فهرست مطالب

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال سی و یکم شماره 1 (1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرخسرو دانایی صفحات 1-21
    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان به مدت دو سال زراعی (92-1390) اجرا شد. تاریخ کاشت در سه سطح شامل 5 تیر، 20 تیر و 5 مرداد در کرت های اصلی و ژنوتیپ های کنجد در پنج سطح شامل لاین های L5-84215، L5-86365، صفی آبادی، رقم یلووایت و توده محلی بهبهان (شاهد) در کرت های فرعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر تاریخ کاشت، رقم و اثر متقابل آن ها بر عملکرد دانه و اجزای آن معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در سال های اول و دوم در تاریخ کاشت های 5 تیر و 5 مرداد به ترتیب معادل 1281 و 889 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. توده محلی بهبهان و رقم یلووایت در سال اول با میانگین1417 و 1151 کیلوگرم در هکتار و در سال دوم با متوسط 916 و 752 کیلوگرم در هکتار دارای بالاترین عملکرد دانه بودند. در اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم، در سال اول توده محلی بهبهان و رقم یلووایت در تاریخ کاشت 5 تیرماه به ترتیب با میانگین 1688 و 1449 کیلوگرم در هکتار و در سال دوم در تاریخ کاشت 5 مرداد به ترتیب با متوسط 1217 و 982 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید کردند. در سال اول اجرای آزمایش عملکرد دانه همه ژنوتیپ ها از تاریخ کاشت 5 تیر الی 5 مردادماه سیر نزولی داشت ولی در سال دوم به دلیل خسارت بیماری بوته میری در تاریخ کاشت های 5 و 20 تیر و عدم مشاهده خسارت بیماری فوق در تاریخ کاشت 5 مردادماه، عملکرد دانه روند معکوسی نسبت به سال اول داشت به این ترتیب که حداکثر عملکرد ژنوتیپ ها در تاریخ کاشت 5 مرداد و پایین ترین میزان عملکرد در تاریخ کاشت 5 تیرماه به دست آمد. با توجه به احتمال شیوع بیماری بوته میری در تاریخ کاشت های واقع در تیرماه توصیه می شود کاشت کنجد با استفاده از توده محلی بهبهان و سپس رقم یلووایت در اوایل مردادماه انجام شود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، ژنوتیپ، کنجد، عملکرد دانه
  • حمید رهنمون، نعمت علی قاسیموف صفحات 23-36
    به منظور ارزیابی اثر کلرید سدیم بر برخی صفات مورفو- فیزیولوژیکی و تغییرات پارامترهای فتوسنتزی در بادام (Prunus dulcis Mill.)، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با پنج تیمار شامل صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مول بر لیتر از این نمک در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که محتوای سدیم و کلر دانهال های بادام با افزایش سطوح نمک افزایش یافته و به موازات آن از کمیت شاخص های محتوای آب نسبی، کلروفیل و وزن خشک برگ به طور معنی دار کاسته شد (p ≤ 0.05). تغییرات دمای برگ در شرایط فوق معنی دار نبود ولی تعداد دانهال های نشان دهنده علایم سوختگی حاشیه برگ با الگویی نسبتا منظم تا 89 درصد افزایش یافت. نمک در کمترین غلظت به کار رفته میانگین گاز کربنیک درون بافتی را 35 میکرومول بر مول و محدودیت روزنه ای - متابولیکی را 5/39 درصد افزایش و میانگین تثبیت کربن را 6 میکرومول بر مترمربع در ثانیه و هدایت روزنه ای را تا 15/0 مول بر مترمربع در ثانیه کاهش داد (p ≤ 0.05). در این تحقیق کارایی بالای برخی از صفات از جمله شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و علایم سوختگی حاشیه برگ را در غربال گری سریع ژنوتیپ ها آشکار کرد.
