فهرست مطالب

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال بیست و پنجم شماره 1 (1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلال رستگار، محمد قاسم زاده گنجه ای صفحه 1
    با مصرف متعادل کودها بر اساس آزمون خاک و استفاده از کود گوگردی (به همراه تیوباسیلوس)، همراه با کود کامل میکرو ممکن است علاوه بر افزایش تولید، کیفیت محصول به خصوص خاصیت انباری پیاز بهبود یافته و میزان تجمع نیترات در سوخ کاهش یابد. بر این اساس آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال (1381 و 1382) در منطقه نیشابور اجرا شد. ارقام پیاز (قرمز آذرشهر و سفید قم) در کرت های اصلی و مقادیر گوگرد (عدم مصرف گوگرد، 150، 300 و 450 کیلوگرم در هکتار) و دفعات محلول پاشی با کود کامل میکرو (بدون محلول پاشی، 1، 2 و 3 بار محلول پاشی) با غلظت 6 در هزار، در کرت های فرعی در چهار خط شش متری به فاصله ردیف های 30 سانتی متر کاشته شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب بر روی داده ها نشان داد نسبت ارتفاع به قطر پیاز، تعداد لایه های خوراکی، میزان غلظت گوگرد و نیتروژن (به صورت نیترات) در ارقام پیاز از نظر آماری اختلاف نداشتند ولی ضخامت گردن، چند قلویی، میزان غلظت پتاسیم و مس تحت تاثیر عوامل آزمایشی قرار گرفتند. بررسی اثر متقابل سال × رقم نشان داد بین تعداد چند قلویی، تعداد لایه خوراکی و میزان غلظت مس و عملکرد سوخ تفاوت آماری وجود دارد. مصرف 450 کیلوگرم در هکتار کود گوگردی (به همراه باکتری تیوباسیلوس) و دو بار محلول پاشی با کودهای میکرو در تیمارها باعث شد تا بالاترین تجمع پتاسیم در سوخ ها حاصل شود. عملکرد سوخ تحت تاثیر سال، رقم و میزان مصرف کودهای گوگردی قرار گرفت ولی میزان و دفعات محلول پاشی اثر معنی داری بر عملکرد نداشت. مصرف 150 کیلوگرم گوگرد در هکتار میزان تجمع نیترات در سوخ ها را کاهش داد، ولی دو بار محلول پاشی با کود کامل میکرو میزان تجمع نیترات را در رقم قرمز آذرشهر به طور معنی داری افزایش داد (ppm 4/195). در این تحقیق دو بار محلول پاشی با کود کامل میکرو (غلظت 6 در هزار) همراه با 450 کیلوگرم در هکتار کود گوگردی، میزان تجمع نیترات در سوخ ها را به طور معنی داری کاهش داد.
    کلیدواژگان: پیاز، گوگرد، محلول پاشی، کود کامل میکرو، کیفیت، عملکرد
  • امیرحسن امیدی صفحه 15
    ارزیابی عملکرد دانه سه رقم گلرنگ بهاره تحت تاثیر تنش خشکی ایجاد شده در اثر قطع آبیاری در مراحل مختلف رشدی در قالب طرح اسپلیت پلات با پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال زراعی (1383-1381) در کرج انجام شد، تیمار اصلی، شش سطح تنش خشکی در مراحل رشدی تکمه زنی و دانه بندی، تکمه زنی و گلدهی، تکمه زنی، گل دهی، دانه بندی و بدون تنش در ارقام محلی اصفهان، اراک 2811 و FO2 اعمال شد. بر اساس نتایج، بالاترین عملکرد دانه متعلق به رقم محلی اصفهان در تیمار بدون تنش با 1258 کیلوگرم در هکتار بود. این رقم در تیمار تنش ناشی از قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه اختلاف معنی داری در عملکرد دانه نشان نداد. تنش خشکی در مرحله تکمه زنی و گل دهی بیشترین تاثیر را در عملکرد دانه نسبت به مرحله پر شدن دانه داشت، بنابراین، این سطح آبیاری قابل توصیه به زارعین است. ارقام در مرحله گل دهی به حداکثر سرعت رشد محصول ((CGRرسیدند و بعد از آن کاهش سرعت رشد نشان دادند، کمبود رطوبت در مراحل رشد تکمه زنی و گلدهی موجب کاهش شدید سرعت رشد شد. قطع آبیاری در مرحله تکمه زنی و پرشدن دانه باعث کاهش RGR شد. نتایج این بررسی نشان داد با قطع آبیاری پس از پایان مرحله گل دهی یا شروع پر شدن دانه ضمن اینکه عملکرد دانه دچار افت چندانی نمی شود، در مصرف آب نیزصرفه جوئی خواهد شد.
