فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی و دوم شماره 1 (بهار 1395)

نشریه نهال و بذر
سال سی و دوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد زمانیان صفحات 1-12
    بررسی و مقایسه پتانسیل عملکرد علوفه و صفات مورفولوژیک ارقام وارداتی با ارقام رایج شبدر برسیم می تواند به تنوع در بین ارقام شبدر برسیم و افزایش تولید علوفه در کشور کمک کند. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سیزده رقم و چهار تکرار در کرج اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب دو ساله نشان داد که اثر سال و رقم در مورد عملکرد علوفه تر، علوفه خشک و صفات موفولوژیک در سطح احتمال 1% معنی دار بود که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ارقام ومتفاوت بودن اثر سال بر تولید علوفه و صفات موفولوژیک ارقام شبدر برسیم است. مقایسه میانگین صفات نشان داد توده پلی کراس کرج با 25/70 و 65/16 و رقم ایزوله مصری با 84/46 و 70/10 تن در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد علوفه تر و خشک را تولید کردند. اثر رقم و سال بر صفات مورفولوژیک از جمله ارتفاع بوته معنی دار بود ولی همبستگی مثبت و معنی داری بین این صفات و عملکرد علوفه مشاهده نشد. ارقام وارداتی وینر، الیت 2 و لاین سلکسیون و از توده های داخلی تولیدی دزفول، پلی کراس کرج و ساکرومونت مازندران با تولید 69-68 تن علوفه تر و 5/16-16 تن در هکتار علوفه خشک برترین ارقام بودند و نسبت به شاهد (رقم تولیدی کرج) از نظر تولید علوفه تر و علوفه خشک به ترتیب 7% و 10% برتری نشان دادند و برای کشت و تولید علوفه در شرایط کرج قابل توصیه هستند.
    کلیدواژگان: شبدر، علوفه خشک، صفات زراعی، تجزیه مرکب
  • حسن اکبری بیشه، حمید عبداللهی، محمد ترکاشوند، ایوبعلی قاسمی صفحات 13-26
    بررسی و مقایسه پتانسیل عملکرد علوفه و صفات مورفولوژیک ارقام وارداتی با ارقام رایج شبدر برسیم می تواند به تنوع در بین ارقام شبدر برسیم و افزایش تولید علوفه در کشور کمک کند. این پژوهش در قالب در کشور ما رقم غالب درخت به، رقم اصفهان است که این رقم عمدتا تشکیل میوه نسبتا کم و تراکم بار محدودی در باغ های فاقد رقم گرده زا دارد. به منظور بررسی سطح خودناسازگاری و تعیین بهترین ژنوتیپ گرده دهنده برای رقم تجارتی به اصفهان، در این تحقیق اثر دانه گرده چهار ژنوتیپ به، به عنوان رقم گرده دهنده بر درصد تشکیل میوه و خصوصیات کمی و کیفی میوه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در اصفهان به مدت سه سال (1385 تا 1387) مورد مطالعه قرار گرفت. رقم به اصفهان با چهار ژنوتیپ گرده دهنده شامل KM1، KVD2، PK2 و NB4 به همراه تیمار خودگرده افشانی و گرده افشانی آزاد به عنوان شاهد، گرده افشانی شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین درصد تشکیل میوه، بین تیمارهای گرده افشانی، به جزء دو تیمار گرده دهنده KVD2 و NB4 اختلاف معنی داری وجود داشت. بیش ترین میزان تشکیل میوه در به اصفهان با 42/23 درصد مربوط به ژنوتیپ KM1 و کم ترین میزان تشکیل میوه با 4/8 درصد مربوط به تیمار خودگرده افشانی بود. مقایسه میانگین اثر تیمارهای گرده افشانی بر وزن میوه بیانگر اختلاف معنی داری تیمار گرده ژنوتیپKM1 با سایر تیمارها بود. ژنوتیپ KM1 با هم پوشانی گلدهی مطلوب و بالاترین درصد تشکیل میوه و همچنین بیش ترین تعداد بذر به ازاء میوه، به عنوان بهترین گرده دهنده برای به رقم اصفهان شناسائی شد. بررسی وجود آلل های S در ژنوتیپ های مورد مطالعه حاکی از تکثیر آلل های این مکان ژنی در اغلب ژنوتیپ ها بود، لیکن استفاده از ژنوتیپ های دارای دو آلل S شامل دو ژنوتیپ KM1 و NB4، تشکیل بذر بیش تری را در میوه های به رقم اصفهان به همراه داشت.
