه دارای حداقل یک والد با ترکیب پذیری مثبت و معنی دار برای این صفت بودند. در این بررسی دورگ های L41×L22، L41×LF2،Zafar × L22 و Zafar × L420 به ترتیب با عملکرد دانه 7/3421، 3400، 1/3348 و 3/3311 کیلوگرم در هکتار به عنوان ژنوتیپ های برتر شناسائی شدند.
    کلیدواژگان: کلزا، اثر افزایشی ژن ها، دای آلل، درجه غالبیت، قابلیت توارث
  • فرشاد بختیار، عزت الله فرشادفر، مصطفی آقایی سربرزه، فرزاد افشاری، حبیب الله قزوینی صفحات 679-698
    در این تحقیق فاکتورهای بیماری زایی دو جدایه زنگ زرد جمع آوری شده از مناطق کرج و کرمانشاه با استفاده از ارقام افتراقی تعیین شدند و برای ژن های Yr2،2+،6،6+،7،7+،8،9،17،18،25،26،27،32،A،DN در هر دو جدایه بیماری زایی مشاهد شد. واکنش 150 لاین دابل هاپلویید گندم به همراه والدین و ارقام شاهد نسبت به بیماری زنگ زرد (Puccinia striiformis f.sp. tritici) در مراحل گیاهچه و گیاه کامل با استفاده از دو صفت ضریب آلودگی و تیپ آلودگی در قالب طرح آگمنت مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که تفاوت بین ارقام شاهد برای صفات ضریب آلودگی و تیپ آلودگی نسبت به هر دو نژاد کرج (7E158A+،Yr27) و کرمانشاه (110E158A+،Yr27) در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. با استفاده از تجزیه کلاستر به روش وارد (Ward)، لاین های دابل هاپلویید بر اساس صفات ضریب آلودگی و تیپ آلودگی نسبت به هر دو نژاد زنگ زرد به دو گروه حساس و متحمل تفکیک شدند. در مجموع 28 لاین در هر دو مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل نسبت به جدایه کرج واکنش مقاومت نشان دادند که به احتمال زیاد علاوه بر ژن های مقاومت گیاهچه ای دارای یک یا چند ژن کوچک اثر مرحله گیاه کامل هستند.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، لاین دابل هاپلویید، تیپ آلودگی، ضریب آلودگی
|
  • M. Najafi, M. Taheri Pages 565-580
    The present study was carried out to evaluate phonological and pomological characteristics of five pistachio cultivars (Ouhadi, Badani, Momtaz, Ahmmad Aghaie and Kallehghoochi) in a randomized complete block design with five replications at research station of Mahneshan during 2012-2013. The results showed that the overlapping period of polinizer cultivar with Ouhadi, Badami, Momtaz, Ahmad Aghaie and Kallehghoochi cultivars was 7, 8, 7, 3 and 9 days, respectively. There were significant differences among the cultivars for fruit set, Kallehghoochi cultivar had the highest and Momtaz cultivar had the lowest percentage of fruit set. Cultivars also differed for nut characteristics such as fresh and dry weight of nut, and nut length and width. Kallehghoochi had the highest and Ouhadi and Momtaz cultivars had the lowest values of these characteristics. Momtaz cultivar had the highest and Ahmad Aghaie cultivar had the lowest percentage of blankness of nut. Kallehghoochi cultivar had the highest and Ahmad Aghaie had the lowest percentage of non- split nut. The highes ounce weight of nut was recorded for Badami, Momtaz and Ouhadi cultivars, while Kallehghoochi cultivar had the lowest ounce.