    کلیدواژگان: گلرنگ بهاره، تنش خشکی، عملکرد دانه، شاخص های رشد
  • سید علیرضا بهشتی، سید رضا موسوی سروینه باغی صفحه 33
    به منظور بررسی اثر رقابتی تاج خروس و سورگوم در سطوح مختلف تراکم گیاهی، آزمایشی در سال 1384 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشهد به اجرا در آمد. این مطالعه بر اساس روش سری های افزایشی (مدل واکنش) به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. آزمایش دارای دوعامل تراکم تاج خروس در چهار سطح (0، 2، 8 و 16 بوته در متر مربع) و تراکم سورگوم در سه سطح (10، 15 و 30 بوته در متر مربع) بود. نتایج نشان داد که تراکم تاج خروس اثر معنی داری p<0.01) (بر بیوماس و عملکرد اقتصادی سورگوم داشت و با افزایش تراکم تاج خروس بیوماس و عملکرد اقتصادی سورگوم کاهش نشان داد. بالاترین کاهش عملکرد بیوماس و دانه سورگوم در تراکم 16 بوته در متر مربع تاج خروس مشاهده شد. با افزایش تراکم در واحد سطح رقابت بین گونه ای شدت یافت که منجر به کاهش بیوماس سورگوم شد. تراکم سورگوم اثر معنی داری بر رقابت سورگوم و تاج خروس داشت و افزایش تراکم سورگوم، توان رقابتی سورگوم را افزایش و موجب کاهش خسارت ناشی از تاج خروس شد. افزایش تراکم سورگوم همچنین رقابت درون گونه ای تاج خروس را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سورگوم دانه ای، تاج خروس، رقابت درون و بین گونه ای، مدل واکنش
  • قاسم حسنی، امیر نورجو، مشهید هناره صفحه 51
    این آزمایش با هدف بررسی اثر پایه های رویشی سیب و مقادیر مختلف آبیاری بر میزان رشد، باردهی و کیفیت میوه سیب رقم گلدن دلیشز، به صورت اسپلیت بلوک و درقالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال های 1380 تا 1384 اجرا شد. پایه های رویشی سیب شامل MM111، M26 و MM106 و مقادیرمختلف آبیاری شامل100%، 75% و50% بر اساس تبخیر از طشتک تبخیر بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر پایه بر صفاتی نظیر رشد رویشی سالیانه در سطح آماری 5% معنی دار بود.اثرمقدار آب آبیاری بر روی صفاتی نظیر مواد جامد محلول (TSS) و وزن میوه در سطح احتمال 5% و بر میزان رشد رویشی سالیانه در سطح 1% معنی دار بود. بیشترین میزان TSS مربوط به تیمار 50% نیاز آبی، بالاترین میزان رشد رویشی در تیمار100% و بیشترین وزن میوه به میزان 13/165گرم از تیمار100% حاصل شد. اثر متقابل پایه در مقدار آب آبیاری بر صفاتی نظیر سفتی بافت میوه، عملکرد میوه در درخت و در هکتار معنی دار بود، به طوری که بالاترین میزان سفتی بافت میوه روی پایه M26 و در تیمار100% نیاز آبی به دست آمد. بیشترین عملکرد میوه در درخت و در هکتار روی پایهM26 درتیمار100% نیازآبی به دست آمد. کارآیی مصرف آب درتمام تیمارها با کاهش مصرف آب و اعمال کم آبیاری افزایش نشان داد و در پایه MM111 با اعمال50% کم آبیاری، بیشترین بود. تیمارپایه M26 در 75% نیاز آبی از نظر کارآئی مصرف آب و صفات کمی وکیفی میوه برتراز تیمارهای دیگر بود.
