فهرست مطالب

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال بیست و هفتم شماره 1 (1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن سعیدی، فواد مرادی، سعید جلالی هنرمند صفحات 1-19
    در اغلب مطالعاتی که به منظور بررسی نقش فتوسنتز جاری در شکل گیری عملکرد دانه گندم صورت می گیرند، به مطالعه فتوسنتز برگ ها اکتفا می شود و نقش فتوسنتز سنبله کمتر مورد توجه قرار می گیرد. در همین راستا از یک بررسی گلخانه ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بر روی دو رقم گندم نان (مرودشت و زاگرس) و در سه تکرار استفاده شد. تیمارهای حذف فتوسنتز سنبله و کل بوته در ابتدای مرحله پرشدن دانه (14 روز بعد از گرده افشانی) و تیمارهای تنش رطوبتی در مرحله تقسیم سلولی و پرشدن دانه ها اعمال شدند. اعمال تنش رطوبتی در هر دو سطح موجب کاهش بیشتر عملکرد دانه در رقم مرودشت شد. اما حذف فتوسنتز سنبله و کل بوته بوسیله مواد خشک کننده مانند یدید پتاسیم که اثر تنش رطوبتی را بر روی فتوسنتز بازسازی می کنند، موجب کاهش بیشتر عملکرد دانه در رقم زاگرس نسبت به رقم مرودشت شد. این نتایج نشان دادند که پایداری بیشتر عملکرد دانه رقم زاگرس در شرایط تنش رطوبتی بیشتر به علت مقاومت سیستم فتوسنتزی آن نسبت به تنش رطوبتی بود. حذف فتوسنتز سنبله و کل بوته نشان داد که نقش فتوسنتز جاری سنبله در مرحله پرشدن دانه در شکل گیری عملکرد دانه هر دو رقم گندم به طور میانگین 43% و نقش فتوسنتز جاری کل بوته و برگ ها در همین شرایط به ترتیب 68% و 25% بود.
    کلیدواژگان: گندم، عملکرد دانه، فتوسنتز، سنبله و تنش رطوبتی
  • هادی خزاعی، احمد زارع فیض آبادی، سید علیرضا بهشتی صفحات 21-40
    به منظور تعیین مناسب ترین تاریخ برداشت میوه جهت دستیابی به حداکثر کمیت و کیفیت بذر گوجه فرنگی پژوهشی بصورت کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (1386 و 1387) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در مشهد به اجرا در آمد. در کرت های اصلی شش رقم گوجه فرنگی شامل موبیل، پتوارلی CH، جینا VF، ارلی اوربانا، کال جی وکارون و درکرت های فرعی نیز زمان برداشت شامل پنج چین از پنجم مرداد به فواصل پانزده روز از یکدیگر بررسی شد. صفات مورد بررسی شامل عملکرد میوه، عملکرد بذر، وزن هکتولیتر بذر، درصد استخراج بذر، درصد خلوص و نیز درصد و سرعت جوانه زنی بذر بودند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد ارقام گوجه فرنگی به استثناء درصد خلوص، در کلیه صفات از نظر آماری تفاوت معنی داری داشتند. اثر چین های مختلف و نیز اثر متقابل چین × رقم برای کلیه صفات معنی دار بود. در چین چهارم عملکرد میوه 4/40 درصد، عملکرد بذر 8/51 درصد، مقدار استخراج بذر 2/13 درصد، خلوص 8/2 درصد، قوه نامیه 9/2 درصد و سرعت جوانه زنی 1/2 درصد بیشتر از حداکثر سایر چین ها بود. اما بیشترین وزن هکتولیتر در سومین چین با حداقل 7/5 درصد برتری حاصل شد. در این بررسی بهترین زمان برداشت میوه گوجه فرنگی به منظور بذرگیری چین چهارم بود و رقم کارون در این چین برای کلیه صفات برتری نشان داد.