    کلیدواژگان: به، ژنوتیپ، گرده افشانی، آلل S، نیمه خودسازگاری
  • سمیه فراهانی، بهار مرید، مژده ملکی صفحات 27-42
    پژمردگی فوزاریومی دومین بیماری مهم نخود محسوب می شود. کاهش سالیانه محصول در اثر این بیماری10 تا 90 درصد تخمین زده شده است. توانایی بقای بیمارگر در خاک برای چندین سال حتی در غیاب میزبان، کنترل این بیماری را بسیار مشکل کرده است. استفاده از ارقام مقاوم نخود نسبت به پژمردگی فوزاریومی، موثرترین و سازگارترین روش با محیط زیست است. در این مطالعه نشانگرهای مولکولی RAPD و SCAR برای شناسایی ژنوتیپ هایی از نخود که حامل ژن های مقاومت به نژادهای 1، 2، 3، 4 و 5 قارچ عامل بیماری هستند مورد استفاده قرار گرفتند. از 42 ژنوتیپ نخود، DNA به روش CTAB استخراج شد، سپس واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از نشانگر مولکولی CS-27700 و CS-27 انجام شد. تعدادی از ژنوتیپ ها انتخاب و در شرایط گلخانه مقاومت آن ها نسبت به چهار نژاد 0، 1، 2 و 5 قارچ عامل بیماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 41 ژنوتیپ از 42 ژنوتیپ مورد بررسی نسبت به هر پنج نژاد بیمارگر حساس و فاقد هر گونه ژن مقاومتی بودند و تنها لاین Flip 06-152c نسبت به پنج نژاد 1، 2، 3، 4 و 5 مقاوم بود. نتایج ارزیابی فنوتیپی مقاومت ارقام و لاین ها در گلخانه، نتایج حاصل از بررسی مولکولی را تایید کرد.
    کلیدواژگان: نخود، پژمردگی فوزاریومی، نژادها، ژن های مقاومت، نشانگر SCAR
  • مرضیه اتحادپور، محمدرضا فتاحی مقدم، ذبیح الله زمانی، محمدرضا نقوی، بهروز گلعین صفحات 43-65
    این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات میوه و بذر برخی ژنوتیپ های مرکبات و برخی از صفات رویشی نتاج بذری حاصل از آن ها، موجود در کلکسیون موسسه تحقیقات مرکبات رامسر و داراب (فارس)، با استفاده از 27 صفت پومولوژیکی و مورفولوژیکی انجام شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس داده ها، تفاوت معنی داری برای اکثر صفات مربوط به میوه والدین و صفات رویشی نتاج در بین ژنوتیپ ها مشاهده شد. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی ساده بین صفات نشان داد که همبستگی مثبت و منفی معنی د اری بین برخی صفات از جمله طول با عرض میوه ها، ضخامت پوست میوه با تعداد بذر و تعداد برچه، pH با EC میوه، ارتفاع گیاه با قطر و تعداد برگ، طول با عرض برگ و دمبرگ نتاج و طول با عرض برگ و تعداد برگ نتاج وجود داشت. تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها با استفاده از تمام صفات انجام شد، که در نتیجه آن ژنوتیپ ها در فاصله 25 به دو کلاستر اصلی تقسیم شدند. در کلاستر اول اکثر ژنوتیپ ها (28 ژنوتیپ) قرار گرفتند درحالی که شش ژنوتیپ در کلاستر دوم قرار گرفت که بیشترین تعداد بذر، حداکثر ضخامت پوست میوه و بیشترین وزن میوه را داشتند. در فاصله 14 کلاستر اول به دو زیر گروه تقسیم شد. ژنوتیپ های زیر گروه اول تعداد بذر و ضخامت پوست میوه بالاتری نسبت به زیر گروه دوم داشتند کمترین میزان درصد کل مواد جامد محلول، مشخصه این گروه بود. ژنوتیپ های زیر گروه دوم کمترین ضخامت پوست میوه و تعداد بذر پایینی داشتند. این گروه میزان مواد جامد محلول بالاتری نسبت به بقیه گروه ها نشان داشتند. تجزیه خوشه ایصفات رویشی با استفاده از تمام صفات توانست لیموها و همچنین ژنوتیپ کلئوپاترا را از بقیه ژنوتیپ ها جدا کند. این ژنوتیپ ها با بیشترین تعداد برگ اما با اندازه کوچک تر نسبت به بقیه ژنوتیپ ها، بیشترین تعداد خار را داشتند.