    کلیدواژگان: سیب، پایه رویشی، کم آبیاری، کارایی مصرف آب، کمیت و کیفیت میوه
  • مهران غلامی، محمدنقی پاداشت دهکایی صفحه 63
    دراسنا یا درخت اژدهای ماداگاسکار (Dracaena marginata Ait.) و پافیلی یا لیندا (Beaucarnea recurvata Lem.) از گیاهان مهم گلدانی برگ زینتی در ایران و جهان هستند. بسترهای مناسب مهم ترین نهاده برای پرورش گیاهان گلدانی است. به منظور کاربرد ضایعات کشاورزی یا صنعتی و ارزیابی تاثیر آن بر رشد گیاه گلدانی دراسنا و پافیلی آزمایشی با 11 تیمار در چهار تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که بسترهای حاوی 50 درصد پوست درخت و 50 درصد ضایعات چای، 50 یا 80 درصد ضایعات چای و 50 یا 20 درصد پرلیت (به ترتیب) و 67 درصد خاکبرگ+33 درصد ضایعات چای (بستر تولیدکنندگان) بیشترین اثر را در تعداد برگ تولید شده و افزایش ارتفاع گیاه یا قطر غده دراسنا و پافیلی داشتند. بسترهای حاوی 80 درصد پوست درخت و 20 درصد کمپوست شهری و 80 درصد ضایعات چای و 20 درصد پوست برنج بر تعداد برگ تولید شده و افزایش قطر غده گیاه پافیلی تاثیر خوبی را نشان دادند. نتایج این بررسی نشان داد که کمپوست شهری با درصد حجمی کم می تواند برای پرورش گیاهان گلدانی متحمل به هدایت الکتریکی تقریبا بالا (mS/cm5) استفاده شود. دراسنا و پافیلی در بسترهای مناسب، تهیه شده از ضایعات کشاورزی یا صنعتی در این آزمایش، رشد مطلوب تری از بسترهای تجارتی به ترتیب حاوی 50 یا 80 درصد پیت+50 درصد یا 20 درصد پرلیت داشتند.
    کلیدواژگان: دراسنا، پافیلی، کمپوست، پوست درخت، ضایعات چای، پوست برنج، کمپوست شهری، پیت
  • محمد مهدی رحیمی، قربان نورمحمدی، امیر آیینه بند، عیسی افشار، غلامرضا معاف پوریان صفحه 79
    به منظور بررسی اثر زمان کاشت و سطوح مختلف نیتروژن بر خصوصیات کمی و کیفی کتان روغنی، آزمایشی به صورت کرت خرد شده در قالب بلوک های کاملا تصادفی، در چهار تکرار و در طی دو سال زراعی 85- 1384 و 86-1385 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی یاسوج اجرا شد. پنج زمان کاشت طوری انتخاب شدند که در آن زمان ها، دمای خاک در عمق دو سانتی متری به ترتیب 4، 6، 8،10 و 12 درجه سانتی گراد بود (به ترتیب مصادف با بیستم اسفند، اول فروردین، دهم فروردین، بیستم فروردین و اول اردیبهشت) در کرت های اصلی منظور شدند. در کرت های فرعی چهار سطح کود شامل شاهد (بدون کود)، 50، 100و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره قرار داده شدند که 50% به آن هنگام کاشت و 50 % به صورت سرک مصرف شد. نتایج تجزیه مرکب دو ساله داده های آزمایش نشان داد که با تاخیر در کاشت، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی، تعداد میوه، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، شاخص سطح برگ، ماده خشک، سرعت رشد محصول و درصد روغن به طور معنی داری کاهش یافت. مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص بر ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی، تعداد میوه، عملکرد دانه، شاخص سطح برگ، ماده خشک و سرعت رشد محصول افزایش معنی داری داشت. تاریخ کاشت اول با 12/1801 کیلوگرم در هکتار بیشترین و تاریخ کاشت پنجم با 48/760 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را تولید کرد. بیشترین و کمترین میزان عملکرد دانه در تیمارهای 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و شاهد به ترتیب 22/1895 و 87/1351 کیلوگرم در هکتار بود. بیشترین میزان روغن (6/34 درصد) در تاریخ کاشت اول به دست آمد. تاریخ کاشت اول با 38/52 درصد بیشترین و تاریخ کاشت پنجم با 58/50 درصد کمترین اسید چرب لینولنیک را تولید کرد. تاریخ کاشت بر اسید های چرب اولئیک و لینولئیک اثر معنی داری نداشت. بیشترین مقدار اسید چرب لینولنیک (64/52 درصد) و اسید چرب لینولئیک (36/15 درصد) با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و بیشترین مقدار اسید اولئیک (59/20 درصد) بدون مصرف کود نیتروژن به دست آمد