    کلیدواژگان: استخراج بذر، خلوص، چین، جوانه زنی و عملکرد
  • نجمه مهرابیان مقدم، محمد جواد آروین، غلامرضا خواجویی نژاد، کبری مقصودی صفحات 41-55
    تنش خشکی یکی از عوامل محدود کننده تولیدات گیاهی است و ماده شیمیایی اسید سالیسیلیک (SA) به عنوان یک تنظیم کننده گیاهی، قادر است مقاومت به خشکی را در گیاهان افزایش دهد. در این پژوهش اثر تنش خشکی و اسید سالیسیلیک بر رشد و عملکرد علوفه و دانه ذرت رقم دابل کراس 370، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه گردید. دور آبیاری به عنوان فاکتور اصلی، در دو سطح شاهد (7 روز) و تنش خشکی (10 روز) در کرت های اصلی و محلول 1/0 میلی مولار در لیتر اسید سالیسیلیک در شش سطح (شاهد، خیساندن بذر، محلول پاشی در مرحله سه برگی، محلول پاشی در مرحله گرده افشانی، خیساندن بذر + محلول پاشی در مرحله گرده افشانی، محلول پاشی در مرحله سه برگی + مرحله گرده افشانی) به عنوان فاکتور فرعی، در کرت های فرعی قرار گرفتند. خشکی باعث کاهش کلروفیل، محتوی نسبی آب، وزن تر و خشک علوفه و افزایش نشت یونی گردید. در مقابل، اسید سالیسیلیک سبب افزایش معنی دار کلروفیل، محتوی نسبی آب، وزن خشک علوفه و کاهش معنی دار نشت یونی گردید و بیشترین تاثیر مربوط به تیمار خیساندن بذر بود. اثر متقابل آبیاری × اسید سالیسیلیک بر ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت معنی دار بود. اثر اسید سالیسیلیک بر بهبود رشد و افزایش عملکرد در هر دو شرایط تنش و غیر تنش محسوس بود و بطور معنی داری باعث افزایش عملکرد دانه گردید. نتیجه گیری می شود که اسید سالیسیلیک در غلظت 1/0 میلی مولار در رفع آسیب اکسیداتیو نقش دارد و قادر است به طور موثری باعث افزایش عملکرد ذرت شود
    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، کلروفیل، محتوی نسبی آب و شاخص برداشت
  • حامد جاوید، مسعود اصفهانی، صمد صبوری صفحات 57-72
    به منظور بررسی اثر سه روش خرمنکوبی تیلری، تراکتوری و با کمباین غلات بر ترک خوردگی دانه، جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه برنج رقم هاشمی، آزمایشی در سال 1387 به اجرا گذاشته شد. مرحله اول آزمایش شامل بررسی تعداد دانه های ترک دار و مراحل دوم و سوم آزمایش به ترتیب شامل آزمون جوانه زنی و آزمون رشد گیاهچه بر روی بذرهای بدون ترک و ترک دار بود. نتایج نشان داد که کمباین غلات با ایجاد 13 درصد دانه ترک خورده با روش های خرمنکوبی تیلری و تراکتوری (به ترتیب با ایجاد 7/4 و 7/9 درصد دانه ترک خورده) تفاوت معنی داری داشت. نتایج حاصل از آزمون جوانه زنی نیز نشان داد که در هر سه روش خرمنکوبی، بذرهای بدون ترک با داشتن بالاترین درصد جوانه زنی (با میانگین 98 درصد)، بالاترین شاخص جوانه زنی (با میانگین 5/2) و بیشترین انرژی جوانه زنی (با میانگین 90/0) تفاوت معنی داری با بذرهای ترک دار داشتند. نتایج آزمون رشد گیاهچه نیز نشان داد که در هر سه روش خرمنکوبی، گیاهچه های حاصل از بذرهای بدون ترک به طور معنی داری، دارای ارتفاع بوته (میانگین 8/24 سانتی متر)، سطح برگ (میانگین 2/5 سانتی مترمربع)، وزن خشک بخش هوایی (میانگین 8/11 میلی گرم)، طول مجموع ریشه ها (میانگین 5/125 سانتی متر) و سطح ریشه (میانگین 7/2 سانتی مترمربع) بیشتری نسبت به گیاهچه های حاصل از بذر های ترک دار بودند. مقایسه اثر روش های خرمنکوبی بر ایجاد ترک در بذر و همچنین تاثیر روش خرمنکوبی و ترک خوردگی دانه بر جوانه زنی و رشد گیاهچه، نشان داد که استفاده از روش خرمنکوبی توسط کمباین غلات بر ویژگی های جوانه زنی و قدرت رویشی شلتوک هایی که در سال بعد به عنوان بذر استفاده خواهند شد، اثر منفی دارد.