    کلیدواژگان: مرکبات، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیکی، همبستگی، تجزیه کلاستر
  • سارا دژستان، مهدی ایزدی دوگونچی، علی اصغری، بهزاد صادق زاده صفحات 67-82
    این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و گروه بندی 52 ژنوتیپ جو زراعت دیم متعلق به کشورهای مصر، ایران و چین (تهیه شده از موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، مراغه) با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره انجام شد. پس از استخراج DNA از برگ های جوان، محصولات تکثیری با استفاده از 59 جفت آغازگر ریزماهواره روی ژل الکتروفورز واسرشته ساز پلی آکریلامید 5/4% تفکیک شدند. در کل از 40 جفت آغازگر ریزماهواره دارای تکثیر مناسب 134 الل چندشکل، با میانگین 4/3 الل به ازای هر نشانگر شناسایی شد و متوسط PIC برای کلیه نشانگرها 47/0 محاسبه شد. براساس نتایج، نشانگرهای ریزماهواره چندشکلی بالایی در ژنوتیپ های جو نشان دادند. در تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA ژنوتیپ ها به دو گروه اصلی طبقه بندی و ژنوتیپ های دو ردیفه و شش ردیفه تا حد زیادی از هم تفکیک شدند. تنوع ژنتیکی مطلوبی در درون و بین گروه ها وجود داشت. براساس تجزیه ارتباط، 18 نشانگر مثبت سازگاری به خشکی شناسایی شد که در صورت تایید در سایر آزمایش ها قابل استفاده در برنامه های به نژادی هستند. این نشانگرها می توانند به طور موثر برای ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروه بندی ژرم پلاسم جو مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: جو، تنوع ژنتیکی، تجزیه ارتباط، نشانگرهای ریز ماهواره
  • سونا حسین آوا، منصوره کشاورزی، ژاله ساعدی صفحات 83-93
    فندق از خشکبارهای مهم و ارزآور است که با توجه به تنوع آب و هوایی ایران، امکان توسعه کشت آن وجود دارد. هدف از این تحقیق، بررسی خصوصیات کمی و کیفی هشت رقم داخلی و وارداتی فندق شامل فرتیل دکوتارد، رونددوپیمونت، نگرت، رسمی، شصتک2، پشمینه89، گرچه و گردویی 89 در منطقه الموت قزوین بود. نهال ها در سال 1388 در فواصل 4×4 متر در ایستگاه تحقیقات گل و گیاه الموت قزوین کاشته شدند و خصوصیات رویشی و زایشی آن ها در دو سال 1390 و 1391 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام پشمینه89، گرچه، نگرت و گردویی89 زودتر به بار نشستند. ارقام از نظر عملکرد، تعداد پاجوش و درصد روغن متفاوت بودند. بیشترین عملکرد مربوط به ارقام پشمینه89 ، گرچه و گردویی89 (به ترتیب 58/3، 34/3 و 00/3 کیلوگرم در هر درخت) و کمترین مربوط به رقم فرتیل دکوتارد (36/0 کیلوگرم در هر درخت) بود. کم ترین درصدروغن مربوط به رقم فرتیل دکوتارد (06/57%) و بیشترین آن به ارقام رونددوپیمونت و نگرت (به ترتیب 80/66% و 77/66%) مربوط بود. در مجموع، از بین ارقام ایرانی، گردویی89، پشمینه89 و گرچه و از بین ارقام خارجی، نگرت، بهترین ارقام سازگار و رقم رسمی بهترین گرده زا برای منطقه الموت قزوین شناسائی شدند. رقم های رونددوپیمونت و شصتک2 سازگاری متوسطی در این منطقه نشان دادند ولی رقم فرتیل دکوتارد سازگاری مناسبی نداشت.