    کلیدواژگان: کتان روغنی، تاریخ کاشت، نیتروژن، عملکرد، اجزاء عملکرد، اسید چرب
  • اصغر سلیمانی، ولی ربیعی، داراب حسنی، محمداسماعیل امیری صفحه 93
    این آزمایش در سال 1386 با هدف بررسی اثر پایه و رقم در میزان گیرایی پیوند گردو با استفاده از پیوند هیپوکوتیل انجام شد. برای انجام آزمایش، بذرهای حاصل از گرده افشانی آزاد رقم Serr و ژنوتیپ Z63 پس از استراتیفه شدن، در گلدان کاشته شده و در گلخانه با دمای C ̊25 نگهداری شدند. سه ماه پس از شروع رشد دانهال ها، پیوندک دو رقم Hartley و Chandler و دو ژنوتیپ Z63 و Z30 با روش پیوند هیپوکوتیل (سبز) بر روی آن ها پیوند شد. نهال های پیوندی به مدت یک ماه در گلخانه با دمای C ̊26 و رطوبت نسبی 95- 90 درصد نگهداری شدند. صفات مرفولوژیکی پایه ها، و درصد گیرایی پیوند در ترکیب های مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که دانهال های رقم Serr از نظر قدرت رشد اختلاف معنی داری با دانهال های ژنوتیپ Z63 دارند. گیرایی پیوند ارقام بر روی پایه Serr (با میانگین گیرایی8/65%) بیشتر از گیرایی آن ها بر روی پایه Z63 (با میانگین گیرایی7/46%) بود. درصد گیرایی ارقام مختلف نیز تفاوت معنی داری را با یکدیگر نشان داد، به طوری که رقم Chandler با درصد گیرایی 80% حداکثر و ژنوتیپ Z30 با 7/36 % حداقل درصد گیرایی را داشتند. اثر متقابل نوع پایه در رقم نیز معنی دار بود به نحوی که برای تمامی ارقام (جز Z63) پایه Serr نتایج بهتری را نشان داد.
    کلیدواژگان: گردو، دانهال، پایه، رقم پیوندک، گیرایی پیوند
  • حامد دولتی بانه، مهدی طاهری صفحه 103
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی عناصر نیتروژن، بور و روی بر درصد تشکیل میوه و برخی خصوصیات کمی و کیفی انگور کشمشی سفید، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل با پایه بلوک های کامل تصادفی در سال های 1380 و 1381 در تاکستان های اطراف ارومیه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه غلظت اوره (0، 5 و 10 در هزار) و دو غلظت از کودهای اسید بوریک و سولفات روی (0 و 5/1 در هزار) بودند که در زمان یک هفته قبل از بازشدن کامل گل ها تشکیل میوه ها محلول پاشی شدند. در دوره آزمایش درصد تشکیل میوه و خصوصیات کمی و کیفی میوه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای محلول پاشی بر درصد تشکیل میوه در سطح احتمال 1% معنی دار بود. بیشترین درصد تشکیل میوه در تیمار های حاوی عنصر روی و کمترین درصد در شاهد و تیمار هایی وجود داشت که در آن ها عناصر بور یا اوره تنها و یا در ترکیب با هم به کار رفته بودند. نتایج تجزیه برگی هم نشان داد که در تیمارهای حاوی روی، محلول پاشی باعث افزایش غلظت عنصر روی در برگ ها تا 1/68 پی پی ام شد اما محلول پاشی نیتروژن و بور تاثیر افزایشی چندان مشخصی بر مقدار آن ها در برگ ها نداشت. محلول پاشی عناصر در سال اول تاثیری بر شاخص های کیفی میوه نداشتند اما در سال دوم محلول پاشی روی به تنهایی و یا در ترکیب با (اوره 5 در هزار) باعث افزایش وزن خوشه شد. در مجموع، محلول پاشی بوته های انگور رقم کشمشی سفید با عناصر نیتروژن، بور و روی به ترتیب با غلظت های 5، 5/1 و5/1 در هزار، تاثیر مثبتی بر درصد تشکیل میوه داشت و نقش عنصر روی بیشتر از بقیه عناصر بود.
