فهرست مطالب

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال بیست و نهم شماره 1 (1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فرهاد کرمی، عبدالحسین رضایی نژاد صفحات 1-15
    یکی از مهمترین مشکلات تولید زردآلو خسارت های شدید ناشی از سرماهای دیررس بهاره است. شناسایی ارقامی که در این شرایط از نوسانات عملکرد میوه کمتری برخوردارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سرمای بهاره بر عملکرد میوه و ویژگی های فنولوژیکی و فیزیولوژیکی 26 رقم زردآلو در شرایط طبیعی صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی گریزه سنندج طی سال های1386 و 1387 انجام شد. آسیب سرمازدگی به صورت سیاه شدن بافت مادگی گل و یا سیاه شدن دانه در میوه های تشکیل شده مشاهده گردید. براساس نتایج حاصله، اختلاف معنی داری از نظر کلیه ویژگی های مورد ارزیابی بین ارقام وجود داشت. رقم درشت ملایر زودگل ترین رقم اما دارای بیشترین طول دوره گل دهی بود. بیشترین آسیب سرمازدگی بهاره در رقم قرمز شاهرود مشاهده گردید. رقم محلی جهانگیری بیشترین میزان تشکیل میوه (88/22%) را نشان داد اما رقم تیلتون دارای بیشترین عملکرد (63/22 کیلوگرم در هر درخت) بود. رقم محلی قمیشلو دیرگل ترین رقم بود و کمترین میزان تشکیل میوه (87/4 %) و کمترین عملکرد (67/2 کیلوگرم در هر درخت) را نشان داد. نتایج نشان داد دامنه تاریخ گل دهی در ارقام زردآلو کوتاه بوده و ارقام دیرگل کم بارده بودند. همبستگی مثبت و معنی داری (P<0.01) بین میزان تشکیل میوه در هر رقم با میزان پرولین و پتاسیم بافت مادگی و عملکرد آن رقم مشاهده گردید. ارقامی که دارای میزان پرولین و پتاسیم بیشتری در بافت مادگی گل بودند، احتمالا به دلیل مقاومت نسبی گل به سرما از نوسان عملکرد کمتری تحت شرایط سرمای بهاره برخوردار بودند. براساس نتایج این پژوهش ارقام تیلتون، رویال، درشت ملایر، قربان مراغه، هشتالویی، خرمتا 1 و خرمتا 2 برای مناطقی که احتمال خطر سرمازدگی بهاره وجود دارد مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: رقم بومی، باردهی، پرولین، فنولوژی و پتاسیم
  • ابوالفضل فرجی *، محمدحسین ارزانش صفحات 17-29
    به منظور بررسی کارایی باکتری های محرک رشد گیاه (Azospirillum spp.) بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، ماده خشک و شاخص برداشت دو ژنوتیپ کلزا، آزمایشی در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. 8 سطح تغذیه شامل 1- شاهد (بدون کود و بدون باکتری)، 2- توصیه کودی با توجه به آزمون خاک، 3- 50 درصد کود کامل، 4- باکتری جدایه AZ1، 5- باکتری جدایه AZ10، 6- تلفیق 50 درصد کود کامل به علاوه جدایه AZ1، 7- تلفیق 50 درصد کود کامل به علاوه باکتری جدایه AZ10 و 8- تلفیق50 درصد کود کامل به علاوه ترکیب دو جدایه باکتری با دو ژنوتیپ هایولا401 و لاین6 به صورت فاکتوریل با یکدیگر ترکیب و 16 تیمار آزمایش را تشکیل دادند. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای تغذیه بر تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف معنی دار نبود، ولی بر وزن هزار دانه، تعداد دانه در متر مربع، عملکرد دانه، ماده خشک اندام های هوایی در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی و شاخص برداشت معنی دار بود. استفاده از باکتری توانست نقش مثبتی در افزایش وزن هزار دانه ژنوتیپ های کلزا داشته باشد. تیمار کود کامل با آزمون خاک با میانگین 2892 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید کرد. بین تیمارهای 50 درصد کود کامل با جدایه AZ1 و 50 درصد کود کامل با دو جدایه باکتری اختلاف معنی داری از نظر عملکرد دانه با تیمار کود کامل مشاهده نشد، که این نشان دهنده تاثیر مثبت باکتری جدایه AZ1 بر افزایش عملکرد دانه کلزا بود. تیمار کود کامل با آزمون خاک با میانگین 9140 کیلوگرم در هکتار بیشترین ماده خشک شاخساره در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی را تولید کرد. از طرفی بیشترین شاخص برداشت (9/31 درصد) مربوط به تیمار 50 درصد کود کامل با جدایه AZ1 بود. لاین 6 از نظر عملکرد دانه و شاخص برداشت برتری معنی داری نسبت به هیبرید هایولا401 داشت. میانگین عملکرد دانه در هیبرید هایولا401 و لاین6 به ترتیب برابر 2258 و 2504 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج این پژوهش نشان داد جدایه AZ1 بر عملکرد دانه کلزا تاثیر مثبتی داشت.