    کلیدواژگان: فندق، ارقام، عملکرد، روغن، کیفیت
  • مجید زمانی صفحات 95-107
    به منظور ارزیابی مقاومت لاین ها وهیبریدهای دیررس ذرت نسبت به عامل بیماری لکه سوختگی جنوبی (Bipolaris maydis)، آزمایشی با هفده لاین و هیبرید دیررس ذرت در سال 1392 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو منطقه کرج و ساری اجرا شد. آلودگی مصنوعی یک بار با مایه زنی سوسپانسیون اسپور که در مرحله 3تا 4 برگی به قیف بوته های ذرت (Whorl) با سرنگ تزریق شد و یک بار دیگر با مایه زنی دانه های سورگوم آغشته به قارچ عامل بیماری با دستگاه بازوکا در مرحله 8-6 برگی در قیف هر بوته انجام شد. ارزیابی بیماری یک ماه بعد از مایه زنی نوبت دوم با اندازه گیری درصد شدت بیماری روی برگ ها انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که بین لاین ها و هیبریدها از نظر شدت بیماری روی برگ ها اختلاف معنی داری وجود داشت. در بین هشت هیبرید آزمایشی، تنها هیبرید شماره 17 با شجره KSC708 (A679 ×K19) در گروه مقاوم (R) قرار گرفت. در بین نه لاین آزمایشی نیز پنج لاین در گروه نیمه مقاوم (MR) قرار گرفتند که شدت بیماری دو لاین تجاری MO17 و K19 کمتراز 10 درصد بود. بر اساس نتایج این تحقیق این دو لاین به عنوان منبع مناسبی برای مقاومت به بیماری لکه سوختگی جنوبی شناسائی شدند. لاین K19 والد پدری هیبرید (KSC708 (A679 × K19 است که به عنوان هیبرید مقاوم در این بررسی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: ذرت، هیبریدهای دیررس، مقاومت، Bipolaris maydis، آلودگی مصنوعی
|
  • M. Zamanian Pages 1-12
    Study and comparison of potential forage yield and morphological traits of imported Berseem cultivars with current clover cultivars, will increase diversity among clover cultivars and increase forage production in the country. This experiment was conducted in a randomized complete block design with thirteen cultivars and four replications in Karaj. The two-year combined analysis of variance showed that the effects of year and cultivars were significant for the fresh and dry matter forage yield and morphological traits at 1% probability level. This implies to genetic variation among cultivars and differential effect of year on forage production and morphological characteristics of Berseem clover cultivars. Mean comparisons showed that Polycross cultivar with 70.25 and 16.65 tha-1 and Isoleh-e-Mesri cultivar with 48.84 and 10.70 tha-1 had the highest and lowest fresh and dry matter yield, respectively. The effects of cultivar and year on some morphological characteristics such as plant height was significant and there was a positive and significant correlation between these traits and forage yield. The imported cultivars Wiener, Elite 2 and Selected line, and the local cultivars Tolidi-e-Dezful, Polycross Karaj and Sacromont Mazandaran with 68-69 tha-1 fresh and 16-16.5 tha-1 dry matter yield were the best cultivars, and compared to the control cultivar (Tolidi-e-Karaj) showed 7% and 10% superiority for the fresh and dry matter forage yield, respectively. There fore, these cultivars can be recommended for cultivation in Karaj.