    کلیدواژگان: انگور، نیتروژن، بور، روی، محلول پاشی، تشکیل میوه
|
  • J. Rastegar, M. Ghassemzadeh Ganjehie Page 1
    An experiment was cobducted during two years 2002 and 2003 in Neishabour, to study the effects of sulphur and micronutrient fertilizer on yield and quality of onion. The experiment was in split plot factorial form in complete randomized block design with three replications. Two onion cultivars (Ghermez Azarshahr and Sefid Qom) were arranged in main plots and different sulphur amounts (0, 150, 300 and 450 kgha-1) and number of foliar applications with complete micronutrient fertilizer (0, 1, 2 and 3 sprayings with 6/1000 concentration) in subplots. Each plot was six meter long with 30cm row distance. The results of combined analysis of variance on data showed the ratio of height/diameter of onions, number of storage leaves, concentration of sulphur and nitrogen (NO3-) in two cultivars were not significantly different, but neck thickness, number of multiple growing points, potassium, Manganese and copper concentrations were affected by experimental factors. Interaction effects of year×cultivar showed significant differences between bulb yield and number of multiple growing points, number of edible layers and copper concentration. Application of 450 kgha-1 sulphur (with Thiobacillus bacterium) and two foliar micronutrient fertilizer resulted in the highest concentration of potassium of bulbs in all treatments. Bulb yield was affected by year, cultivar and sulphur fertilizer amount, but number of foliar applications had no effect on bulb yield. Application of 150 kgha-1 sulphur fertilizer decreased nitrate concentration in bulbs, but two foliar applications of micronutrient fertilizer increased significantly the concentration of nitrate in bulbs of cultivar Ghermez Azarshahr (195.4 ppm). Foliar application of micronutrient fertilizer and 450 kgha-1 sulphur fertilizer decreased nitrate concentrations of bulbs significantly.
  • A. H. Omidi Page 15
    Effects of drought stress through interruption of irrigation at different growth stages on seed yield and some agro-physiological traits of safflower were studied at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj during 2002-2004 cropping seasons. The experiment design was a split plot that arranged in completely randomized block with three replications. Six interrupting irrigation treatments S1 (blooming and seed development), S2 (blooming and flowering), S3 (blooming), S4 (flowering), S5 (seed delopment) and S6 (control) were arranged in main plots and three spring safflower cultivars Isfahan local, Arak 2811 and FO2 in subplots. The results of combined analysis demonstrated that the differences among treatments were significant(P<0.01) for seed yield. The highest seed yield belonged to Isfahan local (1258 kgha-1) in non-stress condition, that was not significantly different from that of S5(seed developing) treatment (1159 kgha-1).The highest damage on seed yield caused by S2(blooming and flowering stress) indicated that blooming and flowering are two important stages in safflower growth period. The lowest damage was observed in S5(seed developing) treatment. It was concluded therefore that S5 stage could be a suitable stage for irrigation interruption in safflower cultivars. The crop growth rate (CGR) increased in different interrupting irrigation levels up to flowering stage and decreased afterward. The lowest amount of RGR observed at S2 stress treatment. Based on the results, interruption of irrigation at seed development stage has less effect on seed yield but can save irrigation water in safflower farms.