    کلیدواژگان: کلزا، تعداد دانه در مترمربع، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و رسیدگی فیزیولوژیکی
  • طلعت یساری، محمدرضا شهسواری * صفحات 31-46
    در کشاورزی مدرن اغلب احتیاج به اطلاعات دقیقی در مورد تاریخ وقوع مراحل فنولوژیکی محصول می باشد که دارای کاربردهای وسیعی است. به منظور پیش بینی طول مراحل نمو گلرنگ رقم گلدشت با استفاده از درجه حرارت و طول روز، از آزمایشات تاریخ کاشت این رقم طی سال های 1388-1383 در مزرعه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان استفاده شد. برای تخمین طول نمو هر مرحله، طول هر مرحله به عنوان متغیر تابع و متغیر های حرارتی، طول روز و حاصل ضرب متغیر های حرارتی با متغیر های طول روز به عنوان متغیر مستقل در رگرسیون مرحله ای مورد استفاده قرار گرفتند. مرحله ای از رگرسیون به عنوان مدل مناسب انتخاب گردید که ضریب رگرسیون و ضریب تشخیص جزء آن حداقل در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود و حداکثر ضریب تبیین کل را داشت. تعداد روز از کاشت تا سبز شدن، سبز شدن تا تکمه دهی، سبز شدن تا گلدهی، سبز شدن تا رسیدگی و گلدهی تا رسیدگی از تاریخ های کاشت تاثیر پذیرفت. با افزایش دما، طول مراحل نمو کاهش یافت. طول دوران سبز شدن تا تکمه دهی و سبز شدن تا گلدهی بیشترین تاثیر را از طول روز پذیرفت و با افزایش آن کاهش یافت. میانگین و مکعب حداکثر درجه حرارت ها متغیرهایی بودند که وارد مدل شدند و بر روی هم حدود 89 درصد تغییرات طول دوره سبز شدن را توضیح دادند. حاصل ضرب طول روز در درجه حرارت حداکثر همراه با حاصل ضرب مربعات این دو متغیر حدود88 درصد تغییرات طول دوره سبز شدن تا تکمه دهی را توجیه نمودند. حاصل ضرب طول روز در درجه حرارت حداکثر حدود 95 درصد طول دوره سبز شدن تا گلدهی را توضیح داد. حاصل ضرب طول روز در درجه حرارت حداکثر همراه با مربع درجه حرارت میانگین حدود 85 درصد تغییرات طول دوره سبز شدن تا رسیدگی را توضیح دادند. درجه حرارت حداقل تنها متغیری بود که به تنهایی حدود 58 درصد از واریانس طول مرحله گلدهی تا رسیدگی را بیان کرد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، مرحله فنولوژیکی، تکمه دهی، گلدهی و رسیدگی
  • محمد بهاری *، طهماسب حسین پور، مسعود رفیعی صفحات 47-66
    به منظور ارزیابی ژنوتیپ های مختلف گندم دوروم و نان نسبت به کشت تاخیری این تحقیق در ایستگاه خرم آباد طی دو سال زراعی 89-1387 انجام شد. دو تاریخ کاشت شامل تاریخ کا شت مطلوب (20 آبان) و تاریخ کا شت تاخیری (20 آذر) به عنوان فاکتور اصلی و 16 ژنوتیپ پیشرفته گندم نان و دوروم به عنوان فاکتور فرعی با استفاده از آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر سال، اثر متقابل سال × تاریخ کاشت و سال × ژنوتیپ برای برخی صفات و اثر تاریخ کاشت و ژنوتیپ برای اکثر صفات معنی دار بود. تاریخ کاشت تاخیری سبب کاهش تعداد دانه در متر مربع، تعداد سنبله در متر مربع، ارتفاع بوته، روز از کاشت تا ظهور سنبله، رسیدگی فیزیولوژی و عملکرد دانه ژنوتیپ ها