    کلیدواژگان: بادام، صفات مورفو، فیزیولوژیکی، فتوسنتز، کلرید سدیم
  • نسیم غلامی رضوانی، مسعود اصفهانی*، شادی کعبی رهنما، علی اعلمی، مجید نحوی صفحات 37-56

    اثر میزان بذر بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد برنج رقم هاشمی در انواع روش های کاشت مستقیم در آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و سه روش کاشت به عنوان کرت های اصلی و سه میزان بذر 60، 80 و 100 کیلوگرم در هکتار به عنوان کرت های فرعی در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) طی دو سال (1389 و 1390) مورد ارزیابی قرار گرفت. روش های کاشت شامل کشت ردیفی، کپه ای و دست پاش بذر جوانه دار شده در بستر گلخراب بودند. بر اساس نتایج آزمایش، بیشترین ارتفاع بوته (0/131 سانتی متر)، تعداد خوشه (235 خوشه در مترمربع)، عملکرد دانه (2753 کیلوگرم در هکتار)، شاخص قدرت مخزن (2/132 سانتی متر)، سرعت تشکیل عملکرد (7/29 کیلوگرم روز)، راندمان تبدیل (0/68 درصد) و میزان برنج سالم (0/59 درصد) از روش کاشت کپه ای به دست آمد. بیشترین تعداد خوشه (243 خوشه در مترمربع)، عملکرد دانه (2486 کیلوگرم در هکتار) و سرعت تشکیل عملکرد (5/26 کیلوگرم روز) از میزان بذر 100 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق به نظر می رسد که با استفاده از روش کاشت مستقیم بذر جوانه دار شده به صورت کپه ای در بستر مرطوب و میزان بذر 100 کیلوگرم در هکتار، می توان عملکرد دانه قابل قبولی در زراعت برنج رقم هاشمی در شرایط اقلیمی منطقه مورد آزمایش به دست آورد.

    کلیدواژگان: برنج، کشت مستقیم، سرعت تشکیل عملکرد، شاخص قدرت مخزن، راندمان تبدیل
  • سهیلا مرادی، سیدسعید پورداد *، محمدرضا عظیمی، فریبرز حبیبی، حیدر ذوالنوریان صفحات 57-74

    در حال حاضر تولید بذر مصنوعی یک تکنیک برجسته برای تکثیر و حفاظت گیاهان بوده و برای خیلی از گیاهان به کار می رود. این آزمایش به منظور بررسی اثر کاربرد مواد غذایی و تنظیم کننده های رشد در ماتریکس کپسوله کننده روی باززایی و رشد بذرهای مصنوعی در دو هیبرید ایرانی آفتابگردان انجام شد. جنین های سوماتیکی حاصل از کاشت جنین های زیگوتی نابالغ آفتابگردان برای تولید بذر مصنوعی به وسیله آلژینات سدیم 3درصد و کلریدکلسیم 100 میلی مولار کپسوله شدند. در تهیه ژل آلژینات سدیم از آب مقطر، محیط MS و تنظیم کننده های رشد استفاده شد، سپس میزان رشد بذرهای مصنوعی حاصل طی چهار هفته پس از کشت روی محیط MS فاقد تنظیم کننده های رشد تعیین شد. نتایج حاصل نشان داد که باززایی گیاه از جنین های سوماتیکی کپسوله شده در شرایط درون شیشه ای و همچنین استقرار گیاهچه های حاصل بعد از انتقال به شرایط بیرون شیشه ای تحت تاثیر غلظت آلژینات سدیم و حضور یا عدم حضور مواد غذایی MS (عناصر ماکرو و میکرو همراه با ساکارز) و تنظیم کننده های رشد در دانه های آلژینات سدیم قرار گرفت. حضور مواد غذایی باعث تولید گیاهچه های قوی تر و وجود تنظیم کننده های رشد در ماتریکس کپسوله کننده باعث ایجاد تعداد شاخه و برگ بیشتر و همچنین سیستم ریشه ای گسترده تر در گیاهچه های حاصل شد.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، بذرهای مصنوعی، جنین های سوماتیکی، ماتریکس آلژینات
  • محمدهادی راد، محمدرضا اصغری، محمدحسن عصاره صفحات 75-90
    انار (Punica granatum L.) یکی از مهم ترین محصولات باغی ایران است که بیشتر در مناطق خشک و نیمه خشک کشت می شود. درختان پرورش یافته در این مناطق به دلیل محدودیت منابع آب، همواره در معرض تنش خشکی قرار دارند. با هدف بررسی اثر تنش خشکی بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه انار، این پژوهش در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد که از اقلیم خشک برخوردار است به اجرا درآمد. تیمارهای آبیاری شامل 100 درصد ظرفیت زراعی (بدون تنش)، 75 درصد ظرفیت زراعی (تنش ملایم) و 50 درصد ظرفیت زراعی (تنش شدید) بودند که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار مشتمل بر 9 درخت در هر کرت و روی درختان جوان بارده رقم رباب نیریز اعمال شد. نتایج به دست آمده نشان داد که درختان انار با به کارگیری مکانیسم های متعدد از جمله افزایش تورژسانس سلولی با تجمع مواد اسمولیتی مثل قندهای محلول و اسیدهای آمینه ای چون پرولین و افزایش پتانسیل آب سلول برای دریافت آب بیشتر از خاک، حفظ رنگدانه های کلروفیل و کارتنوئید از طریق کنترل ظرفیت نسبی آب برگ (RWC)، کاهش سطح برگ و کاهش سطح برگ ویژه، با تنش خشکی مقابله می کنند. اثر تنش خشکی بر عملکرد و کیفیت میوه در مقایسه با شرایط شاخص های رشدی گیاه به مراتب بیشتر بود. تنش خشکی موجب کاهش عملکرد، کاهش اندازه میوه و کاهش میزان اجزای میوه از جمله آریل، هسته، پوست و آب میوه شد. تنش خشکی افزایش مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA) و کاهش pH را به دنبال داشت. بر اساس نتایج این تحقیق، با توجه به مناسب کردن شرایط رویشی گیاه، عملکرد مناسب و بهبود بسیاری از عوامل کیفی میوه، برنامه ریزی آبیاری بر اساس رطوبت 75 درصدی خاک در طول دوره رشد گیاه با به کارگیری سیستم آبیاری تحت فشار (بابلر) در باغ های انار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: انار (Punica granatum L، )، تنش خشکی، رشد، عملکرد، کیفیت میوه