    Keywords: Clover, agronomic traits, dry matter, combined analysis
  • H. Akbari Bisheh, H. Abdollahi, M. Torkashvand, A. Ghasemi Pages 13-26
    In Iran quince cultivar Isfahan is the dominant commercial cultivar that demonstrates low fruit set and limited crop load in the orchards without pollinizers. This research was performed to determine the self–incompatibility and the most suitable pollinizer for Isfahan cultivar. For this purposes, effects of four different pollinizers including KM1, PK2, KVD2 and NB4, and two control treatments, self pollination and open pollination were evaluated on fruit set and fruit quantitative and qualitative characteristics of cultivar Isfahan for three years (2006-2008). Based on the results of mean comparison of fruit set percentage, there were a significant difference among different pollination treatments, except KVD2 and NB4. The maximum percentage of fruit set was 23.42 which gained by KM1 genotype, and the minimum 8.4% was related to the self pollination. The mean comparison of self pollinated treatments on fruit weight showed a significant difference between KM1 and other treatments. The KM1 genotype with high overlap blooming period and highest percentage of fruit set and seed number per fruit was recognized as the best pollinizer for quince cultivar Isfahan. Parallel assessment for isolation and evaluation of diversity in S locus of quince genomes revealed the presence of S alleles in this locus in most tested genotypes. Interestingly, more suitable quince genotypes for using as pollinizers, KM1 and NB4, contained two divergent S alleles in this locus.
    Keywords: Quince, genotype, pollination, S alleles, semi self, incompatibility
  • S. Farahani, B. Morid, M. Maleki Pages 27-42
    Fusarium wilt is considered as the second important pathogen of chickpea. Annual yield reduction caused by the disease has been estimated 10-90%. The ability of the pathogen to survive in soil for several years, even without the host, makes the control of disease very difficult. However, using chickpea cultivars that are resistant to fusarium wilt is the most effective and environment friendly method. In the present study, molecular markers (RAPD and SCAR) were used to identify chickpea genotypes containing the resistance genes to races of 1, 2, 3, 4 and 5. Genomic DNA was extracted using CTAB method from 42 chickpea genotypes. Then, polymerase chain reaction was carried out using CS-27 and CS-27700 molecular markers. Results showed that out of the 42 genotypes, 41 ones were susceptible to all the five tested races which had no resistance gene. Only Flip 06-152c line was resistant to these five races. The results of phenotypic resistance evaluation of genotypes under greenhouse condition confirmed the results of molecular evaluations.
    Keywords: Chickpea, fusarium wilt, races, resistance gene, SCAR molecular marker
  • M. Etehadpour, M. R. Fattahi Moghaddam, Z. Zamani, M. R. Naghavi, B. Golein Pages 43-65
    This study aimed to evaluate the characteristics of fruit and seed of some citrus genotypes and their progenies obtained from open pollination, grown in the collection garden of Citrus Research Institute in Ramsar and Darab (Fars), using 27 pomological and morphological characteristics. According to the results, significant differences in most traits related to fruit characteristics of parents and vegetative characteristics of progenies were observed among genotypes. Results of simple correlation analysis of fruit characters showed significant positive and negative correlations between some traits such as fruit length and width, fruit skin thickness and number of seeds and pulp per fruit, fruit pH and EC, seedling height and diameter and leaf number, progenies leaf and petiole length and width and leaf length, width and leaf number. Cluster analysis using all traits, divided genotypes into two main groups at distance of 25. Most genotypes (28) placed in the first group while six genotypes in the second group, which had the highest number of seeds per fruit and maximum fruit skin thickness and weight. First cluster was divided into two subgroups at distance of 14. Genotypes of the first group had more seeds per fruit and higher fruit skin thickness than the second group. They had also minimum soluble solid content. The second group had the lowest fruit skin thickness and lower number of seeds per fruit. This group had more soluble solid content than the other groups. Cluster analysis of vegetative characters using all traits separated lemons and Cleopatra from other genotypes. These genotypes had the highest number of leaves, but smaller in size than other genotypes and had the highest number of thorns.