گردید. تاخیر در کاشت عملکرد دانه را حدود 29 کیلوگرم در هکتار به ازای هر روز کاهش داد. رقم گندم دوروم دنا و لاین های امید بخش گندم نان S-83-3، S-83-4 و S-84-14 به ترتیب با میانگین عملکرد دانه 6148، 6412، 6679 و 6036 کیلو گرم در هکتار برای کاشت در تاریخ کاشت مطلوب و تاخیری مناسب بودند. همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه و برخی صفات مشاهده گردید، ولی حداکثر همبستگی بین عملکرد دانه با تعداد دانه در مترمربع (r = 0.70**) بود. اگر چه بین میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم دوروم و گندم نان تفاوت معنی داری نبود، ولی درصد تغییرات عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم دوروم در کاشت تاخیری کمتر بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، گندم نان، گندم دوروم، عملکرد دانه، تعداد دانه در مترمربع و تعداد سنبله در مترمربع
  • احمد آئین * صفحات 67-79
    این بررسی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال (1385 و 1386) در مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت و کهنوج اجرا شد. عامل اول حذف آبیاری در پنج سطح شامل: 1- حذف آبیاری از مرحله 6- 4 برگی تا قبل از شروع گلدهی، 2- حذف آبیاری از مرحله 6- 4 برگی تا گلدهی کامل، 3- حذف آبیاری از مرحله خاتمه گلدهی تا پایان فصل رشد، 4- حذف آبیاری از مرحله 6- 4 برگی تا قبل از شروع گلدهی و از مرحله خاتمه گلدهی تا پایان فصل رشد، 5- آبیاری کامل براساس 100 میلی متر تبخیر از سطح تشتک کلاس A و عامل دوم شامل در ژنوتیپ کنجد (لاین JL-13و محلی جیرفت) بود. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از: تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، درصد روغن دانه، ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت. نتایج نشان داد که اثر حذف آبیاری در مراحل مختلف رشد بر عملکرد دانه، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، تعداد شاخه فرعی، ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت معنی دار شد. حذف آبیاری در مراحل مختلف رشد باعث کاهش عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، تعداد شاخه فرعی، ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت شد. میزان کاهش عملکرد دانه، اجزاء عملکرد و هم چنین صفات تعداد شاخه فرعی، ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در تیمار حذف آبیاری از مرحله 6 – 4 برگی تا قبل از شروع گلدهی، به میزان قابل توجهی کمتر از سایر تیمارهای حذف آبیاری بود و این تیمار بیشترین عملکرد دانه را بعد از شاهد تولید نمود. حذف آبیاری از مرحله 6- 4 برگی تا قبل از شروع گلدهی و از مرحله خاتمه گلدهی تا پایان فصل برداشت، تاثیر قابل توجهی بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد داشت و کمترین عملکرد دانه از این تیمار بدست آمد. در بین ژنوتیپ های مورد بررسی لاین JL-13 در شرایط تنش خشکی و بدون تنش از عملکرد دانه بیشتری نسبت به رقم محلی جیرفت برخوردار بود.