  • مسعود قدسی، محمود ناظری، فهیمه رضایی صفحات 91-117
    تریتیکاله حاصل تلاقی گندم و چاودار است که طی یک روند تحقیقات طولانی در زمینه ژنتیک و سیتوژنیک ایجاد شده و با شرایط سخت و کشاورزی کم نهاده سازگار شده است. این تحقیق با هدف بررسی تاریخ کاشت و تراکم بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه دو ژنوتیپ تریتیکاله در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی طرق مشهد و در دو سال زراعی 87-1386 و 88-1387 به اجرا درآمد. برای انجام این آزمایش از طرح اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار استفاده شد. عامل تاریخ کاشت در پنج سطح (15 مهر، 30 مهر، 15 آبان، 30 آبان و 15 آذر با میانگین دمای هوا به ترتیب 1/16، 9/13، 2/12، 9/7 و 6/5 درجه سانتی گراد) در کرت های اصلی و دو عامل تراکم بذر و ژنوتیپ به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. عامل تراکم بذر در سه سطح شامل 250، 450 و 650 دانه در مترمربع با در نظر گرفتن وزن هزار دانه ژنوتیپ های تریتیکاله و عامل ژنوتیپ در دو سطح شامل ژنوتیپ ET-79-17 و رقم سناباد بود. نتایج نشان داد اثر تاریخ کاشت بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و تعداد دانه در سنبله معنی دار بود. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب از تاریخ کاشت دوم (30 مهر) و پنجم (15 آذر) حاصل شد. تاخیر در کاشت موجب کاهش معنی دار عملکرد دانه شد و به طور میانگین به ازای هر روز تاخیر در کاشت حدود 55 کیلوگرم در هکتار از عملکرد دانه کاسته شد. با جمع بندی نتایج صفات مورد مطالعه، تاریخ کاشت مناسب این دو ژنوتیپ تریتیکاله در شرایط آب و هوایی مشهد اواخر مهر (30 مهر) بود. اثر تراکم های مختلف بذر بر عملکرد بیولوژیک معنی دار و بر عملکرد دانه غیر معنی دار بود و به نظر می رسد سطح پایین تراکم بذر (250 دانه در متر مربع) برای این دو ژنوتیپ تریتیکاله مناسب باشد. بین دو ژنوتیپ تریتیکاله از نظر عملکرد تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: تریتیکاله، وزن هزار دانه، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، شاخص برداشت
  • علیرضا نظری، حسین افشاری، جعفر مسعودسینکی، سمانه باقری، قنبر لایی صفحات 119-126
|
  • A. Kh. Danaie Pages 1-21
    This research was carried out in split plot experiment based on randomized complete block design with three replications at Behbahan Agricultural Research Station for two years (2011–2013). The main plot consisted of sowing times 26 June, 11 July and 26 July and sub plot was five genotype L5-84215, L5-86365 and Safiabadi lines, Yellow white cultivar and Behbahan local population. Two years combined variance analysis results showed that the effects of sowing time, genotype and interaction effects of sowing time and genotype were significant on seed yield and yield components. The heightest seed yield in the first and second years was produced on 26 June and 26 July sowing times (1281 and 889 kgha-1, respectively). The heightest seed yield was produced by Behbahan local population and Yellow white cultivar (1417 and 1151 kgha-1 in the first year and 916 and 752 kgha-1 in the second year, respectively). The results of interaction effects of sowing time and cultivar showed that in the first year the heightest seed yield was produced by Behbahan local population and Yellow white on 26 June sowing time (1688 and 1449 kgha-1, respectively) and in the second year the heightest seed yield was also produced by Behbahan local population and Yellow white on 26 July sowing time (1217 and 982 kgha-1, respectively). Seed yield of all genotypes in the first year decreased from 26 June 26 July sowing times. Due to the damage of charcoal rot disease on 26 June and 11 July sowing times, the heightest seed yield was produced on 26 July sowing time in the second year. The heightest and the lowest seed yield of genotypes in the second year was produced on 26 July and 26 June sowing times, respectively. Therefore, due to the possibility of outbreak of charcoal rot disease at the end of June to mid July, planting of Behbahan local population and Yellow white cultivar at the end of July is recommended in Behbahan region.