    کلیدواژگان: شلتوک، ترک خوردگی، جوانه زنی و رشد گیاهچه
  • محمد مهدی نخجوانی مقدم، ابراهیم نجفی، سید حسین صدرقائن، الهام فرهادی صفحات 73-90
    به منظور بررسی اثرسطوح مختلف آب و تراکم کاشت برعملکرد، اجزاء عملکرد و کارایی مصرف آب هیبرید زودرس ذرت دانه ای سینگل کراس 302 در روش آبیاری بارانی، پژوهشی طی دو سال زراعی (1385 و 1386) به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه کرج انجام گردید. کرت های اصلی سه سطح آبیاری 75، 100 و 125 درصد نیاز آبی برآورد شده به روش پنمن مانتیث (با اعمال ضرایب گیاهی) و کرت های فرعی سه تراکم کاشت (80، 90 و 100 هزاربوته در هکتار) بود. نتایج نشان داد که با افزایش آب آبیاری عملکرد دانه رقم مذکور به طور معنی داری افزایش یافت؛ بطوریکه بیشترین عملکرد دانه از تیمار125% نیاز آبی و کمترین عملکرد از تیمار 75% نیاز آبی حاصل شد. بیشترین میزان کارایی مصرف آب در تیمار 100 درصد نیاز آبی (03/1 کیلوگرم بر متر مکعب) مشاهده گردید. تراکم های متفاوت کاشت نتوانستند اثر معنی داری را بر عملکرد، اجزاء عملکرد و کارایی مصرف آب رقم مذکور بگذارند. مقایسه میانگین برای اثر متقابل آبیاری × تراکم بوته برای وزن خشک گیاه نشان داد که تیمار سطح آبیاری 125 % با تراکم 90 هزاربوته در هکتار از نظر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، وزن خشک گیاه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در ردیف و تیمار سطح آبیاری 100 درصد نیاز آبی با تراکم 100 هزاربوته در هکتار از نظر کارایی مصرف آب برتر بودند. براساس نتایج این تحقیق در شرایط عدم محدودیت منابع آبی، کاربرد 12000 متر مکعب آب در هکتار (در روش آبیاری بارانی) و اعمال تراکم کاشت 90 هزاربوته در هکتار و در شرایط محدودیت منابع آبی کاربرد 10000 متر مکعب آب در هکتار و اعمال تراکم کاشت 100 هزاربوته در هکتار برای ذرت دانه ای سینگل کراس 302 در منطقه کرج مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، آبیاری بارانی، عملکرد دانه، اجزاء عملکرد و کارآیی مصرف آب
  • حجت الله مظاهری لقب، محمدرضا عبداللهی، سید سعید موسوی، رسول یزدی صفحات 91-110
    برای تولید بذر یونجه (Medicago sativa L.)، به کارگیری زمان مناسب برداشت علوفه چین اول و روش های مناسب عملیات زراعی مفید است. این عوامل در یک آزمایش مزرعه ای در قالب طرح کرت های خرد شده نواری با 4 تکرار با مطالعه اجزای عملکرد بذر و علوفه یونجه همدانی مورد بررسی قرار گرفتند. عامل فواصل ردیف کاشت 40، 50 و 60 سانتی متر در کرتهای افقی و عامل زمان برداشت علوفه چین اول در 4 مرحله فنولوژیکی در کرتهای عمودی مطالعه شدند. تجزیه واریانس نشان داد که زمان های برداشت علوفه چین اول بر روی عملکرد بذر در واحد سطح، وزن هزار دانه، مدت برداشت علوفه تا رسیدن بذر و ارتفاع بوته ها اثر معنی داری داشت. فاصله ردیف کاشت نیز بر وزن خشک علوفه چین اول اثر معنی داری داشت. اثر متقابل فاصله ردیف کاشت × زمان برداشت علوفه چین اول بر عملکرد علوفه چین اول و وزن هزار دانه معنی دار بود. میانگین عملکرد بذر پس از برداشت علوفه چین اول در شروع دوره زایشی حدود سه برابر بذر تولیدی پس از برداشت علوفه چین اول در اواخر دوره زایشی بود. عملکرد بذر در ردیف های کاشت با فاصله 60 سانتی متر بیش از 5/2 برابر ردیف های کاشت با فاصله 40 سانتی متر بود. در کشت یک ساله با فاصله ردیف کاشت 60 سانتی متر، 130 کیلوگرم بذر در هکتار برداشت شد.
