فهرست مطالب

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال بیست و هفتم شماره 4 (1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • توحید نجفی میرک، محمدرضا جلال کمالی، حمیدرضا شریفی، محسن اسماعیل زاده مقدم، منیره رحیمی، محمد رضایی، مهرداد چایچی، تقی بابایی، امیرقلی سنجری، محمود ناظری صفحه 379
    به منظور گروه بندی ایستگاه های تحقیقات گندم کشور، با استفاده از یک شاخص بیولوژیکی، تعداد 15 رقم گندم با تیپ رشد و درجه ورنالیزاسیون متفاوت در 18 ایستگاه تحقیقاتی گندم طی سه سال زراعی (85-1384، 86-85 13و 87-1386) در سه تاریخ کاشت (20 مهر، 10 آبان و 30 آبان) در قالب طرح کرتهای خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت گردید. عملکرد دانه و تاریخ ظهور سنبله بر ای تمامی تیمارها یادداشت و تعداد روز تا ظهور سنبله بعنوان یک معیار مناسب برای واکنش گیاه به شرایط اقلیمی محاسبه گردید. تجزیه واریانس مرکب سه ساله برای عملکرد دانه در تمام ایستگاه های مورد آزمایش انجام و مناسب ترین تاریخ کاشت هر منطقه و همچنین تیپ رشد مناسب برای مناطق مختلف تعیین گردید. در اکثر ایستگاه ها به جز زرقان و اصفهان، تاریخ کاشت اول بهتر از تاریخ کاشت دوم بود ویا اختلاف معنی داری با آن نداشت ولی تاریخ کاشت سوم درهیچ کدام ازگروه ها عملکرد دانه مناسبی نداشت. نتایج تجزیه خوشه ایبر اساس میانگین تعداد روز تا ظهور سنبله ژنوتیپ ها در تاریخ های کاشت مختلف، 18 ایستگاه مورد بررسی را در سه گروه کاملا مجزا قرار داد: گروه اول: ورامین، نیشابور، مشهد، کرج، زرقان، خرم آباد واصفهان، گروه دوم: اردبیل، اراک، همدان، میاندوآب، کرمانشاه (اسلام آباد)، قزوین، زنجان، خوی، جلگه رخ و اقلید،گروه سوم: داراب. در گروه اول و سوم عمدتا ارقام با تیپ رشد بهاره عملکرد بهتری نسبت به بقیه ارقام داشتند ولی در گروه دوم ارقام با تیپ رشد زمستانه و بینابین عملکرد بالاتری را نشان دادند. البته تغییرات مشاهده شده در رفتار ژنوتیپ های بینابین و بهاره در شرایط محیطی برخی از ایستگاه ها می تواند ناشی از تغییرات شرایط آب و هوایی این ایستگاه ها و یا دقیق نبودن اطلاعات موجود در خصوص نیاز ورنالیزاسیون آنها باشد که هر دو موضوع نیاز به بررسی و تحقیقات دقیق تری دارند.