    Keywords: Citrus, genetic diversity, morphological traits, simple correlation, cluster analysis
  • S. Dezhestan, M. Izadi Dogonchi, A. Asghari, B. Sadeghzadeh Pages 67-82
    This study was conducted to investigate the genetic diversity and classification of 52 barley genotypes from Egypt, Iran and China (obtained from Dryland Agricultural Research Institute, Maragheh) using microsatellite markers. DNA was extracted from young barley leaves and amplified PCR products were separated on 4.5% polyacrylamide denaturing gel electrophoresis using 59 microsatellite primer pairs. From 40 microsatellite primer pairs with good amplification, 134 polymorphic alleles were identified with average alleles of 3.4 per marker and the PIC average for all of the markers was calculated 0.47. Based on the results, microsatellite markers showed high polymorphisms in barley genotypes. In cluster analysis based on UPGMA method, genotypes were classified into two main groups and two-rowed and six-rowed genotypes were diverged mostly from each other. Desirable genetic diversity was also detected within and between groups. Based on association analysis, 18 informative markers for drought compatibility were identified, which after confirmation in other tests could be used in breeding programs. In addition, these markers can be used efficiently for assessment of genetic diversity and classification of barley germplasm.
    Keywords: Barley, association analysis, genetic diversity, microsatellite markers
  • M. Keshavarzi, Zh. Saedi Pages 83-93
    Hazelnut is one of the important economical products of Iran which due to high environmental variation of the country, its cultivation could be extended. In this research, the adaptibility of eight local and imported hazelnut cultivar including Fertile de Coutard, Rond de Pimont, Negret, Rasmai, Shastak 2, Pashmineh 89, Gercheh and Gerdoe 89 was studied in Alamout of Qazine. The plants were cultured at 4×4 meter distance in 1989 in Ornamental Plants Research Station of Alamout and their vegetative and reproductive characteristics were studied during years 2011 and 2012. Results indicated that the fruit set date was earlier in cultivars Pashmineh 89, Gercheh, Negret and Gerdoe 89. Tree yield, number of suckers and oil percentage differed in cultivars and the highest yield was produced by Pashminh 89, Gercheh and Gerdoe 89 (3.58, 3.34 and 3.00 Kg/tree, respectively) and the lowest by cultivar Fertile de Coutard (0.36 kg/tree). The lowest oil percentage was recorded in Fertile de Coutard (57.06%) and the highest in Rond di Pimont and Negret (66.80% and 66.77%, respectively) cultivars. Based on the result, among local cultivars, Gerdoe 89, Pashmineh 89 and Gercheh and among introcuced cultivars, Negret were recognized as the most adaptable cultivars and Rasmi was the best pollinizer for Alamout area. Cultivars Rond de Pimont and Shastak 2 exhibited moderate adaptability and Fertile de Coutard did not show a suitable adaptability in Alamout condition.
    Keywords: Hazelnut, cultivars, yield, oil, quality
  • M. Zamani Pages 95-107
    To evaluate resistance of maize late maturity lines and hybrids to southern corn leaf blight disease (Bipolaris maydis), an experiment was performed in randomized complete block design with three replications in Karaj and Sari during 2013, using seventeen maize lines and hybrids. Artificial inoculation was carried out two times, first by injection of spore suspension into the whorls of the plants at 3-4 leaf stage, and the second by inoculation of infected sorghum seed with the pathogen into whorls by bazooka at 6-8 leaf stage. Disease severity on leaves of inoculated plants was scored one month after the second inoculation. The results of analysis of variance and means comparison indicated significant differences among lines and hybrids for disease severity. Among eight hybrids, only KSC 708 (A679 × K19) exhibited resistance response (R). Five lines were moderately resistant (MR) among them two commercial lines MO17 and K19 had disease severity less than 10%. Based on the results of this experiment, two latter lines were recognized as favourable sources of resistance to the disease. Line K19 is the paternal parent of hybrid KSC 708 (A679 × K19) which was resistant in this investigation.
    Keywords: Maize, late maturing hybrids, Bipolaris maydis, artificial inocution