    کلیدواژگان: کنجد، اجزای عملکرد دانه، شاخه فرعی، شروع گلدهی و عملکرد بیولوژیک
  • افشین بافنده روزبهانی * صفحات 81-95
    به منظور ارزیابی و مقایسه عملکرد کمی وکیفی کشت مخلوط ماشک و خلر با گراس های یک ساله در شرایط دیم استان مرکزی، آزمایشی در طی سال های زراعی 88-1387 و 89-1388 در ایستگاه تحقیقات دیم مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی واقع در منطقه فراهان، شهرستان تفرش و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش با 16 تیمار و شامل کشت خالص ماشک (Vicia panonica)، خلر(Lathyrus sativus) با تراکم 250 دانه در مترمربع و گراس های یک ساله شامل تریتیکاله(Triticale) و لولیوم یک ساله (Lolium multiflorium) با تراکم400 دانه در مترمربع و نسبت های مختلف کشت مخلوط آن ها شامل 75% لگوم + 25% گراس، 50% لگوم +50% گراس، 25% لگوم + 75% گراس که به صورت جایگزینی و درهم اعمال گردید. علوفه خشک تیمارهای کشت مخلوط 50% ماشک +50% تریتیکاله، 25% خلر + 75% تریتیکاله، 50% خلر + 50% تریتیکاله، 25% ماشک +75% تریتیکاله، 75% ماشک +25% تریتیکاله و 75% خلر + 25% تریتیکاله به ترتیب با 5615، 5520، 5461، 5130، 4718 و 4693 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد را دارا بودند. کشت مخلوط 25% خلر+ 75% تریتیکاله با 805 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد پروتئین را داشت. نسبت برابری زمین (LER) این تیمارهای کشت مخلوط بزرگتر از واحد بود و تیمارهای کشت مخلوط50% خلر + 50% تریتیکاله و 25% خلر + 75% تریتیکاله برای عملکرد علوفه خشک به ترتیب با 43/1 و 42/1 و برای عملکرد پروتئین تیمارهای کشت مخلوط 25% خلر + 75% تریتیکاله و 50% خلر + 50% تریتیکاله به ترتیب با 66/1 و 47/1 بالاترین نسبت برابری زمین را داشتند. نتیجه گیری می شود که با کشت مخلوط 50% ماشک +50% تریتیکاله، 50% خلر + 50% تریتیکاله و 25% خلر + 75% تریتیکاله می توان علوفه قابل توجه از نظر کمیت و کیفیت علوفه در دیم زارهای منطقه فراهان استان مرکزی تولید نمود و بعنوان نظام کشت جایگزین آیش بعد از گندم توصیه کرد.
    کلیدواژگان: لگوم، تریتیکاله، عملکرد علوفه، پروتئین و نسبت برابری زمین
  • بهرام میرشکاری *، حجت اسفرم مشکین شهر صفحات 97-108
    به منظور مطالعه واکنش ارقام پنبه نسبت به سرزنی و هورمون پیکس به عنوان ماده تنظیم کننده رشد این پژوهش بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار با چهار رقم پنبه شامل ساحل، ورامین، بختگان و مهر و تیمارهای سرزنی در 30 روز بعد از گل دهی، هورمون پاشی پیکس در 15 و30 روز بعد از گلدهی و شاهد بدون هورمون پاشی و سرزنی در پارس آباد مغان اجرا شد. نتایج نشان داد که رقم ساحل به تیمار هورمون پاشی در 30 روز بعد از گل دهی واکنش مثبتی نشان داد و عملکرد وش آن در مقایسه با شاهد 210 کیلوگرم در هکتار افزایش یافت. تیمارهای هورمون پاشی و سرزنی در 30 روز بعد از گل دهی موجب زودرسی این رقم نسبت به شاهد شد. در رقم ورامین هورمون پاشی و سرزنی تاثیری روی ارتفاع بوته پنبه نداشت و از نظر درصد زودرسی اختلاف معنی داری بین شاهد با بقیه تیمارها مشاهده نشد. رقم بختگان در تیمار هورمون پاشی 15 روز بعد از گلدهی 73% نسبت به سایر تیمارها زودرس تر شد و بقیه تیمارها به ویژه شاهد دیررس تر بودند. واکنش رقم مهر به هورمون پاشی بهتر از سرزنی بود و عملکرد وش آن تا 1015 کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد افزایش یافت. این رقم در تیمار سرزنی 30 روز بعد از گل دهی با 78% زودرسی نسبت به سایر تیمارها برتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که قطع 15-10 سانتیمتر از انتهای ساقه اصلی و مصرف پیکس موجب کاهش ارتفاع بوته و افزایش عملکرد و زودرسی پنبه در سه رقم ساحل، بختگان و مهر شد.