    کلیدواژگان: گندم نان، روز تا ظهور سنبله، عملکرد دانه، تاریخ کاشت، سازگاری و پایداری عملکرد
  • محمد ربیعی صفحه 399
    به منظور تعیین بهترین فاصله کاشت و مقدار کود نیتروژن برای کلزا رقم هایولا308 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور دررشت به مدت دو سال زراعی (83-1382 و 84-1383) اجرا گردید. عامل اول فاصله ردیف های کاشت در سه سطح20، 25 و 30 سانتی متر و عامل دوم کود نیتروژن از منبع اوره در چهار سطح 7/0، 1، 3/1 و 6/1 برابر مقادیر توصیه شده برای کلزا (R) بر اساس نتایج تجزیه خاک و توصیه کودی موسسه تحقیقات خاک و آب مصرف شد. منظور از R مقدار 140 کیلوگرم اوره در هکتار می باشد. در این آزمایش خصوصیات مهم زراعی از قبیل تعداد شاخه فرعی در گیاه، تعداد خورجین در گیاه، تعداد دانه در خورجین، طول خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن وعملکرد روغن مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب داده ها بیانگرآن بود که بین فواصل کاشت از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما فاصله ردیف 20 سانتیمتر با عملکرد 1947 کیلوگرم در هکتار نسبت به فاصله خطوط 25 و 30 سانتیمتر برتری داشت. بین تیمارهای نیتروژن، میزان مصرف R6/1 با میانگین عملکرد 2189 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین عملکرد دانه را دارا بود. از نظر درصد روغن بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود نداشت و افزایش مصرف نیتروژن باعث کاهش درصد روغن نگردید. نتایج نشان داد که فاصله کاشت 20 سانتیمتر با میانگین عملکرد 4/887 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد روغن را دارا بود. بین تیمارهای نیتروژن، تیمار R6/1 بیشترین تعداد شاخه فرعی در گیاه (3/4)، تعداد خورجین در گیاه (7/89)، وزن هزار دانه (7/4گرم) و عملکرد روغن (1001کیلو گرم در هکتار) را به خود اختصاص داد. در فاصله کاشت 20سانتی متر، تیمار کود نیتروژن R6/1 بیشترین عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن را دارا بود. با توجه به عدم تفاوت معنی دار بین تیمار کود نیتروژن R 6/1 و R 3/1 در فاصله کاشت 20 سانتی متر برای عملکرد دانه و عملکرد روغن، برای صرفه جوئی و جلوگیری از آبشوئی و آثار منفی زیست محیطی، برای کاشت کلزا رقم هایولا 308 میزان کود نیتروژن R 3/1 توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کلزا، فاصله کاشت، نیتروژن، عملکرد دانه، خصوصیات زراعی و شالیزار
  • معصومه صالحی، محمد کافی، علیرضا کیانی صفحه 417
    به منظور بررسی امکان آبیاری کوشیا با آب شور و هم چنین کاربرد کم آبیاری در این گیاه، آزمایشی با 6 سطح آب شور (dS/m5/1، 7، 14، 21، 28 و 35) و سه سطح کاربرد آب (25، 75 و 125% نیاز آبی) در سال 1387 بصورت کشت تابستانه و چهار سطح کاربرد آب (50، 75، 100، 125%) در سال 1388 بصورت کشت بهاره انجام شد. نتایج نشان داد که کوشیا میزان قابل توجهی زیست توده در شرایط مناسب در کشت تابستانه (14 تن در هکتار) و کشت بهاره (34 تن در هکتار) تولیدکرد. تحت تنش شدید در کشت بهاره و تابستانه تا 16 و 8 تن در هکتار زیست توده تولید کرد. میزان تحمل به شوری کوشیا با افزایش مصرف آب افزایش یافت. استنباط می شود که کوشیا آب بیشتری را از عمق 60-30 سانتی متری خاک جذب کرد. میزان شوری در این سطح کمتر از عمق 30-0 و 90-60 سانتی متری خاک است. بنابراین جذب آب از این عمق موجب افزایش تحمل کوشیا به شوری آب آبیاری گردید. بیشترین تجمع شوری در دو سال اجرای آزمایش در عمق 90-60 سانتی متری خاک مشاهده شد. با توجه به پتانسیل بالای تولید و تحمل به شوری کوشیا این گیاه پتانسیل تبدیل شدن به یک گیاه علوفه ای و سوخت زیستی را با استفاده از آب شور در نواحی نیمه خشک دارد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شوری خاک، شورزیست ها و وزن خشک اندام هوایی