    Keywords: Pistachio, cultivars, flowering, fruit set, blankness percentage, non, split nut percentage
  • F. Mousavi, M. Keshavarzi, R. Haghjooyan, A. Sobhani Pages 581-594
    Main losses of bacterial blight caused by Xanthomonas arboricola pv. juglandis on walnuts is throught unripe fruit fall and mature fruit effects. In this research, the relative susceptibility of 72 walnut cultivars and local genotypes to bacterial blight was studied in laboratory condition in years 2012 and 2013. Additionally, the efficacy of the evaluation method and correlation of resistance with unripe fruit size and total phenol concentration were investigated. Based on combined analysis of data, 10.7% of germplasm was susceptible, 32.1% moderately susceptible and 57.1% moderately resistant. Analysis of two years data means indicated that the evaluation method was repeatable. The highest phenol concentration was detected in the Pedro resistant cultivar and the lowest in the susceptible genotype 2-1, but the relation between resistance and phenl level was not significant. No correlation was found between fruit size and resistance. Based on the results, a great variation was detected in resistance of unripr fruits of different genotypes and this variation can be evaluated by inoculation in laboratory condition, but phenolic levels is not reliable in assessing blight resistance.
    Keywords: Juglans regia L., Xanthomonas arboricola pv. juglandis, resistance, total phenols
  • S. Ali, Hossein Tayefeh, B. Rabiei Pages 595-612

    To assess the genetic control of morphological traits related to grain yield in rice, six cultivars, Hassani, Shahpasand, Kadous, Vandana, Hashemi and IR36, together with F2 generations derived from complete diallel crosses, were evaluated in a randomized complete block design with three replications in research field of College of Agricultural Siences, the University of Guilan, during 2012, and morphological traits related to yield and yield components were measured. Analysis of variance of the data showed that there were significant differences among genotypes at 1% probability level for all measured traits. The genetic analysis by Hayman method showed that except panicle number per plant, flag leaf length and 1000 grain weight, other traits were influenced by partial dominance effects and relatively high narrow-sense heritability indicating that the proportion of addative gene effects were more than non-additive effects. In contrast, panicle number per plant, flag leaf length and 1000 grain weight were controlled by over-dominance gene effects and their low narrow-sense heritability indicated the role of non-addative gene effects. Results of current research showed that there is considerable variation transferable from parents to offspring for most traits related to grain yield in the studied population, so selecting superior genotypes can be improved grain yield and it’s related traits in this population.

    Keywords: Diallel crosses, gene effect, rice, yield, yield components
  • N. Gorjizadeh, M. Keshavarzi, S. Damyar, M. Naeemi Pages 629-640

    Fireblight disease caused by Erwinia amylovora is a serious disease of apples worldwide. In this research, resistance of 30 apple superior local genotypes and introduced cultivars was evaluated to fire blight using shoot-tip-inoculation method in glasshouse condition. Repeatability of the inocultion method was also investigated by repeating the experiments for two years (2012 and 2013). The inoculum comprised of four E. amylovora strains including EO1, E4, En and Ek originated from Kordestan, Alborz, Khorasan Razavi and West Azarbijan provinces. Based on the results, different cultivars and genotypes exhibited different resistance level to fire blight disease. In both years, Boshghabi was the most susceptible and Ferdovs and Delicious Mari the most resistant genotypes. Analysis of mean fire blight severity revealed that the first-year data was directly correlated with the second-year (R = 0.54), indicating relative accurence of shoot-tip-inoculation method for fire blight resistance assessment. Collectively, 6.7% of Iranian genotypes were rated as highly susceptible, 46.7% susceptible, 26.7% moderately susceptible, 13% moderately resistant and 6.7% resistant, indicating hight fireblight susceptibility in Iranian apple germplasm.

    Keywords: Five blight, Erwinia amylovora, apple, resistance, genotype
  • B. Asadi, Sh. Vaezi, A. Fathi Haftshjani Pages 641-652
    To determine the genetic diversity and relationships between morphological traits, 350 samples of Chitti bean from collection of Khomein Bean Research Station were evaluated in an augment design with twelve blocks in 2011. Nineteen different traits were evaluated. The results showed that seed yield, number of seeds per plant, number of nodes on the main stem, number of pods per plant and plant height had the highest diversity. Days to flowering, leaf length, plant type, number of pods per plant, number of seeds per plant and seeds per pod had the highest correlation coefficient with seed yield. Results of principle component analysis revealed that four main components namely ideotype characteristics, yield components, phenological period and yield, explained 75.02% of the total variations. According to Ward's method of cluster analysis, genotypes were placed in six groups. Based on biplot of the second and fourth components, 64 samples were selected to be used in further breeding programs.