    کلیدواژگان: یونجه، تولید بذر، مرحله برداشت علوفه چین اول، فاصله ردیف کاشت، مرحله گلدهی و عملکرد بذر
  • بهمن عبدالرحمنی، کاظم قاسمی گلعذانی، مصطفی ولی زاده، ولی فیضی اصل، علیرضا توکلی صفحات 111-129
    برای بررسی اثر پرایمینگ بذر بر روند رشد و عملکرد دانه جو رقم آبیدر در شرایط دیم، این پژوهش در سال زراعی 86 – 1385 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور (ایستگاه مراغه) اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل هیدرو پرایمینگ با آب مقطر، اسمو پرایمینگ با PEG 10درصد و محلول 5 میلی مولار کلری کلسیم ((CaCl2 و پرایمینگ با عناصر فسفر و روی با استفاده از محلول 10 میلی مولار روی، 50 میلی مولار فسفر، 100 میلی مولار فسفر، 10 میلی مولار روی+50 میلی مولار فسفر و 10 میلی مولار روی+100 میلی مولار فسفر و شاهد (پرایمینگ نشده) بود. این تیمارها بر اساس نتایج آزمون اولیه که با 21 تیمار به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه اجرا شده بود و از نظر درصد بذرهای زنده، درصد و سرعت جوانه زنی، هدایت الکتریکی، وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه برتر بودند، انتخاب شده بودند. نتایج آزمایش مزرعه ای نشان داد که پرایمینگ بذر موجب بهبود تجمع ماده خشک، سرعت رشد گیاه زراعی و سرعت رشد نسبی شد. از نظر عملکرد دانه نیز اختلاف بین تیمارها معنی دار بود و بالاترین عملکرد دانه با 3/2072 کیلوگرم در هکتار به هیدرو پرایمینگ تعلق داشت. میانگین عملکرد دانه به روش های مختلف پرایمینگ بذر نسبت به شاهد نیز 32 درصدبهبود یافت. اثر سودمند پرایمینگ بذر بر شاخص های رشد و عملکرد دانه به سبز شدن و استقرار سریع گیاهچه ها و در نهایت استفاده بهتر از نور، رطوبت خاک و عناصر غذایی به وسیله گیاهان حاصل از بذرهای پرایمینگ شده نسبت داده شد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، جو، دیم، شاخص های رشد، استقرار گیاهچه و سبز شدن
|
  • M. Saeidi, F. Moradi, S. Jalali Honarmand Pages 1-19
    In most researches that carried out to evaluate the contribution of current photosynthesis in grain yield formation, the role of spike is less considered. Therefore, this study was carried out to compare the role of spike and leaves photosynthesis and soluble stem carbohydrates remobilization under different water stress treatments; at cell division and grain filling stages, on grain yield formation and some related traits in two bread wheat cultivars (Marvdasht and Zagros). Factorial arrangements in randomized complete block design with three replications was used. Inhibiting of spike and leaves photosynthesis treatments at the beginning of grain filling (14 days after anthesis) and water stress treatments at the beginning of grain filling (14 days after anthesis) and grain filling stages were applied. Water stress significantly decreased grain yield in two bread wheat cultivars. Grain yield reduction under water stress in cv. Marvdasht cultivar was greater. Inhibition of whole plant and spike photosynthesis with chemical desiccant (KI) did not simulate drought stress, however, the effect of water stress was intensified by inhibiting current photosynthesis and caused more reduction of grain yield in cv. Zagros. These results showed that under water stress treatments, higher yield stability of cv. Zagros could be related to greater resistance of its photosynthetic system. Inhibition of whole plant and spike photosynthesis at the beginning of grain filling showed that contributions of spike and leaves photosynthesis and soluble stem carbohydrates remobilization in grain yield formation of two bread wheat cultivars were 63%, 43% and 25%, respectively.