    کلیدواژگان: زودرسی، عملکرد وش، هورمون پاشی، گل دهی و ارتفاع بوته
  • رویا صفاری *، علی اکبر مقصودی مود، وحیدرضا صفاری صفحات 109-130
    به منظور بررسی اثر تنش شوری بر فلورسانس کلروفیل برگ و عملکرد دانه هفت رقم آفتابگردان شامل زاریا، بلیزار، آرماویروسکی، یوروفلور، هایسان33، فرخ و پروگرس هر یک در چهار سطح شوری حاصل از نمک کلرور سدیم با هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک در سطوح 2، 4، 6، 8 دسی زیمنس بر متر، دو آزمایش مجزا در سال 1389 در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید با هنر کرمان انجام گرفت. آزمایش اول به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه و آزمایش دوم به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه انجام و سطوح شوری به عنوان فاکتور اصلی و ارقام به عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. مقایسه میانگین ها نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنی داری در میزان شاخص کلروفیل (SPAD)، عملکرد کوانتومی، محتوای آب نسبی و عملکرد دانه و در مقابل موجب افزایش میزان نشت یونی، فلورسانس کمینه F0 و Fm فلورسانس بیشینه گردید. همچنین اثر متقابل رقم × شوری برای کلیه صفات بجز عملکرد دانه و محتوای آب نسبی معنی دار بود. مقایسه میانگین عملکرد دانه ارقام نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (9/2736 کیلو گرم در هکتار) مربوط به رقم پروگرس بود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، عملکرد کوانتومی، فلورسانس کلروفیل، محتوای آب نسبی و نشت یونی
  • فرزانه امین زاده، محمدرضا فتاحی مقدم *، علی عبادی، داراب حسنی صفحات 131-135
  • روح الله شاه ولی کوه شور، احمد معینی *، امین باقی زاده صفحات 137-142
|
  • F. Karami, A. H. Rezaei Nejad * Pages 1-15
    One of the major problem in apricot production is serious damages of flower buds and developing fruits due to late spring frost. Selection of cultivars with lower yield fluctuation in spring frost prone areas is important. Therefore, the objective of this research was to evaluate the effects of late spring frost on fruit yield, phenological and physiological traits of 26 apricot cultivars in orchard conditions. The experiment was carried out in randomized complete block design with three replications in Garizeh agricultural reseach station, Sanandaj, Iran, in 2007 and 2008 growing seasons. Spring frost damage was observed as blackening of flower pistil and young fruit seed. Results showed significant (p<0.01) differences among cultivars in all measured traits. “Dorosht-e-Malayer” cultivar had the earliest flowering time and the longest flowering period as compared with other cultivars. “Ghermez-e-Shahroud” cultivar showed the highest frost injury. Although “Jahangiri” showed the highest fruitset (%22.88), but “Tilton” had the highest fruit yield (22.66 kg tree-1). “Ghamishlu” cultivar had the latest flowering time, the lowest fruitset (4.87%) and fruit yield (2.67 kg tree-1). Results also indicated that the range of flowering date among apricot cultivars was narrow (7 days), and late flowering cultivars had lower fruit yield. Fruit set showed significantly (p<0.01) positive correlation with yield, proline and K+ contents. Cultivars with higher proline and K+ contents showed higher fruit sets and lower yield fluctuations under spring frost conditions, perhaps due to higher cold hardiness. “Tilton”, “Royal”, “Dorosht-e-Malayer”, “Ghorban-e-Malayer”, “Hashtalui”, “Khorramta 1” and “Khorramta 2” apricot cultivars are suitable for spring frosts prone areas.
    Keywords: Local variety, Fruitset, Proline, Phenology, Potassium
  • A. Faraji *, M. H. Arzanesh Pages 17-29
    To study the effect of plant growth promoter bacteria (PGPB) (Azospirillum spp.) on yield and yield components, dry matter and harvest index of two canola (Brassica napus L.) genotypes, an experiment was conducted at Agricultural Research Station of Gorgan during 2009–10 growing season. The experiment was arranged as factorial in randomized complete block design with three replications. Eight fertilizer treatments (1- Control, without fertilizer and bacteria, 2- Fertilizer recommendation with soil test, 3- 50% of fertilizer recommendation, 4- AZ1 bacterium, 5- AZ10 bacterium, 6- 50% fertilizer recommendation + AZ1 bacterium, 7- 50% fertilizer recommendation + AZ10 bacterium, and 8- 50% fertilizer recommendation + AZ1 and AZ10 bacteria), and 2 canola genotypes (Hyola401 and L6) were included in factorial arrangement. Results showed that the effect of fertilizer treatments was not significant on pod number plant-1 and seed number pod-1, However, it was significant on seed number m-2, 1000-seed weight, seed yield, aboveground dry matter at physiological maturity and havest index. The application of bacteria had a positive role to increase 1000-seed weight of canola genotypes. Fertilizer recommendation with soil test treatment had the highest seed yield (2892 kg ha-1). There was no significant difference between fertilizer recommendation with soil test and 50% fertilizer recommendation + AZ1 bacterium, and 50% fertilizer recommendation + AZ1 and AZ10 bacteria which showed the positive effect of AZ1 bacteria on seed yield of canola. Fertilizer recommendation with soil test had the highest aboveground dry matter at physiological maturity (9140 kg ha-1). On the other hand 50% fertilizer recommendation + AZ1 bacterium had the highest harvest index (31.9%). Seed yield and harvest index of L6 was significantly higher than Hyola401. The mean seed yield of Hyola401 hybrid and L6 was 2258 and 2504 kg ha-1, respectively. The results of this study showed that AZ1 bacterium had positive effect on increasing canola seed yield.