  • S. A. Beheshti, S. R. Moosavi Sarveeneh Baghi Page 33
    In order to investigate the competition effects between redroot pigweed and grain sorghum in different levels of plant density, an additive series experiment (response model) with factorial in randomized completely block design were conducted in 2005 growing season at research farm of Agriculture and Natural Resources Research Center of Khorasan Razavi (Torogh research station). Two factors were involved in the experiment, redroot pigweed density in four levels (0, 2, 8 and 16 plant m-2) and sorghum density in three levels (10, 15 and 30 plant m-2). Result showed that pigweed density had significant effects (p<0.01) on biomass and grain yield of sorghum. By increasing pigweed density, biomass and grain yield of sorghum decreased significantly (p<0.01), and maximum yield loss was obtain in 16 plant m-2 of weed density. Redroot pigweed growth indices and yield were significantly (p<0.01) affected by sorghum density. By increasing density due to increased intra and inter competition, sorghum biomass yield decreased. Results of this study determined that sorghum density had significant effects on redroot pigweed and sorghum competition. By increasing sorghum density, competition ability of sorghum was increased and yield loss decreased. By increasing sorghum density, intra specific competition index of redroot pigweed decreased.
  • G. Hassani, A. Noorjoo, M. Henareh Page 51
    To evaluate the effects of rootstock and different irrigation levels on quality and quantity of apple fruit, an apple garden in Kahriz Agricultural Research Station was selected to conduct the research plan for four years. The experiment was in a split–block design based on randomized complete blocks with three rootstocks (MM111, M26 and MM106) and three levels of irrigation (100%, 75% and 50% requirement water) in three replications. Results of combined analysis indicated that the effect of year on TSS and annual growth rate was significant at 5% and on yield at 1% levels. The highest TSS rate was obtained in the first year and the highest vegetative growth rate and maximum yield were assessed in the second year. The effect of rootstock on vegetative growth was significant at 5%. The effect of irrigation on TSS and fruit weight was significant at 5% and on vegetative growth rate at 1%. The higest TSS rate was found in irrigation treatment of 50% and maximum annual vegetative growth rate was found in irrigation treatment of 100% water requirement. The highest fruit weight (165.13) was also obtained in irrigation treatment of 100% water requirement. The effects of year and irrigation levels on TSS, yield per tree and per hectare were significant and the hieghest TSS rate was found in 50% irrigation level in the first year. Maximum yield per hectare was obtained in 100% water requirment treatment in the second year. The intraction effects of rootstock in irrigation level on firmness, yield per tree and per hectare were significant. The highest of firmness rate was found in M26 in 100% requirement water. Maximum yield per tree and per hectare was found in M26 in 100% requirement water. Water use efficiency (WUE) increased with decreasing water consumption in all treatments and maximum WUE obtained in 50% water requirement treatment on MM111. In this study M26 and 75% water requirement treatments had better effects on fruit quality and quantity and also on WUE.
  • M. N. Padasht Dahkaei, M. Gholami Page 63
    Dracaena marginata Ait. (Madagascar dragon tree) and Beaucarnea recurvata Lem. (Elephant foot or Linda) are important foliage pot plants in Iran and worldwide. Suitable media is the most important parameter for growing of pot plants. The present experiment was carried out with 11 treatments in four replicates for application of agricultural or industrial wastes and evaluation of their effects on growth of foliage pot plants dracaena and elephant foot. Results showed that media containing 50% tree bark and 50% tea waste, 50 or 80% tea waste and 50 or 20% perlite, respectively and 67% leaf mould and 33% tea waste (grower's medium) had the highest effect on number of produced leaves and plant height, or tuber diameter in dracaena and elephant foot. Media containing 80% tree bark and 20% municipal compost and 80% tea waste and 20% rice hull had suitable effect on number of produced leaves produced leaves and tuber diameter of elephant foot. Based on the results of this investigation, municipal compost, with low volume, can be used for growing of pot plants that are tolerant to nearly high electrical conductivity (5 mS/cm). Dracaena and elephant foot plants in desirable media, provided from agricultural or industrial wastes in this experiment, showed higher growth than in commercial media containing 50 or 80% peat and 50 or 20% perlite, respectively.