  • H. Khazaei, A. Zarea Feizabadi, S. A. Beheshti Pages 21-40
    To determine the best harvesting time for obtaining maximum quantity and quality tomato seed, a split plot in time arrangement in randomized complete block design with three replications was carried out in Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, Mashhad, Iran in 2007 and 2008 growing seasons. Main plots were six tomato cultivars including; Mobil, Peto Early CH, Gina VF, Early Urbana, Kal. J. and Karoon. Sub-plots were harvesting time including; five harvestings from 27th July with a 15 days interval. Fruit yield, seed yield, seed extraction (%), hectoliter weight, purity (%), germination (%) and rate were measured and recorded. Analysis of variance showed that cultivars were significantly different for all traits except seed purity (%). Harvesting time and interaction of harvesting time × cultivar also were significant for all traits. The fourth harvesting time had the highest fruit yield, seed yield, seed purity (%), germination (%), germination rate. These traits increased in fourth harvesting time by 40.4%, 51.8%, 13.2%, 2.8%, 2.9% and 2.1%, respectively, as compared to maximum of these traits in the other harvesting times. The highest hectoliter weight obtained in third harvesting time with 5.7% greater than the other harvesting times. The best time for harvesting for seed production was the fourth harvesting time with Karoon cutlivar.
  • N. Mehrabian Moghaddam, M. J. Arvin, Gh. R. Khajuee Nezhad, K. Maghsoudi Pages 41-55
    Drought stress limits crop productivity and salicylic acid (SA) application alleviates stresses in plants. In present research the interactive effects of drought stress and SA was studied on growth, forage and grain yield of maize hybrid (Double Cross 370) in research field of Shahid Bahonar University, Kerman, Iran in 2006 growing season. Irrigation intervals; 7 day as control and 10 day as drought stress was considered as main plots and 0.1 mM SA application; control, seed soaking, spray at 3-4 leaf stage, spray at anthesis, seed soaking + spray at anthesis and spray at 3-4 leaf stage + spray at anthesis as sub plots. Drought stress, reduced chlorophyll, relative water content (RWC), fresh and dry weight of forage and increased electrolyte leakage. On the contrary, SA increased chlorophyll, RWC, forage dry weight and reduced electrolyte leakage. The most effective treatment was seed soaking. Interaction of drought stress and SA was significant for plant height, 1000 kernel weight, grain yield and harvest index. Seed soaking treatment, increased grain yield under stress and non-stress conditions. However, it is concluded that SA significantly alleviated drought stress and increased yield in maize Double Cross 370.
  • Pages 57-72
    Effects of three threshing methods (T30 thresher, Tractor powered thresher and cereal combine) on kernel fissuring, seed germination and seedling growth of rice (Oryza sativa L. cv. Hashemi) were evaluated in an experiment conducted in 2008. At the first stage, number of fissured kernels and number of fissures on kernel were measured. Germination and seedling growth of intact and fissured seeds were measured at the second and third stages. Results showed that the cereal combine produced the maximum (13%) and Tractor powered thresher and T30 thresher had less negative effects on kernel fissuring (9.7% and 4.7%, respectively). Germination test showed that the intact seed of three threshing methods had the maximum germinability (98%), germination index (2.5), and germination energy (0.90). Seedling vigor test also showed that the intact seeds obtained from the three threshing methods had the maximum shoot height (24.8 cm), leaf area (5.2 cm2), shoot dry matter (11.8 mg), total root length (125.5 cm) and root area (2.7 cm2) that were significantly different as compared with fissured kernels. In conclusion, evaluation of threshing methods effect on kernel fissuring, germinability and seedling growth revealed that the unsuitable threshing method (cereal combine) may negatively affect germination and seedling vigor of the paddy that are going to be used as seed in the next cropping season.