  • حامد دولتی بانه، امیر نورجو صفحه 435
    به منظور بررسی اثر مقادیر آبیاری بر صفات کمی وکیفی و بهره وری مصرف آب در انگور، این تحقیق با استفاده از طرح استریپ بلوک در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بر روی سه رقم انگورتجاری تربیت شده با سیستم کوردون اجرا شد. تیمارهای آبیاری در سه سطح شامل آبیاری کامل، 25% کم آبیاری و 50% کم آبیاری با سیستم آبیاری قطره ای روی ارقام انگور قزل اوزوم، ریش بابا و رشه در سال های 1383 و 1384 در ایستگاه کهریز ارومیه اعمال شد. در زمان رسیدن میوه ها صفاتی شامل وزن، طول و عرض حبه و خوشه و صفات کیفی میوه شامل مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH و حجم آب میوه و عملکرد میوه اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که سطوح آبیاری بر صفات مواد جامد محلول، مقدار اسید، pH، حجم آب میوه، وزن حبه، عرض حبه، عرض خوشه، وزن خوشه، رشد رویشی سالیانه و عملکرد اثر معنی دار داشت. بیشترین و کمترین میزان عملکرد به ترتیب در تیمارهای آبیاری کامل و تامین 50% نیاز آبی حاصل شد. ولی اثر 25% کم آبیاری در کاهش عملکرد معنی دار نبود. با اعمال کم آبیاری میزان آب میوه، وزن حبه و ابعاد حبه کاهش یافت. مصرف آب در تیمارهای 100، 75 و 50 درصد تامین نیاز آبی به ترتیب 4086، 3064 و 2043 متر مکعب در هکتار بود. شاخص بهره وری مصرف آب در آبیاری کامل و در تیمارهای 75% و 50% نیاز آبی گیاه به ترتیب 76/2، 59/3 و 04/4 کیلوگرم انگور به ازای یک متر مکعب آب آبیاری بود. بنابراین به منظور افزایش بهره وری مصرف آب در تاکستانهای استان آذربایجان غربی، اعمال 25% کم آبیاری قابل توصیه می باشد. با کاهش 25% در مصرف آب بهره وری مصرف آب 30% افزایش یافت، بدون اینکه عملکرد کاهش معنی داری داشته باشد. بهره وری مصرف آب در ارقام انگور متفاوت بود. رقم رشه بیشترین بهره وری مصرف آب را داشت.
    کلیدواژگان: آبیاری، عملکرد میوه، کیفیت، قزل اوزوم، ریش بابا و رشه
  • مراد شعبان، سیروس منصوری فر، مختار قبادی، رضا اشرفی پارچین صفحه 451
    تنش خشکی از مهمترین عوامل کاهش دهنده رشد ریشه و اندام های هوایی و عملکرد دانه در گیاهان زراعی می باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود نیتروژن آغازگر بر روی خصوصیات ریشه و عملکرد دانه چهار ژنوتیپ نخود انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آبیاری شامل شاهد (آبیاری کامل)، آبیاری محدود (آبیاری در زمان کاشت و اوایل گلدهی) و تنش خشکی شدید (بدون آبیاری) در کرت های اصلی قرار گرفتند. تیمارهای کود نیتروژن (25 کیلوگرم در هکتار) و رقم شامل (شاهد) همراه با چهار رقم نخود آزاد، هاشم، ILC482 و رقم محلی بیونیج بصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر تنش رطوبتی بر روی تعداد ریشه های فرعی، طول کل ریشه ها، طول ریشه های اصلی، حجم ریشه ها، وزن خشک ریشه ها، نسبت ریشه به ساقه، تعداد گره، تراکم طول ریشه ها و عملکرد دانه معنی دار شد. اثر تیمار کود نیتروژن فقط روی وزن خشک ریشه ها، نسبت ریشه به ساقه، تعداد گره ها و عملکرد دانه معنی دار شد. بین ارقام نیز برای کلیه صفات بجز تراکم طول