    Keywords: Genotype, sesame, sowing time, seed yield
  • H. Rahnemoun, N. A. Gasimov Pages 23-36
    In order to evaluate the effects of NaCl on some morpho- physiological traits in almond and alteration of photosynthetic parameters, an experiment was performed based on completely randomized design with five treatments included 0, 25, 50, 75 and 100 mM of sodium chloride in three replications. The results indicated that the contents of sodium and chloride were increased in almond seedlings but quantities of relative water content, chlorophyll index and dry weight of leaves were decreased in parallel with augmentation of salt levels significantly (p ≤ 0.05). In these conditions, alterations of leaf temperature were not significant but the seedlings percentage indicating marginal leaf scorch symptoms was increased up to 89% with relatively regular template. Applied salt in the lowest level enhanced the mean of internal CO2 and metabolic-stomatal limitation up to 35 μmol.mol-1 and 39.5% as well as decreased the mean of CO2 assimilation and stomatal conductance up to 6 mol.m-2.s-1 and 0.15 mol.m-2, respectively (p ≤ 0.05). In this probe, high efficiency of some measured traits such as relative water content, chlorophyll index and marginal leaf scorch symptoms was revealed in quick screen of the salt tolerant genotypes.
    Keywords: Almond, morpho, physiological traits, NaCl, photosynthesis
  • N. Gholami Rezvani, M. Esfahani, Sh. Kaabi Rahnama, A. Aalami, M. Nahvi Pages 37-56

    The effect of seed rate on grain yield and yield components of rice (cv. Hashemi) in direct seeding methods was evaluated in a split plot lay out based on randomized complete block design with three replication and three seeding methods as main plots and three seeding rates (60, 80 and 100 kgha-1) as sub plots at Rice Research Institute of Iran, Rasht in 2010 and 2011. Seeding methods consisted of drum direct seeding, hill wet seeding, broadcasting and pre-geminated seeding in puddle field. Results indicated that, the maximum plant height (131.0 cm), number of productive panicles (235 panicles m-2), grain yield (2753 kgha-1), Sink strength index (132.2 cm), yield formation rate (29.7 kg day-1), milling recovery (68.0%) and head rice (59.0%) were obtained in hill wet seeding method. The maximum number of productive panicles (243 panicles m-2), grain yield (2486 kgha-1), and yield formation rate (26.5 kg day-1) were obtained in in 100 kgha-1. As the results indicate, it seems that, it is possible to obtain an acceptable grain yield in Hashemi rice cultivar using direct seeding with hill wet direct seeding method in puddle field and seeding rate 100 kgha-1 in climatic continental of the experimental region.

    Keywords: Rice, direct seeding, yield formation rate, sink strength index, milling recovery
  • S. Moradi, S. S. Pourdad, M. R. Azimi, F. Habibi, H. Zolnorain Pages 57-74

    Artificial seed production is now an outstanding technique for plant propagation and preservation, and has been applied on many plants. This investigation was carried out to study the effect of nutrients and plant growth regulator application in encapsulated matrix on regeneration and growth of synthetic seeds in two Iranian sunflower hybrids. Somatic embryos derived from the culture of sunflower immature zygotic embryos were encapsulated using 3% sodium alginate and 100 mM calcium chloride. Alginate matrix was provided with three different matrixes including distilled water, liquid MS medium and plant growth regulators and then regrowth ability was determined for synthetic seeds during four weeks after culture on Murashige and Skoog (MS) medium without plant growth regulators. The results of analysis of variance showed that plant regeneration from encapsulated somatic embryos and establishment of plantlets were affected by the presence or absence of MS nutrients and plant growth regulator in calcium alginate beads. Using MS nutrients resulted in production of stronger plantlets and the presence of plant growth regulator in calcium alginate beads produced more number of shoots and leaves and more root extension in plantlets.