  • Pages 73-90
    To evaluate the effects of different levels of sprinkler irrigation and plant density on yield, yield components and water use efficiency of grain maize KSC 302, an experiments was carried out in field station of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran in 2006 and 2007 growing seasons. Split-plot arrangements in randomized complete blocks design with three replications was used. Main plots were three irrigation levels: 75%, 100% and 125% ET and sub-plots were three plants densities: 80000, 90000 and 100000 plant per hectare. Results showed that increasing irrigation levels from 75% to 125% had significant effect on grain yield and yield components, however, its effect on water use efficiency was not significant. 100% ET level had the highest WUE (1.03 Kg/m3). Effect of different plant densities on grain yield, yield components, and water use efficiency was not significant. Results revealed that 125% ET level and 90000 plant density had the highest yield and yield components, and 100% ET level and 100000 plant density had the greatest WUE. Therefore, under non-limited irrigation water resources the best option is application of 12000 m3.ha-1 of irrigation water and 90000 plant density, and under limited irrigation water conditions the best option is application of 10000 m3.ha-1 of irrigation water and 100000 plant density are suitable for areas similar to Karaj conditions.
  • Pages 91-110
    To produce alfalfa (Medicago sativa L.) seed, application of appropriate harvesting time and appropriate agronomic techniques are useful. These factors were studied in a field experiment using of stripe split plot arrangements with four replications. Seed yield and its components and forage of alfalfa cv. Hamedani were evaluated. Row spacing in three levels including; 40, 50 and 60 cm and stage of the first cutting of forage (ht1) including four phenological stages were studied. Analysis of variance showed that ht1 had a significant effect on seed yield per unit area,1000-seed weight, duration of seed ripening and plant height. Row spacing also had significant effect on the forage yield of the 1st cut at the 5% probability levle. The interaction between two factors was significant on the forage yield of 1st cut and 1000-seed weight at the 5% probability level. Seed yield after ht1 at the onset of flowering time was three times greater than the end of reproductive stage. Seed yield from the 60 cm row spacing was 2.5 times more than the 40 cm row spacing. Seed yield of 130 kg ha-1 was produced from one year old alfalfa stand with 60 cm row spacing.
  • B. Abdolrahmani, K. Ghasemi-Golezani, M. Valizadeh, V. Feizi-Asl, A. R. Tavakoli Pages 111-129
    A field experiment was conducted in 2006- 2007 cropping season to evaluate the effect of seed priming on growth trend and grain yield of barley cv. Abidar using randomized complete block design with three replications at Dryland Agricultural Research Institute (DARI), Maragheh, Iran. Treatments included: hydropriming, osmopriming (in %10PEG-6000 and 5 mM CaCl2), nutrient priming (in 10 mM Zn, 50 mM P, 100 mM P, 10 mM Zn + 50 mM P, 10 mMZn + 100mM P) and control (without priming). Superior treatments were selected from primary laboratory test which was conducted with 21 treatments in a completely randomized design with four replications. These treatments were superior in regard to %viable seeds, percentage and rate of germination, electrical conductivity, root, shoot and seedling dry weight. Results of field experiment showed that seed priming improved growth indices such as dry matter accumulation (DMA), crop growth rate (CGR) and relative growth rate (RGR). The highest grain yield (2072.3 kg/ha) belonged to hydropriming. Nevertheless, seed priming improved grain yield of barley cv. Abidar by about 32% as compared to control. The benificary effect of seed priming on growth and grain yield of barley cv. Abidar were attributed to rapid seedling emergence and establishment, and consequently the optimum use of light, soil moisture and nutrients by the plants developed from the primed seeds.