ریشه ها در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی دار وجود داشت. با افزایش شدت تنش خشکی تمامی خصوصیات ریشه به جز نسبت ریشه به ساقه کاهش یافت. افزایش نسبت ریشه به ساقه در شرایط تنش خشکی می تواند گیاه را از کم آبی حفظ کند. با افزایش تنش خشکی و عدم مصرف کود نیتروژن عملکرد دانه کاهش یافت. رقم بیونیج در شرایط تنش شدید و عدم مصرف کود نیتروژن دارای بیشترین عملکرد دانه بود و بیشترین تعداد گره و همچنین بیشترین حجم ریشه و وزن ریشه مربوط به این رقم بود که از این نظر نسبت به سایر ارقام برتری داشت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، ریشه، عملکرد دانه، کود نیتروژن و نخود
  • محیا انصاری جوینی، محمدرضا چایی چی، رضا کشاورز افشار، سید محمدرضا احتشامی صفحه 471
    به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیک و شیمیایی فسفر در شرایط کم آبیاری بر ویژگی های کمی دو رقم سورگوم دانه ای، آزمایشی طی دو سال (1388 و 1389) در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی به تیمار های آبیاری در دو سطح: آبیاری کامل (IRN) و کم آبیاری به صورت آبیاری تا مرحله 8-6 برگی و سپس آبیاری در مراحل 12-10 برگی، آغاز گلدهی، آغاز دانه بندی و مرحله شیری شدن دانه (IRS)، کرت های فرعی به عامل رقم در دو سطح شامل: رقم کیمیا (KI) و رقم سپیده (SE) و کرت های فرعی فرعی به تیمار های کودی در چهار سطح: بدون کود فسفر (P0)، کود شیمیایی فسفر (P100)، تلقیح بذر با باکتری سودوموناس فلورسنس و قارچ میکوریزا +50 درصد کود شیمیایی فسفر (P50+M+Ps) و تلقیح بذر با باکتری سودوموناس فلورسنس و قارچ میکوریزا (M+Ps) اختصاص یافتند. نتایج نشان داد که در شرایط آبیاری کامل عملکرد رقم سپیده kg/ha9508 بود و در شرایط کم آبیاری به kg/ha7192 کاهش یافت. در شرایط آبیاری کامل عملکرد رقم کیمیا kg/ha10368 برآورد شد و با اعمال تنش کم آبیاری به kg/ha8795 کاهش یافت. همچنین نتایج نشان داد که در هر دو تیمار آبیاری، استفاده از کود P50+M+Ps می تواند جایگزین کود P100 شود و بدین ترتیب تا حدودی مصرف کود شیمیایی فسفر کاهش یابد. در مجموع با استفاده از رقم کیمیا در شرایط تنش کم آبیاری به همراه مصرف کودهای بیولوژیک بخصوص کود بیولوژیک به همراه 50 درصد کود شیمیایی فسفر عملکرد مطلوبی را می توان به دست آورد.
    کلیدواژگان: سورگوم دانه ای، میکوریزا، سودوموناس فلورسنس، تنش خشکی و کود زیستی
  • محسن خدادادی، علی احسان نصرتی صفحه 491
    به منظور بررسی اثر تاریخ و تراکم کاشت بر عملکرد و اجزاء عملکرد سیر سفید همدان آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت دو سال زراعی 1385 و 1386 در مزرعه تحقیقاتی اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان اجرا گردید. چهار تاریخ کاشت 15 مهر،30 مهر، 15 آبان، 30 آبان در کرت های اصلی و دو تراکم کاشت 740 و 550 هزار بوته در هکتار در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر سال بر عملکرد، وزن سیر، و تعداد سیرچه معنی دار نبود. اثر تاریخ کاشت، تراکم کاشت و اثر متقابل تاریخ کاشت × تراکم کاشت بر عملکرد در سطح احتمال یک در صد معنی دار بود. اثر تراکم بوته بر وزن سیر در سطح احتمال 5 در صد معنی دار شد. میانگین عملکرد در دو تراکم کاشت 740 و 550 هزار بوته در هکتار به ترتیب 20841 و 19202 کیلوگرم در هکتار بود. در این تحقیق تاریخ کاشت30 مهر و تراکم کاشت 740 هزار بوته با 24108 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را داشت.