    Keywords: Canola, Seed number m, 2, 1000 seed weight, Seed yield, Physiological maturity
  • T. Yasari, M. R. Shahsavari * Pages 31-46
    Modern agriculture often needs exact information about occurrence of crop phenological development stages that have many applications. Data from sowing date trials conducted in the Kaboutarabad Agricultural Research Station, Isfahan during 2003-2009 were used to develop models for estimating phenological development stages of safflower cv. Goldasht. To estimate duration of each phenological development stage, the period of each stage were used as the dependent variable and various temperature variables, day length and combination of these variables as the independent variable in a step-wise regression analysis. A step of regression analysis was considered appropriate, when the highest R2 was accompanied by the significant (p≤ 0.05) regression coefficient and partial R2. The number of days from sowing to emergence, emergence to the commencement of heading, emergence to flowering, emergence to maturity and flowering to maturity were affected by sowing dates. Phenological development stages reduced as temperature increased. Day length had the highest effect on emergence to the commencement of heading and emergence to flowering periods and these periods reduced as day length increased. Tmean and T3max variables were entered in the regression model and explained about 89% of variation of duration of sowing to emergence. Duration of emergence to the commencement of heading was explained by DL × Tmax and DL2 × T2max with accuracy of %88. DL × Tmax was entered in the regression model and explained about %95 of variation of duration from emergence to flowering. DL × Tmax and T2mean explained the highest variance (85%) of duration from emergence to maturity. Tmin was the only variable entered in the regression model and explained about 58% of variation of duration from flowering to maturity.
    Keywords: Sowing date, Phenological stage, Flowering, Maturity
  • M. Bahari *, T. Hosseinpour, M. Rafiee Pages 47-66
    To assess the response of differen wheat genotypes to delayed sowing field experiments were conducted in Khorramabad research station during 2008-2010 growing seasons. Two sowing dates (Nov.10 and Dec.11) as main plots and 16 wheat genotypes as sub-plots were arranged as split plot in randomized complete block design with three replications. Results showed that effect of year, year × sowing date and year × genotype was significant on some characteristics, but the effect of sowing date and genotype was significant for most of traits. Delayed sowing caused reduction of grain m-2, spike m-2, plant height, days to heading and days to maturity and grain yield. Deleyed sowing reduced grain yield about 29 kg ha-1d-1. Durum wheat cv. Dena and bread wheat lines S-83-3, S-83-4 and S-84-14 with average grain yeild of 6148, 6412, 6679 and 6036 kg ha-1, respectively, were suitable for delayed and optimum sowing dates. There was significant positive correlation between grain yield and some of the traits. The highest correlation coefficeint was observed between grain yield and grain m-2 (r = 0.70**). Although there was no significant difference between the average grain yield of durum and bread wheat, genotypes however, changes (%) in grain yield of durum wheat was less than bread wheat in delayed sowing date.