    Keywords: Genetic diversity, common bean, PCA analysis, cluster analysis
  • M. Abrinbana, J. Mozafari, M. Shamsbakhsh, R. Mehrabi Pages 653-664
    Septoria tritici blotch (STB) caused by Mycosphaerella graminicola is one the most important diseases of wheat worldwide. Chamran is a widely cultivated STB-resistant wheat cultivar in Iran but its genetics of resistance to the disease is unknown. To investigate the genetics of resistance of Chamran to STB, the susceptible genotype Darab-2 was crossed with Chamran and F1, F2, F3 and BC1F2 families were prepared. The reaction of progenies derived from direct and reciprocal crosses to an avirulent isolate of the pathogen indicated that the resistance was delivered through nuclear inheritance rather than cytoplasmic inheritance. The heterozygous F1 population displayed a semi-resistant phenotype that was an intermediate between the phenotypes of both homozygous parents. The phenotypic evaluation of F2, F3 and BC1F2 populations indicated that a single incompletely dominant gene in Chamran controls resistance to the studied isolate. The previous results of virulence assays along with molecular experiments performed in this study showed that this resistance gene is an unknown gene.
    Keywords: Wheat, septoria tritici blotch, single gene resistance, genetics of resistance
  • V. Rameeh Pages 665-678
    To estimate the narrow-sense heritability and combining ability of seed yield and yield components, half diallel crosses of eight oil seed rape lines L41, Zafar, L56, L31, L22, LF2, L420 and L401 along with their parents were evaluated based on randomized complete block design with three replications. The results of diallel analysis revealed significant mean squares for general and specific combining abilities (GCA and SCA) in all traits except 1000-seed weight, indicating the importance of additive and non additive genetic effects for these traits. Estimation of high narrow-sense heritability for pods length (0.50), 1000-seed weight (0.69), seed yield (0.63) and harvest index (0.53) indicated the prime importance of additive genetic effects for these traits. Parents L41, Zafar and L22 with significant positive GCA effects for seed yield were determined as superior parents. The crosses with significant positive SCA effects for seed yield had at least one parent with significant positive GCA effects for this trait. The crosses L41× L22, L41×LF2, Zafar×L22 and Zafar×L420 with seed yield of 3421.7, 3400, 3348.1 and 3311.3 kgha-1, respectively were superior combinations.
    Keywords: Oilseed rape, additive genetic effects, diallel, degree of dominance, heritability
  • F. Bakhtiar, E. Farshadfar, M. Aghaee Sarbarzeh, F. Afshari, H. Ghazvini Pages 679-698
    In the present study, virulence factors of two isolates of stripe rust, collected from Karaj and Kermanshah, Iran were determined on differential lines, and for genes Yr2, 2+, 6, 6+, 7, 7+, 8, 9, 17, 18, 25, 26, 27, 32, A, DN virulence was observed in both isolates. Reaction of 150 doubled haploid lines together with parents and check cultivars to stripe rust (Puccinia striiformis f.sp. tritici) was evaluated at seedling and adult plant stages by assessment of coefficient of infection and infection type in an agmented design. The results of analysis of variance showed significant differences among check cultivars for infection type and coefficient of infection of two races of Karaj (7E158A+, Yr27) and Kermanshah (110E158A+, Yr27). Using Ward’s method of cluster analysis based on infection type and coefficient of infection of both races, doubled haploid lines and 7E158A+,Yr27 were classified in two groups of susceptible and resistant. Overall, 28 doubled haploid lines at both stages of seedling and adult plant showed resistance reaction to race of Karaj which indicates the probability of carrying one or more minor genes of adult plant resistance in addition to seedling major genes.
    Keywords: Wheat, stripe rust, doubled haploid line, infection type, coefficient of infection