  • M. M. Rahimi, G. Nour Mohamadi, A. Aeinehband, I. Afshar, G. Moafpourian Page 79
    In order to investigate the effects of sowing time and different nitrogen levels on quantitative and qualitative characteristics of oil flax, an experiment was performed in split plot in form of randomized complete block design, in four replications during 2005-2006 and 2006-2007 cropping seasons in Yasuj Agricultural Research Station. Five sowing times as the main plots were 4,6,8,10,12 on the basis of planting depth temperature, and four fertilizer levels as subplots were 0, 50, 100 and 150 kgha-1 pure N from urea source that 50% was used at the time of sowing and 50% as top-dressing. The results of combined analysis of data indicated that with delay in sowing decreased plant height, number of branches, number of fruits, grain yield, 1000 seed weight, leaf area index, dry matter, crop growth rate and oil percentage significantly. The use of 100kgha-1 pure N significantly increased plant height, number of branches, number of fruits, grain yield, leaf area index, dry matter and crop growth rate. The first sowing time with 1801.12 kgha-1 had the highest and the fifth sowing time with 760.48 kgha-1 the lowest seed yield. The highest and lowest seed yield in 100kgha-1 pure nitrogen treatment were 1895.22 and 1351.87 kgha-1, respectively. The highest oil yield (34.6%) obtained in the first sowing time. The first sowing time with 52.38% produced the highest and the fifth sowing time with 50.58% produced the lowest acid linolenic. Sowing time had no significant effect on acid oleic and acid linoleic. The highest acid linolenic 52.64% and acid linoleic 15.36% were obtained by the use of 150kgha-1 pure nitrigen and the most acid oleic 20.59% were obtained in the treatment without use of nitrogen.
  • A. Soleimani, V. Rabiei, D. Hassani, M. E. Amiri Page 93
    A significant increase in the area under cultivation of walnut has been occurred during recent years, the propagation was done using the sexual propagation. One of the difficulties is obliging to use this method, was the low success in propagation by grafting methods. This study was done to evaluate the effects of rootstocks and cultivars on graft take of walnut. For this purpose, the seeds of Serr cultivar and Z63 genotype, after stratification, were planted in pots and maintained in greenhouse at 25° C. Three months after germination of seeds, morphological characters of canopy (after removal of the leaves) and roots were recorded on each rootstock (the offsprings of two cultivars) and then seedlings were grafted with scions of Hartley, Chandler, Z63 and Z30 cultivars and genotypes using hypocotyle method. The grafted plants were kept in greenhouse in 26° C and 90-95% relative humidity for one month, and grafting success in different treatment combinions, were studied. The results showed that offspring of Serr cultivar were more vigorous and significantly different from vegetative vigour of the offspring of Z63. The graft take was also higher on offspring of Serr (65.8%) in comparison with Z63 (46.7%). The graft take was also significantly different among the cultivars. Chandler and Z30 with 80% and 36.7% showed the highest and lowest grafting success respectively. There was also an interaction effect considering both factors (rootstocks and scions) so that all cultivars except Z63, showed better results on Serr rootstoks.
  • H. Doulati Baneh, M. Taheri Page 103
    To study the effects foliar application of nitrogen, boron and zinc on fruit set and some quatitative and qualitative characteristics of Thampson seedless grape (Keshmeshi cultivar), an experiment was conducted for two years (2001 and 2002) in two vineyards in Uromieh using factorial based on randomized complete block design. Treatments were urea (0, 0.5 and 1%) zinc sulphate (0 and 0.15%), boric acid (0 and 0.13%) and their combinations that applied at seven days before full bloom and fruit set formation. Different quatitative and qualitative characteristics of fruits and fruit set formation were measured in different treatments during the experiment. The results showed that foliar application of nutrient elements had significant effects on fruit set. The highest fruit set percentage was recorded in treatments contained zinc, and the lowest percentage in control and treatments that urea and boron were used alone or in combination. The results of leaf analysis showed also that application of zinc increased zinc contents of leaf tissues up to 68.1 ppm, but appli cation of nitrogen and boron had not any remarable effect on their content in leaves. Nutrient elements application did not have any effect qualitative trails of fruit in the first year, but in the second year zinc containing treatments alone or in combination with urea (0.5%) increased bunch weight significantly. Generally, application of nitrogen, boron and zinc (0.5, 0.15 and 0.15%, respectively) had a positive effect on fruit set, but the role of zinc was much more than the effects of the other two elements.