    Keywords: Sowing date, Bread wheat, Durum wheat, Grain yield, Grain m, 2, Spike m, 2
  • A. Aien * Pages 67-79
    This study was carried out as factorial arrangement in randomized complete block design with three replications in two years (2006 and 2007) in Jiroft and Kahnouj Agricultural Research Center, Jiroft, Iran. The first factor was eliminating of irrigation at different growth stages at five levels: 1- eliminating irrigation from 4-6 leaf stage to prior to flowering, 2- eliminating irrigation from 4-6 leaf stage to full flowering, 3- eliminating irrigation from flowering to the end of the growing season, 4- eliminating irrigation from 4-6 leaf stage to prior to flowering and from flowering until the end of the growing season, 5- Full irrigation based on 100 mm evaporation from class A pan (control), and the second factor was sesame genotypes, local Jiroft variety and JL-13 line. Branch plant-1, capsule plant-1, seed capsule-1, 1000 seed weight, seed oil content, plant height, biological yield, seed yield and harvest index were measured. Results showed that eliminating of irrigation at different growth stages significantly affected seed yield, capsule plant-1 and seed capsule-1, 1000 grain weight, branch plant-1, plant height, biological yield and harvest index. Eliminating of irrigation at different growth stages significantly reduced grain yield, yield components, branch plant-1, plant height, biological yield and harvest index. The least reduction rate in seed yield, yield components, lateral branches, plant height, biological yield and harvest index was recorded in eliminating of irrigation from 4-6 leaf stage to prior to flowering, and it had the highest seed yield following the control. Eliminating of irrigation from 4-6 leaf stage to prior to flowering and from flowering to the end of growing season had a considerable impact on seed yield and yield components and had the lowest seed yield. JL-13 line produced higher seed yield under stress and non-stress conditions.
    Keywords: Sesame, Seed yield compoments, Lateral branch, Commencement of flowering, Biological yield
  • A. Bafandeh Rozbahani * Pages 81-95
    To evaluate and compare the quantitative and quality of forage in vetch and grasspea intercropping with annual grasses under rainfed conditions of Markazi Province, an experiment was carried out in 2008-2009 and 2009-2010 growing seasons in dryland agriculture field station, Agriculture and Natural Resources Research Center of Markazi Province, Frahan, Tafresh, Iran. Randomized complete block design with three replications was used. Treatments included: pure culture vetch (Vicia Panonica), grasspea (Lathyrus Sativus) with a density of 250 seeds m-2 and annual grasses included triticale and annual lolium (Lolium multiflorium) with a seed density of 400 seed m-2 and the ratios of various intercropping; legumes 75% + grass 25%, legumes 50% + grass 50%, legumes 25% + grass 75%. Intercropping vetch 50% + triticale 50%, grasspea 25% + triticale 75%, grasspea 50% + triticale 50%, vetch 25% + triticale 75%, vetch 75% + triticale 25% and grasspea 75% + triticale 25% with 5615, 5520, 5461, 5130, 4718 and 4693 kg ha-1 had higher dry forage yield, respectively. Grasspea 25% + triticale 75% with 805 kg ha-1 had the highest protein yield. Land equivalent ratio (LER) of the intercropping treatments were larger than the unit. The intercropping treatments grasspea 50% + triticale 50% and grasspea 25% + triticale 75% for dry forage with 1.43 and 1.42, and for protein yield grasspea 25% + triticale 75% and grasspea 50% + triticale 50% with 1.66 and 1.47 had higher LER, respectively. It is concluded that with intercropping vetch 50% + triticale 50%, grasspea 50% + triticale 50% and grasspea 25% + triticale 75% considerable forage can be produced. These intercroppings are suitable alternative for fallow practices following wheat in drylands in Farahan region of Markazi Province in Iran.
    Keywords: Legume, Triticale, Forage yield, Protein, Land Equivalent Ratio
  • B. Mirshekari *, H. Asfaram Meshkinshahr Pages 97-108
    To study response of cotton (Gossypium hirsutum L.) cultivars to topping and pix as a plant growth regulator an experiment was conducted in Parsabad, Moghan region of Iran with four cultivars included Sahel, Varamin, Bakhteghan and Mehr and topping at 30 days after flowering (DAF), pix spraying at 15 and 30 DAF, and a treatment with neither pix nor topping as control. Results indicated that Sahel had good response to pix spraying at 30 DAF and could increase lint yield up to 210 kg ha-1 when compared to the control. For Sahel cultivar that was sprayed and topped at 30 DAF, cotton plants matured earlier, but other treatments especially control plots matured later. Pix sprayings and topping had no-significant effect on plant height of Varamin, and there was not significant difference among treatments for earliness. Bakhteghan sprayed with pix at 30 DAF was earlier by 78%. Response of Mehr to spraying was better than topping, and after treatment its yield improved (1015 kg ha-1) as compared to the control. Mehr in topping at 30 DAF with 78% earliness was earlier than other cultivars. It is concluded that cotton stem topping of 10-15 cm and pix spraying may decrease plant height and increase earliness and yield of Sahel, Bakhteghan and Mehr cotton cultivars.