    کلیدواژگان: سیر همدان، تراکم کاشت، تاریخ کاشت، سیرچه و عملکرد
|
  • T. Najafi Mirak, M. R. Jalal Kamali, H. R. Sharifi, M. Esmaeilzadeh Moghaddam, M. Rahimi, M. Rezaie, M. Chaichi, T. Babaei, M. Nazeri Page 379
    To classify the wheat breeding research stations of Iran, 15 lines/cultivars with different growth habits and vernalization requirements were grown in three sowing dates (12 Oct., 01 Nov. and 21 Nov.) in 18 research field stations in 2005-2008 cropping seasons. Experiments were carried out as split plot arrangements in randomized complete block design with three replications. Sowing dates were assigned to main plots and genotypes were randomized in sub-plots. Grain yield from all filed stations in three years were analyzed to determine the suitable sowing date for each location. Combined analysis of variance showed that the first date of sowing (Oct. 12) was suitable for most of the locations except Zarghan and Isfahan where the first and second dates of sowing were not significantly different. The third date of sowing was not suitable for any of test locations. Cluster analysis based on mean of the days to heading of genotypes in each date of sowing grouped 18 research stations into three groups:1) Varamin, Mashhad, Karaj, Zarghan, Isfahan, Khorramabad and Neishabour. 2) Ardebil, Arak, Hamadan, Miandoab, Kermanshah (Islamabad), Qazvin, Zanjan, Khoy, Jolgeh Rokh and Eqlid. 3) Darab. In the first and third groups spring wheat genotypes had higher grain yield, whereas in the second group winter and facultative wheat genotypes performed better.
  • M. Rabiee Page 399
    To determine the suitable row spacing and rate of nitrogen fertilizer for rapeseed cv. Hayola 308, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was carried out in paddy fields of Rice Research Institute of Iran, Rasht, Iran, in 2003-2004 and 2004-2005 growing seasons. Row spacing at three levels: 20, 25 and 30 cm and four nitrogen fertilizer rates, based on soil testing and Water and Soil Research Institute recommendations, including: 0.7R, 1.0R, 1.3R and 1.6R from urea source. The R factor was determined as 140 Kg urea ha-1. Some important agronomic characteristics such as number of secondary branches per plant, number of siliques per plant, number of seeds per silique, silique length, 1000-seed weight, grain yield, oil content and oil yield were measured and recorded. Combined analysis of variance showed no significant differences between row spacing for grain yield. However, row spacing of 20 cm with an average seed yield of 1947 kgha-1 was relatively superior to other row spacings. Among the nitrogen rates, the highest seed yield was obtained from fertilizer rates of 1.6 R with 2189 kg ha-1. No significant differences were observed among treatments for oil content. Increasing in nitrogen application didn’t decrease the oil content. Results clearly showed that row spacing of 20 cm with average of 887.4 kg ha-1 had the highest oil yield. Nitrogen rate of 1.6R showed maximum number of secondary branches per plant (4.3), number of siliques per plant (89.7), 1000-seed weight (4.719g) and oil yield (1001 kgha-1). Row spacing of 20 cm and nitrogen rate of 1.6R had the highest seed yield, oil content and oil yield. Since there was not significant differences between 1.3R and 1.6R nitrogen rates at 20 cm row spacing for seed and oil yields, the combination of 1.3R nitrogen fertilizer and 20 cm row spacing is recommended. This recommendation package would decrease application and leaching of nitrogen and is more environmental friendly.
  • M. Salehi, M. Kafi, A. R. Kiani Page 417
    To determine whether Kochia can grow on marginal land irrigated with saline water, it was grown with six levels of saline water (1.5, 7, 14, 21, 28, and 35 dS/m) and three levels of applied water (AW) (25, 75, and 125 percent of the water requirement) in 2008 and four levels of applied water (50, 75, 100, and 125 percent) in 2009. Results showed that kochia produced considerable amounts of biomass (34 and 14 t DM ha-1) in 2009 and 2008 under suitable conditions, respectively. Under severe drought and salinity, kochia still could produce up to 16 and 8 t DM ha-1 in 2009 and 2008, respectively. Salinity tolerance of kochia was improved by increasing water application. Results of water depletion from different soil layers showed that Kochia could uptake more water from the 30-60 cm soil depth. The soil salinity (ECe) in this depth was lower in comparison to the 0-30 cm soil depth. Additionally, the water uptake from the 30-60 cm soil depth improved the level of salt tolerance of Kochia. The highest salt accumulation was observed in 60-90 cm soil depth. Results of this study demonstrated that Kochia should be considered as a forage crop or for production of biofuel using saline water in semi-arid areas.