    Keywords: Sunflower, synthetic seed, somatic embryos, alginate matrix
  • M. H. Rad, M. R. Asghari, M. H. Asareh Pages 75-90
    Pomegranate (Punica granatum L.) is one of the most important horticultural crops in Iran that it is mostly grown in arid and semiarid regions. Due to water resources limiting in these areas, trees are always under drought stress. For evaluation of the effects of drought stress on growth, yield and fruit quality of pomegranate, this research was carried out in Agricultural and Natural Resources Research Center of Yazd located in dry climate. The irrigation treatments included100% of field capacity (no stress), 75% of field capacity (moderate stress) and 50% of field capacity (high stress) performed in randomize complete block design with four replications and nine trees per each plot. The results showed that pomegranate trees applied several mechanisms for drought resistance such as increasing cell turgid by accumulation of soluble sugars and proline, increasing water potential for more water absorption from soil, chlorophyll and carotenoid pigments preserved by control of leaf relative water content (RWC), reducing leaf area and reducing leaf area specific. Effect of drought stress on yield and fruit quality was higher than the growth characteristics. Drought stress reduced yield, fruit size and the amount of fruit components such as aril, seed, peel and juice. Drought stress increased fruit total soluble solid (TSS), titrtable acidity (TA) and reduced pH. Because of suitable vegetative conditions, good yield performance and improved quality of fruits, scheduling of irrigation based on 75% of soil moisture during the growing season with using of Babler irrigation systems in pomegranate orchards can be recommended based on the results of this study.
    Keywords: Pomegranate (Punica granatum L.), drought stress, growth, yield, fruit quality
  • M. Ghodsi, M. Nazeri, F. Rezaee Pages 91-117
    To determine the suitable planting date and seeding density of two triticale genotypes in Mashhad climatic conditions during 2007-2009 growing seasons, an experiment was carried out, using a Split-factorial based on randomized complete block design with three replication, at Torogh Agricultural and Natural Resources Research Center, Mashhad, Iran. Main plots were devoted to five planting dates and sub plot were factorial combination of three planting densities and two triticale genotypes. Planting dates were Oct. 7, Oct. 22, Nov. 6, Nov. 21 and Dec. 6 and triticale genotypes were: ET-79-17 and Sanabad. The results showed that, the effect of planting date on grain yield, biological yield and number of grain per spike was significant. The highest grain yield was oblained from second planting date (Oct. 22) and delay in planting date decreased grain yield. Delay in planting date, decreased yield in average of 55 kg ha-1 per day. However, results showed that the best planting date for triticale genotypes was Oct. 22 in Mashhad climatic condition. The effect of seeding density on biological yield was significant and with increasing seeding density, biological yield was decreased. There was no significant difference among seeding density for grain yield and the 250 seeds per m2 was the best density for triticale. Significant differences were not observed between two genotype concerning grain yield and other traits.
    Keywords: Triticalr, 1000 grain weight, spike per m2, grain per spike, harvest index
  • A. Nazari, H. Afshari, J. Masoud Sinaki, S. Bagheri, Gh. Leaei Pages 119-126
    This study was conducted to assess the variability of physiological traits of wild types of Berberis vulgaris in different growing areas and altitudes in Shahrood. The experiment was carried out as factorial in the basis of randomized complete block design with three replications during 2011-2012 cropping season. The first factor consisted of three growing areas Tange Heidar Valley, Glierd and Valley of Ghatar Zereshk, and the second factor was three altiludes 1400-1650, 1650-1900 and 1900-2150 meter from sea level. Five physiological traits were assessed in randomized samples of the shrubs taken at different growth stages and different parts of the plants. The results showed significant differences in physiological traits in different growing areas and different altitudes. Anthocyanin content (46.44 mg/100mg), Berberin content (15.66%), pH of fruit (3.08) and total soluable solids (20.22 %) decreased with increase of height from sea level, while acidity of fruit increased with height. Significant negative and positive correlations were observed between different traits in different growing areas and different altiludes.
    Keywords: Seedly berberis, altitude from sea level, physiologic traits, acidity, anthocyanin