    Keywords: Earliness, Lint yield, Hormone spraying, Flowering, Plant height
  • R. Saffari *, A. A. Maghsoudi Mood, V. R. Saffari Pages 109-130
    To study the effect of salt stress on chlorophyll fluorescence and seed yield of sunflower two experiments were conducted in greenhouse and field conditions in Shahid Bahonar University, Kerman, Iran, in 2010. Seven sunflower cultivars including; Zaria, Bilizar, Armavirosky, Euroflou, Hysun 33, Farrokh and Progress, and four levels of salt stress; 2, 4, 6 and 8 ds m-1, were studied as factorial arrangement in randomized complete block design with three replications in greenhouse and as split-plot arrangement in randomized block design in field conditions. Results showed that initial (F0) and maximum (Fm) fluorescence as well as quantum yield were significantly affected by salt stress. Ion leakage, relative water content and seed yield were also affected by salt stress. Increasing salt stress level decreased all abovementioned attributes except F0, Fm and ion leakage. Variety × salt stress interaction effect was significsnt on all of measured characteristics except grain yield and relative water content. The highest grain yield (2736.9 kg ha-1) was obtained from cv. Progress.
    Keywords: Sunflower, Chlorophyll fluorescence, Ion leakage, Quantum yield, Relative water content
  • F. Aminzadeh, M. R. Fattahi Moghaddam *, A. Ebadi, D. Hassani Pages 131-135
    Walnuts orchards in Iran are not uniform due to sexual propagation. Asexual propagation including minigrafting will lead to uniform orchards and nut production. To study the trend of grafting union formation in walnut some microscopic slides were prepared in different time after 'Serr' cultivar was minigrafted on seedlings. Different stages of grafting process including callus formation and development, necrotic layers deterioration, cambium differentiation and vascular tissues formation in samples were evaluated in 3, 7, 10 weeks; and 6 and 12 months after minigrafting. Results indicated that successful minigraft was observed after 12 months in winter minigrafted seedlings.
    Keywords: Micrografting, Necrotic layer, Callus, Cambium, Vascular tissues
  • R. Shahvali Kohshoor, A. Moieni *, A. Baghizadeh Pages 137-142
    Production of haploid plants is an efficiant method in plant breeding programs, genetics and cytogenetics studies. Effects of cultivar, medium and plant growth regulators were investigated on anther culture of strawberry. This study was carried out using two commercial cultivars of satrawberry (Selva and Paros), three medium (MS, H1 and N6) and different concentrations of IAA and BAP as factorial arrangement in completely randomized design. Androgenic anthers (%), embryogenesis (%) and callogenesis (%) were determinded and recorded after 30 days. Results showed significant differences among treatments for studied traits. In the Selva cultivar, the interaction effects of the H1 medium and hormone treatments including T3 (2 mg l-1 IAA + 1 mg l-1 BAP), T2 (1 mg l-1 IAA+ 2 mg l-1 BAP) and T1 (1 mg l-1 IAA+ 1 mg l-1 BAP) showed the highest androgenic anthers (67.8%, 59.6% and 54.3%, respectively). In the Paros cultivar, the interaction effect of H1 medium × hormone treatments including T5 (3 mg l-1 IAA+ 2 mg l-1 BAP) and T3 (2 mg l-1 IAA + 1 mg l-1 BAP) showed the highest androgenic anthers (70.5% and 67.7%, respectively). Interaction of T3 × H1 medium produced the highest embryogenesis in both cultivars (Selva: 37.8% and Paros: 42.8%). This treatment was determined as suitable treatment for anther culture in both cultivars.
    Keywords: Strawberry, Anther culture, Medium, Embryogenesis, Callogensis
  • D. Kiani, A. Moieni *, M. Jafarkhani Pages 143-147
    Haploidy method through androgensis is highly important in breeding of many plants. However, this method has not been successful in rose breeding, so far. In this research the responses of two rose species (Rosa damascena Mill. and Rosa hybrida) to anther culture were investigated by using some thermal and chemical pre-treatments. Results showed that the anthers cultured in early to mid-uninucleate stages produced a favorable callogenesis. The heat and heat-manitol pre-treatments caused cell death. The low temperature pre-treatment (4 C) for three days showed the best anther callogenesis among all studied treatments. The application of heat and cold pre-treatments after anther culture in H1 medium for 4 days significantly improved the callogensis.
    Keywords: Rose, Damask rose, Androgensis, Anther culture, Pretreatment, Callogenesis