  • H. Doulati Baneh, A. Noorju Page 435
    To study the effect of different levels of irrigation on quantitative and quality traits and water productivity of three commercial grapevine cultivars, this research was carried out in stripe block arrangment in randomized complete block design with three cultivares (Qzel-ouzum, Rishbaba and Rasha) and three levels of irrigation treatments (100%, 75% and 50% water requirments) in three replications. At fruit ripenning stage, different traits as weight, length and width of bunch and the quality traits including TSS, TA, pH of the fruit and the volume of the fruit juice were recorded. Combined analysis of variance indicated that different levels of irrigation had significant effect on TSS, TA, pH, juice volume, berry weight and width, bunch width and weight, annual vegetetive growth and fruit yield. The highest and lowest fruit yield were obtained by 100% and 50% irrigation, respectivly. However, effect of 25% deficit irrigation on fruit yield was not significant. Deficit irrigation reduced the juice volume, berry weight and size. Water consumption in 100%, 75% and 50% of water requirments were 4086, 3064 and 2043 m3/ha, respectively. Water productivity of 100%, 75% and 50% irrigation were 2.8, 3.63 and 4.04 kg/m3, respectively. To increase the water productivity in vineyards with optimum fruit yield, application of 25% deficit irrigation is recommended. By decreasing of 25% water use, the water productivity will increase to 30 % without significant reduction in fruit yield. Water productivity was different for groupvine cultivars. cv. Rasha had the highest water productivity.
  • M. Shaban, S. Mansourifar, M. Ghobadi, R. Ashrafi Parchin Page 451
    Drought stress is the most important factor which reduces root and shoot growth in crops. This study was performed to evaluate the effects of drought stress and starter nitrogen fertilizer on root characteristics and seed yield of four chickpea genotypes. The field experiment was laid out as split plot-factorial arrangement in randomized complete block design with three replications. Drought stress was assigned to main plots in three levels; no stress (full irrigation) moderate drought stress (irrigation at planting and early flowering) and severe drought stress (no irrigation). Nitrogen fertilizer at two levels; 0kg N/ha and 25kg N/ha and four chickpea genotypes; Azad, Bivanij, Hashem and ILC482 as factorial in sub plots. Result showed that effect of drought stress was significant on number of secondary roots, length of roots, length of primary roots, roots volume, roots dry weight, root: shoot ratio, number of root nodules, roots length density and seed yield. Effect of nitrogen fertilizer was significant only on dry weight of roots and root: shoot ratio. Genotypes were significantly different for traits except roots length density. In severe drougth stress conditions and without application of nitrogen fertilizer cv. Bivanij had the highest seed yield, number of root nodules, volume of roots and dry weight of roots.
  • M. Ansari Jovini, M. R. Chaei Chi, R. Keshavarzafshar, S. M. R. Ehteshami Page 471
    To assess the response of two grain sorghum cultivars; Kimiya and Speedeh to different phosphorous fertilizers under deficit irrigation conditions, a field experiment was conducted in Research Farm of College of Agriculture, University of Tehran in Karaj, Iran, in 2009 and 2010 growing seasons. The treatments were arranged as split-split plots in randomized complete block design with three replications. Irrigation regimes of normal weekly irrigation (control) (IRN) and deficit irrigation (IRS) were assigned to the main plots, and sorghum cultivars (Kimiya and Speedeh) to the sub plots and phosphorus fertilizers levels: P0 (no phosphorus fertilizer), chemical phosphorus fertilizer according to soil test (P100), biological phosphorus fertilizer of a mixture of micorrhiza fungi (Glomus intraradices) and phosphate solubilizing bacteria (Pseudomonas fluorescens) (M+Ps), and integrated application of P50+ M+Ps were assigned to sub-sub plots. Results showed that in normal irrigation regime grain yield of cv. Speedeh was 9508 kg/ha while in deficit irrigation regime it produced only 7192 kg/ha. This is while cv. Kimiya had 10368 and 8795 kg/ha of grain yield in normal and deficit irrigation regimes, respectively. Integrated phosphorus fertilizer application affected grain yield under normal and deficit irrigation conditions and proved to be a suitable substitute for P100. Results also indicated that grain sorghum cv. Kimia could be suggested as a suitable cultivar for grain production under deficit irrigation conditions with integrated phosphorous fertilizers application.
  • M. Khodadadi, A. E. Nosrati Page 491
    Garlic (Allium sativum L.) is one of the most important vegetable crops in Iran. The most suitable sowing date and planting density are very important management practices in garlic production. Therefore, effect of sowing date and planting density on yield and yield components of white garlic of Hamadan was studied in Hamedan Agricultural and Natural Resources Research Center in 2007-2009 growing seasons. The experiment was carried out as split-plot in randomized complete block design with there replications. Sowing date at four levels; 09 October, 24 October, 09 November and 24 November were assigned to main plots, and planting density at two levels; 550 × 103 and 740 × 103 plant/ha were randomized in sub-plots. Effect of sowing date and planting density and their interaction on yield, clove weight, clove diameter, number of clovelet in each clove and number of skin layer were studied. Results showed that the best combination of sowing date and planting density was 20 October with 740000 plant/ha with yield of 24.1 tons/ha. Therefore, this combination can be recommended for production of white garlic of Hamadan under similar conditions.
  • H. Aboutalebi, M. J. Mohammadi Page 501
    To study the effect of essential oils of medicinal plants on post-harvest stability of fruits quality and decay management of Kinnow mandarin, this experiment was carried out as factorial in completely randomized design with four replications. Essential oils of Thyme, Mint, Fennel, Rosemary, Ajowan and Cummin at two levels; 500 and 750 ml/l were applied to wounded and non-wounded fruits, that had been sprayed by Botrytis cinerea spores, and then stored in common and cold stores and kept for four months. Fruit decay (%), fruit weight loss (%), TTS (%), total acid (mg/100ml) and changes in Vitamin C were measured and recorded. Store had significant effect on fruit decay. Decayed fruits in cold store (20.9%) was significantly less than in common store (32.7%). The lowest decayed fruits was observed in 750 ml/l Mint essential oil and the highest decayed fruits rate was in sprayed wounded treatment. This indicated that wounds are necessary for pathogen penetration. Fruits in cold store had significantly higher total acid content than common store. The highest total acid content was measured in 500 ml/l of Fennel essential oil and the lowest in 750 ml/l of Mint essential oil treatments. TSS (%) was significantly higher in cold store than in common store. This can be associated to higher respiration rate of fruits due to higher temperatures in common store. Non-wounded control fruits had the highest TSS (%) which could be due to low respiration rate of these fruits. Non-wounded control had no significant difference with 750 ml/l Mint essential oils. The lowest TSS (%) was measured in 500 ml/l essential oils of Ajowan. Vitamin C content was highest in 750 ml/l essential oil of thyme and lowest in 500 ml/l essential oil of Cummin. Fruits treatment with essential oils of Thyme, Fennel, Rosemary and Mint at either levels of 500 and 750 ml/l and Ajowan only at 750 ml/l level had significantly higher vitamin C content. This research showed that essential oils of medicinal plants were effective in controlling post-harvest stability of fruits quality and decay management. Essential oils of Mint and Ajowan had the highest effect at the 750ml/l level and can be recommended for post-harvest fruits decay management of Kinnow mandarin.